ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Tα νεοφιλελεύθερα γερμανοτσογλανάκια της δωσίλογης ακροδεξιάς μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ... «Μοιράζουν» τα... νοσοκομεία!


Την ώρα των Λαϊκών Δικαστηρίων, με λαϊκούς δικαστές, τα γελάκια θα γίνουν πικρά...

Τον «συντονισμό» έχουν αναλάβει οι Παπαμιμίκος και Ανδρουλάκης.
Τελικά, σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν αλλάζει... Πυρετώδεις είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι συσκέψεις στα επιτελεία των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς στελέχη πηγαινοέρχονται στα γραφεία με φακέλους, σημειώσεις, έγγραφα κ.λπ.
Οχι, μη φανταστεί κανείς ότι ασχολούνται με τα "καυτά" θέματα της καθημερινότητας (βλ. πετρέλαιο θέρμανσης, φόροι ακινήτων κ.ο.κ.). Τα πρόσωπα για τα νέα ΔΣ στα νοσοκομεία ψάχνουν...
50-50
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να... μοιράσουν την "πίτα" σε ό,τι αφορά τις θέσεις ευθύνης και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα συμφωνήσουν.
Μέχρι στιγμής, αυτό που φαίνεται είναι πως η αναλογία θα είναι 50-50, μια επιλογή που δεν βρίσκει σύμφωνους τους βουλευτές του πρώτου κόμματος, οι οποίοι θεωρούν ότι οι διορισμοί πρέπει να είναι ανάλογοι των ποσοστών που είχαν οι... δύο κυβερνητικοί εταίροι στις εκλογές του '12...
Πρόοδος
Οπως και να έχει, παρά τις διαφωνίες έχει αρχίσει να σημειώνεται πρόοδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στο "Μεταξά" βρίσκεται ήδη πρόσωπο που είχε προταθεί από τη ΝΔ, ενώ το Τζάνειο "πήγε" στο ΠΑΣΟΚ.
Στο Κρατικό Νίκαιας ο διοικητής "χρεώθηκε" στη ΝΔ, μέσα από την ανανέωση της θητείας του νυν διοικητή.
Τέλος, το Θριάσιο φαίνεται ότι το "παίρνει" το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ασκληπιείο η ΝΔ...
Ενταση
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι σε περιφέρειες που τα νοσοκομειακά ιδρύματα είναι περισσότερα από δύο, στις... διαπραγματεύσεις συμμετέχουν ενίοτε και οι τοπικοί βουλευτές.
Σε αυτές τις συσκέψεις, η ένταση δεν λείπει, καθώς οι... υποχρεώσεις είναι πολλές και συχνά αντικρουόμενες.
Τελικά, ο στίχος "όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν" αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση στη χώρα - με εξαίρεση, βεβαίως, τους μισθούς και τις συντάξεις...

ΠΙΟ ΒΛΑΚΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ



Ελλάδα 2013: Μία χρεοκοπημένη χώρα, μία απαθέστατη κοινωνία, μία οικονομική ολιγαρχία και μία μάζα ανθρώπων που προσπαθεί να κρύψει την απάθεια και τη δειλία που την χαρακτηρίζουν πίσω από τη γενικευμένη βλακεία.

Τα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία είναι ακόμα στην κυβέρνηση. Οι δημοσιογράφοι που δεν πήρανε χαμπάρι τη χρεοκοπία της χώρας είναι ακόμα στις θέσεις τους. Οι επιχειρηματίες και οι εργολάβοι που απολαμβάνουν εξοργιστικά προνόμια είναι ακόμα υπεράνω όλων. Οι πολίτες που δεν έκαναν τίποτα για να αλλάξουν τα πράγματα μέσα από την καθημερινή ενασχόληση και συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες είναι ακόμα στον καναπέ τους.

Ένα από τα πιο αγαπημένα σλόγκαν των απανταχού εξουσιαστών, το περίφημο "καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται", ήρθε και πάλι στη μόδα. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές, προσωπικότητες του πνεύματος και του κώλου απαιτούν από τους ραγιάδες που τους εμπιστεύονται να καταδικάζουν τη βία 5 φορές τη μέρα. Γιατί; Μα, γιατί ξέρουν ότι η δίκαιη και στοχευμένη βία είναι η μόνη φυσιολογική απάντηση απέναντι σε όσους οδήγησαν μία ολόκληρη χώρα στα βράχια. Και το μόνο πράγμα που φοβάται το στρατόπεδο των από πάνω είναι η βία του λαού που, σε κάποια φάση, θα στραφεί απέναντι στους δυνάστες του για να αποδώσει ουσιαστική και τυφλή δικαιοσύνη.

Καλώς ή κακώς, μόνο η βία μπορεί να αναγκάσει μία κοινωνία να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση. Δεν μιλάμε φυσικά για να κάνει ο καθένας ότι θέλει, όποτε θέλει και όπως θέλει. Μιλάμε για την άκρως απαραίτητη βία που θα προκύψει σαν αναπόφευκτη αντίδραση και θα δώσει μία κλωτσιά στο σάπιο σύστημα του χθές για να κοιτάξουμε και να υποδεχτούμε ένα διαφορετικό ελπιδοφόρο αύριο. Η βία ήταν, είναι και θα είναι εργαλείο. Μόνο στα μυαλά των αρρωστημένων τύπων είναι αυτοσκοπός και στόχος ζωής.

Με βία ελευθερώθηκε η Ελλάδα από τους Τούρκους το 1821, μετά από σχεδόν 400 χρόνια σκλαβιάς, όχι με θεωρητικές πολιτικές προτάσεις. Με βία αντιστάθηκαν οι έλληνες εξεγερμένοι απέναντι στους ναζί την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όχι με τα επιχειρήματα του Πρετεντέρη. Με βία έγινε η επανάσταση στην Κούβα, όχι με debate ανάμεσα στον Κάστρο και τον Μπατίστα. Με βία η Αμερική ανάγκασε την Ιαπωνία να παραδοθεί και να λήξει ο Β Παγκόσμιος πόλεμος, όχι με ανταλλαγές απόψεων.

Για να το πάμε και λίγο παρακάτω με βία, και μάλιστα μαζική και τυφλή, κατάφερε η κυβέρνηση του Παπανδρέου να περάσει το μεσοπρόθεσμο τον Ιούνιο του 2011. Με βία, σπάνε οι απεργίες των εργαζομένων, με βία περνάνε από τη Βουλή τα αντισυνταγματικά νέα μέτρα, με βία θέλει το κράτος και οι επενδυτές να κάνουν την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Είναι το λιγότερο αστείο να μιλάνε οι κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν τη βία καθημερινά για μία γενικευμένη καταδίκη της βίας από όπου και αν προέρχεται. Χωρίς την κρατική βία, αυτός ο πλανήτης θα ήταν ένα πολύ πιο ασφαλές και ειρηνικό μέρος για όλους.

Όσο για την Ελλάδα, από ότι φαίνεται η δίκαιη βία θα αργήσει να κάνει την εμφάνιση της, αφού ένα 30% πιστεύει ότι μας ψεκάζουν. Το να είσαι σκέτο ραγιάς υποφέρεται. Το να είσαι, όμως, και βλάκας και ραγιάς είναι κάτι που δεν παλεύεται...   
imf-fuck-off.blogspot.g

Μια πολυκατοικία με έπιπλα για 70 αστέγους!


«Πρέπει ο κόσμος να σηκωθεί από τους καναπέδες για να λύσουμε τα προβλήματα»
λέει ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής. Σε λίγες μέρες, όλα θα έχουν βρει τη θέση τους στα 17 διαμερίσματα της οδού Μπουμπουλίνας 36. Ακόμα και τα ονόματα στην είσοδο, στον πίνακα με τα κουδούνια. Κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί σε μια οικογένεια που σήμερα ζει στο δρόμο. Μαζί με το κλειδί της εξώπορτας, θα δοθεί στα μέλη της το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.


Ενα κτήριο-φάντασμα, που σάπιζε όρθιο, αναστήθηκε και ετοιμάζεται να ζήσει ένδοξες εποχές. Οχι με ευκατάστατους αρχιτέκτονες και επιχειρηματίες, όπως εκείνοι που διέμεναν σ' αυτό τη δεκαετία του 1950, χρυσοπληρώνοντας το λευκό μάρμαρο Πεντέλης στα μπάνια, το ξύλινο παρκέ και το έξτρα δωματιάκι για την υπηρεσία. Οι νέοι ένοικοι θα καταφθάσουν εδώ χωρίς βαλίτσες.
Για ό,τι χρειάζονται -από ρούχα και παπούτσια μέχρι τηλεοράσεις- φροντίζουν οι εθελοντές της «κοινωνικής πολυκατοικίας», όπως την αποκαλεί η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Μεσσήνη, πρόεδρος της νεοσύστατης ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Ανθρωποι».
Η ίδια βλέπει σήμερα ένα έργο ζωής να παίρνει σάρκα και οστά. «Τα διαμερίσματα είναι σχεδόν έτοιμα, αλλά τώρα μας έμεινε το πιο δύσκολο... Να επιλέξουμε ποιοι θα μείνουν. Πώς να διαλέξεις μεταξύ δύο άστεγων παιδιών;». Η επιλογή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Και ώς το τέλος του μήνα, περισσότεροι από 70 άνθρωποι, άστεγοι ενήλικοι και παιδιά, καταγεγραμμένοι στο Δήμο Αθηναίων, θα έχουν για τουλάχιστον 3 χρόνια το δικό τους σπίτι. Ή αλλιώς μια νέα ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε μια άστεγη έγκυο και σε μια μονογονεϊκή οικογένεια: σε μια μητέρα με την κόρη της που τα βράδια κοιμούνται στα παγκάκια. Ομως, φέτος, θα υποδεχτούν το χειμώνα στα ζεστά δυάρια του ισογείου με θέα στον κήπο. Τα μεγάλα διαμερίσματα των 120 τ.μ. προορίζονται για πολύτεκνες οικογένειες. Οπως η εξαμελής οικογένεια που πρόκειται να στεγαστεί στο ρετιρέ και αυτή τη στιγμή, βρίσκεται έπειτα από έξωση, στο δρόμο. Εξι δερμάτινες καρέκλες περιμένουν τους γονείς και τα τέσσερα παιδιά στην τραπεζαρία του 6ου ορόφου. Εκεί ο Γιάννης Κούκουλας συναρμολογεί τα κρεβάτια: «1,90χ 1,40. Χωράει το στρώμα στο παιδικό», ακούγεται η φωνή του. Ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας ο ίδιος, προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του: ανασύρει και μεταφέρει έπιπλα, ξεχασμένα σε αποθήκες, στα φρεσκοβαμμένα διαμερίσματα της πολυκατοικίας. «Μια πελάτισσα με ενημέρωσε για την ιδέα και προσφέρθηκα να βοηθήσω. Οταν το ανακοίνωσα στους συνεταίρους μου, μού είπαν "θα έρθουμε κι εμείς"». Ολοι τους θυσίασαν για λίγες μέρες, το μοναδικό μεροκάματο, για να δουλέψουν αφιλοκερδώς.
Δεν είναι οι μόνοι. «Πάνω από 100 άνθρωποι άνοιξαν τις αποθήκες τους και με τη συμβολή τους καλύφθηκε ώς τώρα το 80% της επίπλωσης». Βελούδινοι καναπέδες και αφράτες πολυθρόνες, καρέκλες της δεκαετίας του '70 και φωτιστικά-απλίκες, που βρίσκονταν σε αχρησία, συνθέτουν τα σαλόνια. Εδώ αποκτούν δεύτερη ζωή και τα έπιπλα. «Εχουμε ρίξει δουλειά, όχι αστεία!», λέει η κυρία Χριστίνα, μία από τις εθελόντριες που οργανώνουν την «εκστρατεία νοικοκυριού» για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα. «Μαζεύουμε ρούχα, παπούτσια, αντικείμενα, παιχνίδια, ό,τι χρειάζεται ένα σπίτι, καθαρίζουμε, τακτοποιούμε, εκτελούμε και χρέη γραμματέα», λέει η ίδια. Πριν από 6 μήνες, ερχόμενη εδώ, αντίκρισε «ένα τεράστιο καμένο τηγάνι. Ετσι έμοιαζε το κτήριο».
Μέσα από αλλεπάλληλα στρώματα γλίτσας και σκόνης και χάρη στη συμβολή του συνεργείου καθαρισμού και των εθελοντών που ανέλαβαν το ολικό ρετούς της πολυκατοικίας, έγινε η ανακαίνιση, η οποία κόστισε πάνω από 45.000 ευρώ. «Τα παράθυρα ήταν σπασμένα. Τα περιστέρια είχαν φτιάξει φωλιές εδώ», λέει η κ. Μεσσήνη, περπατώντας στο ηλιόλουστο σαλόνι του 5ου με τους κίτρινους καναπέδες, τα φωτιστικά εποχής και τις ρετρό πολυθρόνες. «Κι αυτό ήταν τρύπιο» λέει δείχνοντας ένα σημείο του παρκέ.
Πολλοί τοίχοι ήταν γκρεμισμένοι και σηκώθηκαν όρθιοι. Ωρα «να σηκώσουμε τους ανθρώπους», λέει η ίδια. Εχοντας εργαστεί επί σειρά ετών σε παιδικό ίδρυμα, γνωρίζει τον κίνδυνο της «περιθωριοποίησης» και προκειμένου να προλάβει «τον εγκλεισμό των ανθρώπων στα σπίτια τους» έχει ήδη λάβει μέτρα. «Θα έχουν και ψυχολογική υποστήριξη και τη βοήθεια ενός επαγγελματικού συμβούλου, ώστε να επιστρέψουν δριμύτεροι στην αγορά εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος. Να εργαστούν ξανά», λέει η ίδια. Στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των ενοίκων, στο ισόγειο της πολυκατοικίας θα λειτουργήσει μια βιβλιοθήκη-χώρος παιχνιδιού και ένα μαγειρείο όπου «οι ένοικοι θα μαγειρεύουν εναλλάξ». Στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται η παραγωγή βιολογικών προϊόντων, σε χωράφια που θα παραχωρηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ενοίκων.
«Η ιδέα της δημιουργίας μιας "κοινωνικής πολυκοιατοικίας" μού ήρθε όταν δύο πελάτισσές μου έμειναν άστεγες και ξεκινήσαμε δωρεάν συνεδρίες. Οι αφηγήσεις τους ήταν σοκαριστικές. Ηταν δύο δυναμικές μητέρες, οι οποίες έχουν ξανά ορθοποδήσει», αναφέρει η πρόεδρος της ΜΚΟ. Ζήτησε από το παιδικό ίδρυμα, όπου εργαζόταν, να παραχωρήσει την πολυκατοικία που έχει στην ιδιοκτησία του. Στη συνέχεια, το κτήριο παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων, με τον οποίο η ΜΚΟ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας. «Εμείς αναλαμβάνουμε την επισκευή και την επίπλωση, το ίδρυμα θα παίρνει ένα ενοίκιο για τα ορφανά παιδιά, μέσω ΕΣΠΑ, και ο δήμος θα αναλάβει και τα μηνιαία έξοδα», λέει η κυρία Μεσσήνη και διακόπτει: «Σοφία, ήρθαν οι πετσέτες από τη Μύκονο», φωνάζει. Η εθελόντρια Σοφία Κολόμβου κατεβαίνει στο ισόγειο και παραλαμβάνει έναν πύργο από καθαρές πετσέτες και σεντόνια που προσφέρθηκαν από ένα ξενοδοχείο στη Μύκονο, το οποίο κάνει ανακαίνιση. «Επίσης ένα ξενοδοχείο από τη Θεσσαλονίκη θα μας δώσει όλα τα κρεβάτια και τα κομοδίνα», λένε οι εθελόντριες με ενθουσιασμό. «Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που έμαθα ότι όλο αυτό γίνεται εδώ. Πρέπει ο κόσμος να σηκωθεί από τους καναπέδες για να λύσουμε τα προβλήματα», λέει ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής.
«Χθες μας πρόσφεραν άλλα 3 διαμερίσματα», τονίζει η κ. Μεσσήνη. Συνολικά, δύο διαμερίσματα στου Ζωγράφου, δύο στον Βύρωνα, ένα κτήριο που ανήκει σε ίδρυμα στον Πειραιά, συνιστούν τη λίστα των κοινωνικών κατοικιών. «Πρέπει να πάμε με ειδικούς για να δούμε τι φροντίδα απαιτείται. Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια. Δεν υπάρχουν χρήματα. Προς το παρόν, κανένα κοινωφελές ίδρυμα δεν μας στηρίζει. Είμαστε μόνοι και τα λίγα έσοδά μας προέρχονται από την ετήσια συνδρομή των 20 ευρώ, από τους φίλους της εταιρείας». Το κινητό της χτυπάει. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ένας κύριος προσφέρεται να παραχωρήσει μία μονοκατοικία στο Παγκράτι, «για να στεγαστούν οι άνθρωποι, στη μνήμη των γονιών μου».
info: Ανθρώπινοι Ανθρωποι, τηλ. 210-6727250, anthropinoi-anthropoi.gr

Οι 58 ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΟΙ του βολεμένου πολιτικού συστήματος πριονίζουν τη λογική μας και την υπομονή μας


Πολιτικοί γυρολόγοι της σειράς που με τα καμώματά τους ανακάτευαν τα κόμματα που κατά καιρούς συμμετείχαν είναι οι 58 κρατικοδίαιτοι, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα ένα κείμενο που στοχεύει, υποτίθεται, στη δημιουργία μιας ελληνικής Ελιάς (κατά τα πάλαι ποτέ ιταλικά πρότυπα) με τη συμμετοχή των κομματιών που έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ.
Οι ινστρούχτορες του πολιτικού ρεβιζιονισμού δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία και τα προβλήματά της. Πώς να την αποκτήσουν άλλωστε; Στις τάξεις τους δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, ούτε ένας φοιτητής, ούτε ένας άνεργος.

Καθ’ έξη καρεκλοκένταυροι (με διαδρομές ανάμεσα στο χώρο του παλαιού ΚΚΕ Εσωτερικού και του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ) γέμισαν και γεμίζουν τα στομάχια τους από τον κρατικό κορβανά. Δεν είναι διόλου τυχαίο άλλωστε ότι αρκετοί από δαύτους έχουν διατελέσει γενικοί γραμματείς Υπουργείων και 8 από τους 58 (ποσοστό 13,8%) υπουργοί.
Αμ το χειρότερο απ’ όλα δεν είναι αυτό! Είναι ότι οι 7 εξ αυτών (Αλιβιζάτος, Αυγερινός, Βερνίκος, Ευθυμιόπουλος, Μπίστης, Ροζάκης και Χριστοδουλάκης) διορίστηκαν υπουργοί, χωρίς να είναι καν βουλευτές. Μόνο ο ένας, ο Μπένος, που του χάρισε ο Ανδρέας την έδρα του Γεννηματά στη Μεσσηνία, το Νοέμβριο του ’89, επειδή ήθελε να ενισχύσει τον συνδυασμό της Α’ Αθήνας!
Ως πότε αυτοί οι άνθρωποι χωρίς την παραμικρή απήχηση στην κοινωνία θα ταλαιπωρούν το δημόσιο λόγο;

Βία είναι…


Μια συλλογή σκέψεων για τη βία. Για τις ημέρες που κάποιοι πιστεύουν ότι είναι κομιστές της απόλυτης αλήθειας για τη φύση του ανθρώπου, την αξιοπρέπεια και την επανάσταση .
«Γιατί θαυμάζουμε όλους τους ανθρώπους που αντιστέκονται; Όλοι μας οι ήρωες ήταν ήρωες που αντιστάθηκαν απέναντι σε καθεστώτα αυθαιρεσίας και παρεβίασαν βεβαίως, νομικιστικά κοιταγμένο, κάποιο νόμο. Μα πολεμάνε ένα καθεστώς που έχει καθιερώσει τη βία. Πώς αλλιώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το καθεστώς; Βεβαίως και με μέσα που μπορεί να συνιστούν βία αλλά δεν είναι πρωτογενής αυτή η βία. Είναι άμυνα».
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης

Ο τρόπος παραγωγής είναι μια νόμιμη βία.
Η εξουσία είναι μια νόμιμη βία.
Η αστυνομία είναι μια νόμιμη βία.
Η φυλακή είναι μια νόμιμη βία.
Η δικαιοσύνη είναι μια νόμιμη βία.
Η ανεργία είναι μια νόμιμη βία.
Το Ταμείο ανεργίας είναι μια νόμιμη βία.
Η κερδοσκοπία είναι μια νόμιμη βία.
Το χρηματιστήριο είναι μια νόμιμη βία.
Οι τράπεζες είναι μια νόμιμη βία.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μια νόμιμη βία.
Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια νόμιμη βία.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μια νόμιμη βία.
Κι όσο αυτή η νόμιμη βία θα ονομάζεται δικαιοσύνη, τόσο η δικαιοσύνη των νέων θα ονομάζεται βία.
Ρούσοος Βρανάς

Όταν η μοναδική επιλογή είναι ανάμεσα στη δειλία και τη βία, θα προτείνω τη βία. Προτιμώ να χρησιμοποιήσω όπλα για να υπερασπιστώ την τιμή μου από το να παραμείνω απαθής θεατής της ατιμίας.
Μαχάτμα Γκάντι

Πιστεύαμε ότι χωρίς βία δεν υπάρχει δρόμος για την επιτυχία του λαού της Αφρικής απέναντι στην κυριαρχία των λευκών… Όλες οι νόμιμες μορφής έκφρασης της αντίθεσής μας είχαν κλείσει με ειδικές νομοθεσίες και βρεθήκαμε σε μια θέση όπου έπρεπε είτε να αποδεχθούμε μια διαρκή κατάσταση υποταγής ή να αμφισβητήσουμε την κυβέρνηση. Αποφασίσαμε να αμφισβητήσουμε το νόμο.
Νέλσον Μαντέλα

Αυτοί που καθιστούν την ειρηνική επανάσταση αδύνατη κάνουν τη βίαιη επανάσταση αναπόδραστη.
Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο σφετεριστής της εξουσίας είναι αφέντης μόνο για όσο διάστημα είναι ισχυρότερος και μόλις γίνει δυνατό να εκδιωχθεί δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί για τη βία. Η εξέγερση είναι το ίδιο νόμιμη… Η βία και μόνο τον στήριζε, η βία και μόνο τον ανατρέπει.
Ζαν Ζακ Ρουσσώ

Ο Νικολόπουλος στηρίζει Χρυσή Αυγή: «Πολιτική η δίωξη του Ηλιόπουλου- Συγκινήθηκα όταν μίλησε για την κόρη του»


Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου, χαρακτηρίζοντας την δίωξη του «πολιτική».

Ο Νίκος Νικολόπουλος, όχι μόνο υπερασπίσθηκε τον χρυσαυγίτη βουλευτή για τον οποίο αποφασίσθηκε από την Βουλή η άρση της ασυλίας του, αλλά δήλωσε πως συγκινήθηκε όταν ο Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην κόρη του κατά την διάρκεια της ομιλίας του. «Μου ήρθαν στο μυαλό τα τέσσερα παιδιά μου», δήλωσε στη Βουλή ο κ. Νικολόπουλος.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε άκυρο για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γερμενή, Ηλιόπουλου και Μπούκουρα.



Πηγή: iefimerida.gr

Οι 58 καμπαλέρος της κεντροαριστεράς…


Τη δημιουργία μιας νέας κεντροαριστεράς, υπό νέα ηγεσία, για κοινή κάθοδο σεευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές ζητούν 58 προσωπικότητες, με κείμενο που υπογράφουν για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Αν κάποιος διαβάσει τα ονόματα και μόνο αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για πρόσωπα γνωστά και μη εξαιρετέα στον πολιτικό και κοινωνικό βίο της χώρας.  Άνθρωποι που συνδέθηκαν με το εκσυγχρονιστικό μπλοκ Σημίτη και την εν γένει δεξιόστροφη πορεία του ΠΑΣΟΚ μέχρι την τελική του διάλυση υπό την ηγεσία Βενιζέλου. Άνθρωποι που ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκαν από τη συστημική θεώρηση των πραγμάτων αλλά με τη στάση τους υπηρέτησαν τον κρατισμό, την εξουσιολαγνεία και το παιχνίδι ισορροπιών.
Για ποια κεντροαριστερά μιλάτε κύριοι? Γι αυτήν που πρώτοι εσείς προδώσετε, ευτελίσατε και εν τέλει στείλατε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας με τις πράξεις και παραλείψεις σας από κάθε μετερίζι? Πολιτικοί και πνευματικοί άνθρωποι του συμβιβασμένου συμφέροντος και του εξισορροπιστικού παιχνιδιού, του life style, αποκομμένοι από την πραγματική ζωή και την κοινωνία. Τρόφιμοι των τηλεοπτικών καναλιών και της εξουσίας που εξέθρεψαν και τους εξέθρεψε.
Ο Βενιζέλος πολύ θα ήθελε να πετύχει ένα εγχείρημα τύπου ΕΛΙΑΣ μπας και διασωθεί πολιτικά ο ίδιος. Αλλά δεν θα πετύχει όπως δεν πέτυχε και στην Ιταλία. Με παλιά φθαρμένα υλικά δεν ξαναζεσταίνεις το ίδιο φαΐ ακολουθώντας την ίδια αποτυχημένη συνταγή όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Τις συνιστώσες της ελληνικής ΕΛΙΑΣ τις έφαγε ο δάκος…
Η χώρα γυρνάει σελίδα. Οι 58 καμπαλέρος έπρεπε να είχαν ορθώσει ανάστημα το 2010 πριν ο Παπανδρέου μας οδηγήσει στο λιμανάκι του ΔΝΤ αντί να σιωπούν, να κρύβονται ή να παριστάνουν τους πολιτικούς γυρολόγους ενώ η χώρα υπέφερε.  Να  είχαν τότε βγει να μιλήσουν,  να αντισταθούν, να συνθέσουν.. Μάταια όμως. Είναι αργά για κροκοδείλια δάκρυα για την κεντροαριστερά που  εσείς προδόσατε.

 http://paratiritiskritis.wordpress.com/

Ψαλίδι 33% στο επίδομα παιδιών λόγω τεκμηρίων


«Παγίδα» για χιλιάδες δικαιούχους των νέων επιδομάτων τέκνων με χαμηλό εισόδημα λειτούργησαν τα τεκμήρια διαβίωσης της Εφορίας

Ως «παγίδα» για χιλιάδες δικαιούχους των νέων επιδομάτων τέκνων με χαμηλό εισόδημα λειτούργησαν τα τεκμήρια διαβίωσης της Εφορίας. Πρόκειται για πολίτες οι οποίοι δήλωσαν για το 2012 οικογενειακά εισοδήματα κάτω από τα επίπεδα των 6.000-7.000 ευρώ, αλλά λόγω τεκμηρίων διαβίωσης τους υπολογίστηκε εισόδημα (τεκμαρτό) 9 έως 12.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να ανέβουν κλίμακα και τα επιδόματα να είναι μειωμένα κατά 33%.
 
Έπεσαν στα 26,66 ευρώ το μήνα
 
Σύμφωνα με το money-money.gr το αποτέλεσμα ήταν οι υπηρεσίες του ΟΓΑ να λάβουν υπόψη τους τα πολύ πιο υψηλά τεκμαρτά – αλλά μη πραγματικά - εισοδήματα και να προσδιορίσουν τα ποσά των επιδομάτων που έπρεπε να τούς καταβάλουν, όχι με βάση την πρώτη κλίμακα χαμηλού εισοδήματος στην οποία αντιστοιχεί το 100% του προβλεπόμενου επιδόματος των 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, αλλά με βάση την δεύτερη εισοδηματική κλίμακα στην οποία αντιστοιχούν τα 2/3 του επιδόματος, δηλαδή τα 26,66 ευρώ.
 
Έτσι χιλιάδες οικογενειάρχες που το 2012 ήταν άνεργοι ή εργαζόμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα, αν και κανονικά θα έπρεπε να ενισχυθούν με ολόκληρο το μηνιαίο ποσό των 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, έλαβαν τελικά τα 2/3 του ποσού αυτού για κάθε παιδί, καθώς εμφανίστηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης ως έχοντες εισοδήματα πολύ πιο υψηλά στα οποία αντιστοιχούν ποσά επιδομάτων τέκνων μειωμένα κατά 33%!
 
Η «παγίδα» αυτή έγινε αντιληπτή σε χιλιάδες οικογενειάρχες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, όταν έλαβαν τα νέα επιδόματα μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών. Τότε διαπίστωσαν ότι τα ποσά των επιδομάτων που τους καταβλήθηκαν δεν ήταν τα 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, τα οποία περίμεναν αλλά ανέρχονταν σε 26,66 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί.
 
Τι προβλέπει ο νόμος
 
1) Το 100% του επιδόματος των 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί δικαιούται:
 
- κάθε οικογενειάρχης με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ
 
- κάθε οικογενειάρχης με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
 
- κάθε οικογενειάρχης με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα μέχρι 11.000 ευρώ
 
- κάθε οικογενειάρχης με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ
 
2) Τα 2/3 του επιδόματος των 40 ευρώ, δηλαδή 26,66 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί δικαιούται:
 
- κάθε οικογενειάρχης με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα από 9.000,01 μέχρι 18.000 ευρώ
 
- κάθε οικογενειάρχης με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 μέχρι 20.000 ευρώ
 
- κάθε οικογενειάρχης με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα από 11.000,01 μέχρι 22.000 ευρώ
 
- κάθε οικογενειάρχης με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα από 12.000,01 μέχρι 24.000 ευρώ
 
Ως «ετήσιο εισόδημα» ελήφθη υπόψη από τις υπηρεσίες του ΟΓΑ το συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε δικαιούχου για το έτος 2012. Σε κάθε περίπτωση που το εισόδημα του 2012 προσδιορίστηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος, ο ΟΓΑ έλαβε υπόψη του το υψηλότερο του δηλωθέντος τεκμαρτό εισόδημα.
 
Ως εκ τούτου:
 
- Οικογενειάρχης με 1 παιδί που δήλωσε ετήσιο εισόδημα 4.000 ευρώ αλλά τα τεκμήρια διαβίωσης του προσδιόρισαν ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ αντί να λάβει το επίδομα των 40 ευρώ το μήνα το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα των 4.000 ευρώ έλαβε το μειωμένο στα 2/3 ποσό των 26,66 ευρώ το μήνα, το οποίο αντιστοιχεί στο τεκμαρτό εισόδημα των 10.000 ευρώ. Συνολικά, ο συγκεκριμένος οικογενειάρχης ενώ με βάση το πραγματικό του εισόδημα δικαιούται για όλο το 2012 ποσό επιδομάτων συνολικού ύψους 480 ευρώ (40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί Χ 1 παιδί Χ 12 μήνες = 480 ευρώ), θα λάβει τελικά 320 ευρώ (26,66 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί Χ 1 παιδί Χ 12 μήνες = 320 ευρώ). Χάνει δηλαδή 160 ευρώ το χρόνο εξαιτίας των τεκμηρίων!
 
- Οικογενειάρχης με 2 παιδιά που δήλωσε ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ αλλά τα τεκμήρια διαβίωσης του προσδιόρισαν ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ αντί να λάβει το επίδομα των 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα των 6.000 ευρώ έλαβε το μειωμένο στα 2/3 ποσό των 26,66 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, το οποίο αντιστοιχεί στο τεκμαρτό εισόδημα των 11.000 ευρώ. Συνολικά, ο συγκεκριμένος οικογενειάρχης ενώ με βάση τα πραγματικό του εισόδημα δικαιούται για όλο το 2012 ποσό επιδομάτων συνολικού ύψους 960 ευρώ (40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί Χ 2 παιδιά Χ 12 μήνες = 960 ευρώ), θα λάβει τελικά 640 ευρώ (26,66 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί Χ 2 παιδιά Χ 12 μήνες = 640 ευρώ). Χάνει δηλαδή 320 ευρώ εξαιτίας των τεκμηρίων!
 
Τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων
 
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΓΑ, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου καταβλήθηκαν για πρώτη φορά σε 234.588 δικαιούχους τα νέα επιδόματα στήριξης τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων. Οι φορολογούμενοι αυτοί εισέπραξαν ειδικότερα:
 
α) Τα ¾ του συνολικού ετήσιου ποσού των επιδομάτων στήριξης τέκνων. Τα επιδόματα αυτά κυμαίνονται από 13,33 έως 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί. Τα ποσά που εισέπραξαν οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι αντιστοιχούν στους 9 πρώτους μήνες του 2013, δηλαδή στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Για παράδειγμα:
 
* Φορολογούμενος με 1 παιδί, του οποίου το ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – εισόδημα έτους 2012 ήταν χαμηλότερο των 9.000 ευρώ έλαβε για τους 9 πρώτους μήνες του 2013 συνολικό ποσό ύψους 360 ευρώ (40 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα Χ 1 παιδί Χ 9 μήνες = 360 ευρώ).
 
* Οικογενειάρχης με 1 παιδί, του οποίου το ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – εισόδημα έτους 2012 ήταν μεγαλύτερο των 9.000 ευρώ και μέχρι 18.000 ευρώ έλαβε για τους 9 πρώτους μήνες του 2013 συνολικό ποσό ύψους 240 ευρώ (τα 2/3 των 40 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα, δηλαδή 26,66 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα Χ 1 παιδί Χ 9 μήνες = 240 ευρώ).
 
* Φορολογούμενος με 2 παιδιά, του οποίου το ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – εισόδημα έτους 2012 ήταν χαμηλότερο των 10.000 ευρώ έλαβε για τους 9 πρώτους μήνες του 2013 συνολικό ποσό ύψους 720 ευρώ (40 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα Χ 2 παιδιά Χ 9 μήνες = 720 ευρώ).
 
* Οικογενειάρχης με 2 παιδιά, του οποίου το ετήσιο - πραγματικό ή τεκμαρτό – εισόδημα έτους 2012 ήταν μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ έλαβε για τους 9 πρώτους μήνες του 2013 συνολικό ποσό ύψους 480 ευρώ (τα 2/3 των 40 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα, δηλαδή 26,66 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα Χ 2 παιδιά Χ 9 μήνες = 480 ευρώ).
 
β) Όσοι από τους παραπάνω φορολογούμενους είναι γονείς τριών ή περισσότερων εξαρτώμενων τέκνων έλαβαν επιπλέον και τα 2/3 του συνολικού ετήσιου ποσού των ειδικών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών, τα οποία δικαιούνται βάσει του ν. 4141/2013.
 
Τα ειδικά αυτά επιδόματα ανέρχονται σε 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί, συνεπώς οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι δικαιούχοι έλαβαν επιπλέον τα 2/3 των 500 ευρώ για κάθε παιδί τους. Ειδικότερα, οι τρίτεκνοι έλαβαν τα 2/3 του ποσού των 1.500 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ, ενώ οι τετράτεκνοι εισέπραξαν τα 2/3 του ποσού των 2.000 ευρώ, δηλαδή 1.333,33 ευρώ.

5, 5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση. Έκπληξη για το ποσοστό των Αν. Ελλήνων


Νέα δημοσκόπηση, έχει αποκλειστικά ο Άνεμος Αντίστασης στα χέρια του.
Η Δημοσκόπηση, προέρχεται από έγκυρη εταιρία όχι ελληνική όπως μας ενημέρωσε αξιόπιστη πηγή μας, χωρίς να μας δοθεί το όνομα της εταιρίας. Ουσιαστικά, πρόκειται περί αναλογιστικής βαρομετρικής μέτρηση επιρροής των κομμάτων, για την περίοδο 15/09 έως 15/10, δηλαδή έως σήμερα!.
Διατηρώντας κάθε επιφύλαξη πάντα (αφού δεν πήραμε οι  ίδιοι τα νούμερα), αλλά εκτιμώντας τα στοιχεία ως αξιόπιστα, σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα!
Αναλογιστική & Βαρομετρική Μέτρηση Κομμάτων Ελληνικής Επικράτειας
Περίοδος : 15/09/2013 – 15/10/2013

ΣΥΡΙΖΑ                            29,00 % + 
Νέα Δημοκρατία              23 ,50 % - 
Χρυσή Αυγή                      10,50 % +
Ανεξάρτητοι Έλληνες         9,00 % + 
Κ.Κ.Ε.                                   6,50 % - 
ΠΑΣΟΚ                                4,50 % -
ΔΗΜ.ΑΡ.                              2,40 % - 
ΛΑ.Ο.Σ.                                 1,90% + 
ΕΠΑΜ                                   1,80 % + 
Νέα Μέρα                             1,80 % + 
Οικολόγοι Πράσινοι             1,70 % + 
Συμφωνία για την Ελλάδα   1,50 % + 
Χριστιανοδημοκρατικό κόμ 1,50 % + 
ΑΝΤΑΡΣΥΑ                            1,20 % + 
Δημιουργία Ξανά                    1,20% + 
λοιπά Κόμματα                       2,00 % +
+ = Mε αυξητική τάση - = Με φθίνουσα τάση

1. Η μεγάλη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν μας εκπλήσσει. Είναι σύμφωνη με την εικόνα που έχουμε εμείς, και πολλοί άλλοι! Η ΝΔ, καταρρέει (τάση μείωσης) στην κοινωνία, και η εικόνα που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ είναι απλά ένα επιφανειακό φτιασίδομα!

2. Η Χ.Α., για εμάς είναι πάρα πολύ ψηλά, και η τάση είναι αυξητική! Παρά τις συλλήψεις, φαίνεται ότι αν δεν πολεμηθεί πολιτικά ο φασισμός, δεν γίνεται τίποτα.Μην ξεχνάμε για παράδειγμα, ότι τα ιδεολογήματα του ρατσισμού, του εθνικισμού, και του αντιαριστερισμού την ώρα που οδηγούσαν τους Χρυσαυγίτες στην ΓΑΔΑ, τα αναπαρήγαγαν οι Σαμαράς, Λαζαρίδης και Κρανιδιώτης!

3. Το 9%, των Αν. Ελλήνων είναι πολύ υψηλό, και έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν τα "παπαγαλάκια". Φαίνεται, ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου, έχοντας αυξητική τάση, κερδίζει την εμπιστοσύνη πολλών ψηφοφόρων.

4. Το ΠΑΣΟΚ, είναι γύρω στο 4% με τάση μείωσης....Τα πράγματα είναι απλά, μία κωλοτούμπα ακόμα (λ.χ., ψήφιση νέων μέτρων) , θα το φέρει εκτός  κοινοβουλίου

5. Η ΔΗΜΑΡ, με κάτω από 3%, και με τάση περαιτέρω μείωσης, μένει οριστικά εκτός κοινοβουλίου, και ακόμα και η συμπόρευση με το κόμμα του Λοβέρδου, δεν εγγυάται ότι θα συγκεντρώσουν μαζί το απαιτούμενο ποσοστό για την είσοδο στην βουλή.

6. ΛΑΟΣ, Χριστιανοδημοκράτες, Δημιουργία Ξανά, πολύ μακριά από το 3%, αλλά φαίνεται να κερδίζουν από την πτώση της ΝΔ

7. Αξιόλογο το 1,8 για ΕΠΑΜ!

Αυτή η δημοκρατία (τους) βρωμάει...


Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Αν κάποιος ληστέψει έστω και ένα ευρώ, καταδικάζεται γι’ αυτή του την πράξη από την δικαιοσύνη, σε φυλάκιση.

Απεναντίας, αν η κυβέρνηση ή καλύτερα το πολιτικό σύστημα, σε ληστέψει, σου πάρει παράνομα και το τελευταίο ευρώ, σου αρπάξει και το σπίτι, δεν τιμωρείται κανείς!
Για να γινόμαστε πιο σαφείς.

