Σε σήριαλ εξελίσσεται η επιστροφή ή όχι των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, καθώς κάθε μέρα η πλευρά των δανειστών φαίνεται να αλλάζει άποψη ή απλά να κάνει «καψώνια» στην ελληνική κυβέρνηση. Ενώ είχε γίνει γνωστό πως οι εκπρόσωποι ΕΕ,ΕΚΤ και ΔΝΤ θα έλθουν ξανά στην Αθήνα τον Ιανουάριο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε, το πρωί της Κυριακής, ότι οι επικεφαλής της Τρόικα θα βρεθούν κανονικά αυτή την εβδομάδα στην ελληνική πρωτεύουσα. Μάλιστα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι Μαζούχ, Μορς και Τόμσενβ θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις, αλλά τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν τον Γενάρη όταν και θα έχει σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος.
Η επίσημη ανακοίνωση της Τρόικα αναφέρει ότι «η πλήρης διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα, αλλά για να συνεχιστούν ο συζητήσεις και όχι για να υπάρξει τελική συμφωνία.
Το email του ΔΝΤ που βάζει φωτιά στη διαπραγμάτευση
Ενας από τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη η διαπραγμάτευση είναι, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», ένα email που έστειλε προ ημερών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους υπόλοιπους εταίρους και στο οποίο προειδοποιεί ότι όχι μόνο δεν κλείνουν τα μέτωπα, αλλά συνεχώς ανοίγουν καινούργια.
Το σημείωμα φαίνεται πως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του προγράμματος εκτροχιάζεται μήνα με το μήνα και η αξιολόγηση είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί.
Ειδικότερα, σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, βλέπουμε ότι:
- από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28,
- από τις 26 του Αυγούστου μόνο οι 15,
- από τις 47 του Σεπτεμβρίου μόνο οι 13,
- από τις 20 του Οκτωβρίου μόνο οι 4 και
- από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία.
Συνολικά από τις 135 δράσεις τις οποίες όφειλε να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η χώρα έχει συμμορφωθεί με τις 60 και κάθε μήνα το πρόγραμμα πάει και χειρότερα.
«Ως εκ τούτου», γράφει η «Καθημερινή», «τεχνοκράτες οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι μηδαμινή, παρά την πολιτική βούληση που καταγράφεται προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης».
Αρμόδιες πηγές της Τρόικα έλεγαν στην «Καθημερινή» ότι η πρόοδος σε όλα τα μέτωπα είναι πολύ αργή. Και αφού υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά ανοικτά ζητήματα, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να υπαναχωρεί η Ελλάδα από ήδη συμφωνημένες δεσμεύσεις της, δημιουργώντας νέα μέτωπα. Σε ακόμη πιο έντονο ύφος, άλλος αξιωματούχος της Τρόικα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σπουδή της κυβέρνησης να νομοθετεί επί ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης μονομερώς και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ελεγκτές εκλαμβάνεται ως «πρόκληση» και αποτελεί πρακτική που πρέπει να σταματήσει, διότι κάθε άλλο παρά βοηθάει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, μάλιστα, φέρεται να προειδοποιούν ότι η Τρόικα έχει ήδη βάλει πολύ νερό στο κρασί της και είναι πλέον στο χέρι της Αθήνας να κάνει τα αποφασιστικά βήματα προς την συμμόρφωσή με τις δεσμεύσεις της. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ναι μεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ευρωζώνη για συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, αλλά κανείς δεν θέλει συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος. Ακόμη κι αν ΕΕ και ΕΚΤ είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα ακόμη βήμα πίσω, το Διεθνές νομισματικό ταμείο, το οποίο πρέπει να συμφωνήσει, δεν κάνει πίσω.
Οπως αναφέρει στην εφημερίδα με ύφος δηκτικό κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, «το ΔΝΤ κάνει τον καλό και η Λαγκάρντ βγαίνει κάθε τόσο να λέει ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα, αλλά σε κάθε αξιολόγηση προβάλλει τα πλέον μαξιμαλιστικά τεχνικά αιτήματα. Τα περί σαρωτικών και οριζόντιων απελευθερώσεων πλειστηριασμών και απολύσεων από το Ταμείο έρχονται».
(ΠΗΓΗ: http://www.iefimerida.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου