ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ η Χρυσή Αυγή

Με μια υβριστική ανακοίνωση για όλα τα ΜΜΕ πήρε θέση απέναντι στα όσα γίνονται στην ΕΡΤ τις τελευταίες ώρες η Χρυσή Αυγή.
ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Ε.Ρ.Τ. ανήκει θεωρητικά στον ελληνικό λαό, δε σέβεται όμως 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες που υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή, τους υβρίζει διαρκώς ως... "νεοναζί" και δεν δίνει ποτέ βήμα σε εκπροσώπους του κόμματός μας. Δυστυχώς, κανένα από τα διεφθαρμένα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν διαμαρτυρήθηκε γι' αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας, αντιθέτως το υποστήριξε. Τα ίδια και χειρότερα πράττουν και τα ιδιωτικά κανάλια των νταβατζήδων, των οποίων οι συχνότητες ανήκουν στον ελληνικό λαό και έχουν παραχωρηθεί παράνομα στους καναλάρχες. Εκδίδουμε το παρόν δελτίο Τύπου γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προβληθεί από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Και μετά αποκαλούν εμάς "ναζί και αντιδημοκράτες"...

ΕΡΤ: Έπεσε το σήμα, «ας έρθουν να μας βγάλουν», λένε οι εργαζόμενοι

ΕΡΤ: Έπεσε το σήμα, «ας έρθουν να μας βγάλουν», λένε οι εργαζόμενοι
Στις  11.12 το βράδυ σταμάτησε να εκπέμπει και το ψηφιακό σήμα όλων των καναλιών της ΕΡΤ ενώ λίγο αργότερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει  και διαδικτυακά. Είχε προηγηθεί από τις 10.30 η διακοπή των σημάτων αρχικά στα ραδιόφωνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και μετέπειτα και στο αναλογικό σήμα της ΝΕΤ, της ΕΤ1 και της ΕΤ3.
Σύμφωνα με πληροφορίες δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε επιχείρηση στον Υμηττό, όπου βρίσκεται ο κεντρικός πομπός της ΕΡΤ και έριξαν το σήμα. {Περικυκλωμένο από τα ΜΑΤ βρίσκεται και το κτίριο της ΕΡΤ στην οδό Μουρούζη, ενώ αστυνομική παρουσία υπάρχει και σε πολλούς περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ.
Την ίδια ώρα μέχρι αργά το βράδυ πολίτες κατέφθαναν πολίτες στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής , δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέσα στο ραδιομέγαρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ας έρθουν να μας βγάλουν». 

Κατω η ακροδεξιά Χούντα του Μνημονίου.Θα κατέβουν τα δικά τους χέρια, Όταν σηκώσουμε τις δικές μας Γροθιές.

Αιδώ και αρκετή ώρα έχουν ρήξη το σήμα της ΕΡΤ,  τα διάφορα ανδρείκελα του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Μνημονίου(αστυνομία-φασίστες)

Χιλιάδες κόσμου βρίσκονται οργισμένοι παρακολουθώντας το ξεγύμνωμα του φασιστικού καθεστώτος..

Οι ώρες είναι δυνατες πολύς κόσμος , όλοι είναι οργισμένοι.

 Το ολοκληρωτικό καθεστώς δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί ούτε πίσω απο τα ψεύτικα νούμερα των δημοσκοπήσεων, ούτε πίσω απο τις ναζιστικές χαιρετούρες των φασιστών και της αστυνομίας.

 Οι αρχηγοί είναι ανίσχυροι ... τα όπλα τους είναι γεμάτα και σημαδεύουν στην κοινωνία..