Η αρπαγή των χρημάτων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι μία από τις μεγαλύτερες ληστείες του αιώνα! 
Πραγματοποιήθηκε από κυβέρνηση «δημοκρατική», η οποία, προκειμένου να αρπάξει σαν κοινός κλέφτης τις οικονομίες των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι για πάρα πολλά χρόνια, αποταμίευαν με μορφή κατάθεσης στα Ασφαλιστικά Ταμεία το αίμα τους, τον ιδρώτα τους, για να έχουν μια σωστή ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όσο ζούσαν καθώς και μία ανθρώπινη σύνταξη στα γεράματα. 
Οι τότε κυβερνώντες ψήφισαν νόμο, με τον οποίο επέτρεψαν στα διορισμένα όργανά της στα Διοικητικά Συμβούλια των Ασφαλιστικών Ταμείων, να λεηλατήσουν τα Ταμεία για λογαριασμό τους, χωρίς καμία τιμωρία! 
Δικαιολογία που προέβαλε το πολιτικό σύστημα;
Έπρεπε λέει να πληρώσουν τα χρέη που δημιούργησαν!

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, λέγεται πως υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες για αντισυναδελφική συμπεριφορά καθώς και για αθέμιτο ανταγωνισμό από μεγάλους καταχραστές και απατεώνες που βρισκόντουσαν στη φυλακή, γιατί όπως ισχυρίσθηκαν, το τότε πολιτικό σύστημα, δεν τους συμπεριέλαβε κι αυτούς στον σχετικό ευεργετικό νόμο! Είχανε επομένως δίκιο ή όχι οι απατεώνες;

Αν ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας λόγω κακοδιαχείρισης ή για άλλους λόγους, δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, οι πιστωτές τον μηνύουν και ο δικαστής του επιβάλει βαρύτατες ποινές.

Απεναντίας είδαμε, το πολιτικό σύστημα, να χρεοκοπεί τη χώρα, και οι πιστωτές (ξένες δυνάμεις και Τραπεζικά συμφέροντα), όχι μόνο να μην μηνύουν τους υπεύθυνους πολιτικούς και να τους οδηγούν ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά να τους στηρίζουν με κάθε μέσο και τρόπο, διατηρώντας τους έτσι και πάλι στην κυβέρνηση!
Κατά καιρούς μαθαίνουμε από τους «έγκυρους» δημοσιογράφους, ότι ο τάδε γιατρός ή ο δείνα δημόσιος υπάλληλος, πιάστηκε να παίρνει «φακελάκι» και με συνοπτικές διαδικασίες να οδηγείται στον εισαγγελέα και κατόπιν ενώπιον του δικαστή.
Μάθαμε όμως, πως το πολιτικό σύστημα ή μέρος αυτού, κάποια κόμματα δηλαδή, όχι απλά παίρνανε «φακελάκι» αλλά ολόκληρες βαλίτσες με μίζες ή «δωρεές»! Γι’ αυτούς τους «αγγέλους» της νομιμότητας, κανείς εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε, αν και υπήρξαν δημοσιεύματα και ομολογίες.

Όταν το δεξί χέρι πρώην πρωθυπουργού, ομολογεί πως κουβαλούσε βαλίτσες με «μαύρο χρήμα» στα Ταμεία του κόμματος, τι άλλο θέλει ένας εισαγγελέας για να παρέμβει;
Το άρωμα (ή καλύτερα η μπόχα) της δημοκρατίας μας…
Πολιτικός χαρίζει στην κυριολεξία μία τεράστια έκταση στις Σκουριές σε επιχείρηση εξόρυξης χρυσού (ξένοι ανταποκριτές άφησαν αιχμές για αδιαφανείς διαδικασίες) γίνονται καταγγελίες από φορείς της περιοχής, ξεσηκώνονται οι κάτοικοι, όμως η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα.

Αποδείχθηκε μετά από εργαστηριακές αναλύσεις, πως με την μέθοδο που ακολουθεί η εταιρεία στις Σκουριές για την εξόρυξη του χρυσού, καταστρέφεται το περιβάλλον και πως ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται από δηλητηριώδεις ουσίες.
Οι κάτοικοι αφού προσκόμισαν στις αρχές αυτά τα στοιχεία, διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά ζητώντας την απομάκρυνση της εταιρείας και διαλαλώντας προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουν να δηλητηριαστούν τα παιδιά τους.
Η πολιτεία (οργανωμένη σε αυτά τα ευαίσθητα θέματα) έκανε επιδρομές στα σπίτια των κατοίκων λες κι αναζητούσαν τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, συνέλαβε αρκετούς ως ταραχοποιούς και με την κατηγορία της «σύστασης συμμορίας» τους έστειλε στον εισαγγελέα.

Έλεγχοι
α) για να διερευνηθούν οι συνθήκες με τις οποίες παραχωρήθηκε μία τεράστια έκταση που στο υπέδαφός της έχει χρυσό έναντι πινακίου φακής και
β) αν η μέθοδος που ακολουθεί η εταιρεία για την εξόρυξη χρυσού βλάπτει ή όχι το περιβάλλον, δεν έγιναν.
Και γιατί να γίνουν; Μηδαμινοί άνθρωποι, τιποτένιοι κι ανάξιοι θα πεθάνουν μαζί με τα παιδιά τους, δεν θα πεθάνουν οι πολιτικοί!
Οι πολιτικοί ίσως, να αυξήσουν τις καταθέσεις τους!
Το άρωμα (ή καλύτερα η μπόχα) της δημοκρατίας μας…
Αναρωτιούνται τάχα μου οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι γιατί αυξάνεται η βία, γιατί εμφανίζονται κατά καιρούς τρομοκρατικές οργανώσεις.
Εσείς αναρωτιέστε;

Η… «ΑΔΙΑΦΘΟΡΗ» Α.ΜΕΡΚΕΛ!


TO «ΔΩΡΑΚΙ» 700.000€ ΤΗΣ BMW ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ

Η διαπλοκή μεταξύ πολιτικού κόσμου και βιομηχάνων στη Γερμανία και μάλιστα με τη σφραγίδα του νόμου αποκαλύφθηκε την Τρίτη (15/10) με μια ανάρτηση ρουτίνας στην ιστοσελίδα του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Όπως ορίζει ο νόμος , δημοσιεύθηκε εκεί μια «σύννομη» δωρεά 690.000 ευρώ στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Α. Μέρκελ.


Συγκεκριμένα η χορηγία των μεγαλομετόχων της BMW στο κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν το Βερολίνο μπλοκάρει απόφαση με την οποία περιορίζεται η εκπομπή καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020 και  προκαλεί σάλο!

Η οικογένεια Κβαντ/Κλάτεν, ιδιοκτήτρια του 46,7% της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, έδωσε 690.000 ευρώ στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ με τη μορφή χορηγίας, σχεδόν δυο εβδομάδες μετά τις εκλογές. Και μετά τη χορηγία, ήρθε όλως τυχαίως η απόφαση για τους ρύπους...
Η Μέρκελ είχε κάνει συμφωνία με τον Κάμερον: θα έκανε παραχωρήσεις για την τραπεζική ένωση και η Βρετανία θα τη στήριζε στο θέμα των καυσαερίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού Κοινοβουλίου, η οικογένεια Κβαντ/Κλάτεν, η οποία ανήκει στους πλέον πιστούς χορηγούς της CDU, δώρισε τα χρήματα στο κόμμα της Καγκελαρίου στις 9 Οκτωβρίου, ενώ πέντε ημέρες μετά ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Χανς-Πέτερ Αλτμάιερ, έπειτα από προσπάθειες μηνών, κατάφερε να επαναφέρει προς συζήτηση ειλημμένη απόφαση από τον Ιούνιο, η οποία προέβλεπε σημαντική μείωση της εκπομπής καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020.

Βασικό επιχείρημα της γερμανικής κυβέρνησης ήταν ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας (
sic) στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι Γερμανοί κατασκευαστές BMW και Daimler, οι οποίοι παράγουν αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού και πολύ πιο ενεργοβόρα από ό,τι οι ιταλικές και οι γαλλικές εταιρίες, θα δυσκολεύονταν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση.

Όλα έγιναν λίγο μετά τις εκλογές και μερικές μέρες πριν η γερμανική κυβέρνηση βάλει... φρένο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία περιορίζεται η εκπομπή καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020

Φυσικά, το όλο θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

"Η BMW έχει την Μέρκελ στο τσεπάκι της", δήλωσε για λογαριασμό του Κόμματος της Αριστεράς ο Κλάους Ερνστ και έκανε λόγο για την "πιο ωμή περίπτωση εξαγοράς 

Χ.Κ.

