ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ.ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ.Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ.


ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ.ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΤΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ;ΔΙΑΔΩΣΤΕ........

Εθνικόφρων νεοφιλελευθερισμός


Με αναχρονιστικά στερεότυπα που παραπέμπουν στην αμερικανική ακροδεξιά ή στο κεμαλικό κατεστημένο απευθύνθηκε ο Σαμαράς στο συνέδριο της Ν.Δ. Προσπάθησε να εξαφανίσει επικοινωνιακά τις κοινωνικές πληγές που έχει προκαλέσει η πολιτική του και θυμήθηκε "τη σημαία, που δεν είναι πανί, είναι σύμβολο ιερό, σύμβολο πατρίδος". Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι αυταρχικές εξουσίες να επιχειρούν να καλυφθούν πίσω από την πατριδοκαπηλία.
Με την ανεργία να καλπάζει στο 30%, τους φτωχούς να πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια πολίτες,
τα εισοδήματα να γκρεμίζονται, τη δημόσια περιουσία να "βγαίνει στο σφυρί", τη δημοκρατία να μετατρέπεται σε "πουκάμισο αδειανό", την κοινωνία να ζει ολοένα και βαθύτερα μέσα στη μελαγχολία και την απόγνωση, οι κορώνες του Σαμαρά δεν ξεγελούν κανέναν. Ούτε η απριλιανής κοπής εθνεγερτήρια "ημερήσια διαταγή" του φοβίζει πια κανέναν. Η Ν.Δ. του Σαμαρά πηγαίνει δεξιότερα, καταντά υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και εθνικοφροσύνης.
Η στρατηγική επιλογή της λιτότητας ακυρώνει τον πολιτικό φιλελευθερισμό και ανάγει τον οικονομικό φιλελευθερισμό, δηλαδή την αποθέωση των αγορών, σε οργανώτρια ιδέα της κοινωνίας. Το κράτος εκτάκτου ανάγκης υποκαθιστά ολοένα και περισσότερο το Κράτος Δικαίου και η ελαχιστοποίηση των όρων αναπαραγωγής της κοινωνίας υποκαθιστά το Κράτος Πρόνοιας. Υπάρχει, όμως, η ξεροκέφαλη πραγματικότητα, την οποία ο Σαμαράς σπεύδει να ξορκίσει. "Ξεπεράστηκε η αντίθεση Μνημόνιο - αντιμνημόνιο" αποφαίνεται ο πρωθυπουργός και επιμένει ότι έρχεται η ευημερία με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αποφεύγει, ωστόσο, να εξηγήσει πώς θα επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα μέσα σε μια οικονομία παρατεταμένης ύφεσης και κρίσης.
Με κλειστά σχολεία και νοσοκομεία, με περικοπές στις συντάξεις, με ουρές για φάρμακα, με διάλυση του Δημοσίου; Αυτά ακριβώς απαιτεί η τρόικα, που από χθες βρίσκεται στην Αθήνα. Συνεπαρμένος από τον "πατριωτικό" οίστρο του, ο Σαμαράς ξέχασε να μας πει οτιδήποτε γι' αυτά. Ας μην τον αδικούμε όμως! Μας προειδοποίησε ότι τώρα νιώθει απελευθερωμένος! Θα πολιτευθεί, λέει, "με βάση όλα εκείνα που τα νιώθαμε αλλά δεν τολμούσαμε να τα πούμε"! Δεκαετίες κυβερνά η Ν.Δ., αλλά αποκαλύπτεται τώρα... καταπιεσμένη!
Το βαθύτερο μήνυμα αυτής της ψυχαναλυτικής περφόρμανς είναι ότι η Ν.Δ. Σαμαρά ασφυκτιά μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο και θεωρεί προϋπόθεση για τη "Νέα Ελλάδα" το ξήλωμα των μεταπολιτευτικών κατακτήσεων. Είναι φυσικό ο Σαμαράς να αντιλαμβάνεται ότι κύριος αντίπαλός του σε αυτή την αντιδημοκρατική κατρακύλα του είναι η ευρύτερη Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και τον στοχοποιεί, ενώ χαϊδεύει την Ακροδεξιά.

 www.avgi.gr

Καψώνι του ΟΑΣ στους επιβάτες


Πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου εισιτηρίων εφαρμόζεται από σήμερα σε 51 γραμμές των μπλε λεωφορείων. Ο κόσμος που πρέπει να μπαίνει από την μπροστινή πόρτα δεν έχει ενημερωθεί και οι οδηγοί δεν δέχονται να κάνουν τον χωροφύλακα

Καλοκαιρινό «καψώνι» ξεκινά από σήμερα για χιλιάδες επιβάτες αλλά και οδηγούς των μπλε λεωφορείων. Στο όνομα της πάταξης της λαθρεπιβίβασης, που υπολογίζεται από τους αρμόδιους ότι φτάνει το 25%, η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών εφαρμόζει πιλοτικά ένα πρόγραμμα ελέγχου των εισιτηρίων σε 51

επιλεγμένες λεωφορειακές γραμμές, περίπου το 20% αυτών που εξυπηρετούν το μεγαλύτερο μέρος του ηπειρωτικού τμήματος της περιφέρειας Αττικής. Στην πλειονότητά τους είναι γραμμές που εξυπηρετούν λαϊκές γειτονιές.