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

Του Θανάση Καρτερού
Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το κλείσιμο της ΕΡΤ
Αναδημοσίευση από το ormyliasos.org
Του Γ. Ανανδρανιστάκη, από την Αυγή
Ο Ηλίας Σιούτας που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη μιλά στο Κόκκινο για τα χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων
7πλή... επίτευξη στόχων από την τρικομματική κυβέρνηση
Το κύριο άρθρο της Αυγής
Του Γιάννη Τόλιου, διδάκτωρα οικονομικών επιστημών
Άρθρο του Νομπελίστα οικονομολόγου στη βελγική εφημερίδα De Standaard
Το Κόκκινο μεγαλώνει και εξαπλώνεται.
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τρικάλων σχετικά με την πτώση μετανάστη από τον 5ο όροφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων
Συνεδρίασε την Κυριακή η ΚΠΕ του Συνασπισμού καταλήγοντας στην πρόταση του ΣΥΝ για την πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ομόφωνα εκφράστηκε η πολιτική βούληση των μελών της να διατεθούν όλες οι δυνάμεις και τα μέλη του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την «παραδοχή του λάθους από τους δανειστές, τις ελληνικές θέσεις και την επικείμενη σύνοδος κορυφής», κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας.
Αλ. Τσίπρας προς Αντ. Σαμαρά: Επιμένετε στο success story που βύθισε την οικονομία; Θα αξιοποιήσετε τις παραδοχές του ΔΝΤ στη Σύνοδο Κορυφής;
Διαδήλωση αλληλεγγύης στον Μπ. Γιαϊλά καλεί η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατουμένους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, σήμερα Τρίτη, 11 Ιουνίου, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στην πορεία καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με πρόσφατη ανακοίνωσή του στηλιτεύει την ένοχη κυβερνητική σιωπή
Συνεχίζονται για 10η ημέρα οι λαϊκές κινητοποιήσεις παρά την άγρια καταστολή - σε αντιδιαδηλώσεις καλεί τους οπαδούς του ο Ερντογάν που προανήγγειλε συνάντηση με κάποιους από τους διαδηλωτές την Τετάρτη
Tο Σάββατο 8/6 ήταν μέρα κινητοποιήσεων. Μετά τη λήξη των εργασιών του Alter Summit, ξεκίνησε η ευρωπαϊκή διαδήλωση στην Αθήνα, με κεντρικό σύνθημα «αντίσταση στα μέτρα λιτότητας και τη φασιστική απειλή». Στο Σύνταγμα, όπου ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση αλληλεγγύης στην τούρκικη εξέγερση, το #occupyfear, συνάντησε την παρέλαση του GayPride.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις στην Τουρκία στην πλατεία Συντάγματος - Βασικό σύνθημα της κινητοποίησης #occupyfear - Οι πορείες του Alter Summit και του Athens Pride συναντήθηκαν με τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα
Ίσως σημαντικότερο απ'όλα τα προηγούμενα χρόνια, το Φεστιβάλ ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8/6
Φωτογραφίες, βίντεο και στιγμιότυπα από την την Εναλλακτική Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κινημάτων που ξεκίνησε την Παρασκευή, στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ και ολοκληρώθηκε το Σάββατο με την ευρωπαϊκή διαδήλωση στην Αθήνα, με κεντρικό σύνθημα «αντίσταση στα μέτρα λιτότητας και τη φασιστική απειλή»
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως της τρικομματικής συγκυβερνήσεως απέστειλε χθες, 6/6, αιφνιδιαστικά, σχέδιο Προεδρικού Διαταγματος (ώστε να αποφύγει την κατάθεση νόμου στη Βουλή και τη σχετική, ενοχλητική διαδικασία) με το οποίο ο εκάστοτε αστυνομικός διευθυντής θα αποφασίζει αν μια ...«συνάθροιση» είναι πολύ μικρή για τη σημασία της συγκεκριμένης οδού στην οποία διεξάγεται - και ανάλογα θα την απαγορεύει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την τριπλή σημαία του προχωρά στο Ιδρυτικό του Συνέδριο

ΧΡΟΝΙΚΑ: άποψη- ΣΥΡΙΖΑ, με τον λαό ή με τον ...Πρετεντέρη;

ΧΡΟΝΙΚΑ: άποψη- ΣΥΡΙΖΑ, με τον λαό ή με τον ...Πρετεντέρη;: Παρατηρώ τις τελευταίες μέρες μια επικοινωνιακή επίθεση του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την δημοσκόπηση της ΜRB που τον φέρνει...


άποψη- ΣΥΡΙΖΑ, με τον λαό ή με τον ...Πρετεντέρη;

Παρατηρώ τις τελευταίες μέρες μια επικοινωνιακή επίθεση του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την δημοσκόπηση της ΜRB που τον φέρνει πίσω από τη ΝΔ με δυο μονάδες στην πρόθεση ψήφου και αρκετά πίσω στην παράσταση νίκης. Βλέπεις όλους τους καθεστωτικούς δημοσιογράφους να μην μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους από την εξέλιξη αυτή και να συνεχίζουν με...

 μεγαλύτερο μένος υποκρινόμενοι τους αντικειμενικούς να ρωτούν τους εκπροσώπους του κόμματος "τί φταίει και έχετε κολλήσει δημοσκοπικά;", "μήπως φταίει ότι δεν έχετε ξεκάθαρο πολιτικό λόγο;" , "μήπως φταίνε οι συνιστώσες;".


Είναι φανερό ότι το σύστημα τρέμει σε μια άτακτη κυβερνητική αλλαγή πριν ακόμα καταφέρει να ελέγξει τον ΣΥΡΙΖΑ απολύτως. Το επιχειρεί χωρίς να κρύβεται και αφού βρίσκει εύφορο έδαφος από την ηγεσία του κόμματος που δείχνει παραζαλισμένη και στριμωγμένη συνεχίζει να πιέζει ώστε να προκύψει ένας "στρόγγυλος" πολιτικός λόγος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακίνδυνος στην ουσία και συνεπώς αποδεκτός από το σύστημα αφού δεν θα κινδυνεύει.

Το "μπαλάκι" πλέον είναι στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ που εν όψει του συνεδρίου του έχει να αποφασίσει με διλημματικό τρόπο σε κομβικά ζητήματα.

-Θα συνεχίσει να είναι ένα αριστερό, ριζοσπαστικό κόμμα που θέλει να ανατρέψει τον καπιταλισμό και να φέρει τον σοσιαλισμό στη χώρα μας;

-Θα συνεχίσει να παλεύει στο δρόμο, μαζί με τα Κινήματα ή θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο στην κοινοβουλευτική δράση που σημαίνει ότι θα μετατραπεί πλήρως σε ακόμα ένα γραφειοκρατικό και αποστεωμένο κόμμα που τυπικά θα αυτοκαθορίζεται ως "αριστερό" χωρίς όμως καμιά δυνατότητα παρέμβασης και πολύ περισσότερο ανατροπής αφού δεν θα έχει ως υποστηρικτή της πολιτικής του τον λαό;

Τα παραπάνω ερωτήματα είναι προφανές ότι είναι δύσκολο να απαντηθούν. Εσκεμμένα δεν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύει ότι θα μειωθεί η εκλογική του δύναμη γιατί θα "τρομάξουν οι νοικοκυραίοι". Όμως, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχτηκε από το 4% στο 27% το οφείλει ακριβώς στον ριζοσπαστικό του λόγο, στην καταγγελία του μνημονίου και στην δέσμευσή του ότι θα επανακρατικοποιήσει την δημόσια περιουσία που έχει ξεπουληθεί και ότι θα προστατέψει τα εργατικά δικαιώματα και βέβαια, θα αποκαταστήσει τις απώλειες του εισοδήματος που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι. Ποιος αλήθεια ξέχασε το σύνθημα "καμιά θυσία για το ευρώ"...

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατοπιστεί προς το κέντρο και την λεγόμενη σοσιαλδημοκρατία είναι γεγονός. Το ότι έχει χάσει μεγάλο τμήμα της ριζοσπαστικότητάς του αποτυπώνεται στις απώλειες που έχει στους ψηφοφόρους του του Ιουνίου που σε ποσοστό 5% οδεύουν στην κάλπη της συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Τούτο σημαίνει ότι πλέον δεν ικανοποιούνται από τον στρογγυλεμένο πολιτικό λόγο του κόμματος και αναζητούν αλλού καταφύγιο. Αποδεικνύει αυτό το εύρημα ότι το εκλογικό σώμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για να γίνει Κυβέρνηση είναι τόσο ευμετάβλητο, τόσο απολίτικο, τόσο ρευστό που αν διαπιστώσει ότι η ανάθεση δια της ψήφου δεν του βγει τότε πολύ εύκολα θα στραφεί εναντίον του.

Συμπερασματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ξεκίνησε με ριζοσπαστικό λόγο, έστω και ανολοκληρώτο, πέτυχε ένα τεράστιο εκλογικό άλμα. Η δεξιά μετατόπιση των τελευταίων μηνών τον οδηγεί σε καθήλωση. Το σύστημα πιέζει να τον ελέγξει και χειραγωγεί την κοινή γνώμη με τα καθεστωτικά κανάλια. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η επάνοδός του στον ριζοσπαστισμό, στον ανατρεπτικό λόγο που ίσως "σκιάξει" τους νοικοκυραίους αλλά θα εγκολπώσει όλους τους εξαθλιωμένους που αυξάνονται ραγδαία και πλέον δίνουν πλειοψηφία.

Με τον εξαθλιωμένο λαό ή με τον Πρετεντέρη λοιπόν;

ΠΡΕΖΑ TV ©: NEW YORK TIMES-ΣΑΛΛΑΣ: ΈΝΑΣ ΠΑΝΟΥΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ Φ...

ΠΡΕΖΑ TV ©: NEW YORK TIMES-ΣΑΛΛΑΣ: ΈΝΑΣ ΠΑΝΟΥΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ Φ...: «Ένας πανούργος τραπεζίτης φτάνει στην κορυφή» τιτλοφορείται ρεπορτάζ των «New York Times» που αφορά τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχ...Ένας πανούργος τραπεζίτης φτάνει στην κορυφή» τιτλοφορείται ρεπορτάζ των «New York Times» που αφορά τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα. Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα σκιαγραφεί το προφίλ του τραπεζίτη, εστιάζοντας σε σκοτεινές πτυχές της δραστηριότητάς της τράπεζάς του, η οποία σε λιγότερο από ένα χρόνο κατάφερε να διπλασιάσει το μέγεθός της και να γίνει ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της χώρας. Ο δημοσιογράφος Λάντον Τόμας κάνει μνεία υποθέσεων στις οποίες έχει αναφερθεί επανειλημμένως και το HOT DOC, όπως η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τα δάνεια της οικογένειας Σάλλα, καθώς και η σχέση Πειραιώς-MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, αλλά και με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Διαβάστε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του ρεπορτάζ


«Η αγορά των ελληνικών υποκαταστημάτων της Λαϊκής από την Πειραιώς έθεσε τον κ. Σάλλα επικεφαλής της τράπεζας η οποία ένα μήνα νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει επισφαλή δάνεια που είχαν πάρει οι οφσόρ της οικογένειάς του.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Μιχάλης Σάλλας, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, είχε ένα όνειρο, να κάνει την τράπεζά του πολύ μεγάλη για να αποτύχει. Τώρα, όμως, που κατάφερε να μετατρέψει την τράπεζά του στη μεγαλύτερη της Ελλάδας, διασφαλίζοντας πως η Πειραιώς θα μπορέσει να διασωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σάλλας ρισκάρει κάποιες από τις κινήσεις που έκανε στην πορεία του να τον στοιχειώσουν. Ανάμεσά τους κι ο δανεισμός περισσότερων από 100 εκατομμύρια ευρώ από φίλο τραπεζίτη (σημ. το ρεπορτάζ εννοεί τη Λαϊκή Τράπεζα του ομίλου MIG εκείνη την εποχή), προκειμένου να ανεβούν οι μετοχές της τράπεζάς του, καθώς και τα επισφαλή δάνεια σε ανθρώπους κι οντότητες με δεσμούς με την Πειραιώς.

Οι εντεταλμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα ενδεχομένως να αντιληφθούν πως ακόμα και υπό διεθνή εποπτεία θα είναι δύσκολο να αλλάξει την ασύδοτη επιχειρηματική κουλτούρα η του ελληνικού οικονομικού συστήματος. Η ταχύτατη άνοδος του κ. Σάλλα είναι ένα καλό παράδειγμα. Ένας σκληρός, χαρισματικός τραπεζίτης, ο οποίος απόκτησε τον έλεγχο της Πειραιώς το 1991 και τη μεγέθυνε μέσα από περισσότερες από 15 συγχωνεύσεις κι εξαγορές of more than 15 mergers and acquisitions, έφτασε στην κορυφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το Μάρτιο όταν κεφαλαιοποίησε την καταστροφή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αγοράζοντας τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται πως πρέπει να απονεμηθούν έπαινοι στον κ. Σάλλα για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και τη μεγάλη του όρεξη να αναλαμβάνει ρίσκα. Διακρίνοντας μια ευκαιρία να «επανεφεύρει» την τράπεζά του, πήρε κεφάλι σε σχέση με τους πιο αρτηριοσκληρωτικούς ανταγωνιστές του. «Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να λειτουργήσει ως καπετάνιος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» υποστηρίζει ο Τζον Ρήγας, ελληνοαμερικανός διαχειριστής fund και πελάτης τράπεζας η οποία είναι ιδιοκτήτης επενδυτικής εταιρίας με έδρα στην Αθήνα, στην οποία η Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν πως ο κ. Σάλλας έχει ξεπεράσει τα όρια και πως θα πρέπει να ελεγχθούν καλύτερα οι κινήσεις του στο λασπώδη κόσμο της ελληνικής οικονομίας, όπου τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών διαπλέκονται. «Η Πειραιώς έχει χρησιμοποιήσει εδώ και πολύ καιρό προβληματικές πρακτικές οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν», είπε ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής στο UCL του Λονδίνου. «Αυτό που με απασχολεί είναι πως η Πειραιώς έγινε η κορυφαία τράπεζα στην Ελλάδα όχι γιατί βελτίωσε τις πρακτικές της, αλλά γιατί το παλιό καθεστώς απλώς προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, κι αυτό είναι σημάδι νοσηρότητας κι όχι υγείας». Ο Άνθιμος Θωμόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, είπε πως όλες οι πτυχές των δραστηριοτήτων της τράπεζας έχουν διερευνηθεί εξονυχιστικώς από ανεξάρτητους ελεγκτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς να έχει βρεθεί κάτι μεμπτό.
Με πτυχίο στα οικονομικά, ο 62χρονος κ. Σάλλας έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα απασχολούμενος για τον Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80. Από τότε που ανάλαβε την Πειραιώς η επιρροή του συνέχισε να επεκτείνεται. Έχει στενές σχέσεις με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος ήταν μέχρι το 2008 αντιπρόεδρος της Πειραιώς, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους στα ελληνικά μίντια.

