ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ!
ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΑΖΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Την πλήρη αδυναμία τους δήλωσαν οι διοικήσεις Εθνικής και Eurobank να καλύψουν ιδιώτες το 10%της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τους!
Έτσι, οι δύο τράπεζες ανακεφαλαιοποιούμενες θα περάσουν στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στην ουσία της τρόικας που ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχο στο Ταμείο, αφού το τελευταίο θα βάλει τελικώς όλα τα λεφτά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες, τα οποία, όμως, θα τα επωμισθεί με δάνεια το δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι!
Με την εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά ματαιώνεται και το deal Εθνικής - Eurobank, μιας και το τι θα επακολουθήσει της ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών θα το αποφασίσει το ΤΧΣ, στην ουσία η τρόικα, η οποία δεν επιθυμεί τη συγχώνευση των δύο τραπεζών για τους δημοσιονομικούς κινδύνους που επιφυλάσσει και κυρίως για το ότι ο νέος όμιλος θα περάσει μετά από σύντομο χρονικό διάστημα στα χέρια του κράτους, αφού θα είναι δύσκολο να εξευρεθούν τα απαιτούμενα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια για την εξαγορά του.
Οι εξελίξεις αυτές βάζουν «
βόμβα»
στο παρόν και το μέλλον Εθνικής και Eurobank και συνολικότερα
στο τραπεζικό σύστημα, με τις μετοχές τους να
πέφτουν κατακόρυφα σε μηδενικά επίπεδα.
Σε μια στιγμή που η ύφεση επιτείνεται και τα κόκκινα δάνεια διαρκώς εκτινάσσονται, το μέλλον του τραπεζικού συστήματος διαγράφεται όλο και πιο δυσοίωνο, με πολλαπλούς κινδύνους να καιροφυλακτούν και προς πάσα κατεύθυνση.
Αυτήν την ώρα, η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών αναγορεύεται ως μόνη διέξοδος για τον αναπροσανατολισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα που προϋποθέτει μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή στη χώρα.
Για τη σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ EUROBANK ΣΤΟ ΤΧΣ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζώνΕθνική και Eurobank, μετά τη γνωστοποίηση από τις διοικήσεις δύο τραπεζών, στην Τράπεζα της Ελλάδος, της αδυναμίας τους να καλύψουν το 10% της απαιτούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, από ιδιωτικά κεφάλαια.
Αυτό δήλωσε, χθες το βράδυ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, που θέτουν πλέον εν αμφιβόλω το deal των δύο τραπεζών, ενώ κατηγορηματικές είναι οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και της Τράπεζας της Ελλάδος, πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς.
Αναλυτικότερα, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι οι δύο τράπεζες, με επιστολές που έστειλαν στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, γνωστοποιούν ότι «δεν είναι πιθανόν να"σηκώσουν" το 10% του κεφαλαίου που απαιτείται από την ιδιωτική αγορά».
Αυτό σημαίνει -πρόσθεσε η ίδια πηγή- πως «στις επόμενες ημέρες, το ΤΧΣ ξεκινά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των δύο αυτών τραπεζών και γίνεται ο κύριος μέτοχος». Ακόμη συμπλήρωσε πως «την τελική απόφαση για τη συγχώνευση θα την πάρει το ΤΧΣ». Διευκρίνισε πως «όσεςδιαδικασίες έχουν γίνει μέχρι τώρα, ισχύουν, απλώς αναστέλλονται οι περαιτέρω διαδικασίες μέχρις ότου αποφασίσει πλέον ο νέος μέτοχος με τα δικά του κριτήρια, που είναι το δημόσιο συμφέρον».
Στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτό το deal, μετά τα χθεσινά, είπε «δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις του ΤΧΣ, διότι αυτό είναι πλέον ο μέτοχος και πρέπει να το σεβαστώ θεσμικά». Στο ερώτημα αν θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν ολοκληρωθεί το deal, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως «σημασία έχει η ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό είναι το βασικό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την ανακεφαλαιοποίηση έχουν καταβληθεί ήδη σημαντικοί πόροι ως προκαταβολές.
Ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ερωτάται εάν υπάρχει πιθανότητα εκτός από τη συγχώνευση να πωληθούν οι δύο τράπεζες χωριστά από το ΤΧΣ. «Το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει με βάση τα κριτήρια που αυτό έχει», απάντησε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να προκαταλάβω από τώρα τις αποφάσεις του ΤΧΣ. Υπάρχει δ.σ. που αποφασίζει». Αιτία των ραγδαίων εξελίξεων ήταν ο φόβος που διατύπωσαν στελέχη της τρόικας για συστημικό κίνδυνο που θα προκαλούσε στο τραπεζικό σύστημα η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, λόγω του μεγέθους τους και των αυξημένων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης που θα είχε το υπό διαμόρφωση σχήμα.
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές αποφάσισαν να «παγώσουν» το deal, φοβούμενοι ότι η νέα Εθνική Τράπεζα που θα προέκυπτε, δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια. Συνεπώς, η νέα τράπεζα θα οδηγεί το υπό κρατικό έλεγχο, ενώ, λόγω του μεγέθους της, θα ήταν δύσκολη η ιδιωτικοποίησή της σε επόμενη φάση. Διατύπωσαν δε και φόβους για έμμεσες ή άμεσες δημοσιονομικές πιέσεις. Στο πλαίσιο των χθεσινών αποφάσεων, από σήμερα, η Εθνική και η Eurobank ξεκινούν τις διαδικασίες αύξησης των μετοχικών τους κεφαλαίων αυτόνομα η καθεμία.
