ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Τάσος Κορωνάκης: Να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ


Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο.
Το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να οδηγήσει στη συγκρότηση ενός ενιαίου, δημοκρατικού και πολυτασικού κόμματος, τονίζει ο Τάσος Κορωνάκης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή" της Κυριακής, ο Τάσος Κορωνάκης επεσήμανε πως οι διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό του φορέα αναφορικά με το νόμισμα δεν είναι αγεφύρωτες, ενώ υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ σήμανε την αρχή του τέλους της αυταρχικής κυβέρνησης Σαμαρά.


* Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά την πρωτοφανή κίνηση της N.Δ. να κλείσει την ΕΡΤ; Πώς αξιολογείς τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. στο επίμαχο θέμα;
Η μαζική απάντηση της κοινωνίας στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο και τις καταλήψεις της ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα απέδειξαν για μια ακόμα φορά πως κανείς δεν μπορεί να υποτιμά τον λαό, κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τη δημοκρατία λεπτομέρεια. Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός, ο οποίος αποφάσισε το κλείσιμο της ΕΡΤ, με μοναδικό στήριγμα τους νεοναζί, έχει δεχτεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα και οι συνοδοιπόροι του έναν απίστευτο εξευτελισμό. Το στίγμα του μαύρου της ΕΡΤ ράγισε την τρικομματική κυβέρνηση της καταστροφής, και θα τους ακολουθεί μέχρι ο λαός να σφραγίσει τις εξελίξεις μέσω των εκλογών.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλάι των εργαζομένων της ΕΡΤ. Πώς είναι το κλίμα στο Ραδιομέγαρο; Τι μπορούμε να περιμένουμε από το κίνημα αυτό;
Ο λαός του «Άξιον εστί» και της «Λιλιπούπολης» έπιασε το νήμα των πλατειών ενώ, οι πρωτοφανείς συνθήκες της αντιδημοκρατικής αυτής εκτροπής, θύμισαν σε πολλούς και πολλές το Πολυτεχνείο του '73. Τέτοια κινήματα δεν μπορούν παρά να νικήσουν άμεσα ή σε μικρό χρονικό διάστημα και είναι χρέος της Αριστεράς να τα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις και να δεσμευτεί απέναντί τους πως θα δώσει τη μάχη για τη δημοκρατία και την ανατροπή μέχρι το τέλος. Όσοι και όσες βρέθηκαν στο Ραδιομέγαρο αυτές τις μέρες, όσοι και όσες δάκρυσαν μαζί με τις κοπέλες απο τα μουσικά σύνολα, όσοι και όσες παρευρέθηκαν στην συγκλονιστική συναυλία του «Άξιον Εστί», σφράγισαν στο συμβολικό επίπεδο αυτή την συμφωνία με έναν τρόπο σχεδόν ιερό.

* Με το ενδεχόμενο των εκλογών να είναι ανοιχτό, πώς προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες συμμαχίες οφείλει να επιδιώξει ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση;
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή της καταστροφής του Μνημονίου και της δημοκρατικής εκτροπής και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, που δεν μπορεί να είναι άλλη από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και τίθεται από την πλευρά μας ως κατεπείγουσα αναγκαιότητα. Την τελευταία περίοδο παρουσιάσαμε προς διαβούλευση πτυχές του προγράμματός μας, ενώ, με τη συνεδριακή μας απόφαση, θα σφραγίσουμε έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση που εμπεριέχει την ακύρωση των Μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την κάλυψη σε κάθε περίπτωση και κατά απόλυτη προτεραιότητα μισθών, συντάξεων και βασικών αγαθών για τους πολίτες, την επαναφορά των κατώτατων μισθών, των κατώτατων συντάξεων και του επιδόματος ανεργίας στα προ Μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως και το να θέσουμε υπο δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Αυτές οι προτάσεις και οι θέσεις απευθύνονται σε όλο το πολιτικό φάσμα: Από την αριστερά της Αριστεράς μέχρι τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και σε κάθε πολίτη που συμφωνεί ότι με την άποψη ότι πρέπει να δώσουμε σκληρή μάχη για να σταματήσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε δημοκρατικά τη χώρα. Αυτή η κοινωνική πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, μπορούν και πρέπει να πάρουν στα χέρια τους αυτό το σχέδιο και να το φέρουν σε πέρας.

* Εν όψει του επικείμενου Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, πώς κρίνεις την πρόταση για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών;
Το πολιτικό σχέδιο που περιέγραψα παραπάνω χρειάζεται ένα μαζικό, δημοκρατικό και ενιαίο κόμμα της Αριστεράς που θα το φέρει σε πέρας. Μέχρι τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε περισσότερο τη μορφή ενός πολιτικού σχεδίου και λιγότερο αυτή κόμματος. Ο χρόνος πέρασε όμως, ο κοινός τόπος διευρύνθηκε και οι σημερινές συνθήκες πόλωσης που ζούμε απαιτούν από όλους μας να κάνουμε το επόμενο βήμα που θα δείχνει και την αποφασιστικότητά μας από κοινού να φέρουμε σε πέρας ένα τόσο δύσκολο και υψηλής ευθύνης σχέδιο. Νομίζω πως, στο πλαίσιο ενος δημοκρατικά οργανωμένου πολυτασικού κόμματος, υπάρχει χώρος για όλες τις δυνάμεις που σήμερα αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ταυτόχρονα, αυτές οι δυνάμεις πρώτες οφείλουν να δείξουν πως τα μέχρι χτες μέλη τους είναι απολύτως ισότιμα κι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε άλλο πολίτη που έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και θέλει να συνεισφέρει στην κοινή μας προσπάθεια.

* Γίνεται μια κριτική ότι το συνέδριο γίνεται βιαστικά και ίσως θα έπρεπε να αναβληθεί; Ποια είναι η γνώμη σου;
Στις συνθήκες που ζούμε, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν πιστεύω πως μπορούμε να βρούμε τρεις μήνες ησυχίας για να αφιερωθούμε στην προσυνεδριακή μας διαδικασία, ούτε μπορούμε να αναβάλουμε την προσυνεδριακή μας διαδικασία στο διηνεκές, περιμένοντας μια συνθήκη κοινωνικής νηνεμίας. Το συνέδριο αυτό συνιστά δέσμευση που απορρέει από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Το είχαμε οριοθετήσει ως το σημείο που θα βάλει ένα τέλος στη μεταβατικότητα. Το συνέδριο αυτό το χρειαζόμαστε για να μπει τέλος στην αμφισβήτηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και για να βάλουμε τέλος στο δημοκρατικό έλλειμμα που όλοι και όλες έχουμε διαπιστώσει λειτουργώντας υπό καταστατικό κενό.
Με βάση τα παραπάνω, και κατανοώντας πλήρως τους προβληματισμούς, δεν πιστεύω πως έχουμε άλλο δρόμο από το να προχωρήσουμε ως κόμμα ανοιχτό και σε επαφή με τις κοινωνικές διεργασίες στο συνέδριο μας, διασφαλίζοντας τόσο την εσωτερική συζήτηση, όσο και την αδιάληπτη παρουσία μας στις μάχες της περιόδου.

* Ένα από τα κομβικά σημεία που απασχολούν τον φορέα ενόψει του συνεδρίου, είναι το ζήτημα της Ευρωζώνης και του ευρώ. Ποια είναι η άποψή σου;
Η συζήτηση για το ευρώ μοιάζει να έχει εξαντληθεί στο εσωτερικό μας. Οι απόψεις που κατατίθενται στα κείμενα και στον προσυνεδριακό διάλογο δεν αφορούν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, μιας και δεν μπαίνει από κανέναν ούτε η άποψη για πάση θυσία στο ευρώ, ούτε η άποψη πως η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει μια μονομερή επιλογή και πως μια λύση που θα αφορά αποκλειστικά το νόμισμα να αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή για έναν λαό.
Τα κριτήρια με τα οποία οφείλουμε να συγκροτούμε την πρόταση μας, είναι εκείνα που θα δημιουργούν όρους ισχυρής και νικηφόρας διαπραγμάτευσης για τον λαό μας, αλλά και για τους άλλους λαούς, μιας διαπραγμάτευσης που θα συνοδευτεί από την ανατροπή της πολιτικής λιτότητας, μιας διαπραγμάτευσης που τελικά θα απαντάει με τελείως διαφορετικό τρόπο στο πλέον σημαντικό ερώτημα, δηλαδή στο ποιος θα πληρώσει την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρότασή μας πρέπει να είναι συγκροτημένη με έναν τρόπο που θα διευκολύνει την υποστήριξή της και από τους άλλους λαούς του νότου με τους οποίους επιθυμούμε να συγκροτήσουμε ένα νικηφόρο μέτωπο, κι όχι να τη δυσκολεύει μέσω της επιστροφής στον δρόμο της εθνικής αναδίπλωσης και της ανταγωνιστικότητας. Τέλος η πρότασή μας δεν μπορεί να προσφέρει με ευκολία στους δανειστές τον δρόμο του εθνικού νομίσματος αλλά οφείλει να διεκδικεί την συνολική ανατροπή στο επίπεδο της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, εφόσον πιστεύουμε πως κανένας λαός δεν μπορεί να εκβιάζεται εσαεί με σημείο αναφοράς το νόμισμα, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.
Αν εννοούμε αυτά που γράφουμε στα προσυνεδριακά κείμενα, πιστεύω πως μια τέτοια καθαρή θέση θα μπορούσε να αποτελέσει μια συνθετική πρόταση, που θα ένωνε την τεράστια πλειοψηφία του συνεδρίου, δεσμεύοντας όλους μας απέναντι στην κοινωνία.

 http://www.avgi.gr

Κείμενο θέσεων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: 19 "δεσμεύσεις" προς τον ελληνικό λαό


