ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Έρχεται «καταιγίδα» φόρων! (Μαλάκα δεξιούλη, φάε το παραμύθι πως όλα πάνε καλά! Πλήρωσε)!


«Καυτό» αναμένεται  να είναι το φετινό καλοκαίρι με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν σειρά φόρων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ξεκινούν τον Ιούνιο. 

ΦΟΡΟΙ
Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ από όπου το Δημόσιο αναμένει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και 2,74 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2016.
Επίσης τον Ιούνιο θα ξεκινήσει και η αποπληρωμή των δόσεων για το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων, από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει επίσης σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
Ειδικό Τέλος
Το «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του έτους 2013 θα κληθούν να το πληρώσουν περίπου 5.000.000 νοικοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία.
Το «χαράτσι» του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.
Εξαιρούνται του τέλους:
Μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ή στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, ή στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων ή τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης και κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει το τέλος είχαν μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους.
Άνεργοι που επιδοτήθηκαν (λόγω τακτικής επιδότησης) από τους παραπάνω φορείς ή λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον από τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ρεύματος.
Ειδικές περιπτώσεις προσώπων για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, ύστερα από υποβολή αιτήματός τους στη ΔΟΥ.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Τον Ιούλιο αναμένονται να καταφτάσουν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το έτος 2012, ενώ από 1η Ιουνίου θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση της «ύστατης ευκαιρίας» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΟΥ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν με την τρόικα η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που έχουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Η δυνατότητα που δίνεται είναι η εξόφληση των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις. Ειδικότερα: 


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/304535/erhetai-kataigida-foron#ixzz2SRRqwiKb

Ελληνο-γερμανικό πλιάτσικο στον χρυσό της Ελλάδας


Πώς στήθηκε και πώς λειτουργεί το κύκλωμα με τα αρπακτικά της Γερμανίας - Οι ντόπιοι αγοραστές, τα «βαποράκια» και ο ρόλος τους ως δούρειου ίππου στη γερμανική επιδρομή - Τι ψάχνει το ΣΔΟΕ

Διεθνή κυκλώματα σε αγαστή συνεργασία με ντόπιους σύγχρονους μαυραγορίτες, εκμεταλλευόμενα τον πόνο και τη φτώχεια των Ελλήνων, σαρώνουν κυριολεκτικά οτιδήποτε κυκλοφορεί.

Κοσμήματα, χρυσαφικά, ακόμα και χρυσά δόντια, που παραπέμπουν στο ανατριχιαστικό χιτλερικό παρελθόν, αποτελούν τη χρυσοφόρα δεξαμενή άντλησης αστρονομικών κερδών. Τον ρόλο του δούρειου ίππου στην προσπάθεια αρπαγής του πλούτου των δοκιμαζόμενων πολιτών έχουν αναλάβει να υπηρετήσουν ανταλλακτήρια και ενεχυροδανειστήρια που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και με γεωμετρική πρόοδο σε όλη την επικράτεια, συνθέτοντας έναν ιστό εγκληματικής δράσης με οδυνηρό κοινωνικό αντίκτυπο και εθνικές προεκτάσεις. 

Η απαλλοτρίωση των αποθεμάτων χρυσού των Ελλήνων συντελείται με σχεδιασμό και μεθοδικότητα από αλλοδαπούς και εγχώριους «εγκεφάλους» που οργανώνουν τις διαδρομές του πολύτιμου μετάλλου στους γεωγραφικούς χάρτες του υποκόσμου. Το τελευταίο διάστημα στα σύνορα της χώρας μας συνωστίζονται παράνομα φορτία εκατομμυρίων ευρώ αναζητώντας το πολυπόθητο διαβατήριο για να διαφύγουν στο εξωτερικό. Βασικός τους προορισμός είναι η Γερμανία, όπου έχει στηθεί το στρατηγείο όλων όσοι βλέπουν την Ελλάδα με αποικιοκρατική οπτική. Πρόθυμα «βαποράκια» δηλώνουν «παρών» στην επικίνδυνη αποστολή της μεταφοράς των κόπων των Ελλήνων, αφού προηγουμένως έχουν μετατραπεί σε ράβδους χρυσού στα σκοτεινά αυτοσχέδια χυτήρια των λαθρεμπόρων. Σε διαδικασία χύτευσης μπαίνει και η λεία από κλοπές και ληστείες σε κοσμηματοπωλεία και κατοικίες, καθώς αποδεικνύεται ότι οι κυνηγοί χρυσού διαθέτουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το οργανωμένο έγκλημα. 

Τελευταία μάλιστα παρατηρείται ότι οι εξαγωγείς του ελληνικού χρυσού δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις αερομεταφορές, χωρίς να πτοούνται από τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν στα αεροδρόμια, δείγμα που κατά τους υπευθύνους αποτυπώνει τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει αυτή η υπόθεση. Εως τώρα η παράνομη διακίνηση πολύτιμων μετάλλων πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω των θαλάσσιων διόδων, εξασφαλίζοντας στους παράνομους διακινητές μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και αποφυγή της σύλληψης λόγω της τεράστιας ακτογραμμής που διαθέτει η πατρίδα μας. 

Διαβάστε περισσότερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί


http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=276481

Το ΑΚΕΛ ζητάει... θυσίες. Του Γιάννη Μηλιού



Η πρόταση για έξοδο από το ευρώ σημαίνει ότι προσδοκάται η αναβάθμιση της ανταγωνιστικής θέσης του κυπριακού κεφαλαίου μέσω της υποτίμησης του νομίσματος. Η υποτίμηση του νομίσματος είναι ταυτόχρονα υποτίμηση της τιμής της εργασιακής δύναμης.Του Γιάννη Μηλιού

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε προχθές να προτείνει την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ. Οι συντάκτες του μονοσέλιδου κειμένου της απόφασης επαναλαμβάνουν τρεις(!) φορές ότι η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα «επιστημονικής μελέτης». Δεν ανακοινώνουν όμως τα επιχειρήματα αυτής της μελέτης.
Οι εργαζόμενες και λαϊκές τάξεις στην Κύπρο που αγωνιούν για το μέλλον τους διαβάζουν ότι η εναλλακτική λύση που τους προτείνει το κόμμα τους είναι και πάλι... θυσίες. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά της τωρινής πολιτικής του ΑΚΕΛ από την πολιτική του κάθε μνημονιακού Αναστασιάδη; Οι εργαζόμενοι και άνεργοι της Κύπρου δεν μπορούν να βρουν την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα διαβάζοντας τη συνέχεια της απόφασης της Κ.Ε. Διαβάζουν ότι η στρατηγική αυτή είναι «σοβαρή», ότι δίνει προοπτική «ανάπτυξης» σε ένα άδηλο μέλλον. Η "ανάπτυξη"1 παρουσιάζεται σαν κάτι ουδέτερα καλό. Τα ερωτήματα των εργαζομένων και των ανέργων σχετικά με τον μισθό τους, τις θέσεις εργασίας τους, τη συνοχή της κυπριακής κοινωνίας μένουν αναπάντητα. Εκείνο που προέχει για την Κ.Ε. είναι να διαπραγματευθεί η Κύπρος με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια «συντεταγμένη έξοδο».
Ποιο είναι το επίδικο αυτής της διαπραγμάτευσης; Πρέπει να σταματήσει η λιτότητα; Πρέπει να ακολουθείται πολιτική για το ξεπέρασμα της κρίσης υπέρ του κόσμου της εργασίας και σε βάρος του κεφαλαίου και όλων όσοι κερδοσκόπησαν εκμεταλλευόμενοι το off-shore καθεστώς και την ανύπαρκτη φορολογία του μεγάλου πλούτου; Καμία απάντηση από το ΑΚΕΛ.
Δυστυχώς η ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ δείχνει δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι το κόμμα, ακριβώς λόγω της διαχρονικής του στάσης σχετικά με τα επίδικα που αναφέραμε, βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Αυτό όμως είναι το έλασσον ζήτημα. Το μείζον είναι ότι το ΑΚΕΛ δεν δείχνει τη διάθεση να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά στον νεοφιλελευθερισμό.
Η πρόταση για έξοδο από το ευρώ, αυτή καθ' αυτή, σημαίνει ότι προσδοκάται η αναβάθμιση της ανταγωνιστικής θέσης του κυπριακού κεφαλαίου μέσω της υποτίμησης του νομίσματος. Η υποτίμηση του νομίσματος, όπως πολλές φορές έχω εξηγήσει, είναι ταυτόχρονα υποτίμηση της τιμής της εργασιακής δύναμης. Το καλάθι των προϊόντων που χρειάζεται η εργαζόμενη για να ζήσει, ο μισθός της, θα μειωθεί μέσω της νομισματικής υποτίμησης. Θα ακριβύνουν γι' αυτήν και τα εισαγόμενα προϊόντα (θα γίνουν απλησίαστα) και τα εγχώρια, λόγω του ότι τα ενδιάμεσα κεφαλαιουχικά αγαθά που απαιτούνται για την παραγωγή των εγχώριων προϊόντων είναι επίσης εισαγόμενα. Αυτή η υποτίμηση μισθού που συνεπάγεται η νομισματική υποτίμηση θα έρθει να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα υποτίμηση λόγω των Μνημονίων.
Ταυτόχρονα τα ιδιωτικά χρέη θα εκτοξευθούν με αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό χρεωκοπιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από τη νομισματική υποτίμηση θα κερδίσουν άμεσα μόνο ορισμένες μερίδες του κεφαλαίου. Από τους εργαζόμενους ζητούνται και πάλι θυσίες, και άλλες θυσίες στο όνομα της «εθνικής ενότητας», και με καρότο μια «ανάπτυξη» που μπορεί να έρθει (αλλά μπορεί και όχι) μετά από αρκετά χρόνια.
Το ΑΚΕΛ και κάθε κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη έχει δύο δρόμους να επιλέξει. Ή να ευνοήσει την εθνικοποίηση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις για το ποιος θα πληρώσει την κρίση, ή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων σε συμμαχία με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό. Στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχουμε αποφασίσει τι θέλουμε.
*Πηγή: Η Αυγή

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ

«ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ»
Η Iskra παραθέτει ολόκληρη τη συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου της Moody’s, Κρίστοφερ Μαχονι, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στον Αδάμ Γιαννίκο:
Οι τράπεζες έπρεπε να κρατικοποιηθούν. Όσο πιο πολλές υπάρχουν τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες που οδηγούν σε κατάχρηση. Αν η έξοδος από το ευρώ είναι αναπόφευκτη, γιατί να υποφέρετε από την ύφεση; «ΓΙΑΤΙ να έχουμε παρατεταμένη ύφεση πριν από τη μέρα της εξόδου, αν η έξοδος είναι αναπόφευκτη;»,αναρωτιέται ο Κρίστοφερ Μαχόνι και υποστηρίζει, μιλώντας στην «Κυρικάτικη Ελευθεροτυπία», ότι το σχέδιο της τρόικας οδηγεί την Ελλάδα στην πείνα.
Με τριάντα χρόνια εμπειρίας στη Wall Street, ο Μαχόνι υπήρξε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος στον οίκο αξιολόγησης Moody's, υπεύθυνος για την παγκόσμια εταιρική χρηματοδότηση, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το μακροοικονομικό κίνδυνο Δημοσίου στη Moody's Investors Service. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «μαθητή των αγορών» και «libertarian». Προτείνει την τακτική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά προειδοποιεί: «Δεν ζηλεύω καθόλου τις επιλογές που πρέπει να κάνουν η ελληνική, η κυπριακή και η πορτογαλική κυβέρνηση».
Ερ: Τους τελευταίους μήνες το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Πώς βλέπετε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών;
Πρώτ' απ' όλα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι και πρέπει να παραμείνει ενδεχόμενη υποχρέωση (contingent liability) υπό την κηδεμονία του κράτους. Σε αυτή τη φάση της τραγωδίας, οι τράπεζες έπρεπε να κρατικοποιηθούν και πιθανόν να συγχωνευθούν. Δεν υπάρχει νόημα να υπάρχουν πολλές διαφορετικές τράπεζες αν είναι να ανήκουν στο κράτος για την επόμενη δεκαετία. Οσο περισσότερες τράπεζες υπάρχουν τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες για διασώσεις και προσωπικές ενέργειες των διοικήσεων που οδηγούν σε κατάχρηση (self-dealing).
Το χρηματοοικονομικό σύστημα και το κράτος είναι ένα, είτε αρέσει στον κόσμο αυτό είτε όχι. Η ιδέα τού να χωρίσει κανείς με κάποιον τρόπο τις τράπεζες από το κράτος και αυτές να χρεοκοπήσουν μόνες τους είναι συγκλονιστικά λάθος. Η προστασία των καταθετών πρέπει να είναι πριν και πάνω από τους ομολογιούχους και την τρόικα. Οι καταθέσεις είναι ιερή ευθύνη της πολιτείας. Δεν είναι «επενδύσεις» και οι καταθέτες δεν είναι «επενδυτές».
Ερ:Ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το νέο «πρότυπο» ή «μοντέλο» διάσωσης των τραπεζών που εφαρμόστηκε στην Κύπρο;
Η Ελλάδα δεν δύναται να επαναλάβει το λάθος που έκανε η Κύπρος, να αγνοήσει ή να κατασχέσει τραπεζικές καταθέσεις. Ολες οι υπόλοιπες υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και των υπολοίπων του Target2) πρέπει να κατατάσσονται μετά τους καταθέτες. Κι αυτό γιατί οι τραπεζικές καταθέσεις είναι προσφορά χρήματος και χωρίς χρήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει καμιά οικονομία. MxV=PxT. Οσο το Μ (ποσότητα χρήματος) πέφτει τόσο θα πέφτουν και τα Ρ (δείκτης τιμών καταναλωτή) και Τ (ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών).
Το σχέδιο της τρόικας για την Ελλάδα φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό, αν το αναλογιστεί κανείς. Με βάση τη νέα φιλοσοφία της Ευρώπης για αυτοχρηματοδοτούμενα bail-out, το σχέδιο για την Ελλάδα είναι, κατά πώς φαίνεται, να πεθάνει της πείνας, όπως η Ρουμανία τη δεκαετία του '80. Η Κύπρος θα ακολουθήσει.
Ερ:Πολλοί μίλησαν για δύο ευρώ στην Κύπρο. Είναι αυτό προάγγελος εξελίξεων;
Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να μην καταρρεύσουν όλα όσο θα ετοιμάζεται για την αναπόφευκτη μετατροπή του νομίσματος. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για το μέλλον του ελληνικού λαού από το να χρησιμοποιήσει αυτό το χρονικό διάστημα για να χτίσει συναλλαγματικά αποθεματικά που δεν θα μπορεί να αγγίξει η ΕΚΤ.
Ερ:Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Δεν ξέρω αν είναι εφικτό, ιδίως να γίνει μυστικά. Ισως με κάποιον λογαριασμό στην Τράπεζα της Ρωσίας; Στο τέλος, η Ελλάδα θα πρέπει να αθετήσει όλες τις πληρωμές που είναι εκφρασμένες σε ευρώ και να αποκοπεί από την πίστωση της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Για ένα διάστημα θα είναι κράτος-παρίας όπως η Αργεντινή. Γι' αυτό είναι απαραίτητα τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα, ώστε να πληρώσει η χώρα τις ζωτικής σημασίας εισαγωγές.
Ερ:Δεν θα είναι δυσβάσταχτο το κόστος της εξόδου από την Ευρωζώνη για οποιαδήποτε χώρα με αυτά τα χρέη;
Αυτή τη στιγμή γίνεται πολύς λόγος στα οικονομικά media αναφορικά με τη διαφαινόμενη αναγκαιότητα μιας εξόδου της Κύπρου, καθώς ζυγίζονται το κόστος και τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση. Δεν θέλω να υποτιμήσω το κόστος. Αλλά για να το αντέξουν οι χώρες, στο τέλος θα πρέπει να βγουν. Τα κόστη τελικά θα μειωθούν με αποτελεσματική αποκήρυξη του χρέους. Κάποιες από τις χώρες του Club Med θα αναγκαστούν να φύγουν όχι μόνο από την Ευρωζώνη αλλά και από την ίδια την Ε.Ε. Εκτός, βέβαια, αν στη φράση «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μπορεί να συμπεριληφθεί και το ενδιαφέρον για τους απόρους, πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω. Στο Βορρά δεν θα αρέσει όταν ο Νότος κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος της τρόικας και τις υποχρεώσεις του Target2.
Λυπάμαι που το λέω, αλλά πριν τελειώσει όλο αυτό θα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο (world). Δεν ζηλεύω καθόλου τις επιλογές που πρέπει να κάνουν η ελληνική, η κυπριακή και η πορτογαλική κυβερνήσεις.
Ερ:Ποιος μπορεί να πάρει το βάρος μιας απόφασης που μπορεί να φαίνεται σωστή σε έναν άνθρωπο της αγοράς, αλλά δεν έχει επιστροφή για έναν άνθρωπο της πολιτικής;
Φανταστείτε να είχα την αντίθετη γνώμη και να έλεγα πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ. Τι θα έλεγα; Ποια θα ήταν τα πειστικά επιχειρήματα υπέρ αυτού του κολαστηρίου; Ολες οι χώρες πέρασαν μακροοικονομικά σοκ. Η Γερμανία έχασε δύο πολέμους. Αλλά λίγες χώρες καταδικάζουν εαυτούς σε μόνιμη ύφεση -αυτό σημαίνει να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ο κόσμος εγκατέλειψε τον Κανόνα του Χρυσού στις αρχές της δεκαετίας του '30 και τα πράγματα καλυτέρεψαν. Οι περιφερειακές χώρες τελικά πρέπει να βγουν απ' το ευρώ και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Θα τους πάρει μία πενταετία.
Ερ: Θα μείωνε τις σκληρές συνέπειες της εξόδου μια κοινή στάση των χωρών της περιφέρειας;
Δεν βλέπω κάποιο λόγο να αναβάλλεται κάτι που τελικά θα γίνει. Οι περιφερειακές χώρες θα βγουν από το ευρώ ανάλογα με τα προγράμματά τους, που θα καθοδηγούνται από τα σπρεντ των ομολόγων και τη φερεγγυότητα των τραπεζών. Όσο η τρόικα επιμένει στις πολιτικές αποπληθωρισμού, δεν υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη. Μια έξοδος από το ευρώ θα είναι πολύ άσχημη. Αλλά γιατί να έχουμε παρατεταμένη ύφεση πριν από τη μέρα της εξόδου, αν η έξοδος είναι αναπόφευκτη; Νομίζω πως το πιο σημαντικό ερώτημα είναι αν υπάρχει ελπίδα για διαπραγμάτευση με την τρόικα μιας τακτικής εξόδου, που θα περιλαμβάνει μεταβατική οικονομική βοήθεια. Αυτό θα βοηθούσε πολύ, μόνο που η τρόικα δεν είναι πολύ πιθανό να δεχτεί μια συμφωνία που περιλαμβάνει μαζική διαγραφή χρέους και διαγραφή των υπολοίπων οφειλών του Target2. Γι' αυτό προτείνω να μαζευτούν αποθεματικά σε ξένο νόμισμα πριν από μια μονομερή έξοδο. Δεδομένου του κινδύνου η τρόικα να βάλει την Ελλάδα στη μαύρη λίστα, η Ελλάδα θα χρειαστεί ξένο συνάλλαγμα για να πληρώσει για ζωτικές εισαγωγές μέχρι να ορθοποδήσουν οι εξαγωγές της. Σημαντικό είναι ότι το σοκ της εξόδου θα μετριαζόταν από μια στάση πληρωμών και έναν επαναπροσδιορισμό ολόκληρου του εξωτερικού χρέους. Η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει από την αρχή με καθαρούς ισολογισμούς (αλλά χωρίς πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση). Για ένα χρονικό διάστημα η Ελλάδα πρέπει να ζήσει με ισοσκελισμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Ερ: Σε κάθε άκουσμα εξόδου από το ευρώ υπάρχει φυγή καταθέσεων και εκροή κεφαλαίων που επιβαρύνουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Πώς θα σπάσει ο φαύλος κύκλος;
Οποιοδήποτε σχέδιο μετατροπής του ευρώ σε δραχμές θα χρειαστεί συναλλαγματικούς ελέγχους ώστε να αποκλείσει τη φυγή κεφαλαίων. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει την έξοδο από την Ευρωζώνη, πρέπει να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες παγκοσμίου κλάσης συμβούλων, όπως ο Στάνλεϊ Φίσερ (σ.σ. διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση αυτή στις 30 Ιουνίου) ή ο Τζόζεφ Γιαμ (σ.σ. πρώην επικεφαλής της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ, μέλος του δ.σ. της UBS).
Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» το Σάββατο 4 Μάη 2013

Το πασχαλινό τραπέζι κατέληξε σε τραγωδία


Συγκλονισμένη είναι η μικρή κοινωνία του Ζαρού στην Κρήτη από την είδηση πως ο γιος ενός συνταξιούχου αστυνομικού αυτοκτόνησε. Ο 26χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός από πυροβόλο όπλο και, όπως όλα δείχνουν, οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια ήταν προσωπικοί.


Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του cretalive.gr, όλα φαίνονταν να κυλούσαν ήρεμα στο πασχαλινό γιορτινό τραπέζι. Ο νεαρός γιος του συνταξιούχου αστυνομικού είχε χωρίσει, λίγο καιρό πριν. Το ένα κρασί έφερε και τ' άλλο και ο νεαρός αυτόχειρας βρέθηκε να είναι υπό την επήρεια του αλκοόλ. Μετά από αρκετή ώρα, κι ενώ κανείς δεν είχε αντιληφθεί το παραμικό, ο 26χρονος ... εξαφανίστηκε.

Όλοι πετάχτηκαν από το τραπέζι όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς από τον επάνω όροφο του σπιτιού, ωστόσο όταν έφθασαν στο σημείο ήταν ήδη πολύ αργά.


http://www.zougla.gr/greece/article/to-pasxalino-trapezi-katelikse-se-tragodia

Επίκαιρο



Απόλυτα επίκαιρο το σκιτσάκι του ΚΥΡ, αν και είναι  συζητήσιμο κατά πόσο είναι "Ιούδες", το ντόπιο κυβερνητικό προσωπικό, ή υπηρετεί συνειδητά τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί.

Οπως και να είναι, όμως,  το να νιώσουν τύψεις και ενοχές για το διαρκές έγκλημα που διαπράττουν σε βάρος του ελληνικού λαού γινόμενοι αυτόχειρες, είναι απίθανο.

Η μόνη λύση είναι να τους "κρεμάσουμε" εμείς στο τσιγκέλι της πολιτικής ανυπαρξίας, για να υπάρξει πραγματική ανάσταση για τα λαϊκά στρώματα.

Το “Grandola, Vila Morena” αντηχεί ξανά μέσα στο πορτογαλικό κοινοβούλιο (3 Βίντεο)


portugalΓράφει ο kokkiniotis
Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, το εμβληματικό τραγούδι της «Επανάστασης των Γαρυφάλλων» τραγουδήθηκε μέσα στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.
Αυτή τη φορά από ομάδα συνταξιούχων τηςAssociação Apre! που διέκοψαν την προ ημερησίας συζήτηση για να διαμαρτυρηθούν έτσι κατά των νέων περικοπών στις συντάξεις που εξάγγειλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Πάσους Κοέλιου.
Η κατώτατη σύνταξη ήταν στα 400 ευρώ ενώ ο πορτογάλος πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ο πρόεδρος της βουλής Εστέβες Ασουνσιάο διέκοψε τη συνεδρίαση, διέταξε την απομάκρυνση των διαδηλωτών από την αίθουσα και, απευθυνόμενος προς αυτούς,  είπε πως αυτό που κάνουν ‘δε βοηθάει τη δημοκρατία’. Προφανώς εννοούσε πως οι σκληρές περικοπές της μνημονιακής κυβέρνησης τη βοηθάνε…indignados-portugal
Το ίδιο τραγούδι είχε ακουστεί ξανά μέσα στη βουλή τον περασμένο Φλεβάρη όταν τριάντα περίπου διαδηλωτές του κινήματος τωνπορτογάλων indignados διέκοψαν την ομιλία του πρωθυπουργούΠάσους Κοέλιου για να του υπενθυμίσουν, όπως δήλωσαν, «ότι σε αυτή τη χώρα ο λαός κάνει κουμάντο».
Το τραγούδι αυτό έχει την ιστορία του. Στη Γκράντολα, μια πόλη στη νότια Πορτογαλία, είχε ιδρυθεί ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς εργαζομένων που γνώρισε την άγρια καταστολή από το φασιστικό καθεστώς του Σαλαζάρ. 
Πρόκειται για την Sociedade Musical Fraternidade Operária Grandolense (Μουσική Εταιρία του Εργατικού Συνεταιρισμού Γκράντολας) Ο συνθέτης του τραγουδιού Ζοζέ (Ζέκα) Αφόνσου, είχε δώσει μια συναυλία στη Γκράντολα με τους μελαψούς κατοίκους στις 17 Μάη 1964 και, εντυπωσιασμένος από τον συνεταιρισμό εμπνεύστηκε το τραγούδι:
Grândola_Vila_Morena-1
Το μνημείο στη Γκράντολα με τους στίχους και την παρτιτούρα του τραγουδιού
Γκράντολα, μελαψή πόλη,
χώρα της αδελφοσύνης
είν” ο λαός ο αφέντης
μέσ” απὸ “σένα, ω πόλη.
Μέσ” απὸ “σένα, ω πόλη
είν” ο λαός ο αφέντης,
χώρα της αδελφοσύνης
Γκράντολα, μελαψή πόλη,
25-4-3Σε κάθε γωνιὰ ένας φίλος,karvalio-1
ομόνοια σὲ κάθε πρόσωπο
Γκράντολα, μελαψή πόλη,
χώρα της αδελφοσύνης.
Χώρα της αδελφοσύνης
Γκράντολα, μελαψή πόλη,
ομόνοια σε κάθε πρόσωπο
σε κάθε γωνιὰ ένας φίλος.
στη σκιὰ μιας βελανιδιάς
που δὲ ξέρεις την ηλικία της.
ο όρκος μου· νἆναι γιὰ μένα
σύντροφος το θέλημά σου.
Σύντροφος τὸ θέλημά σου
ο όρκος μου, νάναι για μένα,
στη σκιὰ μιας βελανιδιάς
που δὲ ξέρεις την ηλικία της.
garyfalla-planodiaΑπαγορευμένος καθώς ήταν ο συνεταιρισμός, απαγορεύτηκε και το τραγούδι. Έτσι ο Ζέκα Αφόνσου γνώρισε διώξεις από το καθεστώς και συλλήψεις από την μισητή PIDE επειδή το είχε τραγουδήσει δημόσια.
Στις 25 Απρίλη του 1974, η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων», όπως ονομάστηκε από τα γαρύφαλλα που έβαζε στις κάνες των όπλων των στρατιωτών ο λαός, ανέτρεψε το φασιστικό καθεστώς της Πορτογαλίας.
Η κίνηση του στρατού απελευθέρωσε λαϊκές δυνάμεις και ένα πρωτοφανές κίνημα ανατροπής σάρωσε την Πορτογαλία.
karvalioΗγετική μορφή του MFA (ΚΕΔ, Κίνημα Ενόπλων Δυνάμεων) και εκπρόσωπος της αριστερής τάσης ήταν ο Οτέλο Σαράϊβα ντε Καρβάλιο.
Ο Οτέλο Καρβάλιο είχε έρθει και στην Ελλάδα  το 1980. Εκτός από την ομιλία του σε εκδήλωση στο θέατρο Γκλόρια, είχε επισκεφθεί και τα γραφεία όλων των οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς, χωρίς διακρίσεις, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους συνομιλητές του. Δεν έδινε την εντύπωση στρατιωτικού καριέρας και, λόγω ίσως της απλότητάς του, δυσκολευόσουν να πιστέψεις ότι συνομιλείς με έναν άνθρωπο που είχε διαδραματίσει τόσο σημαντικό ρόλο στην πορτογαλική επανάσταση. Αργότερα δικάστηκε και φυλακίστηκε.
karvΤο σύνθημα για την έναρξη της κίνησης του στρατού είχε δοθεί με δύο τραγούδια που μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο. Το ένα από αυτά, ήταν το ποπ ερωτικό τραγουδάκι E depois do adeus(“Και μετά το αντίο’), με το οποίο το ίδιο βράδυ η Πορτογαλία συμμετείχε στο διαγωνισμό της Eurovision.
Το δεύτερο, που ήταν και το κυρίως σύνθημα, μεταδόθηκε από τον καθολικό ραδιοσταθμό Ράδιο Αναγέννηση και ήταν το απαγορευμένο Grândola vila morena.
Το ίδιο τραγούδι, που είναι το δημοφιλέστερο και συμβολικότερο πολιτικό τραγούδι στην Πορτογαλία, συνοδεύει τα βίντεο που παραθέτουμε.
Στην πόλη της Γκράντολα υπάρχει το εικονιζόμενο μνημείο όπου αναγράφονται οι στίχοι και η παρτιτούρα του τραγουδιού.

ΝΙΩΘΩ ΕΝΟΧΕΣ…


Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
Τι θα έγραφε η Κασσιανή για το ωράριο ( και τις αμαρτίες; )των εκπαιδευτικών.
Η αλήθεια πρέπει να λέγεται , όσο και εάν μας ενοχλεί. Ναι , ο έλληνας εκπαιδευτικός δουλεύει λιγότερες ώρες από όσο δουλεύουν άλλοι κλάδοι εργαζομένων. Μπορεί σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία να αμείβεται χαμηλά( χαμηλότερα ακόμη και από τους Μεξικανούς συναδέλφους του , εάν υπολογίσουμε τους μισθούς όχι κατ όνομα , αλλά με βάση το ισοδύναμο της αγοραστικής δύναμης),αλλά δουλεύει λίγες ώρες.
Βέβαια θα μου πεις ότι το πόσες ώρες δουλεύει δεν ταυτίζεται με το διδακτικό ωράριο .(Όπως για παράδειγμα όταν υπολογίζουμε το ωράριο των πυροσβεστών δεν υπολογίζουμε το πόσες ώρες σβήνουν φωτιές ή βγάζουν πολίτες από το ασανσέρ). Αλλά και πάλι…
Βέβαια θα μου πεις ότι υπάρχει και εκείνη η μελέτη που λέει ότι μία ώρα διδακτική ισοδυναμεί με3 ώρες δουλειάς γραφείου και άρα δουλεύει άνω από 60 ώρες την εβδομάδα. Σύμφωνοι. Αλλά πρέπει να κλείσω 10 εκατομμύρια έλληνες μέσα σε μια αίθουσα 25 τ.μ. ,με ένα μόνο παιδί (και όχι 25 ή 30 και μάλιστα σύγχρονα παιδία, όχι από εκείνα της δεκαετίας του εβδομήντα από την διαφήμιση της Οβομαλντίνης), με την υποχρέωση να έχουν την αποκλειστική του προσοχή για 45 λεπτά, για να καταλάβουν, βιωματικά, την επιστημονική εγκυρότητα της άνωθεν μελέτης
Αλλά και πάλι… λίγες ώρες είναι. Είναι;;
Ας το δούμε λίγο αλλιώς και ας μιλήσουμε με απαγορευμένες λέξεις.
Σήμερα βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση. Δεν είναι απλά κρίση χρέους, είναι καπιταλιστική κρίση.( 1){ωχ, τι μας λέει πάλι}. Σε απλή γλώσσα μεταφράζεται ως εξής: οι πιο ισχυρές χώρες επιβάλλουν να την πληρώσουν οι λιγότερες ισχυρές και η αστική τάξη(2) τα υπόλοιπα στρώματα(μεσοαστοί, μικροαστοί και κυρίως εργαζόμενοι).
Παράδειγμα: πως θα μειώσω τις δαπάνες στην παιδεία; Μειώνω μισθούς και περικόπτω θέσεις εργασίας. (ιδού και η αύξηση ωραρίου). Και επειδή η Ελλάς δεν είναι γηραιά Αλβιών η κάτι αντίστοιχο, πως θα διαχειριστώ ένα ποσοστό ανεργίας της τάξης του 35% (το Δεκέμβριο του 2013); Πετάω στην κοινωνική αρένα 140.000 θέσεις στο Δημόσιο καταργώντας τη μονιμότητα. Πίσω και από το 1913, στις ζούγκλες της Αφρικής και χωρίς τον Γκιαούρ Ταρζάν να μας σώζει από τους κανίβαλους.
Ποια είναι η υποχρέωση των εργαζομένων; Να μεταφέρουν την κρίση στις πλάτες των εχόντων και κατεχόντων. Και εδώ κάπου μπαίνει το διαβολάκι της Συλλογικής Ενοχής που τα σύγχρονα Βατικανό κατασκευάζουν, με επιμέλεια, στη Θεία Λειτουργία των 8 μ.μ.
Αλλά ας δούμε πως , δια μέσου της Ορθοδοξίας του δόγματος , απαντάμε στην Καθολική Ενοχή.
Ας αντιστρέψουμε το παράδειγμα, έτσι για να κάνουμε τον Πρετεντέρη να πάθει ένα στιγμιαίο εγκεφαλικό: τι θα γινόταν αν αντί για αύξηση διδακτικού ωραρίου , είχαμε μείωση:
Η μεγαλύτερη μάστιγα για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζόμενων ανθρώπων είναι η ανεργία. Με μείωση τουΔιδακτικού ωραρίου(και όχι του συνολικού – μέσα σε αυτό καλύπτουμε τις ανάγκες μας για μελέτη, προετοιμασία , διόρθωση, διοικητικά καθήκοντα, εθελοντικές εργασίες , προετοιμασία project, σχολικών εορτών και δραστηριοτήτων, μαθημάτων αλληλεγγύης κλπ) κατά 2 μόνο ώρες , όχι μόνο δεν θα χάσουν τη δουλεία τους 30.000 νέοι, αλλά θα εξασφαλιστεί εργασία άμεσα και έμμεσα για 30.000 νέους άνεργους.(10.000 θέσεις στο δημόσιο ισοδυναμούν με άλλες 20.000 στον ιδιωτικό τομέα ,-πραγματικές θέσεις και όχι 5μηνα μαϊμού μέσω κομματικοχορηγούμενων ΕΣΠΑ.
Αλλά ξεχνάμε μια μικρή λεπτομέρεια. Δεν υπάρχουν λεφτά.
ευρώ. Ποιος @*@* καρπώνεται τα 60.000 που μου λείπουν. Ας μιλήσουμε λοιπόν με νούμερα.
Στην πραγματικότητα οι δαπάνες για μισθούς , ακόμη και το αμαρτωλό έτος 2009 ήταν 11 δις ενώ τα κρατικά έσοδα ήταν γύρω στα 50 δις . Είναι προφανές πως δε δανειζόμαστε για να πληρώσουμε μισθούς . Αντίθετα οι λεγόμενες Γενικές Δαπάνες της Κυβέρνησης ήταν 10,6 δις και οι τόκοι για τα χρέη(που ποτέ δεν πήγαιναν για μισθούς) ήταν 6,7 δις . αλλά δεν είναι μόνο ο τομέας των εξόδων , είναι και των εσόδων όπου η Ελλάδα καταφέρνει να μετατρέψει σε έσοδα δημοσίου μόνο το 20% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 30%.
Με ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε 20 ή 25 δις επιπλέον το χρόνο. Από αυτά τα 25 δις θα μπορούσαν να διατεθούν 180 εκ. που θα εξασφάλιζαν 10.000 θέσεις εργασίας επιπλέον στην εκπαίδευση και άλλες 20.000 (έμμεσα ) στον ιδιωτικό τομέα(όπου αντίστοιχα θα επανατροφοδοτούσαν την πραγματική οικονομία και άρα και τα δημόσια ταμεία με επιπλέον έσοδα και μεσοπρόθεσμα θα προχωρούσαν σε μερική απόσβεση της δαπάνης).
Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη τέτοιων μέτρων (ή αντίστοιχων)αλλά αντίθετα κάνει ότι μπορεί για να οδηγήσει και το δημόσιο σχολείο και την πραγματική οικονομία σε διάλυση; Είναι ανίκανοι; Όχι βέβαια. Η απάντηση ξεπερνάει τα όρια αυτού του κειμένου.
Προς το παρών ας μείνουμε εδώ: δεν δεχόμαστε την αύξηση του Διδακτικού Ωραρίου κατά 2 ώρες γιατί αυτό θα σημάνει άμεσα την ανεργία 30.000 , κυρίως νέων. Είναι εφικτό και είναι και κοινωνικά αναγκαίο. Ή όχι;
Σημείωση:Οι αριθμοί (1), (2) αναφέρονται σε λέξεις «ξύλινες», όπου όμως ακόμη δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη λέξη να τις αντικαταστήσει.
Το παρών κείμενο κατασκευάστηκε στη βάση της λογικής : « η καλύτερη επίθεση, είναι η επίθεση»




Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά της λιτότητας

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές του Αριστερού Μετώπου, έκαναν πορεία σήμερα στο Παρίσι για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας και να απαιτήσουν να δοθεί ένα τέλος στο «μοναρχικό» στιλ διακυβέρνησης στη Γαλλία.
Photo Pierre Andrieu/AFP

Φωνάζοντας «αντίσταση, αντίσταση», οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία της Βαστίλης πραγματοποιώντας μια «πορεία πολιτών» με στόχο να πιέσουν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ του Σοσιαλιστικού Κόμματος να στραφεί σε μια πιο αριστερή πολιτική.
«Η περίοδος χάριτος τέλειωσε» και «ο απολογισμός είναι αρνητικός», είπε ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, Ζαν-Λικ Μελανσόν, απευθυνόμενος στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο χώρο, μία ημέρα πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εκλογή του Ολάντ.
Το να επιβάλλεται λιτότητα στους λαούς της Ευρώπης, ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις «γνωρίζουν ότι το χρέος. . . δεν θα αποπληρωθεί ποτέ» με αυτόν τον τρόπο είναι «ανώφελο, σκληρό και σαδιστικό», τόνισε ο ίδιος.
Το Αριστερό Κόμμα του Μελανσόν, που ηγείται του Αριστερού Μετώπου, στο οποίο συμμετέχει και το ΚΚ Γαλλίας, ανέφερε ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν 180.000 άνθρωποι. Η αστυνομία υπολόγισε τους συμμετέχοντες σε 30.000.
Ο Μελανσόν, ο οποίος είχε καταλάβει την τέταρτη θέση στον πρώτο γύρο των περυσινών προεδρικών εκλογών, είχε υποστηρίξει τον Ολάντ εναντίον του απερχόμενου τότε τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο. Έκτοτε όμως, έχει γίνει ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του νυν προέδρου της Γαλλίας.
Ο Ολάντ «είναι μια από τις αιτίες της κρίσης, όπως η κα Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες που επέλεξαν την λιτότητα», είπε ο Μελανσόν, ο οποίος αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2008, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Le Parisien.
Ο Μελανσόν, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του τεράστιες προεκλογικές συγκεντρώσεις το 2012, διεκδικεί τους ψηφοφόρους που έχουν απογοητευθεί από τα κόμματα εξουσίας, ένα κοινό από το οποίο θέλει να αγρεύσει ψήφους και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.
Τον Απρίλιο, είχε υπογραμμίσει, εκμεταλλευόμενος το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας του Ολάντ, Ζερόμ Καϊζάκ, που παραδέχθηκε ότι διατηρούσε μυστικά τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, ότι είναι ανάγκη να «καθαρίσει» η πολιτική τάξη.
Πολλοί από τους διαδηλωτές σήμερα ανέμιζαν σκούπες με χαρτόνια που καλούσαν για μια Έκτη Δημοκρατία, που κατ' αυτούς πρέπει να αντικαταστήσει την Πέμπτη Δημοκρατία των τελευταίων 55 ετών, διάστημα κατά το οποίο η εξουσία μεταφέρθηκε από τη βουλή στον πρόεδρο.
Πολλοί κατηγόρησαν τον Ολάντ ότι ξεπουλάει τις αξίες των Σοσιαλιστών.

«Όλα τα κάνουμε για τους Γερμανούς συνταξιούχους», δήλωσε ο Ιβ Ντεσκίμπ, ένας μεσήλικας δημόσιος υπάλληλος από το Μπορντό, αναφερόμενος στις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνηση γα να μειώσει το χρέος και το έλλειμμα, παγώνοντας τις δημόσιες δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους.
«Αντί να αγοράζω δυο πουκάμισα το χρόνο, τώρα αγοράζω ένα», είπε. «Δεν θα βγούμε έτσι από αυτή την κρίση».
Ο Ολάντ βάλλεται πανταχόθεν καθώς συμπληρώνει ένα χρόνο στην εξουσία, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και της μεγάλης πτώσης της δημοτικότητάς του. Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του τέως προέδρου Σαρκοζί επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την απογοήτευση των πολιτών με τις επιδόσεις του προέδρου κι άρχισε σήμερα μια εκστρατεία για να εγγράψει νέα μέλη. Η αφίσα της εκστρατείας απεικονίζει τον Ολάντ μούσκεμα από τη βροχή την ημέρα της ορκωμοσίας του κι από κάτω ένα μονολεκτικό σύνθημα: «Αποτυχία».

Οικονομία-left.gr


[05/05/2013 19:31] «Δόγμα λιτότητας τέλος», λέει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών
Η κίνηση της Ευρώπης να δώσει στη Γαλλία περιθώριο δύο ετών για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% σηματοδοτεί το τέλος του "δόγματος της λιτότητας" στην Ευρώπη, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
[04/05/2013 16:42] Το θαύμα του Στουρνάρα
Δογματική εμμονή στο μνημονιακό « μονόδρομο» φανερώνει η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών σε γερμανική εφημερίδα. Οι αισιόδοξες προβλέψεις προαναγγέλλουν πιστή εφαρμογή των πολιτικών ακραίας λιτότητας μέχρι «να πετύχουμε το στόχο» (;)
[04/05/2013 12:21] Κατεβλήθη στην Ελλάδα ποσό 2,8 δισ.ευρώ από την ΕΕ
Κατεβλήθη χθες στην Ελλάδα το ποσό των 2,8 δισ.ευρώ, από την ΕΕ, ολοκληρώνοντας το πακέτο των 50 δισ.ευρώ που είχε εγκριθεί τον προηγούμενο Νοέμβριο, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
[04/05/2013 09:27] Σόιμπλε: «Δεν θέλουμε γερμανική Ευρώπη»
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τις κατηγορίες που θέλουν τη Γερμανία να αξιοποιεί την κρίση για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.
[04/05/2013 07:25] Μετά το Πάσχα ο... Γολγοθάς για τους φορολογούμενους
Με το που... μυρίσει καλοκαίρι ξεκινούν τα αλλεπάλληλα ραντεβού των φορολογουμένων με την Εφορία.
[03/05/2013 19:46] ΕΚΤ: «Δεν ήταν πράξη απελπισίας η μείωση των επιτοκίων»
Η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ δεν συνιστά «πράξη απελπισίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.
[03/05/2013 18:13] Ασυγκράτητο το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ
Ίλιγγο προκαλούν τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ για την εξέλιξη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ.
[03/05/2013 17:48] Ρεν: Πιθανή η διετής παράταση για Γαλλία
Η Γαλλία πιθανότατα θα λάβει παράταση δυο ετών προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εαρινής οικονομικής έκθεσης της Κομισιόν.
[03/05/2013 16:52] Ενέκρινε η Κομισιόν την ενίσχυση εκκαθάρισης για την Αγροτική
Την έγκριση της ενίσχυσης εκκαθάρισης για την Αγροτική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα η Κομισιόν. Ειδικότερα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση εκκαθάρισης που χορηγήθηκε από την Ελλάδα προς όφελος της Αγροτικής Τράπεζας ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της Ε.Ε., περί κρατικών ενισχύσεων.
[03/05/2013 15:29] Ανάκαμψη με νέα μαγαζιά στο ...Κολωνάκι "βλέπει" το Economist
Σημάδια που υπόσχονται ανάκαμψη και νέα καταστήματα "είδε" στο κέντρο της Αθήνας, το περιοδικό του βρετανικού κατεστημένου Economist, εκτιμώντας πως "οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο κέντρο της Αθήνας ...δεν θυμίζουν αυτούς του παρελθόντος"
[03/05/2013 15:25] Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης
Καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ΕΕ, πολιτικοί κρατών του βορρά της ευρωζώνης έχουν επαναλάβει κατ’ εξακολούθηση ότι δεν θα ανεχθούν οι φορολογούμενοι των χωρών τους να επιβαρυνθούν για την επίλυση των προβλημάτων άλλων χωρών. Η αφήγηση περί των «διασώσεων με χρήματα των φορολογουμένων» είναι αυτή η οποία έχει επικρατήσει.
[03/05/2013 15:19] Ειρωνικές προβλέψεις Κομισιόν για Ελλάδα: Αναμένει "ανάκαμψη", δηλαδή ύφεση 4,2% στο τέλος του 2013
"Ανάκαμψη" στο τέλος του 2013 αναμένει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες οικονομικές της προβλέψεις, για την περίοδο 2012-2014 στις χώρες της ΕΕ , οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Η αλήθεια είναι ότι η "ανάκαμψη" του βλέπει η Κομισιόν αφορά την αναμενόμενη υποχώρηση της ύφεσης στο 4,2% για το 2013, από το 6,4% του 2012!
[03/05/2013 15:15] Wall Street Journal: Μετά το καλοκαίρι, η κρίση θα χτυπήσει την Γερμανία και άλλες τέσσερις χώρες
Πέντε χώρες θα αρχίσουν από φέτος το καλοκαίρι, και κυρίως τον Αύγουστο, να βλέπουν τα σημάδια της οικονομικής κρίσης, όπως επισημαίνει σε άρθρο του στη Wall Street Journal ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Strategy Economics Μάθιου Λιν.