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση των ελεγκτών της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, και την επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου. Μετά τη σύσκεψη, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, στην οποία πλέον γίνεται λόγος για τέσσερις πυλώνες του τραπεζικού συστήματος, αντί για τρεις.
Παράλληλα, αποκαλύπτει επιτάχυνση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Απριλίου, όπως προέβλεπε το αρχικό σενάριο και δεν παρατείνεται για τον Μάιο, όπως είχε αφεθεί να διαρρεύσει. Διαβεβαιώνει πως το ΤΧΣ θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια, από το 50 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί, ενώ υπογραμμίζει πως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της κεντρικής τράπεζας είναι το ακόλουθο: «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματοςχρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».
ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ 400.000 ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κρατούν την αναπνοή τους οι εμπλεκόμενοι με το Χρηματιστήριο παράγοντες, μετά την είδηση ότι οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank απέστειλαν επιστολές στην ΤτΕ δηλώνοντας ότι δεν είναι πιθανό να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μίας. Ως εκ τούτου, αμφότερες «περνάνε» στο ΤΧΣ το οποίο θα λάβει και τις επόμενες αποφάσεις.
Ελεύθερη πτώση των συγκεκριμένων μετοχών, αλλά ισχυρότατους κραδασμούς στο Χρηματιστήριογενικότερα αναμένουν σήμερα εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών μετά τις παραπάνω εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη τους την πιθανότητα μη αναστολής διαπραγμάτευσης των δύο τίτλων σε περίπτωση που οι χρηματιστηριακές αρχές επιχειρηματολογήσουν ότι οι έως τώρα ανακοινώσεις παρέχουν επαρκή πληροφόρηση και ολοκληρωμένη εικόνα στο επενδυτικό κοινό.
Οι ίδιοι παράγοντες, ωστόσο, κάνουν λόγο για πιθανές παρενέργειες στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης και των άλλων συστημικών τραπεζών, υπογραμμίζουν ότι αναμένουν αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ τονίζουν πως ήρθε το ιστορικό τέλος της τραπεζοκεντρικής δομής του Χρηματιστηρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ανησυχία και έντονος προβληματισμός υπάρχει όσον αφορά στην επόμενη ημέρα των μετόχων των δύο τραπεζών οι οποίοι αγγίζουν τις 400.000. Σχετικά με το θέμα αυτό κύκλοι του Χρηματιστηρίου εξέφραζαν έντονη ανησυχία για το κατά πόσο, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, οι σημερινοί μέτοχοι των δύο τραπεζών θα παραμείνουν κάτοχοι αυτών. Προσθέτουν, τέλος, πως αναμένουν νέες ανακοινώσεις, οι οποίες θα απαντούν στα ερωτήματα αυτά, διευκρινίζοντας σαφώς και την τύχη των σημερινών μετόχων.
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Οι έντονες πιέσεις που άσκησε το τελευταίο διάστημα η τρόικα ζητώντας «πάγωμα» της συγχώνευσης κατέληξαν στη χθεσινή απόφαση. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος αργά χθες το βράδυ, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες(Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου.
Το ΤΧΣ θα καλύψει, πλήρως, τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η Eurobank παραμένει σε αυτή τη φάση ως τέταρτος πόλος του τραπεζικού συστήματος και μένει να αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα. Μένοντας αυτόνομες,Εθνική και Eurobank μπορούν να αποτελέσουν πόλο συγκέντρωσης των τραπεζών που έχουν μείνει εκτός της διαδικασίας συγκέντρωσης - καταρχάς του νέου ΤΤ και της Νέας Proton που ελέγχει ήδη μετοχικά το ΤΧΣ - όπως και άλλων μικρομεσαίων πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς να αποκλείεται να αποφασιστεί η συγχώνευσή τους σε επόμενο στάδιο.
«ΒΟΥΤΙΑ» 30% ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ EUROBANK
«Βουτιά» 30% σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank Ergasias, μετά την αναστολή των διαδικασιών για τη συγχώνευσή τους και την ανάληψη του ελέγχου τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Η παραδοχή τους ότι μάλλον δεν θα αντλήσουν το απαιτούμενο 10% των κεφαλαιακών τους αναγκών από τους ιδιώτες επενδυτές είναι αρκετά αρνητική εξέλιξη καθώς οι μέτοχοί τους ίσως γίνουν ιδιοκτήτες μιας κρατικοποιημένης τράπεζας», σχολίασε η Μαρία Κανελλοπούλου, αναλυτής στην Euroxx Χρηματιστηριακή.
Λίγα λεπτά μετά τις 11:00, ο γενικός δείκτης ΓΔ-1,07% υποχωρεί κατά 1,68% στις 809,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 6,62 εκατομμύρια ευρώ.
Στους κλαδικούς δείκτες, απώλειες άνω του 17% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ πτώση άνω του3% σημειώνουν και οι δείκτες Τεχνολογίας, Πετρελαίου & Αερίου και Πρώτων Υλών.
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντικές απώλειες γύρω στο 20% καταγράφει και ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Δευτέρα 8 Απριλίου 2013.