Καπέλο 0,30 ευρώ

Οι επιβάτες δεν έχουν ενημερωθεί, αφού δεν προηγήθηκε καμία καμπάνια, αλλά είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν στο λεωφορείο μόνον από την μπροστινή πόρτα και να ακυρώνουν το εισιτήριό τους στο μηχάνημα δίπλα στον οδηγό ή να του δείχνουν την κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι όσοι δεν έχουν εισιτήριο θα μπορούν να το προμηθευτούν από τον οδηγό, αλλά με… «καπέλο» 0,30 ευρώ, αγοράζοντάς το 1,50 ευρώ αντί του κανονικού 1,20 που ισχύει για τη μονή διαδρομή στα λεωφορεία. Ευτυχώς για τους επιβάτες, λόγω ανοργανωσιάς του ΟΑΣΑ, το μέτρο δεν θα ισχύσει γιατί δεν έχουν τυπωθεί τα ακριβά εισιτήρια!

Οσο για τους οδηγούς, η διοίκηση τους καλεί να αναλάβουν ρόλο… χωροφύλακα! «Είμαστε αντίθετοι με το πρωτοφανές μέτρο. Ο οδηγός είναι υπεύθυνος μόνο για την ασφάλεια των επιβατών και του λεωφορείου», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Λ. Σκούλλος, πρόεδρος του σωματείου οδηγών, και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να αφήνει ο οδηγός το τιμόνι για να υποχρεώσει έναν επιβάτη να μπει από την μπροστινή πόρτα, ούτε να κάνει τον ελεγκτή. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να πουλάει εισιτήρια και να κινδυνεύει κουβαλώντας τις εισπράξεις». Μας αποκάλυψε ότι πολλά λεωφορεία δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσης του επιβατικού κοινού ότι πρέπει να επιβιβάζονται από την μπροστινή πόρτα και έτσι ετοιμάστηκαν… χάρτινες πινακίδες. Οι οδηγοί από σήμερα, πριν ξεκινήσουν τη βάρδια τους, καλούνται να περνούν από τον σταθμάρχη, να τις παραλαμβάνουν και να τις αναρτούν στο παρμπρίζ του λεωφορείου! «Ενημερώσαμε τους συναδέλφους ότι δεν υπάρχει κάποια νομοθετική ρύθμιση που να τους υποχρεώνει να παραλάβουν τις πινακίδες», εξηγεί ο πρόεδρος του συνδικάτου.

«Το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί», τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο Στ. Μανίκας, οδηγός λεωφορείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Παρατηρεί μάλιστα ότι οι έλεγχοι ξεκινούν και πάλι από το Πέραμα και άλλες γειτονιές του Πειραιά που δοκιμάζονται από την ανεργία. «Τα οικονομικά τού Οργανισμού, παρά τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς μας, δεν έχουν βελτιωθεί. Τα ελλείμματα δεν καλύπτονται από το κυνήγι της λαθρεπιβίβασης, αλλά με σωστά μέτρα. Αν ο στόχος τους είναι να δώσουν τα λεωφορεία στους ιδιώτες, να αφήσουν αυτά τα μέτρα και να το πουν ανοιχτά», υπογραμμίζει.

Μείωση δρομολογίων

Ο Λ. Σκούλλος μάς περιγράφει και την ταλαιπωρία που θα έχουν από σήμερα οι επιβάτες, καθώς ξεκινά το θερινό ωράριο κίνησης και τα λεωφορεία που θα εκτελούν δρομολόγια και στις 271 λεωφορειακές γραμμές θα είναι μειωμένα κατά 40%. Υπολογίζεται επίσης ότι 600-800 λεωφορεία σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη λειτουργία των κλιματιστικών. «Εχουμε ενημερώσει τους συναδέλφους ότι η έλλειψη αυτή ισοδυναμεί με βλάβη και αν δεν διορθωθεί να μην κινούν τα οχήματα», προσθέτει και αναφέρει ότι από τα περίπου 2.100 λεωφορεία της πρώην ΕΘΕΛ σε καθημερινή βάση παραμένουν ακινητοποιημένα έως και 700 οχήματα.

Της Χαράς Τζαναβάρα

Πηγή: efsyn.gr

Δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών στο πανηγύρι του Απ. Παύλου στην Κόρινθο



Προς Κορινθίους…

Προχθές το βράδυ (Παρασκευή, 28/6) στο κέντρο της Κορίνθου και παρουσία δεκάδων ανθρώπων (η πόλη γιόρταζε τον Απόστολο Παύλο) μια συμμορία από δέκα (10) περίπου μέλη της Χρυσής Αυγής (κάποιοι φορούσαν και μπλούζες της) επιτέθηκε με αλυσίδες και σιδερογροθιές σε δύο (2) γνωστούς νέους ενεργούς πολίτες/αντιφασίστες της πόλης μας σε μία καθαρά γκανγκστερική και δολοφονική επίθεση. Οι δύο νέοι δέχτηκαν σοβαρά χτυπήματα με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο (ο ένας για μία μέρα, ενώ ο άλλος, που χτυπήθηκε πιο σοβαρά, για δύο). Οι συμμορίτες/μπράβοι της Χρυσής Αυγής παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι παρόλο που το περιστατικό έγινε παρουσία πολύ κόσμου, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει τις αντίστοιχες πληροφορίες, αν η ενεργοποίηση της αστυνομίας ήταν αυτή που θα έπρεπε.