Δεκαεννέα προγραμματικούς στόχους - δεσμεύσεις καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στον ελληνικό λαό μέσω του κειμένου θέσεων. Αυτοί είναι:
"1. Να υψώσουμε την ασπίδα κοινωνικής προστασίας που θα αποσοβήσει την ανθρωπιστική καταστροφή. Να μην υπάρχει πολίτης χωρίς το αναγκαίο για την επιβίωσή του ελάχιστο εισόδημα, χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία, χωρίς πρόσβαση στα βασικά αγαθά. [...]
2. Να ακυρώσουμε τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους στη Βουλή όπου ψηφίστηκαν και να τα αντικαταστήσουμε με ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης. [...] Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού [...] θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης με τους ανάλογους μισθούς και συντάξεις, ενώ θα δημιουργεί συστηματικά προϋποθέσεις ένταξης νέων εργαζομένων.
3. Να επαναδιαπραγματευτούμε τις δανειακές συμβάσεις και να ακυρώσουμε τους επαχθείς όρους τους με βασικό δεδομένο ότι το ζήτημα του δημοσίου χρέους συνιστά πανευρωπαϊκό και όχι στενά ελληνικό πρόβλημα. [...] Ενδέχεται να διατυπωθούν κατά τη διαπραγμάτευση απειλές, ίσως και εκβιασμοί, περί διακοπής της χρηματοδότησης, περί εξόδου από το ευρώ, ίσως και άλλα. Αλλά, όπως ήθελε να συμπυκνώσει το σύνθημα που χρησιμοποιήσαμε 'Καμιά θυσία για το ευρώ', απόλυτη προτεραιότητα για μας είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υπαγωγή σε υποχρεώσεις που άλλοι ανέλαβαν υποθηκεύοντας τη χώρα. Κατά συνέπεια δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο τέτοιων απειλών ή εκβιασμών με όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε ακόμη και με τη χειρότερη έκβαση. Είμαστε βέβαιοι ότι σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει ανεπιφύλακτα.
4. Να επιτύχουμε μια αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση των ελλειμμάτων προτάσσοντας την αναδιανομή και την περιβαλλοντικά ασφαλή ανάπτυξη. [...]
5. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας. [...]
6. Να θέσουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δημοσίου. [...]
7. Να ακυρώσουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, να επαναφέρουμε υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά ταυτόχρονα να ανασυγκροτήσουμε πλήρως, τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. [...]
8. Να προωθήσουμε μια νέα ριζοσπαστική πολιτική στον χώρο της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. [...]
9. Να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος και να συμβάλουμε στον εκδημοκρατισμό όλων των δράσεων και λειτουργιών του. [...]
10. Να λάβουμε άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας. [...]
11. Να καταργήσουμε όλες τις ρυθμίσεις και κρατικές δομές έκτακτης ανάγκης που έχουν οικοδομηθεί στο όνομα των "υποχρεώσεων" της χώρας, [...] να αναδιοργανώσουμε εις βάθος το πολιτικό σύστημα, εξαλείφοντας πλήρως κάθε εστία διαφθοράς και διαπλοκής. [...]
12. Να επαναφέρουμε και να αναβαθμίσουμε ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο που ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις. [...]
13. Να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. [...]
14. Να στηρίξουμε με όλα τα πρόσφορα μέσα την παιδεία, τη λαϊκή μόρφωση, την επιστημονική έρευνα, όλες τις μορφές τέχνης και τον πολιτισμό γενικά. [...]
15. Να αγωνιστούμε για την καταπολέμηση των διακρίσεων. [...]
16. Να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό ζήτημα υπό τον σύνθετο χαρακτήρα του και σε όλες του τις διαστάσεις. [...]
17. Να προβάλουμε την ανάγκη και να διεκδικήσουμε με όλα τα πρόσφορα μέσα το αίτημα για ανατροπή της σημερινής μορφής ολοκλήρωσης της Ευρώπης. [...]
18. Να νοηματοδοτήσουμε ξανά, έμπρακτα και θεωρητικά, τις έννοιες 'εθνικό' και 'πατριωτικό', συνδέοντάς τις με το γνήσια 'λαϊκό'. [...]
19. Να αναπτύξουμε μια άλλου τύπου ένταξη στο διεθνές γίγνεσθαι μέσω μιας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής [...]".

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε όλα τα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά θέματα




 
 
   


 
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε όλα τα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά θέματα

Ενόψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το Red Notebook συγκέντρωσε τις θέσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς για όλα τα κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε κεντρικές εκδηλώσεις του κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα και κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, από την εκδήλωση της Αθηναϊδας (Ιούνιος 2012) μέχρι σήμερα
 

Διακήρυξη Αρχών και Πλαίσιο Προγραμματικών Θέσεων (εδώ)
[και σε περίληψη: 19 δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό (εδώ)]

Για την αξιοπρεπή διαβίωση και την αντιμετώπιση της φτώχειας (εδώ)
Για την ανεργία και την απασχόληση (εδώ)
Για την παραγωγική ανασυγκρότηση (εδώ)
Για το χρέος (εδώ)
Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (εδώ)
Για τις τράπεζες (εδώ)
Για το ασφαλιστικό και τους συνταξιούχους (εδώ)
Για το φορολογικό (εδώ)
Για την υγεία (εδώ)
Για την παιδεία (εδώ)
Για τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση (εδώ)
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εδώ)
Για τους αγρότες (εδώ)
Για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και την ιθαγένεια (εδώ)
Για τα σώματα ασφαλείας (εδώ)
Για τα ΜΜΕ (εδώ)
Για την εξωτερική και αμυντική πολιτική (εδώ)
Για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος (εδώ)
Για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής (εδώ)
Για τον πολιτισμό (εδώ)
Για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό (εδώ)
Για το νόμισμα (εδώ)

Δείτε επίσης: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Πηγές: syriza.gr, Αυγή, Left, Leftlab, enstoloi.gr

Φυλλάδιο με τις προτάσεις του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.


ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ- ΤΟΜΕΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Το κείμενο που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα των επεξεργασιών που έγιναν στον Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Σίγουρα δεν αποτελούν τις τελικές θέσεις του  ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, αλλά είναι μία συνολική πρόταση για τον αναγκαίο διάλογο που πρέπει να ακολουθήσει στην κοινωνία, αλλά και στις οργανώσεις και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Άλλωστε για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι σημαντικό η φορολογική πολιτική του να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, ώστε να την στηρίζει η κοινωνία και όχι μόνο προϊόν εσωτερικών διαδικασιών.
Αναμένουμε παρατηρήσεις, προτάσεις, αλλά και διαθεσιμότητες στο e-mail syrizaforolog@ gmail.com

ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2013
ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
            Η φορολογική πολιτική στην Ελλάδα,  από την μεταπολίτευση έως και σήμερα, αποτέλεσε ένα πεδίο άσκησης τόσο ταξικών, όσο και στενά κομματικών πολιτικών. Η ταξικότητα της φορολογικής πολιτικής, συνίσταται στην όλο και δυσμενέστερη φορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων (με αποκορύφωμα τη φορολόγηση πλέον, ακόμα και αυτών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχιας) και την παράλληλη δημιουργία ενός πλέγματος φοροαπαλλαγών και χαριστικών εξαιρέσεων, του ευρύτερου συντελεστή Κεφάλαιο (όλα τα εισοδήματα εκτός της μισθωτής εργασίας), που είχε ως αποτέλεσμα τη συστηματική και διαχρονική απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.
Οι θριαμβολογικού χαρακτήρα «αναμορφώσεις» του φορολογικού συστήματος, που εξαγγέλλονταν κάθε φορά από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών, είχαν σαν αποτέλεσμα την εμβάθυνση της αδικίας, την αύξηση της πολυπλοκότητας και ανορθολογικότητας του φορολογικού πλαισίου. Από την άλλη μεριά, η διαπλοκή των κομμάτων εξουσίας με επιχειρηματικά συμφέροντα, οι κομματικές επιλογές στην ιεραρχία του φορολογικού μηχανισμού και η απουσία της αναγκαίας πολιτικής βούλησης, είχαν σαν αποτέλεσμα την επικράτηση ενός πνεύματος διαφθοράς και ατιμωρησίας των κομματικών φίλων και “χορηγών”, που συνέβαλε τα μέγιστα στην αποτυχία αύξησης των δημοσίων φορολογικών εσόδων.
Ο βασικός μοχλός των συνεχών αναθεωρήσεων του φορολογικού πλαισίου, ήταν (και παραμένει) το κίνητρο της συγκυριακής εισπρακτικής επιτυχίας. Αντί δηλαδή η φορολογική πολιτική να επιδιώκει την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου σχεδιασμού, η επικράτηση της συγκυριακής εισπρακτικής λογικής (σε βάρος πάντα όσων δεν είχαν δυνατότητα να αποκρύψουν εισοδήματα) οδήγησε στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η σωρευτική επίδραση όλων αυτών των ανερμάτιστων εισπρακτικών πολιτικών, συνθέτουν τη βιωμένη πραγματικότητα του αποτυχημένου (με οποιαδήποτε κριτήρια) φορολογικού μας συστήματος.
Συνεπώς, η προσπάθεια αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας θα πρέπει να έχει σαν πρωταρχικό σκοπό την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών. Η εισπρακτική επιτυχία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, αποτελεί έναν ασφαλέστερα επιτεύξιμο στόχο (τόσο σε βραχυχρόνιο αλλά κυρίως σε μακροχρόνιο ορίζοντα), αντίθετα με ό,τι μας έχει συνηθίσει να θεωρούμε η μακρόχρονη πρακτική του Υπουργείου Οικονομικών, που αποτυπώνεται με την λέξη “κατεπείγον” στα φορολογικά νομοσχέδια. Εξάλλου, η θετική σχέση μεταξύ φορολογικής δικαιοσύνης και φορολογικών εσόδων (όσο περισσότερη η δικαιοσύνη τόσο υψηλότερα τα έσοδα ή όσο λιγότερη η φορολογική δικαιοσύνη τόσο λιγότερα τα έσοδα) δεν αποτελεί μια εμμονή ή μια ιδεοληψία αλλά αποδεικνύεται από την ευρωπαϊκή οικονομική ιστορία. Στην Ευρώπη οι χώρες με τους υψηλότερους φόρους, είναι και οι φορολογικά πιο δίκαιες, (δίκαιη κατανομή φόρων σε άμεσους και έμμεσους, φορολόγηση κεφαλαίου κλπ.), ενώ οι χώρες με τα χαμηλότερα δημόσια έσοδα, έχουν ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά. Αυτό πολύ απλά σημαίνει, ότι έσοδα υπάρχουν μόνο όταν φορολογείται ο πλούτος. Και η φορολόγηση του πλούτου, είναι μια απλή υπόθεση όταν ένα συντεταγμένο κράτος αποφασίσει να την κάνει πράξη.
Στην ιδιαίτερη συγκυρία όμως που περνάει η Ελλάδα, η όποια προσπάθεια εφαρμογής ενός τέτοιου δίκαιου φορολογικού συστήματος, θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι η πενταετής ύφεση και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές του Μνημονίου, έχουν δημιουργήσει συνθήκες κατάρρευσης τόσο του βιοτικού επιπέδου και των παραγωγικών δομών της χώρας, όσο και των εμπεδωμένων (σε επίπεδο συνείδησης) αρχών της δικαιοσύνης, της νομιμότητας, της συμμόρφωσης και της ανοχής στην κρατική (και φορολογική) εξουσία. Με άλλα λόγια, σε συνθήκες ακραίας φτώχιας όπου ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας έρχεται αντιμέτωπο με το φάσμα της πλήρους αδυναμίας κάλυψης των βασικών βιοτικών αναγκών (τροφή και στέγη) τελεί υπό κοινωνική αμφισβήτηση, η νομιμότητα της φορολογικής αρχής. Το αποτέλεσμα είναι ότι αποσπασματικά φορολογικά μέτρα που – θεωρητικά – εμπεριέχουν το στοιχείο της δικαιοσύνης είναι καταδικασμένα να αποτύχουν και να επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα, από τα προσδοκώμενα, αποτελέσματα. Η λύση σε αυτήν την παγίδα είναι η καθολική εφαρμογή της δικαιοσύνης σε όλα τα πεδία της φορολογίας. Δεν υπάρχει χρόνος πλέον για “αποσπασματικά δίκαια μέτρα”. Η εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, πρέπει να συνδυαστεί με την εφαρμογή μέτρων που θα αποκαθιστούν την υφαρπαγή του κοινωνικού πλούτου που επί δεκαετίες συνέβαινε στην Ελλάδα. Η φορολογία πρέπει να γίνει ένας πραγματικός μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου προς τα κάτω.
Η θεμελιώδης αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, είναι ότι τα φορολογικά έσοδα υποτάσσονται στην εξυπηρέτηση ενός αναμορφωμένου κοινωνικού κράτους, με όρους αποτελεσματικότητας και διαφάνειας. Τα φορολογικά έσοδα λοιπόν πρέπει να αυξηθούν ώστε να είναι ικανά:
  • Να χρηματοδοτούν τις δαπάνες του κοινωνικού κράτους στο επίπεδο των δαπανών που υποδεικνύει η ιστορική τάση των προηγούμενων ετών.
  • Να στηρίξουν τους κρίσιμους τομείς της υγείας, της παιδείας, των συντάξεων και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Όσοι προτείνουν μείωση της φορολογίας των Νομικών Προσώπων και των ανώτατων συντελεστών των Φυσικών Προσώπων, παραλείπουν σκοπίμως να αναφέρουν τη λογική συνέχεια των προτάσεων τους, που είναι η ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους. Η Αριστερά ακριβώς επειδή στηρίζει τις αποτελεσματικές κοινωνικές δαπάνες είναι υπέρ της δίκαιης και υψηλής φορολογίας του πλούτου.

Β. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Η πρότασή μας για τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, επικεντρώνεται σε τρείς βασικούς άξονες, μέσα από τους οποίους είναι εφικτό να ανατραπεί το σημερινό, απαράδεκτο σκηνικό. Συγκεκριμένα, το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι:
1. Δίκαιο           2. Απλό              3. Σταθερό και Αποτελεσματικό 
1. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
Η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, βασίζεται στην αρχή της αναλογικής ισότητας και της προοδευτικότητας στην φορολογική μεταχείριση και απαιτεί την μεταφορά των φορολογικών βαρών των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα. Δηλαδή η ίδια φοροδοτική ικανότητα να έχει την ίδια φορολογική επιβάρυνση. Σ’ αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι η έννοια της φοροδοτικής ικανότητας περικλείει και τις ανάγκες του πολίτη. Δηλαδή ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα, όχι μόνο με τα εισοδήματά του αλλά και με τις ανάγκες του.
2. Απλό φορολογικό σύστημα
Όταν λέμε απλό, εννοούμε εύκολα κατανοητό από τον πολίτη. Εννοούμε επίσης λίγους νόμους, έναν για κάθε φορολογία (π.χ. Φόρος Εισοδήματος, ΦΠΑ, Φορολογία Ακινήτων, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, Φορολογικοί Έλεγχοι), διατυπωμένους ξεκάθαρα, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια πολλαπλών ερμηνειών. Διαρκής κωδικοποίηση των φορολογικών νόμων, εγκυκλίων, διοικητικών λύσεων κλπ. με νομοθέτηση υποχρέωσης του Υπουργού Οικονομικών τρεις ημέρες μετά την ψήφιση κάθε φορολογικού νομοσχεδίου να αναρτά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου την κωδικοποίηση των διατάξεων που ψηφίστηκαν, στους αντίστοιχους βασικούς νόμους. Τέλος, ένα απλό φορολογικό σύστημα πρέπει να περιορίζει δραστικά την γραφειοκρατία, τις πολυδαίδαλες εκείνες διαδικασίες που σε τελική ανάλυση δυσχεραίνουν το έργο του φορολογικού μηχανισμού και ταυτόχρονα προσβάλλουν τον πολίτη.  Να αξιοποιεί πλήρως τις πληροφοριακές υποδομές και δυνατότητες με στόχο την δραστική μείωση των διακινούμενων εγγράφων και δικαιολογητικών και την μείωση αρχικά (μέχρι την κατάργηση) της προσέλευσης του πολίτη στην Εφορία.
3. Σταθερό και Αποτελεσματικό
Η αποτελεσματικότητα συνδέεται άρρηκτα με την σταθερότητα. Ένα σταθερό σύστημα επιτρέπει στο προσωπικό του φορολογικού μηχανισμού, να το μελετά και να το γνωρίζει σε βάθος. Επίσης επιτρέπει στους πολίτες, να προγραμματίζουν σε μακροπρόθεσμη βάση τις δράσεις τους, αποφεύγοντας τις δυσάρεστες εκπλήξεις, οι οποίες δημιουργούν επιπλέον κόστη και συνεπώς κίνητρα για φοροδιαφυγή.
Επίσης, η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο φορολογικό σύστημα. Όμως φορολογική συνείδηση χωρίς φορολογική δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει, γεγονός που δείχνει και την αλληλεξάρτηση των αξόνων της πρότασής μας.
Είναι ωστόσο πραγματικά παράδοξο, ότι ενώ αυτές τις αρχές  η Αριστερά τις επαναλαμβάνει μονότονα από το 1974, όλες οι κυβερνήσεις του δικομματισμού επικαλούνταν αυτές τις ίδιες αρχές, όταν από τη μία μεριά κατηγορούσαν την Αριστερά ότι δεν έχει προτάσεις και από την άλλη νομοθετούσαν τα ακριβώς αντίθετα. Παραδείγματος χάρη, στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (Σεπτ. 2009-Απρ 2012) και παρά την διακηρυγμένη ανάγκη για σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα (αναγκαία προϋπόθεση για προσέλκυση επενδύσεων), ψηφίστηκαν 20 νομοσχέδια με φορολογικές διατάξεις. Και από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα, φορολογικές διατάξεις δημοσιεύτηκαν σε 16 ΦΕΚ. Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτουμε τους βασικούς άξονες των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Οι προτάσεις αυτές απαντούν στο αγωνιώδες ερώτημα των πολιτών, «που θα βρεθούν τα χρήματα;».
Τα χρήματα θα βρεθούν από:
  • την πάταξη της φοροδιαφυγής
  • τη μείωση της φοροαποφυγής
  • τη μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα μεγάλα και υψηλά εισοδήματα και περιουσίες.

Γ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΧΘΗ ΧΡΕΗ
Θεωρούμε ότι η μνημονική φορολογική πολιτική, εκτός του ότι είναι παντελώς άδικη (αφού στην ουσία συνιστά μια οριζόντια και αναδρομική φορολόγηση της φτώχειας και των μικρών εισοδημάτων), εκτός του ότι είναι παντελώς αναποτελεσματική (η πλειονότητα των πολιτών πρέπει να εκποιήσει τη μικρή προσωπική του περιουσία για να πληρώσει φόρους για εισοδήματα που δεν υπάρχουν), δημιουργεί κάτι που είναι πολύ πιο επικίνδυνο: μια καινοφανή και ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, μια νέα γενιά πολιτών, που θεωρούν (τις περισσότερες φορές δικαίως) τη μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων τους ως “νόμιμη”, αφού προέχει η επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους. Η καλλιέργεια μιας τέτοιας κουλτούρας, δεν είναι άνευ σημασίας, -ιδίως σε μια χώρα που οι πολιτικές ηγεσίες επέτρεψαν και καλλιέργησαν την κουλτούρα της φοροδιαφυγής σε εκτεταμένα τμήματα του πληθυσμού, ώστε να λαμβάνουν συγχωροχάρτι για την δική τους διαπλοκή και για την φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων που συστηματικά προωθούσαν και προστάτευαν. Και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ακόμα και όταν υπάρξει μια δίκαιη φορολογική πολιτική, σε μια οικονομία που ανακάμπτει μετά από μεγάλες πολιτικές αλλαγές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα εφαρμόσει, με τρόπο επίσημο και συντεταγμένο, την έστω σταδιακή (και πάντως μακροπρόθεσμη) αποπληρωμή των οφειλών, που πλέον έρχονται σε αντιπαράθεση με την επιβίωση των πολιτών. Η εφαρμογή οποιουδήποτε  φορολογικού συστήματος δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην επιβολή, αλλά απαιτεί και την ενσυνείδητη συμμετοχή των πολιτών. Η έκταση της αδικίας και της αναλγησίας της φορολογικής πολιτικής που ασκείται εδώ και τρία χρόνια στη χώρα μας, διαλύει την νομιμοποιητική βάση της φορολογικής διοίκησης. Πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί μια πολιτική που θα αντιστρέψει την κατάσταση.
Όπως αναφέρεται και στο προεκλογικό προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τα μέτρα που προτείνουμε (με αιχμή το περιουσιολόγιο) θα αποτελέσουν την αφετηρία για ένα ριζικά νέο φορολογικό σύστημα, δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό. Στην πλήρη ανάπτυξή τους τα μέτρα αυτά (περιουσιολόγιο κλπ) θα επιτρέψουν την ουσιαστική φορολογική ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικροιδιοκτητών, των μικρομετόχων και μικροομολογιούχων, με ταυτόχρονη αύξηση των συνολικών εσόδων του κράτους.

Γ.α. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
1. Μέτρα άμεσης φορολογικής ανακούφισης (χάρατσι κλπ) για την πρώτη κατοικία, τους ανέργους και όσους ζουν κάτω ή γύρω από το όριο της φτιώχειας.
2. Προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από χρέη στην εφορία
Υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις πολιτών που έχουν μεγάλα χρέη στην εφορία, από διάφορες αιτίες, στα οποία μέσα στο 2013 έχουν προστεθεί ή θα προστεθούν:
    Το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) που βεβαιώνεται στις εφορίες, πλέον, σαν χρέος.
    Ο ΦΑΠ του 2010
    Ο ΦΑΠ του 2011
    Ο ΦΑΠ του 2012
    Ο νέος φόρος επί των ακινήτων (που θα ψηφιστεί το 2013)
    Ο υπερβολικός φόρος εισοδήματος του έτους 2012
    Ο φόρος εισοδήματος για προηγούμενα έτη (σε όσες περιπτώσεις δεν είχαν εκκαθαρισθεί οι σχετικές δηλώσεις).
Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι φόροι, θα πνίξουν κυριολεκτικά τους πολίτες και δεν θα μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα και για τα έσοδα του Δημοσίου.
• ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
-Ανέργους
-Μισθωτούς – Συνταξιούχους (με χαμηλά εισοδήματα)
- Μικρομεσαίους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος)
- Αυτοαπασχολούμενους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος)
- Χρέη που είναι ληξιπρόθεσμα μέχρι ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο (εκτός ΦΠΑ ή ΦΜΥ)
• Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Ο καθορισμός ανώτατου ορίου, για μηνιαία καταβολή χρεών στην εφορία. Το όριο αυτό θα είναι ποσοστό, στο ΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ που απομένει, αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια Α΄ κατοικίας (ή ποσό ενοικίου) και ιατρικά έξοδα για σοβαρές ασθένειες. Το ποσοστό υπολογίζεται, με βάση κλίμακα η οποία (ενδεικτικά) είναι για κάθε φορολογούμενο.

ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΑΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ)
ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΔΟΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ
ΜΕΧΡΙ 750 €
0%
751-1.000 €
10%
1.001-1.500 €
15%
1501-2.000 €
20%

Τα χρέη στα οποία δεν αντιστοιχεί μηνιαία δόση καταβολής (λόγω του ύψους των εισοδημάτων), ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ αλλά «παγώνουν» (δεν προστίθενται προσαυξήσεις, ούτε λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο είσπραξης η εφορία) μέχρι οι υπόχρεοι να βρεθούν σε οικονομική κατάσταση, η οποία θα τους επιτρέπει την σταδιακή έστω, εξόφλησή τους.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
Ι. Οικογένεια έχει οικογενειακό εισόδημα (μετά την αφαίρεση του ενοικίου της ή του στεγαστικού δανείου) 1.200 ευρώ. Δεν θα πληρώσει μηνιαία δόση στην εφορία (750 Χ 2 = 1.500 ευρώ).
ΙΙ. Οικογένεια έχει οικογενειακό εισόδημα (μετά την αφαίρεση του ενοικίου της ή του στεγαστικού δανείου ή ιατρικών εξόδων) 1.950 ευρώ. Θα πληρώνει μηνιαία δόση στην εφορία 195 ευρώ (1.950 : 2 = 975 ευρώ Χ 10% = 97,5 X 2 = 195 ευρώ).
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
-Ηλεκτρονική αίτηση σε Γ.Γ.Π.Σ. (ΚΕΠΥΟ).
-Επεξεργασία από Γ.Γ.Π.Σ., έκδοση σχετικών καταλόγων.
-Ρύθμιση χρέους από τοπική εφορία (μέσα στο 2013), η οποία δεν θα προσθέτει προσαυξήσεις, θα ορίζει μηνιαίες δόσεις και θα κατοχυρώνει τον πολίτη από οποιοδήποτε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης (φορολογική ενημερότητα, κατάσχεση μισθού κλπ) .
-Επανεξέταση της ρύθμισης μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, (για έλεγχο του αν συνεχίζουν να ισχύουν οι προϋποθέσεις).

Γ.β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
1. Υπάρχουν πάρα πολλά χρέη του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Η κατάσταση αυτή, είναι λογιστικά αντιμετωπίσιμη, αν υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα δώσει δυνατότητα για:
- Συμψηφισμό των χρεών (σε ένα βαθμό γίνεται και τώρα)
- «Κυκλοφορία» του χρέους του δημοσίου, προς τις επιχειρήσεις.
- Απεμπλοκή των επιχειρήσεων, από δεσμεύσεις σε εφορία και τράπεζα.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ.
I. Κάθε επιχείρηση (μετά από αίτημά της) λαμβάνει ειδική (ηλεκτρονική) βεβαίωση που περιγράφει το ποσό που της οφείλει το Δημόσιο ή γενικά φορέας του (Αυτοδιοίκηση κλπ).
II. Η ηλεκτρονική βεβαίωση κοινοποιείται σε συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία ανοίγει σχετικό λογαριασμό, στο όνομα της επιχείρησης.
III. Η επιχείρηση μπορεί να αποπληρώσει (με ειδική τραπεζική εντολή) χρέη της προς άλλες επιχειρήσεις, ή το Δημόσιο ή φορέα του (Δήμος, ΙΚΑ, ΔΕΗ κλπ) ή φυσικά πρόσωπα, (εφ όσον στην πληρωμή αυτή συμφωνεί ο αποδέκτης).
IV. Η επιχείρηση που λαμβάνει (από την άλλη) την τραπεζική εντολή, την μεταβιβάζει σε άλλες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, για αποπληρωμή αποκλειστικά υποχρεώσεων (χρεών) προς το Δημόσιο, με συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος (π.χ. 10 ημέρες).

Οι προτάσεις Γα2 και Γβ έχουν κατατεθεί από συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τις υιοθετεί.

2. Πρέπει να αποσυνδεθεί (για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) η υποβολή των δηλώσεων Φορολογίας εισοδήματος (των Ο.Ε., Ε.Ε.) και των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, από την καταβολή οποιουδήποτε ποσού. Η διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει αυτόματα, ένα σημαντικό αρχείο, χρήσιμο για ελεγκτικές ενέργειες και θα απελευθερώσει προσωπικό που σήμερα ασχολείται με άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
3. Πρέπει να αποσυνδεθεί (για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) η θεώρηση βιβλίων, από την ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας. Σε όσες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν προσκομίζουν σχετική βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, να ενημερώνεται άμεσα (με ηλεκτρονικό μήνυμα) ο ασφαλιστικός φορέας, ώστε να διενεργεί τους σχετικούς ελέγχους.
4. Εξέταση της δυνατότητας, η καταβολή του ΦΠΑ στις εισαγόμενες πρώτες ύλες για τις ελληνικές βιομηχανίες, να μη γίνεται κατά την έξοδό τους από το τελωνείο, αλλά τη στιγμή που θα παραχθεί και θα πουληθεί το προϊόν που τις χρησιμοποίησε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα τελωνεία κοντέινερ με πρώτες ύλες, που δεν μπορούν να εισαχθούν, λόγω αδυναμίας των επιχειρήσεων να καταβάλλουν τον ΦΠΑ.