Η Ευρώπη έκανε «φύλλο και φτερό» τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, εστιάζοντας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, σε δάνεια σε οντότητες με τις οποίες οι τράπεζες μπορεί να έχουν οικονομικά συμφέροντα, και τις έβγαλε καθαρές. Ωστόσο, όσον αφορά την Πειραιώς αυτό το συμπέρασμα συγκρούεται με το αντίστοιχο στο οποίο κατάληξαν οι ελεγκτές στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, οι οποίοι ανακάλυψαν δάνεια 113.000.000 ευρώ 113 million σε τρεις οφσόρ εταιρίες, οι οποίες ελέγχονταν από τον κ. Σάλλα και τα παιδιά του Γιώργο και Μυρτώ. Σύμφωνα με τον έλεγχο που πραγματοποίησε η νέα διοίκηση της Λαϊκής, αντίγραφά του οποίου έγιναν προσβάσιμα στους «New York Times», αυτά τα δάνεια αξιοποιήθηκαν στην αγορά μετοχών της Πειραιώς στην ανοιχτή αγορά και να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2011. Παρόλα τα αιτήματα της Λαϊκής, σύμφωνα με τους ελεγκτές, ο κ. Σάλλας δεν ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις μολονότι οι μετοχές έχαναν συνεχώς την αξία τους. Στο τέλος το χρέος, όπως υπολογίζεται από το κενό που προκύπτει από το ύψος του δανείου και το κεφάλαιο της Πειραιώς που το κάλυπτε, έφτασε τα 107.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τον έλεγχο. Σε αναφορά της PricewaterhouseCoopers, η Λαϊκή συμβουλεύτηκε να βάλει στην άκρη 93.000.000 ευρώ προκειμένου να είναι εξασφαλισμένη απέναντι στα δάνεια της οικογένειας Σάλλα.

Τον προηγούμενο μήνα, σε επιστολή της προς την κυπριακή Βουλή, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου υποστήριξε πως είχε προειδοποιήσει από το 2011 πως τα συγκεκριμένα δάνεια χρειάζονταν καλύτερες εγγυήσεις. Στα μέσα Φεβρουαρίου, μόλις ένα μήνα πριν αγοραστεί η τράπεζα από την Πειραιώς, τα δάνεια μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Επισφαλειών της Λαϊκής. Οι ελεγκτές, μάλιστα, διαπίστωσαν μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του πρώην προέδρου της Λαϊκής, Ανδρέα Βγενόπουλο και τον κ. Σάλλα. Οι ελεγκτές εξέτασαν και τα μετατρέψιμα ομόλογα που είχε εκδώσει η MIG το Μάρτιο του 2010, όπου διαπίστωσαν ότι από τα 252.000.000 ευρώ που συγκέντρωσε, μόνο τα 25.000.000 ευρώ προέκυψαν από εξωτερικούς επενδυτές. Τα υπόλοιπα προήλθαν είτε από επιχειρηματικές οντότητες που συνδέονταν με τον κ. Βγενόπουλο είτε με την Πειραιώς.

Διαβάστε το ρεπορτάζ στα αγγλικά 
http://mobile.nytimes.com/2013/06/11/business/global/a-wily-banker-reaches-the-top-in-greece.html

http://www.koutipandoras.gr/37749/new-york-times-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BA-%CF%83%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%82.html

ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2013

ΠΡΕΖΑ TV ©: NEW YORK TIMES-ΣΑΛΛΑΣ: ΈΝΑΣ ΠΑΝΟΥΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ Φ...

ΠΡΕΖΑ TV ©: NEW YORK TIMES-ΣΑΛΛΑΣ: ΈΝΑΣ ΠΑΝΟΥΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ Φ...: «Ένας πανούργος τραπεζίτης φτάνει στην κορυφή» τιτλοφορείται ρεπορτάζ των «New York Times» που αφορά τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχ...Ένας πανούργος τραπεζίτης φτάνει στην κορυφή» τιτλοφορείται ρεπορτάζ των «New York Times» που αφορά τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα. Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα σκιαγραφεί το προφίλ του τραπεζίτη, εστιάζοντας σε σκοτεινές πτυχές της δραστηριότητάς της τράπεζάς του, η οποία σε λιγότερο από ένα χρόνο κατάφερε να διπλασιάσει το μέγεθός της και να γίνει ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της χώρας. Ο δημοσιογράφος Λάντον Τόμας κάνει μνεία υποθέσεων στις οποίες έχει αναφερθεί επανειλημμένως και το HOT DOC, όπως η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τα δάνεια της οικογένειας Σάλλα, καθώς και η σχέση Πειραιώς-MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, αλλά και με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Διαβάστε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του ρεπορτάζ


«Η αγορά των ελληνικών υποκαταστημάτων της Λαϊκής από την Πειραιώς έθεσε τον κ. Σάλλα επικεφαλής της τράπεζας η οποία ένα μήνα νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει επισφαλή δάνεια που είχαν πάρει οι οφσόρ της οικογένειάς του.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Μιχάλης Σάλλας, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, είχε ένα όνειρο, να κάνει την τράπεζά του πολύ μεγάλη για να αποτύχει. Τώρα, όμως, που κατάφερε να μετατρέψει την τράπεζά του στη μεγαλύτερη της Ελλάδας, διασφαλίζοντας πως η Πειραιώς θα μπορέσει να διασωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σάλλας ρισκάρει κάποιες από τις κινήσεις που έκανε στην πορεία του να τον στοιχειώσουν. Ανάμεσά τους κι ο δανεισμός περισσότερων από 100 εκατομμύρια ευρώ από φίλο τραπεζίτη (σημ. το ρεπορτάζ εννοεί τη Λαϊκή Τράπεζα του ομίλου MIG εκείνη την εποχή), προκειμένου να ανεβούν οι μετοχές της τράπεζάς του, καθώς και τα επισφαλή δάνεια σε ανθρώπους κι οντότητες με δεσμούς με την Πειραιώς.

Οι εντεταλμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα ενδεχομένως να αντιληφθούν πως ακόμα και υπό διεθνή εποπτεία θα είναι δύσκολο να αλλάξει την ασύδοτη επιχειρηματική κουλτούρα η του ελληνικού οικονομικού συστήματος. Η ταχύτατη άνοδος του κ. Σάλλα είναι ένα καλό παράδειγμα. Ένας σκληρός, χαρισματικός τραπεζίτης, ο οποίος απόκτησε τον έλεγχο της Πειραιώς το 1991 και τη μεγέθυνε μέσα από περισσότερες από 15 συγχωνεύσεις κι εξαγορές of more than 15 mergers and acquisitions, έφτασε στην κορυφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το Μάρτιο όταν κεφαλαιοποίησε την καταστροφή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αγοράζοντας τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται πως πρέπει να απονεμηθούν έπαινοι στον κ. Σάλλα για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και τη μεγάλη του όρεξη να αναλαμβάνει ρίσκα. Διακρίνοντας μια ευκαιρία να «επανεφεύρει» την τράπεζά του, πήρε κεφάλι σε σχέση με τους πιο αρτηριοσκληρωτικούς ανταγωνιστές του. «Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να λειτουργήσει ως καπετάνιος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» υποστηρίζει ο Τζον Ρήγας, ελληνοαμερικανός διαχειριστής fund και πελάτης τράπεζας η οποία είναι ιδιοκτήτης επενδυτικής εταιρίας με έδρα στην Αθήνα, στην οποία η Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν πως ο κ. Σάλλας έχει ξεπεράσει τα όρια και πως θα πρέπει να ελεγχθούν καλύτερα οι κινήσεις του στο λασπώδη κόσμο της ελληνικής οικονομίας, όπου τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών διαπλέκονται. «Η Πειραιώς έχει χρησιμοποιήσει εδώ και πολύ καιρό προβληματικές πρακτικές οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν», είπε ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής στο UCL του Λονδίνου. «Αυτό που με απασχολεί είναι πως η Πειραιώς έγινε η κορυφαία τράπεζα στην Ελλάδα όχι γιατί βελτίωσε τις πρακτικές της, αλλά γιατί το παλιό καθεστώς απλώς προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, κι αυτό είναι σημάδι νοσηρότητας κι όχι υγείας». Ο Άνθιμος Θωμόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, είπε πως όλες οι πτυχές των δραστηριοτήτων της τράπεζας έχουν διερευνηθεί εξονυχιστικώς από ανεξάρτητους ελεγκτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς να έχει βρεθεί κάτι μεμπτό.
Με πτυχίο στα οικονομικά, ο 62χρονος κ. Σάλλας έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα απασχολούμενος για τον Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80. Από τότε που ανάλαβε την Πειραιώς η επιρροή του συνέχισε να επεκτείνεται. Έχει στενές σχέσεις με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος ήταν μέχρι το 2008 αντιπρόεδρος της Πειραιώς, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους στα ελληνικά μίντια.

Η Ευρώπη έκανε «φύλλο και φτερό» τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, εστιάζοντας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, σε δάνεια σε οντότητες με τις οποίες οι τράπεζες μπορεί να έχουν οικονομικά συμφέροντα, και τις έβγαλε καθαρές. Ωστόσο, όσον αφορά την Πειραιώς αυτό το συμπέρασμα συγκρούεται με το αντίστοιχο στο οποίο κατάληξαν οι ελεγκτές στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, οι οποίοι ανακάλυψαν δάνεια 113.000.000 ευρώ 113 million σε τρεις οφσόρ εταιρίες, οι οποίες ελέγχονταν από τον κ. Σάλλα και τα παιδιά του Γιώργο και Μυρτώ. Σύμφωνα με τον έλεγχο που πραγματοποίησε η νέα διοίκηση της Λαϊκής, αντίγραφά του οποίου έγιναν προσβάσιμα στους «New York Times», αυτά τα δάνεια αξιοποιήθηκαν στην αγορά μετοχών της Πειραιώς στην ανοιχτή αγορά και να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2011. Παρόλα τα αιτήματα της Λαϊκής, σύμφωνα με τους ελεγκτές, ο κ. Σάλλας δεν ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις μολονότι οι μετοχές έχαναν συνεχώς την αξία τους. Στο τέλος το χρέος, όπως υπολογίζεται από το κενό που προκύπτει από το ύψος του δανείου και το κεφάλαιο της Πειραιώς που το κάλυπτε, έφτασε τα 107.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τον έλεγχο. Σε αναφορά της PricewaterhouseCoopers, η Λαϊκή συμβουλεύτηκε να βάλει στην άκρη 93.000.000 ευρώ προκειμένου να είναι εξασφαλισμένη απέναντι στα δάνεια της οικογένειας Σάλλα.

Τον προηγούμενο μήνα, σε επιστολή της προς την κυπριακή Βουλή, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου υποστήριξε πως είχε προειδοποιήσει από το 2011 πως τα συγκεκριμένα δάνεια χρειάζονταν καλύτερες εγγυήσεις. Στα μέσα Φεβρουαρίου, μόλις ένα μήνα πριν αγοραστεί η τράπεζα από την Πειραιώς, τα δάνεια μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Επισφαλειών της Λαϊκής. Οι ελεγκτές, μάλιστα, διαπίστωσαν μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του πρώην προέδρου της Λαϊκής, Ανδρέα Βγενόπουλο και τον κ. Σάλλα. Οι ελεγκτές εξέτασαν και τα μετατρέψιμα ομόλογα που είχε εκδώσει η MIG το Μάρτιο του 2010, όπου διαπίστωσαν ότι από τα 252.000.000 ευρώ που συγκέντρωσε, μόνο τα 25.000.000 ευρώ προέκυψαν από εξωτερικούς επενδυτές. Τα υπόλοιπα προήλθαν είτε από επιχειρηματικές οντότητες που συνδέονταν με τον κ. Βγενόπουλο είτε με την Πειραιώς.

Διαβάστε το ρεπορτάζ στα αγγλικά 
http://mobile.nytimes.com/2013/06/11/business/global/a-wily-banker-reaches-the-top-in-greece.html

http://www.koutipandoras.gr/37749/new-york-times-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BA-%CF%83%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%82.html

ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2013

ΠΡΕΖΑ TV ©: ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ – ...

ΠΡΕΖΑ TV ©: ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ – ...: Διαδηλωτές αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον Γιώργο Παπανδρέου να μιλήσει σε συνέδριο του TEDGlobal στο Εδιμβούργο έχουν συγκεντρωθεί ήδ...
Διαδηλωτές αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον Γιώργο Παπανδρέου να μιλήσει σε συνέδριο του TEDGlobal στο Εδιμβούργο έχουν συγκεντρωθεί ήδη με πανό και πλακάτ έξω από το κτίριο της εκδήλωσης, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να τους κρατήσει σε απόσταση.
Πολλοί είναι αυτοί που ανεβάζουν φωτογραφίες στο twitter από το σημείο, ενώ έχει δημιουργηθεί και ειδικό hashtag. Στο πανό που βλέπουμε τον αποκαλούν διάδοχο της Θάτσερ και κάθαρμα...Θυμίζουμε ότι υπήρξε και συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να μην μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο συνέδριο. O Γιώργος Παπανδρέου θα συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρία με τίτλο «Στιγμές αλήθειας» ως ένας ηγέτης ο οποίος «αντλεί μαθήματα από την ελληνική κρίση χρέους και βοηθά την πλοήγηση της ΕΕ μέσα σε δύσκολα νερά».

O πρώην Πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στο βήμα του συνεδρίου. Παριστάμενοι τουϊτάρουν ότι μιλά με ταπεινότητα για την ανάγκη αν δημιουργηθεί μια «Ευρώπη για τους ανθρώπους», ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για μια πραγματικά γεμάτη πάθος ομιλία για τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές περιορίζουν την ελευθερία των πολιτών.