Προς τη συμμορία της Χρυσής Αυγής που για πολλοστή φορά θρασύδειλα καταφεύγει σε δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε όσους αντιπαλεύουν την παρουσία της και αποκαλύπτουν το αποκρουστικό της πρόσωπο…

Δεν υπάρχει περίπτωση να τρομάξει τους πολίτες. Tέτοιες τακτικές καταφέρνουν μόνο να ξεσκεπάζουν το ρόλο της και να αποδεικνύουν περίτρανα ότι αντιπροσωπεύει τον υπόκοσμο. Οι ενεργοί πολίτες και η νεολαία, τόσο της πόλης μας, όσο και σε όλη την Ελλάδα στέκονται αποφασιστικά απέναντι στο φασισμό και την μισαλλοδοξία με τα οποία η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να δηλητηριάσει την κοινωνία μας. Ως πότε νομίζει ότι θα επωφελείται πολιτικά από τη κρίση, που πλήττει τον κόσμο της εργασίας και τους απλούς πολίτες της χώρας μας; Ως πότε θα πουλάει προστασία και τσαμπουκά για να επιβάλλεται; Ως πότε θα μένει ατιμώρητη για τα εγκλήματά της;

Η συνείδηση μας υποχρεώνει να στεκόμαστε εμπόδιο ανάμεσα στους εγκληματίες και τα υποψήφια θύματά τους. Δεν θα σταματήσουμε να τους ξεσκεπάζουμε, θεωρώντας ότι απειλούν τις ζωές μας προσπαθώντας να φιμώσουν κάθε δημοκρατική φωνή. Θέλουμε μια κοινωνία ενωμένη απέναντι σ’ αυτήν την απειλή. Ο φόβος που θέλουν να σκορπίσουν δεν κλείνει ούτε τα μάτια που ζητάνε την αλήθεια ούτε τα στόματα που ζητούν δικαιοσύνη. 

ΠΟΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΞΑΝΑ!
ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!


Φασιστοειδή βανδάλισαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Καλλιθέας

Τα ερπετά βγήκαν πάλι από την λάσπη τους και κρυμμένα στο σκοτάδι της νύχτας βανδάλισαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Καλλιθέας.




Όπως καταγγέλλει η οργάνωση της Καλλιθέας με ανακοίνωσή της, πρόκειται για τη γνωστή φασιστική συμμορία των ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές) που πριν λίγες μέρες βανδάλισαν τα γραφεία του ΝΑΡ στα Εξάρχεια καθώς και χώρους άλλων αριστερών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.

"Τέτοιες ενέργειες δεν θα μας τρομάξουν. Η απάντηση θα δοθεί - στους δρόμους, τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς - μέσα από μαζικούς και συλλογικούς αγώνες.  Αγώνες ενάντια στον φασισμό αλλά και στις μνημονιακές πολιτικές που τον εκτρέφουν. Αγώνες για Αλληλεγγύη, για Αντίσταση, για Ανατροπή" τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Καλλιθέας.


Πηγή: left.gr

Τα σκατά χτύπησαν στον ανεμιστήρα !!!

Ήταν αναμενόμενο. Ποιό; Να χτυπήσουν τα σκατά στον ανεμιστήρα της κυβέρνησης κι από κει να καλύψουν τα πάντα.

Όλα άρχισαν με την άποψη που εξέφρασε ο ροπαλοφόρος Βορίδης, ότι για την κρίση και την καταστροφή της χώρας ευθύνεται ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το ΠΑΣΟΚ δεν…έχασε την ευκαιρία και ανταπάντησε χαρακτηρίζοντας τον Βορίδη γραμματέα της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

Το τραγικό είναι ότι και οι δύο έχουν δίκιο, εξ ου και τα σκατά στον ανεμιστήρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου καταχρέωσε τη χώρα για να δημιουργήσει το “πράσινο” κράτος και μέσω αυτού τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που έκτοτε και κάποιοι ακόμα και σήμερα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Ο Βορίδης είναι φασίστας με πιστοποιητικά που δεν χωρούν αμφιβολία.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση της ΝΔ, στέλεχος της οποίας είναι ο Βορίδης. Οι υπουργοί δε του ΠΑΣΟΚ συνεργάζονται με τον υπουργό και φίλο του Βορίδη, τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έσπευσε να δικαιολογήσει τον Βορίδη.

Τα παραπάνω μας δίνουν την ευκαιρία να καταλάβουμε το “ποιόν” των δύο κομμάτων. Έχουν και τα δύο στις τάξεις τους χουντικούς, φασίστες επί το επιστημονικότερο. Ο Άδωνις, ο Βορίδης και ο Μαρκογιαννάκης για τη ΝΔ, ο Κακλαμάνης για το ΠΑΣΟΚ. Τον οποίον, το ΠΑΣΟΚ έχρισε και Πρόεδρο της Βουλής. Όπως έχρισε την εξώλης και προώλης Μελίνα, ηρωίδα. Όπως ανέδειξε ως πολιτικούς, μούτρα σαν τον Βενιζέλο, τον Κρεμαστινό και τον Νικητιάδη. Πατριώτες οι δύο τελευταίοι του Νεοδημοκράτη μεν, αλλά του ιδίου ήθους Παυλίδη της ΝΔ.

Αυτά είναι τα κόμματα που μας κυβερνούν, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η βρόμα δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο. Γι’ αυτό τα σκατά χτύπησαν στον ανεμιστήρα. Και τα “σκάγια” μας παίρνουν όλους…





Εθνικός σκουπιδοτενεκές η Φυλή.



