ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

«Το πιο σύντομο ανέκδοτο η εξάντληση της τετραετίας»


«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» λένε κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένοντας ότι «η κυβέρνηση έχει φάει τα ψωμιά της»
Πάγια θέση και προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής συνεργασία στη στήριξη και τη δημιουργία μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακύρωση του Μνημονίου και η αντικατάσταση από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγής και της οικονομίας και η επαναφορά της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας
Του Νίκου Σβέρκου
«Εκλογές εδώ και τώρα»! Αυτή η κατηγορηματική φράση ακούγεται επανειλημμένα από τα χείλη των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία συνεδρίασαν χτες με το βλέμμα στις εξελίξεις στην κυβερνητική κρίση. Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου ανέμεναν χτες με ενδιαφέρον ποια ακριβώς στάση θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ, εκτιμώντας ότι η σοβαρότατη κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο επήλθε για δυο λόγους.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια, που λόγω του σοκαριστικού «μαύρου» στην ΕΡΤ μετατράπηκε σε πολυήμερη μαζική κινητοποίηση στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, έφερε, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ρήγματα στην κυβέρνηση. «Η αυταρχική συμπεριφορά του Σαμαρά, εκτός του ότι έβγαλε στον δρόμο τους πολίτες, προκάλεσε και το αίσθημα της στελεχικής βάσης της ΔΗΜΑΡ» επισημαίνουν και προσθέτουν ότι «η ΕΡΤ ήταν το απρόβλεπτο «ατύχημα» για το Μαξίμου, που πίστευε ότι μπορεί να αγνοεί επιδεικτικά την κοινωνία και τους εταίρους της». «Στυμμένες λεμονόκουπες» χαρακτήρισε άλλωστε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας. Οπότε ο βίος της τρικομματικής κυβέρνησης «τραυματίστηκε» σοβαρά υπό το βάρος των εξελίξεων στην κοινωνία.
Ο δεύτερος λόγος αφορά, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, τη γενικότερη πορεία της κυβέρνησης. «Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος του Σαμαρά διαδραματίστηκε παράλληλα με την απόλυτη αποτυχία στην οικονομία» επισημαίνουν, ενώ εκτιμούν ότι «ο πρωθυπουργός τα έχει χαμένα, καθώς τα τεράστια προβλήματα στο κοινωνικό πεδίο τον έχουν αποδυναμώσει και στο Κοινοβούλιο». Ακόμα λοιπόν κι αν δεν «πέσει» η κυβέρνηση Σαμαρά και δεν διεξαχθούν εκλογές σε λίγες εβδομάδες, «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» λένε κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένοντας ότι «η κυβέρνηση έχει φάει τα ψωμιά της και η εξάντληση της τετραετίας είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο».
Προβλέψεις
Στο εννιαμελές συντονιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίαζε χτες, τα κορυφαία στελέχη επιχειρούσαν να προβλέψουν τη στάση της Αγίου Κωνσταντίνου και της Ιπποκράτους στο νέο κυβερνητικό τοπίο. «Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι θα ακολουθεί μια «α λα καρτ» τακτική» σημείωναν, προσθέτοντας παράλληλα ότι «αυτή η τακτική είναι επικίνδυνη για τον τόπο σε τελική ανάλυση, γιατί η νέα κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο και στόχους: το Μνημόνιο. Και δεν μπορεί να είναι και υπέρ και εναντίον». Οσον αφορά δε το ΠΑΣΟΚ και την επιλογή Βενιζέλου να παραμείνει στην κυβέρνηση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι πρόκειται για κίνηση πολιτικής επιβίωσης του άλλοτε κραταιού κόμματος. Σημείωναν δε ότι το νέο σχήμα «θα αποτελείται από τα δυο κόμματα που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση, που στήριξαν με μανία τα μνημόνια της λιτότητας και αναπαρήγαγαν τη φαυλοκρατία».
Στο ερώτημα πάντως για το τι ξημερώνει η επόμενη μέρα στις σχέσεις ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, τα ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνουν σχετικές εκτιμήσεις», προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές εξελίξεις και η στάση του κάθε κόμματος δεν επιτρέπουν ξαφνικούς έρωτες». Ξεκαθάριζαν δε ότι «πάγια θέση και προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής συνεργασία στη στήριξη και τη δημιουργία μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακύρωση του Μνημονίου και η αντικατάσταση από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγής και της οικονομίας και η επαναφορά της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς της οικονομία και της κοινωνίας». Και πρόσθεταν χαρακτηριστικά ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν έχει πάρει αποστάσεις από τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης».
Στην Κουμουνδούρου πάντως επαναλαμβάνουν ότι δεν θα καταθέσουν πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, καθώς φαίνεται ότι αυτή θα εξασφαλίσει τη «δεδηλωμένη», ενώ οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα συσπειρώσει το μνημονιακό μπλοκ, χωρίς να παράγει αξιόλογο πολιτικό αποτέλεσμα στην κοινωνία.
n.sverkos@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου