ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Οι ναύτες που γ@μούσαμε, γίναν καπεταναίοι

Οι ναύτες που γ@μούσαμε, γίναν καπεταναίοι
Ο Σαμαράς από το 2010 που ξεκίνησε η ιστορία με τα Μνημόνια, δε μας άφησε να πλήξουμε στιγμή με τη στάση του. Ξεκίνησε διεθνή καριέρα ως ακούραστο σούπερ αντιμνημονιακό αγόρι, που ξελαρυγγιαζόταν κράζοντας τον ΓΑΠ για τις υφεσιακές πολιτικές επιλογές του και το τούρλωμα των οπισθίων στους Γερμανούς.
Δέκα καραμέλες halls με vapor action και άλλες τόσες γαργάρες με αλατόνερο ήθελε στην καθισιά του για κάθε καινούρια λαρυγγίτιδα που του προκαλούσε η αγανάκτηση για τα επαχθή Μνημόνια.
Μιλάμε για τόση αντρίλα, που η παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής καλτσόν γνώρισε στιγμές πρωτοφανούς άνθισης με τόσα σκισίματα. Που καμαρώνοντάς τον στην τηλεόραση να διακηρύσσει αντρικά και μάγκικα τη μία, αγία, αποστολική, αντιμνημονιακή, νεοδημοκράτικη αλήθεια, δίναμε προληπτικά στις γυναίκες για καλό και για κακό το χάπι της επόμενης ημέρας. Κατακλυσμός από τεστοστερόνη με τον Αντώνη στο αντιπολιτευτικό τιμόνι.
Σήμερα, λίγους μήνες μετά ο Αντώνης, ο τεράστιος αυτός πολιτικός χαμαιλέοντας συνεχίζει με ακρίβεια σπαγκοραμμένου ενεχυροδανειστή ό,τι ο συγκάτοικός του άρχισε, ευαγγελίζοντας το λόγο του Μνημονίου στη γη των εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούντων Ελλήνων. Μια νεοελληνική εκδοχή του Σαύλου που ενώ αρχικά λιθοβολούσε χριστιανούς , κατόπιν μέσα από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης και βαθειάς πίστης μετετράπη σε απόστολο Παύλο. Έτσι κι ο Αντώνης μας. Είδε όραμα τη Μέρκελ να τρώει κεμπάπ στου Μπαϊρακτάρη, ξόρκισε τις παλιές δοξασίες και απαλλαγμένος από το ανώριμο παρελθόν, βαφτίστηκε επί γης αγγελιαφόρος της Τρόικα και του θεάρεστου έργου της. Αμήν. Απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας ό,τι αντιμνημονιακό και στηρίζοντας τη γραμμή Σόιμπλε με προσήλωση γιαγιάς που διαβάζει κηδειόχαρτα σε κολώνα της ΔΕΗ.
Και όπως κάθε θρησκευτικό δόγμα που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι Σαμαράς και η κομπανία του βρήκαν και στοχοποιήσαν ανηλεώς μια εχθρική για αυτούς οντότητα αποδίδοντάς της το ρόλο του κακού. ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας έγιναν οι υπέρτατοι εχθροί της Μνημονιάδας με την παγκόσμια πρωτοτυπία να τους αποδίδονται ευθύνες όχι για αυτά που δεν έκαναν, αλλά για εκείνα που δεν ΘΑ κάνουν.
Συνεχίζοντας την ωδή στον Αντώνη επιγραμματικά αναφέρω τις μνημειώδεις ανατροπές στο εσωτερικό του κόμματός του. Πιστός στο μηνιαίο, σχεδόν, ραντεβού του με τη ρυθμική γυμναστική, έγινε πολυνίκης στις κωλοτούμπες και τις λοιπές ασκήσεις εδάφους αέρος γράφοντας ιστορία. Εκεί που πέταγε ροχάλες, φίλαγε ιπποτικά κι εκεί που αγνάντευε, αφόδευε. Έδιωχνε τη Ντόρα, έπαιρνε τη Ντόρα, έδιωχνε τους μνημονιακούς αντιφρονούντες, αφόριζε τους αντιμνημονιακούς μετά. Κι επειδή δεν του έβγαιναν τα κουκιά, στη συνέχεια άνοιγε τη μεγάλη του αγκαλιά και τους έπαιρνε πάλι όλους πίσω. Έκραζε τους Καρατζαφερικούς ακροδεξιούς, μετά τους έβαζε σπίτι του στρώνοντας κόκκινα χαλιά. Και φυσικά συμμάχησε με το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ και τον επαναστάτη-γενόσημο Κουβέλη συμπληρώνοντας το καρέ του εμπαιγμού και του πολιτικού βοναπαρτισμού.
Ένας χρυσός κανόνας στο πόκερ λέει ότι, αν ρίξεις μια ματιά στο τραπέζι και δεν δεις κανένα κορόιδο, τότε εσύ είσαι το κορόιδο. Διαβάζοντας ξανά και ξανά τις προεκλογικές αρλούμπες – υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας κατανοείς ότι η ρέγκολα αυτή ισχύει και στη ζωή.

Θα μπορούσα να γράψω τόμους για τις πολιτικές ανακολουθίες του Σαμαρισμού. Όμως δεν θα το κάνω για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είμαι καλός άνθρωπος και δεύτερον γιατί αποδέχομαι στωικά ότι μεταπολιτευτικά ήμασταν δυστυχώς η χώρα των αξιοποιημένων αναξιοτήτων και των αναξιοποίητων αξιών.
Και κάπου εκεί το χάσαμε το παιχνίδι. Συγκάτοικοι, συμφοιτητές στο Αμέρικα και λοιποί τζακάτοι συγγενείς κατάφεραν να πραγματώσουν τα παιδικά τους όνειρα για πρωθυπουργία, ποδοπατώντας τα όποια δικά μας. Ποιοι έιμαστε εμείς που θα τους κρίνουμε; Νούμερα είμαστε σε τροϊκανά μπλοκάκια. Φτωχά ναυτάκια σε μνημονιακά υπερωκεάνια.
Συνειρμικά μου έρχεται στο μυαλό μια αγαπημένη παράφραση του «θα γυρίσει ο τροχός» του αθυρόστομου παππού μου: «Οι ναύτες που γ@μούσαμε, γίναν καπεταναίοι»…
Έχει ο καιρός γυρίσματα Αντώνη. Οψόμεθα. Αμήν.
Follow on twitter: @AlexisPolitis

Περί νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή, 26 Απριλίου σ...

Περί νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή, 26 Απριλίου στην Ελευσίνα


Syriza – Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Γιάννης Παντελάκης)