Απορρίμματα από Μύκονο, Στερεά, Πελοπόννησο στη Φυλή 
Ανθρωποι, πτηνά και σκουπίδια στον ΧΥΤΑ της Φυλής

Εθνικός σκουπιδοτενεκές και ΧΥΤΑ γενικής χρήσης τείνει να γίνει ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε και καταγγέλθηκε παράνομη μεταφορά σκουπιδιών, μαζί με ανακυκλώσιμα υλικά, από τη Μύκονο στον Ασπρόπυργο, με προφανή προορισμό τη Φυλή. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Η Φυλή δέχεται απορρίμματα σχεδόν απ' όλη την Αττική, μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και από νησιά. Αντί για 3.500 τόνους απορρίμματα ημερησίως, όπως προβλεπόταν, στη Φυλή ρίχνονται μέχρι και τριπλάσιες ποσότητες. Μαζί με τα αστικά θάβονται και βιομηχανικά - βιοτεχνικά απόβλητα, που θα έπρεπε να έχουν διαφορετική επεξεργασία. Τεράστιο έλλειμμα ελέγχου, σε έναν κλάδο όπου δεν βρωμούν μόνο τα σκουπίδια...
Απόβλητα από Μύκονο στον ΧΥΤΑ της Φυλής
Τι αναφέρει έκθεση της Περιφέρειας Αττικής
Καταγγελίες κίνησης πολιτών
ΧΥΤΑ Αττικής ή ΧΥΤΑ της μισής Ελλάδας; Ο λόγος για τον ΧΥΤΑ Φυλής, που βομβαρδίζεται με απορρίμματα από περιοχές εκτός Αττικής. Ο χώρος στη Φυλή, παρότι «βαφτίστηκε» πανηγυρικά Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων, μοιάζει περισσότερο με έναν τεράστιο ανοιχτό κάδο σκουπιδιών, όπου ο καθένας πετάει ό,τι θέλει, εκθέτοντας τους υπεύθυνους σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης της εξουσίας. Το αποτέλεσμα είναι ο υδροκέφαλος σκουπιδότοπος της Φυλής να γεμίζει και η όποια υπομονή των κατοίκων να εξαντλείται.
Το ποτήρι της αγανάκτησης ξεχείλισε όταν αποκαλύφθηκε από κινήσεις πολιτών η μεταφορά 16 μεγάλων κοντέινερ με απόβλητα από τη Μύκονο στην περιοχή Καλυμπάκι του Λιμένος Ελευσίνας και στη συνέχεια, σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στον Ασπρόπυργο. Ο Δήμος Μυκόνου έχει συνάψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στην Αττική και τη διαλογή τους σε ΚΔΑΥ. Οπως προκύπτει από έκθεση υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, που κινήθηκε έπειτα από τις καταγγελίες των κινήσεων πολιτών Ecoeleusis και «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας δεν διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη μεταφόρτωση δημοτικών αποβλήτων στο συγκεκριμένο σημείο (εξάλλου και συνολικά ο λιμένας λειτουργεί χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων!). Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν οι κινήσεις που αποκάλυψαν την παράνομη μεταφορά, το φορτίο των κοντέινερ ανέδιδε έντονη οσμή, παραπέμποντας σε κοινά σκουπίδια. Καθώς τα ΚΔΑΥ έχουν δικαίωμα να ρίχνουν ποσότητες απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής (ως υπόλειμμα ύστερα από τη διαλογή των ανακυκλώσιμων), υπάρχει η βάσιμη υπόνοια ότι μαζί με υπολείμματα μπορεί να «σπρώχνονται» στον ΧΥΤΑ κοινά σκουπίδια. Εξυπηρετούνται έτσι δήμοι με προβληματικό ή και χωρίς ΧΥΤΑ. Ρίχνουν τα σκουπίδια τους στον «εθνικό σκουπιδοτενεκέ» της Φυλής! Δεν αποτελεί, όμως, πρόκληση η γυαλιστερή Μύκονος να στέλνει τα σκουπίδια της στην καταφρονεμένη Δυτική Αττική;
Και δεν είναι μόνο η Μύκονος. Οπως καταγγέλλει η «Επιτροπή Αγώνα Φυλής για την απομάκρυνση της χωματερής», ο ΧΥΤΑ δέχεται σκουπίδια από περιοχές της Πελοποννήσου, την Ανατολική Στερεά, τα νησιά κ.λπ. «Κάθε μέρα πέφτουν στη Φυλή 10.000 τόνοι σκουπιδιών, έναντι πρόβλεψης 3.500. Πρόκειται για διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα, που πρέπει να σταματήσει», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα.
Τον Μάρτιο υπογράφηκε η άδεια απόθεσης στη Φυλή 90 τόνων την ημέρα από τους Δήμους Τριπόλεως και Ερμιονίδας. Εκτός όμως αυτών, υπάρχουν δήμοι της Πελοποννήσου που έχουν υπογράψει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για την αποκομιδή των απορριμμάτων χωρίς να προσδιορίζεται ο χώρος διάθεσης! Το γεγονός ότι παράνομες χωματερές και ταλαίπωρες ρεματιές συνεχίζουν να δέχονται απόβλητα δεν σημαίνει ότι σημαντικό μέρος τους δεν βρίσκει τρόπο να μπει παράνομα στη Φυλή. «Αντί να οργανώσουμε τον διαπεριφερειακό σχεδιασμό σε όλη τη χώρα, φτιάξαμε ένα τεράστιο χώρο απόθεσης, όπου πέφτει το 95% των σκουπιδιών της Αττικής και το 40% της υπόλοιπης χώρας. Εάν συνεχίσουν έτσι, σε ένα χρόνο η Φυλή δεν θα υπάρχει, θα έχει υπερκορεστεί», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, ο οποίος διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη ελέγχου από την περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση.
Το αδιέξοδο έρχεται να επιτείνει το γεγονός ότι τα ειδικά απόβλητα (βιομηχανικά, βιοτεχνικά κ.λπ.) δεν διαχωρίζονται, αλλά συχνά αναμειγνύονται με τα απορρίμματα των νοικοκυριών. Οπως δείχνει επεξεργασία της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, ενώ ο μέσος όρος ετήσιας παραγωγής απορριμμάτων στην Αττική είναι 543 κιλά ανά κάτοικο (πολύ υψηλό επίπεδο εν μέσω ύφεσης), μια σειρά από δήμους - έδρες βιομηχανιών και βιοτεχνιών έχουν πολύ υψηλότερο μέσο όρο: Ασπρόπυργος 1.149 κιλά/κάτοικο, Ελευσίνα 775 κ./κάτ., Μέγαρα 770 κ./κάτ., Κορωπί 705 κ./κάτ. Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της...σκουπιδοκρατίας.
Του Γιαννη Ελαφρου
Το μεγάλο στοίχημα στη διαχείριση απορριμμάτων
Αγώνας δρόμου για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας μέσω ΣΔΙΤ και με κονδύλια 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
Μεσημέρι στον ΧΥΤΑ Φυλής: Υπό τον αδυσώπητο αττικό ήλιο, τα απορριμματοφόρα των δήμων αδειάζουν τα σκουπίδια. Οι μπουλντόζες του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) σπεύδουν να τα καλύψουν με χώμα και τα σμήνη των γλάρων κάνουν αλλεπάλληλες επιδρομές για να τσιμπήσουν ό,τι μπορούν. Πιο χαμηλά, εκτείνεται μια βαθιά λεκάνη όπου απασχολούνται γερανοί και εκσκαφείς. Πρόκειται για τη νεότερη επέκταση του ΧΥΤΑ με σκοπό να παρατείνει τον χρόνο ζωής του, σχεδόν διπλασιάζοντας τον όγκο απορριμμάτων που μπορεί να δεχτεί το ενεργό κύτταρο, από τα 9 στα 17 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Πλησιάζοντας σε ένα σωρό από σκουπίδια, διακρίνονται ανθρώπινες φιγούρες. Είναι μέλη των συμμοριών ρακοσυλλεκτών της περιοχής, κυρίως Αλβανών Ρομά και μεταναστών από τη ΝΑ Ασία. Καθώς η μπουλντόζα αρχίζει να αδειάζει χώμα πάνω στον σωρό, με τους ρακοσυλλέκτες να συνεχίζουν αμέριμνοι τη δουλειά τους, οι ξεναγοί μου –υπάλληλοι του ΕΔΣΝΑ και της εταιρείας Ηλέκτωρ, που δραστηριοποιείται πολλαπλώς στη Φυλή– μου εξηγούν ότι τελευταίως οι ανεπιθύμητες αυτές επισκέψεις έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε λίγα λεπτά, εισέρχονται πολλοί ακόμα κυνηγοί των χαμένων θησαυρών των απορριμμάτων – κυρίως χαλκού και άλλων μετάλλων. Ο ΧΥΤΑ κλείνει, για την προστασία των εργαζομένων, όπως γίνεται με αυξανόμενη συχνότητα τελευταίως.
Στην Αττική παράγεται περίπου το 40% του συνόλου των απορριμμάτων της Ελλάδας – 2,26 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του 2011. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το σωτήριον έτος 2003, παραμένει ακόμα κατά το μεγαλύτερο μέρος του ανεφάρμοστος. Ο ΧΥΤΑ Φυλής, ο μόνος στην Αττική, αν δεν επεκταθεί περαιτέρω, υπολογίζεται ότι θα κορεστεί πλήρως έως τα μέσα του 2015.
Ο ΕΔΣΝΑ, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, που από 1.1.2012 είναι ο υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, ενέκρινε τον περασμένο Αύγουστο την υλοποίηση, μέσω ΣΔΙΤ, τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων – δύο στη Δυτική Αττική (στη Φυλή και τα Λιόσια), έναν στο Γραμματικό και έναν στην Κερατέα. Τα έργα, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 1,35 εκατ. τόνων, προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ. ευρώ και αξίας που αναμένεται να υπερβεί σε βάθος χρόνου το 1 δισ. ευρώ, υπήχθησαν στις διατάξεις του νόμου περί ΣΔΙΤ τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν και οι τέσσερις διαγωνισμοί ώς το τέλος του 2013 και να υλοποιηθούν τα έργα ώς το τέλος του 2015, καθώς αυτή είναι και η προθεσμία για την απορρόφηση των 200 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ που έχουν δεσμευτεί για τη χρηματοδότησή τους. «Ηδη η α΄ φάση των διαγωνισμών ολοκληρώθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ και με απόλυτη διαφάνεια», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Σγουρός. Οπως σημειώνει, βέβαια, «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», κάνοντας ειδική μνεία στις δικαστικές εμπλοκές.
Παρά τις σημαντικές πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει οι Δήμοι Φυλής και Μαραθώνα κατά των έργων στα Λιόσια και το Γραμματικό, το δικαστήριο έχει πολλή δουλειά ακόμα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν το δικαίωμα –το οποίο παγίως ασκούν– να προσφύγουν κατά του ανταγωνισμού μετά το πέρας της α΄ φάσης (έχει ήδη συμβεί στην περίπτωση του Γραμματικού), μετά την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου (β΄ φάση) και μετά την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου. Ο ίδιος ο ανταγωνιστικός διάλογος, κατά τον οποίο ο ΕΔΣΝΑ καλείται, σε διαπραγμάτευση με τους εργολάβους, να καθορίσει τις συγκεκριμένες παραμέτρους των έργων, αναμένεται να διαρκέσει 2-3 μήνες.   
«Η προσέγγισή μας βασίζεται σε ανοιχτές τεχνολογίες, ώστε να μη θεωρηθεί ότι κλείνουμε το μάτι σε κάποιον, και ποσοτικοποιημένα κριτήρια, με κυρίαρχο το ύψος του τέλους εισόδου. Ετσι ελπίζουμε να περιορίσουμε τις υποκειμενικές κρίσεις και τις αμφισβητήσεις», δηλώνει στην «Κ» ο Νίκος Μαντζούφας, ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, που συμμετέχει στην αξιολόγηση κάθε σταδίου του διαγωνισμού.
Το κοινωνικό ρίσκο
Πέρα από το νομικό-γραφειοκρατικό ναρκοπέδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, ο υποψήφιος επενδυτής και η τράπεζα που θα κληθεί να τον χρηματοδοτήσει πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν και το «κοινωνικό ρίσκο». Τοπικές αντιδράσεις, με πιο ακραία το τετράμηνο αντάρτικο της Κερατέας το 2010-11, έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στην καθυστέρηση των επενδύσεων για τα απορρίμματα στην Αττική. Στην Κερατέα, πάντως, αυτόν τον καιρό επικρατεί ηρεμία. Τον περασμένο Ιανουάριο, η Βουλή ψήφισε τροπολογία που επιτρέπει την αλλαγή χωροθέτησης του ΧΥΤΑ στην περιοχή, από το Οβρυόκαστρο στις Φοβόλες. Η νέα τοποθεσία είναι δέκα φορές μικρότερη σε έκταση, ενώ, όπως σημειώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κώστας Λεβαντής, δεν έχει και περιθώρια επέκτασης. Κατά τον κ. Λεβαντή, αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται στην πράξη ο ΠΕΣΔΑ, καθώς οι ποσότητες απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται η Κερατέα θα είναι 60-80.000 τόνοι ετησίως, αντί των 127.500 τόνων που προέβλεπε ο ΠΕΣΔΑ. Τα λεγόμενά του επιβεβαιώνονται και από την προκήρυξη της α΄ φάσης του διαγωνισμού από τον ΕΔΣΝΑ, όπου σημειώνεται ότι «η ακριβής ποσότητα προβλέπεται να είναι μικρότερη» των 127.500 τόνων και ότι θα προσδιοριστεί κατόπιν συνεργασίας του Δήμου Λαυρεωτικής με το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Πρόκειται ουσιαστικά για τα απορρίμματα των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού». Ωστόσο, οι δύο καλλικρατικοί δήμοι στέλνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής αθροιστικά λιγότερο από 25.000 τόνους απορριμμάτων. Προς το παρόν, οι Κερατιώτες δείχνουν διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με τον μεγαλύτερο όγκο...