Δ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ
Δημιουργία πλήρους εικόνας κάθε περιουσιακού στοιχείου του φορολογούμενου. Στο Περιουσιολόγιο θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό (ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συμμετοχές σε οποιαδήποτε οικονομική οντότητα, ασφαλιστικά-καταθετικά προγράμματα σε ασφαλιστικές εταιρείες, αυτοκίνητα, οικόπεδα-αγροί, σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά αεροπλάνα, έργα τέχνης κλπ).
Η διαδικασία δημιουργίας του Περιουσιολογίου γίνεται:
I. Με αξιοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχει δηλωθεί στις φορολογικές αρχές, στη ΔΕΗ, στο κτηματολόγιο, στις πολεοδομίες, σε δήμους κλπ. και τα οποία δεν θα ξαναδηλωθούν.
II. Με ειδική δήλωση των φορολογούμενων. Η δήλωση εξασφαλίζει, κατοχύρωση ιδιοκτησίας (σε περίπτωση αμφισβητήσεων σε δικαστήριο), σύνδεσης με δίκτυα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ.), δυνατότητα ανέγερσης ακινήτου, μεταβίβασης κλπ. Σε καμία περίπτωση η δήλωση αυτή, δεν αντικαθιστά τον αναγκαίο τίτλο ιδιοκτησίας (συμβόλαιο κλπ). Είναι απλά, μια απαραίτητη προυπόθεση για τη νομική κατοχύρωση-εκμετάλλευση του περιουσιακού στοιχείου.
III. Με τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων. Η εφαρμογή του περιουσιολογίου θα συνοδευτεί και με  τη δημιουργία μηχανισμού εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.
Από τη δημιουργία του περιουσιολογίου και εφ’ εξής, θα καταγράφονται μόνιμα (μέσα από συγκεκριμένη ηλεκτρονική διαδικασία) οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση, στο χρόνο πραγματοποίησής τους. Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (ακίνητο, λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρία κλπ, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) δεν δηλωθεί, οποτεδήποτε εντοπιστεί, κατάσχεται. Είναι σαφές ότι η πρόταση για κατάσχεση υπέρ του Δημοσίου, δεν έχει στόχο την πολύ μικρή περιουσία (ή διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη -κληρονομιές, αγροτεμάχια χωρίς τίτλους κλπ) αλλά τη μεγάλη περιουσία και τους φοροφυγάδες.
Το Περιουσιολόγιο γίνεται το βασικό εργαλείο για την εξακρίβωση της διαρκούς συμμόρφωσης των φορολογουμένων με τη φορολογική νομοθεσία.

2. ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
2α. ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου, που θα εξασφαλίζει πλέον, τον ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες:
Ι. Η φορολογική δήλωση αντικαθιστά οποιαδήποτε υπάρχουσα δήλωση «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» για οποιονδήποτε.
ΙΙ. Κάθε αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων πρέπει:
  • να αποδεικνύεται από νόμιμο παραστατικό
  • να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
  • Στα περιουσιακά στοιχεία που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις επιβάλλονται προσαυξήσεις και ποινές, οι οποίες (στις μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγης) θα είναι ακόμη και ισόποσες με την αξία του περιουσιακού στοιχείου.
ΙIΙ. Με το ετήσιο εκκαθαριστικό υπολογίζεται και το κεφάλαιο που μεταφέρεται για τα επόμενα χρόνια, ώστε να δικαιολογηθεί οποιοδήποτε τεκμήριο.
ΙV.  Όσοι λαμβάνουν έσοδα-εισόδημα ή μισθό από το Ελληνικό Δημόσιο, υπογράφουν σχετική υπεύθυνη δήλωση, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο έχει τη δυνατότητα (με προσαύξηση έως 100%) να εισπράξει από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων τους, τη διαφορά μεταξύ των ποσών που δικαιολογούν οι φορολογικές τους δηλώσεις και όσων όχι.
V. Όσοι υπάγονται στη δικαιοδοσία του φορολογικού συστήματος της Ελλάδος εξουσιοδοτούν (με την ετήσια φορολογική τους δήλωση) το Δημόσιο να δεσμεύει οποιαδήποτε κατάθεση, επενδυτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία κλπ διαπιστωθεί οποτεδήποτε στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι φορολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας, για την ύπαρξή τους. Η δέσμευση ακυρώνεται μόνο, εφόσον αποδειχθεί, ότι τα συγκεκριμένα χρήματα, προέρχονται από θετικό υπόλοιπο φορολογικής δήλωσης.
VI. Οι διατάξεις του πειθαρχικού και ποινικού δικαίου που ισχύουν για τους εφοριακούς, να ισχύουν και για τους βουλευτές, τα μέλη της κυβέρνησης, τους διοικητές οργανισμών, τους περιφερειάρχες κτλ.
VII. Οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι εφημερίδες και τα περιοδικά που εκδίδονται στη χώρα, να έχουν υποχρέωση ειδικής δήλωσης, για την ιδιοκτησιακή τους κατάσταση, από νομικά πρόσωπα μέχρι την αποκάλυψη των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτά.
VIII. Οι φορολογικές δηλώσεις των βουλευτών, των μελών της κυβέρνησης, περιφερειαρχών κλπ, των δημοσιογράφων (με έσοδα 300% άνω της εκάστοτε ισχύουσας ΣΣΕ), των ιδιοκτητών των ΜΜΕ (μέχρι του φυσικού προσώπου), να αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα του ΣΔΟΕ.
IX. Κέρδη από Λαχεία, ΟΠΑΠ κλπ. μπορούν να καλύψουν πόθεν έσχες, μόνο αν έχει ονομαστικοποιηθεί  το σχετικό δελτίο, κατά την αγορά του.
X. Οι Τράπεζες, η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι θεματοφύλακες επενδυτικών προϊόντων κτλ. υποχρεώνονται να ενημερώνουν τις φορολογικές υπηρεσίες (όταν αυτές τους το ζητούν) με ειδική ηλεκτρονική φόρμα:
  • Την ίδια ημέρα, για τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων.
  • Εντός 10 ημερών, για αρχεία που είναι σε ηλεκτρονική μορφή.
  • Εντός 30 ημερών, για αρχεία που δεν είναι σε ηλεκτρονική μορφή.
XI. Κατάργηση όλων των απαράδεκτων εξαιρέσεων από το πόθεν έσχες, που ισχύουν σήμερα.
2β. Η διαρκής ελεγκτική διαδικασία του πόθεν έσχες
Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας ελέγχου του πόθεν έσχες, που θα είναι επαρκώς στελεχωμένη, θα έχει στη διάθεση της, όλη τη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και ένα αναμορφωμένο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την πλήρη και ταχεία ολοκλήρωση των ελέγχων πόθεν έσχες. Ο έλεγχος επιβάλλεται σε όλους όσους μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά εκτός χώρας τα τελευταία χρόνια, σε διευθυντές, συμβούλους και  μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των μεγάλων Α.Ε και ΕΠΕ, σε εργολάβους δημοσίων έργων και κατασκευαστές, στο σύνολο των πολιτικών πρόσωπων στην περίοδο της μεταπολίτευσης, σε δημοσιογράφους, σε μεγαλοστελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων και χρηματιστηριακών εταιριών, στα υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης (Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Διευθυντές, Σύμβουλοι, κλπ.), σε δημόσιους υπαλλήλους (σε θέσεις ελέγχου ή σε θέσεις προμηθειών), σε ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε υποκρυπτόμενα πρόσωπα σε off shore εταιρίες.

3. ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Η διαχρονική μείωση του αριθμού των κλιμακίων, η σταδιακή μείωση του αφορολογήτου ορίου (μέχρι την πλήρη κατάργησή του) και η εσωτερική αλλαγή των συντελεστών φορολογίας (ώστε να φορολογείται όλο και πιο πολύ το μικρό και μεσαίο εισόδημα) είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση του προοδευτικού χαρακτήρα της κλίμακας φορολογίας. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των αναμορφώσεων της κλίμακας ήταν ότι, κάθε φορά, επιβαρυνόταν δυσανάλογα τα μικρά και μεσαία δηλωμένα εισόδηματα και  ευνοούνταν σημαντικά τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Η απόκρυψη εισοδημάτων δεν μπορεί να είναι ο λόγος για τη μετατροπή της κλίμακας φορολογίας σε ένα εργαλείο, που αντί να μειώνει, αυξάνει περαιτέρω την αδικία. Έργο της φορολογικής αρχής είναι να αποκαλύψει τα αδήλωτα εισοδήματα και να τα φορολογήσει με δίκαιο και προοδευτικό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε, όχι μονάχα μια νέα κλίμακα φορολογίας των φυσικών προσώπων, αλλά και τη θεσμοθέτηση πάγιων αρχών που θα διέπουν την εκάστοτε αναμόρφωσή της:
  • Όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, φορολογούνται με την ίδια κλίμακα. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις (όπως η εξαίρεση της φορολόγησης των τόκων καταθέσεων μέχρι ένα ύψος) δεν πρέπει να αλλοιώνουν την ως άνω αρχή.
  • Η φορολογική κλίμακα πρέπει να διαθέτει περισσότερα κλιμάκια προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας.
  • Η τιμαριθμοποίηση κλιμακίων και αφορολογήτου, γίνεται ετήσια με την κατάθεση του προϋπολογισμού.
  • Αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων, σε συνάρτηση με την αξιοπιστία των πολιτικών, στον περιορισμό της απόκρυψης φορολογητέας ύλης
  • Ενίσχυση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολογίας, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια και να μεταφέρει το βάρος στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.
  • Προτείνουμε το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα να προσδιορίζεται κατ’ έτος, σαν ποσοστό επί του, εκάστοτε, ορίου της φτώχιας. Με τα σημερινά δεδομένα το όριο είναι, για το 2013, στα επίπεδα των 12.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση λόγω της αυξημένης έμμεσης φορολογίας, ακόμα και εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο, επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%
  • Αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί. Προτείνουμε 2.000 ευρώ για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.
  • Ποσοστό των δαπανών διαβίωσης των φορολογούμενων (που αναγνωρίζονται στη φορολογία φυσικών προσώπων) αφαιρούνται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα (η αφαίρεση δαπανών από το εισόδημα ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα). Επίσης, οι εκπτώσεις φόρου δεν γίνονται με τη χρησιμοποίηση σταθερών συντελεστών (είναι άδικο να αναγνωρίζεις την έκπτωση π.χ. του ενοικίου με σταθερό συντελεστή 20% και για εκείνον που έχει εισόδημα 15.000 ευρώ και για εκείνον που έχει εισόδημα 80.000 ευρώ). Η χρησιμοποίηση προοδευτικών, αντί σταθερών συντελεστών, θα αυξήσει εν γένει την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας.