-       Αναφερόμουν λίγο πριν  στην επίσκεψη που θα κάνει ο κ. Τσίπρας στην Πορτογαλία. Αφορμή είναι αναμφισβήτητα για τη χώρα αυτή αλλά νομίζω και για την Ευρώπη ευρύτερα η επέτειος της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, αλλά εντάσσεται, νομίζω, και σ΄ αυτή την πρόταση που έχετε κάνει κι εσείς για δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου των χωρών του Νότου που έχουν και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα απέναντι στους ισχυρούς και κυρίως στη Γερμανία. Έχει και μια τέτοια λογική;…
Ασφαλώς έχει μία τέτοια λογική η οποία ασφαλώς θέλει να αναδείξει αυτή τη δυνατότητα που υπάρχει, η οποία βεβαίως δεν έχει επιχειρηθεί να γίνει πράξη. Οι οικονομίες του Νότου δηλαδή, οι οποίες, παρά τις διαφορές τους, αντιμετωπίζουν και κοινά προβλήματα, να μπορέσουν να συντονίσουν τα βήματα έτσι ώστε να διεκδικήσουν εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στη συνολική ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που, όπως πολύ σωστά είπατε, σήμερα εκφράζεται από το γερμανικό κέντρο.
-       Υπάρχει μια απάντηση σ΄ αυτό. Ότι αυτό το μέτωπο δεν μπορεί να δημιουργηθεί, το μέτωπο των χωρών του Νότου εννοώ, γιατί κάθε χώρα δεν είναι μόνο ότι ιδεολογικά οι κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία, άρα αυτές μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία, έχουν εντελώς διαφορετική προέλευση, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο, είναι ότι κάθε χώρα έχει μια ιδιομορφία, άλλο είναι το πρόβλημα το δικό μας το δημοσιονομικό, άλλο είναι το πρόβλημα με τις τράπεζες στην Ιρλανδία, άλλο στην Πορτογαλία, άλλο στην Ιταλία κ.ο.κ.
Δεν συμφωνώ. Αυτό ίσως είναι μια πρώτη ανάγνωση των πραγμάτων. Διότι κατ΄ αρχήν αυτή η πρωτοβουλία δεν απευθύνεται μόνο στις σημερινές κυβερνήσεις. Θέλει να αναδείξει ακριβώς και τις δυνατότητες που έχουν πια και οι ίδιοι οι λαοί αυτών των χωρών να συντονίσουν τα βήματά τους και τους αγώνες τους, και όχι μόνο οι κυβερνήσεις τους, απέναντι στην ακραία σήμερα νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας η οποία κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό χώρο. Αλλά από κει και πέρα, η σημερινή κρίση δεν είναι ένα άθροισμα διαφορετικών προβληματικών περιπτώσεων. Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά που είναι δομημένη η ίδια η ευρωζώνη αλλά και με αυτό που ονομάζουν νεοφιλελεύθερο παγκοσμιοποιημένο μοντέλο. Στους κανόνες και τα προτάγματα αυτού του μοντέλου υπόκεινται όλες οι οικονομίες σήμερα, και εκτός και εντός της ευρωζώνης.
Γι αυτό λέμε πως η σημερινή κρίση  είναι συστημική-δομική κρίση αυτού του μοντέλου και δεν είναι απλώς ένα άθροισμα διαφορετικών περιπτώσεων.
-       Αναμφισβήτητα αυτή την πολιτική λόγω παγκοσμιοποίησης κατά κύριο λόγιο τη δεχόμαστε όλοι, όλες οι χώρες τη δέχονται… Και εδώ διαβάζω τα στοιχεία.. γιατί αναφερόμαστε όλοι στη Γερμανία την πανίσχυρη και τις πολιτικές που επιβάλει στην ευρωζώνη, αλλά οι εργαζόμενοι στη Γερμανία έχουν τεράστια προβλήματα .. Μιλάμε για στασιμότητα σε ότι αφορά τις αυξήσεις των μισθών, μιλάμε επίσης για ανεργία, μιλάμε για μειώσεις μισθών.. υπάρχουν ακόμα κι εκεί προβλήματα. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν βλέπουμε, εκτός αν εσείς νομίζετε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, κοινωνικά κινήματα. Δηλαδή οι όποιες πρωτοβουλίες να υποστηριχθούν από την ίδια την κοινωνία των χωρών αυτών.
Εδώ πάλι θα έλεγα ότι πρέπει να δούμε τα πράγματα λίγο πιο σφαιρικά και συνολικά. Δεν νομίζω ότι οι κινητοποιήσεις για παράδειγμα στην Ισπανία είναι ένα μέγεθος το οποίο δεν θα έπρεπε να το υπολογίσουμε στη συζήτηση που κάνουμε. Μιλάμε για μια κοινωνία η οποία, έστω σε μια διαφορά φάσης σε σχέση με την ελληνική, συνειδητοποιεί τα αδιέξοδα των σημερινών πολιτικών και ανθίστανται. Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότητα στην ισπανική κοινωνία. Θέλετε να πούμε για την Ιταλία; Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, έτσι όπως είναι με όλες τις πλευρές, αντιφατικό κ.λπ.,  κι αυτό μας δείχνει κάτι. Την αντίθεση στην ευρωλιτότητα. Ή και στην ίδια την Πορτογαλία. Άρα λοιπόν δεν έχουμε κάποιες κοινωνίες σε ψυγείο που απλά και μόνο παρακολουθούν παθητικά τις επιλογές των ηγεσιών τους.
-       Φαντάζομαι σε άλλες εποχές –δεν ξέρω αν συμφωνείτε- αν συνέβαιναν αυτά που συμβαίνουν, είναι ενδεικτικό παράδειγμα η Ελλάδα, ότι αυτό που έχει συμβεί τα τρία τελευταία χρόνια, αυτή η δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας αν είχε συμβεί σε άλλες εποχές, νομίζω ότι θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Κι αυτό δεν το βλέπουμε να συμβαίνει ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε άλλες χώρες.

Να μιλήσω για την Ελλάδα. Διότι σας είπα ότι θεωρώ ότι οι άλλες περιπτώσεις που αναφέραμε δείχνουν κάποια σημάδια μιας πολύ σημαντικής  κινητικότητας, η οποία θα αποτυπωθεί, πιστεύω, πολύ σύντομα,  και στις πολιτικές εξελίξεις των χωρών αυτών.
Στην Ελλάδα σήμερα η αλήθεια είναι ότι, ενώ έχουμε μια κοινωνία η οποία δεν πιστεύει στο δρόμο που έχει επιλεγεί, δεν εμπνέεται απ΄ αυτόν, δεν βλέπει ένα φως στο βάθος του τούνελ, την ίδια στιγμή  αυτή η απογοήτευση δεν μεταφράζεται σε μια ενεργή αντίσταση και αντίδραση.  Νομίζω ότι έγκειται περισσότερο σε μια μαζική, συλλογική κατάθλιψη και κυρίως όμως στον φόβο.  Ο φόβος είναι αυτός πάνω στον οποίο βασίζεται η κυβέρνηση, τον τροφοδοτεί, τον καλλιεργεί, έτσι ώστε όχι να κερδίζει η ίδια, αλλά ουσιαστικά να αδρανοποιεί τις κοινωνικές αντιστάσεις
-       Ωστόσο, ακόμα κι αν δεχτούμε αυτή την εξήγηση που δίνετε,  τον φόβου, που σε ένα μεγάλο βαθμό είναι αντικειμενικό γεγονός, το ότι εσείς σαν ένα κόμμα εξουσίας, ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας, δεν έχετε καταφέρει να εισπράξετε ή να γκρεμίσετε αυτό το τείχος του φόβου είναι ένα ζητούμενο για σας. Δεν είναι;..
Ασφαλώς είναι ένα ζητούμενο, το οποίο μας προβληματίζει. Εκτιμώ όμως ότι μόλις υπάρξει ένας ορατός στόχος που θα σηματοδοτεί την ανατροπή αυτής της κατάστασης, που για μας είναι οι εκλογές, θεωρώ τότε ότι θα δημιουργηθεί μια τέτοια δυναμική γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ανατρέπει πλήρως αυτή τη φαινομενική στασιμότητα που επικρατεί στα πράγματα.
-       Δηλαδή λέτε ότι αν προκηρυχθούν εκλογές και ο πολίτης βρεθεί μπροστά στο εκλογικό δίλημμα ότι εκεί θα αλλάξει κάτι;…
Ακριβώς…
-       Γιατί;.. Τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό;…
Είναι κατ΄ αρχήν μια εκτίμηση και μένει να επιβεβαιωθεί.  Αλλά νομίζω ότι όλο αυτό το κομμάτι του κόσμου που αρνείται να εκφραστεί στις δημοσκοπήσεις, που δεν λέει την προτίμησή του, αλλά είναι αντιληπτό όμως ότι δεν συναινεί στη μνημονιακή πολιτική, θα μπει μπροστά σ΄ ένα πραγματικό δίλημμα. Και τότε νομίζω θα δώσει μια ευκαιρία στην ελπίδα, στη δυνατότητα να υπάρξει ένας εναλλακτικός δρόμος.
-       Πάντως αν αυτό είναι το ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε εσείς, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, γιατί ο χρόνος των εκλογών μάλλον μακρινός φαίνεται, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει στην Ελλάδα…
Αυτό νομίζω ότι δεν εξαρτάται ούτε από τις προθέσεις της κυβέρνησης, ούτε μόνο από τις δικές μας τις κινήσεις.  Ο χρόνος των εκλογών εξαρτάται και από τις εξελίξεις στην Ευρώπη και από τις κοινωνικές αντιστάσεις αλλά και από έναν ενδεχόμενο εκτροχιασμό που μπορεί να προέλθει εκ των πραγμάτων λόγω της καθολικής αποτυχίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Κι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
-       Το βλέπετε αυτό.. Γιατί ακούμε χθες η κυβέρνηση.. τα κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Σταϊκούρας, νομίζω, ο κ. Μηταράκης έλεγαν ότι υπάρχει πλεόνασμα, πάμε καλά κ.ο.κ.
Δεν βλέπω κανένα πλεόνασμα το οποίο να ανταποκρίνεται σε μια πραγματική εικόνα της οικονομίας όπου, βάζοντας κάτω τα έσοδα και τις δαπάνες, έχοντας όμως κανείς πληρώσει τις υποχρεώσεις του, να προκύπτει ένα υγιές πλεόνασμα.  Εδώ το πλεόνασμα είναι καθαρά ένα λογιστικό μέγεθος το οποίο  έχει προκύψει από τη στάση πληρωμών ουσιαστικά που έχει υιοθετήσει ως πρακτική η κυβέρνηση, από το τσεκούρωμα των οποιωνδήποτε επενδυτικών δαπανών και από την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ. Νομίζω ότι αυτό, όσο και να το τραβήξουν, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει και θα φανεί η πραγματική εικόνα της οικονομίας.
-       Βλέπετε δηλαδή αδιέξοδο αυτό που ακολουθείται…
Οπωσδήποτε το βλέπω αδιέξοδο, γιατί οι πραγματικοί, οι ουσιαστικοί δείκτες της οικονομίας δεν μπορούν να μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Εννοώ την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, τα λουκέτα, τους δείκτες της ανεργίας, τις νέες επενδύσεις που δεν υπάρχουν. Το μόνο που προχωρεί είναι αυτή η υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων με πάρα πολύ όμως μεγάλη οσμή σκανδάλου και αδιαφάνειας.
-       Γιατί το λέτε αυτό;…
Αναφέρομαι στην υπόθεση του ΟΠΑΠ, όπου βλέπετε τώρα ότι ομολογήθηκε ότι υπήρξε μια ενσυνείδητη υποεκτίμηση των κερδών και της αξίας του ΟΠΑΠ, έτσι ώστε να δοθεί σε τιμή κάτω των κερδών προ φόρων ενός έτους σε έναν και μοναδικό τελικά αγοραστή. Δηλαδή να γίνει περίπου αυτό που κατάγγελλε πριν από ένα χρόνο περίπου και παραπάνω ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που έλεγε ότι όταν πουλάς τον ΟΠΑΠ σε τιμή που αντιστοιχεί στα κέρδη ενός και δύο ετών είναι σαν να τον χαρίζεις.
-       Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα περιγράφετε, και τα στοιχεία έτσι δείχνουν τουλάχιστον,  ότι το τίμημα θα είναι μικρότερο, λέω ότι δεν θα είναι μικρό.. ας πούμε ότι είναι στα ετήσια κέρδη….
Μα είναι δυνατόν να πουλάς στα ετήσια κέρδη;…
-       Όχι.. Η απορία μου είναι άλλη. Αν είναι έτσι τα πράγματα, δηλαδή μιλάμε ότι θα πουληθεί σε χαμηλή τιμή ένας χρυσοφόρος οργανισμός, γιατί δεν υπάρχει ένας συνωστισμός υποψηφίων για να τον αγοράσει.
Να σας πω γιατί δεν υπάρχει. Προφανώς γιατί ίσως να έχουν φροντίσει για κάτι τέτοιο. Μάλιστα μου έλεγαν και κάποιοι, αυτό είναι μια πληροφορία που θα έπρεπε να ελέγξουμε, αν έχουν κατατεθεί οι εγγυητικές επιστολές που προβλέπονται από το νόμο γι αυτές τις αιτήσεις που έχουν γίνει.
Προφανώς αντιλαμβάνεστε –και γι αυτό μίλησα για διαφάνεια- ο τρόπος που λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ, όπου δεν κρατούνται πρακτικά, θυμόσαστε την περίπτωση  της συμβούλου που είχε απομακρυνθεί επειδή ζήτησε να υπάρχει μια στοιχειώδης διαφάνεια, προφανώς έχουν δημιουργήσει ένα τέτοιο καθεστώς ώστε να πάει στα χέρια κάποιων φίλων και ημετέρων ο ΟΠΑΠ.
24/4/2013
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Syriza – Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχετικά με την πώληση του ΟΠΑΠ και τη διγλωσσία του Πρωθυπουργού

