ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Η Χρυσή Αυγή πουλάει εκδούλευση στους εφοπλιστές

Σπύρος Ραπανάκης
Διαβάζοντας κανείς τα εκτενή αποσπάσματα που παρατίθενται σε διπλανή στήλη δίχως τις υπογραφές, εύκολα θα κατέληγε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για διαφορετικές τοποθετήσεις από την Ένωση Εφοπλιστών και το ΣΕΕΝ. Είναι πράγματι αξιοθαύμαστη η ευφράδεια και η στιβαρή γραμμή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τον εφοπλισμό και τα προνόμιά του.
Το πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian την 1 Απριλίου με τίτλο «Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή γίνεται παγκόσμια με πολιτικές φιλοδοξίες» επαναφέρει στη δημοσιότητα ένα κοινό μυστικό, που κρύβεται μεταξύ των γραφείων της Χρυσής Αυγής, των σκοτεινών δρόμων της παρανομίας και των εφοπλιστικών εταιρειών στον Πειραιά. Η ομάδα της οποίας το έμβλημα θυμίζει τη σβάστικα και τα μέλη της χαιρετούν ναζιστικά (…) εν μέσω φημών για στήριξη από εφοπλιστές έχει καταφέρει να ανοίξει γραφεία σε όλη την Ελλάδα” γράφει η εφημερίδα. Σίγουρα δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα εξαιτίας του μεγέθους και του κύρους της εφημερίδας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του γ.γ. της Χρυσής Αυγής, ο οποίος έκανε λόγο για «Βρετανούς λασπολόγους» που κατασυκοφαντούν το κόμμα του.

Τα «καθαρά χέρια»
Έστω λοιπόν ότι τα χέρια των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι καθαρά (κι ας χαιρετούν ναζιστικά, όπως θα έλεγε και ο Μιχαλολιάκος). Πώς όμως εξηγείται η τόσο συνεπής προάσπιση των εφοπλιστικών συμφερόντων και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, με δημόσιες τοποθετήσεις στη Βουλή; Δύο απαντήσεις θα μπορούσαν να δοθούν αθώα: Είτε πρόκειται για παρανόηση των βουλευτών της Χ.Α. (όπως «παρανόησαν» την υπερψήφιση της πώλησης των νησιών σε ιδιώτες) είτε θέλουν την ελληνική σημαία στα πλοία λόγω εθνικής υπερηφάνειας και πατριωτισμού. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, όμως, δεν μπορεί να είναι τόσο απλοϊκή.
Ακόμη κι αν η «θερμή» σχέση εφοπλιστών με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή είναι φήμη, οι επίσημες πολιτικές τοποθετήσεις και θέσεις τους αφορούν συγκεκριμένους τομείς της ναυτιλιακής αγοράς. Η διαμαρτυρία του Ηλία Παναγιώταρου για την έκτακτη διετή φορολόγηση των εφοπλιστών και η πρότασή του για νέες επιδοτήσεις με αντάλλαγμα μερικές θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτικών (με μισθούς Φιλιππίνων βέβαια) αντικατοπτρίζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα αιτήματα των Ελλήνων εφοπλιστών. Συγκεκριμένα, η θέση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής τον περασμένο Νοέμβριο κατά της φορολόγησης του εφοπλιστικού κεφαλαίου αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία. Το κομμάτι εκείνο δηλαδή του εφοπλιστικού κεφαλαίου που επένδυσε πάνω από 3,1 δισ. δολάρια για αγορές και ναυπηγήσεις πλοίων. Την πιο κερδοφόρα ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, με εκπροσώπους της να φιγουράρουν σε υψηλές θέσεις στις λίστες του ομίλου Lloyd’s. Προσφάτως, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν εντυπωσιακές και πρωτοπόρες επενδύσεις σε πλοία νέας τεχνολογίας από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Πολιτική κάλυψη και «ανταλλαγή» υπηρεσιών
Πολλά από αυτά τα ονόματα «ξεφεύγουν» από τους εφοπλιστικούς κύκλους ως έμμεσοι και ορισμένες φορές άμεσοι «αιμοδότες» της νεοναζιστικής οργάνωσης. Από την ενοικίαση και ανακαίνιση των γραφείων τους μέχρι τη χρηματοδότηση πολιτικών εκδηλώσεων και προεκλογικών δραστηριοτήτων. Την ίδια στιγμή ερωτήματα προκαλεί ο ρόλος που παίζουν συγκεκριμένες εφημερίδες γύρω από το «ξέπλυμα» και την κάλυψη του κόμματος του κ. Μιχαλολιάκου.
Από την άλλη εύλογα θα αναρωτιόταν κανείς γιατί, ενώ η Χρυσή Αυγή έχει ως πάγια τακτική να τρομοκρατεί και να εκβιάζει εργοδότες ώστε να αντικαταστήσουν τους τυχόν μετανάστες εργαζόμενους με Έλληνες (με αντίστοιχα εξευτελιστικά μεροκάματα), όταν αφορά τον κλάδο της ναυτιλίας επιδεικνύεται αξιοθαύμαστος πολιτισμός και τακτ. Ιδιαίτερα μάλιστα σε έναν κλάδο όπου η ανάγκη για εργασία Ελλήνων προκύπτει για λόγους ασφάλειας (ναυτικών και επιβατών, αφού πολλά ναυάγια θρήνησαν θύματα λόγω των πληρωμάτων «Βαβέλ» που δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν) και εύρυθμης λειτουργίας των πλοίων, όχι από εθνικιστικές και αλυτρωτικές τάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απουσία του καμποτάζ από το λεξιλόγιο της Χρυσής Αυγής.
Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει τους Έλληνες εργάτες, αρκεί να μην έχουν αφεντικό εφοπλιστή. Ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης ήταν ξεκάθαρος στη μεγάλη απεργία των ναυτεργατών τον Φεβρουάριο. Έπειτα από γραπτή ανακοίνωση στήριξης (δύο αράδες), δήλωνε: «Οπωσδήποτε είμαστε στο πλευρό των απεργών. Από την άλλη όμως υπάρχει κι ένας ολόκληρος λαός που απαιτεί από το κράτος και είναι κι αυτός θύμα της υποθέσεως. Από τη μια υπάρχει ένα ανήμπορο κράτος, από την άλλη οι εργατοπατέρες δεν είναι αθώοι, έτσι; Έχουν κάνει πολλά…».
Ίσως, λοιπόν, οι «εβραιοκομμουνιστές και οι μασόνοι», με επικεφαλής τον Τσίπρα και τα «ξένα κέντρα», να σπέρνουν αδιάλειπτα φήμες για τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής και των εφοπλιστών. Η ιστορία βέβαια έχει να πει πολλά. Η ιστορική συμμαχία φασιστών και μεγάλου κεφαλαίου είναι ξανά στο προσκήνιο. Η συνεπής στάση του συγκεκριμένου κόμματος γύρω από συγκεκριμένα θέματα έχει να πει πολλά περισσότερα. Το ίδιο και η «διακριτική» στήριξη που παρέχουν εφοπλιστικοί κύκλοι. Ένα είναι σίγουρο: ο χορός θέλει δύο και, όταν πρόκειται για τον επικίνδυνο χορό της φασιστικής εκτροπής, φασίστες και μεγάλο κεφάλαιο δεν προχωράνε χώρια.

H AYΓΗ, 7/4/2013
Η Χρυσή Αυγή πουλάει εκδούλευση στους εφοπλιστές

avanti popolo: Αλέξης Τσίπρας:"Δώστε μας τα κλειδιά"

Αλέξης Τσίπρας:"Δώστε μας τα κλειδιά"

avanti popolo: Αλέξης Τσίπρας:"Δώστε μας τα κλειδιά"

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα για το τέταρτο μνημόνιο - Να φύγει μια ώρα αρχύτερα

Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την οποιαδήποτε αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής.

Μεταφορά της συζήτησης για τα νέα επώδυνα μέτρα μετά τον Ιούνιο επιδιώκει ο Σαμαράς, με την ελπίδα να τα γλιτώσει μέχρι τις γερμανικές εκλογές και να αναζητήσει έπειτα συνολική πολιτική λύση, η οποία θα επισημοποιηθεί με τέταρτο Μνημόνιο.

Ο Στουρνάρας, παρακάμπτοντας τον Μανιτάκη, διαπραγματεύεται με την τρόικα τη συρρίκνωση του Δημοσίου "καρφώνοντας" τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για ολιγωρία, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. λένε ότι δεν θα δεχθούν απολύσεις.

Για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου το πρωί έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τα μέλη της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.

Η επόμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα.

