ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Άνεμος Αντίστασης: Κατέδωσε τον συνάδελφο σου, στο γραφείο...Και άλλο...

Άνεμος Αντίστασης: Κατέδωσε τον συνάδελφο σου, στο γραφείο...Και άλλο...: Δημόσιοι υπάλληλοι εναντίων δημοσίων υπαλλήλων, είναι ο νέος  υπό προετοιμασία νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά. Με την καταπολέμηση της διαφ...

Κατέδωσε τον συνάδελφο σου, στο γραφείο...Και άλλο επίτευγμα της κυβέρνησης Σαμαρά


Δημόσιοι υπάλληλοι εναντίων δημοσίων υπαλλήλων, είναι ο νέος  υπό προετοιμασία νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά. Με την καταπολέμηση της διαφθοράς εκ των έσω, βάζοντας δηλαδή τους μεν να «καρφώνουν» τους δε. Φυσικά, δίνονται κίνητρα και μάλιστα ισχυρά!  Τα κίνητρα θα είναι από μπόνους ή προαγωγή μέχρι αύξηση μισθού και ειδικό καθεστώς εργασίας, όπως διαβάσαμε στο newsit.
  Κανείς μας, δεν υπερασπίζεται τα φαινόμενα διαφθοράς στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά, εισάγει και με τον νόμο, το ρουφιανιλίκι ανάμεσα σε συναδέλφους. Δηλαδή θέλει πολύ φαντασία, να σκεφθεί κάποιος, ότι ο συγκεκριμένος νόμος, στα σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο επίλυσης ασήμαντων μικροδιαφορών μεταξύ συναδέλφων; Επίσης πόση φαντασία χρειάζεται, να σκεφθεί επίσης κάποιος πολιτικός προϊστάμενος να "καθαρίσει" κάποιον υφιστάμενο του, στήνοντας μία φθηνή πλεκτάνη που ως υπεύθυνος απλά θα την επιβεβαιώσει;
  Η διαφθορά στο δημόσιο έχει δύο, κατ'εμέ βασικές αιτίες. Η πρώτη είναι η νοοτροπία του θύματος, ενός τέτοιου περιστατικού, δηλαδή η νοοτροπία μας. Ιεραρχούμε ως πρώτο και κύριο, την διεκπεραίωση μίας εκκρεμότητας μας στο δημόσιο, και μετά το σωστό για την κοινωνία. Προτιμούμε να λαδώσουμε να ξεμπερδέψουμε, παρά να καταδώσουμε τον επίορκο υπάλληλο στις δικαστικές αρχές της. Και αν ρωτήσεις κάποιον που λάδωσε έναν εφοριακό, έδωσε φακελάκι σε έναν γιατρό γιατί δεν πήγες να το καταγγείλεις, θα πάρεις την ακόλουθη ραγιάδικη απάντηση:''Ωχ αδελφέ, εγώ θα αλλάξω το σύστημα;" Ναι ρε ραγιά, εσύ θα το αλλάξεις, απαντώ. Αν δεν το αλλάξεις εσύ, κανείς δεν θα το κάνει για σένα. Θέλεις να ζεις σε καθεστώς δημοκρατίας;; Η Δημοκρατία δεν έχει μόνο δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις, ¨Ελληνα! Και μετά απορείς γιατί ψηφίζουν στην βουλή την εξαθλίωση σου, χωρίς να σε ρωτάνε. Γιατί η Δημοκρατία που τόσο πιστεύεις, σε καλεί να την υπερασπιστείς ελέγχοντας την σωστή λειτουργία της από το κοινοβούλιο μέχρι και τον τελευταίο δημόσιο χώρο.
  Η δεύτερη βασική αιτία είναι η καθαυτή επιλογή πολιτικών προϊσταμένων σε κάθε δημόσια υπηρεσία. Η ποιότητα των κομμάτων εξουσίας τα τελευταία, 40 χρόνια ήταν αυτή που ανέθρεψε λαμόγια που τα βοηθούσαν στην εξαπάτηση ψηφοφόρων, για την υφαρπαγή της εξουσίας. Αυτά τα λαμόγια, ως επιβράβευση γινόντουσαν γενικοί γραμματείς, μέλη Δ.Σ., κτλ, και από αυτούς περιμέναμε να εξαλειφθεί η διαφθορά. Βάζαμε τον λύκο, να φυλάει τα πρόβατα, με λίγα λόγια. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες, πως πίσω από περιστατικά διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκονται πολιτικά στελέχη που χρησιμοποιούσαν τους υπαλλήλους ως μπροστάρηδες. 
  Βέβαια η πλειοψηφία των πολιτικών προϊσταμένων, που έμπαιναν στις θέσεις τους από το εκάστοτε κόμμα εξουσίας απλά ήταν άχρηστοι. Δεν είχαν τα προσόντα, και δεν μπορούσαν να ελέγξουν την λειτουργία της υπηρεσίας, της οποίας προΐστατο. Δικηγόροι, γινόντουσαν διευθυντές υπουργείων, διοικητές ΔΕΗ, ΟΤΕ(παλιότερα), για παράδειγμα.
  Και επειδή, η κυβέρνηση Σαμαρά, ούτε θέλει να αλλάξει την νοοτροπία του θύματος, αφού την βολεύει γιατί από κάτι τέτοιους παίρνει ψήφο, επίσης δεν την χαλάει να "καθαριστεί'' κάποιος υπάλληλος που δεν πρόσκειται στην τρικομματική οπερέτα, και κυρίως γιατί έτσι θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί το Δημόσιο με άχρηστους, αλλά κομματικά πιστούς διοικητές, φέρνει τον παραπάνω νόμο.
  Ας πολεμήσουμε φίλοι μου, πρώτα, την διαφθορά στο Μέγαρο Μαξίμου, στα υπουργικά γραφεία, και στα κομματικά γραφεία. Μόνο έτσι.....

Σοκ! Πλαστογραφία της ΝΔ η αποκάλυψη περί Κεμαλικών υποκινητών της εξέγερσης

 
Τα γεγονότα στην Τουρκία έχουν φέρει σε αμηχανία τον αυτοαποκαλούμενο «πατριωτικό χώρο» στην Ελλάδα. Λόγω του μίσους που τρέφουν για τη γείτονα χώρα, δεν ξέρουν ποια πλευρά να πρωτομισήσουν περισσότερο. Το εξεγερμένο λαό ή το κράτος και την αστυνομία; Τα οπαδικά τους ένστικτα έχουν μπλοκάρει και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αν κάνει κανείς μια βόλτα στα social media του χώρου.
  Τα γεγονότα στην Τουρκία έχουν φέρει, όμως, σε αμηχανία και την κυβέρνηση Σαμαρά. Είναι προφανές ότι το τελευταίο που θα ήθελε, είναι αυτά να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και για τους Έλληνες. Και το γεγονός ότι επικρατεί ένα γενικό κλίμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο ελληνικό διαδίκτυο για τον εξεγερμένο τουρκικό λαό, κάνει την κυβερνητική ανησυχία να μεγαλώνει.

Η γαλάζια σαμαρική εφημερίδα «Παραπολιτικά», που ο ίδιος ο Σαμαράς προσωπικά προσπαθεί να προωθήσει για να αυξηθούν οι πωλήσεις της, επιχείρησε χθες να βάλει τα πράγματα στη θέση τους κατασκευάζοντας εξολοκλήρου ένα ρεπορτάζ δικής της εμπνεύσεως που το χρέωσε στο ABC Australia. Στόχος της σαμαρικής εφημερίδας είναι όχι μόνο να πάψει η ελληνική κοινή γνώμη να βλέπει θετικά την αντίσταση του τουρκικού λαού απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά και να στραφεί εναντίον αυτής της εξέγερσης, γιατί πρόκειται δήθεν για μια συνωμοσία που ο απώτερος σκοπός της είναι ...να πλήξει την Ελλάδα.

Είναι εμφανές ότι η επιχειρηματολογία αυτού του κειμένου βασίζεται σε αυτά ακριβώς τα γνωστά σενάρια που ικανοποιούν τα αυτιά του μέσου «Έλληνα πατριώτη», που τον θέλουν πάντα κατατρεγμένο και θύμα κάποιων σκοτεινών συνωμοσιών. Γι αυτό και το δημοσίευμα αυτό διαδόθηκε μανιωδώς και μέσα σε πελάγη ανακούφισης σε όλο το «πατριωτικό» διαδίκτυο.

Πέραν αυτού, και του βλακώδους επιχειρήματος ότι ο στρατός κινητοποίησε όλον αυτό τον κόσμο στην Τουρκία, η πλαστότητα του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Παραπολιτικά» έγκειται και στο ότι πουθενά αλλού στον κόσμο -εκτός από το ελληνικό διαδίκτυο- δεν αναδημοσιεύθηκε και ούτε έγινε λόγος γι αυτό.

Επίσης ο «απεσταλμένος του ABC Australia στη Κων/πολη» Ντέιβιντ Κοβάλσκι που επικαλείται το πλαστό ρεπορτάζ, δεν είναι ούτε ρεπόρτερ, ούτε έχει καμιά σχέση με το ABC Australia. Ο άνθρωπος είναι συγγραφέας (science author).

Όμως και η Αλισον Μαδερς «κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του σταθμού» φαίνεται να είναι ένα ανύπαρκτο πρόσωπο για το ABC Australia, καθώς δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο όνομα αυτό στην ιστοσελίδα του σταθμού. Αν ήταν όντως κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου θα έπρεπε λογικά να κατακλύζεται από δεκάδες αποτελέσματα η αναζήτηση.

Μάταια ρωτάνε λοιπόν οι αναγνώστες τις εφημερίδας για σχετικό λινκ στην εφημερίδα του ABC Australia και για περαιτέρω στοιχεία, γιατί αυτά απλά δεν υπάρχουν.

Δεν ξέρουμε αν τα «Παραπολιτικά» άρχισαν να συνεργάζονται με τις μονταζιέρες της νεοδημοκρατικής «Ομάδας Αλήθειας» του Μουρούτη ή αν η απατεωνιά είναι βασικό συστατικό στο «DNA» της Δεξιάς. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η γαλάζια προβοκατόρικη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση καλά κρατεί.

Πηγή: JUNGLE-Report
/tvxs.gr

Άνεμος Αντίστασης: Ελληνες ομογενείς αποκαλύπτουν τα ψέμματα του defe...

Άνεμος Αντίστασης: Ελληνες ομογενείς αποκαλύπτουν τα ψέμματα του defe...: Το παρακάτω απαγορευτικό είναι σε όλα τα άρθρα του  freepen.gr   και μπράβο του ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΡΘΟ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙ...

Ελληνες ομογενείς αποκαλύπτουν τα ψέμματα του defencenet.

Το παρακάτω απαγορευτικό είναι σε όλα τα άρθρα του freepen.gr  και μπράβο του




ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΡΘΟ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ(anemosantistasis) ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΨΕΥΔΕΣ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ defencenet.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΑΙΔΙΑ.Όταν η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ταυτίζετε απόλυτα με αυτή της Τουρκίας φοβάμαι ότι κάτι δεν πάει καθόλου μα καθόλου καλά

Μπορείτε να πληροφορηθείτε απευθείας από την σελίδα των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη πατώντας εδώ: facebook.
ΔΙΑΨΕΥΣΗ .

Ελλαδικά ΜΜΕ, παραφράζοντας και δημιουργώντας σοβαρό κλίμα σε σχέση με την ασφάλεια της Ομογένειας όσο και των Προξενικών αρχών στη χώρα, δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις - με ότι και εαν αυτό συνεπάγεται για την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω αλλά και την στάση αναμονής που υπάρχει γενικά απο όλους εδώ.


ΓΕΝΙΚΑ:

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη διαθέτει δυο κτίρια: το πρώτο στην οδό Τουρνατσιμπασι σοκακ, και το δευτερο στην μεγάλη οδό του Πέραν γνωστόν σαν Σισμανόγλειο Μέγαρο ( İstiklal Caddesi No60) όπως και το Γαλλικό Προξενείο αριθμού Istıklal Caddesi No2) έχουν υποστεί φθορές λόγω των διαδηλώσεων και όχι βανδαλισμούς, επίθεση με μολότωφ ή άλλες ενέργειες που να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη εικόνα των κτηρίων είτε στατική είτε λειτουργική.


Ενδεικτικές καταγγελίες





Γεώργιος Ιατρίδης  4 hours ago

ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ. ΚΑΤΟΙΚΩ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΤΑΡΛΒΑΜΠΑΣΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ ΤΟ DEFENCENET ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΙ. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΔΩ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ. ΟΤΙ ΖΗΜΙΕΣ ΥΠΕΣΤΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΤΑΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.....
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΑΙ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΗΣΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΘΕΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΔΩ.
ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΣΤΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΕΓΚΥΡΑ ΜΠΕΙΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ facebook ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΔΩ...
ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΤΕ



marmel  19 hours ago

Μίλησα με εργαζόμενο στο σχολείο. Τίποτα δεν έγινε σε κανένα από τα δύο σχολεία.
Άντε μου στο δίαολο defencenet. Άχρηστοι δημοσιογραφίσκοι του κόλου που νοιάζεστε μόνο για το τι μαλακία θα ανεβάσετε στο ηλίθιο site σας και δεν σκέπτεστε οτί υπάρχουν άτομα που έχουν δικά τους παιδιά στο Ζάππειο. Πανίβλακες μιλάμε για παιδιά σε κίνδυνο! Ξερετέ σε πόσο κόσμο φέρατε το φόβο; Ακόμα και αν γνωρίζει όλη η Ελλάδα πόσα ψέμματα λέτε, δεν περίμενα να φτάσετε σε αυτό το σημείο.

Για την επίσημη σελίδα της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, πατήστε εδώ

Άνεμος Αντίστασης: ΒΙΝΤΕΟ-Ερντογάν:Το Twitter είναι ο μπελάς της κοιν...

Άνεμος Αντίστασης: ΒΙΝΤΕΟ-Ερντογάν:Το Twitter είναι ο μπελάς της κοιν...: "Υπάρχει ένας μπελάς που λέγεται Twitter", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή που παραχώρ...

ΒΙΝΤΕΟ-Ερντογάν:Το Twitter είναι ο μπελάς της κοινωνίας

"Υπάρχει ένας μπελάς που λέγεται Twitter", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή που παραχώρησε. "Τα μεγαλύτερα ψέματα ακούγονται εκεί", τόνισε. 
Δείτε το βίντεο από το MEGA
Σχόλιο Α.Α.: Για τον Ερντογάν, τον Σαμαρά, την Μέρκελ και όλη την παγκόσμια πολιτικοοικονομική ελίτ το πρόβλημα τους είναι η ελευθεροτυπία. Η ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας. Και αφού νόμιζαν ότι εξαγοράζοντας εφημερίδες, κανάλια, και ενημερωτικά portal, ξεμπέρδεψαν, έρχεται ο απλός κόσμος μέσω κοινωνικών δικτύων και Blogs, και τους ξεμπροστιάζει. 

Άνεμος Αντίστασης: Το υπέρ-πατριωτικό defencenet, ανήκει σε Βούλγαρο....

Άνεμος Αντίστασης: Το υπέρ-πατριωτικό defencenet, ανήκει σε Βούλγαρο....:   Δεν είναι νέα είδηση, κυκλοφόρησε πριν από 2 μήνες. Το γνωστό υπέρ-πατριωτικό blog, Defencenet, βάση καταστατικού, όπως θα δείτε πα...

Το υπέρ-πατριωτικό defencenet, ανήκει σε Βούλγαρο.

 
Δεν είναι νέα είδηση, κυκλοφόρησε πριν από 2 μήνες. Το γνωστό υπέρ-πατριωτικό blog, Defencenet, βάση καταστατικού, όπως θα δείτε παρακάτω, ανήκει σε Βούλγαρο πολίτη. Δείτε το καταστατικό, η δεύτερη σελίδα είναι η επίμαχη.



  Κανένα πρόβλημα βέβαια δεν έχουμε με το ξένος πολίτης, να κάνει κάποια επιχειρηματική κίνηση στην χώρα μας. Το θέμα είναι, ότι το συγκεκριμένο μπλογκ διαβάζεται πολύ από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό του διαδικτύου, και παρά τις επισημάνσεις πολλών περί γενικευμένης αναξιοπιστίας του, πολλοί υιοθετούν τις δεκάδες ανακρίβειες που γράφει. Αν κάτσει κάποιος και το παρακολουθήσει, θα δει ότι άνετα το κατατάσσεις στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.
  Είναι σαφές ότι το defencenet, δεν είναι πατριωτικό μπλογκ, αλλά πουλάει "πατριωτισμό''. Εκτός αν πιστεύετε ότι ένα Βούλγαρος επιχειρηματίας έγινε μέσα σε λίγο καιρό "Εθνικιστής-υπερπατριώτης". Τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από τις πλάτες μας είναι πολλά, και στο κομμάτι της ενημέρωσης άκρως επικίνδυνα.
  Συμβουλή μας: Όταν διαβάζετε μία είδηση, πρώτον αναλύστε την. Δεν είστε σαν αναγνώστες, ούτε ηλίθιοι, ούτε άνθρωποι χωρίς λογική. Και μετά, βάλετε την είδηση στο google, να δείτε αν αναπαράγεται κάπου άλλου, και που αναπαράγεται.

Άνεμος Αντίστασης: Νεα ακυκλοφορητα βιντεο και φωτογραφίες απο Τουρκί...

Άνεμος Αντίστασης: Νεα ακυκλοφορητα βιντεο και φωτογραφίες απο Τουρκί...: Ο γνωστός πλέον και σε εμάς "Σουλεϊμάν'' και σήμερα στους δρόμους! Σμύρνη, χθες βράδυ! Διμαρτυρία, εντος της οικίας!...

Νεα ακυκλοφορητα βιντεο και φωτογραφίες απο Τουρκία

Ο γνωστός πλέον και σε εμάς "Σουλεϊμάν'' και σήμερα στους δρόμους!



Σμύρνη, χθες βράδυ! Διμαρτυρία, εντος της οικίας! Η πρωτοτυπία καλοδχούμενη


Συλλήψεις Διαδηλωτών!



Σημερινή συγκέντρωση στην Σμύρνη. Πραγματική λαοθάλασσα!











Αμάξι στην Άγκυρα, πατάει 3 διαδηλωτές.











Απίστευτη ποσότητα χημικών, τώρα στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή Μπεσίκτας










Συλλεκτική φωτογραφία. Δερβίσης διαδηλωτής, με μάσκα για να αντιμετωπίσει τα χημικά τη αστυνομίας.











Στο Χάταϊ, διαψεύδοντας τις μπούρδες περί κεμαλικών που υποκινούν, ο στρατός εναντίον των διαδηλωτών.











Η αστυνομικοί είναι τόσο λίγοι, μπροστά στην μαζικότητα των κινητοποιήσεων στην Τουρκία!

Κλιμάκωση της βίας, με νέους νεκρούς, σε όλη την Τουρκία. Τι γίνεται σε όλη την Τουρκία!

  Δυστυχώς, οι σημερινές επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν, με βαρείς χαρακτηρισμούς ενάντια στους διαδηλωτές, μετουσιώθηκαν σε άγρια καταστολή διαδηλωτών σε όλη την Τουρκία και πάλι. Οι αναφορές, μας έρχονται, από φίλους στα κοινωνικά δίκτυα.
  Η παρακάτω φωτογραφία είναι από την Σμύρνη, όπου χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην κεντρική παραλία της Σμύρνης με ενισχύσεις από το Κορδελιό, την Μπούκα και την Μαγνησία (Μanisa) ενώ νωρίτερα σημειώθηκαν πολλαπλά επεισόδια μετά απ'ο την παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων.
  Από την επίσημη σελίδα των ομογενών στην Κωνσταντινούπολη, έχουμε μία εικόνα για το τι γίνεται σε όλη την Τουρκία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ : 
Ευρωπαϊκή ακτή: Εκτεταμένες ταραχές σχεδόν σε όλο το κέντρο της Πόλης με έμφαση στις περιοχές Χάρμπιγιε(Σισλή αρχές), Ταξίμ κέντρο(προς Γκιουμούσουγιου), Μπεσίκτας(Διπλοκιόνιον), Γαλατά(κοντά στο πύργο του Γαλατά), Μπαχτσελίεβλέρ + Εσένλερ (δυτικές περιοχές προς το αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ)
Προβλήματα στα πανεπιστήμια Μπαχτσεσεχίρ και Πανεπιστήμιο Κων/πολης με ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και πολιτικής αστυνομίας ενώ σχεδόν σε όλα βρίσκονται φοιτητές
Στην ανατολική ακτή : Μάλτεπε και οδός Βαγδάτης με παρουσία Υδραντλίων νερού που χρησιμοποιούνται μετά τις 22.30 για να διαληθούν πλήθη κόσμου ενώ υπάρχει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης.
ΑΓΚΥΡΑ :
Εκτεταμένες καταστροφές στο κέντρο της πρωτεύουσας στην περιοχή του Κιζιλάυ καθώς και εκατέροθεν της λ.Ατατούρκ με πάνω απο 600 τραυματίες, 30 σε κρίσημη κατάσταση και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων απο πλευράς αστυνομικών αρχών. Φήμες για τουλάχιστον 5 νεκρούς οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται -έστω ανώνυμα απο τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της Άγκυρας και απο τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία τα οποία κατά κύριο λογο περιθάλπουν τραυματίες.
ΣΜΥΡΝΗ :
Συγκέντρωση διαμαρτηρίας σε όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης με ενισχύσεις απο την Μαγνησία (Μανίσα) και το Κορδελιό(Καρσιγιακά) με πληθώρα κόσμου, ενώ νωρίτερα υπήρξε εμφάνιση επίλεκτων μονάδων του Στρατού καθώς και των ειδικών δυνάμεων οι οποίες δεν επενέβησαν
ΑΔΑΝΑ :
Συγκέντρωση διαμαρτηρίας στο κεντρικό πάρκο της πόλης ενώ υπάρχει εμφάνιση επίλεκτων δυνάμεων του Στρατού χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί ενέργειες εκ μέρους του.
Αρκετοί τραυματίες σε ελαφρά κατάσταση
ΠΡΟΥΣΣΑ :
Συγκεντρωμένοι στην οδό Nilüfer ενώ υπάρχουν αρκετοί τραυματίες χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην διακομιδή τους. Παρουσία διακριτή των αστυνομικών αρχών και της Jandarma.
  Επίσης αναφορές για νεκρους στην Αττάλεια(twitter) , ενώ στο Εσκίσεχιρ φαίνεται να έχει γίνει επίθεση της αστυνομίας με κανονικά πυρομαχικά. Επίσης οι συλλήψεις είναι τόσο πολλές, που δεν υπάρχει χώρος στις φυλακές και στα αστυνομικά τμήματα, και πλέον για την φύλαξη των διαδηλωτών γίνεται σε γήπεδα, όπως σε αυτό της φωοτογραφίας

  Διαδηλωτές καίνε τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, στην Σμύρνη, όπως βλέπετε στην φωτογραφία.


Ο μικρός Κεμάλ

nazi
Το γλειφιτζούρι του φασισμού
Θα δεις τι έχεις να πάθεις”. Λατρεύω να βλέπω τον τρόμο στα πρόσωπα των ανυπεράσπιστων ανθρώπων, όπως διαβάζουν αργά τις απειλές που ξεστομίζουν τα χείλη μου. Να ρουφάω ποσότητες από δύναμη μέσα από τα τρεμάμενα μάτια τους, καθώς με κοιτάνε παρακαλετά κι εύχονται κατά βάθος να μην εννοώ πραγματικά τα όσα λέω και πως κάνω τραβηγμένο χαβαλέ. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή είναι που η ευχαρίστηση μετατρέπεται αυτόματα σε ηδονή. Τότε είναι που διαπιστώνεις ότι υπάρχουν τόσα πλάσματα αδύναμα εκεί έξω, άτομα που θα κάτσουν να τους ρίξεις σφαλιάρες άπειρες, χωρίς καμιά ιδιαίτερη αντίδραση, παρά μόνο για να γυρίσουν και το άλλο τους το μάγουλο, έτσι όπως θα ταπεινώνονται μπροστά στην απόλυτη εξουσία σου. Έτοιμα θύματα που θα γίνουν το μικρό σου παιχνιδάκι για τις βαρετές ημέρες, όταν πλήττεις και θέλεις να δώσεις λιγάκι ενδιαφέρον στη ρουτινιάρικη την καθημερινότητα. Να κάθονται στα γόνατα και να νιώθεις ότι σε προσκυνάνε και προσεύχονται σε εσένα για να δείξεις έλεος, την ώρα που τα φτυσίματά σου μπλέκονται με τα δάκρυά τους και ανακαλύπτεις διαρκώς βαθύτερα ένστικτα και συναισθήματα, που μέχρι πριν αγνοούσες ότι υπήρχαν. Ναι, είναι πρωτόγονα και βίαια, όπως θα πούνε μερικοί ξερόλες επιστήμονες. Η βία δεν είναι όμως απαραίτητα λάθος. Ακόμα και στον εθνικό μας ύμνο την έχουμε για να την τραγουδάμε. Που με βια μετράει τη γη. Έτσι κι εγώ. Μετράω τους άλλους με τη βία που νιώθουν μόλις γνωρίσουν την όψη μου.

Εξάλλου, διδάχτηκα να είμαι ισχυρός και να σκληραγωγούμαι μέσα στο ίδιο μου το σπίτι, πολύ πριν κάτσω στα θρανία της ελεεινής μας εκπαίδευσης. Τότε που ο γέρος μου ερχόταν σουρωμένος και κοπάναγε τη μάνα μου στον τοίχο σαν χταπόδι κι εκείνη μούγκριζε και με κοιτούσε όταν τις έτρωγε με τον ίδιο τρόπο που με κοιτάνε όλα τα μαλακισμένα του κόσμου τόσα χρόνια. Τότε που αναποδογύριζε τα τραπέζια επειδή έπρεπε να γίνει σαφές ότι δεν μπορούσε το φαγητό να είναι μέτριο για έναν άντρα που ξεσκιζόταν όλη τη μέρα στη δουλειά και έφερνε ζεστό ψωμάκι σε αυτό το κωλόσπιτο και πως έπρεπε να πάρουμε όλοι το μάθημά μας για το καθετί εκεί μέσα. Τότε που με έβαλε να κουρέψω με το ψαλίδι τη μεγαλύτερη την αδελφή μου γιατί άργησε ένα βράδυ να γυρίσει πίσω και ξεχάστηκε σε κάποιο από εκείνα τα ξενέρωτα τα πάρτι που έκανε με τις ηλίθιες φίλες της. Τότε που εξοργισμένος, μόλις ήρθαν οι πρώτοι έλεγχοι με τις χαμηλές βαθμολογίες, πήρε όλα της τα σχολικά βιβλία και τα πέταξε από το μπαλκόνι στο δρόμο κι εκείνη έτρεχε με λυγμούς μέσα στα διερχόμενα αυτοκίνητα και τα μάζευε ένα-ένα, κλαίγοντας, καθώς βιβλία και κλάματα έπεφταν στην άσφαλτο ξανά. Μαθήματα αντοχής τα ονομάζαμε όλα αυτά. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίναμε να αντέχουμε περισσότερο στις κακουχίες, γινόμασταν σκληροί απέναντι σε κάθε δοκιμασία. Απομακρυνθήκαμε σταδιακά από την πλευρά που βρίσκονταν τα πρόβατα, οι αμνοί και η σιωπή τους. Πήγαμε με το μέρος των λύκων. Και η δύναμή μας ακούστηκε στα πέρατα σαν ουρλιαχτό.
Τι να μου διδάξουν μετά από όλα αυτά τούτοι εδώ οι ανόητοι οι δασκαλίσκοι. Χαμπάρι δεν παίρνουν για όσα γίνονται κάτω από τη μύτη τους. Θρονιάζονται στη μικρή τους τη θεσούλα, ίσα-ίσα για να βγάλουν την ύλη και μετά εξαφανίζονται. Εμείς μένουμε όμως πίσω και επιβάλλουμε τη γνώση σαν αληθινοί ήρωες. Κρυβόμαστε μέσα στις τουαλέτες και ξάφνου εμφανιζόμαστε για μια ακόμα ένδοξη επίθεσή μας στα ανυποψίαστα παιδάκια που χασκογελάνε και στέλνουν γελοία μηνύματα στα ακριβά κινητά που τους πήρε δώρο η μαμάκα τους. Και τα παίρνουμε και τα σπάμε και τα κάνουμε χίλια κομμάτια για να καταλάβουν τα βλαμμένα ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ΥΛΗ και ότι οι άνθρωποι ξεπέφτουν γιατί έχουν χάσει την επαφή τους με την ουσία. Τους δείχνουμε το δρόμο προς την ελευθερία, το κάνουμε για το καλό τους, που να πάρει, θα έρθει μια μέρα που θα μας ευχαριστούν για όλες τις δοκιμασίες αυτές. Ναι, έπρεπε να διαδώσω παντού το βίντεο με την Αλεξάνδρα που έκατσε εχτές στα κρυφά και πηδήχτηκε στο γυμναστήριο του σχολείου, έπρεπε να γίνει αυτό για να νιώσει τις συνέπειες που έχουν οι λάθος επιλογές στη ζωή μας και ότι η πουτανιά πρέπει να θεραπεύεται στην αρχή της. Αυτό ήταν το σχέδιο εξαρχής, δοκιμάσαμε τη συναίνεσή της, είπε ναι σε όλα και στο πήδημα και στη βιντεοσκόπηση, έτοιμη δηλαδή για την πιάτσα αύριο, μεθαύριο. Και την ώρα που χτυπιόταν πάνω στα στήθη μου και με έγδερνε και νόμιζε ότι μπορούσε να με πονέσει, ένιωθα ότι είχα πράξει όπως ο καλύτερος πατέρας στη γη. Κλάψε, παιδί μου.
Είναι στιγμές που νιώθω ότι όλα αυτά είναι μέρος μιας επανάστασης. Ότι πάμε ενάντια σε ένα σύστημα σάπιο, σιχαμένο, που αδυνατεί να προστατέψει τα παιδιά του. Αυτοπροστατευόμαστε. Καθαρίζουμε την μπόχα. Και δεν κωλώνουμε να το διαδώσουμε παντού. Να το γράψουμε τις νύχτες στους τοίχους με συνθήματα. ΑΛΒΑΝΟΣ ΚΑΛΟΣ, ΜΟΝΟ ΝΕΚΡΟΣ. Τι κοιτάς έτσι, ρε; Ναι για τη φάρα σου μιλάω, έχετε μολύνει τον ιερό τούτο τόπο, αναπνέουμε βρώμα εξαιτίας σας, τι κι αν γεννήθηκες εδώ ρε σπασίκλα, Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι, κι εσύ μπάσταρδος γεννήθηκες και μπάσταρδος θα μείνεις, βάλτο καλά μέσα στο βρασμένο μυαλό σου. Τι με νοιάζει που το σόι σου όλο κουβαλήθηκε εδώ και δουλεύετε δήθεν για το καλό της χώρας, άσε τις δικαιολογίες και άκου. Από εδώ και πέρα θα ακούς μόνο και δεν θα μιλάς. Οι καταστάσεις αλλάξανε. Παίρνουμε τη χώρα μας πίσω. Η αρχή γίνεται από αυτό εδώ το σχολειό. Γι’ αυτό βλέπεις και αυτά τα ωραία τατουάζ επάνω στα γυμνασμένα μπράτσα μας. Είμαστε οι στρατιώτες της Οργής, είμαστε οι σύγχρονοι 300 του Λεωνίδα, που να ξέρεις εσύ από αυτά, εσύ δεν έχεις ιστορία, εσύ ήσουν ποντίκι που κρυβόταν στις σπηλιές για αιώνες και ήρθες τώρα να φας από το τυράκι το δικό μου και των αδελφών μου. Αλλά σήμερα πιάστηκες στη φάκα, έτσι όπως σε έχουμε δέσει και σε ρίχνουμε στην κατηφόρα να κυλιέσαι, ψοφίμι ψόφιο. Πολύ γουστάρω να σε πιάσουμε όλοι έτσι και να σε πετάξουμε στη θάλασσα, να δούμε αν θα μπορέσεις να ζητήσεις ξανά πίσω τη χώρα μας. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!
Μπαίνει, επιτέλους, μια τάξη. Ακόμα και στην ίδια την τάξη. Πόσο εκνευρίστηκα τις προάλλες με εκείνη την ηλίθια την καθηγήτρια που τόλμησε να μας πει τους στίχους εκείνου του πούστη που ούτε το όνομά του δεν θέλω να πω και που είχε για τίτλο τον Κεμάλ. Αν είναι δυνατόν, πήγε να μας διδάξει κάτι που είχε μέσα το φονιά των παππούδων μας, υποτίμησε τόσο πολύ τη δύναμή μας, μας έκανε να αισθανθούμε λαός ηττημένος. Έπρεπε να αναλάβω για μια ακόμη φορά το βάρος και την ευθύνη που μου αναλογούσε. Την περιμέναμε μετά το σχόλασμα και αφού φρακάραμε τις πόρτες, μπούκαρα στο γραφείο της και, χωρίς να το καταλάβει, της έβαλα το μαχαίρι στον ευαίσθητο λαιμουδάκο της. Ο ιδρώτας της έσταζε μέχρι κάτω κι έτρεμε γνωρίζοντας ότι δεν αστειευόμουν. Της είπα να ανοίξει το στοματάκι της κι έβαλα μέσα την κοφτερή λεπίδα για να μην μπορεί να το κλείσει και να μένει έτσι, εκεί, με την αίσθηση του φόβου μόνιμα ανάμεσα στα δόντια της. Έκανα σήμα στα υπόλοιπα αδέλφια και ξεκουμπώσανε τα παντελόνια τους. Τη γυρίσαμε μπρούμυτα και όλοι ανακουφιστήκαμε πάνω στο πρόσωπό της. Έτσι, καθώς είχε σχεδόν λιποθυμήσει έπρεπε να ολοκληρώσω την επική αυτή νίκη με το στίγμα του μαχητή. Έπρεπε να της υπενθυμίσω ποιος είμαι. Από που ερχόμουν. Από ποια οικογένεια. Με ποιες αξίες. Με ποια ιδανικά. Για να μη με ξεχάσει ποτέ. Και πήρα το μαχαίρι. Και ξέσκισα τα ρούχα της. Και χάραξα λέξεις πάνω στη γυμνή πλάτη της. Σκάλισα μέσα στο αίμα την υπογραφή μου.
Φασίστας από κούνια.

Μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα για τις χώρες με υψηλό ποσοστό ανεργίας προτείνει ο επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων Μ. Ζόμερ


Υπέρ της εφαρμογής μακροπρόθεσμου επενδυτικού προγράμματος σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τάσσεται ο επικεφαλής των συνδικάτων εργαζομένων της Γερμανίας (DGB) Μίχαελ Ζόμερ και καλεί το Βερολίνο να αλλάξει πορεία στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Ζόμερ υποστηρίζει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν επαρκούν ώστε να μειωθεί η ανεργία, ενώ προειδοποιεί ότι «μόνο με μέτρα λιτότητας, η κρίση θα βαθύνει ακόμη περισσότερο».

Επισημαίνει ακόμη ότι οι πολίτες δεν βλέπουν πλέον στην Ευρώπη τη λύση αλλά την αιτία των προβλημάτων τους και κάνει λόγο για τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτύχει πολιτικά και δημοκρατικά. «Και τότε, το ευρώ δεν θα μπορεί πλέον να είναι το κοινό μας πρότζεκτ», σημειώνει.

Ο Γερμανός συνδικαλιστής υποστηρίζει ακόμη ότι η θητεία της γερμανικής κυβέρνησης που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο δεν έχει να επιδείξει οτιδήποτε θετικό σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας και δηλώνει απογοητευμένος από την κοινωνική πολιτική της Άγγελας Μέρκελ. Εξέφρασε δε την ελπίδα μετά τις εκλογές να καθιερωθεί ως υποχρεωτικός ο κατώτατος μισθός.



Πηγή: ΑΜΠΕ

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για το θάνατο διαδηλωτή στην Τουρκία που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για το θάνατο διαδηλωτή στην Τουρκία που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για το θάνατο διαδηλωτή στην Τουρκία που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων

Ημερομηνία: 02/06/2013 12:10
Το ρεπορτάζ του «γνωστού» ΣΚΑΪ, που παρουσιάζει το θάνατο του διαδηλωτή σχεδόν ως αυτοκτονία....

Διαβάστε το ρεπορτάζ που έχει προκαλέσει πλήθος σχολίων και αντιδράσεων στο διαδίκτυο και στο #skai_xeftiles...