Μετά και την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, πίσω από την οποία κρύφτηκε ο κ. Στουρνάρας, η κυβέρνηση βρίσκεται πολλαπλά εκτεθειμένη καθώς αποδείχθηκε ότι η διαδικασία πώλησης του κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ είναι «στημένη».

Αυτός όμως, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στις 9 Οκτωβρίου 2011 στη ΔΕΘ, έλεγε τα εξής: «Όταν πουλάς σε μία τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις».
Τελικώς, ο κ. Σαμαράς υλοποιεί αυτό με το οποίο δήθεν έλεγε ότι διαφωνεί.

Αντί, λοιπόν, τα έσοδα του κερδοφόρου οργανισμού να κατευθυνθούν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, στα ασφαλιστικά ταμεία που αιμορραγούν από την καταστροφική μνημονιακή πολιτική, τον υποεκτιμούν και τον χαρίζουν στους εντιμότατους φίλους τους.
Άλλωστε, μόνο στη Βόρεια Κορέα και στην Ελλάδα γίνονται διεθνείς διαγωνισμοί με έναν μόνο υποψήφιο.

Επαναλαμβάνουμε όμως, ότι κανείς δεν έχει ασυλία.


24/4/2013
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Syriza – Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, Τετάρτη, 24/04/13

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε υπουργέ, κατ’  αρχήν χαίρομαι που σήμερα αποφασίσατε να έρθετε για να συζητήσουμε από κοινού και μάλιστα ζητήσατε να αναβληθεί για λίγες μέρες αυτή η συζήτηση, για να είστε παρών. Νομίζω ότι είναι μία θετική εξέλιξη αυτή, καθότι το θέμα που συζητάμε δεν είναι ένα θέμα καθημερινής ρουτίνας και οξύτατης αντιπαράθεσης, όπως έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι ένα θέμα εθνικό. Μας αφορά όλους και όλες.
Θα ήθελα να εξάρω τη στάση του Μανώλη Γλέζου που ανέβηκε σ’ αυτό εδώ το Βήμα και είπε ότι εμείς δεν θέλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να καταγραφεί ότι είναι ένα δικό μας θέμα το θέμα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων. Είναι ένα εθνικό θέμα που οφείλουμε να πούμε ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 1946 και μετά δεν διεκδίκησαν, δεν έθεσαν, δεν έσπευσαν να διεκδικήσουν. Και πρέπει να δούμε τα γιατί και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στην ιστορική γενιά της Εθνικής Αντίστασης. Κυρίως, όμως, είμαστε υπόλογοι απέναντι στις επόμενες γενιές.
Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια και να φτάσουμε ξανά σε αυτή τη χώρα να ζούμε συνθήκες ενός νέου ολοκαυτώματος -κοινωνικού ολοκαυτώματος, δεν θέλω να κάνω παραλληλισμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το θέμα αναδεικνύεται ξανά όταν ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, όταν η χώρα μας έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου, εκ νέου, διακυβεύεται η ανεξαρτησία της, η λαϊκή κυριαρχία και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας ζει συνθήκες εξαθλίωσης.
Το μόνο που θα πω είναι ότι σε αυτή τη χώρα υπήρξαν κάποιοι –δεν θα μιλήσω για κόμματα- οι οποίοι ακάματοι επιχειρούσαν εδώ και δέκα επτά χρόνια, από το 1996, να θέτουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Αναφέρομαι στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Αποζημιώσεων. Όλη αυτή την περίοδο η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου τους θεωρούσε γραφικούς. Όλη την περίοδο αυτή δεν υπήρξε ποτέ Κυβέρνηση, Υπουργός Εξωτερικών, που να θέσει στα σοβαρά αυτό το μείζον ζήτημα.
Είναι σήμερα πολλοί από αυτούς μαζί μας και θα ήθελα να χαιρετίσω τη δράση τους και την παρουσία τους διότι εκείνοι, πολλοί εκ των οποίων μαχητές της Αντίστασης –όσοι ακόμα βρίσκονται εν ζωή και τους τιμούμε- διεκδίκησαν κόντρα στο ρεύμα το δίκαιο του ελληνικού λαού.
Η χώρα, όμως, δεν διεκδίκησε ποτέ αποφασιστικά και δυναμικά τις πολιτικές αποζημιώσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για αυτή τη συζήτηση εκκρεμεί εδώ και επτά μήνες. Αυτό δεν θα ήταν κάτι καινούργιο διότι είναι γνωστό σε όλους ότι το τελευταίο διάστημα η κοινοβουλευτική διαδικασία βρίσκεται σε συρρίκνωση.
Θα ξεκινήσω με κάτι που μου κάνει εντύπωση, κύριε Υπουργέ, γιατί σήμερα πρέπει να βγάλουμε ενδεχομένως και κάποια συμπεράσματα για το πώς από εδώ και στο εξής προχωράμε.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 κατέθεσα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής. Σε αυτή την επιστολή του εξηγούσα το μείζονος εθνικής σημασίας ζήτημα, συλλογικής διεκδίκησης των αποζημιώσεων και έκανα αναφορά στην από κοινού συνεδρίαση Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων  στις 28 Μαρτίου 2012. Ήταν μια σοβαρή πρωτοβουλία, η οποία κατέληξε στην πρόταση για ανάγκη σύστασης διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Βεβαίως, λίγες μέρες μετά διακόπηκαν οι εργασίες της Βουλής και προχωρήσαμε στις εκλογές του Μάη και του Ιούνη. Επανέφερα το αίτημα αυτό και ζήτησα, με βάση το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής, να μεριμνήσει ο Πρόεδρος για τη σύσταση διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Έχουν περάσει από τον Σεπτέμβρη αρκετοί μήνες και απάντηση δεν έχουμε πάρει. Επαναφέρω το αίτημα, κύριε Υπουργέ.
Προφανώς και δεν είναι μία απόφαση που αφορά τον πρόεδρο της Βουλής. Προφανώς και είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι μια πολιτική απόφαση για το αν αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μείζονος σημασίας εθνικό θέμα και θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις, νομικές και πολιτικές, της διεκδίκησής του με τους καλύτερους όρους, εκτός αν νομίζουμε ότι είναι μια υπόθεση η οποία αφορά το Νομικό Συμβούλιου του Κράτους και μόνο.
Θέλω να εξάρω τη δουλειά των ανθρώπων στο Γενικό Λογιστήριο, υπαλλήλων λειτουργών του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι συνέλεξαν όλα τα έγγραφα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν καταχωνιασμένα. Οφείλω, όμως, να επισημάνω ότι από εδώ και στο εξής χρειάζονται πολιτικοί χειρισμοί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και προφανώς αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να αφορά, αξιόλογους κατά τα άλλα, λειτουργούς του ελληνικού δημοσίου.
Το 1962, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ένα άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Άγγελος Αγγελόπουλος έλεγε το εξής: «Ικανοποιούμε προθύμως τις αξιώσεις έναντι άλλων αλλά παραμελούμε τας δικάς μας διεκδικήσεις». Από τότε πέρασαν πενήντα χρόνια, αλλά αυτή η αναφορά έχει άμεση επικαιρότητα, όπως καταλαβαίνετε.
Πριν από τρία χρόνια ακριβώς, λίγες μέρες αργότερα από την 23η του Απρίλη και το διάγγελμα στο Καστελόριζο, σε αυτήν εδώ τη Βουλή ψηφιζόταν το πρώτο μνημόνιο, ακολούθησε το δεύτερο, το τρίτο και δεν ξέρω εγώ πόσα άλλα θα έχουμε μπροστά μας. Βασικό επιχείρημα ήταν ότι οι Έλληνες δεν μπορεί να είναι μπαταχτσήδες, ότι δεν μπορούμε να μην αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Δεν ετέθη ποτέ το ζήτημα, όμως, για τα χρέη που οι άλλοι χρωστάνε σε εμάς.
Κανείς δεν είπε ότι δεν πρέπει να αποπληρώνουμε τα χρέη μας, κανείς δεν είπε ότι θέλουμε να είμαστε μπαταχτσήδες. Αλλά, χρέη που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό χωρίς τη δική του επιλογή για τη διάσωση ενός χρηματοπιστωτικού, συστήματος που μας βυθίζει διαρκώς, έπρεπε να αναγνωριστούν και μάλιστα με αυτόν τον οδυνηρό τρόπο! Χρέη τα οποία ιστορικά και ηθικά οφείλουμε να διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας σήμερα, δεν πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια τυχαία συμβατική παράλειψη από την πλευρά της Γερμανίας. Αυτή η διαρκής προσπάθεια υπεκφυγής απέναντι σε μια ηθική, ιστορική υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό αφορά στον πυρήνα του μεταπολεμικού επιχειρήματος της Γερμανίας, στην αντίληψή της για την οικοδόμηση της Ευρώπης, στην αντίληψη για το ρόλο και τη συμμετοχή της σε αυτήν.
Εάν ανατρέξει κανείς σε αυτούς που αποζημίωσε η Γερμανία μετά τις δύο μείζονες πολεμικές συρράξεις, τις οποίες ξεκίνησε στον 20ο  αιώνα, θα διακρίνει δύο γενικές κατηγορίες. Αυτούς που δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, δηλαδή τις Μεγάλες Δυνάμεις οι οποίες την νίκησαν στο πεδίο των μαχών και αυτούς στους οποίους θεώρησε ότι είχε άφευκτη ηθική υποχρέωση λόγω γενοκτονίας, δηλαδή το εβραϊκό στοιχείο.
Στην πρώτη κατηγορία η Γερμανία διαπραγματεύτηκε σκληρά, στρεψοδίκησε, προέταξε την ανάγκη επιβίωσης του Γερμανικού λαού. Η ηττημένη Γερμανία, η κυβέρνηση της ηττημένης από τον πόλεμο Γερμανίας συνέδεσε την αποπληρωμή των χρεών της με την ανάπτυξη της οικονομίας της. Δεν αποδέχτηκε η ηττημένη Γερμανία αυτά που εμείς έχουμε αποδεχθεί. Πλήρωσε εν πολλοίς με την εκχώρηση περιοχών και τη λεηλασία της υποδομής της.
Κατάφερε, όμως, το 1953 σε μια διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο, στην οποία συμμετείχαν αρκετές χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να διεκδικήσει διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του χρέους της.
Κατάφερε να διεκδικήσει μορατόριουμ στην αποπληρωμή, ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή, να αποπληρώνει ενόσω η οικονομία της θα είχε ανάπτυξη και αυτός ήταν ο πυρήνας του μετέπειτα γερμανικού θαύματος της οικονομίας της.
Στη δεύτερη περίπτωση, της γενοκτονίας των εβραϊκών πληθυσμών, η Γερμανία έσπευσε να πληρώσει τις πολύ ελάσσονες αποζημιώσεις προς τα θύματα και το κράτος του Ισραήλ, διαρκώς επιρρίπτοντας την ευθύνη στο ναζιστικό καθεστώς και στην ιδεολογία του. Το πόσο ρηχή και υπολογισμένη είναι αυτή η έμπρακτη συγγνώμη του γερμανικού κράτους προκύπτει από το γεγονός ότι ελάχιστες, μηδαμινές αποζημιώσεις κατεβλήθησαν στα θύματα της γενοκτονίας των οκτώ εκατομμυρίων Πολωνών και Ρώσων αιχμαλώτων, τους οποίους η ίδια ακριβώς ρατσιστική ιδεολογία των ναζί καταδίκασε.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η παγιωμένη, μετά τη γερμανική επανένωση, αντίληψη του Βερολίνου ότι δεν οφείλονται αποζημιώσεις, ο γέγονε γέγονε, εδράζεται στη βάση της αντίληψης ότι ο πόλεμος ήταν μία  ιστορική εξέλιξη αναπόφευκτη, που αφορά τη σύγκρουση δυνάμεων και ότι δεν υπάρχει ηθική ενοχή. Δηλαδή, δεν οφείλει και αρνείται, επί της ουσίας, η Γερμανία την ουσία του επιθετικού και άδικου δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.
Εάν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποδεχτούμε αυτή τη λογική -και αυτό το λέω, διότι διαβάζω άρθρα και τοποθετήσεις που λένε, λίγο-πολύ, να ξεχωρίσουμε τις επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις από το κατοχικό δάνειο- και αν δεν την ανατρέψουμε, τότε δεν θα έχουμε καμία τύχη ούτε σε νομικό επίπεδο ούτε ενώπιον διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Κυρίως, όμως, σε επίπεδο διμερούς διπλωματικής διαπραγμάτευσης. Διότι, επαναλαμβάνω, το θέμα φυσικά έχει τις νομικές του διαστάσεις, που πρέπει να τις ερευνήσουμε, είναι, όμως, κυρίως ζήτημα πολιτικής διαπραγμάτευσης. Πολιτικής διαπραγμάτευσης μέσα στους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η ανατροπή αυτού του πλαισίου απαιτεί την προσφυγή σε ένα ευρύ λαϊκό διεθνές κίνημα συμπαράστασης προς το ελληνικό αίτημα. Εμείς σήμερα εδώ δεν σας καταθέτουμε μια πρόταση εθνικής αναδίπλωσης. Μια πρόταση αποκλεισμού και απομόνωσης της Ελλάδας, το αντίθετο. Λέμε ότι με συγκροτημένο τρόπο, με εθνική ευθύνη πρέπει να αναλάβουμε αυτήν την πρωτοβουλία και να τη φέρουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Και κυρίως, έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι για να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα, οφείλουμε να βρούμε συμμάχους σε αυτό το αίτημα και σε αυτή τη διεκδίκηση, προφανώς συνυπολογίζοντας και τη λεηλασία, την ανθρωπιστική κρίση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα από αυτές τις απάνθρωπες, εγκληματικές επιλογές της ύφεσης των μνημονίων. Να βρούμε συμμάχους σε διεθνές επίπεδο, ακόμα και μέσα στη Γερμανία. Αυτό εμείς το κάναμε άλλωστε πριν ξεσπάσει αυτή η τρομερή κρίση, πριν έρθει το μνημόνιο το Μάιο του 2010. Οι δικοί μας σύμμαχοι στη Γερμανία μπορεί βεβαίως να μην έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν την κυβέρνηση, αλλά είναι μια σταθερή και αξιόπιστη φωνή ηθικής, οι δυνάμεις της Αριστεράς εκεί είναι αυτές που διακηρύττουν και μέσα στο γερμανικό Κοινοβούλιο την ανάγκη και το δίκιο των γερμανικών επανορθώσεων. Και με τη διαρκή παρουσία τους εδώ στους ιστορικούς τόπους όπου καταθέτουν όχι διπλωματικές κορώνες αλλά επί της ουσίας τη συμβολή τους, τη συμπαράστασή τους σε αυτό το δίκαιο αίτημα.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι μόνο εάν προσπαθήσουμε να δημιουργηθεί ένα ευρύ λαϊκό διεθνές κίνημα συμπαράστασης προς το ελληνικό αίτημα για τις επανορθώσεις ανάλογο τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών αλλά παρόμοιο μ΄ αυτό που αναπτύχθηκε κατά του πολέμου στου Βιετνάμ, μόνο τότε θα μπορέσουμε, μόνο αν έχουμε ερείσματα στην ίδια την κοινή γνώμη της Γερμανίας να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι,  – θα περιμένω βέβαια με αγωνία την επίσημη τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου του εκπροσώπου της κυβέρνησης όμως θα ήθελα να ακούσω και ποια είναι η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού για το θέμα αυτό. Διότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μόλις εξελέγη έκανε δύο πράγματα:
Το πρώτο ήταν να φέρει η κυβέρνησή του στη Βουλή προς ψήφιση την υπόθεση του κουκουλώματος της Siemens, να αποσυρθεί δηλαδή το ελληνικό δημόσιο από τις απαιτήσεις του απέναντι σε μια γερμανική εταιρεία η οποία διέφθειρε με την παρουσία της στη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες τα κόμματα εξουσίας, κυβερνήσεις προκειμένου να παίρνει έργα.
Και το δεύτερο που έκανε ήταν να μεταβεί  στο Βερολίνο, να συναντήσει την κα Μέρκελ και φυσικά ούτε λόγος για θέμα διεκδικήσεων από τη δική μας πλευρά αλλά να της πει το περιβόητο ουδείς αναμάρτητος.  Διότι, κάποτε είχε την άποψη ότι είναι εγκληματική αυτή η πολιτική του μνημονίου.
Κύριε υπουργέ, δεν είναι προσωπικό θέμα, μην το πάρετε προσωπικά.  Αλλά οφείλω να πω ότι μ΄ αυτά και μ’ αυτά δεν μπορούμε να σας εμπιστευθούμε. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε δύο κόμματα που βρέθηκαν στην εξουσία από την Μεταπολίτευση και μετά και αδράνησαν, κωλυσιέργησαν δεν έβαλαν κανένα θέμα για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η απόφασή σας να ορίσετε ως άκρως απόρρητα τα έγγραφα αυτά είναι μια απόφαση που συνάδει με αυτό το μείζονος σημασίας εθνικό θέμα.
Σας ζητώ λοιπόν κύριε Υπουργέ, πρώτοννα προχωρήσετε στη σύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων με βάση το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής.
Δεύτερο να θέσετε εν γνώσει των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής, – θα ήθελα να ζητήσω την εξαίρεση του φιλοναζιστικού κόμματος της Βουλής, που σήμερα απουσιάζει και είναι μεγάλη ντροπή για τη χώρα που βρίσκονται εδώ μέσα υπερασπιστές των ναζί, αυτοί που μέχρι πρότινος μας έλεγαν ότι είναι τα παιδιά των ηττημένων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σήμερα άλλαξαν τροπάρι και μας λένε ότι είναι τα παιδιά των νικητών του Εμφυλίου – αλλά όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής οφείλουν να έχουν θέση σε αυτή τη διακομματική επιτροπή και να γνωρίζουν.
Κυρίως όμως σας ζητώ ως ένδειξη αναγνώρισης την ακάματη προσπάθεια του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των  αποζημιώσεων, να τους  ενημερώσετε, να θέσετε εν γνώσει τους τα έγγραφα αυτά.
Τέλος, πιστεύω ότι δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι. Πρέπει να οργανώσουμε τα επιχειρήματά μας, να οργανώσουμε την νομική μας υποστήριξη, κυρίως όμως το θέμα πρέπει να τεθεί σε πολιτικό επίπεδο και διμερώς και στα ευρωπαϊκά όργανα, μη εξαιρουμένου του Συμβουλίου Κορυφής, όπου πιστεύουμε ότι μια κυβέρνηση που σέβεται τις θυσίες και τους αγώνες του ελληνικού λαού θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε θέσει.
Σε κάθε περίπτωση εμείς δεσμευόμαστε ότι, ανεξάρτητα από τις επιλογές σας, να θέσουμε αυτά τα ζητήματα, να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης ανεξάρτητα από το εάν ο κ. Σόιμπλε έχει διαφορετική άποψη. Διότι μπορεί κάποιοι να λένε ότι την ιστορία την γράφουν οι νικητές, οι ισχυροί αλλά την ιστορία την γράφουν και οι αγώνες των λαών και μπροστά μας έχουμε την ζωντανή ιστορία, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αποτίουμε φόρο τιμής σ΄ αυτούς αλλά κυρίως προς όφελος των επόμενων γενεών είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στην διεκδίκηση του δίκιου μας.
Το Γραφείο Τύπου

Syriza – Ανακοίνωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ρ. Δούρου σχετικά με τη Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Στην εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών, μετείχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ρένα Δούρου, θέτοντας με έμφαση το θέμα της ανθρωπιστικής καταστροφής που βιώνει σήμερα η Ελλάδα εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.
«Αυτή η πραγματικότητα πλήττει με πρωτοφανή βία τις γυναίκες», τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της η Ρ. Δούρου, που παρατήρησε ότι η κρίση αυτή «φέρνει στο προσκήνιο τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθιστώντας τις περισσότερο οξυμένες και οδυνηρές». Η Ρ. Δούρου κατέθεσε στην Επιτροπή κείμενο – πρόταση σχετικά με την ανάγκη υποστήριξης των γυναικών που είναι τα πολλαπλά θύματα των πολιτικών της λιτότητας.
Στην πρότασή της, η Ρ. Δούρου τόνισε μεταξύ άλλων:
  • Οι γυναίκες της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τις γυναίκες που βλέπουν τα πιο βασικά τους δικαιώματα, όπως αυτό στην εργασία, στη μητρότητα, στη συνταξιοδότηση, σε μια αξιοπρεπή ζωή, να παραβιάζονται από τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα. Μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται, πληρώνουν όμως το βαρύ τίμημά της.
  • Δεσμευόμαστε να εργαστούμε προκειμένου οι γυναίκες να ξεπεράσουν την κρίση με αλληλέγγυο τρόπο δίνοντας έμφαση στις αρχές της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Τέλος, ύστερα από την πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου, υιοθετήθηκε κείμενο που αναφέρεται στη θέση της γυναίκας στη «νέα διακυβέρνηση» και μεταξύ άλλων τονίζεται το οικονομικό αίτιο της κρίσης και καταδικάζονται επίσης και άλλα σοβαρά γενεσιουργά αίτια, όπως αυτό της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο καθώς και της ισραηλινής στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη ποταμού. Παράλληλα υπογραμμίζεται «η ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες των χωρών της Ένωσης για τη Μεσόγειο» καθώς και η «αποστροφή έναντι κάθε είδους βίας, κοινωνικής και οικονομικής αδικίας».

Απόσπασμα της παρέμβασης της Ρ. Δούρου:
«Η Ελλάδα βιώνει σήμερα μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή. Πρόκειται για μια χειροπιαστή πραγματικότητα, που πλήττει τις γυναίκες. Πλήττει ιδιαίτερα τις νέες ελληνίδες που υφίστανται διπλό πλήγμα: τόσο ως νέες όσο και ως γυναίκες. Πλήττονται οι νέες μητέρες που είναι αναγκασμένες να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς καμία κοινωνική βοήθεια. Πλήττονται εκείνες που ενώ πλησιάζουν προς την ηλικία της συνταξιοδότησής τους, χάνουν την εργασία τους λόγω της καλπάζουσας ανεργίας ή καθυστερούν να βγουν στη σύνταξη λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας. Χωρίς να παραβλέπουμε ότι με τις διαδοχικές μειώσεις, οι συντάξεις έχουν καταστεί βοηθήματα… (…)»

Syriza – Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα στο Ψ.Ν.Α., σχετικά με τις γερμανικές επανορθώσεις

«Τον προηγούμενο Γενάρη, όταν εμείς πήγαμε και συναντηθήκαμε με τον κ. Σόιμπλε, του έθεσα ευθέως το θέμα αυτό. Κάποιοι «κουτσαβάκηδες» στη βουλή μας κουνούσαν το δάκτυλο, μας είπαν ότι πήγαμε να κλαφτούμε στα σκαλιά του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που ευθέως θέσαμε το ζήτημα στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο. Και ευθέως διατυπώσαμε την εκτίμηση  ότι δεν μπορεί να ζητάτε  μόνο από ένα λαό που έχει εξοντωθεί, αλλά έχετε και εσείς υποχρεώσεις. Ιστορικές υποχρεώσεις, που οφείλετε να τις εκπληρώσετε, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στην ανθρωπότητα που σας παρακολουθεί. Βεβαίως, τότε, οι απαντήσεις των σχολίων της κυβέρνησης ήταν ρηχές. Σήμερα, αναγκάζονται εκ των πραγμάτων και κάτω από την λαϊκή κατακραυγή να ψελλίσουν ότι υπάρχει το θέμα των αποζημιώσεων. Ο Μανώλης Γλέζος και η Εθνική Επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια έκαναν έναν αγώνα, και όλα αυτά τα χρόνια ήταν απελπιστικά  μόνοι. Έστω και τώρα, όμως, θεωρούμε ότι είναι μέγιστο εθνικό ζήτημα η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Όχι ο συμψηφισμός χρεών, αλλά η διεκδίκηση αυτών που μας χρωστάνε. Δεν μπορεί αυτή η χώρα και αυτός ο λαός να έχει υποφέρει τόσο και η διαρκώς επαναλαμβανόμενη επωδός από την πλευρά των κυβερνώντων είναι ότι οφείλουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ας εκπληρώσουν, λοιπόν, τις υποχρεώσεις τους και αυτοί που μας χρωστάνε.
Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να φέρει άμεσα το θέμα στη βουλή, όπως έχουμε ζητήσει με επιστολή υπογεγραμμένη από το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής τον υπογράφοντα Μανώλη Γλέζο, να συσταθεί επιτροπή κοινοβουλευτική. Είναι ένα εθνικό θέμα και οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι σε αυτό το μέγα εθνικό θέμα».
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
12/4/2013

Syriza – Δελτίο Τύπου του Στ. Κοντονή για ΟΠΑΠ

Σχετικά με την σημερινή  παρουσία του στην εκπομπή «Τώρα» της κ. Τσαπανίδου στον σταθμό ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής δηλώνει τα ακόλουθα :
«H διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ φέρει τον χαρακτήρα ενός εκκολαπτόμενου τεράστιου σκανδάλου. Η τρικομματική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπουλήσει τον Οργανισμό αντί  πινακίου φακής, παρά την σημαντικότατη κερδοφορία του. Στα πλαίσια της προσπάθειάς της να δείξει αυξημένη φοροεισπρακτική ικανότητα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι το Δημόσιο εισέπραξε για το πρώτο τρίμηνο του έτους φόρους από  85 εκατομμύρια ευρώ και ,άρα,  με δεδομένη την φορολογική κλίμακα του 30 %, ο ΟΠΑΠ εμφανίζει  κέρδη 270 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο τρίμηνο και  υπολογίζεται να έχει για όλο το έτος κέρδη άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Επίσης, η αξία του υπολογίζεται από έγκυρους αναλυτές σε πάνω από 3,5 δις ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει ότι η τιμή του ΟΠΑΠ θα ανέλθει στο ύψος των κερδών των τριών ετών, με βάση δηλαδή τα παραπάνω γύρω στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ  Παρ’όλα αυτά, η προσφορά του κ.Μελισσανίδη, «γνωστού» του πρωθυπουργού, ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γίνει δεκτή. Πρόκειται για ένα γιουρούσι των «ημετέρων»  στην δημόσια περιουσία και μάλιστα σε συνθήκες που το κράτος χρειάζεται και το τελευταίο ευρώ. Ας μιλά ο κ. Στουρνάρας για το μοντέλο της Βόρειας Κορέας : το δικό του οικονομικό  μοντέλο θυμίζει την Αγγλία της Θάτσερ και την Χιλή του Πινοσέτ».
Αθήνα, 24-4-2013

Syriza – Σε σχέση με τον προς υλοποίηση σχεδιασμό για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα για την Αντιπεριφέρεια Δράμας

Eρώτηση
Προς: Υπ. Εσωτερικών,
           Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Αν και τον περασμένο Ιούλιο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της Αντιπεριφέρειας Δράμας, των περιφερειακών συμβούλων καθώς και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Δράμας, στο πλαίσιο της οποίας είχε συζητηθεί σε αδρές γραμμές ο σχεδιασμός έργων υποδομής στη Δράμα, ωστόσο έκτοτε δεν κατέστη εφικτή η δημιουργία ενός πλαισίου τακτικής διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ των αιρετών εκπροσώπων. Επομένως, κρίνεται αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με τον σχεδιασμό που εκπονείται από την Αντιπεριφέρεια.
Επειδή λοιπόν, η υλοποίηση έργων προϋποθέτει την συνεκτίμηση του συνόλου των αναγκών των τοπικών κοινωνιών,
Επειδή υπάρχει εύλογη ανησυχία για το που θα διοχετευθούν οι διαθέσιμοι προς αξιοποίηση πόροι, οι οποίο ολοένα και μειώνονται,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Α. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων υποδομής στις περιοχές που υπάγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;
Β. Ειδικότερα, ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ένταξη, τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων εντός των ορίων της Αντιπεριφέρειας Δράμας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Καραγιαννίδης Χρήστος

Syriza – Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας για αιμοδοσία “μόνο για Έλληνες” της ΧΑ

“Πράξη αλληλεγγύης και όχι μίσους η εθελοντική αιμοδοσία”
Με αφορμή την πρόσκληση της Χ.Α. για αιμοδοσία “μόνο για Έλληνες” στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αυτό το Σάββατο, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία πράξη αγάπης για τον άγνωστο συνάνθρωπο που μπορεί να βρεθεί σε ανάγκη, κι όχι μία πράξη μίσους. Όλοι οι άνθρωποι, είτε προέρχονται από τα βάθη της Ανατολής, είτε από την άκρη του Βορρά, έχουν το ίδιο αίμα και όταν βρεθούν σε ανάγκη, μόνο από άλλους εθελοντές μπορούν να βρούνε αίμα.
Η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να μπολιάσει, όμως, αυτή την ύψιστη πράξη αλληλεγγύης, με φυλετικό, ρατσιστικό μίσος, υλοποιώντας και στη Λάρισα αιμοδοσία “μόνο για Έλληνες”.
Όμως το αίμα δεν έχει εθνική ή φυλετική σύνθεση και η εθελοντική αιμοδοσία είναι στάση ζωής, είναι ανθρωπιά και αλτρουισμός. Αυτοί που σκέφτηκαν να ανταποκριθούν στην εκστρατεία μίσους της Χρυσής Αυγής, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν.
Οι φιάλες που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρικά κριτήρια σε όσους έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος. Στην αιμοδοσία δεν επιτρέπεται να υπεισέρχεται κανένα κριτήριο έθνους, φυλής, κόμματος, θρησκείας, κοινωνικής τάξης. Τα παραπάνω συνιστούν καταστατικές, μη διαπραγματεύσιμες αρχές της αιμοδοσίας.
Καλούμε το Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, τους γιατρούς του Νοσοκομείου και όλους τους φορείς της Λάρισας να αρνηθούν να συνεργαστούν και να ακυρώσουν την προγραμματισμένη με όρους αιμοδοσία της ρατσιστικής Χρυσής Αυγής».

Syriza – Συνάντηση αντιπροσωπείας της πρωτοβουλίας Greece Solidarity Campain( GSC) από τη Βρετανία με κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

Στα πλαίσια των δράσεων αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, και με πρωτοβουλία της Greece Solidarity Campaign (GSC), πραγματοποιήθηκε από 21 έως 23 Απριλίου επίσκεψη 14μελούς αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, που αποτελείται από βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, συνδικαλιστές, δημοτικούς συμβούλους, δημοσιογράφους και μέλη κοινωνικών κινημάτων.
Στα πλαίσια της επίσκεψης, τη Δευτέρα 22 Απριλίου  πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνάντηση με κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αποτελούμενο από τους βουλευτές Φθιώτιδας Βασίλη Κυριακάκη, Βοιωτίας Γιάννη Σταθά και Επικρατείας  Θεανώ  Φωτίου.
Στη συνάντηση ο Βασίλης Κυριακάκης  έκανε μία ενδελεχή ενημέρωση για την κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας και την προϊούσα ανθρωπιστική κρίση, όπως και τις ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών σε νεολαία και στην πρόνοια. Η Θεανώ Φωτίου ενημέρωσε για την  ανάγκη κοινών αγώνων για ανατροπή των πολιτικών λιτότητας παντού στην Ευρώπη σαν βασικό κομμάτι της αλληλεγγύης , ενώ ο Γιάννης  Σταθάς επικεντρώθηκε σε ανταλλαγή εμπειριών γύρω από την κατάσταση του εργατικού κινήματος και τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων σε Ελλάδα και Βρετανία.
Η συνάντηση έληξε σε συντροφικό κλίμα κατανόησης και δέσμευση για συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με σκοπό την ανάδειξη της κατάστασης στην Ελλάδα και για την ανάπτυξη κοινών αγώνων και στάσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια που προωθούνται σε όλη την Ευρώπη.
Αθήνα 24/04/2013
Το Γραφείο Τύπου

Syriza – Θέμα: «Ασφάλιση Παράκτιων Αλιέων»