Οι αστοχίες στα έσοδα λόγω της ύφεσης, που αναμένεται να επιδεινωθεί μετά την κρίση στην Κύπρο, οι ιδιωτικοποιήσεις, το νέο χαράτσι στα ακίνητα, η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, τα ανοίγματα των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας της έκρηξης της ανεργίας και η εκκρεμότητα του κρίσιμου θέματος της Εθνικής Τράπεζας, καθιστούν μαθηματικά βέβαιη τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων, που προσπαθεί να μεταθέσει για αργότερα η κυβέρνηση.



Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τις συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα

Η κυβέρνηση που τώρα φέρεται να ισχυρίζεται προς τους τροϊκανούς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα, είναι η ίδια κυβέρνηση που το Νοέμβριο ψήφισε το τρίτο μνημόνιο και τώρα συζητά για το τέταρτο, που έχει δεχτεί τη ρήτρα αυτόματης λήψης μέτρων για να “διορθώνεται” το πρόγραμμα προς το χειρότερο, που διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την οποιαδήποτε αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, αλλά προσπαθεί να πάρει επικοινωνιακές ανάσες εξαιτίας της πασιφανούς αποτυχίας του προγράμματος σε όλα τα επίπεδα. Οι όποιες καθυστερήσεις, διαφοροποιήσεις, μεταθέσεις εντάσσονται στο ίδιο μνημονιακό πλαίσιο λιτότητας, εξυπηρετούν στόχους εσωτερικής κατανάλωσης, χωρίς να αμφισβητούν το ίδιο ούτε κατ' ελάχιστο.

Παγιδευμένη σε αυτά που η ίδια έχει δεσμευτεί, αδύναμη να προτείνει την παραμικρή αντιπρόταση για την έξοδο από την κρίση, το μόνο το οποίο μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό λαό είναι το να φύγει μια ώρα αρχύτερα. Το σίριαλ των συναντήσεων με την τρόικα που έχει πάντα την ίδια πορεία και κατάληξη, πρέπει να τελειώσει. Μόνο μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις κοινωνικές ανάγκες, αποφασισμένη να χαράξει ένα νέο δρόμο ανόρθωσης, ελπίδας και προοπτικής μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και το λαό από την εξαθλίωση.
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα για το τέταρτο μνημόνιο - Να φύγει μια ώρα αρχύτερα
ΣΥΡΙΖΑ: Να φύγει μια ώρα αρχύτερα η κυβέρνηση 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Τους αντιπολιτευτικούς της τόνους, οξύνει η Κουμουνδούρου, καθώς σχολιάζοντας χθες τις συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, έκανε λόγο για συζήτηση τώρα εκ μέρους της περί... τέταρτου μνημονίου.
Κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν διαπραγματεύεται επί της ουσίας, αλλά επιχειρεί μόνο να πάρει «επικοινωνιακές ανάσες», σημειώνει πως «οι όποιες καθυστερήσεις, διαφοροποιήσεις, μεταθέσεις, εντάσσονται στο ίδιο μνημονιακό πλαίσιο λιτότητας, εξυπηρετούν στόχους εσωτερικής κατανάλωσης, χωρίς να αμφισβητούν το ίδιο, ούτε κατʼ ελάχιστο».
Κατόπιν τούτου, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το μόνο που μπορεί να προσφέρει μία τέτοια κυβέρνηση είναι «να φύγει μία ώρα αρχύτερα», αντιπαραβάλλοντας την ανάγκη για μία κυβέρνηση προσηλωμένη στις κοινωνικές ανάγκες και «αποφασισμένη να χαράξει ένα νέο δρόμο ανόρθωσης, ελπίδας και προοπτικής».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί στην ομιλία του σήμερα σε συγκέντρωση εργαζομένων του ΟΣΕ ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από συνάντηση που θα έχει με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρόμων Ελλάδας στις 11.30 το πρωί.
Την ίδια στιγμή, για μη βιώσιμο ευρωσύστημα ως έχει στην παρούσα φάση, μιλούν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και τυχόν διάλυση της ευρωζώνης. Προτρέπουν έτσι την Κουμουνδούρου στην εκπόνηση σχεδίου για... παν ενδεχόμενο.
«Ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης είναι υπαρκτός καθώς η εμμονή στο δόγμα Μέρκελ καταστρέφει τον ευρωπαϊκό Νότο και οξύνει τις δομικές στρεβλώσεις της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται αυτό τον κίνδυνο. Έχει προσδεθεί στο άρμα Μέρκελ και δεν μελετά κανένα εναλλακτικό πιθανό σενάριο.
Η χώρα μας θα έπρεπε, με ευθύνη της κυβέρνησής της και αξιοποιώντας τα “καλύτερα μυαλά”, να εξετάζει και να προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει, με σχέδιο και συμμαχίες, μια διαλυτική κρίση της Ευρωζώνης, που κανείς δεν αποκλείει πλέον. Εμείς πάντως το κάνουμε, με σοβαρότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε χθεσινή του συνέντευξη στη Realnews.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης. «Είμαστε αντίθετοι τόσο σε μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη όσο και στην επιστροφή σε μια Ευρώπη των εθνικών περιχαρακώσεων και ανταγωνισμών του παρελθόντος.
Η ιστορική πρόκληση, με την έννοια αυτή, δεν είναι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα αλλά η συμβολή μας στην ανατροπή ενός συντηρητικού, νεοφιλελεύθερου και γερμανοκεντρικού σχεδίου για την Ευρώπη, που, αν επικρατήσει, θα μας «κυνηγά» είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ, και εμάς και άλλους λαούς, συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού λαού. Από εκεί και πέρα, όπως ήδη είπα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για ενδεχόμενα που υπερβαίνουν τις δικές μας επιλογές ή επιθυμίες», υποστήριξε...

Πηγή: real.gr

Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση ΕΔΣΝΑ: ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ;;; Εγώ λοιπόν λέω ΟΧ...

ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ;;; Εγώ λοιπόν λέω ΟΧΙ στο να είμαι «φοβισμένος άνθρωπος- υποταγμένος άνθρωπος».


-ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ μιας υπαλλήλου (σε διαθεσιμότητα) του Δήμου Καλαμαριάς

Καραμπίδου Παρασκευή  – Ειδικότητα ΔΕ Διοικητικού υπάλληλος του Δήμου Καλαμαριάς – Κωδικός 3110. 
Αυτή είμαι εγώ, δεκαέξι χρόνια υπάλληλος στο Δήμο Καλαμαριάς. Επί δεκαέξι χρόνια υπεύθυνη της Πρότυπης Σχολής Χορού του Δήμου Καλαμαριάς. Δεκαέξι χρόνια δουλεύοντας δέκα με δώδεκα ώρες, Σάββατα, Κυριακές, αργίες. Στο γραφείο, στο θέατρο, στις πλατείες, σε Εθνικούς και Διεθνείς Διαγωνισμούς, σε Φεστιβάλ.
Οργανώνοντας θεσμούς ή φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας. Οι γεμάτες αίθουσες, τα βραβεία, οι διακρίσεις ήταν η χαρά των  Δημάρχων, των Προέδρων. Για όλα αυτά δεν ήταν λίγες οι φορές που έπρεπε  να επιμένω, να πείθω ανθρώπους που δεν έχουν στοιχειώδη κουλτούρα, που δεν είχαν πατήσει σε θέατρο, που το διάλειμμα μιας παράστασης το λέγαν ημίχρονο, που απορούσαν γιατί την ώρα της παράστασης  δεν επιτρέπεται το τσιγάρο.
Η «Πρότυπη Σχολή Χορού του Δήμου Καλαμαριάς» ήταν το ΠΑΝ για μένα. Υπηρέτησα με  πάθος  και  συνέπεια  την τέχνη του Χορού.  Εμπιστεύτηκα και  στήριξα τους δασκάλους της Σχολής να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και την εμπειρία τους ως δάσκαλοι και χορογράφοι.
Έτσι αυτή η σχολή έγινε Πρότυπη για εκατοντάδες παιδιά. Αρκετά από αυτά βρήκαν το μέλλον τους μέσα από τον χορό. Στάθηκα δίπλα τους στα δύσκολα βήματα τους, στις απογοητεύσεις τους, στις χαρές τους, στις επιτυχίες τους. Περίμεναν ένα βλέμμα,  μια κουβέντα να τους εμψυχώσει, ένα χαμόγελο  πίσω στις κουίντες του θεάτρου, ένα τηλεφώνημά  εκεί ,στις μεγάλες σχολές του εξωτερικού.
Βέβαια όλα αυτά είχαν και την μεγαλύτερη ανταμοιβή που μ΄ έκανε  «πλούσια», περήφανη, γεμάτη. Θα κρατήσω στην ψυχή μου, στο συρτάρι μου τα γράμματα, τις σημειώσεις, τις κάρτες των παιδιών και των γονιών τους…. «Κυρία Βούλα, ήταν η πιο γεμάτη μέρα της ζωής μου… Χόρεψα σ’ ένα απ΄ τα μεγαλύτερα θέατρα… χόρεψα στην ίδια σκηνή με τη Σιλβί Γκιλέμ. Σας ευχαριστώ που με κάνατε να αγαπήσω αυτό που κάνω και να είμαι αυτή που είμαι. Γεμάτη συναισθήματα. Σας αγαπώ πολύ.»
Και τώρα ήρθε η ώρα το καπιταλιστικό σύστημα να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο. Ήρθε η ώρα να πληρώσω και εγώ την κρίση.
Και τώρα εγώ η Καραμπίδου Παρασκευή για το Υπουργείο Εσωτερικών είμαι μία υπάλληλος ΔΕ ΙΔΑΧ, ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ.
Και από εκεί που η κ. Καραμπίδου ήταν «η ψυχή της Σχολής Χορού» ξαφνικά έγινε «κακοήθης» γιατί τόλμησε να επισημάνει σε Δημοτικό σύμβουλο στις 40 μέρες κατάληψης του γραφείου προσωπικού ότι η καθημερινή χειραψία  του δεν γεμίζει την τσέπη μας. Ξαφνικά η κ. Καραμπίδου έγινε «τελειωμένη υπόθεση». Κάποιος άλλος «αστειευόμενος» μου ευχήθηκε τα Χριστούγεννα «Χρόνια Πολλά απευθείας από τον Περισσό».
Και τώρα εγώ και οι υπόλοιποι δώδεκα συνάδελφοί μου είμαστε  περιττοί.
Και τώρα ήρθε το καπιταλιστικό σύστημα και βάζει εμένα και τους συναδέλφους μου στο παιχνιδάκι του. Να παίζω λοταρία τη ζωή μου –να συμπληρώνω σε κουτάκια – 1Χ,2Χ το που θα «επιθυμούσα» να τοποθετηθώ – λες και είμαι πιόνι στη σκακιέρα τους …..ή λες και συμπληρώνω  ΠΡΟΠΟ.
Και τώρα αυτοί θέλουν να με κάνουν να φοβάμαι, θέλουν να μου κόψουν το χαμόγελο, θέλουν να σταματήσω να ονειρεύομαι, να σκέφτομαι.
Θέλουν να είμαι «φοβισμένος άνθρωπος-  υποταγμένος άνθρωπος».
Μα όπως λέει και ο κόκκινος  Μπρέχτ  το ναι και όχι στη ζωή μας, έχει μεγάλη σημασία. Το πότε, πού, σε ποιόν και σε τι λες ΝΑΙ και ΟΧΙ.
Εγώ λοιπόν λέω ΟΧΙ στο να είμαι  «φοβισμένος άνθρωπος-  υποταγμένος άνθρωπος».
Εγώ λοιπόν λέω ΝΑΙ στον ταξικό αγώνα για να συνεχίσω να  ονειρεύομαι, να σκέφτομαι, να ζω με αξιοπρέπεια.
Καραμπίδου Βούλα
Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς. Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας.
15/03/2013

Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση ΕΔΣΝΑ: Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις Επικίνδυν...

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις Επικίνδυνες δηλώσεις Περιφερειάρχη Αττικής


θαύματα κάνει ο λειοτεμαχιστής ... μπορεί να εξαφανίσει τα πάντα 







εμείς σημειώνουμε ότι η ανακοίνωση στην Εκτελεστική Επιτροπή έγινε από τον κ. Χιωτάκη

                                                                 05.04.2013
                  Προς τους Υπουργούς
         -Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
         -Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 
Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός προανήγγειλε την έναρξη προγράμματος απευθείας αντισταθμιστικών παροχών στους κατοίκους της Φυλής (για τον ΧΥΤΑ της περιοχής). Αναφερόμενος στις δράσεις-αντισταθμίσματα στους κατοίκους της Φυλής, είπε «εγκαθιστούµε λειοτεµαχιστές, όπως θα ακούσετε στη συνέχεια, αφού είναι θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, και προωθούμε ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει δωρεάν στους κατοίκους καύσιμη ύλη από ξυλεία και υφάσματα που περιέχονται σε ογκώδη αντικείμενα και έπιπλα». (Σύμφωνα με το Δ.Τ. της 02.04.2013).
Όμως, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ της 28.12.2012, το νέφος αιθαλομίχλης 
«ευνοήθηκε, αφενός μεν από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασιακή αναστροφή και αφετέρου από την έντονη χρήση εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα».
Επί πλέον, στα λεγόμενα «ογκώδη απορρίμματα» περιλαμβάνονται έπιπλα, στρώματα, ηλεκτρικές συσκευές, αντικατασταθέντα δομικά στοιχεία και λοιπά υλικά προερχόμενα από τα νοικοκυριά. Περιλαμβάνονται επίσης απόβλητα από τις διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες που είναι διάσπαρτες μέσα στον οικιστικό ιστό (συνεργεία, βιοτεχνίες κλπ), απόβλητα καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων ακόμη και οικοδομικά υλικά.
Για τα “ογκώδη” που θα διαχειρίζεται η μονάδα λειοτεμαχισμού στο ΧΥΤΑ, τα παραπάνω δεδομένα υποδηλώνουν βάσιμο κίνδυνο ανάμειξης επικινδύνων αποβλήτων που δεν θα είναι  ανιχνεύσιμα ούτε διαχωρίσιμα στο τελικό προϊόν της επεξεργασίας μετά και λόγω του έντονου θρυμματισμού.
Επειδή οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη είναι επικίνδυνες και δεδομένου ότι:
  • Το νέφος αιθαλομίχλης, που εμφανίστηκε   το χειμώνα στον ουρανό πολλών περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής ενισχύθηκε από την συμβολή των εστιών καύσης βιομάζας
  • Σύμφωνα με το Δ.Τ. του ΥΠΕΚΑ της 28.12.2012, «επισημαίνεται ότι η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον»
Οι ΟΤΑ της Αττικής δεν εφαρμόζουν συστήματα Διαλογής στη Πηγή, επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης υλικών, ούτε εφαρμόζουν ξεχωριστή συλλογή βιομηχανικών ή/και επικινδύνων αποβλήτων και ως εκ τούτου το  προϊόν του λειοτεμαχισμού ενδέχεται να είναι περαιτέρω επιμολυσμένο  από επικίνδυνα απόβλητα.
 Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
  1. Στο Πρόγραμμα παροχής απευθείας αντισταθμιστικών οφελών στους κατοίκους των περιοχών που φιλοξενούν  ΧΥΤΑ το οποίο επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Γεν. Γραμματέως Περιβάλλοντος στο συνέδριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας 4.4.2012, περιλαμβάνεται η δωρεάν παροχή ως καύσιμης ύλης υλικών-τμημάτων των  απορριμμάτων – η χρήση των οποίων εσείς οι ίδιοι έχετε αναγνωρίσει ότι επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον;
  2. Συμφωνείτε με τις εξαγγελίες του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΣΝΑ ότι μία από τις αντισταθμιστικές παροχές για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής θα είναι η δωρεάν διάθεση καύσιμης ύλης στους κατοίκους «προερχόμενης από ξυλεία και υφάσματα που περιέχονται σε ογκώδη αντικείμενα και έπιπλα που υπόκεινται λειοτεμαχισμό» ;
  3. Τί μέτρα προτίθεστε να αναλάβετε ώστε να αποτραπούν οι επικίνδυνοι για την ποιότητα της ατμόσφαιρας και της δημόσιας υγείας σχεδιασμοί του Περιφερειάρχη Αττικής από τη χρήση λειοτεμαχισμένων απορριμμάτων ως καύσιμης ύλης;
  1. Υπάρχει κανονισμός λειτουργίας της Μονάδας Λειοτεμαχισμού στο ΧΥΤΑ Φυλής και τί ειδικότερα προβλέπει για τον έλεγχο, τη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων και την τελική διάθεση των λειοτεμαχισμένων υλικών ;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χαρά Καφαντάρη
Αποστόλης Αλεξόπουλος
Νίκος Βούτσης
Ηρώ Διώτη
Σοφία Σακοράφα
..

Μία θλιβερή ιστορία ντροπής... της δικής μας ντροπής

Σκηνή από το παρελθόν: Βρισκόμαστε στο έτος 1944. Ήδη το καλοκαίρι έχει έρθει και οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η παρουσία τους στην χώρα δεν θα κρατήσει πολύ. Οι σφαγές, οι εκτελέσεις και τα μπλόκα εντείνονται. Παράλληλα ο Ελληνισμός πολεμά αποφασιστικά για την ημέρα της απελευθέρωσης που κοντοζυγώνει...


Καλώς ήλθες στον εφιάλτη. Η τελευταία του πράξη θα είναι η κόλαση – Και η αυλαία αυτής της πράξης κοντεύει πλέον να πέσει οριστικά. Αυτή την πράξη φρόντισε να μη την ζήσεις εσύ, και ο ασφαλέστερος τρόπος για να το πετύχεις, είναι  να τους στείλεις στο διάολο τώρα, μαζί με το σκηνικό της απάτης…

Γιατί όταν τελειώσει κι αυτή παράσταση…
Η ζωή σου θα έχει βυθιστεί ακόμη βαθύτερα στην κόλαση που σχεδιάζει το σουλτανάτο και εκτελούν τα ντόπια ανδρείκελα…
Η πατρίδα σου θα έχει «κλειδώσει» ανεπιστρεπτί τη θέση της στο τελευταίο της ταξίδι που θα την οδηγήσει στον απόλυτο διαμελισμό…
Κι εσύ, εμείς, όλοι μας, θα έχουμε εξασφαλίσει τον διόλου κολακευτικό τίτλο του πιο ηλίθιου λαού σ αυτό τον πλανήτη που τους ανέχτηκε, που υπέμεινε τα πάνδεινα, που αφέθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή να επενδύει ελπίδες και όνειρα σ ένα καράβι που το ναρκοθέτησαν από παντού και η καταβύθιση του έχει καταστεί πια μοιραία και ανεπίστρεπτη.

Τα ψέμματα τελείωσαν…
Και οι δωσίλογοι ήρθε η ώρα να πληρωθούν με το νόμισμα που τους αξίζει από τις ίδιες τις συμμορίες που υπηρέτησαν πιστά και με απόλυτη δουλικότητα. Τα ΜΜΕ και οι χορογράφοι της επικοινωνίας όμως επιχειρούν να παίξουν το τελευταίους τους απατηλό χαρτί.

Επιχειρούν να εμφανίσουν τον πρωθυπουργό που κιότεψε, ως αφηνιασμένο λιοντάρι. Τον εμφανίζουν διατεθειμένο να παίξει λέει το χαρτί του Α(υ)ναστασιάδη και να εκβιάσει τις συμμορίες με …παραίτηση και με ολίγην από Τσίπρα αν δεν τον στηρίξουν… Μπαρμπούτσαλα!!!

Επιχειρούν να εμφανίσουν το Στουρναράνθρωπο των τραπεζιτών ως ατίθασο αντράκι διατεθειμένο να απειλήσει τους υπαλληλίσκους με ολίγην από Τσίπρα και αυτός, αν η τρόϊκα επιμείνει να ζητάει και άλλα μέτρα… Παπάρια!!!

Την έχουν κάνει ήδη γαργάρα και οι δυό. Θύματα της μεροδούλι – μεροφάι πολιτικής τους, πρόθυμα όμως να σου πηδήξουν και πάλι το μυαλό με φρούδες ελπίδες και αυταπάτες ολέθριες, για την επόμενη μέρα που θα είναι ακόμη χειρότερη από την προηγούμενη. Από κάθε προηγούμενο εφιάλτη που βίωσες μέχρι σήμερα που μετράς ήδη 4.000 δολοφονημένους συμπολίτες σου στην κόλαση της ψεύτικης ελπίδας.

Ποιά είναι η αλήθεια;
Και πόσο καλά την ξέρουν άραγε οι πρωταίτιοι της εθνικής καταστροφής??? Η αλήθεια είναι μία και είναι απλή και ξεκάθαρη.

  • Τα 400 δις χρέος που φόρτωσαν στην πλάτη σου και στις πλάτες των αγέννητων τρισεγγόνων σου, είναι ένα νούμερο τραγικό. Συνιστούν ένα χρέος δολοφονικό, το οποίο δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ούτε τη Δευτέρα παρουσία.
Σε παραμυθιάζουν με την προσδοκώμενη ανάπτυξη ενώ ξέρουν καλά ότι…
Και ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει. Αλλά…
Ακόμη και αν κάποτε αυτή η χιλιοτραγουδισμένη ανάπτυξη εμφανιστεί, δεν πρόκειται να αντισταθμίσει ετησίως ούτε μια τρίχα από τα αρχίδια αυτού του χρέους με το οποίο αλυσόδεσαν την πατρίδα σου.

  • Όταν κάθε 1% ανάπτυξη ή αν θέλεις πλεόνασμα, μεταφράζεται σε 1,5 δις ετησίως, κάτσε και υπολόγισε πόσες εκατοντάδες χρόνια χρειάζονται για να αποπληρώσεις τα 400 δις συν τους τόκους και τα χρεολύσια.
  • Βγαίνουν λοιπόν τα νούμερα; Που οδηγούν; Γιατί τους πιστεύεις; Γιατί παραμυθιάζεσαι; Σε τι νομίζεις ότι στηρίζεις αυτή τη γαμημένη σου την ελπίδα και τη γαϊδουρινή υπομονή που επιδεικνύεις τόσον καιρό;
Καταλαβαίνεις λοιπόν που σε οδηγούν;
Αντιλαμβάνεσαι στο όνομα ποιάς ελπίδας και προσδοκίας έχεις υποθηκεύσει την αξιοπρέπεια και τη ζωή σου;
Συνειδητοποιείς ότι έχεις απέναντί σου μια συμμορία ντόπιων και ξένων εκβιαστών – δολοφόνων, που κάθε δράμι ανοχής σου θα το μετατρέπουν αυτόματα σε εφιάλτη για σένα και ότι αγάπησες;
Έχεις επίγνωση του μεγέθους του ψεύδους και της απάτης με το οποίο σε φορτώνουν καθημερινά, μέχρι να τους παραδώσεις ακόμη και τη γυναίκα σου, την κόρη σου ή την αδερφή σου και αφού θα σε έχουν ξεγυμνώσει από τα πάντα το μόνο που θα σου μένει μετά θα είναι να φουντάρεις από το πρώτο μπαλκόνι που θα βρεις και αυτό το μπαλκόνι δε θα είναι καν δικό σου;

Τι στο διάολο περιμένεις λοιπόν;
Τον Τσίπρα να σε σώσει;
Τους Γερμανοτσολιάδες να σε λυπηθούν;
Το επόμενο παραμύθι με το οποίο σχεδιάζουν να σε εξαπατήσουν και πάλι;

Δεν αντιλαμβάνεσαι το πόσο μαλάκα τελικά σε θεωρούν και τι ελεεινά παιχνίδια παίζουν σε βάρος σου;

Αν δεν το αντιλαμβάνεσαι διάβασε ΕΔΩ για να δεις πόσο πολύ σε έχουν εξευτελίσει…

Ξέρεις τι θα κάνουν στο τέλος οι ίδιες οι συμμορίες στους δωσίλογους που τους υπηρετούν. Αν δεν ξέρεις διάβασε ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΕΥΜΑ και τότε θα καταλάβεις το τέλος που τους περιμένει.

Μόνο που όταν το τέλος το δώσουν αυτοί, εσύ θα έχεις αφανιστεί και τα παιδιά και τα εγγόνια σου θα παραμένουν αιχμάλωτοι στην πιο θλιβερή ιστορία ντροπής σε ολόκληρο τον πλανήτη.

  • Μην περιμένεις λοιπόν. Το τέλος που αξίζει στους δωσίλογους δώστο εσύ, και πάρε στα χέρια σου την πατρίδα σου και τη ζωή σου.
  • Κάθε επιπλέον μέρα υπομονής και ανοχής δε δίνει ζωή στο όνειρο. Σκοτώνει οτιδήποτε παραμένει ακόμη ζωντανό στο δύσμοιρο τούτο τόπο.

Ο χάρτης των ελληνικών offshore

Τα ονόματα και τις διευθύνσεις 107 υπεράκτιων εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις είναι γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτουν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Από τις 103 offshore με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι 18 συνδέονται με πρόσωπα, τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός νομού Αττικής. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των άγνωστων μέχρι πρότινος offshore ή, για την ακρίβεια, των Ελλήνων που μετέχουν σε αυτές, εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι, στις οδούς Πανεπιστημίου, Σοφιανού, Τροίας, Παπαδιαμαντοπούλου, Βασιλίσσης Σοφίας και στη Λεωφόρο Συγγρού. Σημειώνεται ότι από τις 33 offshore, οι μέτοχοι ή διαχειριστές των οποίων βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων, οι 10 είναι στο Κολωνάκι.

Τα συνδεόμενα φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν διεύθυνση στην Αθήνα κατά κύριο λόγο προέρχονται από δικηγορικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, αλλά και από σχολή χορού, ναυτιλιακή εταιρεία, ακόμα και από επιτροπή της ΕΥΔΑΠ.

Στον Πειραιά εντοπίζονται πρόσωπα που μετέχουν σε 11 offshore και όλα, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν σχέση με εφοπλιστικά γραφεία και ναυτιλιακές εταιρείες. Όσον αφορά τα νότια προάστια της πρωτεύουσας τα πρωτεία κατέχει η Γλυφάδα όπου βρίσκονται φυσικά πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται σε εννέα άγνωστες στις φορολογικές Αρχές υπεράκτιες εταιρείες.