 

 

Τουρκία: Προκάλεσε την «αύρα» της αστυνομίας και πέθανε μπροστά στην κάμερα! (video)

 

KOΣΜΟΣ31/05/2013 | 20:34Τελ. ενημ.: 31/05/201320:34
Αίσθηση προκαλεί στην Τουρκία το βίντεο του φερόμενου ως θανάτου ενός τούρκου πολίτη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πλατεία Ταξίμ, της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή.

Ο νεαρός, που φαίνεται ότι ανήκε σε ομάδα αντιεξουσιαστών, προκαλεί και επιτίθεται στην «αύρα» της αστυνομίας, μόνο και μόνο για να δεχθεί μια «ριπή» νερού από το κανονάκι σε κοντινή απόσταση και να χάσει τη ζωή του μπροστά στην κάμερα...

Το βίντεο ανάρτησε τουρκικό site του αντιεξουσιαστικού χώρου, που επικαλείται ανακοίνωση των αρχών σύμφωνα με την οποία ο νεαρός έχασε τη ζωή του και ο λόγος θανάτου του ήταν καρδιακή προσβολή.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η τουρκική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών εναντίον εκατοντάδων πολιτών οι οποίοι παρέμειναν για τέταρτη συνεχόμενη μέρα συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για το σχέδιο ισοπέδωσης του πάρκου της πλατείας με σκοπό την ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων και ενός ξενοδοχείου.

Πολλοί τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σιρίν Σουρεγιά Οντέρ, ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, και μια αιγύπτια τουρίστρια.
 
 


Πηγή: skai.gr

Αλ. Τσίπρας στην Ισπανία: Μέτωπο των λαών του Νότου θα δώσει προοπτική αντίστασης και ανατροπής σε όλη την Ευρώπη (φωτογραφίες και βίντεο)

Αλ. Τσίπρας στην Ισπανία: Μέτωπο των λαών του Νότου θα δώσει προοπτική αντίστασης και ανατροπής σε όλη την Ευρώπη (φωτογραφίες και βίντεο)

Αλ. Τσίπρας στην Ισπανία: Μέτωπο των λαών του Νότου θα δώσει προοπτική αντίστασης και ανατροπής σε όλη την Ευρώπη (φωτογραφίες και βίντεο)

Ημερομηνία: 02/06/2013 13:04
Δήλωση του Προέδρου της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συμμετοχή του στην πορεία «Ενωμένοι Ενάντια στην Τρόικα», στη Μαδρίτη (P. Neptuno)

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη Μαδρίτη, το Σάββατο 1η Ιουνίου 2013, ο Πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή πορεία «Ενωμένοι Ενάντια στην Τρόικα».

 


Κατά τη διάρκεια της πορείας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η λιτότητα διαλύει τις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα, όμως, στο Νότο. Οι λαοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντισταθούν. Ρωτάνε αν υπάρχει εναλλακτική. Εναλλακτική υπάρχει και είναι η ενωμένη αντίσταση των λαών του ευρωπαϊκού Νότου, που θα δώσει το έναυσμα για μια μεγάλη πολιτική ανατροπή σε όλη την Ευρώπη.
Κι αυτό, πλέον, το συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερες δυνάμεις, σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Στην Ισπανία, τις τρεις αυτές μέρες, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με πολιτικά κόμματα, με συνδικάτα, με οργανώσεις, να συμμετάσχω στη μεγάλη διαδήλωση, εδώ στη Μαδρίτη.
Είναι πλέον φανερό, όλοι καταλαβαίνουν. Δεν είναι οι τεμπέληδες έλληνες το πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα, αφορά όλη την Ευρώπη, αφορά κυρίως τον ευρωπαϊκό Νότο. Απαιτείται λύση μέσα από τη συνεργασία, το μέτωπο των λαών του Νότου, που θα δώσει προοπτική αντίστασης και ανατροπής σε όλη την Ευρώπη».

Στα «Ενθέματα» της Αυγής σήμερα Κυριακή 2 Ιουνίου




Τα μαχαίρια και οι χαρακιές στο πρόσωπο. Για τον αντιρατσιστικό νόμο. Θα μπορούσε με την υπάρχουσα νομοθεσία να αντιμετωπιστεί η ρατσστική βία; Μας χρειάζεται νέα ειδική νομοθεσία; Ακόμα και καλύτερος νόμος δεν μπορεί να μείνει στα χαρτιά; Μήπως ο αντιρατσιστικός νόμος ηρωοποιήσει τη Χρυσή Αυγή; Ο Στρατής Μπουρνάζος θέτει και απαντάει ερωτήματα με αφετηρία τον αντιρατσιστικό νόμο: Και καταλήγει: «Η Χρυσή Αυγή, εκτός όλων των άλλων, έχει χαρακτηριστικά εγκληματικής συμμορίας. Και αυτή ακριβώς η όψη της δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το κίνημα ή την «κοινωνία των πολιτών», αλλά από τη δικαιοσύνη και την αστυνομία».

Η ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΑΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ
1. Τρόποι «αυτοδίκαιης παύσης» του Συντάγματος. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος γράφει: «Ολοφάνερα θίγεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, όταν με θολές αφορμές (ανάρμοστη συμπεριφορά, δίωξη για κάποιο πλημμέλημα) ο υπάλληλος χάνει τη δουλειά του, φτωχαίνει και στιγματίζεται. Μπορεί να πρόκειται για υπάλληλο που τη θέση του την έχει αποκτήσει με αλλεπάλληλες αξιοκρατικές κρίσεις. Αδιάφορο· τη χάνει μονομιάς. Εξίσου ολοφάνερα θίγεται το τεκμήριο αθωότητας».

2. Πίσω απ’ τα λόγια. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος γράφει: «Είναι κωμικοτραγική η --άλλοτε απεγνωσμένη και άλλοτε κυνική-- προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων και επικοινωνιακών διερμηνευτών τους να μεταγλωττίσουν τη δημοκρατική ορολογία και τα κοινωνικά δικαιώματα με νεολογισμούς τύπου «κινητικότητα», «διαθεσιμότητα», «υποχρεωτική αργία».

3. Η κατάρρευση της δικαιοκρατικής αρχής. Γράφει ο Στέφανος Δημητρίου. Η αυτοδίκαιη αργία είναι όντως το πρόσφορο μέσο, αλλά για σκοπό διαφορετικό από τον δηλωθέντα: για την περιστολή της εκδήλωσης του φρονήματος και της σύστοιχης με αυτό πολιτικής δράσης. Η ασκούμενη πολιτική –εντός Μνημονίου και υπέρ αυτού– δεν μπορεί να τελεσφορήσει σε συνθήκες δημοκρατίας.

Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Άγγελου Ελεφάντη: μια διαρκής απουσία. Να ξανασκεφτούμε τον Άγγελο Ελεφάντη. Ο Χάρης Γολέμης και ο Αριστείδης Μπαλτάς συζητάνε για το έργο και τις ιδέες, τη στάση ζωής του Άγγελου Ελεφάντη.

Χάρης Γολέμης: «Η σκέψη του Ελεφάντη, το ρεύμα σκέψης που καλλιέργησε είναι εξαιρετικά χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο στη νέα συγκυρία. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, κατά την γνώμη μου, να μακρ οημερεύσει αποσιωπώντας ή κουκουλώνοντας τις σφοδρές ιδεολογικές και πολιτικές συγκρούσεις του παρελθόντος. Το στοίχημα για κάποιους από εμάς είναι πώς μπορούμε να μπολιάσουμε όσα πήραμε από τον Άγγελο στο νέο πολιτικό υποκείμενο, όχι βέβαια με έπαρση ή περιφρόνηση σε σχέση με άλλες παραδόσεις, αλλά ούτε με αποσιωπήσεις ή σχετικισμού».

Αριστείδης Μπαλτάς: «Ο Ελεφάντης --του το είχα πει κάποτε και του άρεσε-- ήταν αριστοκράτης. Δεν θα ασχολούνταν με το διάφορο, τη μιζέρια της θέσης, της καρεκλίτσας, τα ευτελή μικροπράγματα κλπ. Τυπικά, κοινωνιολογικά, όπως όλοι μας, ήταν βέβαια μικροαστός. Ωστόσο, για λόγους ιστορικούς, καταγωγικούς, διαπαιδαγώγησης, είναι αριστοκράτης με την έννοια ότι δεν έχει ανάγκη να διεκδικήσει: γνωρίζει την υπεροχή του, πνευματική και πολιτική».

Ηθογραφία, ηθικολογία και δογματισμός. Οι όροι της κριτικής ή ένας διάλογος που δεν έγινε. Η Έφη Γιαννοπούλου συνεχίζει την προβληματική που ξεκίνησε στα άρθρα που έγραψε μαζί με τον Θεόφιλο Τραμπούλη στο “Unfollow”, για τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία: «Δικαιολογεί άραγε η αγάπη και ο σεβασμός μας για τη λογοτεχνία τις προσδοκίες μας από τους συγγραφείς; Το αίτημά μας να εκφέρουν λόγο για μας και τα προβλήματά μας, να συντονίζονται με τα πάθη της κοινωνίας; Τα τελευταία τρία χρόνια η παρουσία στον δημόσιο διάλογο των συγγραφέων και γενικότερα των ανθρώπων του πολιτισμού συχνά γεννά έντονες αντιδράσεις και πολώσεις. Ίσως όμως θα είχε ενδιαφέρον να προσεγγίσει κανείς το θέμα όχι με βάση μια κάπως μεταφυσική ιδέα για τη μοναδικότητα και την ευαισθησία του δημιουργού αλλά περιγράφοντας έξεις και διαθέσεις που συνδέονται με τη θέση του τόσο στο λογοτεχνικό πεδίο όσο και στο ευρύτερο πεδίο της εξουσίας.