Του Γιαννη Παλαιολογου
Τα προϊόντα ανακύκλωσης επιστρέφουν στα... σκουπίδια
Το ΕΜΑΚ Ανω Λιοσίων, που βρίσκεται δίπλα στον ΧΥΤΑ Φυλής, είναι από τα μεγαλύτερα εργοστάσια ανακύκλωσης και μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ευρώπη. Συναποτελείται από 14 κτιριακές μονάδες, συνολικής επιφάνειας 47.840 τ.μ., όπου γίνεται ανακύκλωση μετάλλων και πλαστικών, τα οποία μεταπωλούνται για παραγωγή RDF (καύσιμο που παράγεται από την επεξεργασία σύμμεικτων αποβλήτων) και κομποστοποίηση.
Το ΕΜΑΚ, το οποίο διαχειρίζεται η κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρεία Ηλέκτωρ αλλά ανήκει στον ΕΔΣΝΑ, έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 350.000-400.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, αλλά το 2011 υποδέχθηκε μόλις 144.000 τόνους και το 2012 έφτασε τους 172.000. Επιπλέον, το σύνολο σχεδόν του RDF και του κομπόστ που παράγει δεν αξιοποιείται στην αγορά, αλλά καταλήγει στον ΧΥΤΑ.
Το RDF που παραγόταν έως τώρα δεν ήταν επαρκούς ποιότητας για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο από τη βιομηχανικές μονάδες. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του εργοστασίου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, «τα ποιοτικά ζητήματα επιλύθηκαν, τώρα γίνονται επαφές και υπάρχει μια κατ’ αρχάς συμφωνία των τσιμεντοβιομηχάνων με το ΥΠΕΚΑ για να το χρησιμοποιήσουν». Οσο για το κομπόστ, 25.000 τόνοι του οποίου παρήχθησαν πέρυσι από το ΕΜΑΚ, επειδή προέρχεται από σύμμεικτα και όχι προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βρώσιμες καλλιέργειες, ενώ δεν έχουν γίνει προσπάθειες να προωθηθεί εμπορικά. Είναι ένα δείγμα της σπατάλης πόρων που συνεπάγεται η υφιστάμενη κατάσταση. Ο Φίλιππος Κυρκίτσος, περιβαλλοντολόγος και πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, θεωρεί ότι ο ΠΕΣΔΑ Αττικής θα βελτιώσει οριακά μόνο την κατάσταση. «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιλούν για την πρόληψη ως άμεση προτεραιότητα. Στη συνέχεια έρχεται η επαναχρησιμοποίηση, μετά η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, μετά οι μονάδες επεξεργασίας και, τέλος, για ό,τι περισσέψει, η ταφή. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό, πάντα μιλούσαμε για σύμμεικτη διαχείριση», τονίζει στην «Κ» ο κ. Κυρκίτσος.
Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης έχει καταθέσει ολοκληρωμένη εναλλακτική λύση, την «Πράσινη Πρόταση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική». Με φιλόδοξα προγράμματα επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, κομποστοποίησης (οικιακής και μεγάλης κλίμακας) και Πράσινων Σημείων, η «Πράσινη Πρόταση» προβλέπει μείωση του ποσοστού ταφής των απορριμμάτων της Αττικής το 2040, στο καλύτερο σενάριο, στο 6%, από άνω του 80% που είναι σήμερα. Η εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ, αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Κυρκίτσο, θα μειώσει το ποσοστό ταφής μόλις στο 38% κατά την ίδια περίοδο, με υψηλότερο κόστος.
Ο κ. Μαντζούφας, ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, δηλώνει στην «Κ» ότι ο ΠΕΣΔΑ, όπως θα συγκεκριμενοποιηθεί στα τεύχη δημοπράτησης, θα παρέχει κίνητρα για αυξημένη ανακύκλωση και θα καθιστά υποχρεωτική την υιοθέτηση τεχνολογιών ευέλικτων σε αλλαγή σύστασης της πρώτης ύλης (π.χ. ξεχωριστό οργανικό κλάσμα) που δέχονται οι μονάδες. Από την επιτυχία του ΕΔΣΝΑ και της ειδικής γραμματείας να εξασφαλίσουν αυτούς τους όρους, θα εξαρτηθεί και η δυνατότητα της χώρας μας να πετύχει τους στόχους των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη διαχείριση απορριμμάτων, που σήμερα φαντάζουν περίπου άπιαστοι.
Οι πιο βασικοί αφορούν τη μείωση των βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων που οδηγούνται στην ταφή και η αύξηση της ανακύκλωσης. Για τα βιοαποικοδομήσιμα (οδηγία 31/1999), το ποσοστό που οδηγείται σε ΧΥΤΑ πρέπει να μειωθεί στο 35% της ποσότητας του 1995 ώς το 2020. Οι ενδιάμεσοι στόχοι (75% το 2010, 50% το 2013) έχουν ήδη χαθεί. Το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης (οδηγία 98/2008) πρέπει να φτάσει το 50% έως το 2020. Σήμερα, κυμαίνεται γύρω στο 20% και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις της Eurostat την ανεβάζουν μόλις στο 33% το 2020.
Η χώρα των ΧΑΔΑ είναι γενικότερα ουραγός πανευρωπαϊκά στην πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα ισχύει ακόμα νόμος του 1975 (ο ν. 25/1975) βάσει του οποίου απαγορεύεται η εξαιρετικά διαδεδομένη πανευρωπαϊκά εφαρμογή συστημάτων «πληρώνω όσο πετάω» από τους δήμους. Ο νόμος ορίζει ότι τα δημοτικά τέλη θα εισπράττονται αποκλειστικά από τον λογαριασμό της ΔΕΗ και με κριτήριο την επιφάνεια της οικίας, όχι τα απορρίμματα που παράγει.