Σχέσεις αιμομιξίας



Του Κώστα Βαξεβάνη
Ένα από τα τεχνάσματα της προπαγάνδας ή έστω της επικοινωνίας (για να μην αφήνουμε εκτός δουλειάς μερικές χιλιάδες απασχολούμενους με αυτό το είδος της τέχνης) είναι να λες μιαν αλήθεια και αφού γίνεις πιστευτός, να χτίζεις πάνω της μερικά ψέματα. Απευθύνεσαι στην απλή λογική, στο κοινά αντιληπτό, για να κάνεις αποδεκτά πράγματα που δεν είναι ούτε λογικά, ούτε αληθινά. Ο πιο αποδοτικός τρόπος συνήθως είναι να ξεκινάς από μια αλήθεια, τις περισσότερες φορές αυταπόδεικτη, να καταλήγεις σε μια άλλη, και μεταξύ των δύο αληθειών να βάζεις όσα ψέματα είναι αναγκαία. Να κάνεις όσα “πηδήματα” λογικής θέλεις. Έτσι το ψέμα κρύβεται καλά μέσα σε αλήθειες που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και έτσι το σύνολο γίνεται αντιληπτό ως μια ενιαία και αναμφισβήτητη αλήθεια.
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται συχνά στην διαφήμιση. Λένε για παράδειγμα πως τα ανθρώπινα μαλλιά αποτελούνται από κερατίνη. Λένε επίσης πως το τάδε σαμπουάν, περιέχει κερατίνη. Μεταξύ αυτών των δύο αληθειών, αληθοποιούν το ψέμα. Πως δηλαδή το σαμπουάν με κερατίνη κάνει καλό στα μαλλιά επειδή και αυτά περιέχουν κερατίνη. Είναι σαν να λέμε πως αφού ο άνθρωπος αποτελείται κατά 70% από νερό, αν ζει βυθισμένος σε μια μπανιέρα, αυτό θα είναι ευεργετικό.
Στη δημοσιογραφία η οποία έχει τη λειτουργία της προπαγάνδας, το σύστημα λειτουργεί διαφορετικά. Μεταξύ των αληθειών, δεν προστίθενται ψέματα, αλλά αφαιρούνται αλήθειες. Έτσι το κρυφό αντικείμενο της αντικειμενικότητας, θεωρητικά δεν παύει να είναι η αλήθεια, αλλά κλαδεμένη και κορφολογημένη, φτιάχνει μια ωραία διακοσμητική αντικειμενικότητα, ή αν θέλετε μια αλήθεια άλλοθι.
Τις τελευταίες μέρες, ο ελληνικός Τύπος επιδίδεται με μεγάλη μαεστρία σε αυτή την φιλοτέχνηση της γυψαρισμένης αλήθειας. Δεν αναφέρομαι στα θέματα όπου η “γνώμη” των αναλυτών προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, αλλά σε περιπτώσεις καθαρού ρεπορτάζ, όπου τα γεγονότα έχουν μαθηματική ισχύ.
Η περίπτωση του Αναστάσιου Πάλλη που καταζητείται από τις Αρχές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μια απαγωγή και ερευνάται για σχέση με όπλα και την Χρυσή Αυγή, δεν χωράει ερμηνείες. Ένας πρώην λοχίας, ο οποίος αφού υποδύθηκε διάφορους ψευδείς ρόλους, από αυτόν του δικηγόρου έως και του εφοπλιστή, κατέληξε μέτοχος της μεγαλύτερης εφημερίδας της Ελλάδας, της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Σε όλη του την καριέρα που τώρα αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, υπήρξε παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το σύστημα της διαπλοκής. Μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, έχει φωτογραφηθεί μαζί τους στο Μουσείο Όπλων που τώρα ξαφνικά ερευνάται ως κέντρο μεταφοράς όπλων, Η Εκκλησία τον αγαπούσε, οι πολιτικοί έκαναν κουμπαριές μαζί του, και οι ανεξάρτητοι εκδότες του είχαν παραχωρήσει την διαχείριση της “ανεξαρτησίας” τους.
Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο Πάλλης, είναι ένας επιχειρηματίας που έκανε πολλά κακά πράγματα. Αλλά ως εκεί. Ούτε μέτοχος στο Πρώτο Θέμα, ούτε παρακαθήμενος πολιτικών, ούτε ομοτράπεζος επιχειρηματιών. Όλες οι σημαντικές αλήθειες του ρεπορτάζ, πετιούνται ως επουσιώδεις λεπτομέρειες. Και προσέξτε. Αυτό δεν το κάνουν μόνο αυτοί στων οποίων την εφημερίδα φαίνεται να αγόρασε μετοχές, το Πρώτο Θέμα δηλαδή, αλλά ούτε οι αντίπαλοί τους. Όσοι εκδότες κονταροχτυπιούνται με το Πρώτο Θέμα κάθε Κυριακή για τις κυκλοφορίες, ανταλλάσσοντας μάλιστα και σκληρά σχόλια, δεν λένε κουβέντα για ένα θέμα που είναι και ξεκάθαρο και εύκολο να χρησιμοποιηθεί.
Είναι η απόδειξη πως το σύστημα διαπλοκής, όσο και να παραδίδεται στις αντιπαλότητές του, δεν πρόκειται να προδώσει ποτέ τη σχέση αιμομιξίας και συνενοχής. Βάζει τις κόκκινες γραμμές του όπως θα έλεγε και ο Κουβέλης. Πέρα από αυτές δεν κινδυνεύει ο μισητός αντίπαλος, αλλά το ίδιο το σύστημα. Έτσι την Κυριακή θα προτιμήσουν η μάχη να δοθεί στο πεδίο αλήθειας του ελληνικού Τύπου. Στο ποιός δηλαδή έχει το καλύτερο DVD.

«ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ»


(Τετ. 16/10/13 - 19:45)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΥΤΥΧΗ ΜΠΙΤΣΑΚΗ ΣΤΟ "THEPRESSPROJECT" ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Iskra παραθέτει ολόκληρη την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ευτύχη Μπιτσάκη στο TPP (thepressproject - 16/10/13) και την δημοσιογράφο Βασιλική Σιούτη.
Ολόκληρη η συνέντευξη, όπως παρατίθεται στο "thepressproject" έχει ως εξής:

«ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ»
Ο μεγάλος αριστερός διανοητής επιστρατεύει την πλούσια πείρα του για να μιλήσει για τους ναζιστές, για την κρίση, για τα άκρα και για την ενότητα της Αριστεράς. Δίδαξε Φιλοσοφία στην Ελλάδα, Μαθηματικά και Φιλοσοφία των Επιστημών στο Παρίσι. Διανοούμενος που δεν κραυγάζει. Μόνο μιλάει απλά για να τον καταλαβαίνουν. Συγγραφέας με πλούσιο και σπουδαίο έργο.
Έζησε τη γερμανική κατοχή στην Κρήτη και οργανώθηκε από μικρό παιδί στην αντίσταση. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν για επτάμιση χρόνια. Μόνο και μόνο επειδή ήταν αριστερός.
Έφυγε στο Παρίσι, όπου έζησε για χρόνια και διέπρεψε στα γαλλικά πανεπιστήμια.Υπήρξε από τους δημοφιλέστερους καθηγητές. Οργανωμένος στην αριστερά εδώ και 70 χρόνια. Σε μια αριστερά που τον πλήγωσε και τον πληγώνει, αλλά εκείνος δεν την πρόδωσε ποτέ. Εξακολουθεί να επιμένει σε μια φράση την οποία έγραψε κάποτε σ' ένα άρθρο του, όπου κατά τα άλλα ασκούσε κριτική για τα συνεχιζόμενα λάθη: «Αριστερά παρ' όλα αυτά και παρά ταύτα».
Το TPP συνάντησε τον Ευτύχη Μπιτσάκη πριν από λίγες μέρες στο σπίτι του στο Βύρωνα. Η συζήτηση ξεκίνησε με τη Χρυσή Αυγή και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή έγινε αναφορά και στους ταγματασφαλίτες της δεκαετίας του '40. Υπάρχουν άραγε ομοιότητες με τη Χρυσή Αυγή;
«Από πού προήλθε ο πρώτος πυρήνας της;» θέτει ρητορικά το ερώτημα και απαντά: «Από ακροδεξιούς, από απογόνους βιολογικούς και ιδεολογικούς των ταγμάτων ασφαλείας, αυτών που πολέμησαν το Δεκέμβρη, αυτών που οργάνωσαν τη Χούντα, αυτό το μαύρο υπόγειο της ελληνικής κοινωνίας που δεν εξαρθρώθηκε ποτέ. Αυτό που λέμε παρακράτος. Το παρακράτος οργανώθηκε από τους ξένους και από τη δεξιά». Αναφέρει ότι ούτε ο Α. Παπανδρέου το εξάρθρωσε, παρά το ότι προσπάθησε να το κάνει. Αυτό παραμένει, λέει, «και τώρα τράφηκε με καινούριο κόσμο».
Τι φταίει για τη Χρυσή Αυγή, λοιπόν; Το πρώτο αίτιο για την άνοδό της Χρυσής Αυγής, κατά τη γνώμη του, είναι η κρίση και η έλλειψη πολιτικής παιδείας και γενικότερα παιδείας μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού».
Ένας δεύτερος λόγος είναι η διείσδυση της στον κρατικό μηχανισμό, καθώς και αυτά που λέει τα οποία είναι λαϊκίστικα, «σκέτη απάτη».
Ευθύνη, όμως, ρίχνει και στην αριστερά, «αλλά εντελώς αλλιώτικη απ' αυτήν που λέει ο Σαμαράς και ο Κεδίκογλου». «Κι εδώ πρέπει να τονίσουμε, δεν είναι η Αριστερά βέβαια υπεύθυνη για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, υπεύθυνοι είναι όλοι αυτοί που είπαμε. Έμμεσα όμως, έχουν ευθύνη οι ηγεσίες της Αριστεράς, γιατί τόσα χρόνια μετά την πτώση της Χούντας δεν βρήκαν έναν τρόπο αν όχι να ενωθούνε όλοι μαζί, να έχουν ένα κοινό πρόγραμμα άμεσης δράσης και άμεσων μέτρων ανακούφισης του ελληνικού λαού . Εκεί έχουν ευθύνη».
ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ;
Όποτε κατεβαίνει στην Κρήτη συνηθίζει να κουβεντιάζει με τον κόσμο, κυρίως με τους αγρότες, για την πολιτική. «Πιάνω λοιπόν Πασόκους και τους λέω: όποιος ξαναψηφίσει ΠΑΣΟΚ ή συμφέρον έχει ή είναι πολιτικά ανώριμος. Μου λένε: τι να ψηφίσουμε τότε; Λέω, αριστερά. Μου λένε ποια αριστερά; Κι εκεί με στριμώχνουν».
Καιρό τώρα προτρέπει την κατακερματισμένη αριστερά να ενώσει τις δυνάμεις της σε έναν αγώνα κοινό. «Διότι αν η Αριστερά είχε ένα κοινό μέτωπο - δε λέω να ενοποιηθεί, δεν μπορεί να συγχωνευθεί το ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ και την άκρα Αριστερά- ένα κοινό μέτωπο σωτηρίας του ελληνικού λαού, θα τους έλεγα: Να, το μέτωπο σωτηρίας, ενώ όταν μου λένε πες μας ποια Αριστερά, τι να τους πω κι εγώ; Να τους πω ΚΚΕ δεν μπορώ, να τους πω ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, αν τους πω άκρα αριστερά θα μου πουν, μα εσείς είστε 0,33%, τι να σας κάνω».
Η συμβατική χρήση του όρου «άκρα αριστερά» βέβαια, από τον Ευτύχη Μπιτσάκη, που μας εξηγεί όταν τον ρωτάμε, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εννοεί π.χ ο πρωθυπουργός όταν χρησιμοποιεί την ίδια φράση. Δεν εννοεί «εξτρεμιστική», αλλά εξωκοινοβουλευτική και αριστερότερα της επίσημης αριστεράς.
«Βλέπεις λοιπόν πως η άκρα Αριστερά έχει ευθύνη, όχι αυτήν που λέει ο Σαμαράς, ευθύνη με την έννοια ότι δεν έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα σωτηρίας του ελληνικού λαού, οπότε εγώ και οποιοσδήποτε άλλος -λέω το εγώ για να το γενικεύσω- θα μπορούσα να πω, να, εκεί που είναι ένα μέτωπο που παλεύει για τη σωτηρία όλων μας και σένα και μένα και του άλλου. Τότε θα μπορούσα να μεταπείσω μερικά νεαρά παιδιά, τα οποία από χαζομάρα ψηφίζουν Χρυσή Αυγή».
ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΠΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΡΙΣΤΗ
Όση ώρα συζητάμε έχει το γνωστό μειλίχιο ύφος του. Μια στιγμή μόνο ανεβαίνουν για λίγο οι τόνοι: «Λυπάμαι, αλλά η κυβέρνηση και ο εκπρόσωπός της λένε συνεχώς ψέματα. Μια αλήθεια είπε ο Σαμαράς, ότι όταν θα τελειώσει η κρίση η Ελλάδα θα είναι αγνώριστη...».
«... Θα έχουν πουληθεί τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα βουνά, οι θάλασσες, ο ουρκτός πλούτος, τα πάντα... Ελπίζω να ξεσηκωθεί ο ελληνικός λαός κάποτε, γιατί τώρα κοιμάται εν πολλοίς, και να τους στείλει από' κει που ήρθανε».
 