Η καρδιά χτυπάει αριστερά. Ο Νίκος Σαραντάκος, στη μόνιμη στήλη του «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» μας γράφει για την ετυμολογία και τη διαδρομή των λέξεων «αριστερά» και «δεξιά»: «Άλλωστε, παρά το ετυμολογικό άχθος και τις προκαταλήψεις χιλιετιών, τα κόμματα και οι παρατάξεις της Αριστεράς πολύ συχνά δηλώνουν την αριστερή τους τοποθέτηση και στον τίτλο τους, ενώ τα δεξιά κόμματα σχεδόν πάντοτε το αποφεύγουν -- εκτός λάθους, σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει υπολογίσιμο συντηρητικό κόμμα που να έχει τη λέξη «δεξιός» στον τίτλο του. Φαίνεται πως άρκεσαν δυο αιώνες κοινωνικών και πολιτικών αγώνων για να αρχίσει να θεωρείται κακόσημη η λέξη «δεξιά»!

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Το success story της κυβέρνησης κινείται στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» σχετικά με τους φόρους

Το δημοσίευμα του «Βήματος» σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για παγίωση των εξοντωτικών, και μέχρι πρότινος «προσωρινού χαρακτήρα», φόρων αναδεικνύει τον αδιέξοδο, αναποτελεσματικό και πλήρως αντικοινωνικό χαρακτήρα του μνημονιακού προγράμματος. Τη στιγμή που η οικονομία ασφυκτιά, η φοροληστρική επίθεση ενάντια στα εισοδήματα των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων, σε συνδυασμό με την φορολογική ασυλία του πλούτου, τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, στραγγαλίζει κάθε δυνατότητά της χώρας για ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα success story που κινείται στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, η σκληρή πραγματικότητα των λουκέτων στις επιχειρήσεις, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των εκατομμύρια ανέργων αποτελούν την εφιαλτική υπενθύμιση της πραγματικότητας.

Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στον τούρκικο λαό


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον τουρκικό λαό, στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ και όλης της Τουρκίας.

Η  διαμαρτυρία που ξεκίνησε με αφορμή το πάρκο Γκεζί έχει εξελιχτεί σε μια εξέγερση για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, την αξιοπρέπεια. Η πολιτική Ερντογάν αποτελεί δείγμα του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας» που παρουσιάζεται και στις χώρες του νότου ως παράδειγμα προς μίμηση. Του νεοφιλελευθερισμού που εξαθλιώνει τους λαούς και καταργεί τις δημοκρατικές ελευθερίες.

 Όπλο της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κρατική καταστολή και η  σιωπή των εγχώριων media, σύμμαχος των διαδηλωτών, όμως, είναι ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, που περνά τα όρια της Ευρώπης. Αυτό το κίνημα πρέπει να δυναμώσουμε και στη χώρα μας και να στηρίξουμε πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν τη δύναμη των λαών απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τους εκπροσώπους του.


Διαβάστε επίσης:
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Τουρκίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα καταγγείλει τη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου και των Ναυπηγείων Ελευσίνας


Ανακοίνωση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με την εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής χαριστικής τροπολογίας σχετικά με την τροποποίηση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου και των Ναυπηγείων Ελευσίνας
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ την Δευτέρα (3/6/2013) θα καταγγείλει με γραπτή επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής την απαράδεκτη μεθόδευση πραξικοπηματικής εισαγωγής της χαριστικής και ετεροβαρούς Τροπολογίας των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, με αριθμό 535/101/31.5.13, που αφορά στην τροποποίηση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου και των Ναυπηγείων Ελευσίνας και θα ζητήσει την απόσυρσή της και την παραπομπή της στην αρμόδια Επιτροπή ως αυτοτελές σχέδιο νόμου.

Με ένα πανό στέλνουν μήνυμα οι Νέοι/Νέες του ΣΥΡΙΖΑ Βόλου στον τουρκικό λαό


Αλληλεγγύη στον Τούρκικο Λαό!

Φωτορεπορτάζ: Η πρώτη μέρα του Διημέρου Ειρήνης και Αλληλεγγύηςστο Μαραθώνα


Με πορεία Ειρήνης από τον τύμβο του Μαραθώνα στο λιμανάκι της Ν. Μάκρης άρχισε το Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013, ώρα 7 μμ, το διήμερο Ειρήνης και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Κατά την έναρξη της πορείας χαιρέτισε ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιώργος Πάντζας.

Τους ειρηνοδρόμους θα υποδέχτηκε στο λιμανάκι Ν. Μάκρης ο δημοτικός  σύμβουλος Φώτης Δεληβοριάς εκ μέρους του Δήμου Μαραθώνα.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Πάνος Τριγάζης, συντονιστής της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το «Έτος Λαμπράκη».  

Τον διαδέχτηκε στο βήμα για χαιρετισμό ο Ηλίας Χρονόπουλος, Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού. 

Ακολούθησε η έγκριση της «Διακήρυξης του Μαραθώνα 2013».

Την κεντρική πολιτική ομιλία (ώρα 8:30 μμ) έκανε η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ



Φωτογραφίες: Γιώργος Παναγάκης

Η Ρεπούση και το πούσι


Του Θανάση Καρτερού
Χρόνια και χρόνια έτρεφαν τους Έλληνες οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της εθνικής μνήμης, οι και εθνικόφρονες αποκαλούμενοι, με ένα αχταρμά από αλήθειες, μισές αλήθειες, θολές κατασκευές και πεντακάθαρα ψέματα - λες και φοβόμαστε ως έθνος την Ιστορία μας. Και κάθε προσπάθεια συζήτησης, αν, για παράδειγμα, υπήρξε όντως κρυφό σχολειό ή αν όντως άρχισε η ελληνική επανάσταση με τους παπάδες και τους προύχοντες να σηκώνουν το λάβαρο της ελευθερίας ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επέσυρε και διασυρμό αλλά και πολύ πιο σοβαρές τιμωρίες.

Κι αφού κλήθηκε η εγκεκριμένη υπό του Κράτους Ιστορία της Ελλάδας να υπηρετήσει το συμφέρον της εθνικοφροσύνης, φυσικό κι επόμενο ήταν να φτάσουμε και στη νεότερη μυθολογία, στον εμφύλιο και στα χρόνια μετά απ' αυτόν. Μαθαίναμε τότε πώς οι κομμουνιστές ανακάλυψαν ειδικές χρήσεις για τα κονσερβοκούτια, πώς η πατρίς γέννησε ερυθρούς μητραλοίες και κατσαπλιάδες και πώς υφάνθηκε ο ιστός της αράχνης περί το σώμα της Ελλάδας. Με στοιχεία, μαρτυρίες, περιφερόμενους εθνοδιδασκάλους, πρόθυμους ιστορικούς. Κανονικό και καλοπληρωμένο εθνικό στρατό - επί της Ιστορίας και της αθάνατης δάφνης.

Και ποιος ο λόγος να τα σκαλίζουμε τώρα όλα αυτά; Μα αυτοί τα σκαλίζουν. Είναι εκπληκτικό πως ακόμα και σήμερα πάλλεται κάτω από την ευρωπαϊκή αβρότητα και τη δημοκρατική επιδερμίδα η εθνικόφρων καρδιά τους. Πόσο έτοιμοι και πρόθυμοι είναι να λιντσάρουν με μανία τη Ρεπούση για το Ζάλογγο, τον Ζίζεκ για τα Γκουλάγκ και τον Τσίπρα για τον Στάλιν. Και όχι μόνο οι οξυδερκείς και αντικειμενικοί ιστορικοί της χιτλερικής σχολής, αλλά και στελέχη της Ν.Δ., κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές, δημοσιογράφοι, δεσποτάδες - ένας νέος εθνικός στρατός Ιστορίας υπό διαμόρφωση.

Ειδικά η περίπτωση της Ρεπούση δείχνει τη ραγδαία πρόοδο της εθνικοφροσύνης μέσα σε λίγα χρόνια. Το βιβλίο της Ιστορίας που την έκανε κόκκινο πανί εξετάστηκε, κρίθηκε και εγκρίθηκε επί κυβέρνησης Ν.Δ. - με πρωθυπουργό τον Καραμανλή. Η εθνικοφροσύνη τότε είχε θεωρηθεί όχι μόνο σκουριασμένη, αλλά και επιζήμια - ο έρωτας του μεσαίου χώρου επέβαλε κάποια ανοχή. Σήμερα όμως, λίγο η εθνική ταπείνωση των Μνημονίων, λίγο οι ναζί στα δεξιά τους, λίγο τα ακροδεξιά τους μυαλά, καθιστούν αναγκαία την επιστροφή στις ρίζες. Ζάλογγο και συνωστισμός εναντίον Μέρκελ - κάπως έτσι.

Επιγραμματικά: Δώστε στο έθνος τη Ρεπούση, να ξεχάσει το εθνικό μας πούσι...