Κουβέντα να γίνεται για την Παιδεία...


Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έχασαν το απόγευμά τους για να ακούσουν τις δικαιολογίες της διοίκησης του Δήμου, για το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ και στην Παιδεία...
Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν γονείς και εκπαιδευτικοί που πήραν την μεγάλη απόφαση να θυσιάσουν το καλοκαιρινό απόγευμα της Δευτέρας, 1 Ιουλίου, για το καλό της εκπαίδευσης. Για τον απλούστατο λόγο ότι έγιναν μάρτυρες ενός ακόμα τραγικού μονολόγου, εκ μέρους του Δημάρχου, για τα πεπραγμένα και τους στόχους της επόμενης χρονιάς στον δύσμοιρο τομέα της εκπαίδευσης, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν έχει γίνει κι ούτε πρόκειται να γίνει τίποτα. 
Κοντολογίς, αν όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, το αποτέλεσμα ήταν μηδέν σε όλους τους τομείς και ιδίως στο θέμα της σχολικής στέγης, όπου ο Δήμαρχος απαρίθμησε τουλάχιστον ένα πρόβλημα για …κάθε λύση στην προσπάθειά του να εξηγήσει τα ανεξήγητα: Που δηλαδή οφείλεται ότι από τις 24 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου, που είχε συνέλθει και πάλι η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό. Στο διάστημα μάλιστα αυτό μεσολάβησε κι η επίσκεψη της Ένωσης Γονέων στον ΟΣΚ, από την οποία προέκυψε ότι στον κρίσιμο τομέα της σχολικής στέγης ο Δήμος έχει εγκαταλείψει τα πάντα στο έλεος του Θεού από το 2009. Μάλιστα για αντιπερισπασμό ο Δήμαρχος επινόησε και μια επιτροπή, η οποία, υποτίθεται, θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί στο ζήτημα της σχολικής στέγης, ίνα πληρωθεί το ρηθέν, ότι αν θες να μη γίνει τίποτα, συγκρότησε μια Επιτροπή...
Αλλά αν οι απαντήσεις του Δημάρχου στα θέματα της σχολικής στέγης ήταν δικαιολογίες, στα υπόλοιπα θέματα που του έθεσε η Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων , με πρωτοβουλία της οποία συνήλθε η Επιτροπή, ήταν αστειότητες: Για τη μελέτη ασφαλούς πρόσβασης των μαθητών στα σχολεία, που θα εκπονούσε η Τεχνική Υπηρεσία, δεν έγινε τίποτα, αλλά ο Δήμαρχος θα …επικαιροποιήσει μια παλιότερη συγκοινωνιακή μελέτη. Τα κυλικεία δεν είναι της παρούσης, γιατί υπάρχει θέμα νομιμοποίησης και νομιμότητας, τα οποία …περιέργως, δε λύθηκαν. Για την στήριξη της μετακίνησης των μαθητών ο Δήμαρχος λυπήθηκε τον ΟΑΣΑ, που έπεσε έξω και γι’ αυτό θα βάλει πούλμαν με λεφτά του Δήμου, τη στιγμή που ο τελευταίος χρωστάει ένα κάρο λεφτά, σε Τουριστικά Γραφεία. Για το θέμα της δωρεάν χορήγησης πιστοποιητικών υγείας, οι γονείς θα απευθύνονται στον Σταθμό Υγείας του Ερυθρού Σταυρού, τον οποίο ουδείς μπήκε στον κόπο να ρωτήσει αν μπορεί να το κάνει ή αν διαθέτει τις απαιτούμενες ειδικότητες. Για το κοινωνικό φροντιστήριο ο ίδιος είναι αντίθετος γιατί διαφωνεί με τη λογική του ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα. Για το κολατσό των οικονομικά αδύναμων μαθητών φροντίζει ένα πρόγραμμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης, τα στοιχεία του οποίου ουδείς γνωρίζει για να μην θιγεί η …προσωπικότητα των παιδιών τα οποία ενισχύει. Για την καταπολέμηση της σχολικής βίας θα αποφανθεί ο πανεπιστημιακός και οι συνεργάτες του στους οποίους ανατέθηκε η δουλειά έναντι του αμελητέου ποσού των περίπου 67 χιλ. ευρώ.
Ο πρώτος πολίτης του Δήμου έκλεισε με την ομιλία του με μια φοβερή κορώνα, που θα μείνει αξέχαστη στο μυαλό των παρισταμένων, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Δήλωσε ότι για το συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό της σχολικής στέγης θα αποφανεί το φοβερό και τρομερό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Ιταλίας, το οποίο μας έκανε σοφότερους με τις εμβριθείς του εισηγήσεις για τον αστικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, που συνοδεύθηκε με τον τερψιλαρύγγιο εκείνο μπουφέ στο Δημαρχείο, πριν από δύο μήνες…
Κι επειδή δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που του τέθηκαν, ο Δήμαρχος πρόσφερε τσάι και συμπάθεια, δίνοντας απλόχερα το λόγο σε όλους, με σκοπό να πουν τον πόνο τους και να εκτονωθούν, μέσα από την απεραντολογία. 
Συμπερασματικά, η πρόσκαιρη ψυχοθεραπεία ήταν και το μόνο που πέτυχε η συνεδρίαση. Αλλά όταν μετά τις καλοκαιρινές ξάπλες στις οποίες θα επιδοθεί ως συνήθως, η Διοίκηση του Δήμου, έρθει το βλοσυρό φθινόπωρο, τότε εκπαιδευτικοί και γονείς θα βρεθούν και πάλι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Όμως μέχρι τότε, έχει ο Θεός…  

