ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013


«Για τον άλλον ο Άλλος είσαι εσύ. Φασισμός, ρατσισμός και εκπαίδευση»: Ημερίδα Α” ΕΛΜΕ Δ. Αττικής

afisa-hmeridasΑ’ ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
(Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ –Ομάδα πολιτισμού και κοινωνικού προβληματισμού της ΕΛΜΕ)
Ημερίδα για τα φαινόμενα του φασισμού – ρατσισμού και την ευθύνη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η ομάδα πολιτισμού και κοινωνικού προβληματισμού της Α΄ΕΛΜΕ  Δυτικής Αττικής, διοργανώνει ημερίδα για τα φαινόμενα του φασισμού – ρατσισμού και την ευθύνη της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι σ’ αυτά.
ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΗ 2013, 3.00 – 8.00 μ.μ.
στο 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (Χατζηδάκη και Νικολαΐδη).
Γιατί πιστεύουμε ότι: Για τον άλλον ο «Άλλος» είσαι εσύ.
Λίγα λόγια για την ημερίδα:
Στις μέρες μας εμφανίζονται όλο και πιο συχνά φαινόμενα εκφασισμού της κοινωνίας και ρατσιστικών συμπεριφορών. Εμείς σαν εκπαιδευτικοί αισθανόμαστε την ανάγκη να μιλήσουμε γι’αυτά με τους συναδέλφους μας, τους μαθητές μας και κάθε ενεργό πολίτη που δεν βολεύεται στο ρόλο του αμήχανου θεατή. Πιστεύουμε ότι σκοπός της εκπαιδευτικής κοινότητας πρέπει να είναι όχι μόνο η πρόληψης της ρατσιστικής – φασιστικής βίας, αλλά και η προώθηση της ανοχής στη διαφορετικότητα, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ισότητας.
Το φασισμό – ρατσισμό βαθιά κατάλαβέ τον …
…Δεν θα πεθάνει μόνος του. Με γνώση, συλλογικότητα και πάθος για ελεύθερη ζωή, αντιπάλεψέ τον.
«Για τον άλλον ο Άλλος είσαι εσύ.
Φασισμός, ρατσισμός και εκπαίδευση: μια ιστορία για αμήχανους θεατές και ενεργούς πολίτες»
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Α ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΗ 2013, 3.00 – 8.00 μ.μ. ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
(Χατζηδάκη και Νικολαΐδη – Ελευσίνα)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
14.30 μ.μ. – 15.00 μ.μ.: προσέλευση – προβολή video
Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Το φασισμό – ρατσισμό βαθιά κατάλαβέ τον … 15.00 μ.μ. – 17.00 μ.μ
Συντονισμός: Δημήτρης Καρυώτης. Πρόεδρος ΕΛΜΕ
15.00 μ.μ. – 16.00 μ.μ.: εισηγήσεις – παρουσιάσεις

Γιώτα Ιωαννίδου, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ και Έλενα Στριφτόμπολα, μέλος της Ομάδας της ΕΛΜΕ:  Πως φτάσαμε ως εδώ; Από το «σχολείο σε κρίση» στο «σχολείο της βίας».

Σπύρος Μαρκέτος, ιστορικός, επίκουρος  καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Τι βοηθά και τι χτυπά το φασισμό;

Πολυμέρης Βόγλης, ιστορικός, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας: Ο φασισμός έρχεται από το παρελθόν.

Γιώργος Νικολαϊδης, ψυχίατρος, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού: Βία και Επιθετικότητα, Ρατσισμός και Ξενοφοβία: η διαλεκτική του ψυχισμού με το κοινωνικό περιβάλλον σε περιόδους κρίσης.
16.00 μ.μ. – 17.00 μ.μ.: ερωτήσεις – παρεμβάσεις
17.00 μ.μ. – 17.30 μ.μ.: Διάλειμμα
Β ΕΝΟΤΗΤΑ: …Δεν θα πεθάνει μόνος του. Με γνώση, συλλογικότητα και πάθος για ελεύθερη ζωή, αντιπάλεψέ τον  17.30 μ.μ. – 20.00 μ.μ.
Συντονισμός: Λάμπρος Κουτσοθεοδωρής, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ και Χριστίνα Χρονοπούλου, μέλος της Ομάδας της ΕΛΜΕ
17.30 μ.μ. – 17.45 μ.μ.: εισήγηση – παρουσίαση

Τάσος Υφαντής, κοινωνικός λειτουργός, από την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου»: «Γιατροί Του Κόσμου – Ελληνικό Συμβούλιο Για Τους Πρόσφυγες: «Enough – Αρκετά», Πρόγραμμα Προώθησης και Ανοχής στη Διαφορετικότητα και   Πρόληψης της Ρατσιστικής Βίας στην Ελλάδα».
Χωρισμός σε δύο ομάδες – εργαστήρια
1η ομάδα: 18.00 μ.μ. – 19.30 μ.μ. παρουσίαση και συζήτηση, παρεμβάσεις

Κατερίνα Μπρεντάνου, Δρ. ιστορίας – θεατρολογίας, σχολική σύμβουλος: Αποκαλύπτοντας τη συνενοχή. Δειγματική διδασκαλία για μια βιωματική προσέγγιση στην Ιστορία
2η ομάδα: 18.00 μ.μ. – 19.30 μ.μ. παρουσίαση και συζήτηση, παρεμβάσεις

Λάκης Κουρετζής, παιδαγωγός – σκηνοθέτης – συγγραφέας, Επιτ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών
διευθυντής σπουδών – Βασικός Εμψυχωτής Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού του «Θεάτρου της Ημέρας»: Παίζοντας θέατρο-θεατρικό παιχνίδι, Εσύ με τους «Άλλους». (Μία σπουδή για ενεργοποιημένους θεατές).
19.45 μ.μ. – 20.00 μ.μ. : ΕΛΜΕ: Κλείσιμο της ημερίδας
Οργανωτική επιτροπή: Ομάδα πολιτισμού και κοινωνικού προβληματισμού της ΕΛΜΕ

ΚΕΔΔΕ: Οι δημοσιογράφοι να Απομονώσουν τους κομιστές της Χρυσής Αυγής

tragkas-xaΚίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας
Το πραγματικό πρόσωπο του σταθμού ΣΚΑΪ και του παρουσιαστή-περφόρμερ της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου Γιώργου Τράγκα αποκαλύφθηκε με την εκπομπή της Κυριακής στην οποία έπαιξαν μπάλα χωρίς αντίπαλο τέσσερα (4) στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Ο δημοφιλής σταρ της δημοσιογραφίας, ειδικευμένος στον αντιμνημονιακό αγώνα με χυδαίο ύφος και συνθηματολογία, με εύκολα και πιασάρικα κλισέ του αντιγερμανικού ρεπερτορίου, έφερε στο προσκήνιο τους «αντισυστημικούς» φίλους του συστήματος, που ξιφουλκούν και αυτοί κατά της Μέρκελ και των τοκογλύφων, αλλά επιτίθενται στην πράξη κατά των αδύναμων εργατών, των μεταναστών, αλλά και κατά του οργανωμένου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Το ίδιο έκανε στις εκπομπές του για χρόνια ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος-περφόρμερ. Αναμασούσε τα αντισυστημικά κλισέ, αποκοιμίζοντας τους ακροατές του, με το γνωστό του πομπώδες θεατρικό ύφος, μουσολινικής έμπνευσης, χύνοντας δηλητήριο κάθε φορά που του δινόταν ευκαιρία απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων και στα κόμματα της Αριστεράς που τάσσονταν με αυτούς.
Τα κανάλια και τα άλλα ΜΜΕ των εφοπλιστών προβάλλουν συστηματικά τις θέσεις και τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, καθώς και «επιτροπές κατοίκων» που υποστηρίζουν ανοικτά ρατσιστικές-φασιστικές θέσεις. Εργάζονται συνειδητά για την υποταγή και τον εκφοβισμό, για την παραπληροφόρηση και το σκοταδισμό.
Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι του σταθμού, η ΕΣΗΕΑ, οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου πρέπει να απομονώσουν τέτοιες πρακτικές και να κρατήσουν αδιάλλακτη στάση απέναντι στους κομιστές της νεοναζιστικής συμμορίας.

Σήμερα (δεν) είναι μία άλλη μέρα.

Της μουρλής γίνεται στην Ελλάδα, χαίνουν οι μαύρες τρύπες και χάσκουν οι τρυπάρες, άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους κι άλλοι τα σπίτια τους, αλλά το δούλεμα πάει σύννεφο, με τους 1908 επίορκους υπαλλήλους κι άλλα ισοβαρή θέματα που απασχολούν τα δελτία ειδήσεων με τις ώρες, λέγονται οι παρλαπίπες με το καντάρι και παίρνουν φωτιά τα μαρκούτσια σωρηδόν.


Χάνεται κόσμος, χάνονται δουλειές, χάνονται ζωές. Γίνονται συζητήσεις με την Τρόικαακριβώς για όλα αυτά με αποτέλεσμα κάθε φορά την τροπή τους προς το ακόμα χειρότερο και αντί αυτών, μέγας κοπετός στην επικράτεια περί Γουλιμή, ΔΗΜΑΡ και Μανιτάκη. Κυριακή χθες. Από νωρίς το πρωί αναμενόταν και ετοιμαζόταν η συνάντησηΣαμαρά – Τρόικας – ένας Πρωθυπουργός δηλαδή τετ α τετ ή ελληνιστί ενώπιος ενωπίοις μετρεις υπαλλήλους, αλλά τι υπαλλήλους!Των Δανειστών! Ηγουν των Ιερών Τεράτων καικανονίζουν αν η Ελλάδα θα ‘χει τρένα ή μπρόκολα, αν θα έχει σημαία ή γενόσημα, αν θα έχει υδρογονάνθρακες ή άνθρακες.


Στις 10 π.μ. θα άρχιζε η συνάντηση – δεν ήχησαν οι σειρήνες (της αντιαεροπορικής άμυνας), αλλά άρχισαν οι ζωντανές συνδέσεις – και δωσ’ του οι «επίορκοι», εδώ οι «επίορκοι», εκεί οι «επίορκοι», μας φάγανε οι Τροϊκανοί ακόμα 50 Ευρώ στην κάθε σύνταξη......11.30΄! Η συνάντηση έχει κορυφωθεί. Ο κ. Σαμαράς ανθίσταται σθεναρώς του πατρώου εδάφους, υπερ βωμών κι εστιών, τάιμ άουτ, παρ’ τε τους βωμούς, παρ’ τε και τις εστίες – τουλάχιστον αυτές που το στεγαστικό τους είναι στο κόκκινο.

11.35΄! Καλύπτουμε τη συνάντηση λεπτό προς λεπτό, ορισμένοι επίορκοι εντοπίσθηκαν διαφεύγοντες στην ορεινή Κορινθία, 11.45΄, τηλεφωνεί ο κ. Βενιζέλος, θέλει κι αυτός συνάντηση με την Τρόικα, 11.46΄ο κ. Σαμαράς του κλείνει το τηλέφωνο, 11.47΄ο κ. Βενιζέλος ανακοινώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει το πράσινο φως για τις συμφωνίες που πρόκειται να επιτευχθούν σ’ αυτήν τη συνάντηση, 11.44΄- τρία λεπτά νωρίτερα δηλαδή – το Mega μεταδίδει τα χαρμόσυνα νέα (Ετσι γίνεται πάντα: το Mega προηγείται δυο – τρία λεπτά της πραγματικότητας, είναι θέμα χωροχρόνου μέσα στη σκουλικότρυπα).

11.50΄: Ο κ. Σαμαράς συμφωνεί σε νέα μέτρα, «διαρροές» διαδίδουν το αντίθετο, σκέψεις να ανακρουσθεί ο εθνικός ύμνος υποχωρούν μπροστά σε νηφαλιότερες: να πιασθεί ο κ. Μανιτάκης, να τον πάνε για καφέ, ώστε να μην κάνει τίποτε δηλώσεις και οι 1908 επίορκοι υπάλληλοι γίνουν 1909!

Ωρα 12.00΄ακριβώς. Το «σκληρό παζάρι» φθάνει στο τέλος του, υπήρξαν «σημείαπροσέγγισης» αρκετά θέματα όμως «μένουν ανοιχτά», εντός ολίγου ο κ. Στουρνάρας θα κάνει δηλώσεις, χαλκέντερος δουλεύει και τις Κυριακές, «συννεφιασμένη Κυριακή» χθες, είχε πλακώσει και η σκόνη απ’ τη Σαχάρα, ήταν στην Αθήνα ο ουρανός βαρύς, σαν Μεγάλη Παρασκευή – αντιθέτως ο κ. Στουρνάρας αισιόδοξος, όσον το στικάκι του Βενιζέλου – όλα καλά, όλα υπό έλεγχον (της Τρόικας) όλα θα πάνε κατ’ ευχήν, δεν θα μείνει επίορκος σε αυτήν τη χώρα ούτε για δείγμα!

12.46΄: Ακριβώς ένα λεπτό μετά τις 12.45΄! Τέτοια ακρίβεια, ο χρόνος! Η συνάντηση έλαβε τέλος. Νέα συνάντηση θα λάμβανε χώραν το βραδάκι – όταν μοσχομυρίζουν, πασχαλινά ήδη, τα γιασεμάκια – το απόγευμα έσκυψε το κεφάλι του, ήταν και βαρειά η ατμόσφαιρα απ’ τη σκόνη της ερήμου, στο Ελευθέριος Βενιζέλος ακόμα 80 νεαροί Ελληνες θα έφευγαν σήμερα – Κυριακή – για την ξένη – μην αναστενάζεις, αύριο μια άλλη μέρα ξημερώνει – σήμερα Δευτέρα! όμως η σημερινή Δευτέρα δεν είναι «μία άλλη μέρα» αλλά μία ακόμα «αιχμάλωτη μέρα», αιχμάλωτη στις ορέξεις του Τόμσεν ή του Μαζούχ, αιχμάλωτη στην αδυναμία που μας δέρνει και στην αδράνεια που μας εξουθενώνει – έτσι καθώς «μοιραίοι κι άβουλοι» κοιτάμε τη ζωή μας να κακοποιείται...
Αύριο πάλι, Τρίτη...



email: stathis@enikos.gr  http://www.enikos.gr/

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Καταγγέλλουμε την τροπολογία-σκάνδαλο που απαλλάσσει τραπεζίτες που έδωσαν θαλασσοδάνεια σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

papadim_orthiaΔήλωση σχετικά με την φωτογραφική τροπολογία-σκάνδαλο που πέρασε μέσα σε πέντε λεπτά από τη Βουλή, με πρωτοβουλία βουλευτών της ΝΔ, και απαλλάσσει τις διοικήσεις τραπεζών που έδωσαν θαλασσοδάνεια σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από ενδεχόμενη δίωξη για απιστία, έκανε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δ.Παπαδημούλης:
Κατά τη διάρκεια ψήφισης του επενδυτικού νόμου την περασμένη Πέμπτη, πέρασε στο τέλος της συνεδρίασης μια βουλευτική τροπολογία της ΝΔ,την οποία είχαν ετοιμάσει όχι εκείνοι που την υπέγραψαν, αλλά η ίδια η τρικομματική συγκυβέρνηση, με την οποία απαλλάσσονται από την ενδεχόμενη δίωξη για απιστία τα μέλη της διοίκησης τραπεζών που έδωσαν δάνεια σε νομικά πρόσωπα, όπως είναι τα κόμματα. Απαλλάσσονται δηλαδή όσοι έδωσαν θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εγγυήσεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.


Η υποβολή της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή (βλ. στο τέλος συνημμένο έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται η ημερομηνία 4/4/13, η ίδια ημέρα δηλαδή της ψήφισης του αναπτυξιακού νόμου) όταν ήταν πλέον αδύνατο να ελέγξει κανείς τι προτείνεται, και ασφαλώς, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, από τρεις βουλευτές της ΝΔ, τους κ.κ. Τσουμάνη, Σταμενίτη και Χριστογιάννη. Με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία, βρίσκει τρόπους ν’ αθωώνει υπευθύνους.
Αυτή η σκανδαλώδης κυβερνητική μεθόδευση επιδιώκει να ακυρώσει τη διερεύνηση της τραπεζικής δανειοδότησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχει ήδη ξεκινήσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι έχουν ήδη καλέσει τους οικονομικούς υπευθύνους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξεταστεί η υπέρογκη και χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις δανειοδότηση των δύο κομμάτων από σειρά τραπεζών (Αγροτική, MIG, κλπ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό αυτή τη σκανδαλώδη κυβερνητική μεθόδευση και θα εξαντλήσει όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα για την ακύρωσή της.Ο ελληνικός λαός απαιτεί να επιστραφούν τα δανεικά από τα κόμματα και να εξεταστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες όσων συνέπραξαν σε διαβλητές μεθοδεύσεις.
tropologia-trapezes_06-04-2013
tropologia-trapezes2_06-04-2013



ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ EUROBANK ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ!

E-mailΕκτύπωσηPDF
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ!
ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΑΖΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Την πλήρη αδυναμία τους δήλωσαν οι διοικήσεις Εθνικής και Eurobank να καλύψουν ιδιώτες το 10%της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τους!
Έτσι, οι δύο τράπεζες ανακεφαλαιοποιούμενες θα περάσουν στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στην ουσία της τρόικας που ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχο στο Ταμείο, αφού το τελευταίο θα βάλει τελικώς όλα τα λεφτά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες, τα οποία, όμως, θα τα επωμισθεί με δάνεια το δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι!
Με την εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά ματαιώνεται και το deal Εθνικής - Eurobank, μιας και το τι θα επακολουθήσει της ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών θα το αποφασίσει το ΤΧΣ, στην ουσία η τρόικα, η οποία δεν επιθυμεί τη συγχώνευση των δύο τραπεζών για τους δημοσιονομικούς κινδύνους που επιφυλάσσει και κυρίως για το ότι ο νέος όμιλος θα περάσει μετά από σύντομο χρονικό διάστημα στα χέρια του κράτους, αφού θα είναι δύσκολο να εξευρεθούν τα απαιτούμενα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια για την εξαγορά του.
Οι εξελίξεις αυτές βάζουν «βόμβα» στο παρόν και το μέλλον Εθνικής και Eurobank και συνολικότερα στο τραπεζικό σύστημα, με τις μετοχές τους να πέφτουν κατακόρυφα σε μηδενικά επίπεδα.

Σε μια στιγμή που η ύφεση επιτείνεται και τα κόκκινα δάνεια διαρκώς εκτινάσσονται, το μέλλον του τραπεζικού συστήματος διαγράφεται όλο και πιο δυσοίωνο, με πολλαπλούς κινδύνους να καιροφυλακτούν και προς πάσα κατεύθυνση.
Αυτήν την ώρα, η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών αναγορεύεται ως μόνη διέξοδος για τον αναπροσανατολισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα που προϋποθέτει μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή στη χώρα.

Για τη σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ EUROBANK ΣΤΟ ΤΧΣ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζώνΕθνική και Eurobank, μετά τη γνωστοποίηση από τις διοικήσεις δύο τραπεζών, στην Τράπεζα της Ελλάδος, της αδυναμίας τους να καλύψουν το 10% της απαιτούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, από ιδιωτικά κεφάλαια.
Αυτό δήλωσε, χθες το βράδυ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, που θέτουν πλέον εν αμφιβόλω το deal των δύο τραπεζών, ενώ κατηγορηματικές είναι οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και της Τράπεζας της Ελλάδος, πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς.
Αναλυτικότερα, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι οι δύο τράπεζες, με επιστολές που έστειλαν στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, γνωστοποιούν ότι «δεν είναι πιθανόν να"σηκώσουν" το 10% του κεφαλαίου που απαιτείται από την ιδιωτική αγορά».
Αυτό σημαίνει -πρόσθεσε η ίδια πηγή- πως «στις επόμενες ημέρες, το ΤΧΣ ξεκινά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των δύο αυτών τραπεζών και γίνεται ο κύριος μέτοχος». Ακόμη συμπλήρωσε πως «την τελική απόφαση για τη συγχώνευση θα την πάρει το ΤΧΣ». Διευκρίνισε πως «όσεςδιαδικασίες έχουν γίνει μέχρι τώρα, ισχύουν, απλώς αναστέλλονται οι περαιτέρω διαδικασίες μέχρις ότου αποφασίσει πλέον ο νέος μέτοχος με τα δικά του κριτήρια, που είναι το δημόσιο συμφέρον».
Στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτό το deal, μετά τα χθεσινά, είπε «δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις του ΤΧΣ, διότι αυτό είναι πλέον ο μέτοχος και πρέπει να το σεβαστώ θεσμικά». Στο ερώτημα αν θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν ολοκληρωθεί το deal, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως «σημασία έχει η ανακεφαλαιοποίησηΑυτό είναι το βασικό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την ανακεφαλαιοποίηση έχουν καταβληθεί ήδη σημαντικοί πόροι ως προκαταβολές.
Ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ερωτάται εάν υπάρχει πιθανότητα εκτός από τη συγχώνευση να πωληθούν οι δύο τράπεζες χωριστά από το ΤΧΣ. «Το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει με βάση τα κριτήρια που αυτό έχει», απάντησε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να προκαταλάβω από τώρα τις αποφάσεις του ΤΧΣ. Υπάρχει δ.σ. που αποφασίζει». Αιτία των ραγδαίων εξελίξεων ήταν ο φόβος που διατύπωσαν στελέχη της τρόικας για συστημικό κίνδυνο που θα προκαλούσε στο τραπεζικό σύστημα η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, λόγω του μεγέθους τους και των αυξημένων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης που θα είχε το υπό διαμόρφωση σχήμα.
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές αποφάσισαν να «παγώσουν» το deal, φοβούμενοι ότι η νέα Εθνική Τράπεζα που θα προέκυπτε, δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια. Συνεπώς, η νέα τράπεζα θα οδηγεί το υπό κρατικό έλεγχο, ενώ, λόγω του μεγέθους της, θα ήταν δύσκολη η ιδιωτικοποίησή της σε επόμενη φάση. Διατύπωσαν δε και φόβους για έμμεσες ή άμεσες δημοσιονομικές πιέσεις. Στο πλαίσιο των χθεσινών αποφάσεων, από σήμερα, η Εθνική και η Eurobank ξεκινούν τις διαδικασίες αύξησης των μετοχικών τους κεφαλαίων αυτόνομα η καθεμία.
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση των ελεγκτών της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, και την επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου. Μετά τη σύσκεψη, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, στην οποία πλέον γίνεται λόγος για τέσσερις πυλώνες του τραπεζικού συστήματος, αντί για τρεις.
Παράλληλα, αποκαλύπτει επιτάχυνση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Απριλίου, όπως προέβλεπε το αρχικό σενάριο και δεν παρατείνεται για τον Μάιο, όπως είχε αφεθεί να διαρρεύσει. Διαβεβαιώνει πως το ΤΧΣ θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια, από το 50 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί, ενώ υπογραμμίζει πως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της κεντρικής τράπεζας είναι το ακόλουθο: «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματοςχρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».
ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ 400.000 ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κρατούν την αναπνοή τους οι εμπλεκόμενοι με το Χρηματιστήριο παράγοντες, μετά την είδηση ότι οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank απέστειλαν επιστολές στην ΤτΕ δηλώνοντας ότι δεν είναι πιθανό να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μίας. Ως εκ τούτου, αμφότερες «περνάνε» στο ΤΧΣ το οποίο θα λάβει και τις επόμενες αποφάσεις.
Ελεύθερη πτώση των συγκεκριμένων μετοχών, αλλά ισχυρότατους κραδασμούς στο Χρηματιστήριογενικότερα αναμένουν σήμερα εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών μετά τις παραπάνω εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη τους την πιθανότητα μη αναστολής διαπραγμάτευσης των δύο τίτλων σε περίπτωση που οι χρηματιστηριακές αρχές επιχειρηματολογήσουν ότι οι έως τώρα ανακοινώσεις παρέχουν επαρκή πληροφόρηση και ολοκληρωμένη εικόνα στο επενδυτικό κοινό.
Οι ίδιοι παράγοντες, ωστόσο, κάνουν λόγο για πιθανές παρενέργειες στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης και των άλλων συστημικών τραπεζών, υπογραμμίζουν ότι αναμένουν αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ τονίζουν πως ήρθε το ιστορικό τέλος της τραπεζοκεντρικής δομής του Χρηματιστηρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ανησυχία και έντονος προβληματισμός υπάρχει όσον αφορά στην επόμενη ημέρα των μετόχων των δύο τραπεζών οι οποίοι αγγίζουν τις 400.000. Σχετικά με το θέμα αυτό κύκλοι του Χρηματιστηρίου εξέφραζαν έντονη ανησυχία για το κατά πόσο, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, οι σημερινοί μέτοχοι των δύο τραπεζών θα παραμείνουν κάτοχοι αυτών. Προσθέτουν, τέλος, πως αναμένουν νέες ανακοινώσεις, οι οποίες θα απαντούν στα ερωτήματα αυτά, διευκρινίζοντας σαφώς και την τύχη των σημερινών μετόχων.
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Οι έντονες πιέσεις που άσκησε το τελευταίο διάστημα η τρόικα ζητώντας «πάγωμα» της συγχώνευσης κατέληξαν στη χθεσινή απόφαση. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος αργά χθες το βράδυ, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες(Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου.
Το ΤΧΣ θα καλύψει, πλήρως, τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η Eurobank παραμένει σε αυτή τη φάση ως τέταρτος πόλος του τραπεζικού συστήματος και μένει να αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα. Μένοντας αυτόνομες,Εθνική και Eurobank μπορούν να αποτελέσουν πόλο συγκέντρωσης των τραπεζών που έχουν μείνει εκτός της διαδικασίας συγκέντρωσης - καταρχάς του νέου ΤΤ και της Νέας Proton που ελέγχει ήδη μετοχικά το ΤΧΣ - όπως και άλλων μικρομεσαίων πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς να αποκλείεται να αποφασιστεί η συγχώνευσή τους σε επόμενο στάδιο.
«ΒΟΥΤΙΑ» 30% ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ EUROBANK
«Βουτιά» 30% σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank Ergasias, μετά την αναστολή των διαδικασιών για τη συγχώνευσή τους και την ανάληψη του ελέγχου τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Η παραδοχή τους ότι μάλλον δεν θα αντλήσουν το απαιτούμενο 10% των κεφαλαιακών τους αναγκών από τους ιδιώτες επενδυτές είναι αρκετά αρνητική εξέλιξη καθώς οι μέτοχοί τους ίσως γίνουν ιδιοκτήτες μιας κρατικοποιημένης τράπεζας», σχολίασε η Μαρία Κανελλοπούλου, αναλυτής στην Euroxx Χρηματιστηριακή.
Λίγα λεπτά μετά τις 11:00, ο γενικός δείκτης ΓΔ-1,07% υποχωρεί κατά 1,68% στις 809,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 6,62 εκατομμύρια ευρώ.
Στους κλαδικούς δείκτες, απώλειες άνω του 17% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ πτώση άνω του3% σημειώνουν και οι δείκτες ΤεχνολογίαςΠετρελαίου & Αερίου και Πρώτων Υλών.
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντικές απώλειες γύρω στο 20% καταγράφει και ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Δευτέρα 8 Απριλίου 2013.

Τσίπρας: Δώστε μας τα κλειδιά τώρα!

Η φράση που φέρεται να είπε ο αγανακτισμένος με την Τρόικα, υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, έδωσε το έναυσμα!

«Μη μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, τότε πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα. Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου να συζητάτε μαζί του», φαίνεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ζητά αυτά τα κλειδιά τώρα! “Αλλιώς, νόημα δεν έχει. Ας μας παραδώσει τα κλειδιά από τώρα. Ας προκηρύξει άμεσα εκλογές”.
«Αντί, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να αναλώνεται, δια μέσου του υπουργού Οικονομικών σε αστείους λεονταρισμούς προς την τρόικα, του τύπου ‘’βοηθήστε με, γιατί αλλιώς θα πάρει ο Τσίπρας τα κλειδιά’’, θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσει έστω και την ύστατη στιγμή να αποδείξει ότι δεν έχει παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα. Ή έστω να διεκδικήσει να πάρει κάποια πίσω», αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Καλεί τον πρωθυπουργό να παγώσει αμέσως τις αδιέξοδες συζητήσεις με την τρόικα και να ξεκινήσει περιοδεία στον ευρωπαικό Νότο .
«Το Μνημόνιο έχει αποτύχει εκκωφαντικά», σημειώνει ο κ. Τσίπρας. Και συμπληρώνει: «Το κούρεμα καταθέσεων, που μέχρι πριν από λίγο καιρό εθεωρείτο εκτός ατζέντας, είναι σήμερα ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. Τα χειρότερα έρχονται.

Σύμφωνα τον κ. Τσίπρα, ο στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι μια συμφωνία με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης ότι δεν θα γίνει αποδεκτή παρόμοια λύση με αυτή της Κύπρου και να διερευνήσει μια νέα στρατηγική ώστε να δημιουργηθεί ευρύ μέτωπο δυνάμεων που θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει τα νεοφιλελεύθερη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη: «Αλλιώς, νόημα δεν έχει. Ας μας παραδώσει τα κλειδιά από τώρα. Ας προκηρύξει άμεσα εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας, παράλληλα, ασκεί κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη στάση που τηρούν απέναντι στις εξελίξεις. «Οι δύο ελάσσονες εταίροι προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απέξω, ώστε να διασώσουν τον εαυτό τους από ένα ορατό ενδεχόμενο κυβερνητικής κατάρρευσης. Θα τους συνιστούσαμε να εξηγηθούν καθαρά για τη στάση τους. Από τη στιγμή που επέλεξαν να στηρίξουν τον κ. Σαμαρά και το Μνημόνιο, δεν υπάρχει δυστυχώς για αυτούς δεύτερη βάρκα να πατήσουν. Επομένως το να βάζουν το πόδι τους έξω από το κυβερνητικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν δεν τους καθιστά τίποτα περισσότερο από γραφικούς και αναξιόπιστους».

Επί τάπητος το plan B στον ΣΥΡΙΖΑ

Απρόβλεπτες εξελίξεις και αβέβαιο μέλλον για το ευρώ βλέπουν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη, ακόμη και της μετριοπαθούς πτέρυγας, εκτιμούν ότι μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα.

Στην Κουμουνδούρου είναι διάχυτη πια η εντύπωση ότι η ευρωζώνη έχει πρόβλημα επιβίωσης, εξαιτίας της γερμανικής επικυριαρχίας και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το «ξήλωμα του πουλόβερ».

Υπό αυτό το πρίσμα όλο και περισσότερα στελέχη θεωρούν ότι χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο, ώστε η χώρα να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Η άποψη αυτή την είχε μέχρι πρότινος μόνο η αριστερή πτέρυγα του κόμματος – η οποία βέβαια συχνά το πάει και ένα ακόμη βήμα μακριά, δηλαδή ακόμη και προς την οικειοθελή έξοδο από την ευρωζώνη – όμως εσχάτως προσχωρούν σε αυτή και παράγοντες της προεδρικής πλειοψηφίας και μάλιστα επιφανείς ευρωπαϊστές και χαμηλών τόνων στελέχη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης, που μίλησαν, σε κυριακάτικες συνεντεύξεις τους, για τους κινδύνους βιωσιμότητας της ευρωζώνης και την ανάγκη να υπάρχει σχέδιο για παν ενδεχόμενο.


Μεγάλος ο αριθμός των ανασφάλιστων παιδιών στο Δήμο Φυλής, διαπίστωσαν οι Γιατροί του Κόσμου

Ήταν η δεύτερη φορά, μέσα σε δύο μήνες που το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου
 βρέθηκε στα Άνω Λιόσια. Στην προηγούμενη επίσκεψή τους είχαν ρίξει το βάρος
στα παιδιά των ROMA
Τουλάχιστον 200 παιδιά εξέτασε η κινητή μονάδα των Γιατρών του Κόσμου, που βρέθηκε, με τη συνεργασία του ΣΚΑΪ και της VODAFONE, το διήμερο 6 και 7 Απριλίου, στο Δήμο Φυλής. Οι διαπιστώσεις των γιατρών ήταν ανησυχητικές, αφού μεγάλος αριθμός παιδιών είτε δεν είχε κάνει εμβόλια είτε είχε καθυστερήσει τις δόσεις. Οι γιατροί δήλωσαν ακόμα ότι η μεγάλη προσέλευση κάθε άλλο παρά τους ικανοποιεί γιατί δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης των παιδιών στο σύστημα υγείας. Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Φυλής, Γιάννης Ρόδης ανέφερε ότι η κατάσταση στο Δήμο Φυλής είναι πολύ δύσκολη, εξαιτίας της ανεργίας που πλήττει τους κατά κύριο λόγο απασχολούμενους στην οικοδομή κατοίκους της περιοχής.

Ληστεία τραπέζης, μετά φόνου

Ημερομηνία: 08/04/2013 12:22
Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Τι μας νοιάζει εμάς που χάλασε η συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, δεν πάνε να κόψουν τον λαιμό τους οι τραπεζίτες. Και στο κάτω- κάτω, στο κράτος περνάνε οι μετοχές, οπότε κάπως καλύτερα θα είναι τα πράγματα.

Μας νοιάζει και μας κόφτει, καταρχάς διότι οι μετοχές των δύο τραπεζών δεν θα περάσουν στο κράτος, θα περάσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ελέγχεται απευθείας από τον ESM, δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Κι αυτό σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση, οι ελληνικές τράπεζες θα εξαγοραστούν από τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως της Γερμανίας, γι' αυτό άλλωστε έπιασε την τρόικα η πρεμούρα να ακυρώσει τη συγχώνευση. H τράπεζα που θα προέκυπτε θα ήταν πολύ μεγάλη και ακριβή, για να εξαγοραστεί από τον οποιονδήποτε.

Μας νοιάζει και μας κόφτει, διότι ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος φεύγει σταδιακά από το ελληνικό δημόσιο και περνάει εις χείρας τρίτων. Κι όποιος ελέγχει το τραπεζικό σύστημα, ελέγχει τη ροή του χρήματος, δάνεια, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, κι όποιος ελέγχει τη ροή του χρήματος, ελέγχει την οικονομία. Σχετικά με το τι άλλο ελέγχει όποιος ελέγχει την οικονομία, διαβάστε τους κλασικούς.

Μας νοιάζει και μας κόφτει, γιατί οι εξελίξεις καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη τη δημιουργία αυτού που λέμε δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, όχι βέβαια ότι οι κυβερνώντες επιθυμούσαν κάτι τέτοιο, αλλά λέμε τώρα. Δημόσιος τραπεζικός πυλώνας, δηλαδή μια μεγάλη τράπεζα οδηγός, αποτελούμενη από την Εθνική, την Αγροτική και το ΤΤ, που θα αιμοδοτεί την οικονομία, θα δίνει δάνεια, θα ρυθμίζει δάνεια, θα βοηθάει πρωτίστως στον κεντρικό σχεδιασμό της ανάπτυξης. Αμ δε. Η Αγροτική πήγε στον Σάλλα, το ΤΤ μάλλον πάει στην Eurobank και η Εθνική οδεύει πλησίστια προς την αγκαλιά της κυρίας Μέρκελ.

Μας νοιάζει και μας κόφτει, γιατί ενός κακού μύρια όσα έπονται. Η τρόικα δεν μένει μόνο στα των συγχωνεύσεων, ζητάει να αρθούν και οι απαγορεύσεις των πλειστηριασμών, ακόμη και για την πρώτη κατοικία, να εκλείψουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη για τους δανειολήπτες, να δοθούν τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε εισπρακτικές εταιρείες της αλλοδαπής. Ξέρετε τι σημαίνουν αυτά; Σημαίνουν ότι τα εκατομμύρια των δανειοληπτών που αδυνατούν λόγω κρίσης να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα βρεθούν μπροστά σε ένα τραπεζικό σύστημα πολύ πιο σκληρό και αμείλικτο από το σημερινό και μάλιστα δίχως την παραμικρή νομική προστασία.

Μας νοιάζει και μας κόφτει, γιατί το αμέσως επόμενο διάστημα χιλιάδες σπίτια, πολλές χιλιάδες περισσότερα από σήμερα, θα βγουν στο σφυρί. Και τι θα τα κάνουν οι τράπεζες τα απαξιωμένα χαμόσπιτα; Θα τα κάνουν ό, τι τα έκαναν οι αμερικάνικές: Σε πρώτη φάση τα γκρέμισαν, για να μην αυξηθεί η προσφορά και να πέσουν οι τιμές των ακινήτων συνολικά και σε δεύτερη φάση, έχτισαν πάνω στα γκρεμισμένα παρκινγκ και εμπορικά κέντρα. Σαν τα ροδάκινα που τα θάβουν στις χωματερές, για να κρατηθούν ψηλά οι τιμές.

Μας νοιάζει και μας κόφτει, γιατί αυτοί που μας κυβερνούν είναι έτοιμοι να δώσουν ανά πάσα στιγμή γην και ύδωρ στους δανειστές. Σιγά το νέο, θα μου πείτε, αλλά κάθε φορά που το βλέπεις να συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου, όσο να 'ναι σοκάρεσαι ελαφρώς. Δεν μπορούν να σώσουν ούτε καν το γάμο δύο μεγάλων τραπεζών, δεν μπορούν να υπερασπιστούν ούτε τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης που τους στηρίζει παντοιοτρόπως. Κι αν δεν μπορούν να κάνουν καλό στους δικούς τους, σκέψου πόσο κακό μπορούν να κάνουν στους ξένους, δηλαδή σε εμάς.


Πηγή: Αυγή 

Ηρώ Διώτη: Ονομάζουν ανάπτυξη τη λεηλασία της χώρας

Ημερομηνία: 08/04/2013 11:36
Συνέντευξη στο alterthess.gr
Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και τομεάρχης της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου για το Περιβάλλον, Ηρώ Διώτη με αφορμή την εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που συνδιοργανώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ανοιχτή πόλη. Η κ. διώτη μίλησε στο alterthess για τις Σκουριές Χαλκιδικής, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επιπτώσεις του μνημονίου και της κρίσης στο περιβάλλον αλλά και την σχέση της παραγωγικής ανασυγκρότησης- περιβάλλοντος.

Τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχθεί ως κεντρικοπολιτικό θέμα αυτό της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας έχουν ποντάρει πολιτικά στην συγκεκριμένη επένδυση, ενώ πολλοί κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, επικαλούμενοι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Αντιπροσωπεύουν οι "Σκουριές" το κυβερνητικό δόγμα για ανάπτυξη και ποιοι είναι οι βασικοί άξονες αυτού;

Νομίζω το αντιπροσωπεύουν επάξια. Είναι ακριβώς αυτό που η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες,  έχει επιδιώξει σε όλα τα επίπεδα. Και στο πολιτικό επίπεδο με την πλήρη κάλυψη της εταιρείας και των εταιριών γενικά όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας τους στη Χαλκιδική, αλλά και στο νομοθετικό όπου ψήφισαν νόμους και τώρα και παλιότερα προς όφελος των εταιρειών. Και όχι μόνο νόμους διευκόλυνσης, αλλά και νόμους που απάλλασσαν τις εταιρείες από υποχρεώσεις που είχαν όπως αυτή της  περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην περιοχή.
 Επιπλέον, το ελληνικό δημόσιο οικονομικά ζημιώθηκε σημαντικά, αφού παραχώρησε με ελάχιστο αντίτιμο στην εταιρεία μια τεράστια περιουσία και ένα αρχέγονο δάσος, γεγονός που στηλιτεύτηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη γνωστή απόφαση. Δηλαδή συμπερασματικά να πούμε ότι το όραμα της ανάπτυξης για την κυβέρνηση κινείται με το δόγμα που λέει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για επενδύσεις. Και στο δικό της σχέδιο, επενδύσεις εννοούν τη λεηλασία που επιδιώκουν μια σειρά επίδοξοι επενδυτές-σε διαπλοκή με τις κυβερνήσεις- στα δημόσια αγαθά και το δημόσιο πλούτο. Με στόχο την αύξηση των κερδών συγκεκριμένων επιχειρηματιών στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά, οι κάτοικοι και τα ξέρουν και τα βλέπουν, σε όλα αυτά αντιδρούν, όχι μόνο στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που είναι τεράστιες. Ζητούν τα αυτονόητα στη Χαλκιδική:  αξιοπρεπή διαβίωση, ποιότητα ζωής, άλλη ανάπτυξη για τον τόπο τους (και έχουν προτάσεις) και το δικαίωμα  να αποφασίζουν αυτοί για τη ζωή τους, και όχι οι εταιρείες. Και έτσι πρέπει να κάνουν.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ιδιωτικοποιήσει ένα μεγάλο μέρος δημόσιων οργανισμών. Μεταξύ αυτών των οργανισμών είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Στην Θεσσαλονίκη Δήμοι και πολίτες τοποθετούνται απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Μπορεί να γίνει κεντρικό γεγονός ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού; Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ σε σχέση με τις άλλες ΔΕΚΟ;

Το ιδιαίτερο που μπορούμε να πούμε ότι έχει, είναι πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Είναι απόλυτα απαραίτητο για τη ζωή, κρίνει την ποιότητα ζωή μας, από αυτό εξαρτάται η διατροφή μας αλλά και η ίδια μας η επιβίωση. Είναι ένα κοινό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν οι πάντες ελεύθερη πρόσβαση. Δεν μπορεί να το περιφράξει καμιά εταιρεία. Δεν είναι μόνο το κόστους που θα αυξηθεί και η ποιότητα και των υπηρεσιών και του ίδιου του νερού που θα χειροτερεύσουν (όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση). Είναι και ιδεολογικό ζήτημα. Δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή καμία ιδιωτικοποίηση στα κοινά αγαθά. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που βάζει και το ζήτημα που ανέφερα πιο πάνω, αλλά και τα ζητήματα της διαχείρισης πρέπει να γίνει κεντρικός αγώνας. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κεντρικός αυτή τη στιγμή, διότι όλοι για κάποιο λόγο θεωρούν το νερό και φθηνό και προσβάσιμο και πρέπει να γίνει καμπάνια ενημέρωσης για το τι πρόκειται να συμβεί, αλλά σίγουρα όλες οι πρωτοβουλίες  και οι συλλογικότητες που μοιράζονται μια κοινή αντίληψη για τα κοινά αγαθά πρέπει να βγουν μπροστά και να ξεκινήσουμε έναν πανελλαδικό αγώνα. Δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, είναι και η ΕΥΔΑΠ νήσων για παράδειγμα. Και ακολουθεί όλη η χώρα. Στην Ευρώπη έγιναν μεγάλοι αγώνες για το θέμα, όπως το δημοψήφισμα που κατάφερε να επιβάλλει το ιταλικό κίνημα και που είχε ως αποτέλεσμα το ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση. Να κουβεντιάσουμε και εμείς ως κίνημα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ή οι τρόποι να διεξαχθεί και εδώ αυτός ο αγώνας και να τον κερδίσουμε.

Μνημόνιο και κρίση σκοτώνουν το περιβάλλον; Η πραγματικότητα δείχνει ότι στο όνομα της κρίσης οι όποιες περιβαλλοντικές ευαισθησίες πηγαίνουν περίπατο. Το τοπίο στην εποχή του μνημονίου έχει αλλάξει τόσο πολύ;

Νομίζω πως δεν είναι θέμα ευαισθησιών. Είναι θέμα διάλυσης και λεηλασίας μιας χώρας. Αυτό έχει απόλυτη σχέση με το περιβάλλον διότι η μέχρι τώρα νομοθεσία που προέκυπτε και από το Σύνταγμα είχε ένα σχετικά προστατευτικό πλαίσιο, όχι αυτό ακριβώς που όφειλε να έχει και για αυτό και έγινε και τέτοια αρπαγή, μέσω διαφόρων αποχαρακτηρισμών εκτάσεων π.χ δασικές, τόσα χρόνια, αλλά είχε. Αυτό το πλαίσιο τώρα είναι εμπόδιο στους «επενδυτές»  που θέλουν φυσικά να χωροθετήσουν  όπου τους βολεύει και να τους  παραχωρηθούν περιοχές από το δημόσιο. Αυτό για να γίνει χρειάζεται να διαλυθεί όλο αυτό το προστατευτικό πλαίσιο, που απαγόρευε για παράδειγμα άλλες χρήσεις στις καμένες αναδασωτέες εκτάσεις , απαγόρευε επεμβάσεις σε αιγιαλούς, στις προστατευόμενες περιοχές, στη γη υψηλής παραγωγικότητας κ.λ.π.  πράγμα το οποίο ήδη γίνεται. Το ξήλωμα δηλαδή της νομοθεσίας, από την αρχή της κρίσης με κορύφωση την εποχή Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ. Φυσικά συνεχίζουν ακάθεκτοι. Καθρέφτης αυτών των αντιλήψεων είναι ο αναπτυξιακός νόμος που συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα. Η συζήτηση και οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών είναι αποκαλυπτικές. Όλο αυτό προσπαθεί και ιδεολογικά να κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία. Θέλουν απεγνωσμένα να πείσουν πως αυτά (πχ περιβάλλον) είναι λεπτομέρειες μπροστά στην έξοδο από την κρίση (που φυσικά ποτέ δεν θα γίνει με αυτήν την πολιτική) και παράλληλα προσπαθούν να λοιδωρήσουν όποιον αντιστέκεται ως γραφικό περιβαλλοντιστή. Εμείς θα αντισταθούμε όσο μπορούμε σε όλα τα επίπεδα σε αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές που έχουν γίνει πραγματικά αρπακτικές στην εποχή του μνημονίου. Γιατί πέρα από όλα τα άλλα, καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει αν δεν υπάρχει δημόσια περιουσία. Αν όλα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια, αυτό που επιχειρείτε μέσω ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την ελληνική κοινωνία και αφαιρούνται τα μέσα που μπορεί να έχει ο λαός για να βγει από την κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάνει λόγο για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Συνήθως η παραγωγική ανασυγκρότηση σημαίνει υποβάθμιση των περιβαλλοντικών όρων. Τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν στη δική σας πρόταση;