Ναόμι Κλάιν: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφηγηθεί το μέλλον


Συνέντευξη στην "Αυγή" και την Αναστασία Γιάμαλη
Η άφιξή της συζητήθηκε. Μίλησε στο BFest της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης και στους "Φακέλους" του Αλέξη Παπαχελά. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν είναι μια προσωπικότητα με ισχυρή επιρροή στη σύγχρονη αριστερή διανόηση. Από το "Δόγμα του Σοκ" και το "No Logo" μέχρι τις παρεμβάσεις της στο κίνημα Occupy, η Καναδέζα Κλάιν, εκτός από το να γράφει βιβλία που ξεχωρίζουν, ξέρει και να πιάνει τον παλμό μιας χώρας βυθισμένης στην κρίση. Τη συναντήσαμε σε ένα μικρό καφέ κάτω από τα δέντρα, πίσω από τη Μιχαλακοπούλου. Εκεί, μιλήσαμε για το κίνημα, για την άνοδο της Ακροδεξιάς, που την ανησυχεί ιδιαίτερα, για τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές, που την γεμίζει ελπίδα, για τους "όχι τόσο τεμπέληδες" Έλληνες και για την "επική αλλαγή θέματος", για το ΔΝΤ, που "αυτομαστιγώνεται", και βέβαια για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός μετώπου που θα εξηγεί πως το "όχι στη λιτότητα δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου".


* Το κίνημα που έγινε γνωστό ως "κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης" (antiglobalization movement) συσπείρωνε πρακτικά τη φοιτητική και ακαδημαϊκή Αριστερά και κάποιες ομάδες οικολόγων. Το σημερινό κίνημα που στην Αμερική λέγεται Occupy και στην Ευρώπη λέγεται "των πλατειών" ή των Αγανακτισμένων είναι πολύ πιο μαζικό και πολύ πιο "απλό" ως προς τις παραδοχές του. Κινητοποίησε και μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης. Η λύση είναι τα πιο πλατιά κινήματα με πιο μετριοπαθή αιτήματα και στόχους;
Δεν ισχύει πως το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης συσπείρωνε μόνο αυτά τα κομμάτια, το εργατικό κίνημα είχε πολύ σημαντική δράση μέσα στο κίνημα. Νομίζω πως η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο κινήματα είναι πως το κίνημα κατά της εμπορικής παγκοσμιοποίησης που ήρθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας στο Σιάτλ, το 1999, αλλά προϋπήρχε, είναι πως ήταν ένα κίνημα που γεννήθηκε εν μέσω οικονομικής έκρηξης.
Ξέρετε, όταν "συνέβη" το Σιάτλ, βρισκόμασταν στην ακμή της φούσκας του ".com" (του Διαδικτύου) και μιλάμε για τη γενέτειρα του Μπιλ Γκέιτς. Πολύς κόσμος δεν μπορούσε να καταλάβει "ποιο είναι το πρόβλημά μας", το πάρτι συνεχιζόταν και η φούσκα ήταν τόσο φουσκωμένη κι εμείς επισημαίναμε το κόστος που θα έχει αυτό στους εργαζόμενους στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, σε χώρες όπως η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές κ.ο.κ. Τότε όμως κανείς δεν ήθελε να ακούσει γι' αυτό, διότι περνούσαν μια χαρά. Οπότε ήταν δυσκολότερο να φτάσουμε και να επηρεάσουμε ένα πιο mainstream κοινό, σε αντίθεση με το Occupy, όπου υπήρχε εν πολλοίς η λαϊκή συμφωνία πως αυτό το μοντέλο αποτυγχάνει και κατά συνέπεια ήταν ισχυρότερη η προοπτική του να εξελιχθεί σε ένα μαζικό κίνημα.
Επίσης υπήρχε σε μεγάλο βαθμό η στήριξη των ΜΜΕ. Στις πρώτες εβδομάδες του "Καταλάβατε", τα ΜΜΕ είχαν σχεδόν "ερωτευτεί" το κίνημα, άνοιξαν λοιπόν την συζήτηση για την ανισότητα, έγιναν πολύ καλές δημοσιογραφικές δουλειές από τα κυρίαρχα Μέσα για τα ζητήματα αυτά. Βέβαια, στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι αστυνομικοί, οι διαδηλωτές και η καταστολή και ξεκίνησαν να ψάχνουν τις εναλλακτικές κ.ο.κ. Η δεκτικότητα λοιπόν ήταν μεγαλύτερη και αυτή είναι βασική διαφορά ενός κινήματος που γεννιέται εν μέσω ακμής με ένα άλλο που γεννιέται εν μέσω κρίσης.

* Το επιχείρημα του 99% ενάντια στο 1% δεν είναι λίγο αποπροσανατολιστικό;
Νομίζω πως το "99% ενάντια στο 1%" ήταν φανταστικό, και την ίδια στιγμή σίγουρα προβληματικό. Ήταν φανταστικό διότι ήταν τόσο ευρύ και ακουγόταν καλά στα αυτιά των πολλών. Είναι ένα μήνυμα που δίνει την μεγάλη εικόνα. Είναι γεγονός πως αυτό το οικονομικό μοντέλο ωφελεί σε μεγάλο βαθμό το 1% και ο περισσότερος κόσμος είτε χάνει είτε τελματώνεται, αλλά δεν χάνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο.
Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα με το σύνθημα του 99%, ότι διαγράφει τις μείζονες διαφορές βάσει των οποίων ο κόσμος πλήττεται. Κάποιος από την ανώτερη μεσαία τάξη μπορεί να δει τον μισθό του να μένει στάσιμος, ωστόσο κάποιος άλλος έχει χάσει το σπίτι του, αυτά τα δύο δεν μπορούν να συγκριθούν. Νομίζω πως το σύνθημα θέτει καλά το "ποιος επωφελείται" από αυτό, "ποιον εξυπηρετεί". Θα μπορούσαν ίσως να έχουν επικεντρωθεί και στο 0,1%, διότι εκεί είναι τα ακόμη πιο πολλά λεφτά.

* Κεντρικό στην ατζέντα σας είναι το οικολογικό. Έχετε χαρακτηρίσει τον Καναδά "κλιματικό εγκληματία". Μια καναδική εταιρεία, η "El Dorado Gold" με την υποστήριξη των κυρίαρχων ΜΜΕ και της κυβέρνησης προχωράει σε εξόρυξη καταστρέφοντας μεταξύ άλλων το αρχέγονο δάσος και το νερό. Πιστεύετε ότι μία χώρα που βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι εύκολο να απαντήσει "όχι" σε κάτι που έχει μέσα τη λέξη "χρυσός";
Η Ελλάδα μπορεί να πει "όχι" στον χρυσό. Ο κόσμος λέει "όχι" στον χρυσό, όχι όλοι, όπως επισημαίνεις, αλλά εκείνοι που λένε το "όχι" το λένε με τόση σαφήνεια και με τόσο κουράγιο και κυρίως αντιστέκονται σε αυτήν τη λογική που λέει ότι "δεν έχεις την πολυτέλεια να νοιάζεσαι για το περιβάλλον εν μέσω κρίσης" και πως "ο στόχος είναι το να βγάλεις λεφτά, ανεξάρτητα από το ποια είναι η νέα επένδυση". Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που λειτουργεί το "Δόγμα του Σοκ", διαγράφοντας τις όποιες αντιστάσεις ή ανησυχίες εμφανίζονται, και γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό που η τοπική κοινωνία οργανώθηκε και αντιδρά πέρα από το πόσο σημαντικό είναι το διακύβευμα. Έχουν πολλά να χάσουν, η πραγματική τους οικονομία είναι σε κίνδυνο, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ο τουρισμός, και δεν είναι διατεθειμένοι να την θυσιάσουν.
Είναι μια πολύ σημαντική μάχη, που θα αποτελέσει "προηγούμενο" αντίστασης σε αυτή τη λογική και σε ευρύτερα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή. Αντιδρά η τοπική κοινωνία επειδή επηρεάζεται ο τόπος της -όπως είπες- όμως επηρεάζεται και ένα αρχέγονο δάσος, θα αποψιλωθεί, θα υπάρξουν και κλιματικές συνέπειες καθώς δεν θα υπάρχουν δέντρα για να απορροφήσουν τον άνθρακα. Το πρόβλημα όμως είναι ευρωπαϊκό, η Ευρώπη προ κρίσης άνοιγε τον δρόμο για την προστασία από την κλιματική αλλαγή -όχι πως τα πήγαινε τέλεια ή πως οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ήταν αρκετά υψηλοί-, αλλά μετά την κρίση βλέπουμε να εγκαταλείπονται οι στόχοι στην μία χώρα μετά την άλλη. Και εδώ εφαρμόζονται πρακτικές με πολύ μεγάλο κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον, επηρεάζοντας την αλιεία, τον τουρισμό...
Το ερώτημα είναι: "τι είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε;". Ελπίζω να μην περιοριστείτε μόνο σε αυτή τη μάχη, αλλά να γενικεύσετε και να οδηγηθείτε σε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το "πόσα ακόμα είναι διατεθειμένος ο ελληνικός λαός να θυσιάσει στο όνομα της ανάπτυξης και ενός οικονομικού μοντέλου που ήδη αποτυγχάνει".