ΕΡΩΤΗΣΗ
19.04.2013

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων &
- Οικονομικών


Θέμα: «Ασφάλιση Παράκτιων Αλιέων»
Οι παράκτιοι αλιείς σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ στην κατηγορία 1 και 2. Είναι αναγκασμένοι όμως να ασφαλίζουν στον ΟΓΑ και τα μέλη της οικογένειάς τους που απασχολούν στην δουλειά τους, όπως επίσης και τους εργάτες που τυχόν απασχολούν και μάλιστα στην κατηγορία 5 του ΟΓΑ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνουν 160 ευρώ το μήνα τη στιγμή που οι ημέρες εργασίας είναι 10 έως 15 το πολύ, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Οι παράκτιοι αλιείς κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, των μεγάλων ασφαλιστικών εισφορών και του μεγάλου κόστους των καυσίμων και της συντήρησης του εξοπλισμού τους. Οι παράκτιοι αλιείς ζητάνε να εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση τα μέλη της οικογενείας τους όπως επίσης να υπάρχει η δυνατότητα οι εργάτες που απασχολούνται στα σκάφη τους να ασφαλίζονται με εργόσημο όπως οι εργάτες γης ή τουλάχιστον στον ΟΓΑ αλλά στην κατηγορία 1 ή 2.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1.   Θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να εξαιρούνται τα μέλη της οικογένειας κάθε παράκτιου αλιέα από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ;
2.   Θα προβούν σε ρύθμιση για να ασφαλίζονται οι απασχολούμενοι εργάτες σε σκάφη παράκτιων αλιέων με εργόσημο ή τουλάχιστον στον ΟΓΑ αλλά στην κατηγορία 1 ή 2;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Πετράκος Αθανάσιος

Αμμανατίδου- Πασχαλίδου Ευαγγελία

Αποστόλου Ευάγγελος

Καλογέρη Αγνή

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Τριανταφύλλου Μαρία

Syriza – Θέμα: Σκανδαλώδεις λαθροχειρίες κατά τη διαδικασία στελέχωσης των Γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού

ΕΡΩΤΗΣΗ  και  Α.Κ.Ε.
Προς   τους κ. κ.  Υπουργούς
-Τουρισμού
- Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: Σκανδαλώδεις λαθροχειρίες κατά τη διαδικασία στελέχωσης των Γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού
Κραυγαλέο παράδειγμα αδιαφάνειας και διαβλητών μεθοδεύσεων αποτέλεσε η διαδικασία επιλογής, των υπαλλήλων του ΕΟΤ και του ΥΠΟΤ για τις θέσεις Δ/ντων των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, που ακολουθήθηκε, στο πλαίσιο της με αριθμό 501930/13.12.2012 προκήρυξης – πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων για την πλήρωση θέσεων σε Γραφεία Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού. Η διαδικασία επιλογής, εγείρει σοβαρές υπόνοιες συντεχνιακών και κομματικών παρεμβάσεων και αποδεικνύει ότιφαινόμενα διαφθοράς και κομματισμού υποθάλπονται από την μνημονιακή συγκυβέρνηση και μάλιστα  σε Υπηρεσίες αιχμής για τη χώρα.
Ειδικότερα:
‘Έχουν δημοσιοποιηθεί σοβαρές παρατηρήσεις και ερωτήματα για το έργο της επιτροπής διεξαγωγής των συνεντεύξεων, έτσι όπως περιγράφεται στο άρθρο 28 του ΠΔ 343/2001.
Η παραπάνω επιτροπή βαθμολόγησε με «Άριστα» υποψηφίους που δεν διέθεταν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα ή τους είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή λόγω κακοδιαχείρισης, ασκώντας καθήκοντα Δ/ντου σε γραφείο του ΕΟΤ στο Εξωτερικό.   
Για κάποιους επίσης εκ των κριθέντων ως Προϊσταμένων  Γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού, εκκρεμούν δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια (μετά από ένσταση του γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης) και διώξεις τους ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, με κατηγορίες για αδικήματα που επιτελέστηκαν κατά την διάρκεια της θητείας τους, ως Διευθυντές του ΕΟΤ.  
Επιπλέον, ενώ η σχετική προκήρυξη καθορίζει ότι οι υποψήφιοι  μπορούν να δηλώσουν μέχρι τρεις χώρες προτίμησης, εν τούτοις δεν προβλέπεται η δημοσιοποίηση  πίνακα προτιμήσεων των υποψηφίων, με αποτέλεσμα το Υπηρεσιακό Συμβούλιο να έχει επιλέξει υποψηφίους που δεν είχαν κάνει αίτηση για  συγκεκριμένη χώρα.
Η απουσία θεσμοθέτησης ποιοτικών και ποσοτικών συντελεστών βαρύτητας των κριτηρίων επιλογής των υποψηφίων (προφορική συνέντευξη, τυπικά προσόντα) και μοριοδότησης σύμφωνα με αυτά, ενισχύουν τον αδιαφανή και μεροληπτικό χαρακτήρα της διαδικασίας
Επειδή είναι προφανές ότι η διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων Γραφείου ΕΟΤ εξωτερικού δεν παρέχει καμία εγγύηση για την διασφάλιση των αρχών της διαφάνειας στην δημόσια διοίκηση,  της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας.
Επειδή αναδεικνύεται ανάγλυφα η υποκρισία και η διγλωσσία της μνημονιακής κυβέρνησης, που, από τη μία «κατασκευάζει» επίορκους και από την άλλη επιβραβεύει με θέσεις ευθύνης, κομματικούς της φίλους, αγνοώντας αν διώκονται δικαστικά, ή αν έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων για σοβαρά αδικήματα ,
Επειδή η όλη μεθόδευση, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη μείωση των Γραφείων ΕΟΤ στο Εξωτερικό υπονομεύει την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των Γραφείων και Παραρτημάτων του ΕΟΤ, υποβαθμίζει τον βασικό πυλώνα άσκησης δημόσιας τουριστικής πολιτικής της χώρας στο εξωτερικό,

ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
  1. 1.       Με βάση ποιά κριτήρια τεκμηριώνεται η βαθμολογία των υποψηφίων και οι τελικές επιλογές του Υπηρεσιακό Συμβουλίου του ΕΟΤ;
  2. 2.       Γιατί η Διοίκηση του ΕΟΤ και το ΥΠΟΤ δεν προέβη στη δημοσιοποίηση Πίνακα Αποτελεσμάτων και στην κοινοποίηση των Πρακτικών των συνεδριάσεων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στους ενδιαφερόμενους υποψήφιους, ώστε να μπορούν εμπρόθεσμανα ασκήσουν τα προβλεπόμενα διοικητικά και ένδικα μέσα ; 
  3. 3.       Υπήρχαν ανάμεσα στους επιλεγέντες για θέσεις Προϊσταμένων  Εξωτερικού υπάλληλοι που διώκονται πειθαρχικά και ποινικά και αν ναι ποιες είναι οι πειθαρχικές παραβάσεις και ποια τα ποινικά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται;
  4. 4.       Θα μεριμνήσουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί να ακυρωθούν τα αποτελέσματα της ως άνω περιγραφόμενης διάτρητης διαδικασίας ;

Επίσης, ζητείται να κατατεθούν τα ακόλουθα έγγραφα:
  1. 1.   Οι αιτήσεις προτίμησης χωρών που κατέθεσαν οι υποψήφιοι
  2. 2.   Τα Πρακτικά αξιολόγησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΕΟΤ
  3. 3.   Οι αποφάσεις του Γ.Γ. του ΕΟΤ για την τοποθέτηση των Προϊσταμένων στα αντίστοιχα Γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού.   

                                                                 Οι ερωτώντες βουλευτές

                                                                        Τσίπρας Αλέξης

                                                                   Κριτσωτάκης Μιχάλης

                                                                       Γάκης Δημήτριος

Syriza – Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονήγια διαδικασία πώλησης ΟΠΑΠ

Σχετικά με την σημερινή  παρουσία του στην εκπομπή «Τώρα» της κ. Τσαπανίδου στον σταθμό ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής δηλώνει τα ακόλουθα :
«H διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ φέρει τον χαρακτήρα ενός εκκολαπτόμενου τεράστιου σκανδάλου. Η τρικομματική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπουλήσει τον Οργανισμό αντί  πινακίου φακής, παρά την σημαντικότατη κερδοφορία του. Στα πλαίσια της προσπάθειάς της να δείξει αυξημένη φοροεισπρακτική ικανότητα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι το Δημόσιο εισέπραξε για το πρώτο τρίμηνο του έτους φόρους από  85 εκατομμύρια ευρώ και, άρα,  με δεδομένη την φορολογική κλίμακα του 30 %, ο ΟΠΑΠ εμφανίζει  κέρδη 270 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο τρίμηνο και  υπολογίζεται να έχει για όλο το έτος κέρδη άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Επίσης, η αξία του υπολογίζεται από έγκυρους αναλυτές σε πάνω από 3,5 δις ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει ότι η τιμή του ΟΠΑΠ θα ανέλθει στο ύψος των κερδών των τριών ετών, με βάση δηλαδή τα παραπάνω γύρω στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ  Παρ’ όλα αυτά, η προσφορά του κ.Μελισσανίδη, «γνωστού» του πρωθυπουργού, ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γίνει δεκτή. Πρόκειται για ένα γιουρούσι των «ημετέρων»  στην δημόσια περιουσία και μάλιστα σε συνθήκες που το κράτος χρειάζεται και το τελευταίο ευρώ. Ας μιλά ο κ. Στουρνάρας για το μοντέλο της Βόρειας Κορέας : το δικό του οικονομικό  μοντέλο θυμίζει την Αγγλία της Θάτσερ και την Χιλή του Πινοσέτ».

Syriza – Ομιλία του Θανάση Πετράκου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για την Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα «Χορήγηση επιδόματος ανεργίας και για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες με ασφάλιση ΟΓΑ»


Κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάση Πετράκου με θέμα «Χορήγηση επιδόματος ανεργίας και για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες με ασφάλιση ΟΓΑ» προέκυψε o Υφυπουργός Εργασίας κος Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε α) ότι οι όροι για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε ελευθέρους επαγγελματίες είναι αυστηροί και θα επανεξετάσει τις προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος καθώς και β) σε δεύτερη φάση  θα εξετάσει το Υπουργείο πως θα εντάξει και τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που βρίσκονται κυρίως στην επαρχία σε επίδομα ανεργίας

Παρατίθενται η ομιλία στην ολομέλεια:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η μεγάλη οικονομική ύφεση -απόρροια των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται- έχει αναγκάσει πολλούς εμπόρους, βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες να κλείσουν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους.
Βεβαίως, με το ν. 3986, το άρθρο 44, συστάθηκε ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων. Χρειάστηκαν όμως να περάσουν δύο χρόνια μετά την έκδοση του νόμου και παρόλο που ο λογαριασμός ενισχυόταν από τις επιπλέον εισφορές των ασφαλισμένων, δεν είχε εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση για την ενεργοποίησή του.
Όταν όμως πριν από λίγο καιρό εκδόθηκε υπουργική απόφαση, είδαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κύριε Υπουργέ, να είναι τόσο απαγορευτικές οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, ώστε να αποκλείεται σχεδόν το 90% των δικαιούχων.
Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι δεν γίνεται να κλείνει το μαγαζί του κανένας και να μην χρωστάει πουθενά.  Θα χρωστάει και στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και στους προμηθευτές. Αν είχε να τα καλύψει όλα αυτά, γιατί να κλείσει το μαγαζί του; Για να κλείσει κανείς το μαγαζί του απαιτείται πολύς χρόνος και σε αυτό το διάστημα έχει αναγκαστεί να αφήσει απλήρωτες τις υποχρεώσεις του.
Γιατί λοιπόν μπήκαν όλες αυτές οι σκληρές προϋποθέσεις; Μήπως για να μην παίρνει το επίδομα κανένας, ώστε τα χρήματα αυτού του Ειδικού Λογαριασμού να πηγαίνουν για να καλύψουν τις «τρύπες» που δημιουργήθηκαν και στα ομόλογα του ΟΑΕΕ από το «κούρεμα» του περίφημου PSI;
Επίσης, δεν σκεφτήκατε και κάτι άλλο. Το κράτος δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες που δραστηριοποιούνται σε κωμοπόλεις και χωριά με λιγότερους από δύο χιλιάδες κατοίκους -και σε ορισμένους νομούς λιγότερους και από χίλιους- να μην είναι υποχρεωτική η ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
Παρ’ όλα αυτά δεν είχατε καν την παραμικρή πρόνοια για την κατηγορία αυτή των επαγγελματιών που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, οι οποίοι πλήττονται και αυτοί από την κρίση και κλείνουν τα μαγαζιά τους, χειρότερα ίσως και από τους μαγαζάτορες των μεγάλων πόλεων. Θα μου πείτε ότι αυτοί δεν πλήρωσαν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΟΑΕΕ.
Μπορούσατε όμως να είχατε προβλέψει ή να προβλέψετε, έστω και τώρα, να δοθεί ένα επίδομα και σ’ αυτή την κατηγορία από τον δικό τους ασφαλιστικό φορέα ή τέλος πάντων -νομίζω ότι και από τα χρήματα που έχετε συγκεντρώσει δύο χρόνια τώρα είναι ελάχιστα αυτά που εδόθησαν και άρα, υπάρχει περίσσευμα- από τον ασφαλιστικό φορέα του ΟΓΑ.
Σας ερωτώ, λοιπόν:
Πρώτον, θα προχωρήσετε στην τροποποίηση του νόμου, προκειμένου να καλύπτονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και η οικονομική κρίση τους έχει αναγκάσει να κλείσουν τα μαγαζιά τους, ούτως ώστε να παίρνουν κι αυτοί επίδομα από τον ασφαλιστικό τους φορέα;
Δεύτερον, πόσα χρήματα έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και πόσα χρήματα έχουν δοθεί μέχρι αυτή τη στιγμή για το ειδικό επίδομα;
Και βεβαίως -το κυριότερο- θα τροποποιήσετε τις προϋποθέσεις που ετέθησαν αρχικά έτσι ώστε να παίρνουν το επίδομα όλοι οι μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάζονται από την κρίση να κλείσουν τα καταστήματά τους ή τις βιοτεχνίες τους;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):
….. Αυτή την ώρα είμαστε σε φάση εξέτασης ή επανεξέτασης, αν θέλετε, κι αξιολόγησης αυτού του βοηθήματος που έχουμε προκηρύξει, για να δούμε τι γίνεται με το πεδίο των δικαιούχων, αν είναι δηλαδή υπερβολικά αυστηρές οι προϋποθέσεις, να δούμε πώς λειτουργεί πρώτα, μετά να το αξιολογήσουμε και μετά να δούμε αν μπορούμε να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής του, γιατί εδώ και ένα μήνα ουσιαστικά ισχύει θεσμικά και καταβάλλεται….
….Απλώς θα ήθελα να πω ότι αυτή την ώρα δεν προβλέπεται καμία τροποποίηση των διατάξεων. Όλα, όμως, είναι υπό εξέταση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παραδεχθήκατε στην ομιλία σας ότι είναι αυστηρές οι προϋποθέσεις. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα, νομίζω ότι πρέπει γρήγορα να αναθεωρήσετε τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να αντιμετωπισθεί η συνεχώς διογκούμενη, λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών και υφεσιακών πολιτικών, αδυναμία των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και γενικότερα, στα ταμεία κύριας ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων, να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ακόμα και αυτοί που χρωστούν μικρά ποσά.
Πρέπει, κύριε Υπουργέ, να υπάρξει στήριξη ανέργων, ακόμα και μικροοφειλετών, οι οποίοι, λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας που προκαλείται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ταμειακής ρευστότητας και στερούνται των δικαιωμάτων και για σύνταξη και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρότι η πλήρης αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη ριζική ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, πρέπει να ρυθμιστεί, έστω και προσωρινά, το κατεπείγον κοινωνικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και των οικογενειών τους, την οποία τώρα στερούνται από τον ΕΟΠΥΥ.
Είναι χαρακτηριστικό, κύριε Υπουργέ, ότι στο Κοινωνικό Ιατρείο που υπάρχει στην ιδιαιτέρα πατρίδα μου, την Καλαμάτα, οι γιατροί οι οποίοι εργάζονται λένε -και το είπατε με έναν τρόπο και εσείς- ότι οι περισσότεροι που προσέρχονται είναι μηχανικοί οι οποίοι δεν έχουν ασφάλιση και συνεπώς, αδυνατούν και πηγαίνουν στο Κοινωνικό Ιατρείο.
Επειδή βλέπω πίσω και τον κύριο Υπουργό των Οικονομικών, θα πω το εξής: Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, κύριε Υπουργέ, αλλά γράφτηκε ότι ακόμα και εσείς σταματήσατε να πληρώνετε το ΤΣΜΕΔΕ. Σκεφτείτε τι γίνεται με έναν ελεύθερο επαγγελματία. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, η ουσία είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία -κυρίως των νέων παιδιών- αδυνατούν να καλύψουν αυτές τις εισφορές. Πρέπει να δείτε το θέμα των ασφαλισμένων.
Επίσης, κύριε Υπουργέ, όπως σας είπα, πρέπει να δείτε τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, διότι υπάρχουν άνθρωποι στα χωριά των οποίων έκλεισαν τα μαγαζιά ή οι μικροβιοτεχνίες. Κυρίως, μιλάμε για ανθρώπους που ασχολούνται με θέματα που σχετίζονται με την οικοδομή -ξυλουργούς, επιπλοποιούς κ.λπ.- οι οποίοι δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους αυτή τη στιγμή, σήμερα.
Πρέπει να υπάρξει μία μέριμνα για όλον αυτό τον κόσμο, ο οποίος αδυνατεί κυριολεκτικά να επιβιώσει, κύριε Υπουργέ.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι πρέπει να δείτε και την ελαστικοποίηση των κριτηρίων και τη λύση του προβλήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τη λύση του ζητήματος των μικροεπαγγελματιών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):
….Από εκεί και πέρα, ως δεύτερη στη σειρά προτεραιότητας πράξη, πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να εντάξουμε και τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που βρίσκονται κυρίως στην επαρχία. ….


Το Γραφείο Τύπου