 Ε. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Άμεσος στόχος στο πεδίο της φορολογίας των επιχειρήσεων, αποτελεί η αύξηση των φορολογικών εσόδων στο ύψος του μέσου όρου της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2013 τα έσοδα από Νομικά Πρόσωπα θα κινηθούν στα 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 0,8% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 2,3% του ΑΕΠ. Επίσης, στην περίοδο 2000-2010, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών της εσόδων από επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών, με μείωση της τάξεως των 1,7 μονάδων του ΑΕΠ, ενώ ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής στο συντελεστή Κεφάλαιο (όλα τα εισοδήματα πλην αυτών που παράγονται από τη μισθωτή εργασία) βρίσκονταν πάντα, περίπου στο 50% του μέσου όρου της Ε.Ε
Η Ελλάδα λόγω της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης των κρίσιμων τομέων της οικονομίας της, της κυριαρχίας των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των πολυεθνικών ομίλων, της προκλητικής φοροασυλίας των μεγάλων κερδών και εισοδημάτων και σε  συνδυασμό με ένα φορολογικό θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί την απόκρυψη και μεταφορά στο εξωτερικό επιχειρηματικών κερδών, χάνει μεγάλα ποσά φόρου, ιδίως, από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο οι αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων θα πρέπει να εστιαστούν στην απόκρυψη εισοδημάτων και κερδών, στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (που σήμερα επιτρέπει τη νόμιμη φοροαποφυγή) και εν τέλει στην αύξηση των φορολογητέων κερδών. Κάθε αλλαγή στο επίπεδο της φορολογίας των επιχειρήσεων πρέπει να λαμβάνει υπόψη, τα δεδομένα του φορολογικού ανταγωνισμού τόσο σε επίπεδο ευρωζώνης, όσο και σε επίπεδο γεωγραφικής περιοχής της χώρας.
Οι βασικοί άξονες των αλλαγών στη φορολογία των επιχειρήσεων είναι:
  • Προοδευτική (χρονικά) αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Φορολόγηση όλων των διανεμόμενων μερισμάτων, στην κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων.
  • Επανεξέταση των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας. Το μεγάλο διεθνές σκάνδαλο στις μέρες μας δεν είναι η διπλή φορολόγηση των κερδών, αλλά η διπλή αποφυγή φορολόγησης κερδών (η μη φορολόγηση κερδών δηλαδή σε καμία χώρα) και η φορολόγηση των κερδών που αποδίδονται στις μητρικές εταιρίες, με πολύ χαμηλούς συντελεστές.
  • Δραστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις συναλλαγές με εταιρίες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους (off shore εταιρίες) και σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Ο στόχος είναι η, με οικονομικούς όρους, απαγόρευση των συναλλαγών με εταιρίες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους και η αποκάλυψη και ο έλεγχος των εικονικών τριγωνικών συναλλαγών με εταιρίες που εδρεύουν σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
  • Δραστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και του ελεγκτικού έργου στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων (το διαρκές σκάνδαλο με υπερτιμολογήσεις εισαγωγών, υποτιμολογήσεις εξαγωγών, εικονικά έξοδα για royalties και άυλα πάγια στοιχεία, εικονικά έξοδα τόκων για αποπληρωμή εικονικών δανείων από εταιρίες του ίδιου ομίλου κτλ). Ο στόχος είναι η εφαρμογή κανόνων στις ενδοομιλικές συναλλαγές που θα είναι πρακτικοί και εφαρμόσιμοι, αποτελεσματικοί στην αποτροπή απόκρυψης κερδών, και επαληθεύσιμοι από τις ελεγκτικές διαδικασίες των φορολογικών αρχών.
  • Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, επενδύσεις μέσω Fast Track, κίνητρα επενδύσεων των αναπτυξιακών νόμων) και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.
  • Ειδικοί, αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές για τις Τράπεζες.
  • Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, ο οποίος έχει νομοθετηθεί πολλές φορές (ακόμη και με τον μνημονιακό νόμο 3845/2010), αλλά δεν ισχύει σήμερα!
  • Επιβολή αυξημένης φορολογίας, στα κέρδη επιχειρήσεων εκμετάλλευσης αεροδρομίων, γεφυρών, υποθαλάσσιων σηράγγων, δρόμων κλπ. Στις περιπτώσεις απόσβεσης του κόστους κατασκευής, η φορολογία στα κέρδη τους προσαυξάνεται.
  • Επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για την ναυτιλία καθώς και για την εκκλησιαστική περιουσία, στο πλαίσιο συγκροτημένου θεσμικού διαλόγου.
  • Επιβολή φόρου με ποσοστό 0,3% στην αξία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που διεξάγονται μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και στις οποίες (από την ημερομηνία αγοράς μέχρι την ημερομηνία πώλησης) μεσολαβεί μικρό χρονικό διάστημα.
  • Ειδική φορολογία σε επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικών κέντρων και πολυχώρων διασκέδασης, τα έσοδα της οποίας θα οδηγηθούν σε προγράμματα δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, σύστημα ελέγχου που θα αξιοποιεί τον τακτικό φορολογικό έλεγχο και τον έμμεσο αντικειμενικό προσδιορισμό του εισοδήματος.
ΣΤ. ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Ο χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα είναι έντονα αντίστροφα προοδευτικός. Ένας από του καθοριστικούς παράγοντες είναι η σχέση άμεσων-έμμεσων φόρων (44%-56% σήμερα) καθώς η αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην περίοδο του μνημονίου είναι χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Βεβαίως, παρά την τρομερή αύξηση της έμμεσης φορολογίας (αύξηση ΦΠΑ, φόροι σε πετρέλαιο, ποτά, τσιγάρα κλπ) η επίσης τρομερή αύξηση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα στην άμεση φορολογία, δημιουργεί παραπλανητική εικόνα, μειώνοντας το ποσοστό της έμμεσης φορολογίας από το 60%, πριν 2 χρόνια, σε 56% σήμερα.
Στόχος της πολιτικής μας είναι η αλλαγή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων, αφενός μέσω της ενίσχυσης των εσόδων από δίκαιους άμεσους φόρους, αφετέρου μέσω της μείωσης των έμμεσων φόρων. Αυτό μπορεί να γίνει με δραστικά μέτρα περιορισμού της άδικης έμμεσης φορολογίας, η οποία πλήττει κυρίως τα εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο και μέτρα καταπολέμησης της λαθρεμπορίας στα προϊόντα ειδικών φόρων (καύσιμα, καπνός, αλκοόλ)
Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε
  • Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 23%
  • Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής (ψωμί, γάλα, ζυμαρικά κλπ.), της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Ειδική φορολογία στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης – κατανάλωσης. Θέσπιση φόρου επιδεικτικής κατανάλωσης (σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες, αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης ή  αρχικής εμπορικής αξίας κλπ.)
Ζ. Φορολογικά κίνητρα, ειδικές φορολογίες, φοροαπαλλαγές
Το σύνολο των φοροαπαλλαγών, των φορολογικών κινήτρων και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (π.χ. εκκλησιαστική περιουσία, εφοπλιστές, βουλευτές κλπ) πρέπει να επανεξεταστούν ως προς τη σκοπιμότητά τους από μηδενική βάση. Απαιτείται επαναξιολόγηση όλων των φορολογικών – αναπτυξιακών κινήτρων που ισχύουν σήμερα. Καθιέρωση φορολογικών κινήτρων με σαφείς, διαφανείς, ελέγξιμες διαδικασίες και σαφή στοχοθεσία (ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας, αύξηση απασχόλησης, αειφόρος ανάπτυξη, κοινωνική και συνεταιριστική οικονομία, ενίσχυση κλάδων και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παράδοση, τον πολιτισμό και την πολιτιστική μας ταυτότητα κ.λπ.).

Η. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

1. Φόρος Μεγάλης Περιουσίας ο οποίος:
  • θα έχει υψηλά αφορολόγητα όρια για το σύνολο της περιουσίας (π.χ. 300.000 ευρώ ανά άτομο) ώστε να μη θιγεί η μικρή και η μεσαία περιουσία.
  • θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα
  • θα καταργεί τα σχετικά τέλη που ισχύουν σήμερα
  • θα φορολογεί την κατοχή της μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας
  • θα στοχεύει στη συλλογή εσόδων από την περιουσία, στο ύψος τουλάχιστον του μέσου όρου της Ε.Ε.
Με το Φόρο Μεγάλης Περιουσίας, (βάσει του περιουσιολογίου), θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κλπ., που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγησή τους εκεί).

2. Φόρος μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιάς, δωρεάς κλπ ο οποίος θα έχει επίσης υψηλά αφορολόγητα όρια, προοδευτική κλίμακα και θα στοχεύει στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες.
Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων (στις παρ. 1 και 2) θα χρησιμοποιηθούν αξίες, που δεν θα επιτρέπουν υποκειμενικές κρίσεις, δεν θα απέχουν από την πραγματικότητα (όπως οι σημερινές αντικειμενικές αξίες), και θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.
Στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων (Α’ κατοικίας) σαν αξία περιουσίας για τον δανειολήπτη, δεν περιλαμβάνεται το τμήμα εκείνο του δανείου το οποίο δεν έχει ακόμα εξοφληθεί. Το τμήμα αυτό, θεωρείται αξία για την αντίστοιχη φορολογία της τράπεζας.