* Όπως ήδη γνωρίζετε, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, εμφανίζονται νεοναζιστικά, ρατσιστικά, βίαια κόμματα. Πιστεύετε πως θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη τέτοιες δυνάμεις, 60 χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο;
Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι μακράν το πιο ανησυχητικό ζήτημα. Η ιστορική ειρωνεία πως η Γερμανία παίζει ξανά τόσο κεντρικό ρόλο σε αυτό, πιέζοντας, την εφαρμογή πολιτικών που δημιουργούν τους όρους για την ανάδειξη του νεοφασισμού στην Ευρώπη με εντυπωσιάζει. Στη Γερμανία καταλαβαίνουν πως αν επιβάλουν τη "θεραπεία του σοκ" εντός συνόρων θα απελευθερώσουν τους δαίμονες τους και γι αυτό υπάρχει έχει ισχυρό κοινωνικό δίχτυ. Οι Γερμανοί φοβούνται τι θα συνέβαινε αν δεν το είχαν, γνωρίζουν την ιστορία τους και ενώ διατηρούν το κοινωνικό κράτος τους, το αφανίζουν στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο αναμενόμενα, αλλά δεδομένα, έχουμε μάθει το μάθημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ξέρουμε πως αν ταπεινώσεις έναν λαό με κυρώσεις -και αυτό που ονομάζουν λιτότητα είναι στην πραγματικότητα κυρώσεις και δη τιμωρητικές- θα υπάρξουν συνέπειες. Ας μην γελιόμαστε, τιμωρούν τους "τεμπέληδες" Έλληνες και επιτρέψτε μου, οι κυρώσεις είναι και ρατσιστικές. Ο τρόπος με τον οποίο μιλούν στη βόρεια Ευρώπη για την Ελλάδα είναι ρατσιστικός, δίνουν τροφή στον ρατσισμό, μια μερίδα Ελλήνων θέλει να αποδείξει πως είναι "λευκή" πως είναι ευρωπαϊκή, καθώς ώς ένα βαθμό είναι πιο σκούρα και πιο "μεσανατολική". Οι επιθέσεις στους μετανάστες συνιστούν δήλωση λευκότητας και ευρωπαϊκότητας.
Η Γερμανία έχει μερίδιο της ευθύνης. Οι άλλες δυνάμεις, που επίσης έχουν μερίδιο ευθύνης, είναι εκείνες που ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται διαφορετικά το αίσθημα της απελπισίας, όταν λοιπόν τους λένε πως η εξουσία είναι στα χέρια του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Κομισιόν, κάποιοι βρίσκουν ένα μικρό πεδίο στο οποίο να μπορούν να αποδείξουν και να ασκήσουν την εξουσία τους, επιτιθέμενοι σε κάποιον μετανάστη μαγαζάτορα ή σε κάποιον άστεγο. Το μήνυμα που μεταδίδουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είναι επικίνδυνο.

* Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, είμαστε "τεμπέληδες φοροφυγάδες που πίνουν ούζο";
Αυτή η κρίση δημιουργήθηκε από τους πιο ανεύθυνους ανθρώπους στον πλανήτη, που τζογάρουν με τρόπο που κατάφεραν να καταστρέψουν το τραπεζικό σύστημα και δεν είναι υπόλογοι σε κανέναν, ούτε έναντι της Δικαιοσύνης. Ο τομέας τους παραμένει ανεξέλεγκτος. Πρόκειται για ένα επικό παράδειγμα αλλαγής θέματος. Υπάρχει και άλλο ένα επίπεδο, στον νεοφιλελευθερισμό, όλοι είναι τόσο εξαντλημένοι, αγχωμένοι και επισφαλείς, που έχουν πεισθεί ότι "οι άλλοι" είναι σε καλύτερη μοίρα, οι άνθρωποι ζηλεύουν και γίνονται μοχθηροί, έτσι γαλουχούνται στον καπιταλισμό... Η ιδέα πως κάποιος κάπου αλλού περνάει καλύτερα, ενδεχομένως δε να έχει και μεγαλύτερο διάλειμμα από τη δουλειά του, τους εξοργίζει. Αυτός είναι και ο λόγος που το "μήνυμα" του τεμπέλη Έλληνα πουλάει τόσο πολύ ακόμη και στη Βόρεια Αμερική. Τα πραγματικά στοιχεία λίγη σημασία έχουν.

* Τα τελευταία χρόνια, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως έχει γίνει πιο "μετριοπαθές" σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που οδηγούσε τις χώρες στην καταστροφή. Πώς το σχολιάζετε;
Κάθε λίγο, και λιγάκι το ΔΝΤ εκδίδει μια έκθεση "mea culpa", όπου λέει "Ουπς! μας συγχωρείτε, δεν θέλαμε να καταρρεύσει η οικονομία σας, θα αλλάξουμε". Η αλήθεια είναι πως, και με βάση τα δικά τους στοιχεία, η λιτότητα δεν λειτουργεί, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν. Βλέποντας όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι δεν έχουν πάρει κανένα μάθημα από το παρελθόν.
Το ερώτημα λοιπόν είναι "γιατί συνεχίζουν να το κάνουν αυτό"; Τελικά, ανάγεται στην ανάγκη να ασκούν εξουσία όπου μπορούν. Έτσι, ασκούν εξουσία στον ελληνικό δημόσιο τομέα επειδή αρνούνται να ασκήσουν εξουσία στις τράπεζες. Επιλέγουν την εύκολη λύση.

* Είναι μεγάλη η πιθανότητα στις επόμενες εκλογές να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση. Πόσο δύσκολο θα είναι να προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τα πράγματα σε ένα εχθρικό διεθνές περιβάλλον;
Νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο για μια χώρα να αλλάξει μόνη της τα πράγματα. Λέω εδώ και καιρό πως η μεγαλύτερη προοπτική είναι να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο οι χώρες που αντιμετωπίζουν αυτές τις "τακτικές τρομοκρατίας" των διεθνών πιστωτών. Χρειάζεται όμως να ενωθούν και να μοιραστούν ένα κοινό οικονομικό όραμα.
Η Αργεντινή, μετά την κρίση, ήταν σε θέση να ανακάμψει -ώς ένα βαθμό- διότι κάτι άλλαζε σε όλη τη Λ. Αμερική. Δεν ήταν μόνο η Αργεντινή, ήταν και η Βολιβία, το Εκουαδόρ, ο Λούλα στη Βραζιλία, η Βενεζουέλα, υπήρχε μία αριστερή παλίρροια, κυβερνήσεις απέρριπταν την νεοφιλελεύθερη συναίνεση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Yπήρχε η επιθυμία να απαγκιστρωθούν από τον ζυγό του ΔΝΤ και να δημιουργήσουν νέα οικονομικά μέτωπα μόνοι τους, έτσι δημιούργησαν νέα δίκτυα δανεισμού. Η Βενεζουέλα δάνειζε σε χώρες που είχαν προβλήματα, υπήρχε και η ALBA (Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους λαούς της Αμερικής μας), που λειτουργούσε ως εμπορικό μέτωπο ώστε καμία χώρα να μην μείνει μόνη της εν μέσω θυέλλης.
Οπότε, νομίζω πως το να είναι κανείς στην Ε.Ε. έχει μετατραπεί σε ένα ρόπαλο, σε μία ισχυρή δύναμη εξαναγκασμού, την ώρα που τα εγχώρια ΜΜΕ θέτουν την βάση για τη συζήτηση στο δίλημμα "Λιτότητα ή Βιβλική Αποκάλυψη". Λέτε πως ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις επόμενες εκλογές, εγώ λέω πως οι πιθανότητές του θα ήσαν πολύ περισσότερες αν ο κόσμος ένιωθε πως λέγοντας "όχι" στη λιτότητα υπήρχε ένα όραμα, μια εικόνα για το πως θα είναι αν πουν "ναι", για το πώς είναι η ζωή μετά τη λιτότητα.
Έτσι, αν αναγκαστείτε να αποχωρήσετε από το ευρώ -όχι πως πρέπει να το κάνετε ή έστω να το χρησιμοποιήσετε ως μέσο διαπραγμάτευσης και αξιόπιστης απειλής- να ξέρουν τι θα συμβεί. Νομίζω πως αυτό πρέπει να γίνει και ξεκινάει να δρομολογείται, πρέπει να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ποια θα είναι εκείνη η εναλλακτική οικονομική διαμόρφωση - διότι είναι προτέρημα το ότι τόσες άλλες χώρες είναι σε παρόμοια κατάσταση. Είναι σημαντικό να δείτε προς τη Λατινική Αμερική και τους τρόπους με τους οποίους οι χώρες της ALBA ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα μέτωπο κατά του ΔΝΤ και των ΗΠΑ.
Τώρα, ο στόχος δεν είναι να πειστεί ο κόσμος πως οι πολιτικές λιτότητας είναι απεχθείς, αλλά πως λέγοντας, όχι σε αυτές τις πολιτικές δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου. Πρέπει να αρθρώσετε πώς θα είναι ο άλλος κόσμος. Ξέρω πως γίνεται πολλή συζήτηση επ' αυτού, για το κατά πόσο η άρνηση της λιτότητας είναι αρκετή ή αν πρέπει να δώσετε εναλλακτική εικόνα. Νομίζω πως είναι απαραίτητο. Κατά τη σύντομη παραμονή μου στην Ελλάδα παρατήρησα πως το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο φόβος για το άγνωστο και η εξίσωση του άγνωστου με το τέλος του κόσμου.