Ανάμεσά τους, γνωστοί παράγοντες από τον εφοπλιστικό και τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ξεχωρίζει επιχειρηματίας του οποίου η εταιρεία έχει χρεοκοπήσει και το όνομά του φιγουράρει στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Μετέχοντες σε τρεις offshore έχουν δηλώσει διεύθυνση στη Βούλα -εκ των οποίων δύο είναι ιδιοκτήτες εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών- ενώ άλλες δύο υπεράκτιες σχετίζονται με πρόσωπα στο Ελληνικό.

Από τα βόρεια προάστια, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις συνδεόμενων φυσικών προσώπων με άγνωστες offshore εντοπίζονται σε Μαρούσι, Κηφισιά και Εκάλη, όπου έχουν δηλωθεί διευθύνσεις που σχετίζονται με 5, 3 και 2 υπεράκτιες αντιστοίχως. Τα πρόσωπα αυτά είναι γνωστοί επιχειρηματίες και κοσμικοί.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, έντονη παρουσία μετεχόντων σε υπεράκτιες υπάρχει και στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, όπου η έρευνα κατέγραψε πρόσωπα και διευθύνσεις που σχετίζονται με 14 offshore.

Τέλος, έκπληξη προκαλούν τα ευρήματα σχετικά με την ύπαρξη μετόχων και διευθυντών υπεράκτιων εταιρειών στον Άνω Τοξότη Ξάνθης, στον Ελαιώνα Διακοφτού και στον Παπάδο του Δήμου Γέρας στη Μυτιλήνη.
Ο χάρτης των ελληνικών offshore

Απαιτείται να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Ο Τιτανικός του Βοσπόρου

Με την πλειοψηφία των επιβατών στα αμπάρια και με την πρώτη θέση να αναζητάει λάφυρα από το διπλανό πλοίο που «παραπαίει», το πλήρωμα χαζεύει την όλη διαδικασία - χωρίς να αντιλαμβάνεται το παγόβουνο, επάνω στο οποίο κινδυνεύει να συντριβεί