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ
Ρωτάμε τι θεωρεί εκείνος άκρο. Απαντά ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως δεν είναι άκρα αριστερά». Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, «είναι ένα ρεφορμιστικό κόμμα με ριζοσπαστικές τάσεις». Επισημαίνει ότι στις τάξεις του βρίσκονται πολλά στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα και παλιοί αγωνιστές και εξόριστοι.
Όταν «τσακώνεται» με αυτούς που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει νέο ΠΑΣΟΚ τους λέει: «Ρε παιδιά, ο λαός του ΠΑΣΟΚ ήταν μικροαστοί αγρότες που τους έδωσε μισθούς και καλές τιμές στα προϊόντα, που δεν είχανε πολιτική ωριμότητα και πήγαν στο ΠΑΣΟΚ». Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη, εξηγεί: «Είναι ο λαϊκός κόσμος της Αριστεράς που δεν ανήκει στο ΚΚΕ ή στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και νέοι άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν τώρα στην ηλικία που ψηφίζουν. Άρα, είναι άλλος κόσμος. Αυτό δεν αποκλείει βέβαια μέσα από μια θητεία κυβερνητική να πάει δεξιά. Τίποτα δεν αποκλείεται. Η πολιτική δεν πάει με διαφορικές εξισώσεις. Είναι ο νόμος των πιθανοτήτων».
Αναρωτιέται γιατί οι συνεπείς αριστεροί, που δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, να μην ενισχύσουν τις ριζοσπαστικές τάσεις του οι οποίοι βρίσκονται αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ.«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άκρα αριστερά» ξαναλέει όταν επιστρέφουμε στην κουβέντα αυτή. Αν υπάρχουν κάποιοι μαοϊκής, τροτσκιστικής ή κομμουνιστικής προελεύσεως, αυτοί θα μπορούσαν να ονομαστούν εξωκοινοβουλευτική ή άκρα αριστερά, αναφέρει, αλλά, όπως εξηγεί, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εννοεί ο Σαμαράς. «Ούτε όπλα έχουν, ούτε δέρνουν, ούτε τρομοκρατία κάνουν. Υπερασπίστηκαν πάντα τους διωκόμενους...».
«Εγώ χρησιμοποιώ τον όρο άκρα αριστερά για ανθρώπους οι οποίοι πολιτικά τοποθετούνται πιο αριστερά από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι είναι ένας κόσμος που προέρχεται από διάφορες τάσεις της παραδοσιακής Αριστεράς, προϊόν της κρίσης της Αριστεράς, που ψάχνουν να βρουν μια διέξοδο επειδή διαφωνούν με τη σεκταριστική πολιτική του ΚΚΕ και θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ρεφορμιστικό κόμμα».
Η πρώτη στιγμή που το πρόσωπό του συννεφιάζει για λίγο και ο τόνος της φωνής του σηκώνεται ελαφρώς, είναι όταν λέει: «Κι έχει το θράσος ο πρωθυπουργός μας να ονομάζει την αξιωματική αντιπολίτευση άκρα αριστερά και τρομοκράτες. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει . Ούτε η χούντα δεν είπε αυτή την κουβέντα. Λοιπόν ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τους όρους, αντί να κάνουμε προπαγάνδα...».
«Έπρεπε να ξέρουν τι σημαίνει Αριστερά και Άκρα Αριστερά. Να είναι αντίθετοι, το καταλαβαίνω. Δεξιοί είναι, αντίθετοι είναι, ταξικοί εχθροί είναι, όπως λένε στη γλώσσα της Κοινωνιολογίας, αλλά έπρεπε να ξέρουν πώς χρησιμοποιούνται οι έννοιες».
Ο Ευτύχης Μπιτσάκης επισημαίνει ότι η ρητορική αυτή του πρωθυπουργού είναι επικίνδυνη, διότι ένα ποσοστό του κόσμου που του λείπει η πολιτική και θεωρητική παιδεία θα πιστέψει ότι για να το λέει ο πρωθυπουργός, «αυτή η άκρα Αριστερά είναι επικίνδυνη».
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΣΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Όταν τον ρωτάμε για τις Σκουριές και για τον αγώνα των κατοίκων εκεί, μας λέει ότι έπρεπε να πάρουν βραβείο από την κυβέρνηση. «Οι άνθρωποι αυτοί αγωνίζονται για να μη μολυνθεί με κυάνιο το νερό τους, για να μη μολυνθούν τα χωράφια τους, για να μην καταστραφεί το δάσος τους. Οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να πάρουνε βραβείο από την κυβέρνηση. Αλλά ποια κυβέρνηση; που ξεπουλάει τον χρυσό; ...Όχι μόνο θα καταστρέψουν αυτή την περιοχή, αλλά δίνουν τσάμπα στην καναδέζικη εταιρεία αυτό το χρυσάφι το οποίο δεν ξαναγίνεται. Τα ορυκτά δεν ξαναγίνονται. Αν ξεπουλήσουν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα χωράφια, τα βουνά, αυτά μπορούμε να τα ανακτήσουμε. Διότι αυτά υπάρχουν και αναπαράγονται και τα δέντρα και όλα. Όσα ορυκτά -νικέλιο, χαλκός, χρυσάφι- ξεπουληθούν, δεν ανακτώνται».
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που μοιάζει σαν να θυμώνει: «Και βγαίνουν τώρα να πούνε στους ανθρώπους που ληστεύουν τα σπίτια τους, την ελευθερία της γνώμης τους, που είναι δημοκρατικό δικαίωμα, να τους λένε ότι είναι τρομοκράτες. Ε, πού θα πάει αυτή η δουλειά;».
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ ΩΣ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ: 70 ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ
Τον ρωτάμε για τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη, επί Μεταξά, και αν θυμάται την εισβολή των Γερμανών ναζί στην Ελλάδα.
«Επί Μεταξά ήταν υποχρεωτικό οι μαθητές να μπουν στην ΕΟΝ, έτσι τη λέγανε την οργάνωσή τους». Στους φτωχότερους έδιναν εκείνοι τις στολές, αλλά στους άλλους έπρεπε να τις φτιάξουν οι γονείς τους. Μικρό παιδάκι καθώς ήταν, ζήτησε τότε κι εκείνος στον πατέρα του να του φτιάξει μια σχολή, όπως του είπαν στο σχολείο. Τότε ο πατέρας του, που ήταν βενιζελικός, όπως οι πιο πολλοί Κρητικοί, πήρε μια βέργα από λυγαριά και του τις έβρεξε.
«Έφαγα ξύλο εξαιτίας αυτής της ιστορίας. Κολακεύομαι να πιστεύω ότι δεν υπήρξα ποτέ μέλος της ΕΟΝ, δεν έβαλα ποτέ τα ρούχα τους και το καπέλο τους, και μόλις το '43 ήρθαν κάτι καθηγητές από τα Χανιά και προπαγανδίσανε, μπήκα στην ΕΠΟΝ. «...Ήμουν και γραμματέας της τάξης μου και κάναμε και κάτι μικροψευτοπράγματα...».
Αυτό απαντάει κι όταν του λένε ότι υπήρξε αντιστασιακός: «Τι αντιστασιακός; Κάτι ψευτοπράγματα κάναμε». Αν όμως εννοούν τα εφτάμιση χρόνια στη φυλακή, που ήταν «αντίσταση εναντίον και των ντόπιων και των ξένων» τότε το δέχεται ότι ήταν αντιστασιακός.
