ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Αντώνης Σαμαράς: το πορτραίτο ενός ηγέτη (που ναι ψηλός και όμορφος και τον αγαπάμε όλοι)


Του Θωμά Τσαλαπάτη από το  groucho marxism
Τριάντα αιώνες και πλέον ο άνθρωπος πασχίζει να βάλει τη μια λέξη κοντά στην άλλη με τέτοιον τρόπο που η σκέψη να εξαναγκάζεται να παίρνει καινούργιες, αδοκίμαστες στροφές. Ιδού που για πρώτη φορά η λειτουργία αυτή σταμάτησε. Είμαστε πανέτοιμοι για τη βλακεία.
Οδυσσέας Ελύτης, Αναφορά στον Ανδρέα Εμπειρίκο
Φωτιά και γουάι-φάι στους προσκυνημένουςΉταν πολλοί αυτοί που ξαφνιάστηκαν από την παρουσία του πρωθυπουργού στην βουλή την περασμένη Κυριακή κατά της συζήτησης για την πρόταση μομφής. Κατ’ αρχήν από το ίδιο το γεγονός. Ήταν μόλις η τρίτη  φορά που ο κ. Σαμαράς καταδέχτηκε να περάσει τις πύλες του ‘’ναού της δημοκρατίας’’ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. Αυτό όμως που εντυπωσίασε ήταν  ο τρόπος με τον οποία συγκροτήθηκε η παρουσία του, η ταύτιση της αντιπαράθεσης με την απαξία,  η υποβάθμιση του λόγου στα επίπεδα του γάργαρου βρυχηθμού ή του ρεψίματος.  Η διατύπωση του συγκεκριμένου πολιτικού ήθους με τους όρους του συγκεκριμένου ρητορικού ύφους.
Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ξεκίνησε με την εμμονή του πρωθυπουργού να αποφεύγει να κοιτάξει τον Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της ομιλίας του. Όταν ο τελευταίος τον κάλεσε να τον κοιτάξει, ο πρωθυπουργός απάντησε: “κοιτάω από την άλλη μεριά για να μην βάλω τα γέλια”.  Η στάση αυτή διαχύθηκε αμέσως και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας δημοκρατίας, η οποία άρχισε να χειροκροτά ειρωνικά και να ζητωκραυγάζει  απαξιωτικά τις στιγμές που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωνε τις θέσεις του κόμματος του για το μνημόνιο. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας θύμιζε κάτι ανάμεσα σε ΔΑΠιτοκινούμενη συνέλευση από ΤΕΙ επαρχίας και γαλαρία σχολικού λεωφορείου κατά τη διάρκεια εκδρομής. (Πληροφορίες που ήθελαν μερίδα βουλευτών να φωνάζουν ‘’και α και ου- και ου- και ΔΑΠ ΝΔΦΚ’’, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού διαλόγου δεν επιβεβαιώθηκαν). Η στάση αυτή αποτέλεσε προθάλαμο και φόντο  του καταπληκτικού λόγου του Αντώνη Σαμαρά.
Ο κύριος γυμνασιάρχης
«Να προσέχετε τις εκφράσεις σας», «Να το κόψετε», «Αν θέλετε να τα λέμε πιο συχνά», «Δεν θα ανεχτώ τέτοια συμπεριφορά», «Ακούστε και αυτό καλό θα σας κάνει», (στακάτο ύφος) «Πώς είπατε; Το ξαναλέτε άλλη μία να το ακούσουμε καλά όλοι μας;» , «Θέλει ο Συριζα να κρυφτεί αλλά οι παλιές συνήθειες δεν τον αφήνουν», «Σαίξπηρ» «Τζουρουασικ πουαρκ», «Να ανεχθώ», «Να κόψετε», «Να προσέχετε’’. Αυτά και άλλα πολλά αποτέλεσαν το ιδιότυπο γλωσσικό κολάζ του πρωθυπουργού. Διατυπωμένα με τη απειλητική στάση ενός γυρτού σώματος, -το χέρι ενίοτε στην τσέπη- με κουτσαβάκικη εκφορά και ύφος καλαματιανού μάγκα. Ένας ρήτορας- ορθωμένο δάκτυλο με τον υπαλληλικό ενθουσιασμό τοπικού χωροφύλακα, ελεγκτή λεωφορείου, θεολόγου-γυμνασιάρχη.  Ο ιδιότυπος ρόλος που επέλεξε να παίξει ο πρωθυπουργός- λίγο Σάυλωκ, λίγο αστυνόμος Θεοχάρης και λίγο Dirty Harry στο εικοστό του Σίκουελ- δεν αποτελεί κάτι ξένο. Είναι η ενσάρκωση της ιστορίας του ελληνικού αυταρχισμού. Από το μουστακάκι του αγανακτισμένου πολίτη μέχρι το σκαρπίνι του χαφιέ, από τον λοστό του κενταύρου μέχρι το παλούκι του Ranger. Η αποχώρηση του Αβέρωφ και της ΝΔ από τη βουλή κατά τη αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, η επίσημη συμμετοχή του κόμματος στις εκδηλώσεις των επετείων εθνικοφροσύνης στον Γράμμο Βίτσι την ίδια περίοδο ή τα γεγονότα στην Καλαμάτα, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, -ως νέος τότε βουλευτής- υπερασπιζόμενος τους τραμπουκισμούς νεολαίων του κόμματος του έσπαγε τα τζάμια του κτιρίου διοίκησης Χωροφυλακής Μεσσηνίας και έσκιζε τα επώμια του επικεφαλής ταξιάρχου.
Μια έναρθρη χειρονομία
Το αυταρχικό κιτς του Αντώνη Σαμαρά προβάλλει την μαγκιά ως ένα επιχείρημα που απαξιεί να επιχειρηματολογήσει, την επιθετική αδιαφορία για οποιαδήποτε απάντηση και τον τραμπουκισμό της ορθωμένης φωνής που θα καλύψει οποιαδήποτε διαφορετική φωνή. Μια γλώσσα που προσπαθώντας να αποφύγει το σκόπελο του τετριμμένου «πολιτικά ορθού» , του «πολιτισμένου», του «ξύλινου λόγου» , αναζητά αμεσότητα, λαϊκότητα, την στιβαρότητα ενός αρχαϊκού αντρισμού, μα τελικά αποτυγχάνει ακόμα και γλώσσα να είναι και υποβιβάζεται σε έναρθρη χειρονομία.
Τα λεκτικά παζλ που φτιάχνει ο Αντώνης Σαμαράς- όταν δεν μιλάει με τον θεό- δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την αισθητική αποτύπωση της πολιτικής που ακολουθεί και του αυταρχισμού που επιβάλλει. Έτσι, ο λόγος του είναι περίπου πολιτικός λόγος, όπως οι επιστρατεύσεις των απεργιών, ή η διακυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι περίπου νόμιμες και περίπου δημοκρατικές. Η συγκεκριμένη ρητορική δεν αποτελεί απλά καταγραφή της απαξίωσης του λόγου (και της απαξίωσης της πολιτικής), είναι η προσπάθεια ενός απαξιωμένου λόγου που αγωνιά να θέσει την απαξίωση ως το μόνο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να γίνει μια συζήτηση, τραβώντας εκεί και τον κάθε συνομιλητή- στην προκειμένη περίπτωση την αξιωματική αντιπολίτευση.
(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εποχή)
___________________________________________________________________________________
Σόρτλινκ: http://wp.me/p1pa1c-jrk

ΑΞΙΖΕΙ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ.Το Πολυτεχνείο Πιο Ανεπίκαιρο Από Ποτέ