Θ. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

  1. 1.                  ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ
Τονίζουμε ότι είναι σε γνώση μας το διεθνές φορολογικό πλαίσιο και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα (στο πλαίσιο της Ε.Ε, του ΟΟΣΑ κτλ). Αυτή ακριβώς η γνώση, είναι που μας δεσμεύει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αλλαγή των δυσμενών φορολογικών πολιτικών, που εφαρμόζονται συνέπεια αυτών των διεθνών συμβάσεων και να συγκρουστούμε με τα μέτρα που ευνοούν την διεθνοποιημένη φοροδιαφυγή και την μεταφορά κερδών, που ενώ παράγονται στην χώρα καταφεύγουν (με τη βοήθεια αυτών των διεθνών συμβάσεων) σε φορολογικούς παραδείσους.
Η σύλληψη της φοροδιαφυγής, λοιπόν, απαιτεί έναν συνδυασμό ενεργειών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών, ο έλεγχος των συναλλαγών με off shore εταιρείες, ο έλεγχος της κίνησης αδήλωτων κεφαλαίων, δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρως με ενέργειες, εντός ενός μόνο κράτους. Το διεθνές θεσμικό πλαίσιο σε αυτόν το τομέα, σκοπίμως, είναι πολύ αδύνατο. Τα δεδομένα πρόσφατης απάντησης του Ευρωκοινοβουλίου, αποκαλύπτουν ότι το Ελληνικό κράτος έχει αφήσει στο απυρόβλητο τις ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών εταιρειών, ενώ παραμένει θεατής στις διεργασίες που αυτή την περίοδο συμβαίνουν στην Ευρώπη στα θέματα της διεθνούς φοροδιαφυγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, εκτός των φορολογικών μέτρων που θα εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο, θα αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες, θα βρεθεί στην πρωτοπορία της Ευρώπης και θα αξιοποιήσει δραστικά την πρωτοφανή ομοφωνία που -ελέω οικονομικής κρίσης- δημιουργείται για αυτά τα θέματα. Είναι ένα πεδίο που μπορεί να δημιουργηθούν συμμαχίες και πολλά κόμματα και φορείς θα σταθούν αλληλέγγυοι σε αυτή την προσπάθεια.
Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, πρέπει να είναι άμεσες και οι ξεκάθαροι τελικοί στόχοι αυτών των  ενεργειών, δεν μπορεί παρά να είναι:
  • Όσον αφορά τις off shore εταιρείες, η απαγόρευσή τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο
  • Όσον αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών επιχειρήσεων, στόχος είναι η φορολόγηση των εταιρειών να αντιστοιχεί στα πραγματικά κέρδη που πραγματοποιούνται σε κάθε χώρα.
  • Η αποκάλυψη των μη δηλωθέντων εισοδημάτων σε φορολογικούς παραδείσους.
  1. 2.                  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ – ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ  ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, οφείλει να στηρίζεται σε σαφείς δομές και αξιόπιστες και διαφανείς διαδικασίες, όπως:
i.Η κατάργηση του φορολογικού απορρήτου για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της εφορίας και γνωστοποίηση όσων στοιχείων ζητούνται, εκτός από αυτά που αφορούν την ασφάλεια του πολίτη.
ii.Η παρακολούθηση και τεκμηρίωση των υποθέσεων που επιλέγονται για έλεγχο, των αποτελεσμάτων του ελέγχου, καθώς και της έκβασης της υπόθεσης, μέχρι αυτή να οριστικοποιηθεί με συμβιβασμό ή με δικαστική απόφαση.
iii.Η δημιουργία μόνιμου ηλεκτρονικού μητρώου φορολογικών ελεγκτών, στο οποίο θα καταγράφονται και θα παρακολουθούνται διαρκώς η πορεία και το αποτέλεσμα των υποθέσεων που ελέγχθηκαν ή ελέγχονται, η σύνθεση της υπηρεσιακής δομής των υπηρεσιών στις οποίες υπηρέτησε και υπηρετεί ο ελεγκτής, η σύνθεση της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν και ελέγχονται, καθώς και των οικονομικών υπευθύνων – λογιστών τους, ανά ελεγκτή.
iv.Η θέσπιση συγκεκριμένου πλαισίου με μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια για την αξιοκρατική επιλογή, προαγωγή, μετακίνηση, επιμόρφωση κ.λπ. του προσωπικού των εφοριών. Διασφάλιση αξιοκρατικών διαδικασιών ανέλιξης του προσωπικού, βάσει αυστηρών αντικειμενικών κριτηρίων (χρόνια προϋπηρεσίας, ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης, γραπτές εξετάσεις κλπ) χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας. Η αποκομματικοποίηση της διαδικασίας εξέλιξης του προσωπικού αποτελεί αναγκαίο συστατικό ενός αδιάφθορου συστήματος δημόσιας διοίκησης.
v.Η αναβάθμιση και διοικητική ανεξαρτησία των οικονομικών επιθεωρητών. Καθορισμός πρότυπων διαδικασιών με στόχο την ουσιαστική τους λειτουργία.
vi.Η ουσιαστική εφαρμογή του πόθεν έσχες για όσους εμπλέκονται στον καταλογισμό και την είσπραξη της φορολογητέας ύλης.
  1. 3.                  Ο ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

3.α. Τακτικός Έλεγχος.
Ι. Προτείνουμε ο τακτικός φορολογικός έλεγχος να είναι αποτέλεσμα τόσο τυχαίου δείγματος, όσο και δείγματος που θα καθορίζεται με βάση το αντικείμενο, την πορεία των οικονομικών στοιχείων των διαφόρων κλάδων και την χρήση αριθμοδεικτών. Καθιέρωση τακτικού, ετήσιου φορολογικού ελέγχου στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής καθώς και στις τράπεζες και στις χρηματιστηριακές εταιρίες. Ο συνδυασμός τακτικού ελέγχου και των έμμεσων τεχνικών προσδιορισμού του εισοδήματος, (με παράλληλη καθιέρωση πρότυπων σχεδίων ελεγκτικών διαδικασιών ανά κατηγορία και παραγωγικό κλάδο) θα εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα  των ελεγκτικών μηχανισμών. Προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση αυτού του εγχειρήματος είναι:
  Καθιέρωση της ηλεκτρονικής συναλλαγής, με ηλεκτρονική υπογραφή.
  Εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που σήμερα παρέχουν οι νέες τεχνολογίες με επέκταση των διασταυρώσεων και  εισροή όλων εκείνων των δεδομένων που θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ.
  Συνεχής επιμόρφωση των υπαλλήλων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του έργου που επιτελούν. Σήμερα η ελεγκτική διαδικασία βασίζεται στον εμπειρισμό και στη φιλοπατρία. Τα τερτίπια των πολυεθνικών, προκειμένου να φοροαποφύγουν και να φοροδιαφύγουν, χρήζουν  επιστημονικής και εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Οι ελεγκτές πρέπει να έχουν διαρκή στήριξη από ομάδα νομικών και να συνεργάζονται με, αντίστοιχες, υπηρεσίες του εξωτερικού. Η διατήρηση μιας βάσης δεδομένων –expert system– είναι απαραίτητη ώστε να διαχέονται οι πληροφορίες.
  Απλούστευση των διαδικασιών και υποχρέωση των Τραπεζών να απαντούν κατά προτεραιότητα στα αιτήματα των ελεγκτικών υπηρεσιών για παροχή στοιχείων.
ΙΙ. Η διαδικασία του ελέγχου πρέπει να αποτελεί μια τυποποιημένη διαδικασία βάσει προτύπων και άλλων στοιχείων που ο ελεγκτής θα έχει στη διάθεσή του. Σε αυτή την κατεύθυνση, μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μακροχρόνια εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν υιοθετήσει τέτοια συστήματα. Υποστήριξη της ελεγκτικής διαδικασίας από ομάδες  τεκμηρίωσης, που θα ενισχύουν το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών. Επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για ομοειδείς επιχειρήσεις
ΙΙΙ. Παράλληλα με τον τακτικό φορολογικό έλεγχο, πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν και τα άλλα είδη ελέγχου και οπωσδήποτε οι επανέλεγχοι κάθε μορφής.
IV. Να καθοριστεί πάγια διαδικασία καταγραφής, αξιολόγησης και τροποποίησης των εκπιπτόμενων δαπανών των επιχειρήσεων, σύνηθες πεδίο αυθαίρετων ελεγκτικών διαπιστώσεων και κάθε μορφής συναλλαγών.
VΝα καθιερωθούν διαδικασίες ελέγχου του ηλεκτρονικού εμπορίου.
VI. Η χρήση της πληροφορικής μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στη διαδικασία της διασταύρωσης στοιχείων και στην αυτόματη καταγραφή των ασυνεπειών που εμφανίζονται. Ο ελεγκτής πρέπει να διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα στοιχεία από τα αρχεία των φορολογικών υπηρεσιών και τα στατιστικά στοιχεία από ομοειδείς επιχειρήσεις για να μπορεί να οδηγηθεί σε σωστά συμπεράσματα. Αξιοποίηση κάθε πληροφορίας και δημιουργία φορολογικής εικόνας και προφίλ  που θα αξιοποιείται από τον έλεγχο.


3β. Προσωρινός Έλεγχος
Ι. Πρέπει να παραμείνει και να ενισχυθεί σαν ελεγκτική διαδικασία διότι μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, μέχρις ότου διενεργηθεί τακτικός φορολογικός έλεγχος ή όταν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις και στοιχεία για μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων.
ΙΙ. Πρέπει να δημιουργηθούν πρότυπα ελέγχου και αυτοματοποιημένες διαδικασίες που να μην επιτρέπουν διευκολύνσεις “ημετέρων”.
ΙΙΙ. Η επιλογή των ελεγχόμενων επιχειρήσεων να είναι αποτέλεσμα τυχαίου δείγματος και συγκεκριμένων αριθμοδεικτών ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε υποκειμενικές κρίσεις και μεθοδεύσεις.
3γ. Προληπτικός Έλεγχος.
Ι. Είναι αναγκαίος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα φορολογικής συνείδησης  και η ανεπάρκεια του φορολογικού μας συστήματος.
ΙΙ. Ο προληπτικός έλεγχος να ασκείται από συνεργεία του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των τελωνείων.
ΙΙΙ. Αντίγραφα των σημειωμάτων των αποτελεσμάτων του προληπτικού ελέγχου, να αποστέλλονται στην αρμόδια εφορία στην οποία οι παραβάτες θα πρέπει να εμφανιστούν σε εύλογο χρόνο και να αποδείξουν ότι, πλέον, εφαρμόζουν ορθά την νομοθεσία. Να παρακολουθούνται μάλιστα τα δύο επόμενα τρίμηνα ότι συνεχίζουν να λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο, με έλεγχο από το γραφείο και μόνο, για τις συγκεκριμένες παραβάσεις που είχαν εντοπιστεί. Για τις επιχειρήσεις που δεν εμφανίζονται ή δεν συμμορφώνονται να εκδίδεται άμεσα εντολή τακτικού ελέγχου.
ΙV. Για να υπάρχει μεγαλύτερη αντικειμενικότητα πρέπει να υπάρχει τυποποίηση των επαληθεύσεων που θα υποχρεούνται να κάνουν οι ελεγκτές.