Η επέλαση του ΔΝΤ στην Ευρώπη, με το «μανδύα» της Τρόικας (υπενθυμίζουμε ότι ο μοναδικός πελάτης που του είχε απομείνει το 2007 ήταν η Τουρκία), έχει αφενός μεν έναν κύριο στόχο, αφετέρου αρκετούς παράπλευρους.
Ο κεντρικός στόχος του είναι ασφαλώς η εγκατάσταση της δικτατορίας της ελίτ και του χρηματοπιστωτικού τέρατος στην ήπειρο μας - με την Ελλάδα να έχει διαδραματίσει το ρόλο του πολιορκητικού κριού, του Δούρειου Ίππου καλύτερα, όσον αφορά την Ευρωζώνη.
Πρώτος παράπλευρος στόχος του είναι η ενδυνάμωση των εκάστοτε τοπικών ελίτ στις επί μέρους χώρες - μέσω της δημιουργίας φθηνού, υπάκουου και πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού, καθώς επίσης νέων επενδυτικών ευκαιριών, παράλληλα με τον περιορισμό του ανταγωνισμού της μεσαίας τάξης.
Για να μπορέσει να επιτύχει τον πρώτο παράπλευρο στόχο του, «παράγει» μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεργία - ενώ, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, προωθεί έντονα τις ιδιωτικοποιήσεις. Το τρίτο σκέλος επιτυγχάνεται κυρίως με την υπερβολική αύξηση της φορολογίας η οποία, σε συνδυασμό με την ύφεση που προκαλείται, οδηγεί στη χρεοκοπία χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις - επίσης, στον «αφανισμό» της αστικής τάξης, η οποία αποτελεί το βασικό στήριγμα της δημοκρατίας.  
Ο δεύτερος παράπλευρος στόχος του ΔΝΤ είναι η ενδυνάμωση ορισμένων «χωρών-ελίτ», οι οποίες «εκτρέφονται» από τις ασθενέστερες, με πολλούς και διάφορους τρόπους (εξαγορά παραγωγικών επιχειρήσεων στις «ελλειμματικές», δημιουργία οικονομικών ζωνών ειδικού σκοπού κλπ.). Σκοπός είναι η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου, έτσι ώστε οι Η.Π.Α., ο εργοδότης του, να μπορεί να επιβάλλει τις πάσης φύσεως επιθυμίες του.
Ιδανικότερη «χώρα-φύλακας» στην Ευρώπη είναι ασφαλώς η «αστυνομική», πειθαρχική και αποκρατικοποιημένη πλέον Γερμανία - η οποία είχε «χρησιμοποιηθεί» ανάλογα, για τον έλεγχο της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
Ο τρίτος και τελευταίος στόχος του ΔΝΤ είναι η διαχρονική λεηλασία του πλούτου, καθώς επίσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, εκ μέρους της παγκόσμιας ελίτ - εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, με τη βοήθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Για να το επιτύχει, οφείλει να «κατακτήσει» το εκάστοτε ξένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιτρέποντας στις «χώρες-αποικίες» του αποκλειστικά και μόνο την παραγωγική δραστηριοποίηση τους - τη «βρώμικη δουλειά» (βιομηχανία, εμπόριο, λοιπές υπηρεσίες). Εδώ κατατάσσεται και ο σιωπηλός πόλεμος που διεξάγεται σήμερα, με «πεδίο μάχης» την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της πατρίδας μας.       
Η εισβολή του ΔΝΤ στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε το 2001 - όπως έχουμε περιγράψει αναλυτικά στο κείμενο μας «Η λεηλασία της Τουρκίας». Η γειτονική χώρα άντεξε μόλις δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης - υπογράφοντας ένα εξευτελιστικό μνημόνιο υποτέλειας, μέσω του οποίου οδηγήθηκε στην εξαθλίωση και στον εξευτελισμό των πολιτών της, παράλληλα με την εκποίηση του συνόλου σχεδόν της δημόσιας περιουσίας της.
Ίσως οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι, η πατρίδα μας έχει αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική από την Τουρκία - αφού συνεχίζει να αντιστέκεται, παρά το ότι έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από την εισβολή των «μπράβων» των τοκογλύφων. Ελπίζουμε δε να κερδίσει στο τέλος τον πόλεμο, επειδή θα ήταν άδικο να αποδειχθούν άσκοπες οι θυσίες των Ελλήνων, των Κυπρίων, των Ιρλανδών, των Πορτογάλων και όλων των υπολοίπων, οι οποίοι έχουν «πέσει» στα διάφορα πεδία των μαχών.
Εννοούμε φυσικά τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, εκείνους που υποφέρουν λόγω της μείωσης των μισθών και συντάξεων, όσους αναγκάσθηκαν να εκπατρισθούν, αυτούς που δυστυχώς αυτοκτόνησαν, τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν, τους πεινασμένους, τους αρρώστους  και όλους τους υπόλοιπους - αφού αυτά είναι τα θύματα των σημερινών οικονομικών πολέμων.
Επιστρέφοντας στην Τουρκία, η παρούσα κυβέρνηση της αφενός μεν «εκποίησε» τη δημόσια περιουσία της στις πολυεθνικές, αφετέρου διεύρυνε την εξαθλίωση των πολιτών της - η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, παρά τα (κάποτε) υψηλά ποσοστά ανάπτυξης της οικονομίας της.
Ως συνήθως, το ΔΝΤ φροντίζει έτσι ώστε οι πολύ πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι, η μεσαία εισοδηματική τάξη να καταρρέει, ενώ οι φτωχοί φτωχότεροι - γεγονός που έχει αποδειχθεί στη Βραζιλία, στην Αργεντινή και όπου αλλού δραστηριοποιήθηκε, ενώ αποτελεί έναν από τους παράπλευρους στόχους του.
Προσέχει δε πλέον, με ξεκίνημα την εισβολή του στην Τουρκία, να αφήνει αρκετά κενά, «ιούς» καλύτερα στις χώρες που «επιδιορθώνει», έτσι ώστε να χρειαστούν ξανά τις «υπηρεσίες» του - κάτι που δεν φρόντισε όσο έπρεπε στο παρελθόν, κινδυνεύοντας σχεδόν να χρεοκοπήσει. Ειδικά όσον αφορά τη γειτονική χώρα και χωρίς καμία απολύτως εχθρική διάθεση, παρά τις συνεχείς «φραστικές» ή άλλες επιθέσεις της, τα εξής:   
Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ανήκουν στην καθημερινότητα της Τουρκίας, η οποία κατέχει πανευρωπαϊκά την πρώτη θέση, ευρισκόμενη στην τρίτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση εργασίας ILO – ένα πραγματικά θλιβερό ρεκόρ. Όπως λέγεται, η σημερινή κυβέρνηση της δεν ενδιαφέρεται σχεδόν καθόλου για το θέμα - ενώ τα εργατικά συνδικάτα, αποδυναμωμένα εντελώς από τις μεθόδους που εφάρμοσε το ΔΝΤ, είναι αδύνατον να αντισταθούν.
Αναλυτικότερα, οι εικόνες των πεθαμένων εργατών καλύπτουν την επιφάνεια ενός γνωστού πεζόδρομου της Κωνσταντινούπολης - ανθρώπων που όλοι βρήκαν το θάνατο στις θέσεις εργασίας τους: στα ναυπηγεία, στα ορυχεία και στις οικοδομές. Επίσης, στα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίες σχεδόν δωρίζονται στις χώρες του εξωτερικού – εν μέρει για προπαγάνδα, με την έννοια της «πολιτισμικής εισβολής», κυρίως όμως για να ικανοποιήσουν την «επιδειξιμανία», τη «μεγαλομανία» και τη ματαιοδοξία της κυβέρνησης. 
Μία φορά κάθε μήνα, διαδηλώνουν οι συγγενείς των πεθαμένων εργατών εναντίον της «συλλογικής λήθης» - όπως οι ίδιοι αποκαλούν τη συμπεριφορά τόσο της κοινωνίας, όσο και των «ιθυνόντων», απέναντι σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό της άκρατης «καπιταλιστικής υστερίας», την οποία έχει «εμφυτεύσει» το ΔΝΤ στη χώρα.
Όλοι όσοι διαδηλώνουν πιστεύουν ακράδαντα ότι, δεν πρόκειται για εργατικά ατυχήματα, αλλά για φόνους - για ανθρώπους δηλαδή που δολοφονήθηκαν από εκείνους που έχουν αναγάγει τον «πλουτισμό» (μέσω της, μέχρι θανάτου κυριολεκτικά, εκμετάλλευσης των εργαζομένων), σε επιστήμη.    
Σε πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν υπάρχουν καθόλου μέτρα ασφαλείας, ενώ κανένας δεν ενδιαφέρεται για την έλλειψη τους - ούτε καν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πόσο μάλλον οι εταιρείες, οι οποίες τις θεωρούν περιττό κόστος και ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Η αιτία είναι το ότι, επειδή τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν ένα πολύ συχνό φαινόμενο, αφού καθημερινά πεθαίνουν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της δημόσιας υπηρεσίας κοινωνικής ασφάλειας, έχουν πάψει πλέον να προκαλούν την προσοχή της κοινωνίας. Φυσικά ο πραγματικός αριθμός τους είναι κατά πολύ υψηλότερος - εάν κρίνει κανείς από το εξαιρετικά αυξημένο ποσοστό «μαύρης», αδήλωτης και φθηνής εργασίας δηλαδή, στην Τουρκία.
Σύμφωνα τώρα με τους Τούρκους Πολίτες, "Οι επιχειρήσεις στοχεύουν στο μεγαλύτερο δυνατόν κέρδος, σε όσο πιο μικρό χρονικό διάστημα γίνεται - ενώ η ανθρώπινη ζωή στην Τουρκία δεν έχει καμία απολύτως αξία" - όπως συμβαίνει δυστυχώς και σε αρκετές άλλες υποανάπτυκτες χώρες, τις οποίες επιλέγουν οι δήθεν ανεπτυγμένοι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, για να παράγουν φθηνά τα προϊόντα τους.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Το «επιχειρησιακό σύστημα» που υπερισχύει σήμερα στην Τουρκία, είναι η ανάθεση έργου σε υπεργολάβους. Ειδικότερα, οι μεγάλες επιχειρήσεις, τόσο οι ιδιωτικές, όσο και οι εναπομείναντες δημόσιες, αναθέτουν τα έργα ή τις παραγγελίες τους σε μικρότερες, πολύ πιο «ανταγωνιστικές» εταιρείες - φθηνές, επειδή απασχολούν ανειδίκευτους μετανάστες (κατοίκους άλλων περιοχών), με εξαιρετικά χαμηλά ημερομίσθια και ανασφάλιστους (όπως λέγεται, σχεδόν τα εννέα στα δέκα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη «σκιώδη» αγορά εργασίας).