Ας πάρουμε μια ανάσα, ας γίνουμε λογικοί, ας αποφύγουμε τους συναισθηματισμούς, την κινδυνολογία και τον λαϊκισμό, ας μιλήσουμε για νομιμότητα, και ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Ας δούμε τί έχει συμβεί και τί συμβαίνει.
Το Νοέμβριο του 1973 μια χούφτα φοιτητές -πράκτορες της ΚΥΠ και προβοκάτορες, σύμφωνα με την μεγαλύτερη αριστερή παράταξη της εποχής (ΚΚΕ)- καταλαμβάνουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με συνθήματα “Κάτω η Χούντα” και “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”.
Οι άπλυτοι μουσάτοι νεαροί και οι κοπέλες με τις αξύριστες μασχάλες, όλοι αυτοί οι ατημέλητοι και αμελείς φοιτήτριες/φοιτητές, αυτοί οι αλήτες, παραβαίνουν σωρεία νόμων: Παραβίαση σφραγίδων. Κατ’ εξακολούθηση κατάληψη δημοσίου κτιρίου. Έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Παράνομη αφισοκόλληση και μοίρασμα φυλλαδίων. Παράνομη αναγραφή συνθημάτων. Φθορά δημόσιας περιουσίας. Δημιουργία και λειτουργία παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού. Διατάραξη κοινής ειρήνης. Παρότρυνση σε διάπραξη παράνομων πράξεων, αδικημάτων και κακουργημάτων, από κοινού και κατά συρροή. Αντίσταση κατά της αρχής. Επίθεση σε όργανα της τάξης. Σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης. Διάδοση ψευδών ειδήσεων με σκοπό την ανατροπή του πολιτεύματος.
Είναι ηλίου φαεινότερο πως τα αναρχοκουμούνια, οι καταληψίες,  οι ταραξίες, καταστρατηγούν την νομιμότηταν παντί τω τρόπω. Η κυβέρνησις της χώρας αναθέτει εις τον στρατόν και εις τα άρματα μάχης (τανκς) να επαναφέρουν την νομιμότηταν, με λελογισμένην χρήσην νομίμου βίας, όπερ και εγένετο.
Ουδέν μεμπτόν νομικώς εκ της κυβερνήσεως. Επανήλθε η Ειρήνη, η Τάξις, και η Ασφάλεια.
Εν έτη 2013 (στα σαράντα της επετείου δηλαδή), οι απολυμένοι της παράνομης πια ΕΡΑ, οι πρώην καταληψίες του Ραδιομεγάρου, μπαίνουν παράνομα στο Πολυτεχνείο, στήνουν παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό, και εκπέμπουν παρανόμως, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις με σκοπό την ανατροπή του πολιτεύματος. Αρκετοί φοιτητές ψηφίζουν υπέρ όλων αυτών των παρανομιών, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το ότι θα χάσουν το εξάμηνό τους και συνεπώς θα καθυστερήσουν να βγουν στην αγορά εργασίας.
Το σύνθημα που φωνάζουν είναι αυτό που ακούγεται ήδη από το 2011: “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Η Χούντα δεν τελείωσε το ’73″. Το πιάσατε το υπονοούμενο; Όλοι αυτοί οι “πολίτες” υποστηρίζουν πως υπάρχει έλλειμα σε Ψωμί, σε Παιδεία, σε Ελευθερία, αλλά ακόμα-ακόμα και έλλειμα Δημοκρατίας! Αφού υποστηρίζουν πως η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή μας είναι άκουσων-άκουσων: “Χούντα”.
Η απάντηση σε όλα αυτά, έχει δοθεί από πολύ πιο υπεύθυνα χείλη από τα δικά μου. Έχει δοθεί από τον πολυχρονεμένο μας επίτιμο Σουλτάνο –που ο Θεός να μου κόβει χρόνια και να του δίνει μέρες- τον κύριο Πάγκαλο: Αυτοί που διαμαρτύρονται είναι “οι Φασίστες, οι Κομουνιστές, και οι Μαλάκες”. Επίσης έχει δοθεί μεγαλειώδης απάντηση και από δύο Κολοσσούς. Από δύο Ογκόλιθους της πολιτικής σκηνής. Από δύο Φάρους Δημοκρατίας, Ισονομίας και Μετριοπάθειας. Από τον κύριο Μαυρουδή, και από τον κύριο Άδωνι. Ο σερ Βορίδης και ο σερ Γεωργιάδης, απέναντι στην πλημμύρα (άκυρων φυσικά) επιχειρημάτων, απαντάνε με αφοπλιστική απλότητα: “Είσαι ΣΥΡΙΖΑ” ή “Είσαι ΑΝΤΑΡΣΥΑ”. Ένα καταλυτικό λογικό επιχείρημα που θα έκανε τον Αριστοτέλη υπερήφανο για τους απογόνους του. Μετά τον Μαυρουδή και τον Άδωνι, έχουμε τον Φαήλο! Αυτόν τον Τιτάνα! Αυτόν τον Υπέρλαμπρο Αστέρα που η έμφυτη σεμνότητά του τον κάνει να λάμπει στο παρασκήνιο. Ο Φαήλος θα κάνει γνωστό στο πανελλήνιο τον όρο “αναρχοφασίστας” (κατά τα σύνθετα “αναρχοκουμούνι”, “αναρχομπολσεβίκος” ή “αναρχοάπλυτος” της Χρυσής Αυγής), για να περιγράψει με ακόμα πιο θαυμαστή ακρίβεια (από τους Χρυσαυγίτικους όρους) τον αναρχικό που διαμαρτύρεται.
Για να συνοψίσουμε, η κυβέρνηση χωρίζει, δικαίως, τους αδίκως διαμαρτυρόμενους πολίτες σε τέσσερεις κατηγορίες: 1. Φασίστες (Χρυσή Αυγή), 2. Κομμουνιστές (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αλαβάνος), 3. Αναρχοφασίστες (Ελευθεριακοί, Αντιεξουσιαστές, Αναρχικοί), 4. Μαλάκες (μάλλον εννοώντας τους ανένταχτους αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, αριστεριστές). Βέβαια οι Χρυσαυγίτες αποτελούν μεν μια εγκληματική οργάνωση, είναι δε φορείς μιας πολιτικής ιδεολογίας που δεν είναι σωστό να διώκεται, οπότε οι Χρυσαυγίτες αποτελούν μια ειδική κατηγορία.
Υπάρχει και μια πέμπτη κατηγορία. Το πλειοψηφικό σύνολο των πολιτών εκείνων που δεν διαμαρτύρονται δημόσια, που ο πρωθυπουργός, ο Μάρκος Αντώνιος ο Σαμαράς, το χαρακτήρισε χαϊδευτικά “ο κοσμάκης”.
Το λοιπόν, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Υπάρχουν επιλογές. Ή θα είσαι νομοταγής, πειθήνιος “κοσμάκης”, ή φασίστας, ή “κομμουνιστής, μαλάκας, αναρχοφασίστας”.
Για να δείτε όμως πόσο μπροστά βρίσκεται η κυβέρνηση, ο Γίγαντας Άδωνις, σε αντίθεση με αυτούς που απλώς διαμαρτύρονται άγονα, προτείνει λύσεις: “Έχετε δικαίωμα να διαμαρτύρεστε, αλλά μόνο από το facebook και το twitter”. Για να δείτε επίσης πόσο στιβαρή είναι η σημερινή κυβέρνηση, όταν είχαν ρωτήσει οι ξένοι δημοσιογράφοι, τότε, τον Παττακό, αν γίνονται βασανιστήρια, είπε “Όλ διζ αρ λάισς. Νο πίπολ χαζ ε τατς δέαρ. Νόουαν”, δηλαδή απλώς αρνήθηκε ότι υπάρχουν βασανισμοί. Όμως ο σημερινός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Αρχιστράτηγος της Νομιμότητας, Δένδιας ο Μεγαλοπρεπής, δεν κωλώνει, και σε αντίστοιχες αιτιάσεις και καταγγελίες ξένων δημοσιογράφων περί βασανισμού αντιφασιστών, όχι απλώς αρνείται την ύπαρξη βασανισμών, αλλά απειλεί με μηνύσεις την Βρετανική εφημερίδα Guardian.
Το σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” είναι πιο ανεπίκαιρο από ποτέ. Η κυβέρνηση προσφέρει τα πάντα και κυρίως προστασία στους πολίτες:
ΨΩΜΙ
Η κυβέρνηση προστατεύει τους πολίτες από το να εκτεθούν στον υγειονομικό κίνδυνο των “κινημάτων” Χωρίς Μεσάζοντες, καθώς τα προϊόντα δεν είναι ελεγμένα. Η κυβέρνηση προστατεύει τους πολίτες από το να δέχονται δωρεάν φαγητό από λαϊκιστές αγνώστους (και καλά “αλληλέγγυους”), καθώς τα τρόφιμα μπορεί να είναι ακατάλληλα. Τέλος, μαζεύει όλους τους λαθρομετανάστες και τους κλείνει σε στρατόπεδα φιλοξενίας, για να μην τρώνε τα περισσεύματα φαγητών από τους Ελληνικούς κάδους σκουπιδιών. Φαγητό από τους κάδους μόνο για Έλληνες!  
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η κυβέρνηση προστατεύει τους μαθητές από τη μιζέρια και την κατάθλιψη και κλείνει τα απομακρυσμένα σχολεία που έχουν λίγους μαθητές. Συγχωνεύει σχολεία για να ενδυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών, μεγαλώνοντας το πλήθος των μαθητών ανά τμήμα. Τρεις μαθητές ανά θρανίο είναι καλύτερα από δύο. Η κυβέρνηση προστατεύει τους πολίτες από τη νωθρότητα: Καθώς τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια δεν έχουν πια καθαρίστριες, φύλακες ή γραμματείς, οι καθηγητές όλων των βαθμίδων, οι γονείς, και γιατί όχι οι μαθητές και οι φοιτητές, οφείλουν να κάνουν δουλειές γραμματειακής υποστήριξης, κηπουρού, καθαριστή, και ό,τι χρειαστεί, για να συνεισφέρουν με χειρωνακτική εργασία, ώστε να έχουν όλοι, όχι μόνο νου, αλλά και σώμα υγιές.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η κυβέρνηση σου προσφέρει την ελευθερία να αγοράζεις και τις Κυριακές. Σου προσφέρει την ελευθερία να πας πίσω στο πατρικό σου σπίτι στο χωριό, και να καλλιεργείς τον κήπο. Σου προσφέρει την ελευθερία να ψηφίζεις κάθε τέσσερα χρόνια(!), επιλέγοντας ανάμεσα σε έναν γαλαξία πολιτικών κομμάτων, με παντελώς διαφορετικές πολιτικές. Σου προσφέρει την ελευθερία να αντιτίθεσαι σε ό,τι δεν σου αρέσει, μέσω internet, πάντα επώνυμα, κόσμια, και εντός νομιμότητας. Σου προσφέρει την ελευθερία να παρακολουθείς θέατρο και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μόνο σε ασφαλείς χώρους με ανταγωνιστικό εισιτήριο. Σου προσφέρει την ελευθερία να επιλέξεις ανάμεσα στις προσφορές δεκάδων εταιρειών, ανταγωνιστικά πακέτα, ιδιωτικής ασφάλειας, ιδιωτικής σύνταξης, ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ιδιωτικών σχολείων, ιδιωτικών πανεπιστήμιων, ιδιωτικών νοσοκομείων, ιδιωτικού ρεύματος, ιδιωτικού νερού. Σου δίνει την ελευθερία να γίνεις και να μείνεις για πάντα ιδιώτης.
“Είν’ ευχάριστον πράγμα η ιδιωτεία” που έλεγε και ο Κ. Π. Καβάφης
Πηγή : Διογένης ο σκύλος

Ενας σύντροφος χρειάζεται την ταξική μας αλληλεγγύη


Ενας σύντροφος και αγωνιστής χρειάζεται την ταξική αλληλεγγύη μας. Ο Παναγιώτης Βήχος. Αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και δεν έχει την δυνατότητα να το αντιμετωπίσει οικονομικά. Δεν θα γράψουμε λεπτομέρειες. Οποιος θέλει να ενημερωθεί περισσότερο δεν έχει παρά να *επισκεφτεί το forum της ιστοσελίδας «Πολιτικό Καφενείο».* Οποιος σύντροφος/ισα έχει την δυνατότητα ας σταθεί δίπλα σ’ αυτόν τον σύντροφο που περνάει δύσκολες μέρες. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Βήχος Παναγιώτης του Αθανασίου 076/610428-25 - IBAN: GR2501100760000007661042825 Eurobank: ΒήχοςΠαναγιώτης του Αθανασίου 0026-0044-4... περισσότερα »

635 άνεργοι ανά 2 ημέρες αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει για 500 θέσεις των 300 € ως το ΄16

nestle1
Η ανάπτυξη δεν έρχεται… Τη στιγμή που τον τελευταίο χρόνο, κατά μέσο όρο, καθημερινά περνούν στην ανεργία 317,8 άτομα (συνολικά μέσα σε 12 μήνες στις λίστες των ανέργων προστέθηκαν επιπλέον 95.326 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής – ΕΛΣΤΑΤ) και δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτο», η κυβέρνηση ζει το δικό της «success story» παρουσιάζοντας σαν επιτυχία το γεγονός ότι πολυεθνικές τάζουν κάποιες δεκάδες θέσεις εργασίας, σε βάθος… τριετίας, με μισθούς 300 ευρώ το μήνα, μικτά.
Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η εκδήλωση της Nestle, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και στην οποία, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης και Γ. Βρούτσης για να φωτογραφηθούν και να παρουσιάζουν σαν μείζον γεγονός την πρόθεση της εν λόγω πολυεθνικής να πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο του προγράμματος της επιχείρησης «Nestle Need Youth», 10.000 προσλήψεις και να δημιουργήσει ισάριθμες θέσεις μαθητείας σε όλη την Ευρώπη.
Για την Ελλάδα, τι σημαίνει αυτό; Οτι θα γίνουν τα επόμενα 3 χρόνια συνολικά… 250 κανονικές προσλήψεις και θα δημιουργηθεί αντίστοιχος αριθμός θέσεων πρακτικής άσκησης.
Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εργασίας «πανηγύρισαν» επειδή η Nestle, από το σύνολο των 20.000 θέσεων απασχόλησης και μαθητείας σε όλη την Ευρώπη, αποφάσισε στην Ελλάδα να κάνει:
Α) 250 προσλήψεις με μισθούς από 586 ευρώ μικτά (511 ευρώ μικτά, εάν οι «τυχεροί» θα είναι κάτω των 25 ετών, βάσει της νέας, μνημονιακής εργατικής νομοθεσίας) και
Β) να δημιουργήσει 250 θέσεις μαθητείας με το 60% του βασικού μισθού, δηλαδή με αμοιβές από 306 μέχρι 351 ευρώ το μήνα.
Και αυτές οι θέσεις απασχόλησης και μαθητείας δεν θα γίνουν άμεσα. Οπως ήδη ειπώθηκε, θα γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία!
Φυσικά, από την πλευρά τους, οι πολυεθνικές ορθώς στη βάση της απόκτησης υπερκερδών και χωρίς να νοιάζονται για τις κοινωνικές επιπτώσεις, επιχειρούν να αξιοποιήσουν κάθε νέο νόμο αποδόμησης των εργασιακών και περικοπής των μισθολογικών δικαιωμάτων για να εκμεταλλευτούν προσωπικό με αμοιβές – «ρεγάλο». Το θέμα είναι για ποιο λόγο χαίρονται οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, όταν οι 500, στην προκειμένη, θέσεις εργασίας και μαθητείας που «τάζει» η Nestle την επόμενη τριετία, είναι κατά πολύ λιγότερες από τους εργαζομένους που μέσα σε μόλις δύο ημέρες περνούν στην ανεργία, στην Ελλάδα.
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση, που εγκαινιάζει την πανευρωπαϊκού επιπέδου πρωτοβουλία της Nestle για τους νέους. Θα ήθελα να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος παρά την μεγάλη του επιθυμία να παραβρεθεί στην εκδήλωση, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Η πρωτοβουλία της Nestle να προσφέρει στα επόμενα τρία χρόνια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, 20.000 νέες θέσεις εργασίας, μαθητείας και κατάρτισης στις κατά τόπους εταιρείες της, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, αποτελεί μια πρωτοβουλία με ισχυρά μηνύματα οικονομικού και κοινωνικού συμβολισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Nestle στην Αθήνα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.«Το γεγονός, μάλιστα, ότι η Nestle επιλέγει την Αθήνα, προκειμένου να ανακοινώσει αυτό το μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης, έχει πολλαπλή σημασία. Υπογραμμίζει την κρισιμότητα του προβλήματος της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα και την ανάγκη κινητοποίησης όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου για τη στήριξη της νεανικής απασχόλησης. Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα η πρωτοβουλία αυτή και ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας και τις δυνατότητες της», πρόσθεσε ο κύριος Υπουργός δημιουργώντας πολλαπλά ερωτήματα για τις τοποθετήσεις του αυτές, όταν μέσα σε μόλις ένα χρόνο συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 95.326 άτομα πέρασαν στην εργασίας και 88.242 θέσεις εργασίας, επιπλέον, χάθηκαν.
Προφανώς, αποτελούν μέρος ενός «success story» που μόνο τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ενώ η κοινωνία «βυθίζεται» στις δρεπανηφόρες πολιτικές που εφαρμόζουν.
Φωτό: Από την εκδήλωση της Nestle. Αριστερά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης – Στο κέντρο ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζητδάκης. Λείπουν οι σαμπάνιες για τις 500 θέσεις από 300 ευρώ για την επόμενη τριετία.

Αλέξης Τσίπρας: "Τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Όλα θα τα κατακτήσουμε με αγώνες" (Βίντεο)

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε στεφάνι στο χώρο του πολυτεχνείου λίγο μετά τις 11 το πρωί. "Παρά τα 40 χρόνια που κύλισαν, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανή στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και το μήνυμα της λαϊκής ενότητας και της αντίστασης για δημοκρατία, ζωή και αξιοπρέπεια είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: "Ίσως γιατί σήμερα, όπως και τότε, είναι ώριμο και διάχυτο το αίτημα στην κοινωνία για μια μεγάλη αλλαγή και για απαλλαγή από το καθεστώς της καταστροφής, της συρρίκνωσης της δημοκρατίας και της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Και όταν κάτι είναι επίκαιρο και ζωντανό στην κοινωνία και όταν ένα αίτημα είναι υπαρκτό, βρίσκει αργά ή γρήγορα δυναμικούς τρόπους να εκφραστεί. Πρέπει, όμως, να είμαστε πιο έμπειροι από αυτή τη συλλογική γνώση και συνείδηση. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Όλα θα τα κατακτήσουμε με αγώνες", κατέληξε.
Δείτε τη δήλωση του κ. Τσίπρα:

Αποφώνηση ΕΡΤ μέσα απο το Πολυτεχνείο.

"Ψυχή βαθιά!" - Η αποφώνηση της εκπομπής των εργαζομένων της ΕΡΤ μέσα από το Πολυτεχνείο (Βίντεο)

Αποφώνηση της ελεύθερης φωνής της ΕΡΤ, στην ιστορική εκπομπή που έγινε μέσα απο το Πολυτεχνείο και ολοκληρώθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2013 ώρα 12 μεσημέρι, σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση του '73: "Ψυχή βαθιά! Μην τα παρατάτε!"

Η εκπομπή ολοκληρώθηκε ομαλά, σε χώρο που κρατήθηκε μυστικό καθ' όλη την διάρκεια του τριημέρου αν και η Ελληνική Αστυνομία είχε προειδοποιήσει τις πρυτανικές αρχές ότι εάν κάτι τέτοιο συμβεί θα υπάρξει αστυνομική επέμβαση στο Πολυτεχνείο.
Ακούστε την αποφώνηση με τη φράση "Ψυχή Βαθιά"...

Αλέξης Τσίπρας: "Εικόνα φτηνής ψευτομαγκιάς η παρουσία Σαμαρά στη Βουλή" - Τι απαντάει για τα "Νέα"


Σε μια συγκυρία ιδιαίτερα πυκνή από πολιτικά γεγονότα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξής του στην "Αυγή" της Κυριακής, αναλύει το πρόγραμμα των πρώτων ωρών και των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνοντας δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού αισθήματος προβλέπει εξελίξεις πριν τις ευρωεκλογές - αυτοδιοικητικές εκλογές ή, έστω, αμέσως μετά. Στοίχημα, άλλωστε, για την αξιωματική αντιπολίτευση, το άνοιγμά της σε κόσμο που δεν την ψήφισε και η συγκρότηση ψηφοδελτίων νίκης.
 
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει παράθυρο συνεργασίας με τους βουλευτές της πλειοψηφίας που θα αποφασίσουν σήμερα να αλλάξουν στρατόπεδο, ενώ αναφέρεται στην εν γένει πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και κατά της μιντιοκρατίας, ξεδιπλώνει την αντιπολιτευτική τακτική του επόμενου διαστήματος, ενώ απαντά και για την παρουσία του στο συνέδριο του Τέξας.

 
* Μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Ποια είναι η δική σας άποψη; Ποια θα είναι τα επόμενα σημεία σύγκρουσης με τον κυβέρνηση;

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα επ' ουδενί να είμαι σε αυτή την τόσο «πλεονεκτική» θέση που βρίσκονται. Επί τρεις ημέρες τα κυβερνητικά παπαγαλάκια προσπαθούσαν να πείσουν πόσο άστοχη ενέργεια ήταν η μομφή. Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από την ψηφοφορία και ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για νέο, διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, από κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση μάλιστα. Η συζήτηση στη Βουλή και το αποτέλεσμα, με την υπερψήφιση της πρότασης από βουλευτή της πλειοψηφίας διεύρυνε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη. Από εδώ και πέρα θα μας βρει μπροστά της ουκ ολίγες φορές στο επόμενο διάστημα: στον προϋπολογισμό, στον φόρο ακινήτων, στην εξεταστική για τα υποβρύχια, στους πλειστηριασμούς, στα μέτρα του Μνημονίου. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο κοινοβουλευτικός κανονισμός προκειμένου να μπει ένα τέλος στην επαίσχυντη πολιτική των Μνημονίων.

* Πώς σχολιάζετε τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Είναι προφανές ότι η στρατηγική της υποταγής στην τρόικα έχει όρια. Δεν πείθει πια κανέναν. Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι βουλευτές του καλούνται να είναι όχι μόνο μνημονιακοί, αλλά και δεκανίκια της πιο ακραίας δεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος. Δεν είναι εύκολο. Γιατί εκτός του αισθήματος της κομματικής επιβίωσης υπάρχει και αυτό της πολιτικής αξιοπρέπειας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας, παρά τις επιθέσεις του συστήματος της μνημονιακής διαπλοκής, που θα είναι σφοδρές όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο.

* Η εμφάνιση Σαμαρά στη Βουλή ενίσχυσε τη στρατηγική έντασης και μάλιστα με προσωπικές επιθέσεις εναντίον σας. Τη σκυτάλη των επιθέσεων πήραν, αμέσως μετά τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Με ποιες πρωτοβουλίες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση του συστήματος;

Η εικόνα του κ. Σαμαρά δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε τον θεσμό του πρωθυπουργού. Η απαξίωση του πολιτικού αντιπάλου, με αυτό τον ακραίο τρόπο, τελικά απαξιώνει τον ίδιο. Δεν ξέρω αν του βγαίνει αυθόρμητα ή κάποιοι τον συμβουλεύουν, αλλά νομίζω ότι ποτέ αρχηγός κυβερνητικής παράταξης δεν εμφάνισε τέτοια εικόνα φτηνής ψευτομαγκιάς μέσα στη Βουλή. Μπορεί να μην του αρέσει να έχει αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι του. Οφείλει με τα λόγια και το ύφος του να σέβεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Κάποιοι βέβαια θα πουν ότι κάθε κυβέρνηση έχει και τον πρωθυπουργό που της ταιριάζει. Μια ακραία δεξιά κυβέρνηση εκπροσωπείται και εκφράζεται με ένα ακραίο κοινοβουλευτικό ύφος. Μαύρο στην ΕΡΤ, ΜΑΤ στους εργαζόμενους, καζούρα και τσαμπουκάς στο Κοινοβούλιο. Σημάδια των καιρών.

* Ο κ. Σαμαράς ξορκίζει τις εκλογές και τις μεταθέτει στο 2016. Θα αντέξει τις διπλές κάλπες του Ιουνίου και το ενδεχόμενο να διαπιστωθεί δυσαρμονία μεταξύ Βουλής και λαού;

Η δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού αισθήματος είναι ήδη προφανής. Η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε με 178 βουλευτές και δεν έχει πλέον περισσότερους από 154, κι αυτούς με πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές και συστηματικές παραβιάσεις των κανόνων κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Η δέσμευση της «επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων του Μνημονίου» και της «απαγκίστρωσης», με τις οποίες κέρδισαν τις εκλογές του Ιουνίου του '12, αποδείχτηκε ωμό και κυνικό ψέμα. Η πολιτική των Μνημονίων έχει καταρρεύσει και αυτοί εξακολουθούν να παριστάνουν τον καλό μαθητή της τρόικας, σπέρνοντας ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή στην κοινωνία. Ακόμα και αν αντέξουν μέχρι τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, το μήνυμα που θα πάρουν από εκεί δεν θα τους επιτρέψει να μείνουν ούτε μέρα παραπάνω. Ίσως η απόλυτη επίγνωση αυτού του κινδύνου για την κυβέρνηση, να είναι τελικά και ο καταλύτης εξελίξεων πριν από τις ευρωεκλογές.

* Τι εκφράζει η επιλογή της ευρω-Αριστεράς να επιλέξει εσάς για την υποψηφιότητα στη θέση του προέδρου της Κομισιόν; Και πώς σχολιάζετε τις κυβερνητικές αντιδράσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Η πρόταση αυτή πρώτα από όλα αποτελεί μεγάλη τιμή στο πρόσωπό μου και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τιμή απέναντι στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά συσπειρώνεται γύρω από μια ελληνική υποψηφιότητα, για να υπογραμμίσει έτσι την αντίθεσή της στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας, και την ανάγκη μιας βαθιάς και ριζικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή πολιτική. Επιπλέον η πρόταση αυτή αναγνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια αριστερή δύναμη που δίνει από την πρώτη γραμμή τη μάχη για την αλλαγή αυτή, τόσο στην Ε.Ε όσο και σε κάθε μια χώρα ξεχωριστά. Το μήνυμα είναι: ενότητα - υπεράσπιση της κοινωνίας - αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς και τους εργαζόμενους - αγώνας για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη. Τώρα, στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, η κυβέρνηση προφανώς έχει ενοχληθεί, γιατί μια τέτοια εξέλιξη της χαλάει τα σχέδια. Την ενοχλεί οποιαδήποτε αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ σε διεθνές επίπεδο, γιατί της καταστρέφει την εικόνα των «ανεύθυνων και επικίνδυνων αντιευρωπαϊστών» που προσπαθεί να κατασκευάσει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, δεν έχουν άλλο μέσον αντιπαράθεσης πέραν της «μονταζιέρας» η οποία όμως τον τελευταίο καιρό χάνει όλο και περισσότερες στροφές και τους εκθέτει.

* Κατά την ομιλία σας στη Βουλή ήσασταν καταπέλτης ως προς τις κυβερνητικές ευθύνες για την κοινωνική καταστροφή και τα οικονομικά αδιέξοδα, επαναλάβατε δε τη δέσμευσή σας για κατάργηση του Μνημονίου. Ορισμένοι όμως περίμεναν ότι θα ήσασταν αναλυτικότερος στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων. Ποιοι, λοιπόν, είναι οι βασικοί άξονες του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε μια ομιλία δεν γίνεται να τα περιλάβεις όλα αναλυτικά. Εκτίμησα ως σημαντικότερο να αναφερθώ αναλυτικά και συγκεκριμένα στο πώς αλλιώς μπορούν να βρεθούν πόροι και να αναδιανεμηθούν προς όφελος των αδύναμων. Διότι τις τελευταίες μέρες έγινε μεγάλη σπέκουλα γύρω από ένα λάθος ερώτημα. Για το πού θα βρούμε τα λεφτά. Στα πολλαπλά ερωτήματα που έθεσα όμως στον πρωθυπουργό δεν πήρα ούτε μια απάντηση. Σε ό,τι αφορά τώρα το σχέδιό μας, έχουμε κατ' επανάληψη αναφερθεί -την προηγούμενη εβδομάδα είχα την ευκαιρία δύο φορές, μια στο διεθνές συνέδριο του Πανεπιστημίου του Ώστιν, στο Τέξας, και μια στο διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτου Λεβί, στην Αθήνα- σε τρεις κεντρικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι η άμεση αντιμετώπιση της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης. Ο δεύτερος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, με στήριξη του εισοδήματος των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Και ο τρίτος η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού χρειάζεται μια νέα συμφωνία γα το χρέος, που θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη. Μια τέτοια συμφωνία απαιτείται τόσο για το καλό της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών του Νότου όσο όμως και για το καλό ολόκληρης της Ε.Ε.

* Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες των πρώτων 100 ωρών και των πρώτων 100 ημερών για την κυβέρνησή σας;

Οι άμεσες πρωτοβουλίες θα είναι η αντικατάσταση του Μνημονίου, που θα ακυρώσει με την ψήφο του ο λαός, από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του Μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά των νόμων που ελέγχουν τις απολύσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη σύσταση περιουσιολογίου και την προώθηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Για τις πρώτες 100 ημέρες προτεραιότητα θα έχουν επίσης οι πρωτοβουλίες για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και φυσικά το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Και ας μην ξεχνάμε, φυσικά, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με την ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ.

* Ποιες, επί τη ευκαιρία, οι βασικές αρχές σας για την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος;

Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από το σημερινό πρόβλημα. Τον ρόλο που έπαιξε και παίζει το τραπεζικό σύστημα, έτσι όπως είναι διαρθρωμένο, στην ανακύκλωση και την επιδείνωση της κρίσης. Σήμερα έχουμε ένα παγκόσμιο παράδοξο. Τις τράπεζες να τις ανακεφαλαιοποιεί ο Έλληνας φορολογούμενος που χρεώνεται τα δάνεια και τα χρέη, αλλά να τις διοικεί η χρεωκοπημένη τραπεζοκρατία που τις φαλίρισε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο νόμος για το ΤΧΣ θα αλλάξει. Οι τράπεζες θα περάσουν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τη ζήτηση, την παραγωγική βάση της χώρας και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε μια νέα δομή του τραπεζικού συστήματος, όπου θα συνυπάρχουν τράπεζες - ταμιευτήρια μικρού μεγέθους και περιφερειακής εμβέλειας, αναπτυξιακές τράπεζες και τράπεζες ειδικού σκοπού ή συνεταιριστικές. Η λειτουργία τους πρέπει να εδραιωθεί στη διαφάνεια και στον κοινωνικό έλεγχο, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον και να αποκατασταθεί η καταθετική πίστη.

* Μερίδα των συμπολιτών μας πιστεύει ότι, ακόμη και με άλλη κυβέρνηση, δεν υπάρχουν περιθώρια για σημαντικά διαφορετική πολιτική. Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν τώρα επιπλέον ότι, με δέσμευση των κρατών - μελών, όταν μια χώρα δεν επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει η ενιαία οικονομική διακυβέρνηση, θα «παγώνουν» οι κοινοτικές επιδοτήσεις. Πώς θα ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Περιθώρια διαφορετικής πολιτικής υπάρχουν, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον κόσμο για το αντίθετο. Το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί το παραμικρό, να συγκροτήσει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή ακόμα και να εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές αντιθέσεις που έχουν ξεσπάσει για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, δεν σημαίνει ότι οι δυνατότητες αυτές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν και θα τις εκμεταλλευτεί στο έπακρο μια κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά, με ισχυρή λαϊκή εντολή και κυρίως με ισχυρές συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και σε αδιέξοδο. Οι επιλογές της ευρωπαϊκής ηγεσίας με αιχμή του δόρατος την κ. Μέρκελ έχουν καταρρεύσει πλήρως. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στη λιτότητα με κορμό την ευρωπαϊκή Αριστερά. Οι λαοί του Νότου σέρνουν στην πλάτη τους τις χρεωκοπημένες τράπεζες. Μπροστά στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται, είναι λογικό να συγκροτηθούν και νέα μέτωπα και να διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί. Και αυτοί οι συσχετισμοί θα αλλάξουν την εικόνα. Η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες. Ας το καταλάβουν καλά αυτό και ας μη μας απειλούν. Γιατί από απειλές και από βέτο ξέρουμε και εμείς.

* Με ποιες συμμαχίες, πολιτικές και κοινωνικές, θα κυβερνήσει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η κοινωνική συμμαχία υπάρχει. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θέλει απαλλαγή από την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου. Χρειάζεται ακόμα περισσότερη οργάνωση και αυτοπεποίθηση για να πιστέψει ο κόσμος στη δύναμη της φωνής και του αγώνα του. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει και πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για την συγκρότηση πολιτικών συμμαχιών γύρω από ένα προοδευτικό πρόγραμμα εξόδου από το Μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει τις συμμαχίες αυτές ακόμα και όταν οι επόμενες εκλογές θα του έχουν δώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Κυρίως όμως, οι ευρωπαϊκές μας συμμαχίες και η στήριξη από ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων της πρότασής μας ενάντια στη λιτότητα είναι η στρατηγική που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

* Είστε ικανοποιημένος από την προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ -τόσο κεντρικά όσα και αποκεντρωμένα- για τις δημοτικές εκλογές;

Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει στις τοπικές κοινωνίες να αποτυπωθεί η ανάγκη για μια εναλλακτική αυτοδιοικητική πολιτική μέσα από αξιόπιστες συμμαχίες και ριζοσπαστικά προγράμματα. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να σταλεί και ένα συνολικό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής των Μνημονίων και των δυνάμεων που την υπηρετούν. Άρα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να στηριχθούν, να συγκροτηθούν και να οργανωθούν αυτοδιοικητικές κινήσεις που θα διεκδικήσουν τη νίκη. Πρέπει να ανοίξουμε τις οργανώσεις μας και να αγκαλιάσουμε κόσμο που ακόμα και πριν ένα χρόνο φοβήθηκε και δεν έκανε το βήμα να μας ψηφίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα ανακόψει τους ρυθμούς του μέχρι την τελευταία στιγμή. Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πρέπει να είναι ένα συντριπτικό μήνυμα ότι η πολιτική των Μνημονίων έχει καταδικαστεί οριστικά στη συνείδηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

* Βλέπουμε, τις τελευταίες ημέρες, μια σφοδρή αντιπαράθεση με την εφημερίδα, "Τα Νέα". Κάποιοι σας κατηγορούν για προσπάθεια λογοκρισίας. Πώς απαντάτε;

Πρέπει να γνωρίζουν άπαντες ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Τα περί λογοκρισίας είναι βεβαίως αστεία, ειδικά όταν εκτοξεύονται από αυτούς που έχουν καταλάβει τις ψηφιακές συχνότητες και θεωρούν την ενημέρωση κλειστό κύκλωμα. Θα είμαι σαφής. Αν θεωρούν ότι έχουν ανίκητη δύναμη, απλώς είναι αλαζόνες. Αρκεί να ρίξουν μια ματιά στις κυκλοφορίες των εφημερίδων ή στις δημοσκοπήσεις που μετρούν την αξιοπιστία των Μέσων. Αν νομίζουν ότι θα μας τρομάξουν, απλώς δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ας ρίξουν μια ματιά στα συσσωρευμένα χρέη τους. Άλλοι πρέπει να τρομάζουν. Αν πάλι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο τρόπος να τα βγάλουν πέρα μαζί μας, αν περιμένουν συναλλαγή ή υποταγή, απλώς είναι γελασμένοι. Ενδεχομένως να αναπολούν άλλου είδους σχέσεις με το πολιτικό προσωπικό, αλλά αυτό δεν αφορά την Αριστερά.

* Τελικά, γιατί τόση κριτική από την κυβερνητική πλευρά για την παρουσία σας στο Τέξας; Τι ενοχλεί;

Τους ενοχλεί η αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ από ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους και Αμερικανούς οικονομολόγους. Ενοχλούνται γιατί η εναλλακτική μας πρόταση βρίσκει ανταπόκριση σε όλο τον κόσμο. Γιατί δημιουργούμε ένα ευρύ δίκτυο οικονομολόγων και διανοουμένων που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό, όταν αυτοί έχουν για μόνο σύμμαχο την κ. Μέρκελ και το κ. Σόιμπλε. Γι' αυτό τους πείραξε τόσο πολύ το Τέξας, όχι γιατί δεν ήξεραν τι λέμε για την Ευρωζώνη και το ευρώ. Όπως επίσης τους πειράζει που εμείς μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας όπου βρεθούμε. Μιλάμε για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, για την ολιγαρχία των τραπεζών και των μιντιαρχών που μας κυβερνά και για την ανάγκη να καταργηθεί το άθλιο πρόγραμμα του Μνημονίου. Ενώ αυτοί μιλούν για επιτυχία πάνω στα κοινωνικά ερείπια. Και τρώνε και σφαλιάρες από πάνω, από τους υπαλλήλους της τρόικας. Αυτό τους ενοχλεί. Πως εμείς καταφέρνουμε να χτίσουμε διεθνείς συμμαχίες για την Ελλάδα και βρίσκουμε τη διεθνή αναγνώριση του πολιτικού μας σχεδίου, ενώ αυτοί είναι μόνοι και απαξιωμένοι. Τους σνομπάρουνε ακόμα και οι υπάλληλοι της Κομισιόν, που προτιμούν να πάνε για σκι παρά να ασχοληθούνε μαζί τους.

«Αλληλεγγύη για Όλους» - Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!



Καταληψίες σε κενά διαμερίσματα στην Ισπανία δικαιώθηκαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, που έκρινε πρωτεύον το ανθρώπινο δικαίωμα στη στέγη. Στην Αθήνα, μαζική και φορτισμένη ήταν η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κατειλημμένο θέατρο «Εμπρός».

Η «Αλληλεγγύη για Όλους», που καλούσε, διένειμε ενημερωτικό οδηγό με συμβουλές για την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών, ενώ νομικοί ανέλυσαν τη σημερινή κατάσταση και όσα μας περιμένουν. «Χτίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δήθεν παλεύουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ θα μεθοδεύσουν σταδιακά την άρση των πλειστηριασμών, ώστε κάποιοι να νομίζουν ότι δεν τους αφορά», σημείωσε η δικηγόρος Κατερίνα Κνίτου, ομολογώντας ότι τα νομικά εργαλεία είναι περιορισμένα, καθώς ο νόμος Κατσέλη αφορά μόνο τα υπερχρεωμένα σε τράπεζες νοικοκυριά και όχι μικρο-εμπόρους, ενώ χιλιάδες είναι τα ειδοποιητήρια που καταφθάνουν καθημερινά από εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ σε οφειλέτες.

Το αίτημα της παράτασης αναστολής των πλειστηριασμών για άλλα τρία χρόνια διατύπωσε εκ μέρους της ΕΚΠΟΙΖΩ ο νομικός Βίκτωρας Τσιαφούτης, παραδέχτηκε όμως ότι «αν δεν υπάρξει λύση, η μόνη απάντηση είναι το ραντεβού κάθε Τετάρτη πρωί στα ειρηνοδικεία. Εκεί γίνονται οι πλειστηριασμοί». Ένα τέτοιο ραντεβού δίνει πάγια κάθε Τετάρτη η κίνηση πολιτών Ηρακλείου Κρήτης, καταφέρνοντας μέχρι στιγμής να μπλοκάρει τους πλειστηριασμούς. Ο «Συντονισμός Συλλογικότητων Αττικής», (λαϊκές συνελεύσεις και Επιτροπές Αγώνα «Δεν πληρώνω»), έχει συστήσει ειδική ομάδα για τους πλειστηριασμούς, λειτουργώντας τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης.

Την ισπανική εμπειρία μετέφεραν η Τζέζα και ο Μίκυ, δύο νέοι από την Ισπανία που συμμετέχουν στο κίνημα της 15 Μάη. Η «Πλατφόρμα Πληγέντων από τις Υποθήκες» έχει δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό κοινωνικό κίνημα, που ωστόσο δεν έχει ανακύψει το τσουνάμι των εξώσεων: Αποτράπηκαν περίπου 700 πλειστηριασμοί, ενώ ξεσπιτώθηκαν πάνω από 420.000 οικογένειες τα τελευταία πέντε χρόνια. «Πλέον μόνος δρόμος είναι η ανυπακοή», είπε η Τζέζα, περιγράφοντας το φαινόμενο των καταλήψεων άδειων σπιτιών, από ξεσπιτωμένες οικογένειες, τις οποίες προστατεύει η Πλατφόρμα και η αστυνομία απλώς δεν τολμά να τις πλησιάσει. Μάλιστα καταληψίες σε κενά διαμερίσματα, από τα οποία τους είχαν κάνει έξωση οι τράπεζες, δικαιώθηκαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, που έκρινε ως πρωτεύον το ανθρώπινο δικαίωμα στην στέγη.