Σελίδες

Κοινωνία-left.gr


[06/05/2013 08:49] Χρυσαυγίτες χτύπησαν βάναυσα νεαρό στον σταθμό στο Μοναστηράκι
Αιμόφυρτος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο νεαρός άνδρας που βρισκόταν στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Μοναστηράκι» μετά από βάναυση επίθεση που δέχτηκε με σκουπόξυλο από δύο χρυσαυγίτες.
[05/05/2013 17:34] «Μερικώς ελεύθερος» ο Τύπος στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση
Σύμφωνα με την Freedom House, η οποία ελέγχει και κατατάσσει 196 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα υποχώρησε 14 θέσεις και καταλαμβάνει την 84η κατάταξη, ενώ υποβαθμίζεται από "Ελεύθερη" σε "Μερικώς Ελεύθερη", ("Greece declined from Free to Partly Free" ). Ανάμεσα στις αιτίες, η απειλή μήνυσης κατά του Γκάρντιαν από το Ν. Δένδια και η επίθεση των ΜΑΤ στον Μ. Λώλο
[05/05/2013 17:21] Επιχείρηση - φιάσκο το «αίμα μόνο για Έλληνες»
Toυ Πέτρου Κατσάκου, από την Αυγή
[05/05/2013 15:57] Κόκκινα αβγά, κόκκινες σημαίες
Του Νίκου Σαραντάκου, από τα Ενθέματα της Αυγής
[05/05/2013 15:37] Το Πάσχα ενός άθεου
Του Γ. Ανανδρανιστάκη, γραμμένο τη Μεγάλη Παρασκευή
[05/05/2013 12:25] Αναδρομικό "χαράτσι" στους ξένους εργάτες γης της Μανωλάδας!
Όσοι αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) με άδεια εργασίας εργάτες γης δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιήσει κατά το 2012 καμία ημέρα εργασίας με το εργόσημο, καλούνται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 να καταβάλλουν εφάπαξ (χωρίς καμιά δόση δηλαδή) την ετήσια ασφαλιστική εισφορά που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν καταταγεί το έτος 2012, προσαυξημένη κατά 50%, προκειμένου να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας. Η θεώρηση αφορά στη "χορήγηση των βεβαιώσεων για ανανέωση των αδειών διαμονής των εργατών γης - υπηκόων τρίτων χωρών".
[05/05/2013 09:07] Ανάσταση στις Σκουριές
Η Ανάσταση στις Σκουριές σε αγωνιστικό πνεύμα...
[05/05/2013 08:36] Ο καιρός της Κυριακής του Πάσχα
Γενικά καλός καιρός με τοπικές καταιγίδες στα ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα, προβλέπεται για σήμερα Κυριακή του Πάσχα. Οι άνεμοι βόρειοι στο Αιγαίο, τοπικά 6 μποφόρ ενώη θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
[05/05/2013 08:33] Ποιος είναι ο άνθρωπος που χτύπησε θανάσιμα την 23χρονη Φαίη Μπάχλα
O 25χρονος Βαγγέλης Στεφανάκης, ο οποίος τον Ιούνιο του 2012 είχε επιτεθεί με ένα πιτ μπουλ σε δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ κυκλοφορούσε ανενόχλητος μέχρι που βρέθηκε στο δρόμο του η άτυχη Φαίη.
[04/05/2013 20:39] Δραματικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα από τις 15 Μαΐου
Πολύ σημαντικές θα είναι οι αλλαγές για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα μετά την 15η Μαΐου, καθώς από εκείνη την ημέρα θα μπουν σε εφαρμογή μια σειρά από ρυθμίσεις που ανατρέπουν το ισχύον – μέχρι σήμερα – σύστημα αμοιβών
[04/05/2013 18:56] Στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας η διάταξη για τον ΟΑΕΕ
Αναβλήθηκε (αλλά μάλλον προσωρινά) η εφαρμογή νέου κουρέματος στις συντάξεις του ΟΑΕΕ
[04/05/2013 18:40] Απεργία διαρκείας από τις 8 Μαΐου στις Λαϊκές Αγορές
Απεργία διαρκείας από την Τετάρτη 8 Μαΐου εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών, με αίτημα την ανατροπή του νέου νόμου που αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης των Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών
[04/05/2013 17:33] Την Πέμπτη αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί για τις κινητοποιήσεις
H φετινή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων -όπως έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής- θα κριθεί από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ την προσεχή Πέμπτη, όπου θα τεθεί το θέμα της απεργίας των καθηγητών μέσα στις εξετάσεις
[04/05/2013 17:30] Πώς θα κινηθούν τις μέρες του Πάσχα τα Μέσα Μεταφοράς
Εως και την Τρίτη του Πάσχα τα δρομολόγια τόσο στις οδικές συγκοινωνίες, όσο και στα μέσα σταθερής τροχιάς δεν θα είναι συχνά, ενώ σήμερα Μεγάλο Σάββατο τα μέσα μεταφοράς θα αποσυρθούν νωρίτερα στα αμαξοστάσια

Σελίδες