Παραγωγική ανασυγκρότηση είναι πολλά πράγματα και εξαρτάται ο καθένας τι εννοεί. Παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι ντε και καλά υποβάθμιση. Δεν είναι κατ’ ανάγκην τα μεγάλα έργα ή η άναρχη οικοδομική δραστηριότητα. Δεν βρισκόμαστε σε μεταπολεμικό χρόνο. Το να έχουμε δημόσια τα κοινά αγαθά, το να έχουμε στοιχειώδη προστασία στις περιοχές που πρέπει, το να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι και τιμωρίες όταν δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, το να προσέχουμε τη γεωργική γη διότι από κει τρεφόμαστε και πρέπει να έχουμε επάρκεια, όλα αυτά μπορούν να γίνουν. Χρειάζεται μόνο πολιτική θέληση. Η παραγωγική ανασυγκρότηση για μας περνάει μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν προβάλλουμε ως πλεονεκτήματα της χώρας την αγροτική παραγωγή ή τον τουρισμό, πώς μπορούμε να αγνοούμε το περιβάλλον;.  Έχουν διατυπωθεί πολλές προτάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ήπιου τύπου ανάπτυξη, από τον τουρισμό ως τη γεωργία, που θα σέβεται τους ανθρώπους, την ομορφιά αυτής της χώρας, την ποιότητα ζωής μας και που θα είναι μέρος του εισοδήματός μας τελικά. Γιατί η ποιότητα ζωής που τώρα έχουμε χάσει και ξεχάσει, είναι κοινωνικό εισόδημα. Όπως και η πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, στο περιβάλλον, την υγεία, την παιδεία. Αυτά μας προσθέτουν έμμεσα πλούτο και είναι μέρος αυτού που λέμε παραγωγική ανασυγκρότηση. Το να προστατεύουμε την υγεία των πολιτών μέσω της προσοχής που  θα δείχνουμε στο περιβάλλον, στα νερά στις θάλασσες δεν είναι δύσκολο. Το κάνουν πολλές χώρες χωρίς να είναι σοσιαλιστικές. Και δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικό σχέδιο με την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση όπως είπα και πριν. Είναι μέρος αυτού.

Aπόσταγμα μίσους...

Ημερομηνία: 08/04/2013 13:12
Ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών για το άρθρο Πρετεντέρη: "Ζωή Κασιδιάρη".
Η αντίφαση, ο διχασμός της προσωπικότητας, η διανοητική ισοπέδωση χρήζουν ψυχιατρικής νοσηλείας. Όταν όλα αυτά μαζί όμως μεταφράζονται σε πολιτική ανάλυση, δηλώνουν ότι η δημοσιότητα και ο εγωκεντρισμός αποτελούν καθοριστικό παράγοντα δημιουργίας ατόμων με επικίνδυνη προσωπικότητα. Όταν μάλιστα αυτά τα άτομα προσπαθούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη. Είναι, δηλαδή, δημοσιογράφοι.
     
Στο σημερινό "Βήμα" (7-4-2013), ο Γιάννης Πρετεντέρης έχει ένα "βαρυσήμαντο" άρθρο με τίτλο: "Ζωή Κασιδιάρη".

Μνημείο χυδαίας πολεμικής εναντίον μιας πολιτικού της Αριστεράς  που προσπαθεί με τα δικά της έντιμα χαρακτηριστικά να αγωνιστεί για την ανατροπή του διακομματικού κατήφορου που μας έχουν φέρει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
   
Ας είναι σίγουρος ο Γιάννης Πρετεντέρης ότι με αυτή την τακτική του "προσφέρει" πολλές υπηρεσίες στην Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Της προσθέτει περισσότερο κουράγιο, περισσότερο πείσμα, περισσότερη αγωνιστικότητα.

Και αφαιρεί από τον εαυτό του αναγνώστες και "οπαδούς" της άποψής του.
     
Η σύζευξη ανομοιοτήτων δεν είναι επίτευγμα ευφυίας,

αλλά απόσταγμα μίσους.

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Η περιφρόνησή μας, μόνη απάντηση στον «δημοσιογράφο» Πρετεντέρη

Ημερομηνία: 08/04/2013 12:46
Με επιστολή του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ απαντά στις επιθέσεις του Γ. Πρετεντέρη κατά βουλευτών και στελεχών του, και ανακοινώνει τη διακοπή της συμμετοχής εκπροσώπων του στην εκπομπή του.
H επιστολή του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προς της διεύθυνση του Mega:


Οι προσπάθειες του κ. Ι. Πρετεντέρη να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, οι προσωπικές επιθέσεις του ίδιου δημοσιογράφου με αγοραίες εκφράσεις εναντίον του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, βουλευτών και στελεχών του, με αποκορύφωμα την τελευταία στοχοποίηση της βουλευτίνας Ζωής Κωνσταντοπούλου με αήθεις σεξιστικού τύπου χαρακτηρισμούς, μας αναγκάζει να διακόψουμε τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην τηλεοπτική εκπομπή «Ανατροπή».


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αρνείται να ακολουθήσει τον κ. Ι. Πρετεντέρη στη δημοσιογραφική του κατάντια.


Η απάντησή μας στον εν λόγω «δημοσιογράφο» είναι μόνο η περιφρόνηση.

Κατά τη διάρκεια ψήφισης του επενδυτικού νόμου την περασμένη Πέμπτη, πέρασε στο τέλος της συνεδρίασης μια βουλευτική τροπολογία της ΝΔ, την οποία είχαν ετοιμάσει όχι εκείνοι που την υπέγραψαν, αλλά η ίδια η τρικομματική συγκυβέρνηση, με την οποία απαλλάσσονται από την ενδεχόμενη δίωξη για απιστία τα μέλη της διοίκησης τραπεζών που έδωσαν δάνεια σε νομικά πρόσωπα, όπως είναι τα κόμματα. Απαλλάσσονται δηλαδή όσοι έδωσαν θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εγγυήσεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η υποβολή της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή (βλ. στο τέλος συνημμένο έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται η ημερομηνία 4/4/13, η ίδια ημέρα δηλαδή της ψήφισης του αναπτυξιακού νόμου) όταν ήταν πλέον αδύνατο να ελέγξει κανείς τι προτείνεται, και ασφαλώς, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, από τρεις βουλευτές της ΝΔ, τους κ.κ. Τσουμάνη, Σταμενίτη και Χριστογιάννη. Με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία, βρίσκει τρόπους ν’ αθωώνει υπευθύνους.
Αυτή η σκανδαλώδης κυβερνητική μεθόδευση επιδιώκει να ακυρώσει τη διερεύνηση της τραπεζικής δανειοδότησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχει ήδη ξεκινήσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι έχουν ήδη καλέσει τους οικονομικούς υπευθύνους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξεταστεί η υπέρογκη και χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις δανειοδότηση των δύο κομμάτων από σειρά τραπεζών (Αγροτική, MIG, κλπ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό αυτή τη σκανδαλώδη κυβερνητική μεθόδευση και θα εξαντλήσει όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα για την ακύρωσή της. Ο ελληνικός λαός απαιτεί να επιστραφούν τα δανεικά από τα κόμματα και να εξεταστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες όσων συνέπραξαν σε διαβλητές μεθοδεύσεις.