Μέλη του κινήματος «Αντίσταση Τώρα!» (antistasitora.blogspot.gr), και του δικτύου Human Support» (humansupport.gr) τόνισαν ότι «δε χρωστάμε ούτε ευρώ στις τράπεζες, που έχουν ήδη πληρωθεί για τα δάνεια με υπέρογκα ποσά των ανακεφαλαιοποιήσεων», το οποίο επικαλούνται και νομικά. Στις ιστοσελίδες τους περιλαμβάνονται φόρμες για εξώδικα σε τράπεζες και ασφαλιστικά μέτρα στον ΟΑΕΕ.

Πέρα από τη συλλογική αντίσταση, που όλοι οι ομιλητές έθεσαν ως προτεραιότητα, υπάρχουν συγκεκριμένα, αν και περιορισμένα νομικά βήματα: Όταν έρθει διαταγή πληρωμής, υπάρχει η δυνατότητα αίτησης αναστολής εντός 15 ημερών για να μη συνεχιστεί η εκτέλεση, καθώς πολλά δάνεια περιέχουν όρους που έχουν κριθεί παράνομοι και καταχρηστικοί. Σε δεύτερη επίδοση, η προσφυγή πρέπει να γίνει εντός 10 ημερών. Σε περίπτωση πλειστηριασμού υπάρχει δυνατότητα ανακοπής τους τουλάχιστον πέντε μέρες πριν, λόγω λαθών ως προς την περιγραφή των κατασχεθέντων και την τιμή εκκίνησης – ωστόσο η νομική οδός είναι πολυέξοδη και χρονοβόρα.
«Σημασία έχει να σπάσει ο φόβος που αδρανοποιεί. Να βγούμε στο δρόμο πριν μας πετάξουν στο δρόμο» είπε η Τόνια Κατερίνη, εκ μέρους της «Αλληλεγγύης για όλους», στην πρώτη διερευνητική συνάντηση, όπου δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις.

Όλοι παραδέχονται ότι οι πλειστηριασμοί που δρομολογούνται πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και μαζικά. Δε συμφωνούν όμως όλοι στον τρόπο: Ηλεκτρονικές υπογραφές που θα σταλούν στον πρωθυπουργό; Νομικές προτάσεις και μικρο-βελτιώσεις; Η ένα μαζικό κίνημα πολιτικής ανυπακοής, που δεν θα φοβάται να προχωρήσει ως και σε καταλήψεις εκκενωμένων σπιτιών, προτάσσοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της στέγασης πάνω από την κερδοφορία των τραπεζών και των αρπακτικών «distress funds»; Η συζήτηση στο Εμπρός, απέδειξε αν μη τι άλλο ότι οι απαντήσεις δεν είναι μονολεκτικές και όλα τα μέσα πρέπει να δοκιμαστούν επειγόντως στην πράξη, καθώς ο κίνδυνος του ξεσπιτώματος βρίσκεται κυριολεκτικά στο κατώφλι της πόρτας μας.

Αλέξης Τσίπρας: Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς



Σε μια συγκυρία ιδιαίτερα πυκνή από πολιτικά γεγονότα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξής του στην "Αυγή" της Κυριακής, αναλύει το πρόγραμμα των πρώτων ωρών και των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνοντας δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού αισθήματος προβλέπει εξελίξεις πριν τις ευρωεκλογές - αυτοδιοικητικές εκλογές ή, έστω, αμέσως μετά. Στοίχημα, άλλωστε, για την αξιωματική αντιπολίτευση, το άνοιγμά της σε κόσμο που δεν την ψήφισε και η συγκρότηση ψηφοδελτίων νίκης.A

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει παράθυρο συνεργασίας με τους βουλευτές της πλειοψηφίας που θα αποφασίσουν σήμερα να αλλάξουν στρατόπεδο, ενώ αναφέρεται στην εν γένει πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και κατά της μιντιοκρατίας, ξεδιπλώνει την αντιπολιτευτική τακτική του επόμενου διαστήματος, ενώ απαντά και για την παρουσία του στο συνέδριο του Τέξας.

* Μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Ποια είναι η δική σας άποψη; Ποια θα είναι τα επόμενα σημεία σύγκρουσης με τον κυβέρνηση;

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα επ' ουδενί να είμαι σε αυτή την τόσο «πλεονεκτική» θέση που βρίσκονται. Επί τρεις ημέρες τα κυβερνητικά παπαγαλάκια προσπαθούσαν να πείσουν πόσο άστοχη ενέργεια ήταν η μομφή. Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από την ψηφοφορία και ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για νέο, διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, από κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση μάλιστα. Η συζήτηση στη Βουλή και το αποτέλεσμα, με την υπερψήφιση της πρότασης από βουλευτή της πλειοψηφίας διεύρυνε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη. Από εδώ και πέρα θα μας βρει μπροστά της ουκ ολίγες φορές στο επόμενο διάστημα: στον προϋπολογισμό, στον φόρο ακινήτων, στην εξεταστική για τα υποβρύχια, στους πλειστηριασμούς, στα μέτρα του Μνημονίου. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο κοινοβουλευτικός κανονισμός προκειμένου να μπει ένα τέλος στην επαίσχυντη πολιτική των Μνημονίων.



* Πώς σχολιάζετε τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Είναι προφανές ότι η στρατηγική της υποταγής στην τρόικα έχει όρια. Δεν πείθει πια κανέναν. Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι βουλευτές του καλούνται να είναι όχι μόνο μνημονιακοί, αλλά και δεκανίκια της πιο ακραίας δεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος. Δεν είναι εύκολο. Γιατί εκτός του αισθήματος της κομματικής επιβίωσης υπάρχει και αυτό της πολιτικής αξιοπρέπειας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας, παρά τις επιθέσεις του συστήματος της μνημονιακής διαπλοκής, που θα είναι σφοδρές όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο.



* Η εμφάνιση Σαμαρά στη Βουλή ενίσχυσε τη στρατηγική έντασης και μάλιστα με προσωπικές επιθέσεις εναντίον σας. Τη σκυτάλη των επιθέσεων πήραν, αμέσως μετά τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Με ποιες πρωτοβουλίες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση του συστήματος;

Η εικόνα του κ. Σαμαρά δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε τον θεσμό του πρωθυπουργού. Η απαξίωση του πολιτικού αντιπάλου, με αυτό τον ακραίο τρόπο, τελικά απαξιώνει τον ίδιο. Δεν ξέρω αν του βγαίνει αυθόρμητα ή κάποιοι τον συμβουλεύουν, αλλά νομίζω ότι ποτέ αρχηγός κυβερνητικής παράταξης δεν εμφάνισε τέτοια εικόνα φτηνής ψευτομαγκιάς μέσα στη Βουλή. Μπορεί να μην του αρέσει να έχει αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι του. Οφείλει με τα λόγια και το ύφος του να σέβεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Κάποιοι βέβαια θα πουν ότι κάθε κυβέρνηση έχει και τον πρωθυπουργό που της ταιριάζει. Μια ακραία δεξιά κυβέρνηση εκπροσωπείται και εκφράζεται με ένα ακραίο κοινοβουλευτικό ύφος. Μαύρο στην ΕΡΤ, ΜΑΤ στους εργαζόμενους, καζούρα και τσαμπουκάς στο Κοινοβούλιο. Σημάδια των καιρών.



* Ο κ. Σαμαράς ξορκίζει τις εκλογές και τις μεταθέτει στο 2016. Θα αντέξει τις διπλές κάλπες του Ιουνίου και το ενδεχόμενο να διαπιστωθεί δυσαρμονία μεταξύ Βουλής και λαού;

Η δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού αισθήματος είναι ήδη προφανής. Η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε με 178 βουλευτές και δεν έχει πλέον περισσότερους από 154, κι αυτούς με πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές και συστηματικές παραβιάσεις των κανόνων κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Η δέσμευση της «επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων του Μνημονίου» και της «απαγκίστρωσης», με τις οποίες κέρδισαν τις εκλογές του Ιουνίου του '12, αποδείχτηκε ωμό και κυνικό ψέμα. Η πολιτική των Μνημονίων έχει καταρρεύσει και αυτοί εξακολουθούν να παριστάνουν τον καλό μαθητή της τρόικας, σπέρνοντας ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή στην κοινωνία. Ακόμα και αν αντέξουν μέχρι τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, το μήνυμα που θα πάρουν από εκεί δεν θα τους επιτρέψει να μείνουν ούτε μέρα παραπάνω. Ίσως η απόλυτη επίγνωση αυτού του κινδύνου για την κυβέρνηση, να είναι τελικά και ο καταλύτης εξελίξεων πριν από τις ευρωεκλογές.



* Τι εκφράζει η επιλογή της ευρω-Αριστεράς να επιλέξει εσάς για την υποψηφιότητα στη θέση του προέδρου της Κομισιόν; Και πώς σχολιάζετε τις κυβερνητικές αντιδράσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Η πρόταση αυτή πρώτα από όλα αποτελεί μεγάλη τιμή στο πρόσωπό μου και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τιμή απέναντι στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά συσπειρώνεται γύρω από μια ελληνική υποψηφιότητα, για να υπογραμμίσει έτσι την αντίθεσή της στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας, και την ανάγκη μιας βαθιάς και ριζικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή πολιτική. Επιπλέον η πρόταση αυτή αναγνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια αριστερή δύναμη που δίνει από την πρώτη γραμμή τη μάχη για την αλλαγή αυτή, τόσο στην Ε.Ε όσο και σε κάθε μια χώρα ξεχωριστά. Το μήνυμα είναι: ενότητα - υπεράσπιση της κοινωνίας - αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς και τους εργαζόμενους - αγώνας για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη. Τώρα, στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, η κυβέρνηση προφανώς έχει ενοχληθεί, γιατί μια τέτοια εξέλιξη της χαλάει τα σχέδια. Την ενοχλεί οποιαδήποτε αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ σε διεθνές επίπεδο, γιατί της καταστρέφει την εικόνα των «ανεύθυνων και επικίνδυνων αντιευρωπαϊστών» που προσπαθεί να κατασκευάσει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, δεν έχουν άλλο μέσον αντιπαράθεσης πέραν της «μονταζιέρας» η οποία όμως τον τελευταίο καιρό χάνει όλο και περισσότερες στροφές και τους εκθέτει.



* Κατά την ομιλία σας στη Βουλή ήσασταν καταπέλτης ως προς τις κυβερνητικές ευθύνες για την κοινωνική καταστροφή και τα οικονομικά αδιέξοδα, επαναλάβατε δε τη δέσμευσή σας για κατάργηση του Μνημονίου. Ορισμένοι όμως περίμεναν ότι θα ήσασταν αναλυτικότερος στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων. Ποιοι, λοιπόν, είναι οι βασικοί άξονες του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε μια ομιλία δεν γίνεται να τα περιλάβεις όλα αναλυτικά. Εκτίμησα ως σημαντικότερο να αναφερθώ αναλυτικά και συγκεκριμένα στο πώς αλλιώς μπορούν να βρεθούν πόροι και να αναδιανεμηθούν προς όφελος των αδύναμων. Διότι τις τελευταίες μέρες έγινε μεγάλη σπέκουλα γύρω από ένα λάθος ερώτημα. Για το πού θα βρούμε τα λεφτά. Στα πολλαπλά ερωτήματα που έθεσα όμως στον πρωθυπουργό δεν πήρα ούτε μια απάντηση. Σε ό,τι αφορά τώρα το σχέδιό μας, έχουμε κατ' επανάληψη αναφερθεί -την προηγούμενη εβδομάδα είχα την ευκαιρία δύο φορές, μια στο διεθνές συνέδριο του Πανεπιστημίου του Ώστιν, στο Τέξας, και μια στο διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτου Λεβί, στην Αθήνα- σε τρεις κεντρικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι η άμεση αντιμετώπιση της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης. Ο δεύτερος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, με στήριξη του εισοδήματος των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Και ο τρίτος η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού χρειάζεται μια νέα συμφωνία γα το χρέος, που θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη. Μια τέτοια συμφωνία απαιτείται τόσο για το καλό της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών του Νότου όσο όμως και για το καλό ολόκληρης της Ε.Ε.



* Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες των πρώτων 100 ωρών και των πρώτων 100 ημερών για την κυβέρνησή σας;

Οι άμεσες πρωτοβουλίες θα είναι η αντικατάσταση του Μνημονίου, που θα ακυρώσει με την ψήφο του ο λαός, από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του Μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά των νόμων που ελέγχουν τις απολύσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη σύσταση περιουσιολογίου και την προώθηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Για τις πρώτες 100 ημέρες προτεραιότητα θα έχουν επίσης οι πρωτοβουλίες για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και φυσικά το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Και ας μην ξεχνάμε, φυσικά, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με την ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ.



* Ποιες, επί τη ευκαιρία, οι βασικές αρχές σας για την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος;

Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από το σημερινό πρόβλημα. Τον ρόλο που έπαιξε και παίζει το τραπεζικό σύστημα, έτσι όπως είναι διαρθρωμένο, στην ανακύκλωση και την επιδείνωση της κρίσης. Σήμερα έχουμε ένα παγκόσμιο παράδοξο. Τις τράπεζες να τις ανακεφαλαιοποιεί ο Έλληνας φορολογούμενος που χρεώνεται τα δάνεια και τα χρέη, αλλά να τις διοικεί η χρεωκοπημένη τραπεζοκρατία που τις φαλίρισε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο νόμος για το ΤΧΣ θα αλλάξει. Οι τράπεζες θα περάσουν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τη ζήτηση, την παραγωγική βάση της χώρας και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε μια νέα δομή του τραπεζικού συστήματος, όπου θα συνυπάρχουν τράπεζες - ταμιευτήρια μικρού μεγέθους και περιφερειακής εμβέλειας, αναπτυξιακές τράπεζες και τράπεζες ειδικού σκοπού ή συνεταιριστικές. Η λειτουργία τους πρέπει να εδραιωθεί στη διαφάνεια και στον κοινωνικό έλεγχο, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον και να αποκατασταθεί η καταθετική πίστη.



* Μερίδα των συμπολιτών μας πιστεύει ότι, ακόμη και με άλλη κυβέρνηση, δεν υπάρχουν περιθώρια για σημαντικά διαφορετική πολιτική. Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν τώρα επιπλέον ότι, με δέσμευση των κρατών - μελών, όταν μια χώρα δεν επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει η ενιαία οικονομική διακυβέρνηση, θα «παγώνουν» οι κοινοτικές επιδοτήσεις. Πώς θα ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Περιθώρια διαφορετικής πολιτικής υπάρχουν, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον κόσμο για το αντίθετο. Το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί το παραμικρό, να συγκροτήσει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή ακόμα και να εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές αντιθέσεις που έχουν ξεσπάσει για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, δεν σημαίνει ότι οι δυνατότητες αυτές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν και θα τις εκμεταλλευτεί στο έπακρο μια κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά, με ισχυρή λαϊκή εντολή και κυρίως με ισχυρές συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και σε αδιέξοδο. Οι επιλογές της ευρωπαϊκής ηγεσίας με αιχμή του δόρατος την κ. Μέρκελ έχουν καταρρεύσει πλήρως. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στη λιτότητα με κορμό την ευρωπαϊκή Αριστερά. Οι λαοί του Νότου σέρνουν στην πλάτη τους τις χρεωκοπημένες τράπεζες. Μπροστά στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται, είναι λογικό να συγκροτηθούν και νέα μέτωπα και να διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί. Και αυτοί οι συσχετισμοί θα αλλάξουν την εικόνα. Η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες. Ας το καταλάβουν καλά αυτό και ας μη μας απειλούν. Γιατί από απειλές και από βέτο ξέρουμε και εμείς.



* Με ποιες συμμαχίες, πολιτικές και κοινωνικές, θα κυβερνήσει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η κοινωνική συμμαχία υπάρχει. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θέλει απαλλαγή από την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου. Χρειάζεται ακόμα περισσότερη οργάνωση και αυτοπεποίθηση για να πιστέψει ο κόσμος στη δύναμη της φωνής και του αγώνα του. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει και πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για την συγκρότηση πολιτικών συμμαχιών γύρω από ένα προοδευτικό πρόγραμμα εξόδου από το Μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει τις συμμαχίες αυτές ακόμα και όταν οι επόμενες εκλογές θα του έχουν δώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Κυρίως όμως, οι ευρωπαϊκές μας συμμαχίες και η στήριξη από ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων της πρότασής μας ενάντια στη λιτότητα είναι η στρατηγική που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.



* Είστε ικανοποιημένος από την προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ -τόσο κεντρικά όσα και αποκεντρωμένα- για τις δημοτικές εκλογές;

Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει στις τοπικές κοινωνίες να αποτυπωθεί η ανάγκη για μια εναλλακτική αυτοδιοικητική πολιτική μέσα από αξιόπιστες συμμαχίες και ριζοσπαστικά προγράμματα. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να σταλεί και ένα συνολικό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής των Μνημονίων και των δυνάμεων που την υπηρετούν. Άρα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να στηριχθούν, να συγκροτηθούν και να οργανωθούν αυτοδιοικητικές κινήσεις που θα διεκδικήσουν τη νίκη. Πρέπει να ανοίξουμε τις οργανώσεις μας και να αγκαλιάσουμε κόσμο που ακόμα και πριν ένα χρόνο φοβήθηκε και δεν έκανε το βήμα να μας ψηφίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα ανακόψει τους ρυθμούς του μέχρι την τελευταία στιγμή. Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πρέπει να είναι ένα συντριπτικό μήνυμα ότι η πολιτική των Μνημονίων έχει καταδικαστεί οριστικά στη συνείδηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.



* Βλέπουμε, τις τελευταίες ημέρες, μια σφοδρή αντιπαράθεση με την εφημερίδα, "Τα Νέα". Κάποιοι σας κατηγορούν για προσπάθεια λογοκρισίας. Πώς απαντάτε;

Πρέπει να γνωρίζουν άπαντες ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Τα περί λογοκρισίας είναι βεβαίως αστεία, ειδικά όταν εκτοξεύονται από αυτούς που έχουν καταλάβει τις ψηφιακές συχνότητες και θεωρούν την ενημέρωση κλειστό κύκλωμα. Θα είμαι σαφής. Αν θεωρούν ότι έχουν ανίκητη δύναμη, απλώς είναι αλαζόνες. Αρκεί να ρίξουν μια ματιά στις κυκλοφορίες των εφημερίδων ή στις δημοσκοπήσεις που μετρούν την αξιοπιστία των Μέσων. Αν νομίζουν ότι θα μας τρομάξουν, απλώς δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ας ρίξουν μια ματιά στα συσσωρευμένα χρέη τους. Άλλοι πρέπει να τρομάζουν. Αν πάλι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο τρόπος να τα βγάλουν πέρα μαζί μας, αν περιμένουν συναλλαγή ή υποταγή, απλώς είναι γελασμένοι. Ενδεχομένως να αναπολούν άλλου είδους σχέσεις με το πολιτικό προσωπικό, αλλά αυτό δεν αφορά την Αριστερά.



* Τελικά, γιατί τόση κριτική από την κυβερνητική πλευρά για την παρουσία σας στο Τέξας; Τι ενοχλεί;

Τους ενοχλεί η αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ από ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους και Αμερικανούς οικονομολόγους. Ενοχλούνται γιατί η εναλλακτική μας πρόταση βρίσκει ανταπόκριση σε όλο τον κόσμο. Γιατί δημιουργούμε ένα ευρύ δίκτυο οικονομολόγων και διανοουμένων που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό, όταν αυτοί έχουν για μόνο σύμμαχο την κ. Μέρκελ και το κ. Σόιμπλε. Γι' αυτό τους πείραξε τόσο πολύ το Τέξας, όχι γιατί δεν ήξεραν τι λέμε για την Ευρωζώνη και το ευρώ. Όπως επίσης τους πειράζει που εμείς μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας όπου βρεθούμε. Μιλάμε για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, για την ολιγαρχία των τραπεζών και των μιντιαρχών που μας κυβερνά και για την ανάγκη να καταργηθεί το άθλιο πρόγραμμα του Μνημονίου. Ενώ αυτοί μιλούν για επιτυχία πάνω στα κοινωνικά ερείπια. Και τρώνε και σφαλιάρες από πάνω, από τους υπαλλήλους της τρόικας. Αυτό τους ενοχλεί. Πως εμείς καταφέρνουμε να χτίσουμε διεθνείς συμμαχίες για την Ελλάδα και βρίσκουμε τη διεθνή αναγνώριση του πολιτικού μας σχεδίου, ενώ αυτοί είναι μόνοι και απαξιωμένοι. Τους σνομπάρουνε ακόμα και οι υπάλληλοι της Κομισιόν, που προτιμούν να πάνε για σκι παρά να ασχοληθούνε μαζί τους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 
 Η συνέχεια της συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα την Τρίτη 19/11 στην έντυπη ΑΥΓΗ
 
Αναδημοσίευση από την Κυριακάτικη Αυγή

Τι έλεγε για τους χουντικούς ο άνθρωπος που κινηματογράφησε το τανκ στο Πολυτεχνείο-Πως σώθηκε το φιλμ