Τι ρώτησε τον Μπουραΐμη η Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων...


Η Ένωση Γονέων προσήλθε στη συνεδρίαση άρτια προετοιμασμένη
Η Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων ήταν εκείνη που προκάλεσε τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 1 Ιουλίου. Τα ζητήματα επί των οποίων ζήτησε ενημέρωση από τη Διοίκηση του Δήμου Φυλής είναι τα εξής:           
α. Σχολική Στέγη 
        - Κατασκευή 8ο Δημ. , 10ο Δημ., 3ο ΓΕΛ
        - Κατασκευή Ειδικού Γυμνασίου 
        - Ίδρυση - λειτουργία νυχτερινού ΕΠΑΛ
        - Σύμβαση έργου μεταξύ ΟΣΚ - Δήμου
        - Κατασκευή Δημοτικού Φυλής 
        - Εξέλιξη κατασκευής 10ου Δημοτικού Σχολείου
        - Κατασκευή στεγάστρου 1ου Γυμνασίου
        - Μόνωση οροφής 3ου Γυμνασίου
        - Αντισεισμικός έλεγχος σχολικός κτιρίων
β. Εξέλιξη Εφαρμογής Μελέτης Ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης 
γ. Κλιμάκιο ιατρών στα σχολεία για παροχή πιστοποιητικών υγείας στους μαθητές
δ. Σχέδιο ασφαλούς - φύλαξης των σχολικών Μονάδων.
ε. Μείωση τιμών στα σχολικά κυλικεία, δωρεάν σίτιση μαθητών. 
στ. Ενδοσχολική Βία εφαρμογη σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου
ζ. Σχολικός αθλητισμός, χρήση του κολυμβητήριου από τους μαθητές 
η. Εξυπηρέτηση μαθητών από τον ΟΑΣΑ 
θ. Επανεξέταση χωροταξικών ορίων για τους μαθητές Λυκείου που κατοικούν στο Πανόραμα. 
ι. Υλοποίηση Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων, πραγματοποίηση ημερίδων πολιτιστικών θεμάτων.
ια. Φροντιστήριο μαθημάτων για παροχή βοήθειας σε αδύναμους μαθησιακά και αδύνατους οικονομικά μαθητές. 

ιβ. Υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
ιγ. Χρηματοδότηση Σχολικών Επιτροπών από το Δήμο.

Τι θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές;


  Δημοσκόπηση κάνουμε, σαν ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ με ερώτημα.Τι θα ψηφίσετε στις επόμενες εθνικές εκλογές, όταν αυτές γίνουν;
  Η Δημοσκόπηση, θα διαρκέσει για μία εβδομάδα, ακριβώς!
Προσοχή δεν μπορείτε να πάρετε πίσω την ψήφο σας.Η πρώτη σας ψήφος είναι και η μοναδική.

  Μπορείτε να ψηφίσετε, ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ[ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;]

Τι θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές;


  Δημοσκόπηση κάνουμε, σαν ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ με ερώτημα.Τι θα ψηφίσετε στις επόμενες εθνικές εκλογές, όταν αυτές γίνουν;
  Η Δημοσκόπηση, θα διαρκέσει για μία εβδομάδα, ακριβώς!
Προσοχή δεν μπορείτε να πάρετε πίσω την ψήφο σας.Η πρώτη σας ψήφος είναι και η μοναδική.

  Μπορείτε να ψηφίσετε, ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ[ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;]