ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

μαρία αλεξανδράκη

Ο ΞΕΝΟΔΟΥΛΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ,ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Κ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΤΡΕΚΛΙΖΟΥΝ, ΚΑΤΡΑΚΥΛΑΝΕ,ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥΣ....ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ...ΤΑ Μ.Μ.Ε. ΒΡΩΜΑΝΕ ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ...Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΓΙΝΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΩΝ, Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΛΥΣΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΕΝΩ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Ν.Τ.......ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ DE FACTO ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ....ΜΟΝΟ ΜΕ Α Ν Υ Π Α Κ Ο Η ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.....ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ Α Ν Υ Π Α Κ Ο Η......Α Ν Τ Ι Σ Τ Α Σ Η ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ....ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!

Γ. ΠΑΝΤΖΑΣ: «ΟΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 26/4/2013

Γ. ΠΑΝΤΖΑΣ: «ΟΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ»

Σκληρή κριτική στη μνημονιακή κυβέρνηση άσκησε, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Γιώργος Πάντζας, για την απαξίωση που γνωρίζουν οι κλάδοι των καλλιτεχνών και για τη διάταξη που περικόπτει τον αριθμό αλλά και το ύψος των τιμητικών συντάξεων.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τα συνταξιοδοτικά θέματα, οι τιμητικές συντάξεις – σε σύνολο τριάντα έξι καλλιτεχνικών κλάδων – από τριάντα θα μειωθούν σε είκοσι. Παράλληλα, το ποσό περικόπτεται στα 720 ευρώ και μάλιστα με μία απαράδεκτη αιτιολόγηση, ότι δηλαδή η περικοπή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω του ότι είναι η μόνη κατηγορία συνταξιούχων του Δημοσίου που δεν υπέστη καμία μείωση στη σύνταξη.

Με αφορμή τη διάταξη αυτή, ο κ. Πάντζας στην ομιλία του τόνισε ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιτεχνών δεν έχει προοπτική να συνταξιοδοτηθεί από πουθενά. Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι η τεράστια ανεργία που μαστίζει σήμερα τους νέους καλλιτέχνες και ειδικότερα τον κλάδο των ηθοποιών, μαζί με τα όρια ηλικίας που υπάρχουν, αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτοί οι νέοι να πάρουν κάποτε σύνταξη.

«Είναι λυπηρό το γεγονός, κύριε Υπουργέ, οι καλλιτέχνες, που τόσα πολλά έχουν προσφέρει στον πολιτισμό αυτού του τόπου, να απαξιώνονται από την μνημονιακή σας Κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο. Αν και οι τιμητικές συντάξεις δεν λύνουν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα των καλλιτεχνών και μέχρι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ να δώσει συνολική λύση σε όλα αυτά, είναι αναγκαία η διατήρησή τους γιατί η σύνταξη αυτή στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί το μοναδικό οικονομικό πόρο. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση από την πλευρά της πολιτείας της προσφοράς των ανθρώπων του πνεύματος και της Τέχνης στον πολιτισμό μας.», επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής.

Πολιτικό Γραφείο
Γιώργου Πάντζα
Βουλευτή Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ
Τηλ. 210 3708387
E-mail: gpantzas@parliament.gr

Ο Θεός να μας κόβει μισθούς και να της δίνει τα σπίτια μας... Μέχρι να γαμήσουμε τους γερμανοτσολιάδες της συγκλυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ! Sibilla

Ο Θεός να μας κόβει μισθούς και να της δίνει τα σπίτια μας... Μέχρι να γαμήσουμε τους γερμανοτσολιάδες της συγκλυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!
Sibilla
Ο Θεός να μας κόβει μισθούς και να της δίνει τα σπίτια μας... Μέχρι να γαμήσουμε τους γερμανοτσολιάδες της συγκλυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!
Sibilla

Die Welt: «Κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου»

Die Welt: «Κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου»

Ρεπορτάζ για τις αξιώσεις της Αθήνας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις φιλοξενεί η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας Die Welt.
Με τίτλο «κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου», η εφημερίδα κάνει αναφορά στο θέμα των χρημάτων – περί τα 160 δισ. ευρώ – που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα και επισημαίνει μάλιστα τον ηθικό, τουλάχιστον, κίνδυνο που διατρέχει η «ηγεμονεύουσα» χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Αυτός ο ηθικός κίνδυνος θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία υπό πίεση, αργά ή γρήγορα. Τουλάχιστον συμβολικά ας δείξει καλοσύνη. Ενδεχομένως με μερική παραίτηση από τα ποσά τα οποία οφείλονται από την Ελλάδα, και το οποίο ίσως τελικά κάνει έτσι ή αλλιώς, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να τα επιστρέψει», γράφει χαρακτηριστικά η Die Welt, η οποία ξεκινά το ρεπορτάζ της με την περιγραφή της εικόνας από το ελληνικό κοινοβούλιο και τη φωτογραφία που ...
δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Μανώλη Γλέζο, τον οποίο η Die Welt χαρακτηρίζει «εθνικό ήρωα» της Ελλάδας.
Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στη σχετική συζήτηση που έγινε στο ελληνικό κοινοβούλιο, οπου ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι το θέμα είναι υπαρκτό και ότι άνοιξε για να κλείσει με το δίκιο να θριαμβεύει.
enikos

Syriza – Γ. Βαρεμένος – Ποιος και με ποια κριτήρια αποφασίζει τη μεταφορά στρατοπέδων;

Το ερώτημα «ποιος και με ποια κριτήρια σχεδιάζει τη μεταφορά στρατιωτικών εγκαταστάσεων και στρατοπέδων» έθεσε προς τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, στο πλαίσιο σχετικής σύσκεψης.
Σχεδιάζει, είπε, η στρατιωτική ή η πολιτική ηγεσία; Και το κάνει αποκλειστικά με κριτήρια αντικειμενικής εκτίμησης των αμυντικών αναγκών της χώρας και ορθολογικής αξιοποίησης των διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών της πόρων ή όχι;
Στη δεύτερη περίπτωση, επισήμανε ο βουλευτής, είναι ορατός ο κίνδυνος η διατήρηση, συγχώνευση ή κατάργηση μονάδων και στρατοπέδων να κριθεί, τελικά, όχι από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά από πολιτικές, κομματικές και πελατειακές διευθετήσεις, όπως εν πολλοίς συνέβη και με το σχέδιο Αθηνά για τον νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Κομισιόν παραδέχεται αποτυχία στα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ εστίασης - Μείωση κατά 43% σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς!

Η Κομισιόν παραδέχεται αποτυχία στα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ εστίασης - Μείωση κατά 43% σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς!

Ημερομηνία: 26/04/2013 10:30
Νίκος Χουντής: «Μονομερώς η κυβέρνηση να μειώσει άμεσα τον ΦΠΑ στην εστίαση»

Ενώ η Κομισιόν, με στοιχεία που παραθέτει, ομολογεί την παταγώδη αποτυχία των εκτιμήσεων για το ύψος των εισπράξεων από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση,  η άβουλη ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να πείσει την τρόικα για τη μείωση ενός φόρου που αποδείχθηκε και εισπρακτικά ατελέσφορος.


Αυτό τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, σχολιάζοντας τη σημερινή γραπτή απάντηση του ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, σε σχετική ερώτησή του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, αφού επεσήμαινε τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ότι η αύξηση αυτή του ΦΠΑ εστίασης, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις ακόμα και στην επιδιωκόμενη αύξηση των εσόδων, ζητούσε να μάθει τα απολογιστικά στοιχεία από την είσπραξη του ΦΠΑ στην εστίαση και καλούσε την Επιτροπή να σχολιάσει «το αίτημα πολλών στην Ελλάδα για επαναφορά του ΦΠΑ εστίασης στο προηγούμενο επίπεδο».

Στην απάντησή του, ο Όλι Ρεν, με στοιχεία που παραθέτει, αποκαλύπτει την παταγώδη αποτυχία είσπραξης των προϋπολογισθέντων εσόδων από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Πιο συγκεκριμένα, αφού σημειώνει ότι, η αρχική εκτίμηση προέβλεπε έσοδα για τους 4 μήνες (Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο) του 2011, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, και  έσοδα 700 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη από το 2012 και μετά, παραδέχεται στην απάντησή του ότι, με βάση νέα στοιχεία και κατόπιν συμφωνίας της τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση, «η εκτίμηση στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 400 εκατ. ευρώ για την περίοδο από το 2012 και μετά». Πραγματοποιήθηκαν δηλαδή έσοδα, μειωμένα κατά 43%, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς! 

Στη συνέχεια της γραπτής του απάντησης, ο ευρωπαίος Επίτροπος, αποφεύγει να απαντήσει για το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση και περιορίζεται να τονίσει ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εκτιμήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης με μεγαλύτερη ακρίβεια».


Με βάση τα ανωτέρω, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αποδείχθηκε ένα μεγάλο λάθος. Αυτό προκύπτει πια και από τα στοιχεία που ο ίδιος ο ευρωπαίος Επίτροπος μας παραθέτει. Αυξήθηκε ο φόρος. Ο χώρος της εστίασης αλλά και ο ελληνικός τουρισμός έγιναν λιγότερο ανταγωνιστικοί, ενώ ταυτόχρονα τα έσοδα δεν αυξήθηκαν.

Σ’ αυτήν την κραυγαλέα περίπτωση, η άβουλη ελληνική κυβέρνηση αφού δεν μπορεί να πείσει την τρόικα για το προφανές, να μειώσει δηλαδή το ΦΠΑ στην εστίαση, οφείλει να προχωρήσει από μόνη της στην ενέργεια αυτή, όπως άλλωστε έχει κάθε δικαίωμα να πράξει, σύμφωνα και με την Οδηγία 2006/112/ΕΚ, που μεταξύ άλλων, επιτρέπει στα Κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης».


Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Όλι Ρεν έχουν ως εξής:


Θέμα: ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης στην Ελλάδα

Παρά τις προειδοποιήσεις, και δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ότι ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης θα είχε αρνητικές συνέπειες. Από 1.9.2011 η Ελληνική κυβέρνηση  αύξησε τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης σε 23% (από 13% και 8% που ήταν πριν 3 χρόνια), τούτο δε για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους.
Με δεδομένη την εμπειρία που αποκτήθηκε και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν με την εφαρμογή του μέτρου από το 2011,
Ερωτάται η Επιτροπή:
Αυξήθηκαν τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ στον τομέα εστίασης στην Ελλάδα; Αν ναι, μπορεί να παράσχει σχετικά στοιχεία για τα έτη 2011-12 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2010; Πως σχολιάζει η Επιτροπή το αίτημα πολλών στην Ελλάδα για επαναφορά του ΦΠΑ εστίασης στο προηγούμενο επίπεδο;
Απάντηση του κ. Rehn
εξ  ονόματος της Επιτροπής
(24.4.2013)
Τον Ιούλιο του 2011, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα των εστιατορίων εκτιμήθηκε ότι θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ το 2011 (εφόσον το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου) και επιπλέον 700 εκατ. ευρώ από το 2012 και μετά. Η εκτίμηση στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 400 εκατ. ευρώ για την περίοδο από το 2012 και μετά, έπειτα από συμφωνηθείσα με τις αρχές εκτίμηση που βασίστηκε σε νέα στοιχεία. Πιο πρόσφατα, οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία από τις αρχές προκειμένου να εκτιμήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ο θυμός της Γερμανίας, τρία χρόνια μετά

Ο θυμός της Γερμανίας, τρία χρόνια μετά

Ημερομηνία: 26/04/2013 10:49
Του Γιάννη Βαρουφάκη
Καθώς κλείνουν τρία χρόνια από το Μνημόνιο, οι επετειακές ανασκοπήσεις δίνουν και παίρνουν, όπως είναι φυσικό. Τρία χρόνια μετά, ίσως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αντί να προβούμε σε μια ακόμα επισκόπηση του «κακού που μας βρήκε», να δούμε ξανά αυτά τα τρία χρόνια, μέσα από τα μάτια του μέσου Γερμανού.

Διαβάζοντας τα ευρήματα του πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου, παρατηρούμε μια θεαματική άνοδο του ποσοστού των Γερμανών πολιτών που δεν εμπιστεύονται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ούτε και τους χειρισμούς της κυβέρνησής τους ως προς την ευρωπαϊκή κρίση. (Εκεί που το 2007 μόνον το 36% δήλωνε έλλειψη εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Γερμανίας, πέρσι, το 2012, το ποσοστό αυτό μετετράπη σε πλειοψηφία της τάξης του 59%.) Σε συνδυασμό με τη δημιουργία του νέου ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος (Εναλλακτική για τη Γερμανία), καθώς και της όλο και πιο έντονης καμπάνιας από το Ifo του κ. Sinn και την Bundesbank του κ. Weidemann εναντίον της διάσωσης της Ευρωζώνης μέσα από μια πραγματική τραπεζική ενοποίηση, είναι πασιφανές ότι απομακρύνεται επικίνδυνα η προοπτική της απαραίτητης πολιτικής και οικονομικής συνεννόησης μεταξύ της γερμανικής ηγεσίας και της υπόλοιπης (ελλειμματικής) Ευρώπης.

Μερικές μέρες μετά την υπογραφή του Μνημονίου 1, τον Μάιο του 2010, σε άρθρο εδώ στο protagon με τίτλο «Ο Θυμός της Γερμανίας», είχα χαρακτηρίσει τη δανειακή εκείνη συμφωνία «τιμωρητική» απέναντι στην Ελλάδα. Και αναρωτιόμουνα: «Μας αξίζει μια τέτοια τιμωρία; Μπορεί. Τουλάχιστον ο μέσος Γερμανός έτσι νομίζει. Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημα. Το ερώτημα τίθεται αλλιώς: Αξίζει στον μέσο Γερμανό το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εκδικητικής τιμωρίας; Νομίζω πως όχι. Έχει εργασθεί πολύ σκληρά ο μέσος Γερμανός για να του πρέπει μια Κρίση σαν αυτή που θα έρθει αν η κυβέρνησή του επιμείνει να μας επιβάλει τις Νέες Βερσαλλίες».

Τρία χρόνια μετά είναι πλέον γενικώς αποδεκτό, ακόμα και για τους ιθύνοντες του ΔΝΤ, ακόμα και για τον κ. Τόμπσεν, ότι η δανειακή συμφωνία του Μαίου του 2008, και οι όροι που την ακολούθησαν, όντως εμπίπτει σε αυτό που ένας φίλος οικονομολόγος εδώ στην Αμερική ονομάζει Βιβλική Διαχείριση Κρίσης (Biblical Crisis Management) – δηλαδή μια αυστηρή, τιμωρητική πολιτική που, εν τέλει, αποτυγχάνει (σύμφωνα με τα δικά της τα κριτήρια) να σταθεροποιήσει την κοινωνική οικονομία των οποίων τους πολίτες τιμωρεί παραδειγματικά. Αυτό που δεν είναι πασιφανές, αλλά που νομίζω ότι ισχύει, είναι ότι, πράγματι, ο μέσος Γερμανός είδε τη ζωή του να χειροτερεύει λόγω των «τιμωρητικών» Νέων Βερσαλλιών που πρωτο-επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και που, κατόπιν, επεκτάθησαν σε μεγάλο τμήμα της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βερολίνου, ο μέσος Γερμανός βρέθηκε στο μάτι μιας συστηματικής οικονομικής επιδείνωσης. Μπορεί η ανεργία στη Γερμανία να κρατιέται, προς το παρόν, χαμηλά, αλλά το ποσοστό των εργαζόμενων-πτωχών (δηλαδή εργαζόμενων που βρίσκονται κάτω από το επίσημο γερμανικό όριο της φτώχειας – που δίδεται ως το 60% του μεσαίου εισοδήματος) αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 82%! Έτσι, οι σκληρά εργαζόμενοι Γερμανοί είτε βιώνουν πρωτοφανή οικονομική στενότητα είτε βλέπουν συναδέλφους τους, φίλους τους, να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα χωρίς κρατικά επιδόματα. Παράλληλα, βλέπουν τις υπηρεσίες υγείας τους να πλήττονται από μεγάλες δόσεις κρατικής λιτότητας (καθώς η κυβέρνηση πασχίζει, στο πλαίσιο της αυτο-επιβολής αυστηρών δημοσιονομικών στόχων), και τα δημόσια σχολεία τους να υστερούν, την ώρα που ακούν από την τηλεόραση και διαβάζουν στην Bild για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που πηγαίνουν ως δάνεια στις χώρες και στις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Φυσικό είναι, υπό αυτές τις συνθήκες, ο μέσος Γερμανός να μη θέλει να ακούσει για χαλάρωση της αυστηρής αντιμετώπισης εκείνων τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τα δεινά του – τους Έλληνες, τους Πορτογάλους, τους Ιταλούς. Κι όποιος Γερμανός πολιτικός ή οικονομολόγος καταφερθεί εναντίον αυτών των Νέων Βερσαλλιών, χάνει αμέσως την εμπιστοσύνη του γερμανικού κοινού.

Κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το SPD, δεν τολμά να δηλώσει (παρά μόνο κεκλεισμένων των θυρών) ότι συμφωνεί με όσους εξ ημών επιχειρηματολογούν υπέρ ευρωομολόγων, υπέρ μιας πραγματικής τραπεζικής ενοποίησης, υπέρ ενός ευρωζωνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Κόμματα και πολίτες εγκλωβίζονται σε μια ισορροπία κατεστημένων στρεβλών απόψεων που αποκλείουν την οποιαδήποτε συζήτηση για γενναία βήματα προς ορθολογικές λύσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές τράπεζες κάνουν πάρτυ λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης (βλέποντας τα κεφάλαια των αποταμιευτών της Περιφέρειας να ρέουν προς αυτές) ενώ το γερμανικό κράτος ποτέ του δεν μπορούσε να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια.

Κάπως ετσι, το default της γερμανικής κοινής γνώμης δεν είναι άλλο από την εμμονή στη γενικευμένη λιτότητα και στην κάθετη άρνηση οποιασδήποτε δημιουργίας μηχανισμού ανακύκλωσης των γερμανικών πλεονασμάτων που είναι απαραίτητος τόσο για τη διατήρηση και αναπαραγωγή τους, όσο και για τη διάχυσή τους σε πλατύτερα στρώματα της (χειμαζόμενης) γερμανικής κοινωνίας. Το χειρότερο είναι ότι όσο περισσότερους Γερμανούς εγκλωβίζει η ισορροπία αυτή στη (σχετική) φτώχεια, τόσο περισσότερο ενισχύεται, καθιστώντας ακόμα πιο δυσχερή την απόδραση του γερμανικού λαού από τη λογική των Νέων Βερσαλλιών που καταστρέφουν την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, πλήττοντας ταυτόχρονα τον μέσο Γερμανό εργαζόμενο.

Αν αναφέρομαι ξανά και ξανά στη Συνθήκη των Βερσαλλιών (κάτι που έκανα για πρώτη φορά το 2010), το κάνω (α) επειδή ο παραλληλισμός με τα δικά μας ευρωζωνικά Μνημόνια είναι πολύ χρήσιμος και διαφωτιστικός, και (β) επειδή ο μέσος Γερμανός θα έπρεπε να μπορεί να καταλάβει το παράδοξο που ελλοχεύει σε μια τέτοιου είδους και φύσης Συνθήκη. Σημασία δεν είχε, τότε, μετά το πέρας του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, αν οι Γερμανοί άξιζαν να τιμωρηθούν συλλογικά για τον πόλεμο. Σημασία είχε, όπως προειδοποίησε ο Keynes τους Βρετανούς και τους Γάλλους νικητές, ότι η «τιμωρητική» Συνθήκη των Βερσαλλιών τελικά θα αποδεικνυόταν μπούμερανγκ για εκείνους (αγγλογάλλους) που την επέβαλαν με σκοπό την τιμωρία των Γερμανών. Όπως έγραφα σε εκείνο το άρθρο πριν από τρία χρόνια: «Από τη μία, οι Επανορθώσεις ποτέ δεν βοήθησαν τους νικητές αρκετά ενώ, από την άλλη, είχαν εφιαλτικά αποτελέσματα στη Γερμανία, την οικονομική ζωή της οποίας αφαίμαξαν τόσο που ο Χίτλερ βρήκε εύφορο έδαφος πάνω στο οποίο να σπείρει τα δηλητηριασμένα κηρύγματά του. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Το γεγονός ότι μια μεγάλη βιομηχανική χώρα αναγκάστηκε να εισάγει όλο και λιγότερα αγαθά από τη Γαλλία και τη Βρετανία, αποσταθεροποίησε τη βιομηχανία των δύο Ευρωπαίων νικητών. Την αποσταθεροποίησε τόσο που όταν "χτύπησε" το 1929, το χτύπημα ήταν ακόμα πιο επώδυνο».

Κάτι αντίστοιχο ισχύει σήμερα στη Γερμανία και εξηγεί τους λόγους που ο μέσος Γερμανός υποφέρει πολύ περισσότερο τα τρία τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της επιβολής των Μνημονίων στην Περιφέρεια, από όσο του «άξιζε» να υποφέρει – από όσο «χρειαζόταν» να υποφέρει. Για να πάρουμε μια ιδέα του πόσο βασίζεται η γερμανική βιομηχανία, από την οποία εξαρτάται η διαβίωση του μέσου Γερμανού εργαζόμενου, το 2012, η Γερμανία παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα €27 δισ. με χώρες από τις οποίες εισάγει ενέργεια – Ρωσία, Λιβύη και Νορβηγία. Παράλληλα, είχε έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο της τάξης των €4,7 δισ. και €11,7 δισ., αντίστοιχα, με την Ιαπωνία και την Κίνα. Συνολικά, το γερμανικό εμπορικό έλλειμμα απέναντι στις υπόλοιπες πλεονασματικές (εξαγωγικές) χώρες (εκτός ΕΕ) έφτασε, για το 2012, τα €43,4 δισ. Και πώς κάλυψε αυτό το εμπορικό έλλειμμα; Το κάλυψε μέσω ενός γιγαντιαίου εμπορικού πλεονάσματος της τάξης των €54.6 δισ. που είχε με τις... ελλειμματικές χώρες της Ευρωζώνης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο και Ιρλανδία). Με άλλα λόγια, οι καθαρές εξαγωγές της Γερμανίας, σε χώρες που η επικρατούσα στη Γερμανία «ισορροπία απόψεων» θεωρεί ότι πρέπει να μείνουν στον Προκρούστη των Νέων Βερσαλλιών, μειώνοντας την αγοραστική τους δύναμη, ήταν εκείνες που κάλυψαν (με τις αγορές τους γερμανικών εξαγωγών) ολόκληρο το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας προς την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τη Λιβύη, αφήνοντας μάλιστα ένα υπόλοιπο €11,2 δισ. το οποίο βοήθησε τη Γερμανία να καλύψει μεγάλο μέρος των μεταβιβάσεων των γερμανικών βιομηχανικών θηρίων (π.χ. τη VW-Audi) προς τις θυγατρικές και τους προμηθευτές τους στην Τσεχία-Σλοβακία (€3,4 δισ.) και την Ολλανδία (€15 δισ.).

Το 2013, τι θα απογίνει αυτός ο ισολογισμός; Δεδομένου ότι οι Νέες Βερσαλλίες επιφέρουν μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελλειμματικών χωρών, σε βαθμό που κόβει την ανάσα, από πού θα βρει η γερμανική βιομηχανία τη ζήτηση που απαιτεί ώστε να κρατηθεί πλεονασματική (για να μη χρειαστεί να προβεί σε απολύσεις); Από την Κίνα; Ήδη έχουμε εμφανή στοιχεία που δείχνουν μεγάλη πτώση των γερμανικών εξαγωγών στην Κίνα για το 2013. Από την Ιαπωνία; Αδύνατον, δεδομένης της επιθετικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας του Τόκυο η οποία ρίχνει το γιεν. Από την Αμερική; Και πάλι η απάντηση μοιάζει αρνητική καθώς το δολάριο τείνει προς τα κάτω ως αποτέλεσμα της χαλαρής πολιτικής της Fed σε αντιδιαστολή με τη συστηματικά σκληρή πολιτική της ΕΚΤ.

Το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι η τιμωρητική πολιτική εναντίον των ελλειμματικών Ευρωπαίων, που πρωτο-εφαρμόστηκε πριν τρία χρόνια στην Ελλάδα και επεκτείνεται στην Ευρωζώνη μέρα με τη μέρα (παρά τα λόγια του αέρα του κ. Μπαρόζο), η πολιτική που ονομάζω -τρία χρόνια τώρα- «Νέες Βερσαλλίες», θα πλήξουν κι άλλο, πολύ χειρότερα, τον μέσο, σκληρά εργαζόμενο Γερμανό – στον οποίο εξαρχής άξιζε καλύτερη τύχη. Κι όσο η νέα δυστυχία των νεόπτωχων Γερμανών γίνεται πιο εμφανής στη Γερμανία και τροφοδοτεί όλο και πιο πολύ την έφεση προς ακόμα αυστηρότερη τιμωρητική πολιτική απέναντι στους ελλειμματικούς λαούς, τόσο πιο μικρά θα είναι τα περιθώρια για μια ορθολογική λύση της Κρίσης του Ευρώ. Μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος για την Ευρώπη – Βόρεια ή Νότια, ελλειμματική ή πλεονασματική.


Πηγή: protagon

H Bundesbank κάνει λόγο για πιθανότητα Grexit

H Bundesbank κάνει λόγο για πιθανότητα Grexit

Ημερομηνία: 26/04/2013 10:54
H EΚΤ, υποστηρίζει η Bundesbank, ανέλαβε μάλιστα μεγάλο ρίσκο ιδιαίτερα με τον ELA καθώς «σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»

Σφόδρα επικριτική στην στάση της ΕΚΤ απέναντι στην κρίση χρέους εμφανίζεται η γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank), σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αναφέρονται σε έγγραφό της, γνώση του οποίου επικαλείται η Handelsblatt.

To έγγραφο της Bundesbank έκτασης 29 σελίδων, γνώση του οποίου επικαλείται η γερμανική εφημερίδα την Παρασκευή, αναφέρει ότι η γερμανική Κεντρική Τράπεζα επικρίνει κεντρικής σημασίας αποφάσεις που πήρε η ΕΚΤ στην καταπολέμηση της κρίσης.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αγορά ομολόγων χωρών που υφίστανται πίεση στις αγορές, η οποία «αποκρυσταλλώθηκε» στο πρόγραμμα ΟΜΤ που η ΕΚΤ έθεσε στη διάθεση της Ευρωζώνης το περασμένο φθινόπωρο (και, πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει χρησιμοποιήσει η Ιταλία ή Ισπανία, οι δύο χώρες για τις οποίες το πρόγραμμα θεωρήθηκε «σωσίβιο»).
Το σκεπτικό της Bundesbank είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που κανονικά θα έπρεπε να λύνονται από τις κυβερνήσεις των εκάστοτε κρατών. Η ΕΚΤ προσπαθεί έτσι να λύσει με την νομισματική πολιτική δημοσιονομικά προβλήματα.
Ο ELA, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας στην Ελλάδα, αναφέρεται ως ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στάσης στο εν λόγω έγγραφο. «Η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η Bundesbank.
Η ΕΚΤ ανέλαβε με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, αναφέρει, καθώς σε τελική ανάλυση «δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, σε κάθε στιγμή, να θεωρηθεί απίθανη» μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Όσον αφορά το ΟΜΤ, το έγγραφει υποστηρίζει επιπλέον πως η ίδια η ελληνική περίπτωση δείχνει πως δεν είναι εγγυημένο ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να εξασφαλίσει τήρηση των δεσμεύσεων που θα συνόδευαν πακέτα αγοράς ομολόγων.


«Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ η συνοχή της Ευρωζώνης»

Το κείμενο επαναλαμβάνει ότι πρωταρχικό καθήκον της ΕΚΤ είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη.
«Κατά την άποψη της Βundesbank», γράφει η Handelsblatt, «δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να αποτρέψει την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ: "Η παρούσα σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη ενώπιον των ακόμη κυρίαρχων εθνικών κρατών, και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να την εγγυηθεί η Κεντρική Τράπεζα"» αναφέρει επικαλούμενη το έγγραφο.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στις αποφάσεις της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων. Ανακοινώνοντας την απόφαση της ΕΚΤ το φθινόπωρο για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ο Μάριο Ντράγκι είχε πει ότι η απόφαση ελήφθη με μόνο ένα «όχι», χωρίς να λέει από ποιον. Λίγο αργότερα, ο Βάιντμαν δεν είχε πρόβλημα να εμφανιστεί δημόσια και να δηλώσει ότι εκείνος είχε καταψηφίσει, όπως είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες.

Η έκθεση της Bundesbank που εμφανίζεται την Παρασκευή ακολουθεί τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη για τη νομισματική πολιτική. Η καγκελάριος είχε επισημάνει πως η γερμανική οικονομία θα χρειαζόταν υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της οικονομικής κατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.


Πηγή: thepressproject

Πολυνομοσχέδιο: το «τυράκι» της ρύθμισης χρεών έχει και «φάκες»

Πολυνομοσχέδιο: το «τυράκι» της ρύθμισης χρεών έχει και «φάκες»

Ημερομηνία: 26/04/2013 13:01
Στη δημοκρατία του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» η κυβέρνηση κατάθεσε την Παρασκευή το διαβόητο πολυνομοσχέδιο με το οποίο θέλει να κλείσει στο «άψε σβήσε» μια σειρά σοβαρών ζητημάτων και το οποίο επιθυμεί να έχει ψηφιστεί μεθαύριο Κυριακή.
Με βάση όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ανάμεσα στις πολλές δαιδαλώδεις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται κι αυτές που αφορούν την αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση χρεών (προς το Δημόσιο) με νέους όρους. Πίσω από τα «τυράκια», που αφορούν τις επιπλέον δόσεις και το χαμηλότερο επιτόκιο υπερημερίας, κρύβονται «φάκες» που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις περιουσιών.

Συγκεκριμένα, μπορεί να δίνεται προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο του 2017 για την εξόφληση βεβαιωμένων ή ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο, ωστόσο οφείλουν να αποπληρώνουν ανελλιπώς όλα τα νέα χρέη τους. Την ίδια ώρα, μισθωτοί και συνταξιούχοι, όχι όμως κι επιτηδευματίες, που χρωστούν στην εφορία μπορούν να εξοφλήσουν σε 48 ή και περισσότερες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χάνουν όμως το ευεργέτημα της απαλλαγής των προσαυξήσεων η οποία προβλέπεται για όσους μπουν στη ρύθμιση με τις 48 δόσεις.

Για τα χρέη, όμως, στα ασφαλιστικά Ταμεία προβλέπεται κι ελάχιστη δόση 50 ευρώ το μήνα (για όσους χρωστούν έως 5.000 ευρώ). Αυτές οι δόσεις δε μπορούν να ξεπεράσουν τις 100. Ταυτοχρόνως, η υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών δε σημαίνει αυτομάτως κι αποτροπή οποιασδήποτε κατάσχεσης σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Πηγή: koutipandoras.gr

«Τα μαζεύει» η Μέρκελ μετά τη δήλωση - σχόλιο για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

«Τα μαζεύει» η Μέρκελ μετά τη δήλωση - σχόλιο για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Ημερομηνία: 26/04/2013 14:29
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Βερολίνο σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μια ημέρα μετά από ένα σχόλιό της για τα επιτόκια που ερμηνεύτηκε ως μια μάλλον ασυνήθιστη παρέμβαση από μέρους της στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

«Ουδείς λόγος υπάρχει να θεωρήσουμε ότι η καγκελάριος απευθυνόταν στην ΕΚΤ», είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Η κα Μέρκελ σέβεται «την πλήρη ανεξαρτησία» του ευρωπαϊκού αυτού θεσμού και «θα συνεχίσει να τηρεί αυτή τη γραμμή», πρόσθεσε.

Στην ομιλία της στο συνέδριο των γερμανικών ταμιευτηρίων χθες στην Δρέσδη η καγκελάριος εκτίμησε πως η ΕΚΤ βρίσκεται «σε μια δύσκολη θέση».

«Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να αυξήσει λίγο τα επιτόκια για τη Γερμανία, αλλά για τις άλλες χώρες, θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση», είπε η Μέρκελ.

Το σχόλιό της προκάλεσε αμηχανία σε πολλούς γερμανούς αξιωματούχους, που πάντα προασπίζονται σθεναρά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να λάβει την επόμενη εβδομάδα μια πολυαναμενόμενη απόφαση για το βασικό της επιτόκιο.

Ο Ζάιμπερτ επικαλέστηκε πάντως το πού και το πώς έκανε η καγκελάριος την τοποθέτηση αυτή: ο πρόεδρος της ένωσης των ταμιευτηρίων είχε θέσει θέμα για τα επιτόκια, που απασχολούν έντονα τον γερμανικό τραπεζικό τομέα—καθώς τα κόστη δανεισμού θεωρούνται πολύ χαμηλά στη χώρα.

Η Μέρκελ, είπε ο εκπρόσωπός της, απλώς «εξήγησε ότι υπάρχουν πολύ διαφορετικά συμφέροντα που πρέπει να ληφθούν υπόψη» από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ, και ότι υπάρχει «μια ασυνέχεια» στη νομισματική ένωση.

Ωστόσο για αρκετούς αναλυτές και μέρος του γερμανικού Τύπου η Μέρκελ «αναμίχθηκε στη χάραξη νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) και «έσπασε ένα ταμπού» (Suddeutsche Zeitung).

Πηγή: ΑΠΕ

Deutsche Welle: Διχάζει η πολιτική της λιτότητας

Deutsche Welle: Διχάζει η πολιτική της λιτότητας

Ημερομηνία: 26/04/2013 14:56
Η δογματική εμμονή των γερμανικών ελίτ στη λιτότητα, δημιουργεί τριγμούς στην ΕΕ την ώρα που η ύφεση και η ανεργία διαλύουν των ευρωπαϊκό Νότο
Πληθαίνουν στην Ευρώπη οι φωνές που ζητούν χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας στις χώρες της κρίσης προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία τους και να περιοριστεί η ανεργία, όπως τονίζει η Deutsche Welle.

Εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες της κρίσης που πλήττονται από την λιτότητα ζητούν αλλαγή πολιτικής. Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις περικοπές και τη συρρίκνωση της ανάπτυξης.

Όμως, τώρα έρχονται και τα οικονομικά στοιχεία να καταδείξουν ότι επιβάλλεται αλλαγή στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ανεργία καλπάζει στην ευρωζώνη. Η ανάπτυξη έχει για πέμπτη συνεχή φορά αρνητικό πρόσημο και οι προγνώσεις του ΔΝΤ δεν είναι καθόλου αισιόδοξες για το 2013.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πριν από μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες. Ο προέδρος της Κομισιόν, χωρίς να αμφισβητήσει την ανάγκη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπογράμμισε ότι η πολιτική λιτότητας έχει αγγίξει τα όριά της και τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Είναι σημαντικό να κινηθούν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις

Οι δηλώσεις Μπαρόζο βρήκαν υποστήριξη τόσο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι όσο και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αλλά και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της παγκόσμιας οικονομίας «συγκλίνουν όλο και περισσότερο στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την ηπιότερη μείωση των ελλειμμάτων».

«Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πιο άμεσα μέτρα για την απευθείας στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να κινηθούν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις εκείνες με το μεγαλύτερο άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη», σχολίασε ο Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο επί των Οικονομικών υπουργός της Σόιμπλε επέκριναν τις δηλώσεις Μπαρόζο και παρέπεμψαν στις ολέθριες συνέπειες που θα είχε η χαλάρωση της λιτότητας και η εγκατάλειψη της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Μεγάλο μέρος των οικονομολόγων συμμερίζεται τις απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Χέριμπερτ Ντίτερ από το «Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική» υπερασπίστηκε τις επιλογές του Βερολίνου: «Πιστεύω ότι η τοποθέτηση Μπαρόζο δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής. Καλά θα έκανε πάντως ο κ. Μπαρόζο να μην ξεχνά κάτω από ποιες πιέσεις ασκούν πολιτική οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει ποτέ στο μονοπάτι της ανάπτυξης εάν παρασυρθεί από την ψευδαίσθηση ότι χωρίς περικοπές θα ανακάμψει η οικονομία με βιώσιμο τρόπο».

Αλλά και ο Μίχαελ Χούτερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας, θεωρεί απαραίτητη την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν διακρίνει κανέναν λόγο για αλλαγή πορείας.

O ρόλος των εκλογών και ο κίνδυνος απομόνωσης του Βερολίνου

Δεν υπάρχει, όμως, καμία αμφιβολία ότι οι πιέσεις για αλλαγή πολιτικής στις χώρες της κρίσης θα ενταθούν. Η σχετική συζήτηση προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Βερολίνο.

Το μόνο που δεν χρειάζεται η καγκελάριος Μέρκελ και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση στην φάση αυτή και ενώ μας χωρίζουν τεσσερισήμισι μήνες από τις εκλογές είναι να ενταθούν οι πιέσεις υπέρ μιας γενικευμένης χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας ή υπέρ της διάθεσης κρατικών κεφαλαίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Κι αυτό γιατί ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων γνωρίζει πολύ καλά πόσο αντιδημοφιλή είναι στη Γερμανία τα προγράμματα διάσωσης των χωρών της κρίσης.

Πολλοί διακρίνουν, ωστόσο, τον κίνδυνο απομόνωσης της Γερμανίας στην ευρωζώνη. Με την ανάγνωση αυτή διαφωνεί ο Χέριμπερτ Ντίτερ: «Δεν πιστεύω ότι η Μέρκελ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση, καθώς υπάρχουν και άλλες χώρες, κυρίως οι βόρειες της ευρωζώνης, που υποστηρίζουν ότι είναι αναντικατάστατη η πολιτική της εξυγίανσης των δημοσιονομικών. Στην αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί στην ευρωζώνη αυτό που έπαθε η Ιαπωνία, που στο μεταξύ έχει εξελιχθεί σε δημοσιονομική βόμβα. Υπό την έννoια αυτή, η πορεία που ακολουθεί η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες είναι η ορθή».

Bundesbank vs ΕΚΤ για την πολιτική διάσωσης

Έντονες επικρίσεις σε βάρος της ΕΚΤ για αποφάσεις που αφορούσαν την αντιμετώπιση της κρίσης διατυπώνει σε έγγραφό της η γερμανική Κεντρική Τράπεζα.

Επανέρχεται στην δημοσιότητα η διαμάχη της Bundesbank με την ΕΚΤ για την πολιτική διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, με αφορμή εμπιστευτικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έκτασης 29 σελίδων, το οποίο διασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Στο εν λόγω έγγραφο επικρίνεται η πολιτική της αγοράς κρατικών ομολόγων και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η EΚΤ ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα με χαμηλή φερεγγυότητα και υπογραμμίζεται ότι «σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Η Bundesbank αμφισβητεί ότι κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και παραπέμπει στο ελληνικό παράδειγμα.

«Η σημερινή σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη»

«Η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Σύμφωνα με την Bundesbank, δεν συνιστά αρμοδιότητα της ΕΚΤ η αποτροπή της εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη. «Η σημερινή σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί», αναφέρεται στο έγγραφο και υπογραμμίζεται πως σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της ευρωζώνης.

«Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά»

Ανάπτυξη ή λιτότητα; Κι αν λιτότητα, σε τι ποσοστό; Μήπως είναι πολύ αργά; Προβληματισμός και σήμερα στον τύπο. «Χρειάζονται και έργα» μετά τη συγγνώμη του σέρβου προέδρου για τη Σρεμπρένιτσα.

Η συζήτηση για το κατά πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα λιτότητας στις υπερχρεωμένες χώρες για την αναθέρμανση της οικονομίας συνεχίζεται μέσα από τις στήλες του ευρωπαϊκού τύπου με τους σχολιαστές να θεωρούν ορατό τον κίνδυνο διάσπασης.

«’Ολοι γνωρίζουν ότι ουκ εν τω πολλώ το ευ, καμιά φορά μπορεί να αποβεί και αντιπαραγωγικό» σημειώνει η Handelsblatt. «Μετά από δύο χρόνια αυστηρής πολιτικής λιτότητας η Ευρώπη έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Η πολιτική αυτή ως τρόπος μείωσης του τεράστιου χρέους ήταν και παραμένει σωστή. Αλλά έχει έρθει η στιγμή που θα πρέπει να μετακινηθεί η ισορροπία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος η απόλυτη λιτότητα να καταστρέψει αυτό που οι κυβερνήσεις θέλουν να διασώσουν, την ευρωπαϊκή ενότητα με το ευρώ ως σύμβολο», υπογραμμίζει ο γερμανός αρθρογράφος.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais διαπιστώνει όλο και μεγαλύτερη απομάκρυνση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης από ό,τι συνθέτει την ΕΕ. «Αντιευρωπαικές θέσεις έχουν πλέον πέραση, ακόμη και σε χώρες όπως η Ισπανία, όπου οι κάτοικοι είναι παραδοσιακά οπαδοί της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η άπωσή τους έχει αγγίξει το βρετανικό επίπεδο, ενώ στις νέες χώρες-μέλη, όπως στην Πολωνία, η πλειοψηφία είναι κατά της ΕΕ» επισημαίνει ο ισπανός αρθρογράφος και συνεχίζει: «Το φαινόμενο έχει τις αιτίες του στο ότι η Ευρώπη καταπολεμά την χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της με την πιο κακή στρατηγική. Οι αξίες που τόσο εκτιμούν οι Ευρωπαίοι, όπως αλληλεγγύη, συνοχή και ευημερία, υποχωρούν. Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα σε αυτήν την εξέλιξη, γιατί αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά». καταλήγει.


Πηγή: Deutsche Welle - ελληνική υπηρεσία

Υποσιτίζονται 50 μαθητές σχολείων της Μεσσήνης

Υποσιτίζονται 50 μαθητές σχολείων της Μεσσήνης

Ημερομηνία: 26/04/2013 15:44
Στα παιδιά αυτά παρέχεται πρωινό με πρωτοβουλία του Σωματείου Εθελοντών
Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα της πείνας και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως υποσιτίζονται τουλάχιστον 50 μαθητές σχολείων της Μεσσήνης.

Στα παιδιά αυτά παρέχεται πρωινό με πρωτοβουλία του Σωματείου Εθελοντών, οι οποίοι προσφέρουν καθημερινά φαγητό σε 87 άτομα κι εκτάκτως ενόψει του Πάσχα διανέμουν τσάντες με τρόφιμα σε 92 ακόμα περιπτώσεις οικογενειών ή μεμονωμένων ατόμων.

Πεινάνε πολλά παιδιά…
Τουλάχιστον 50 είναι οι μαθητές σχολείων της Μεσσήνης που υποσιτίζονται, οι 20 εκ των οποίων φοιτούν στο ίδιο σχολείο, όπως διαπίστωσε το σωματείο κατά τη συνεργασία που είχε με τους διευθυντές δημοτικών και γυμνασίων. Από αυτά, το ένα από αυτά βρέθηκε από εκπαιδευτικό σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, λόγω της πείνας.

«Δεν ανεχτήκαμε να υπάρχουν παιδιά που πεινάνε» επεσήμανε μιλώντας στην «Ε» η πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης Ντίνα Αντωνάκου. Εξήγησε πως οι εκπαιδευτικοί είχαν διαπιστώσει πως ορισμένα παιδιά είναι αδυνατισμένα και δεν έχουν κολατσιό στο σχολείο. Η διαπίστωση αυτή έγινε σε δημοτικά και γυμνάσια, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και μαθητές λυκείου που υποσιτίζονται καθώς τα παιδιά του λυκείου εκδηλώνονται πιο δύσκολα. Το σωματείο κατέγραψε αρχικά 30 μαθητές και απευθύνθηκε είτε στα κυλικεία των σχολείων είτε σε φούρνους της γειτονιάς καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες τους για πρωινό, διακριτικά.

Στη συνέχεια προέκυψαν οι 20 μαθητές συγκεκριμένου σχολείου, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται πλέον από προσφορές συσκευασμένων κυρίως προϊόντων από σούπερ μάρκετ της πόλης.

«Αυτό σημαίνει πως και οι οικογένειες αυτών των παιδιών έχουν ανάγκη από στήριξη, όχι μόνο στις γιορτές, αλλά πιθανότατα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς», επισημαίνει η κ. Αντωνάκου. Όπως λέει, η δημοτική Αρχή γνωρίζει για το πλήθος των πολιτών που σιτίζουν οι εθελοντές, με εισφορές και προσφορές αποκλειστικά των ίδιων των εθελοντών κι ευαισθητοποιημένων πολιτών κι επιχειρηματιών. Από τη μεριά του δήμου πάντως, έχει παραχωρηθεί ο χώρος όπου στεγάζεται το σωματείο.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Στο ΙΚΑ Καλλιθέας πολίτης οδηγείται σιδηροδέσμιος στο Τμήμα διότι διαμαρτυρήθηκε

Στο ΙΚΑ Καλλιθέας πολίτης οδηγείται σιδηροδέσμιος στο Τμήμα διότι διαμαρτυρήθηκε

Ημερομηνία: 26/04/2013 16:09
Θα δικαστεί για «παρακώλυση της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας» επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις απαράδεκτες συνθήκες που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές
Στο ΙΚΑ Καλλιθέας,  πολίτης οδηγείται σιδηροδέσμιος στο Τμήμα διότι διαμαρτυρήθηκε για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στη διαδικασία Θεώρησης των βιβλιαρίων.

Οι πολίτες αναγκάζονται να προσέρχονται από τις 5 το πρωί αφού οι αριθμοί προτεραιότητας εξαντλούνται στις 8 το πρωί και χωρίς να γνωρίζουν αν μέχρι τις 2 που κλείνει η εξυπηρέτηση του κοινού θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Στο ΙΚΑ Καλλιθέας πριν μια βδομάδα μεταφέρθηκαν και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Παλαιού Φαλήρου, και ενώ θα έπρεπε να αυξηθούν οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν το Μητρώο, αντίθετα από 3 που ήταν πριν την ενοποίηση, μειώθηκαν σε 2, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ανθρώπων που ταλαιπωρούνται περιμένοντας το πλέον απλό τη θεώρηση του βιβλιαρίου τους!

Στη διαμαρτυρία ασφαλισμένου/ανέργου γιατί ενώ είχαν μετατεθεί πέντε υπάλληλοι από το ΙΚΑ Π. Φαλήρου στο ΙΚΑ Καλλιθέας, όχι μόνο  κανένας από αυτούς δεν εξυπηρετούσε το αυξημένο πλέον Μητρώο ασφαλισμένων αλλά αντίθετα οι υπάλληλοι που το εξυπηρετούσαν είχαν μειωθεί. Οι υπάλληλοι δέχονται καθημερινά απειλές από τους αγανακτισμένους ασφαλισμένους-σε αναμονή, ενώ πλήθος περιστατικών έντασης και αγανάκτησης καταγράφονται για λογαριασμό του ΙΚΑ Καλλιθέας σε διάφορες ιστοσελίδες (πχ newsit).

Για άλλη μια φορά θα «εκπλαγούμε» αν η αγανάκτηση και η ταλαιπωρία σε συνδυασμό με τη συνολική μας κακοποίηση λόγω μνημονίων, οδηγήσει σε βιαιοπραγίες και άλλες πολύ δυσάρεστες και προβλέψιμες καταστάσεις. Ο ασφαλισμένος που τάραξε τα νερά οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και δικάζεται το Σάββατο στα ποινικά δικαστήρια Ευελπίδων (Αυτόφωρο κτίριο 2) για «παρακώλυση της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας». Θεωρούμε αναγκαία τη παρουσία αλληλέγγυων πολιτών.

Επίθεση στην Εφημερίδα των Συντακτών από blog υπέρ της επένδυσης στην Χαλκιδική

Επίθεση στην Εφημερίδα των Συντακτών από blog υπέρ της επένδυσης στην Χαλκιδική

Ημερομηνία: 26/04/2013 16:13
Επίθεση στην "Εφημερίδα των Συντακτών" κάνει το γνωστό blog politesaristoteli.blogspot.gr κατηγορώντας τη γνωστή εφημερίδα ότι λειτουργεί ως "γραφείο τύπου του συντονιστικού της Ιερισσού"
Το συγκεκριμένο blog κάνει συχνά επιθέσης εναντίον των αγωνιζόμενων κατοίκων της Ιερισσού τους οποίους αποκαλεί "οικολόγους" της Ιερισσού ενώ αποκαλεί τους αλληλέγγυους ως "οικολόγους εραστές του Σαββατοκύριακου". Ταυτόχρονα παρέχει μέχρι κεραίας στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελληνικός Χρυσός σε συνεργασία με την κυβέρνηση για να επιβληθεί η καταστροφική για το περιβάλλον και την Χαλκιδική "πολυμεταλλευτική επένδυση", όπως την αποκαλεί.

Σας παραθέτουμε την αήθη επίθεση του συγκεκριμένου blog στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και στους δημοσιογράφους που κάνουν το ρεπορτάζ για τους αγώνες των κατοίκων ενάντια στην επένδυση.

ε χθεσινό της δημοσίευμα η «εφημερίδα των συντακτών» αναπαράγει τη σχεδόν τέλεια... αγιογραφία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα για το «επαναστατικό φρόνημα» των δήθεν οικολόγων της Ιερισσού,  η γαλλική εφημερίδα "Liberation".
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο δημοσίευμα δε γίνεται καμία αναφορά για την αποκάλυψη που κάνει η εφημερίδα (γι’ αυτό και δεν είναι τέλεια η... αγιογραφία!)  και αφορά τις«χρηματοδοτήσεις... ανεξάρτητων επιστημονικών μελετών από κατοίκους της περιοχής».
Τι συνέβη και διέφυγε της προσοχής της δημοσιογράφου αυτή η «βόμβα»;;;
Ή την είδε και την προσπέρασε με... ελαφρά την καρδία για λόγους, που σίγουρα είναι ξένοι προς τη δημοσιογραφική αμεροληψία και αντικειμενικότητα;
Δεν έπρεπε μαζί με όλα τα άλλα στοιχεία, που ενσωμάτωσε στο ρεπορτάζ της να συμπεριλάβει και αυτή την παράμετρο που έδωσε το δημοσίευμα της "Liberation";;;
Σ΄όλα τα υπόλοιπα που γράφει το άρθρο είναι αξιόπιστο, αλλά σ’ εκείνο το σημείο η αξιοπιστία του χωλαίνει και γι' αυτό δεν το έκανε;
Επίσης στο τμήμα του ρεπορτάζ που αναφέρεται στο «νικηφόρο» ακτιβισμό της Δευτέρας στο Καρατζά Λάκκο βγάζει μάτι,  ότι η δημοσιογράφος υιοθετεί πλήρως την άποψη των δήθεν οικολόγων. Δεν έχει διερευνηθεί καθόλου το γιατί τα κομμένα δέντρα δεν είχαν κοπεί σε ξύλα, αλλά κείτονταν στο έδαφος σαν ύλη αντιστήριξης, λόγω της κλίσης του εδάφους. Δε θα έπρεπε;
Ποια και που είναι η συμβολή της ερευνητικής δημοσιογραφίας σ’ αυτή τη δημοσίευση; Περί αναμασήματος πρόκειται των όσων ψευδών και παραπλανητικών ισχυρίζονται οι οικολογούντες της Ιερισσού.
Αυτό είναι τελικά το... ορθό μοντέλο της σωστής δημοσιογραφίας, «το παράδειγμα για όλους», που πασχίζουν να καθιερωθεί στα ΜΜΕ οι αντι- χρυσοι και οι δημοσιογράφοι φίλοι τους;
Εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας να μετατρέπονται σε «γραφείο τύπου» του συντονιστικού της Ιερισσού;
Αν είναι έτσι, νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς που το πληροφορούμαστε, έστω και μ’ αυτόν τον άκομψο τρόπο."

ΙΣΑ: Η παραμονή της Σκοπούλη στο Υπουργείο Υγείας βλάπτει τη Δημόσια Υγεία

ΙΣΑ: Η παραμονή της Σκοπούλη στο Υπουργείο Υγείας βλάπτει τη Δημόσια Υγεία

Ημερομηνία: 26/04/2013 16:28
"Η παραμονή της κας Σκοπούλη στο Υπουργείο Υγείας βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που ζητά την παραίτηση ή απομάκρυνσή της από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου αναλυτικά:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από το 2012 έχει επισημάνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Υγεία στη χώρα, εξαιτίας της αδυναμίας της Πολιτείας να διασφαλίσει τον εμβολιασμό χιλιάδων ανασφάλιστων παιδιών, αλλά και απόρων πολιτών, μεταναστών και ευπαθών ομάδων, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης εμβολίων.

Τις επισημάνσεις μας αυτές επιχείρησε το Νοέμβριο του 2012 να τις διαψεύσει η Υφυπουργός Υγείας κα Φ. Σκοπούλη, υποστηρίζοντας τότε ότι αφενός υπήρχε επάρκεια εμβολίων για τους ανασφάλιστους και άπορους, αφετέρου ότι εμβολιασμοί ανασφάλιστων γίνονταν στις δημόσιες δομές υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με υπεύθυνο τρόπο είχε επανειλημμένα καλέσει την κα Υφυπουργό να μας προσδιορίζει σε ποιες δημόσιες δομές υγείας διατίθεντο εμβόλια και γίνονταν εμβολιασμοί, τονίζοντας της ότι η δημόσια υγεία είναι σοβαρή υπόθεση και δεν προσφέρεται για ευκαιριακή επικοινωνιακή πολιτική (βλ. επισυναπτόμενο αρχείο)

Φυσικά η κα Σκοπούλη ποτέ δεν απάντησε, μέχρι χθες, όπου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραδέχθηκε όσα η ίδια διέψευδε. Ότι δηλαδή υπάρχει έλλειψη εμβολίων για τα ανασφάλιστα παιδιά της χώρας.

Μετά από την τοποθέτηση της αυτή, θεωρούμε πως είναι αναγκαία είτε η παραίτησή της, είτε η απομάκρυνση της από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, γιατί η παραμονή της σε αυτή την υπεύθυνη θέση, βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία.

Η κα Σκοπούλη είναι υπεύθυνη γιατί εδώ και πολλούς μήνες παραμένουν αποκλεισμένα από τον εμβολιασμό χιλιάδες ανασφάλιστα παιδιά. Αλλά και για το γεγονός ότι ποτέ δεν συντόνισε και δεν έβαλε τους επιστημονικούς κανόνες στους δεκάδες επιστημονικούς φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις που προσπαθούν να καλύψουν το κενό της Πολιτείας, ώστε οι εμβολιασμοί που πραγματοποιούν, να γίνονται με κανόνες που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, καθώς και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ατόμων που εμβολιάζονται».

Έκκληση για τη σωτηρία άπορου και ανασφάλιστου ασθενή απευθύνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Έκκληση για τη σωτηρία άπορου και ανασφάλιστου ασθενή απευθύνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Ημερομηνία: 26/04/2013 17:08
Έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει άμεσα προκείμενου να διασωθεί ασθενής, ο οποίος είναι ανασφάλιστος, άνεργος και άπορος, απευθύνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.
EKTAKTO ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ


Ασθενής με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (7,25 cm) χρήζει ΑΜΕΣΗΣ χειρουργικής επεμβάσεως, λόγω του μεγέθους του ανευρύσματος και της μεγάλης πιθανότητας αυτό να υποστεί ρήξη και να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του ασθενούς.  Ο ασθενής είναι ανασφάλιστος- άνεργος και άπορος και δεν έχει καμία δυνατότητα να πληρώσει για τα νοσήλεια του.  Το δημόσιο σύστημα υγείας  έχει κλείσει την πόρτα, αφού αδυνατεί να πληρώσει  και έτσι  η ζωή του βρίσκεται σε ΑΜΕΣΟ κίνδυνο


Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε έκκληση και να ζητήσουμε  την άμεση  παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας,  ώστε να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.  Μια ανθρώπινη ζωή, που, αλήθεια,  με ποιά κριτήρια αποτιμάται;


Περιμένουμε σήμερα κιόλας  το Υπουργείο Υγείας να δώσει ΜΟΝΙΜΗ λύση για όλους τους ανασφάλιστους και άνεργους  πολίτες, περιμένουμε να προστατεύσει κάθε ανθρώπινη ζωή, γιατί έχουμε όλοι το  ίδιο ιερό δικαίωμα στην υγεία.


Για πόσο ακόμη καιρό θα πορευόμαστε με δελτία τύπου, παρακαλώντας κατά περίπτωση για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών;  


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00) (ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00-20:00)
(ΤΡΙΤΗ 14:00-20:00) (ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00-20:00) (ΠΕΜΠΤΗ 14:00-20:00)
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00-19:00) (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)

Συμβούλιο της Ευρώπης: Παρέμβαση Δ. Παπαδημούλη για τη συνέχεια που θα δοθεί στην έκθεση Muižnieks για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Συμβούλιο της Ευρώπης: Παρέμβαση Δ. Παπαδημούλη για τη συνέχεια που θα δοθεί στην έκθεση Muižnieks για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Ημερομηνία: 26/04/2013 12:47
Ερώτηση προς τον ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muižnieks, σχετικά με το πώς αξιολογεί την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην έκθεση που εκπόνησε για τη χώρα μας, μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα από τις 28 Ιανουαρίου έως την 1 Φεβρουαρίου, απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Δ. Παπαδημούλης, Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε επίσης τον Επίτροπο αν πρόκειται να επανέλθει σε κάποια ζητήματα που θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας και με ποιο τρόπο.


Έντονη ανησυχία για την άνοδο της Χ.Α και των εγκλημάτων ρατσισμού
Η ερώτηση τέθηκε με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης δραστηριοτήτων του Επιτρόπου για το έτος 2012, στην τακτική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο στις 25 Απριλίου 2013. Ο κ. Muižnieks επανέλαβε την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των εγκλημάτων ρατσισμού στη χώρα μας, τη ρητορική του μίσους, την αναποτελεσματικότητα του συστήματος προστασίας των θυμάτων, την άνοδο του ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής και το ρόλο των πολιτικών θεσμών.


Δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις σε όλα
Ο Επίτροπος δήλωσε πως αν και η ανταπόκριση των ελληνικών αρχών στην επίσκεψή του ήταν γενικά θετική, υπάρχουν κάποια ζητήματα για τα οποία δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, τον κ. Παπαδημούλη ότι θα επανέλθει ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, το Συνήγορο του πολίτη, την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι είναι, ίσως, η πρώτη φορά που σχετική έκθεση συγκεντρώνει τέτοιο ενδιαφέρον και λαμβάνει τόση δημοσιότητα.



Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον των λαών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη

Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον των λαών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη

Ημερομηνία: 26/04/2013 14:22
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας
Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισσαβόνα, με τον Γενικό Γραμματέα του  Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Ζοζέ Σεγούρο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, τον Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κ. Σεγκούρο, και νομίζω ότι είναι πλέον κοινή διαπίστωση των περισσότερων δυνάμεων στον Ευρωπαϊκό Νότο ότι το Μνημόνιο είναι αδιέξοδο και ότι με αυτή την πολιτική οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δεν μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση.

Παρά τις επιμέρους διαφορές μας συμφωνήσαμε ότι πρέπει να έχουμε ένα ανοικτό διάλογο, διότι η συνεργασία των χωρών του Νότου και των πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν μια βιώσιμη λύση εξόδου από την κρίση είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί είναι αλλιώς όταν μια χώρα είναι αντιμέτωπη σε δεκαεπτά και αλλιώς όταν πολλές χώρες μαζί, ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, ενώσουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Και η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση πια, όχι ίσως στο βαθμό που η Ελλάδα αντιμετωπίζει, αλλά κι εδώ έχουν τεράστια προβλήματα. Το ίδιο αντιμετωπίζουν και στην Ισπανία. Στην Ιταλία βρίσκονται μπροστά σε πολιτικά αδιέξοδα.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι ο διχασμός ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, δεν είναι η γερμανική Ευρώπη των πλεονασμάτων του Βορρά και της κοινωνικής διάλυσης στο Νότο. Το μέλλον της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη και πρέπει οι λαοί αυτό να το διεκδικήσουν.».

Διαβάστε σχετικά με την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Πορτογαλία:
 Ο Α. Τσίπρας στην επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων: "Ξεκινάει η άνοιξη των λαών του Νότου"

ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Με το πολυνομοσχέδιο υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο και συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Με το πολυνομοσχέδιο υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο και συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική

Ημερομηνία: 26/04/2013 15:10
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις φιέστες του Πρωθυπουργού και το πολυνομοσχέδιο
Για αντισυνταγματικές διατάξεις και διαδικασίες εξπρές κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο. Τα νέα μέτρα που αυτό περιλαμβάνει και κυρίως ο τρόπος που έρχεται στη Βουλή, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα που έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ:

«Πίσω από τις κακόγουστες σκηνοθετημένες φιέστες του Πρωθυπουργού και των εταίρων του και τα «λόγια του αέρα» περί δήθεν ανάπτυξης, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής αύξησης της ανεργίας και των λουκέτων που θα επιτείνονται από τους νέους φόρους, τα χαράτσια και τις απολύσεις που αποτυπώνονται στο πολυνομοσχέδιο και συνεχίζουν τη σκληρή και καταστροφική μνημονιακή πολιτική.

Το πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση εν μια νυκτί και σε ένα άρθρο, με αντισυνταγματικές διατάξεις και διαδικασίες εξπρές, είναι άλλο ένα δείγμα υποβάθμισης του κοινοβουλίου και δημοκρατικής εκτροπής, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής βλάπτει σοβαρά και τη δημοκρατία.

Οι απόπειρες να περάσουν αυτή τη στιγμή νέα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει «κρυφή ατζέντα» την οποία έχει συμφωνήσει με την τρόικα και θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με εκ νέου καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία.

Υπάρχει άλλος δρόμος για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση που περνάει  μέσα από την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και που θα συνοδεύεται με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, βιώσιμης ανάπτυξης και αναδιανομής του πλούτου».  

Μ. Σοάρες προς Αλ. Τσίπρα: «Το μήνυμά μου στους Έλληνες: δύναμή μας η ενότητα των χωρών του Νότου»

Μ. Σοάρες προς Αλ. Τσίπρα: «Το μήνυμά μου στους Έλληνες: δύναμή μας η ενότητα των χωρών του Νότου»

Ημερομηνία: 26/04/2013 15:27
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλ. Τσίπρα, ο πρώην Πρόεδρος της Πορτογαλίας (1986-1996), Μάριο Σοάρες, μεταξύ άλλων, τόνισε:



Λυπάμαι πολύ που η κατάσταση της υγείας μου δεν μου επέτρεψε να μετακινηθώ στη Λισαβόνα για να σας δω από κοντά.
Παρακολουθώ στενά και αναγνωρίζω το σημαντικό σας ρόλο στην Ελλάδα να υπερασπίζετε την αξιοπρέπεια του λαού σας.

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις συνεντεύξεις σας στη Πορτογαλική τηλεόραση και θέλω να σας πω ότι συμφωνώ με τις επισημάνσεις σας για τη κρίση και για την έξοδο από αυτήν.

Σας θαυμάζω για τα κατορθώματά σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

Θέλω να στείλετε ένα μήνυμα στον Ελληνικό λαό: Η δύναμή μας είναι η ενότητα. Μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη μπορεί να έρθει ξανά από τις χώρες του Νότου. Μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα ενός κοινού και Νικηφόρου μετώπου ενάντια στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό.

* * *
Σχετικά:
Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον των λαών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη
Συνάντηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  με τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας

Ερώτηση σχετικά με την απειλή αυτοδίκαιης αργίας σε εκπαιδευτικό για συμμετοχή του σε πορεία κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ερώτηση σχετικά με την απειλή αυτοδίκαιης αργίας σε εκπαιδευτικό για συμμετοχή του σε πορεία κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ημερομηνία: 26/04/2013 17:27
Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
σχετικά με την απειλή αυτοδίκαιης αργίας σε εκπαιδευτικό για συμμετοχή του σε πορεία, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Ολόκληρη η ερώτηση

Σε αυτοδίκαιη αργία απειλείται να τεθεί ο δάσκαλος Σ.Γ., διευθυντής Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Λάρισας για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, που είχε συλληφθεί μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2012, όπου συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε γίνει στη Λάρισα ενάντια στα οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν από το Μνημόνιο και έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε εξαθλίωση.

Ο δάσκαλος καταδικάστηκε τότε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας (1381/2012) σε 8μηνη φυλάκιση –με τριετή αναστολή- για αντίσταση κατά της αρχής, καταθέτοντας έφεση η οποία εκκρεμεί να εκδικαστεί στο αρμόδιο Δικαστήριο στις 24.10.2013. Με βάση εκείνη την καταδίκη, που σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται με το εκπαιδευτικό έργο ή την υπηρεσία του, αφενός παραπέμπεται στο Α’ Τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με το Ε.Π.33/19.04.2013 έγγραφο της Διεύθυνσης Α’θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας για «ανάρμοστη για υπάλληλο συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας», όπως προβλέπεται από το νέο Πειθαρχικό Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.4057/2012), ενώ αφετέρου περιλαμβάνεται στον ονομαστικό κατάλογο των εκπαιδευτικών που απειλούνται να τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία ως επίορκοι, σύμφωνα με την ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Ζ.3. ΑΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ του Ν. 4093/2012, λόγω ακριβώς της παραπομπής του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Όμως και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ποινική υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει,  είναι προφανές ότι με καμία έννοια και με κανένα τρόπο δεν τεκμαίρεται «ανάρμοστη συμπεριφορά». Επίσης, διαχωρίζοντας την ποινική από την πειθαρχική δίωξη ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας μπορεί να επιβάλει οποιαδήποτε ποινή ακόμη και αν δεν έχει τελεσιδικήσει η ποινική υπόθεση, που είναι ή υποτίθεται ότι είναι η αιτία παραπομπής του Δημόσιου Υπάλληλου και στην προκειμένη περίπτωση του εκπαιδευτικού Σ.Γ. Όμως, καμιά ποινική υπόθεση δεν μπορεί να παράγει αποτέλεσμα αν δεν έχει τελεσιδικήσει.  Η δε πειθαρχική κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» δεν ορίζει ποια είναι ακριβώς αυτή η συμπεριφορά, η οποία δεν ταιριάζει με την εικόνα του Δημοσίου Υπάλληλου. Μ’ αυτή  την γενική και αόριστη κατηγορία «τσουβαλιάζονται» υπάλληλοι που μπορεί να έχουν μια αντιδικεία με έναν ιδιώτη, υπάλληλοι με πολιτική δράση, συνδικαλιστές, επιδειξίες κτλ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είχε τοποθετηθεί και το Μάρτιο του 2012 στην Ολομέλεια της Βουλής, διά του ειδικού αγορητή του, υποστηρίζοντας ότι «η περίφημη “ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας” είναι κάτι το νεφελώδες, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυστυχώς, για πολλές περίεργες περιπτώσεις αυτή την περίεργη εποχή που ζούμε, ενώ δε διευκρινίζεται ποιες περιπτώσεις στοιχειοθετούν αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά».

Η δίωξη του εν λόγω δασκάλου είναι δίωξη φρονηματικού χαρακτήρα, ενώ στόχο έχει, μεταξύ άλλων, να δώσει το μήνυμα και σε άλλους εργαζομένους ότι πλέον, η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όσων αντιστέκονται.

Παρότι η συμμετοχή σε πράξεις διαμαρτυρίας απέναντι  στην κοινωνική βαρβαρότητα και την μνημονιακή πολιτική είναι ούτως ή άλλως καθήκον του κάθε πολίτη πρόκειται επιπλέον για κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας, που στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια. Δημιουργείται έτσι ένα κλίμα φόβου, που δεσμεύει τον καθένα, καθώς αφορά στην καθημερινότητα των εργαζομένων, ακόμη και εκτός του χώρου εργασίας τους.

Επειδή η κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς» είναι εντελώς ασαφής και αυθαίρετη.

Επειδή ο εν λόγω δάσκαλος είναι η 3η –τουλάχιστον- γνωστή περίπτωση εκπαιδευτικού που παραπέμπεται σε Πειθαρχικό με την ίδια κατηγορία.

Επειδή είναι σαφές ότι τόσο ο Ν. 4057/2012 όσο και ο Ν. 4093/2012 επιδιώκουν την επιβολή κλίματος πειθάρχησης και φόβου προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας.

Επειδή είναι ολοφάνερο ότι το καθεστώς επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να αποδεχτούν σιωπηλά και υποταγμένα τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Επειδή ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας επιχειρεί να ποινικοποιήσει κάθε κίνημα ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Επειδή αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της μόνο με φοβισμένους, υπάκουους, με στρατιωτική πειθαρχία δημοσίους υπαλλήλους.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.Ποιά είναι τα κριτήρια με τα οποία χαρακτηρίστηκε «ανάρμοστη» η συμπεριφορά ενός πολίτη που συνελήφθη σε μια διαμαρτυρία;
2.Τί θέση παίρνουν για το γεγονός ότι, ενώ η αντίσταση κατά της αρχής δεν αποτελεί κώλυμα διορισμού, μπορεί να οδηγήσει στην απόλυση του εν λόγω εκπαιδευτικού;
3.Τί θέση παίρνουν απέναντι στην, φρονηματικού χαρακτήρα, δίωξη του δασκάλου και διευθυντή ΣΜΕΑΕ της Λάρισας για παιδιά με ΔΑΔ;
4.Θα αποσύρουν άμεσα τις επίμαχες διατάξεις των Νόμων 4057/2012 και 4093/2012, που αφορούν στην αυτοδίκαιη αργία δημοσίων υπαλλήλων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη
Δημήτρης Γελαλής
Αναστάσιος Κουράκης
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Γιάννης Αμανατίδης
Νάντια Βαλαβάνη
Τζένη Βαμβακά
Δημήτρης Γάκης
Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
Κωστής Δερμιτζάκης
Μαρία Διακάκη
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Θοδωρής Δρίτσας
Παναγιώτα Δριτσέλη
Κώστας Ζαχαριάς
Γιάννης Ζερδελής
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Μαρία Κανελλοπούλου
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Χρήστος Καραγιαννίδης
Βασιλική Κατριβάνου
Χαρά Καφαντάρη
Δημήτρης Κοδέλας
Σταύρος Κοντονής
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Βασίλης Κυριακάκης
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Νίκος Μιχαλάκης
Κώστας Μπάρκας
Μαρία Μπόλαρη
Ευγενία Ουζουνίδου
Στάθης Παναγούλης
Γιώργος Πάντζας
Θανάσης Πετράκος
Σοφία Σακοράφα
Στέφανος Σαμοΐλης
Γιάννης Σταθάς
Αφροδίτη Σταμπουλή
Δημήτρης Στρατούλης
Μαρία Τριανταφύλλου
Θεανώ Φωτίου
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Βασίλης Χατζηλάμπρου

Διαβάστε ακόμα: Σε πειθαρχικό παραπέμπεται εκπαιδευτικός στη Λάρισα λόγω της συμμετοχής του σε διαδήλωση
Πού διανυκτερεύσατε μετά το πέρας του χορού, κυρία δασκάλα;

Μην πανικοβάλεστε μαζί με την "ανάπτυξη" έρχονται και 60.000 λουκέτα

Μην πανικοβάλεστε μαζί με την "ανάπτυξη" έρχονται και 60.000 λουκέτα

Σε 60.000 ανεβάζει τον αριθμό των μικρών επιχειρήσεων που θα αναστείλουν μέσα στο 2013 τη λειτουργία τους, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 120.000 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους....
Αντίστοιχα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του προέδρου του ΒΕΑ και για την ανεργία για την οποία εκτιμά ότι θα φτάσει σε νέο ρεκόρ της τάξης του 30%.
Παρόλα αυτά ο κ. Ραβανής διαπιστώνει ότι έχει ελαττωθεί η «συχνότητα θανάτου επιχειρήσεων», όταν το 2011 για κάθε μια νεοϊδρυόμενη, έκλειναν 2,5 επιχειρήσεις. Για το 2013 εκτιμά ότι αυτή η αναλογία θα μειωθεί στο 1,5 προς 1.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό παιχνίδι οι φιέστες

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό παιχνίδι οι φιέστες

Πρώτη καταχώρηση: 26/04/2013 - 17:12
Τελευταία δημοσίευση: 17:12Πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό παιχνίδι οι φιέστες
ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό παιχνίδι οι φιέστες
Με αφορμή τα εγκαίνια για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, το τμήμα χωροταξικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια.
«Οι φιέστες, τα εγκαίνια και οι πανηγυρισμοί της τρικομματικής κυβέρνησης περί επανεκκίνησης των μεγάλων έργων είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που αποτελεί πρόκληση για τη χειμαζόμενη κοινωνία. Γίνονται μάλιστα την ημέρα της κατάθεσης των νέων σκληρών μέτρων με το πολυνομοσχέδιο που επιμένουν να ψηφισθεί ως την Κυριακή», αναφέρει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:
«Κανένα έργο δεν πρόκειται να ξεκινήσει εκτός τηλεοπτικών καμερών αφού, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες, η απόσυρση των οποίων από τη χρηματοδότηση των Έργων αυτών ήταν και ο βασικός λόγος διακοπής των εργασιών τους. Την μη ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων για τις δανειακές συμβάσεις, επικαλείται ο κ. Υπουργός αρνούμενος την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».
Όπως τονίζει, «η μόνη διαπραγμάτευση που έχει τελεσφορήσει είναι η σκανδαλώδης συμφωνία περί «αποζημιώσεων παρελθόντος» στις 4 Κατασκευαστικές Κοινοπραξίες με το ποσό των 353,3 εκατ. συν ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 50 εκ. ευρώ περίπου, που δίδεται ως κόστος επανέναρξης των εργασιών. Δηλαδή, αφού αποζημιώθηκαν πλήρως οι Κατασκευαστές για τις καθυστερήσεις οι οποίες θεωρήθηκαν ότι βαρύνουν καθ’ ολοκληρία το Ελληνικό Δημόσιο, θα λάβουν και ένα επί πλέον ποσόν, επειδή διακόπηκαν οι εργασίες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, η ευθύνη της οποίας όμως σύμφωνα με τις συμβάσεις βαρύνει αποκλειστικά τους Παραχωρησιούχους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «εκτός της διαπραγμάτευσης με τους κατασκευαστές, αναμένεται και η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους Παραχωρησιούχους, οι αξιώσεις των οποίων (κυρίως για απώλεια εσόδων) ανέρχονται σε ύψος αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».
Έτσι, «με δεδομένη την πολιτική του Υπουργείου που δεν αναγνωρίζει ούτε ψήγμα - όχι υπευθυνότητας αλλά ούτε καν συνυπευθυνότητας εκ μέρους της πλευράς των Παραχωρησιούχων, δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για την έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων, παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια οι Παραχωρησιούχοι συνέχιζαν να εισπράττουν διόδια από έργα τα οποία είχαν «παγώσει» με δικιά τους υπαιτιότητα».
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, γίνεται λόγος για τις απαντήσεις τις κυβέρνησης σε ρωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, «με βάση τις οποίες τα έσοδα των Παραχωρησιούχων τα οποία προέρχονται από τη Χρηματοδοτική Συμβολή του Δημοσίου (Χ.Σ.Δ.) και την είσπραξη των διοδίων, υπερβαίνουν σημαντικά το ύψος των εκτελεσθεισών εργασιών στα έργα αυτά. Ενδεικτικά για τα έργα Ιόνια Οδός, Ολύμπια Οδός, Μαλιακός-Κλειδί:
Σύνολο εκτελεσθεισών εργασιών… 1,548 δις €
Σύνολο εισπραχθέντων εσόδων.(Χ.Σ.Δ.και διόδια)......1,788 δις €
Καθαρή διαφορά ………………………240 εκ. €»
Κλείνοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ «θεωρεί ως αναγκαιότητα την επανέναρξη των εργασιών στους υπόψη οδικούς άξονες, ώστε να μη συνεχίζεται και η προϊούσα απαξίωση των εκτελεσμένων έργων, αλλά σε καμία περίπτωση με οποιοδήποτε τίμημα. Έτσι θα πρέπει να απαιτηθεί:
1. Ο καταλογισμός σε βάρος των Παραχωρησιούχων όλων των δαπανών που προκύπτουν από την αντισυμβατική τους συμπεριφορά με την επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων με παράλληλο συμψηφισμό με τις παραπάνω οφειλές, των βάσιμων και αδιαμφισβήτητων απαιτήσεων τους.
2. Ο καταλογισμός στους παραχωρησιούχους της ευθύνης για την αντισυμβατική διακοπή και της εξ αυτής προκύπτουσας σημαντικής δαπάνης για την επανεκκίνηση των έργων.
3. Η άρση των σκανδαλωδών εις βάρος του Δημοσίου ρυθμίσεων που προβλέπουν οι συμβάσεις».

Ακούει κανείς τις καμπάνες της ΕΕ;

Ακούει κανείς τις καμπάνες της ΕΕ;

Πρόστιμο ύψους 28 εκ ευρώ βρίσκεται προ των πυλών της Ελλάδας για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί το θέμα των σκουπιδιών.  Η χώρα μας θα υποχρεωθεί να πληρώνει καθημερινά καθημερινά 71.193 ευρώ πρόστιμο για τη συνέχιση της λειτουργίας ανεξέλεγκτων χωματερών. Παράλληλα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της επιβολής προστίμου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για την ταφή απορριμμάτων χωρίς επεξεργασία. Μάλιστα από το 2014 θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα, εκείνο της επιβολής ειδικού τέλους ύψους 35 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα θάβεται στο έδαφος, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επεξεργασία στα απορρίμματα.
Στα στοιχεία  που παρουσίασε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης σε ημερίδα για τις τεχνολογίες διαχείρισης αστικών απορριμμάτων έρχονται μετά το καμπανάκι Βιρβιδάκη στους δήμους για το ίδιο θέμα,  ενώ σημαντικότερη όλων είναι η επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, στον Α. Σαμαρά.
Κάτι δεν πρέπει να γίνει ή λεφτά (για πρόστιμα) υπάρχουν;

Τη Μ. Τρίτη το δώρο Πάσχα στους άνεργους

Τη Μ. Τρίτη το δώρο Πάσχα στους άνεργους

Τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Τα επιδόματα ανεργίας θα προπληρωθούν τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου, όπως και τα επιδόματα των μακροχρονίως ανέργων, που καταβάλλονται κανονικά έως και 6 Μαΐου.
Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται η προσέλευσή τους στις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Κινητοποίηση συμβασιούχων (φωτο)

Κινητοποίηση συμβασιούχων (φωτο)

Ημερομηνία: 26/04/2013 11:20
Συμβασιούχοι του δημοσίου διαμαρτύρονται για το νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο
Πληροφορίες - φωτογραφίες: @Δρομογράφος


12:45 Εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος





12:25 Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν και οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ που έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση  αυτήν την ώρα στην πλατεία Καραϊσκάκη


Σύμφωνα με τον @Δρομογράφο υπάρχουν τουλάχιστον 2 χρυσαυγίτες





Μάλλον έχουν παρεισφρήσει χρυσαυγίτες στην πορεία (οι ελληνικές σημαίες είναι από το μπλοκ εργαζομένων από τη Θεσσαλονίκη)