-       Ένα σχόλιο για τη δήλωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής περί καθαρής φυλής..
Αυτά είναι αναμενόμενα από τους σύγχρονους εκπροσώπους των ναζιστικών και φασιστικών αντιλήψεων. Νομίζω ότι η ιστορική συνείδηση η οποία έχει διαμορφωθεί στην πατρίδα μας έχει καταδικάσει αυτές τις απόψεις. Αλλά όχι μόνο στην πατρίδα μας. Η παγκόσμια ιστορία έχει κατατάξει αυτές τις θεωρίες σαν τις πιο απάνθρωπες, έχουν συνδεθεί με τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές  της ανθρώπινης ιστορίας και οφείλουμε νομίζω όλοι να αποκαθιστούμε αυτή την ιστορική μνήμη σε μια προσπάθεια απομόνωσης αυτών των απόψεων.
-       Πάμε στο deal που ποτέ δεν έγινε….. μεταξύ Εθνικής και Eurobank. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; …

Νομίζω ότι η περίπτωση του ναυαγίου της συγχώνευσης των δύο τραπεζών αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των συστημικών προβλημάτων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Είναι δηλαδή προβλήματα πολύ πιο βαθιά απ΄ αυτά που προκύπτουν από το ρεπορτάζ.
Σας θυμίζω δυο-τρεις πλευρές. Οι τράπεζες σήμερα ανακεφαλαιοποιούνται βάσει μιας έκθεσης της Black Rock την οποία δεν την έχουμε δει στο σύνολό της στη δημοσιότητα, αλλά κυρίως αυτή η έκθεση ήταν βασισμένη σε στοιχεία και σε μια οικονομική πραγματικότητα η οποία δεν υφίσταται πλέον. Άρα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό εάν και τα συγκεκριμένα ποσά μπορούν να καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Δεύτερον. Μιλούν για μια εθνικοποίηση αυτή τη στιγμή αναγκαστική από τη στιγμή που δεν μπορούν οι ίδιες να καλύψουν το μέρος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου εξ ιδίων δυνάμεων. Αλλά αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται ενταγμένη μέσα σ΄ ένα συνολικότερο σχέδιο. Γιατί η εθνικοποίηση η οποία θα πήγαινε μαζί με μια συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος ίσως να ήταν μια διέξοδος. Έτσι όπως γίνεται τώρα, αδιαφανώς και με σκοπιμότητες που μπορεί να έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης μεθαύριο σε κάποιους τραπεζικούς κολοσσούς της Ευρώπης των εγχώριων τραπεζών, αντιλαμβάνεστε ότι εγείρουν πολλά ερωτηματικά.
Και το τρίτο που θέλω να πω. Υπάρχει ένα έλλειμμα ούτως ή άλλως επίσημης ενημέρωσης και νομίζω μια δικαιολογημένη ανησυχία εκ μέρους των καταθετών στο ενδεχόμενο να υπάρξει κάτι αντίστοιχο με την Κύπρου και στην Ελλάδα.
-       Μα διασφαλίζονται.. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία…
Μακάρι να ισχύουν αυτές οι διαβεβαιώσεις, αλλά γνωρίζετε καλά ότι πάντα υπάρχει μια πρώτη φορά που διαψεύδονται αυτά τα πράγματα.  Οφείλει αυτή τη στιγμή νομίζω η κυβέρνηση, η οποία χρεώνεται εν πολλοίς αυτό το φιάσκο,  να ενημερώσει και να πάρει μέτρα για όλα τα ενδεχόμενα.
Σας επαναλαμβάνω ότι εμείς τουλάχιστον θέτουμε την ανάγκη να υπάρχει μια επίσημη ενημέρωση και από την Τράπεζα της Ελλάδος και από την κυβέρνηση.
-       Πού είναι η αλήθεια και πού είναι το ψέμα για τον θόρυβο που γίνεται για την συμπεριφορά, την εμμονή ή την σταθερή θέση… του υπουργού Μανιτάκη προς όφελος των δημοσίων υπαλλήλων, όχι απαραίτητα και των επίορκων. Ταυτόχρονα τον στηρίζει η ΔΗΜ.ΑΡ. Τον στηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς που είναι ο επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά η διαφορά έχει να κάνει ότι το τιμόνι στα χέρια του έχει πάρει ο υπουργός Στουρνάρας. Είναι μια σχέση και μια συμπεριφορά που δεν συνηθίζεται, διεθνώς δεν συνηθίζεται, άλλος υπουργός να παίρνει τα ηνία άλλου υπουργείου, ενώ ο άλλος λέει αν τα πάρεις εσύ, υπέγραψε εσύ.. ταυτόχρονα τον υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.. Έχει χαθεί λίγο η μπάλα πολιτικά…
Είναι όμως μόνο εκεί που λέτε το θέμα; Ή τελικά έχουμε μια κυβέρνηση που ούτως ή άλλως έχει δεσμευτεί προηγουμένως, κατά την υπογραφή του μνημονίου 3, για αποχωρήσεις από το δημόσιο και τώρα προσπαθεί με διάφορους τρόπους να το περάσει στην ελληνική κοινωνία και να ικανοποιήσει και τα αιτήματα των δανειστών;
Νομίζω το δεύτερο. Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Εάν δεν το είχαν καταλάβει, τότε νομίζω έχουν μεγάλη δόση αφέλειας. Το είχαν καταλάβει και απλώς συνειδητοποιούν αυτή τη στιγμή ότι είναι αντιμέτωποι με τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων και προσπαθούν με κάθε τρόπο να πάρουν ανάσες χρόνου. Αλλά ξέρετε η διέξοδος δεν μπορεί να είναι με το να πηγαίνουμε τα προβλήματα λίγο πιο πέρα, αλλά το πώς θα ανατρέψουμε συνολικά αυτή την πολιτική η οποία προβλέπει ό,τι προβλέπει για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο. Και δεν είναι μόνο αυτή η πλευρά. Έχει και τόσες άλλες πλευρές οι οποίες έχουν καταστήσει κυριολεκτικά κόλαση τη ζωή στην Ελλάδα για τους περισσότερους.
-       Πόσο κοντά είστε στη σκέψη Μανιτάκη ή στέκεστε καχύποπτα απέναντί του;…
Ποια ακριβώς εννοείτε, γιατί έχουν ακουστεί πολλά.
-       Σ΄ αυτό έχει ένα δίκιο… Ας πάμε στην πιο υγιή λογική που έχει εκφραστεί από την πλευρά του υπουργού Μανιτάκη, ότι ναι μεν θα προχωρήσουμε σε επίορκους υπαλλήλους, ωστόσο να ξεκαθαριστεί μέσα από τη ματιά της δικαιοσύνης και να μην την πληρώσουν μεταξύ αυτών αθώοι που δεν φταίνε σε τίποτα και να κρατήσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους που χρειάζεται, αλλά όσοι δεν είναι αρκετοί και έχουν και ένα βεβαρημένο μητρώο δημόσιοι υπάλληλοι κι αυτοί να αποχωρήσουν για να γίνει εξυγίανση του δημοσίου.
Κατ΄ αρχήν πρέπει να αποσυσχετίσουμε το θέμα των επίορκων και της αντιμετώπισης όσων περιπτώσεων αποδειχθεί τελικά ότι είναι πράγματι επίορκοι, γιατί οι περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν οριστικά τελεσιδικήσει, από την όλη αναγκαία αναδιοργάνωση του δημοσίου. Εμείς δεν θέλουμε καμία απόλυση στο δημόσιο. Καμία απόλυση. Αναδιοργάνωση θέλουμε. Επανίδρυση και εκ θεμελίων ανασυγκρότηση. Αυτό όμως νομίζω δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης. Δεν είναι εντός  της μνημονιακής ισοπεδωτικής πολιτικής που πάση θυσία θέλει να μειώσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο.
Τις επιπτώσεις της μείωσης των μισθών στο δημόσιο, της μείωσης των υπαλλήλων τις έχουμε δει ήδη στην αγορά, η οποία υφίσταται τη δικιά της ασφυξία και κατά αντανάκλαση έχουμε δει πια και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα οι οποίες υφίστανται αυτή την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων. Όλοι λειτουργούμε σε μία αγορά και τίποτα δεν μπορείς να το αποκόψεις. Κάθε μέτρο έχει άμεσες επιπτώσεις.
-       Απλώς υπάρχει μια απόσταση από το τιτίβισμα του κ. Μανιτάκη που αναφέρει διαρκώς και μας ενημερώνει.. σήμερα τα δικαστήρια αποφάσισαν να απολυθούν 16 επίορκοι υπάλληλοι, μετά από λίγες μέρες 14 .. από αυτό που ζητάει η τρόικα από τον Αντώνη Σαμαρά έως το τέλος του 2014 θα έχουν αποχωρήσει τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έτσι κι αλλιώς και χίλιοι οπωσδήποτε επίορκοι.. Υπάρχει μια τεράστια απόσταση..
Βεβαίως. Γι αυτό σας λέω ότι εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις απολύσεις.
8/4/2013
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