Εάν ο Αλμπέρτ Κουράντ είχε αποφασίσει το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου πως ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να τραβήξει σε φιλμ τα όσα συνέβαιναν στο Πολυτεχνείο η Μεταπολιτευτική Ιστορία της χώρας ενδεχομένως να ήταν αρκετά διαφορετική.
Αυτό το φιλμάκι 35 δευτερολέπτων είναι η μοναδική και η απόλυτη καταγραφή της θηριωδίας που εκτυλίχθηκε υπό τις διαταγές των χουντικών πριν από 40 ακριβώς χρόνια και οι εικόνες του Κουράντ συντέλεσαν στο να διαμορφωθούν συνειδήσεις μιας ολόκληρης γενιάς.
Αποτέλεσε, ακόμη, και ένα ισχυρό πλήγμα στη χούντα και τους συντελεστές της οι οποίοι αρχικά αρνούνται πως έχουν συμβεί τα όσα καταγράφει το βίντεο που έχει τραβηχτεί από ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο Ακροπόλ.
Ο Αλμπέρτ Κουράντ γεννήθηκε το 1928 στο Άμστερνταμ και εργαζόταν ως δημοσιογράφος από το 1955. Παντρεμένος με την Ελένη Νικολοπούλου,το 1965 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως ανταποκριτής στην Αθήνα για την ολλανδική και τη βελγική τηλεόραση καθώς και για ολλανδικές εφημερίδες.
Κατά την περίοδο της επταετίας, αντίθετα με πολλούς συναδέλφους του ξένους ανταποκριτές όπως ο διαβόητος Μαρκ Μαρσώ της Le Monde,όχι μόνο συνέχισε να καταγράφει τα βασανιστήρια και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά προσπάθησε να βοηθήσει την ελληνική αντίσταση. Η χούντα τον απέλασε δυο φορές από την Ελλάδα, για να επανέρχεται πάντα κάτω από κινηματογραφικές συνθήκες. Στην πρώτη από αυτές τις επιστροφές, μπόρεσε να καταγράψει την ιστορική στιγμή, από ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο Ακροπόλ.
Για την αντιδικτατορική του δράση, τιμήθηκε με παράσημο από τον βασιλιά του Βελγίου και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος χιούμορ και αγάπη για την ζωή. Πέθανε στις 13 Ιουλίου στο Άμστερνταμ.
Η συνέντευξη στον Στέλιο Κούλογλου που ακολουθεί, ήταν από τις τελευταίες που έδωσε.
Αναλυτικά όπως την παρουσιάζει σήμερα το left.gr
«Ηρθα στην Ελλάδα πριν το πραξικόπημα του 1967 και με τα Ιουλιανά είδα τις διαδηλώσεις, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα..Είπα τότε: τι ζωηρός λαός είναι αυτός;
Οταν έγινε η χούντα από την πρώτη στιγμή που βγήκαν τα τανκς στον δρόμο, άρχισα να παίρνω πολλές συνεντεύξεις με ανθρώπους που πήγαν φυλακή, που ύστερα έγιναν φίλοι μου,πολλοί δεν υπάρχουν πιά… Το φιλμ για το Πολυτεχνείο δεν ήταν το πρώτο που έκανα. Έκανα 10-15 φιλμ, τα χάρισα στην ΕΡΤ, πρέπει να είναι ακόμα εκεί.
Μετά την 21η Απριλίου μας καλούσαν σε συνεντεύξεις, του Παπαδόπουλου του έκανα δύσκολες ερωτήσεις. Είχε πάει στην Αμερική τότε και τον ρώτησα: «Κύριε Πρόεδρε, οι Αμερικανοί δεν είχαν ερωτήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα;»
Τον Παττακό τον είχαν για πλάκα, θυμάμαι μία μέρα κάλεσαν όλους τους ξένους ανταποκριτές στις 5 το πρωί. Και πήγαμε εκεί, καθόταν με το βλακώδες χαμόγελο και δεν είπε τίποτα…Πέρασε ένα τέταρτο, 20 λεπτά και λέω «Κύριε Πρόεδρε, αφού μας σηκώσατε τόσο νωρίς, έχετε κάτι σοβαρό να μας πείτε. Ίσως να γυρίσετε στον στρατό, παραδίδοντας την εξουσία στους πολιτικούς».. « Ήθελα να σας πω καλημέρα μόνο», απάντησε. Οταν είχε πέσει η Χούντα, πήγα στο σπίτι του. Χτύπησα το κουδούνι και λέει «εσύ πάλι; Γιατί έρχεσαι;». Λέω «Ήμουν οπαδός σας.» Και γέλασε. Γιατί είχε κάτι, δεν τόσο κακός άνθρωπος, όσο ο Παπαδόπουλος.
Ο Παπαδόπουλος, τι τύπος ήταν;
Μόνο να’βλεπες τα μάτια του, ήταν καλός για το τρελοκομείο, δεν μπορούσες να μιλήσεις μαζί του. Αγαπούσε πάρα πολύ τον εαυτό του, μία μέρα είχε μαζέψει όλα τα παιδιά του γυμνασίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ηταν υποχρεωτικό να’ ρθούν, αλλοιώς έπρεπε να φέρουν χαρτιά ότι είναι άρρωστοι. Το στάδιο ήταν γεμάτο και άρχισε ο δικτάτορας να μιλάει «Έλληνες Ελλήνων Χριστιανών…» και άρχισαν τα παιδιά να φωνάζουν τα σλόγκαν, τα γελοία συνθήματα της Χούντας και δεν τον άφησαν να μιλήσει. Τα παιδιά δεν σταμάτησαν , τον γελοιοποίησαν και αυτός έφυγε. Ποτέ δεν το ξαναέκανε αυτό. Και δεν το ήξερε ο κόσμος, δεν το είπε το ραδιόφωνο και ο κόσμος δεν το ήξερε αλλά εγώ το φιλμάρισα.
Για πέστε μου για τους ανταποκριτές και τους δημοσιογράφους τότε. Είχε η Le Monde έναν διαβόητο ανταποκριτή..
Ο Μαρσώ, τώρα μπορώ να μιλήσω ελεύθερα γι’ αυτόν, ήταν Χουντικός, αλλά για άλλους δεν θα μιλήσω γιατί δεν είναι νεκροί ακόμα. Ηταν χρόνια εδώ, μπορεί μέσα τους να είναι δημοκρατικοί αλλά είχαν οικογένεια, πολλοί ήταν παντρεμένοι με Ελληνίδες και ήταν το ψωμί τους.
Και για τους Έλληνες δημοσιογράφους, το ίδιο ισχύει…
Διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ξένους. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι που έχω γνωρίσει, τους περισσότερους τους έχω θαυμάσει. Τους άλλους .δεν ήθελα να τους γνωρίσω κι αυτοί δεν ήθελαν να με γνωρίσουν. Αλλά τι μπορούσαν να κάνουν; Εμείς οι ξένοι μπορούσαμε να κάνουμε, να γράφουμε και όλα αυτά και μερικοί από μας το κάνανε, άλλοι οχι.. Αλλά η δική μου η συνείδηση δεν μου είχε επιτρέψει να είμαι παθητικός.
Έκανα, επί Χούντας, το αναγνωρίζω, πράγματα που δεν κάνει ένας δημοσιογράφος. ‘Ένας δημοσιογράφος πρέπει να είναι ουδέτερος, να γράφει τα πράγματα όπως τα βλέπει και μετά στοπ. Αλλά εγώ μάζευα λεφτά στους ανθρώπους που είχαν υποφέρει από την δικτατορία, που έβγαιναν από την φυλακή και δεν είχαν δραχμή.Δεν ήταν αρμοδιότητας δημοσιογράφων και γι’ αυτό μου έχουν κάνει κριτική οι συνάδελφοί μου εδώ και σε αυτό έχουν δίκιο, το αναγνωρίζω.
Στην κατάληψη της Νομικής φάγατε ξύλο όμως.
Στην κατάληψη της Νομικής άρχισαν να χτυπάνε τους ανθρώπους και εμένα με πιάσανε και αφου με δείρανε πολύ με βάλανε σε μία κλινική, εκεί απέναντι από την ΕΣΑ, πως λέγεται ο μεγάλος δρόμος;
Βασιλίσσης Σοφίας;
Εκεί. Με βάλανε στην κλινική και μου κάνανε ανάκριση. . Με ρωτούσαν «τι θα κάνουνε οι φοιτητές τώρα;». «Δεν ξέρω εγώ, δεν με έχουν ειδοποιήσει τι θα κάνουν.». «Και τι σκοπό έχουν; Τι θέλουν;». Λέω: «Ελευθερία. Μόνο ελευθερία.».
Ηταν και φοιητές τραυματισμένοι και πήγαιναν να χτυπήσουν τα παιδιά στα κρεβάτια τους. Πως μπορείς να πας με το γκλομπ να χτυπήσεις ανθρώπους που είναι τραυματισμένοι στο κρεβάτι; Μόνο επειδή είχαν φωνάξει «Ελευθερία».
Και μετά την Νομική σας έδιωξαν από την Ελλάδα.
Τον Μάρτιο του 73. Πριν με διώξουν μου τηλεφωνούσαν, με απειλούσαν, «γύρισε στην πατρίδα σου». Είχα φίλους που με βοηθούσαν, μερικές φορές δεν τολμούσα να βγω μόνος μου γιατί φοβόμουν ότι θα με πιάσουνε στο δρόμο και θα μου κάνανε κακό. Και είχα 2-3 φοιτητές που με συνόδευαν από το σπίτι μου.
Μία, δύο, τρεις φορές, στο τέλος με διώξανε, πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο και αυτό ήταν συγκινητικό, δεκάδες φοιτητές να με συνοδεύουν. Κι όταν ήρθα στο Άμστερνταμ, ήταν γεμάτο δημοσιογράφους…όχι ότι είμαι σπουδαίος αλλά είναι ένα γεγονός.
Ξέρετε ακόμη και στην Ολλανδία και η Σκανδιναβία που ήταν πιο δημοκρατικές χώρες, πολλοί λέγανε ότι οι Ελληνες είναι απείθαρχοι και καλά τους κάνουν οι συνταγματάρχες, άλλωστε χειρίζονται τους διαφωνούντες με το γάντι. Ακόμα τον Παναγούλη δεν τον εκτέλεσαν. Η μεγάλη προσφορά της Νομικής Σχολής και του Πολυτεχνείου ήταν ότι έδειξαν στον έξω κόσμο το πραγματικό πρόσωπο της χούντας.
Και στο Πολυτεχνείο, πριν καταγράψατε την σκηνή με το τανκ, τότε πως ήταν το κλίμα;
Είχα νοικιάσει δωμάτιο στο ξενοδοχείο “Ακροπόλ” απέναντι από το Πολυτεχνείο. Ηταν η νύχτα του Βαρθολομαίου, ήταν άνθρωποι με πολύ θάρρος, δεν ήταν μόνο φοιτητές, ήταν μικρά παιδιά 15 ετών, 12 ετών, ο Κομνηνός…..καμία φορά που το σκέφτομαι συγκινούμαι.
Και ήταν κατά τις 8 που άρχισαν να πέφτουν σφαίρες από παντού. Μας φέρανε μέσα μία κοπέλα, είχε χτυπηθεί στον λαιμό της, μία τουρίστρια που ήρθε στην Ελλάδα και πήγε στον ΟΤΕ να τηλεφωνήσει στη μαμά της ότι πέρασε ωραία στην Ελλάδα. Και πέθανε, πέθανε μπροστά μου.
Στο δωμάτιό μου, είχανε έρθει πολλά παιδιά, μικρά παιδιά, μεγαλύτερα, φοιτητές και τους έκρυψα. Υστερα ήρθαν τα τανκς τα φοβερά, τα τέρατα μπροστά, αυτά μου έδωσαν το φως να τραβήξω το φιλμ, χωρίς το φως τους δεν θα είχε γίνει ποτέ αυτό το φιλμ.
Την επόμενη μέρα δεν μπορούσα να φύγω από το ξενοδοχείο και κρύφτηκα εκεί. Το προσωπικό του ξενοδοχείου, είχε πάρα πολύ θάρρος, μου φέρνανε φαγητό, η τηλεφωνήτρια μου έκανε σύνδεση με την Ολλανδία αλλά δεν δούλευα μόνο για την Ολλανδία, δούλευα και για το Βέλγιο, άκουσαν τα γεγονότα σε όλη την Ευρώπη.
Και το φιλμ πως το στείλατε;
Δύο μέρες μετά την εισβολή στο Πολυτεχνείο, κρυβόμουν ακόμα αλλά δεν μπορούσα να βγω γιατί ήταν αστυνομία απ’ έξω και τηλεφώνησα στην ολλανδική πρεσβεία και είπα «κάντε μου μια χάρη, ελάτε να με πάρετε.» Και ήρθε ένα μεγάλο αυτοκίνητο με τη σημαία πάνω και με πήρανε. Μετά το έστειλα στο εξωτερικό.
Και μετά σας ξαναδιώξανε…
Με φώναξε ένας αστυνομικός και μου είπε: «πρέπει να φύγετε από την Ελλάδα, το έχετε παρακάνει.» Λέω: «Τι έχω κάνει;». Έκανα τον ανήξερο. «Εσύ το ξέρεις πολύ καλύτερα από μένα και να φύγεις γιατί θα σε συλλάβουμε πάλι και δεν θα περάσεις ωραία.» Αλλά εγώ πήγα σπίτι μου και δούλευα, σαν να μην έτρεχε τίποτα. Και μία μέρα ήταν αρχές του ’74, ήρθαν σπίτι 4 μπάτσοι και είπαν να φύγεις αύριο και αν δεν έχεις φύγει θα σε συλλάβουμε.
Ετσι πήγα στην Κύπρο κι εκεί ο Μακάριος, αμέσως με φώναξε μου είπε «ξέρω όλες τις περιπέτειες που έχεις περάσει στην Ελλάδα, κάθισε εδώ. Θα σου πληρώσουμε το ξενοδοχείο, ότι θέλεις.» Μετά έφυγα, πήγα στην Ολλανδία, πήγα να δω τους ανθρώπους που ήταν στην εξορία,η λαίδη Φλέμινγκ στην Αγγλία, στην Γαλλία ο Θεοδωράκης και πολλοί πολλοί άλλοι.
Αλλά τι να κάνω στο εξωτερικό, δεν είχε δράση και γύρισα κρυφά στην Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο οι αστυνομικοί το κατάλαβαν αλλά είπαν μόνο: «Welcome, welcome!» Και δεν έκαναν τίποτα. Ξέρεις εκείνη την εποχή, είχαν αλλάξει, οι άνθρωποι δεν πίστευαν πια στη Χούντα, ο ένας βοηθούσε τον άλλον, ήμασταν προς τον δρόμο της δημοκρατίας. Τον Ιούλιο του ’74 με το πραξικόπημα στην Κύπρο ξαναήρθαν στο σπίτι μου και είπαν θα φύγεις αύριο γιατί δεν θα ζήσεις ούτε μία μέρα. Την άλλη μέρα αυτοί είχαν φύγει κι εγώ έμεινα. Γιατί είχε πέσει ή Χούντα».
Πηγή: www.iefimerida.gr

«Ζούγκλα»: το ντεκόρ της «τρομοκρατικής» σκηνοθεσίας;



Έσπευσε τάχιστα και η Χρυσή Αυγή να δώσει, από το άλλο «άκρο», άλλοθι στο εκτρωματικό μαγείρεμα των μυστικών υπηρεσιών: Τη νέα υπογραφή της CIA… 
Κινήθηκε εσπευσμένα, λοιπόν και η Χρυσή Αυγή, πάνω στους τροχούς του διατεταγμένου ρόλου της: 
«Το άθλιο και ανόητο μανιφέστο των θρασύδειλων δολοφόνων αποδεικνύει πως ανήκουν στην εγκληματική ιδεολογική μήτρα της άκρας αριστεράς…»


Καμία έκπληξη για μας. Έχουμε αναλύσει κουραστικά ότι το παρακρατικό αυτό κατασκεύασμα είναι το άλλο «άκρο» της τρομοκρατικής σκηνοθεσίας των μυστικών υπηρεσιών, του καθεστώτος του 4ου Ράιχ συνολικά. 