Η οικογένειά του ήταν βενιζελική. Εκείνος όμως έγινε αριστερός σε πολύ νεαρή ηλικία. «Είχε δύο στρατηγούς, τρεις τέσσερις συνταγματαρχαίους και οι υπόλοιποι βιοτέχνες, γιατροί, φαρμακοποιοί...Ο πρώτος φραμακοποιός των Χανίων ήταν ο θείος μου, ο φαρμακοποιός του Πρίντσιπα, που ήταν ο Πρίγκηπας στην Κρήτη, Πρίντσιπα τον έλεγαν. Εγώ ήμουν από βενιζελική οικογένεια, όταν όμως ήρθαν από τα Χανιά κάτι νέα παιδιά που ήταν στελέχη της ΕΠΟΝ και μας είπαν για την ύπαρξη του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, να διώξουμε του κατακτητές, για μια δημοκρατική, προοδευτική Ελλάδα, ξεσηκωθήκαμε τα πιο πολλά παιδιά του Γυμνασίου και γίναμε μέλη της ΕΠΟΝ, άλλο τώρα τι καταλαβαίναμε. Θυμάμαι σε μια συνεδρίαση, εγώ είχα ένα γαμπρό, εμποροράφτης και κτηματίας ήταν, ο οποίος ήταν ΚΚΕ. Αυτός μου πρωτομίλησε για κομμουνισμό κι εγώ το πήρα στα σοβαρά. Τι ήξερα εγώ, τίποτα δεν ήξερα. Λοιπόν, σε μια συνεδρίαση παράνομη που κάναμε, γιατί παράνομη ήταν η ΕΠΟΝ στην Παλιόχωρα, στο χωριό μου, κωμόπολη δηλαδή, είχαν βάση οι Γερμανοί... Εγώ αντί να μιλήσω για την ΕΠΟΝ έκανα πρόγραμμα του κομμουνισμού... Ναι μεν με ενθουσίασε το πατριωτικό, δημοκρατικό, προοδευτικό πρόγραμμα της ΕΠΟΝ, αλλά εγώ νόμισα ότι η ΕΠΟΝ είναι κομμουνιστική οργάνωση. Το λέω για να δείτε τη σύγχυση που υπήρχε. Αλλά, υπήρχε ένα ρεύμα προς την Αριστερά. Το '45, μετά το Δεκέμβρη, μπήκα στο ΚΚΕ. 'Όταν ήρθα στην Αθήνα να σπουδάσω, συνδέθηκα με την παράνομη ΕΠΟΝ. Μια νύχτα που γράφαμε συνθήματα στα Εξάρχεια, εμφύλιος πόλεμος τότε, αν σε πιαναν σε εκτελούσαν, με τσάκωσαν οι αστυφύλακες, εγώ είπα ότι είχα ραντεβού με μια κοπέλα, έκανα τον χαζό, ήμουν και νιάνιαρο, φαινόμουν και νεότερος, τους έπεισα και με άφησαν... Τη δεύτερη φορά που με πιάσανε, πήγα Στρατοδικείο... Έβγαλα τα επτάμιση χρονάκια μου. Όταν βγήκα, μου λέει ο Γλέζος να έρθεις στην ΕΔΑ, μου λέει ο Κουλουφάκος να έρθεις στο παράνομο ΚΚΕ, ε, άκουσα το Γλέζο, πήγα στην ΕΔΑ, μετά στο ΚΚΕ και μετά στο ΝΑΡ. Αυτά. Δηλαδή 70 χρόνια οργανωμένος».
Ρωτάμε αν θυμάται καθόλου τους Γερμανούς όταν εκείνοι ήρθαν στην Κρήτη. «Ήμουν μαθητής στο Γυμνάσιο», λέει. «Ακούγαμε από μακριά όλη τη βουή που βομβαρδίζανε τα Χανιά τα αεροπλάνα».
«Σηκωθήκαμε και πήγαμε στα πίσω χωριά, στα Λευκά Όρη, όπου δεν μπορούσαν να έρθουν οι Γερμανοί . Μέχρι να πάμε όμως εκεί είχαμε κάποια εμπειρία. Δηλαδή μαζεύτηκαν στο φαράγγι της Καντάνου -τώρα πάνε να το πουλήσουν και να το καταστρέψουν- από την επαρχία Σελίνου κι από την Κίσσαμο κι από την Κυδωνία και πολέμησαν τους Γερμανούς, σκότωσαν πολλούς Γερμανούς και γι' αυτό έκαψαν μετά την Κάντανο. Όταν κατέβαιναν προς το χωριό μου, εμείς είχαμε ήδη φύγει στο βουνό, πάνω σε μια σπηλιά... Λοιπόν, περνούσαν τα αεροπλάνα και πολυβολούσαν και μας έλεγαν οι μανάδες μας, μη βγείτε έξω και μη φωνάζετε μη μας ακούσουν τα αεροπλάνα και μας βομβαρδίσουν... Από πάνω 100 μέτρα ήταν ο στόλος τους, θα μας άκουγαν τα αεροπλάνα» θυμάται και χαμογελάει.
Θυμάται κι άλλα τέτοια περιστατικά: «Εγώ λοιπόν είχα ένα τσεκουράκι, και πείθω έναν συμμαθητή μου να πάμε κι εμείς κάτω να πολεμήσουμε, που ήταν κάτι άλλοι και πολεμούσαν. Κατεβαίνοντας, όμως, βρήκαμε μια κερασιά. Λέμε, δεν τρώμε κεράσια; Ανεβήκαμε στην κερασιά, φάγαμε κεράσια και ξεκινήσαμε να πολεμήσουμε, με το τσεκουράκι. Μας είδαν οι Γερμανοί, στείλαν έναν όλμο και τραυματίζεται ο συμμαθητής μου. Γυρνάμε στη σπηλιά, τρώμε ένα γερό χέρι ξύλο και τέλειωσε η πρώτη αντιστασιακή μου πράξη».
«Λοιπόν μετά κατεβήκαμε, ζούσαμε σε δυο χωριά, στο βουνό όπου είχαμε ελιές και στην Παλιόχωρα που ήταν ο μεγαλύτερος κάμπος του προπάππου μου κι είχαμε και περιουσία εκεί, είχαμε και σπίτια εκεί, τέλειωσα και το Γυμνάσιο και ήμασταν το καλοκαίρι στην Παλιόχωρα. Εκεί φέρανε αγρότες που τους έπιασαν με μια εξόρμηση το Σεπτέμβη του ΄41 και τους εκτελούσαν...Τους έστηναν έξω από το νεκροταφείο και τους εκτελούσαν μαζικά. Εκεί εκτέλεσαν και 6 ή 7 Μπιτσάκηδες. Επειδή όπως είπα πρωτύτερα ήταν σόι στρατιωτικό, όπου άκουγαν τη λέξη Μπιτσάκης τους εκτελούσαν, και κατά τύχη γλίτωσε κι ο πατέρας μου. Λοιπόν, θυμάμαι που ποτίζαμε τον κήπο μας με τη μάνα μου κι ακούγαμε τις ομοβροντίες που εκτελούσαν τους ανθρώπους . Θυμάμαι τη μάνα μου που τράβαγε τα μαλλιά της κι έκλαιγε. Εγώ βέβαια ένιωθα ένα μίσος, όχι φόβο...».
«Πάνω στα βουνά, στα Λευκά όρη δοθήκαν μεγάλες μάχες και αντίστοιχα εκτέλεσαν κόσμο και λαό, κατέστρεψαν ολόκληρα χωριά . Στην Κάντανο δεν πρόλαβαν να εκτελέσουν πολλούς, γιατί ήταν στην αρχή κι έφυγαν με τα πόδια, στα βουνά, όπως κι εμείς. Στον Αλικιανό μαζικές εκτελέσεις, στο Γερακάρι μαζικές εκτελέσεις, στη Γυάρο, παντού. Δηλαδή η Κρήτη έχει πληρώσει ακριβά, ειδικά για τον νομό Χανίων που ξέρω, γιατί δεν ξέρω για όλη την Κρήτη.
Η Βαϊμάρη έχει γίνει ξανά θέμα συζήτησης από τότε που μπήκαμε στην κρίση. Ρωτάμε αν εκείνος βλέπει ομοιότητες.
«...Τότε οι μαρξιστικές ιδέες ήταν πολύ λιγότερο διαδεδομένες» απαντά «και η πείρα του εργατικού κινήματος ήταν πολύ μικρότερη». «Το στήριγμα του Χίτλερ και η προπαγάνδα του ήταν πολύ πιο πιασάρικη, ας το πούμε έτσι, από ό,τι της Χρυσής Αυγής κι έτσι ηττήθηκε η Βαϊμάρη και το εργατικό κίνημα της Γερμανίας κι εξολοθρεύτηκε. Σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού ψηφίζει ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ή άλλα μορφώματα της Αριστεράς, έχουν μεγάλη πείρα από την Κατοχή, από τον Εμφύλιο, από την ΕΔΑ, από τους μετέπειτα κοινωνικούς αγώνες, δεν μπορεί να παρασυρθεί ο ελληνικός λαός σήμερα όπως παρασύρθηκε τότε ο γερμανικός, διότι έχει πολύ μεγαλύτερη πείρα..»
Για το τέλος, κρατήσαμε να τον ρωτήσουμε σχετικά με την αριστερά, για την ενότητα της οποίας αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια, παρότι ο ίδιος ανήκει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Η αριστερά κατάφερε, παρ' όλες τις φυλακές, τις εξορίες, τις εκτελέσεις, να ηγεμονεύει στο χώρο των ιδεών και του πολιτισμού. Και στην κατοχή και μετά την απελευθέρωση και επί χούντας και σήμερα, γιατί οι αριστερές ιδέες έχουν μεγάλη διάδοση. Είναι δύσκολο να βρεις πολλούς ιστορικούς που δεν είναι επηρεασμένοι από το μαρξισμό , που δεν είναι μαρξιστές, είναι δύσκολο να βρεις πολλούς οικονομολόγους που δεν έχουν επηρεαστεί από το μαρξισμό . Στην τέχνη τούς σημαντικότερους καλλιτέχνες τους έβγαλε η Αριστερά».
«... Τώρα, ποιος ηγεμονεύει σήμερα θα το δούμε. Τα πράγματα αλλάζουν, δεν θα μείνουμε εκεί που ήμασταν. Σήμερα υπάρχει ένα σοκ στην κοινωνία, ένα κλίμα φόβου που καλλιεργήθηκε σκόπιμα με τη δολοφονία και την εξάρθρωση -τη μερική- της Χρυσής Αυγής. Αλλά ο φόβος είναι ένα φαινόμενο που περνάει. Κι εδώ είναι πάλι ευθύνη της Αριστεράς να βγει από τα γραφεία και να διαφωτίσει τον κόσμο και να δείξει ότι ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται στη συντριπτική πλειοψηφία του τους ναζί».