Εάν τυχόν συμβεί οτιδήποτε παράνομο στην κατασκευή έργων ή στην παραγωγή προϊόντων, καταδικάζονται από τα αρμόδια δικαστήρια οι υπεργολάβοι - σχεδόν ποτέ οι μεγάλες εταιρείες ανάθεσης έργου. Επειδή δε πρόκειται συνήθως για δικαστικές διαδικασίες, οι οποίες διαρκούν πολλά χρόνια, οι περισσότεροι υπεργολάβοι, εάν τύχει να κατηγορηθούν, εξαφανίζονται - έτσι ώστε να αποφύγουν την ποινή.
Τα παραπάνω δεν συμβαίνουν μόνο στις τούρκικες εταιρείες, αλλά και στις ξένες, οι οποίες κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας  -  γεγονός που αποδεικνύεται από το εργατικό ατύχημα που συνέβη σε ένα εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης (Marmara Park), το οποίο κατασκευάσθηκε με εντολή γερμανικής εταιρείας.
Ειδικότερα έντεκα εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν οδηγηθεί για να κοιμηθούν σε νάιλον σκηνές, κατά τη διάρκεια μίας εξαιρετικά κρύας νύχτας, κάηκαν μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε λόγω ηλεκτρικού βραχυκυκλώματος. Τα θύματα όμως, η αμοιβή των οποίων ήταν περί τα 2 € την ώρα, είχαν προσληφθεί από κάποιον υπεργολάβο - εναντίον του οποίου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, χωρίς καθόλου να κατηγορηθεί ο γερμανός εντολέας.
Βέβαια, σύμφωνα με τη νέα εργατική νομοθεσία (Ιανουάριος 2013), η οποία προσαρμόστηκε στα ευρωπαϊκά πρότυπα, εάν κάποιος εργαζόμενος θεωρήσει επικίνδυνη την εργασία που του ανατίθεται, μπορεί να αρνηθεί να την εκτελέσει - όπως ισχύει και στην Ευρώπη. Όμως, η ανεργία στην Τουρκία διατηρείται σκόπιμα σε πολύ υψηλά επίπεδα - οπότε οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, εάν διαμαρτυρηθούν.
Επομένως, η νομοθεσία είναι ουσιαστικά «δώρο άδωρο» - ιδιαίτερα επειδή τα εργατικά συνδικάτα επιτρέπεται να διαμαρτύρονται ή να διαδηλώνουν, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Εκτός αυτού, εάν αποκαλυφθεί πως ορισμένοι εργαζόμενοι ανήκουν σε κάποιο συνδικάτο, απολύονται μαζικά - εάν δε προσπαθήσουν να διαμαρτυρηθούν για την απόλυση τους, συλλαμβάνονται και κακοποιούνται από την αστυνομία.
Η κυβέρνηση τώρα της Τουρκίας προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει επενδυτές από ολόκληρο τον πλανήτη, με το εξής «σλόγκαν»: "Διευρυμένος χρόνος εργασίας, φθηνό εργατικό κόστος, το χαμηλότερο ποσοστό ασθένειας στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ωράριο - με 52,9 ώρες εργασίας την εβδομάδα", χωρίς να αναφέρει φυσικά πως τα συγκεκριμένα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» έχουν κοστίσει στη χώρα της πάνω από 10.000 θανάτους εργαζομένων τα τελευταία χρόνια.          
Ολοκληρώνοντας, όπως εύλογα υποθέτουν οι περισσότεροι, το συγκεκριμένο σύστημα έχει «εγκατασταθεί» με τις (έμμεσες φυσικά) οδηγίες του ΔΝΤ - έτσι ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της τουρκικής οικονομίας, οπότε να εξοφλούνται τόσο τα χρέη, όσο και οι τόκοι των δανείων της.
Φυσικά, στη όλη διαδικασία έχουν βοηθήσει τα μέγιστα ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ (ελίτ!), τα οποία «χειραγώγησαν» την κοινή γνώμη, με τη βοήθεια μίας προπαγάνδας υπέρ των εισβολέων (δεν υπάρχει εναλλακτική λύση κλπ.) - αντίστοιχης με αυτήν κάποιων δικών μας ΜΜΕ, στην Ελλάδα του σήμερα.   
Κάποια από τα κέρδη τώρα, τα οποία προέρχονται από το νέο «σύστημα», οδηγούνται στην τοπική ελίτ, κάποια άλλα στην ευρωπαϊκή, ενώ η μερίδα του λέοντος εισπράττεται από το αχόρταγο χρηματοπιστωτικό θηρίο - έδρα του οποίου είναι (ακόμη) οι Η.Π.Α.   
Η ΑΠΕΙΛΗ ΔΙΔΥΜΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ
Όπως συνέβη και στην Αργεντινή, μετά τη χρεοκοπία και την ύφεση, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση του ΑΕΠ της, η οικονομία της Τουρκίας άρχισε να αυξάνεται με έντονους ρυθμούς – αφού προηγήθηκε η «θεραπεία», στην οποία υποβλήθηκε από το ΔΝΤ. Πρόκειται ουσιαστικά για κάτι ανάλογο, με αυτό που παρατηρείται μετά από έναν συμβατικό πόλεμο – όπου, επειδή η χώρα έχει «ισοπεδωθεί» από τους βομβαρδισμούς, η ανάπτυξη είναι εξασφαλισμένη.   
Δυστυχώς όμως, στο μεγαλύτερο μέρος της (30%), η ανάπτυξη στηρίχθηκε στις κατασκευές - με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία τεράστια υπερβολή ακινήτων (φούσκα), η οποία από στιγμή σε στιγμή θα εκραγεί, με έναν εξαιρετικά εκκωφαντικό θόρυβο.
Φυσικά, όπως συνήθως συμβαίνει, μία τέτοια κρίση συνοδεύεται από μία ανάλογη κρίση του τραπεζικού συστήματος, λόγω επισφαλειών – αφού από αυτό «πηγάζουν» τα στεγαστικά και λοιπά δάνεια. Επομένως, η Τουρκία απειλείται από μία δίδυμη έκρηξη, με πολύ επικίνδυνα επακόλουθα για την οικονομία της.
Το χρηματιστήριο της (ISE 100), αντίστοιχα επίσης με την Αργεντινή, κατάφερε να φτάσει στις 82.000 περίπου μονάδες σήμερα - από 10.500 το 2004 (τρία χρόνια μετά την εισβολή του ΔΝΤ), επιτυγχάνοντας μία πολύ αξιόλογη πρόοδο. Φυσικά αυτοί που κέρδισαν από τη ραγδαία άνοδο δεν ήταν οι εργαζόμενοι ή, έστω, οι μεσοαστοί - αλλά η τοπική ελίτ και, κυρίως, οι ξένοι οικονομικοί κατακτητές.
Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από το ότι, στις εισροές ξένων κεφαλαίων κυριαρχούν οι βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις χαρτοφυλακίου – οι οποίες, το 2012, ήταν 40 δις $, έναντι μόλις 8 δις $ των άμεσων ξένων επενδύσεων. Όπως είναι γνωστό δε, οι περισσότερες χώρες, ακόμη και οι απολύτως υγιείς, καταστρέφονται από τη μαζική φυγή των ξένων κεφαλαίων - η οποία συνήθως συμβαίνει όταν για κάποιο λόγο, ο οποίος δεν αφορά πάντοτε την τοπική οικονομία,  τρομοκρατούνται (αγελαία συμπεριφορά).          
Σε κάθε περίπτωση όμως όταν οι μισθοί, όπως και όλα τα υπόλοιπα κόστη, συμπιέζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τα μνημόνια του ΔΝΤ, η κερδοφορία εκείνων των τοπικών επιχειρήσεων που επιβιώνουν αυξάνεται γεωμετρικά - όπως επίσης των ξένων πολυεθνικών, οι οποίες συνήθως αγοράζουν πάμφθηνα και εκκαθαρισμένα από υποχρεώσεις τα «φιλέτα» της εκάστοτε χώρας, στην οποία εισβάλουν οι μπράβοι τους.
Επομένως, η αύξηση των χρηματιστηριακών δεικτών είναι υγιής - έως ότου φυσικά επιστρέψουν οι γνωστές συνθήκες χρεοκοπίας, αφού ο «ιός της πτώχευσης» είναι τοποθετημένος βαθειά μέσα στο αδύναμο κορμί της τουρκικής οικονομίας (όπως διαπιστώνεται τώρα στην Αργεντινή).     
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας μειώθηκε απότομα το 2012, κατά 6,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος - οπότε διαμορφώθηκε στο 2,2% (από 8,8% το 2011, στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά την Κίνα, η ανάπτυξη της οποίας ήταν 9,4%). Το μέγεθος αυτό είναι εξαιρετικά άσχημο για μία αναπτυσσόμενη χώρα, με νεαρό πληθυσμό - ενώ οφείλεται, σύμφωνα με τη τουρκική στατιστική υπηρεσία (TUIK), στον περιορισμό της εσωτερικής ζήτησης (μειώθηκε στο 0,7%, έναντι αύξησης 7,7% το 2011), σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Η αντιστροφή της τάσης, η οποία ίσως οδηγήσει στην προβλεπόμενη έκρηξη της φούσκας των ακινήτων, δεν φαίνεται να είναι σύντομα εφικτή. Ο λόγος είναι η υπερχρέωση των τουρκικών νοικοκυριών, σαν αποτέλεσμα του υπερδανεισμού των τελευταίων χρόνων. Πρόκειται ουσιαστικά για την γνωστή μας «παγίδα του χρέους», στην οποία οδηγήθηκαν πολλοί καταναλωτές - μέσω της «γενναιόδωρης» παροχής δανείων μηδενικού επιτοκίου, των περιορισμένων απαιτήσεων για εγγυήσεις, καθώς επίσης διαφόρων άλλων «τραπεζικών τεχνασμάτων».   
Όπως υπολογίζεται, περί τα 2.000.000 νεαροί Τούρκοι απειλούνται με κατασχέσεις - ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων βασίσθηκαν εμφανώς στη συγκεκριμένη «χαλαρή» πιστωτική πολιτική, η οποία ακολουθήθηκε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Κατά την άποψη δε πολλών, αν και η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπάθησε να εμποδίσει τη δημιουργία υπερβολών (φούσκες), δεν φαίνεται να τα κατάφερε. Ο Πίνακας Ι που ακολουθεί μας δίνει μία εικόνα των μεγεθών της Τουρκίας:
ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Μεγέθη της τουρκικής οικονομίας (προβλέψεις 2012), ΑΕΠ σε δις $
Δείκτης
2012
Δείκτης
2012 (σε δις $)
ΑΕΠ
783,10
Έλλειμμα τρεχουσών συν.
-59,74
ΑΕΠ κατά κεφαλή
15.000
Εξαγωγές
154,20
Γεωργία
8,9%
Εισαγωγές
225,60
Βιομηχανία
28,1%
Εμπορικό έλλειμμα
-71,40
Υπηρεσίες
63,0%
Συναλλαγματικές ρεζέρβες
93,38
Εργαζόμενοι
εκ. 27,11
Εξωτερικό χρέος
331,40
Ανεργία
9%
Πληθωρισμός
9,1%
Έλλειμμα προϋπολογισμού
*2,60%
Βασικό επιτόκιο (2011)
5,25%
Δημόσιο χρέος / ΑΕΠ
40,40%
Πληθυσμός
80,69 εκ.