Έχουμε υπογραμμίσει κατά κόρον τούτο: 

«Οι οργανώσεις της «αριστερής τρομοκρατίας», οι επιδοτούμενες ομάδες του «αντιφασισμού» και «αντιρατσισμού», καθώς και οι «φασιστικές» παρακρατικές συμμορίες (Χρυσή Αυγή) είναι «ομάδες κρούσης», φαινομενικά αντίπαλες, αλλά με τους ίδιους στρατηγούς και σπόνσορες: Παίζουν Πίνγκ Πόνγκ πάνω στο τραπέζι της Νέας Τάξης και των μηχανισμών της (διεθνών και εγχώριων). 
Εδώ πράγματι υπάρχουν «δύο άκρα»: Η κατασκευασμένη ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ των δύο προβοκατόρικων άκρων τα οποία έχουν τα ίδια κέντρα καθοδήγησης και κοινούς σκηνοθέτες».
 

Καμία έκπληξη, συνεπώς, για τη Χρυσή Αυγή. Το δικό της διατεταγμένο ρόλο παίζει τόσο άτσαλα και κακότεχνα όπως και οι σπόνσορές της… 

Εδώ απλώς θα καταπιαστούμε με έναν από τους δημοσιογραφικούς «σπόνσορες» της Χρυσής Αυγής, που πάντα βρίσκεται στο κέντρο του σκηνοθετημένου έργου της «τρομοκρατίας»: Το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. 
Η ίδια η αποστολή της προκήρυξης στη «ζούγκλα» είναι και από μόνη της αποκαλυπτική. Ο Μάκης έχει γίνει «γραφείο τύπου» των «τρομοκρατών»: Από παλιά, μέχρι σήμερα… 

Εδώ, όμως υπάρχουν κάποιες κραυγαλέες αντιφάσεις. Πώς είναι δυνατόν να στέλνουν προκήρυξη «Αναρχικοί» στο Μάκη, από τη στιγμή που ο χώρος ΓΕΝΙΚΑ της Αριστεράς και της «αριστεράς» ΟΧΙ μόνο δεν τρέφει ΚΑΜΙΑ εκτίμηση σ’ αυτόν το δημοσιογράφο, αλλά και τον θεωρεί «βαποράκι» του καθεστώτος και των σκοτεινών μηχανισμών του; 

Αντίφαση δεύτερη. Η «ζούγκλα», εμμέσως πλην σαφώς προβάλλει και συντηρεί τον παρακρατικό μύθο της Χρυσής Αυγής. Και με συνεντεύξεις, αλλά και με άλλα διαφημιστικά κόλπα, όπως εικονικά «δημοψηφίσματα» που βγάζουν τη Χρυσή Αυγή, ΠΡΩΤΟ κόμμα. 

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν μια «αναρχική» τρομοκρατική ομάδα που στάζει ΜΙΣΟΣ, υποτίθεται, εναντίον της Χρυσής Αυγής, να αποστέλλει, σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ την προκήρυξή της στους, εμμέσως πλην σαφώς, διαφημιστές της Χρυσής Αυγής; 

Και εδώ να μην ξεχάσουμε και μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια: Η ιστοσελίδα του Μάκη δημοσίευσε ΠΡΩΤΗ και σε αποκλειστικότητα το βίντεο των εκτελεστών στο Νέο Ηράκλειο…
 

Γίνεται φανερό ότι ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αποτελεί ένα από τα γρανάζια του μηχανισμού της «τρομοκρατικής» σκηνοθεσίας. Σήμερα μόνο οι τυφλοί δεν βλέπουν ότι κι αυτό το «γρανάζι» έχει καεί διότι οι πάντες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το «τρομοκρατικό» παιχνίδι… 

Φυσικά ούτε αυτό αποτελεί έκπληξη για μας. 

 

Γράφαμε πριν από 8 χρόνια περίπου στο άρθρο: «Μάκης Τριανταφυλλόπουλος: Η μεγάλη και σύνθετη απάτη», 
http://www.resaltomag.gr/175.mag 
μεταξύ άλλων και τα εξής:
 

«Στο θέατρο της μεγάλης απάτης που παίχτηκε γύρω από την εξάρθρωση της «17Ν»και του «ΕΛΑ» ο Μάκης στήριξε πιο «πειστικά» το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο των διωκτικών αρχών και τους «σχεδιασμούς» του φίλου του Χρυσοχοϊδη. Αν οι δημοσιογράφοι (άλλοι συνειδητά, άλλοι ασυνείδητα) είχαν μετατραπεί, στην πλειονότητά τους, σε «βαποράκια» των διωκτικών αρχικών και μυστικών υπηρεσιών (προανήγγειλαν ακόμα και τα ονόματα των συλληφθέντων), ο Μάκης επιτελούσε και έναν άλλο πιο σπουδαίο ρόλο: Στήριζε, από «αριστερή σκοπιά», ιδεολογικά και πολιτικά τη σκευωρία. Κατέβαλε «φιλότιμες προσπάθειες» να αποδείξει ότι η «17Ν» ήταν μια αριστερή οργάνωση και τα μέλη της (αυτά τα παγιδευμένα και αναλώσιμα υλικά των διωκτικών αρχών) ήταν αριστεροί αγωνιστές. Έλεγε δηλαδή αυτά που λέγανε οι διωκτικές αρχές και άφησε στο απυρόβλητο τις κραυγαλέες αντιφάσεις και τα μεγάλα πολιτικά ερωτηματικά αυτής της υπόθεσης. Το ίδιο έπραξε και με τη δίκη του δήθεν ΕΛΑ. Και εκεί έδωσε χείρα βοηθείας (αυτός ο μέγας ρεπόρτερ που ανακαλύπτει με απίστευτη ευκολία τον καταζητούμενο πράκτορα Γιοσάκη) στο Χρυσοχοϊδη και τον Τσιγαρίδα! Οι τόσες καταγγελίες για το ρόλο του Τσιγαρίδα στην υπόθεση, τα τόσα στοιχεία για το βίο και την πολιτεία αυτού του ατόμου, για τις «υψηλές»διασυνδέσεις του, όλα αυτά και άλλα πολλά τα αγνόησε και τα παρασιώπησε σκανδαλωδώς…». 

ΣΗΜΕΡΑ τα πράγματα έχουν φωτιστεί τόσο που μόνο οι τυφλοί δεν βλέπουν…


 Διαβάστε και ΕΔΩ: 
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=8002
 


ΕΡΤ: Και όμως, αστυνομικοί προπηλάκισαν βουλευτές!


Φως στο τι έγινε το περασμένο Σάββατο στην πόρτα της ΕΡΤ ρίχνει το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει η "Αυγή" της Κυριακής. Πρόκειται για μικρό τμήμα στοιχείων που βρίσκονται στα χέρια και της Δικαιοσύνης και των αστυνομικών αρχών, από τα οποία αποδεικνύεται η άσκηση αστυνομικής βίας κατά βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Στρατούλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή πραγματοποίησαν διάβημα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Τετάρτη κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά. Την Παρασκευή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αναφορά στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Νίκο Παπαγιαννόπουλο, τον οποίο και συνάντησε. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε απαντήσεις σε πάνω από 20 ερωτήματα.

Από το υλικό που δημοσιεύει η "Αυγή" της Κυριακής προκύπτει ότι είναι τουλάχιστον ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη στη Βουλή στις 9 Νοεμβρίου ότι δεν ασκήθηκε βία και ότι έγινε προσπάθεια εισβολής στην ΕΡΤ.

Η πρώτη φωτογραφία δείχνει ποια ήταν η κατάσταση στην ΕΡΤ όταν η σιδερένια μασίφ καγκελόπορτα έμενε ανοιχτή και πριν αστυνομικοί αρχίσουν να την κλείνουν πάνω στη Ζ. Κωνσταντοπούλου, που ήταν με την πλάτη στην πόρτα, ουσιαστικά μέσα στον χώρο της ΕΡΤ. Δεν υπάρχει υπόνοια εισβολής.

Η δεύτερη φωτογραφία αποδεικνύει ότι πίσω από την πόρτα, την ώρα που κλείνει πάνω στη Ζ. Κωνσταντοπούλου, βρίσκονται αστυνομικοί, οι οποίοι την σπρώχνουν πάνω της. Διακρίνεται ακόμη η απελπισμένη προσπάθεια της εργαζόμενης της ΕΡΤ Θεοδώρας Μέγα να βάλει το πόδι της στην πόρτα για να μην συνθλίψει την εγκλωβισμένη βουλευτή.

Η τρίτη φωτογραφία είναι τραβηγμένη την ίδια στιγμή που κλείνει η πόρτα από τους αστυνομικούς, αλλά από την πλευρά των συγκεντρωμένων. Διακρίνεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου, η Θ. Μέγα που προσπαθεί να συγκρατήσει την πόρτα που κλείνει και η Ζ. Κωνσταντοπούλου που συμπιέζεται ανάμεσα στην πόρτα και το μεταλλικό κιγκλίδωμα.

Η τέταρτη φωτογραφία δείχνει εμφανώς την πόρτα της ΕΡΤ να κλείνει πάνω στην, περικυκλωμένη από αστυνομικούς, Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΡΤ εισήλθαν στις 9 Νοεμβρίου πολίτες δηλώνοντας "τεχνικοί της ΔΤ", ενώ ήταν αποκλεισμένη και δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε κανένα. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου, που έφτασε στην ΕΡΤ στις 4 το απόγευμα, ζήτησε να εμφανιστεί εισαγγελέας, κάτι που δεν έγινε ποτέ, παρά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Φάκου, από τις 4.45 μ.μ.. Η αστυνομία απαγόρευε την είσοδο "με εντολή εκφωνητή του Κέντρου", όπως είπε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Γύρω στις 8 το βράδυ οι αστυνομικοί άρχισαν να συμπιέζουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων που βρίσκονταν μπροστά στην πόρτα μέσα στον χώρο της ΕΡΤ σπρώχνοντας τους βουλευτές. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου απομονώθηκε πάνω στην πόρτα από αστυνομικούς. Τότε, στον χώρο μεταξύ της σιδερένιας καγκελόπορτας και του κιγκλιδώματος άρχισε η πίεση. Η βαριά καγκελόπορτα άρχισε να κλείνει στην κυριολεξία πάνω της, χωρίς να μπορεί να μετακινηθεί και συμπιεσμένη μέχρι ασφυξίας, αφού οι αστυνομικοί που την είχαν περικυκλώσει την κρατούσαν ακινητοποιημένη.

Του Κώστα Πουλακίδα
avgi.gr

Γυμνή διαμαρτυρία στη Βασ. Γεωργίου μπροστά σε αλυσίδα αστυνομικών



Ένα μικρό... απρόοπτο, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο.
Ενώ οι διαδηλωτές περνούσαν μπροστά από την αλυσίδα που έχουν δημιουργήσει οι αστυνομικοί στη Βασ. Γεωργίου, δύο από αυτούς έβγαλαν τα ρούχα τους, στάθηκαν μπροστά τους και έκαναν το σήμα της νίκης.
Οι δύο νεαροί, λίγο αργότερα, προσήχθησαν και διαπιστώθηκε ότι είναι Γάλλοι υπήκοοι.