Σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δάνεια - Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία
Παρακολουθήστε Live και εδώ από το κανάλι της Βουλής
Περί τις 10.45 τελείωσε την ομιλία του ο Β. Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ο οποίος δεν θα υπερψηφίσει βέβαια την
πρόταση νόμου.
Θυμίζουμε ότι νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είπε πως
«Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε τώρα το θέμα των πλειστηριασμών» αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, παράτασης ή μη της αναστολής των πλειστηριασμών έως και το τέλος του 2013, καθώς θεωρεί ότι η κοινή λογική επιτάσσει αυτή η συζήτηση να γίνει πριν το τέλος της λήξης της παράτασης αναστολής των πλειστηριασμών, δηλαδή λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, που είναι το τέλος του έτους.
Το αναλυτικό ρεπορτάζ για τη συζήτηση στη Βουλή, από την Αυγή:
Προτάσσοντας τις απαιτήσεις της τρόικας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του έτους η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, την στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ακολουθούν κοινή γραμμή πλεύσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κλιμακωτά κριτήρια στην διευκόλυνση των δανειοληπτών με ταυτόχρονη προστασία των ευπαθών ομάδων.
Λίγο μετά τις 4 μμ ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο Ν. 3869/2010» με την οποία προβλέπεται παράταση στην άρση των πλειστηριασμών. Η συζήτηση στην Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 4μμ και θα ολοκληρωθεί ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.
Ι. Τζαμτζής: Με το ν/σ το κράτος μπαίνει ως ρυθμιστής απέναντι στις τράπεζες
Με την παντιέρα ότι δίνεται η δυνατότητα διευκόλυνσης του ενήμερου οφειλέτη με περίοδο χάριτος 48 μηνών, ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής έσπευσε να υπερθεματίσει ότι με το νομοσχέδιο αίρονται οι διώξεις κατά του υπόχρεου, εξαιρείται των πλειστηριασμών η πρώτη κατοικία και εισάγεται ο προδικαστικός συμβιβασμός. Ωστόσο, το νομοσχέδιο αφορά μόνο όσους έχουν ενήμερο το δάνειο και όχι αυτούς που έχουν ξεπεράσει το όριο των 90 ημερών – για να καταβάλουν δόση- που υποχρεούνται ώστε το δάνειο να μην υπαχθεί στα "κόκκινα". "Στηρίζουμε το ένα εκατομμύριο δανειοληπτών, που έχουν στεγνώσει και τα δάνειά τους δεν έχουν καταγγελθεί", δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Ιορδάνης Τζαμτζής.
Γ. Σταθάκης: Το νομοσχέδιο είναι λιγότερο γενναιόδωρο από τις τράπεζες
"Την στιγμή που ένας στους 3,5 εργαζόμενους είναι άνεργοι, οι μισθοί στο Δημόσιο και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 27% και στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 17,5%, η κυβέρνηση δεν μας έχει πει πόσους αυτή η ρύθμιση εξυπηρετεί", τόνισε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιώργος Σταθάκης.
"Το νομοσχέδιο είναι λιγότερο γενναιόδωρο από τις τράπεζες που κάνουν αναδιάρθρωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια", τόνισε εξηγώντας ότι "το νομοσχέδιο λειτουργεί υπέρ των τραπεζών γιατί με τον προδικαστικό συμβιβασμό ο οφειλέτης συνεχίζει να πληρώνει χωρίς να έχει ουσιαστικές διευκολύνσεις", ειδικά αναφερόμενος σε όσους δεν έχουν δυνατότητα να αποπληρώσουν ούτε το 10% της δόσης τους.
Ο Γιώργος Σταθάκης επέκρινε την κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις, που προωθεί ότι τα κριτήρια για την ρύθμιση δεν είναι "κλιμακωτά" ώστε να λειτουργούν υπέρ των φτωχών στρωμάτων, καθώς "εντάσσεται αυτός που έχει πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000, αλλά εξαιρείται αυτός που έχει περιουσία άνω των 250.000 ευρώ χωρίς να εξετάζεται εάν αυτό προκύπτει από την αξία της πρώτης κατοικίας ή από την συνολική περιουσία του". Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
"Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συλλεχθεί η νομολογία, που προέκυψε από τον νόμο Κατσέλη του 2010 και να γίνει νόμος του κράτους", σημείωσε ο Γ. Σταθάκης υπογραμμίζοντας ότι με τον νόμο 3869/2010 από τις 5000 υποθέσεις που εκδικάστηκαν το 1/3 δικαιώθηκαν και επιτεύχθηκε κούρεμα των δανείων της τάξεως του 50%.
Κ. Χατζηδάκης: Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε για επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών
Με παρέμβαση του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η αναστολή των πλειστηριασμών έως και το τέλος του 2013, αλλά απέφυγε να διαβεβαιώσει εάν εν μέσω εντεινόμενης ύφεσης θα επεκταθεί. "Η κυβέρνηση δεν μπορεί κατά την αποψινή ψηφοφορία να αποδεχθεί την τροπολογία, διότι η κοινή λογική επιτάσσει αυτή η συζήτηση να γίνει πριν το τέλος της λήξης της παράτασης αναστολής των πλειστηριασμών, δηλαδή λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, που είναι το τέλος του έτους", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ταυτόχρονα, προέταξε τις απαιτήσεις τρόικας, για να μην δεσμευτεί για επέκταση του χρονικού ορίου των έξι μηνών για την αναστολή των πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε: «Η πρακτική των κυβερνήσεων, από το 2009 και εντεύθεν, για το θέμα αυτό είναι να νομοθετούν στο τέλος της χρονιάς, το τελευταίο δίμηνο, διότι αυτό λέει και η κοινή λογική. Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό, αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτή την ώρα δεν προτιθέμεθα να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί αργότερα, αφού έχουν υπάρξει και όλες οι συνεννοήσεις, όπως προβλέπει το μνημόνιο με την τρόικα, και να είστε βέβαιοι ότι φυσικά όλες οι απόψεις θα ληφθούν υπόψη και η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία».
Αθ. Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ): Το ν/σ είναι ένα μικρό βήμα λίγο πριν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Επιχειρώντας να διαχωρίσει την θέση του ΠΑΣΟΚ από το Μαξίμου, στην αγόρρευσή του στην Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθ. Μωραϊτης τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν ακουμπά στον πυρήνα του προβλήματος. "Δεν θέλουμε το νομοσχέδιο να διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών", τόνισε ο Αθ. Μωραϊτης υπερθεματίζοντας για την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το ακατάσχετο των καταθέσεων. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε "κόκκινη γραμμή" την μείωση των επιτοκίων κρίνοντας ότι πρέπει να γίνουν ευνοϊκότερα "για να μην επεκταθεί το φαινόμενο όσων αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους".
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "ένα μικρό βήμα πριν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών", αν και επέκρινε την Νέα Δημοκρατία για την πρόθεσή της την προηγούμενη εβδομάδα να καταθέσει το νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατ' επείγοντος. Παράλληλα, εξέφρασε την διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο εντοπίζοντας ότι αυτό οφελεί λιγότερους, καθώς εξυπηρετεί κυρίως όσους έχουν ενυπόθηκα δάνεια και όχι όσους έχουν λάβει καταναλωτικά και ταυτόχρονα εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στο πλαίσιο των "κόκκινων γραμμών", ο Αθ. Μωραϊτης ακολουθώντας την ρητορική Βενιζέλου έθεσε ζήτημα λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης λέγοντας πως οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά "επιβεβαίωσαν τον φόβο για πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας" και απαίτησε την "κοινή λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης".
Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ): Πρέπει στο νομό να ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Διεύρυνση των κριτηρίων, που μπορούν οι δανειολήπτες να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ζήτησε από το βήμα της Βουλής η αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ευπαθείς όμάδες. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην τροπολογία, που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ και αφορά στην μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής των δανείων και στην αύξηση της χρονικής παράτασης για την αναστολή πλειστηριασμών πέραν των έξι μηνών.
"Στόχος μας είναι η συντεταγμένη κοινωνική προσαρμογή με επέκταση της περιόδου χάριτος", τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη. "Είναι δυνατόν αν αποκατασταθεί η οικονομική κατάσταση ενός ανέργου μέσα σε έξι μήνες; Είναι δυνατόν να βρει δουλειά μέσα σε έξι μήνες;", διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής η Ασημίνα Ξηροτύρη και τόνισε ότι "η παράταση δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, για το οποίο θα αντιδράσει η τρόικα" προσθέτοντας ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι "δομική" με βάση τους όρους του Μνημονίου.
Παρ' όλα αυτά αρκέστηκε να πει ότι το νομοσχέδιο δίνει "ρεαλιστική προοπτική" στην διευκόλυνση των δανειοληπτών, αλλά υπογράμμισε ότι "έπρεπε να είχε γίνει εκτενής διαβούλευση χωρίς την πίεση της τρόικας". "Ευτυχώς αποτρέψαμε την διαδικασία του κατ' επείγοντος", είπε χαρακτηριστικά.
Το παρασκήνιο πριν την ψήφιση
Υπενθυμίζουμε ότι η ψήφιση αναβλήθηκε την περασμένη Τρίτη (4/6) μετά την προσχηματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να αρθούν οι περιορισμοί στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας -ζήτημα που έθεσε ευθέως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς- αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που τονίζει ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις εξυπηρετούν τις τράπεζες και συν τοις άλλοις αντέδρασαν την διαδικασία του κατ' επείγοντος.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, πρέπει να υπάρξει νέα παράταση στους πλειστηριασμούς, προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση και αναστάτωση στους δανειολήπτες και να δημιουργηθεί αίσθημα δικαίου. Ήδη από τους τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, την Ασημίνα Ξηροτύρη, το Νίκο Τσούκαλη, τον Δημήτρη Αναγνωστάκη και τη Νίκη Φούντα, έχει κατατεθεί τροπολογία με την οποία προτείνεται να δοθεί νέα παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 έναντι της 31ης Δεκεμβρίου 2013.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε "ανοιχτός" σε κάποιες βελτιωτικές τροποποιήσεις, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Τρίτης (4/6).
Θέλουν άρση της αναστολή πλειστηριασμών οι τραπεζίτες
Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμίσεις, όπως είχαν διατυπωθεί στο νομοσχέδιο εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνον τις τράπεζες, γιατί όπως είχε δηλώσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Τετάρτης (5/6) ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος "ο αριθμός των αιτήσεων που θα υποβληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι μεγάλος" και ζήτησε να καταργηθεί η «πρόχειρη διαδικασία» των προσωρινών διαταγών, διότι μια προσωρινή διαταγή μπορεί να προκαταλάβει την τελική δικαστική απόφαση. Επιχειρώντας, όμως, να ανασκευάσει είχε δηλώσει τότε πως "οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα, όπως στο παρελθόν τα αυτοκίνητα".
Λ. Κατσέλη: Η ρύθμιση ωφελεί μόνο τις τράπεζες
Από την πλευρά της η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη με δηλώσεις της στον ρ/σ 105,5 την προηγούμενη εβδομάδα επισήμανε ότι "το πρόβλημα με την ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ότι οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλουν το 10% της μηνιαίας δόσης, που αντιστοιχεί στα 40 ευρώ μέχρι να γίνει η τακτική δικάσιμος, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία". Εξήγησε, μάλιστα, ότι "αυτή η ρύθμιση ωφελεί τις τράπεζες, καθώς παρουσιάζουν τα δάνεια ως ενήμερα την στιγμή που τα έχουν τιτλοποιήσει και δεν τα εμφανίζουν ως κόκκινα". Η πρώην υπουργός εκτίμησε ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στις τράπεζες, καθώς από την έκθεση των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια, αυτές θα χρειαστούν περί τα 20 δισ. ευρώ, πέρα από τα 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους, που βρίσκονται σε εξέλιξη.