* Μάλλον διαμορφώθηκε στο 5,6% εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας - ήτοι στα 44 δις $. Εν τούτοις, η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας αναθεωρήθηκε πρόσφατα προς τα πάνω – αν και δύσκολα ξεχνάει κανείς την 3Α αξιολόγηση της Lehman Brothers, λίγο πριν τη χρεοκοπία της.    
Πηγή: CIA Factbook
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος
Σε σχέση με τον Πίνακα Ι, όπως συνήθως παρατηρείται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, το εργατικό δυναμικό είναι χαμηλότερο, όσον αφορά το ποσοστό του επί του συνολικού πληθυσμού, συγκριτικά με τις ανεπτυγμένες (στη Βραζιλία μόλις 20 εκ., έναντι 190 εκ. πληθυσμού!).
Για παράδειγμα, ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας, από την ίδια πηγή (CIA), είναι 10,77 εκ. - έναντι 4,95 εκ. εργαζομένων (το 46,0%). Στην Τουρκία όμως είναι 80,69 εκ. έναντι 27,11 εκ. εργαζομένων - ήτοι το 33,6% του συνόλου. Εάν είχαμε την ίδια σχέση, τότε οι εργαζόμενοι στην Τουρκία θα έπρεπε να είναι 37,11 εκ. και όχι 27,11 - οπότε, σε τελική ανάλυση, η Τουρκία έχει πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας, από αυτές που διαθέτει η Ελλάδα, ως ποσοστό επί του εκάστοτε πληθυσμού (νεαρότερος πληθυσμός κλπ.).
Περαιτέρω, το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ δεν είναι τόσο χαμηλό, όσο φαίνεται - αφού αφορά μία αναπτυσσόμενη οικονομία, με ελάχιστες υποδομές. Για παράδειγμα, το δημόσιο χρέος της Βουλγαρίας είναι στο 17,9% του ΑΕΠ της - αρκετά πιο χαμηλό δηλαδή, χωρίς όμως να μπορεί να ξεφύγει από την κρίση (οι αυτοκτονίες που σημειώνονται στη χώρα έχουν δυστυχώς ξεπεράσει κάθε προηγούμενο).    
Εκτός αυτού, η Τουρκία έχει πλέον πολύ λιγότερη δημόσια περιουσία - η οποία ουσιαστικά λεηλατήθηκε από τους διεθνείς τοκογλύφους, χωρίς να μειωθεί το δημόσιο χρέος της (σε απόλυτα βέβαια μεγέθη). Αντίθετα, από περίπου 185 δις $ το 2005 (πριν τις αποκρατικοποιήσεις), αναρριχήθηκε σε πάνω από 300 δις $ - παρά το ότι μειώθηκε ελαφρά (παραπλανητικά), ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.  
Συνεχίζοντας, όλα αυτά τα μεγέθη έχουν σχέση με την ισοτιμία του νομίσματος. Εάν λοιπόν υποτιμηθεί η τουρκική λίρα, κάτι καθόλου απίθανο (έχει υποτιμηθεί πάνω από 100% σε σχέση με την ημερομηνία εισαγωγής της – στο 2,32 ως προς το δολάριο, από 1 προς 1), το δημόσιο χρέος, ως προς το ΑΕΠ, θα εκτοξευθεί στα ύψη - αφού θα μειωθεί το ΑΕΠ σε δολάρια, ενώ θα αυξηθεί το χρέος (σε $). Επίσης, θα επιδεινώνονταν πολλά από τα υπόλοιπα οικονομικά της μεγέθη - ιδίως δε ο εξωτερικός δανεισμός (331,4 δις $), ο οποίος ευρίσκεται ήδη σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά, εάν τυχόν υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες της, όπως αναφέραμε παραπάνω, το δημόσιο θα αναγκασθεί να διασώσει τουλάχιστον ορισμένες από αυτές – με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ανάλογα ο προϋπολογισμός της και στη συνέχεια το δημόσιο χρέος. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η Ιρλανδία, με αντίστοιχα σχεδόν προβλήματα, είχε δημόσιο χρέος της τάξης του 30% του ΑΕΠ της πριν από την κρίση, ενώ σήμερα, μετά τη διάσωση των τραπεζών της, έφτασε στο 120%, για να καταλάβουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη γείτονα χώρα. 
Όσον αφορά τώρα την «αχίλλειο πτέρνα» της Τουρκίας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και το εμπορικό έλλειμμα τα οποία, σε συνδυασμό με τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, δημιουργούν συνήθως εκρηκτικές καταστάσεις, θεωρούμε ότι αποτελούν μία μεγάλη πηγή ανησυχίας.
Πολύ περισσότερο επειδή η ονομαστική αύξηση των εξαγωγών κατά 13,1% το 2012 (κυρίως προς το Ιράκ και τη Β. Αφρική), η οποία περιόρισε κάπως το εμπορικό έλλειμμα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές χρυσού προς το Ιράν, ύψους 13,3 δις $ - οι οποίες είχαν στόχο την έντεχνη παράκαμψη διεθνών κυρώσεων. Χωρίς το χρυσό, η αύξηση τους ήταν μόλις 4,3% - ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές προς την Ευρώπη.      
Συνεχίζοντας, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μιμούμενη ανόητα τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, παρά τα προβληματικά οικονομικά μεγέθη της χώρας της, χαλάρωσε ακόμη περισσότερο τη νομισματική πολιτική της – με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η πιστωτική επέκταση κατά 25% περίπου, έναντι 16,5% στα τέλη του 2012.
Η ενέργεια της αυτή, η οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην υποτίμηση της λίρας, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη – πόσο μάλλον όταν η Τουρκία είναι μία πολύ φτωχή χώρα, αφού οι συνολικές καταθέσεις των πολιτών της είναι της τάξης των 573 δις λιρών (περί τα 250 δις $), όταν στην Ελλάδα του κατά οκτώ φορές μικρότερου πληθυσμού ξεπερνούν (πριν «φυγαδευτεί» μεγάλο μέρος τους) τα 350 δις $.
Εάν δε σημειώσει κανείς ότι, το 0,04% των πολιτών της Τουρκίας κατέχει το 50% σχεδόν των συνολικών καταθέσεων, θα κατανοήσει που οδηγεί η συνταγή των παιδιών του Σικάγου, την οποία εφαρμόζει πιστά το ΔΝΤ – στο «άνοιγμα της ψαλίδας» μεταξύ πλούσιων και φτωχών, το οποίο επιδεινώνει τα μέγιστα την κοινωνική συνοχή.
Βέβαια, οι στόχοι που επιδιώκουν οι «σύνδικοι του διαβόλου», απαιτούν μία αρκετά μειωμένη κοινωνική συνοχή. Ακόμη περισσότερο, το χωρισμό μίας κοινωνίας σε αντίπαλα στρατόπεδα και τον κατακερματισμό της – το γνωστό μας «διαίρει και βασίλευε» δηλαδή, γεγονός που διαπιστώνουμε σήμερα και στην Ελλάδα, ελπίζοντας να το αποφύγουμε στο τέλος.                
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η Τουρκία θυμίζει σήμερα ένα εξοπλισμένο με γερμανικά κυρίως όπλα υπερωκεάνιο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών του στοιβαγμένη στα αμπάρια. Η πρώτη θέση, «εν ανυπαρξία μεσαίας», έχει συνωστισθεί στο πολυτελές κατάστρωμα - επιδιώκοντας να συλλέξει τα λάφυρα ενός διπλανού πλοίου, το οποίο «παραδέρνει στα κύματα», πλέοντας μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης.
Την ίδια στιγμή, το πλήρωμα του υπερωκεανίου «χαζεύει» την όλη διαδικασία – χωρίς να αντιλαμβάνεται το τεράστιο παγόβουνο που διαφαίνεται ήδη στον ορίζοντα, επάνω στο οποίο οδηγείται με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα.  
Φυσικά δεν ευχόμαστε σε καμία περίπτωση τη συντριβή του διπλανού μας πλοίου, όσο και αν μας ενοχλεί - ενώ είναι δυνατόν να αποφευχθεί, εάν «αφυπνισθεί» το πλήρωμα του αντιλαμβανόμενο ότι, όχι μόνο κινείται προς το μέρος του θανατηφόρου παγόβουνου, αλλά έχει στο πλάι του πολλά άλλα μικρότερα (Συρία, Κουρδιστάν κλπ.), εξίσου απειλητικά.
Ολοκληρώνοντας, όπως διαπιστώνεται από την κατάσταση της γειτονικής μας χώρας, καθώς επίσης πολλών άλλων κρατών στο παρελθόν (Βραζιλία, Αργεντινή κλπ.), η πολιτική που επιβάλλει το ΔΝΤ δημιουργεί «μανιοκαταθλιπτικές» οικονομίες - με τους στόχους που αναφέρθηκαν στην αρχή της ανάλυσης μας. Οφείλουμε λοιπόν να την αποφύγουμε με κάθε θυσία, επιλέγοντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας μας, με δικά μας αποκλειστικά μέσα – όσο και αν μας κοστίσει.
Στα πλαίσια αυτά, αφού προηγουμένως εκδιωχθεί η Τρόικα (πρώτη προτεραιότητα μας), θα πρέπει να είμαστε όλοι πρόθυμοι να συμβάλλουμε στην εξυγίανση της πατρίδας μας, με τα μέσα που ο καθένας μας μπορεί να διαθέσει – έχοντας τη βεβαιότητα ότι, μπορούμε και μόνοι μας να τα καταφέρουμε, αφού έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, η οποία υποφέρει αποκλειστικά και μόνο από τα δικά μας λάθη και παραλείψεις.
Ο δρόμος αυτός δεν είναι φυσικά εύκολος, ούτε τόσο απλός, όσο ίσως νομίζουμε. Εν τούτοις, είναι απολύτως εφικτός, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη – τις οποίες οφείλουμε να περιμένουμε υπομονετικά, απασχολούμενοι με την επίλυση των δικών μας προβλημάτων, έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για ότι και αν συμβεί (μηδενισμός διδύμων ελλειμμάτων, αναβίωση της παραγωγική μας βάσης, ορθολογικό επιχειρηματικό πλαίσιο, αύξηση της παραγωγικότητας του δημοσίου τομέα κλπ.).
Ειδικά επειδή, εάν δεν καταπολεμηθούν άμεσα οι ευρωπαϊκές ασυμμετρίες (άρθρο μας), η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει με έναν εκκωφαντικό θόρυβο – κάτι που εμείς τουλάχιστον ευχόμαστε να αποφευχθεί, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μία πολύ μεγάλη «δοκιμασία» για ολόκληρο τον πλανήτη. Εν τούτοις, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, με πρώτη προτεραιότητα ίσως την επέκταση του «ζωτικού εμπορικού χώρου» μας στην Τουρκία, στα Βαλκάνια (στην κάποτε «ζώνη της δραχμής»), καθώς επίσης στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.