Ι. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Οποιοδήποτε φορολογικό σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό χωρίς αξιόπιστο φορολογικό μηχανισμό και αξιόπιστες φορολογικές υπηρεσίες. Η δομή και η λειτουργία του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην Ελλάδα ήταν ένα τυπικό παράδειγμα λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Η υπαγωγή της φορολογικής διοίκησης στην εξυπηρέτηση των κομματικών και προσωπικών συμφερόντων, θεωρούνταν ΄΄εκ των ων ουκ άνευ΄΄’ σε μια χώρα που, έτσι και αλλιώς, η δημόσια διοίκηση αποτελούσε το λάφυρο του νικητή των εκλογών. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Υπουργοί Οικονομικών ήταν να αλλάζουν όλους τους διευθυντές και προϊσταμένους κεντρικών υπηρεσιών,

Ερώτηση 20 βουλευτών της Αριστεράς για τη συγχώνευση σχολείων στην Αττική


Με αφορμή την κοινή απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και του Αναπληρωτή Υπουργού
 Οικονομικών με την οποίαυποβιβάζονται, συγχωνεύονται και καταργούνται 240 δημοτικά σχολεία και 
νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα, οβουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Γιώργος Πάντζας κατέθεσε 
Ερώτηση την οποία συνυπογράφουν 20 ακόμη βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.
Όπως επισημαίνεται, το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε σε υποβιβασμούς, συγχωνεύσεις και καταργήσεις 
σχολείων ακόμη και στις περιπτώσεις που οι εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης ήταν 
αρνητικές. Αγνόησε τις σοβαρές επισημάνσεις ορισμένων Δημοτικών Συμβουλίων για την επικινδυνότητα του
 οδικού δικτύου σε δύσβατες περιοχές κατά τη χειμερινή περίοδο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των μαθητών. 
Επίσης αγνόησε, σχεδόν στο σύνολό τους, τις αιτιολογημένες προτάσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, 
τις εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων
 για ιδρύσεις και προαγωγές σχολείων.
Ωστόσο, η αποκορύφωση της αυθαιρεσίας των αποφάσεων του Υπουργείου είναι η παράτυπη κατάργηση
 11 Δημοτικών Σχολείων και 25 Νηπιαγωγείων στην περιοχή της Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές, 
χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως σχετική πρόταση από τους συναρμόδιους φορείς.

Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν όταν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ., πραγματοποίησαν 
λεπτομερή έλεγχο του συνόλου (1641 σελίδες) των προτάσεων, εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων 
των φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία, για τις μεταβολές Σχολικών Μονάδων έτους 2013 – 2014. 
Τα εν λόγω στοιχεία είχε αποστείλει το Υπουργείο στους Βουλευτές σε απάντηση της Αίτησης Κατάθεσης 
Εγγράφων με αριθμ. 812/8-4-2013.


Αναλυτικά η σχετική ερώτηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον 
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού:
Θέμα: «Υποβιβασμός, Συγχώνευση και Κατάργηση 240 Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»
Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πλήρως υποταγμένη στις εντολές της τρόικας, συνεχίζει 
ακάθεκτη τη βίαιη αποδόμηση όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης. Αρχικά προσπάθησε να διαλύσει
 την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σχέδιο «Αθηνά». Ακολούθησαν οι χιλιάδες πλασματικές υπεραριθμίες των
 εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα ξεριζωθούν από τα σπίτια τους και θα μετακινηθούν 
από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη, μετανάστες στην ίδια τους την πατρίδα. Σειρά έχουν οι υποβιβασμοί,
 οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις 240 σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μετά τις σαρωτικές, αυθαίρετες και παράτυπες συγχωνεύσεις και καταργήσεις 2000 περίπου Σχολικών 
Μονάδων από την κα Διαμαντοπούλου, υποβιβάζονται 34 Δημοτικά Σχολεία και 5 Νηπιαγωγεία, 
συγχωνεύονται 54 Δημοτικά Σχολεία και 26 Νηπιαγωγεία και καταργούνται 32 Δημοτικά Σχολεία και 89
 Νηπιαγωγεία, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών..
Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ., στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με την αριθμ. 812/8-4-2013
 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ζήτησαν και έλαβαν από τον Υπουργό Παιδείας το σύνολο των προτάσεων –
 εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων όλων των συναρμόδιων φορέων, όπως αυτοί ορίζονται από την κείμενη
 νομοθεσία (Δ/ντών Εκπαίδευσης, Περιφερειακών Δ/ντών Εκπαίδευσης και Δημοτικών Συμβουλίων) για τις 
μεταβολές Σχολικών Μονάδων έτους 2013 – 2014.
Από τον λεπτομερή έλεγχο των 1641 σελίδων που κατατέθηκαν στο Σώμα, σε συνδυασμό με την εν λόγω Κ.Υ.Α.,
 διαπιστώθηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας:
α) προχώρησε σε υποβιβασμούς, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Σχολικών Μονάδων ακόμη και στις
 περιπτώσεις που οι αρμόδιοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης είχαν εισηγηθεί αρνητικά,
β) δεν έλαβε υπόψη ούτε και τις επισημάνσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για το κακό οδικό δίκτυο των 
περιοχών τους που καθιστά επικίνδυνη τη μετακίνηση των μαθητών κατά τη χειμερινή περίοδο με 
τα χιόνια και τους παγετούς,
γ) αγνόησε τις αιτιολογημένες προτάσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και τις εισηγήσεις των 
Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης που αφορούσαν σε ιδρύσεις και προαγωγές σχολείων.
Αποκορύφωση της αυθαιρεσίας των αποφάσεων του Υπουργείου είναι η παράτυπη κατάργηση 11 Δημοτικών
 Σχολείων και 25 Νηπιαγωγείων στην περιοχή της Αττικής, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως σχετική 
πρόταση από τους συναρμόδιους φορείς.
Η κατάσταση που υπάρχει στο χώρο της εκπαίδευσης με την υποχρηματοδότηση, με την έλλειψη 
δυνατοτήτων κάλυψης λειτουργικών αναγκών, με τις εξαγγελίες εφεδρειών ή προσυνταξιοδοτικών σταδίων για
 τους εκπαιδευτικούς, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες προκειμένου να μπουν χορηγοί, επιχειρηματίες και επενδυτές 
στα σχολεία.
Είναι σαφές ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να εφαρμόσει στην Παιδεία μας το «Δόγμα
 του ΣΟΚ». Να επιβάλλει δηλαδή μια γενική ανατροπή, με νομοθετήματα και κανονιστικές αποφάσεις, που
 καταργούν θεσμούς, δομές και καθιερωμένες αξίες. Στόχος της είναι να σβηστούν οι επιστημονικές και θεσμικές
 παραδόσεις της χώρας και να φτιαχτούν από την αρχή. Κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα των αγορών.
Αυτό είναι το κυρίαρχο και μέρος αυτού είναι οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις των σχολείων.
Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων,
ερωτάται ο κ Υπουργός:
1.      Με ποιες προτάσεις και εισηγήσεις προχώρησε στην κατάργηση 11 δημοτικών σχολείων και 25
 νηπιαγωγείων στην περιοχή της Αττικής;
Παρακαλούμε να κατατεθούν στο σώμα οι σχετικές προτάσεις των Διευθυντών Π.Ε. Αττικής, 
η εισήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής και οι γνωμοδοτήσεις 
των Δημοτικών Συμβουλίων.
2.      Γιατί δεν έλαβε υπόψη τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, σύμφωνα με τις οποίες, από τις
 συγχωνεύσεις των σχολείων δεν μειώνεται το κόστος από τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών αλλά 
μετακυλίεται στη μεταφορά των μαθητών;
3.      Γιατί δεν έλαβε υπόψη τις επισημάνσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, που αφορούν στην επικινδυνότητα 
του οδικού δικτύου των περιοχών τους και στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες το χειμώνα, που δεν 
επιτρέπουν την ασφαλή μεταφορά των μαθητών;
4.      Γιατί απέρριψε τις αιτιολογημένες προτάσεις των συναρμόδιων φορέων που αφορούν στις ιδρύσεις
 και προαγωγές σχολείων;
5.      Θεωρεί ότι «η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η αξιοποίηση των υποδομών για
την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές της επικράτειας» 
επιτυγχάνεται μόνο με υποβάθμιση ή κατάργηση σχολείων και όχι με ίδρυση νέων και αναβάθμιση των ήδη
 λειτουργούντων;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Πάντζας
Τζένη Βαμβακά
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Γιάννης Αμανατίδης
Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη
Μαρία Κανελλοπούλου
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Θεανώ Φωτίου
Χαρά Καφαντάρη
Αφροδίτη Σταμπουλή
Μαρία Τριανταφύλλου
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Βασίλης Κυριακάκης
Γιάννης Σταθάς
Θανάσης Πετράκος
Παναγιώτα Δριτσέλη
Δημήτρης Γάκης
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Σταύρος Κοντονής
Ευγενία Ουζουνίδου
Μαρία Μπόλαρη