Πηγή: Μπλοκάρουν την ομιλία Παπανδρέου στο Εδιμβούργο – Αστυνομικές δυνάμεις, ένταση, πανό [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/110024#ixzz2VuMkRn8O
ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2013

ΠΡΕΖΑ TV ©: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ-ΣΥΓΚ...

ΠΡΕΖΑ TV ©: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ-ΣΥΓΚ...: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ...ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ Τ...
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ...ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!!!
-Ο ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-
Δημοσιεύτηκε την Τρίτη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, γεγονός που εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για προσωρινό λουκέτο στην ΕΡΤ.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πραγματοποιούν γενική συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από την Τετάρτη η ροή του προγράμματος περνά στα χέρια των εργαζομένων.

Αντιδράσεις κομμάτων
Το θέμα της δημοσίευσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ενώ σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σκουρλέτης δήλωσε:
«Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης. Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού.


» Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης. Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για το λαό. Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους.»

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2013

ΠΡΕΖΑ TV ©: ΜΕ ΠΡΑΛΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ,ΘΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΤΟΥ...

ΠΡΕΖΑ TV ©: ΜΕ ΠΡΑΛΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ,ΘΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΤΟΥ...: Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις στο προσωπικό των δημοσίων εταιρειών και των οργανισμών, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομέν...
Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις στο προσωπικό των δημοσίων εταιρειών και των οργανισμών, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η νομική ρύθμιση, η οποία κατά το Σύνταγμα πρέπει να κυρωθεί νομοθετικά προκειμένου να έχει ισχύ, τροποποιεί τον νόμο περί ΔΕΚΟ (Ν.3429/2005) σε σχέση με το υφιστάμενο προσωπικό των εταιριών του δημοσίου.

Σημειωτέον ότι ο νόμος περί ΔΕΚΟ περιλαμβάνει ανώνυμες εταιρείες, όπου το δημόσιο έχει αποφασιστική επιρροή (50%), ανώνυμες εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με τις εν λόγω εισηγμένες και ανώνυμες εταιρείες ως προς τις οποίες έχει αποφασιστεί η έναρξη διαδικασιών αποκρατικοποίησης.


Ειδικότερα, ο υφιστάμενος νόμος περί ΔΕΚΟ (άρθρο 14) αναφέρει:

«Οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, που εμφανίζουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα ή επιχορηγούνται από το Δημόσιο με στόχο την εξυγίανσή τους υποχρεούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοποίηση του προσωπικού τους καταρτίζοντας, όπου χρειάζεται, νέους κανονισμούς προσωπικού και οργανογράμματα, καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσής του».

«Ιδιαίτερα για τους γενικούς κανονισμούς προσωπικού των επιχειρήσεων και για ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται ύστερα από διαπραγματεύσεις των δύο μερών (επιχείρησης και εργαζομένων) με τη διαδικασία της υπογραφής συλλογικής σύμβασης με την πιο αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης» σημειώνεται.

Το νέο άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προσθέτει τα εξής:

Σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, σημειώνεται στην ΠΝΠ, «καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». 

«Σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμισης των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια» αναφέρεται στο νέο άρθρο.

Μάλιστα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, «καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα», επισημαίνεται.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2013

Δεχόμαστε επίθεση!

Δεχόμαστε επίθεση!
Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας από τον ξένο τύπο, αφού ο Economist δημοσιεύει άρθρο στο οποίο αναφέρεται πως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, οι τουρίστες έχουν μειωθεί -από αεροδρόμιο έγινε αραιοδρόμιο- και οι ξένες αεροπορικές εταιρείες το εγκαταλείπουν, ενώ ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει πως «οι ζητιάνοι (οι Έλληνες δηλαδή) δεν μπορούν να επιλέγουν».
Είναι ολοφάνερο πως το success story της κυβέρνησης Σαμαρά έχει θορυβήσει τους πάντες και η πρωτοφανής ανάπτυξη που παρουσιάζει η χώρα μας -ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά- έχει ενοχλήσει όλους όσοι πίστευαν πως η Ελλάδα θα βούλιαζε στην ύφεση, την ανεργία, τις αυτοκτονίες, τα λουκέτα και την καταστροφή.
Δεν είναι ψέματα όλα αυτά που αναφέρονται στο άρθρο του Economist για την παρακμή που παρουσιάζει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Αλήθεια είναι αλλά ο συντάκτης του άρθρου δεν αναφέρει πως η διάλυση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά.
Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει πως ένα σύγχρονο αεροδρόμιο σαν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» τρομάζει τους τουρίστες και αφαιρεί το παραδοσιακό και γραφικό χρώμα της Ελλάδας.
Το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά είναι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» να γίνει ερείπιο, ώστε να θυμίζει στους τουρίστες την αγνή και αθώα Ελλάδα της δεκαετίας του ’60, με το συρτάκι, την χούντα και τους συνταγματάρχες.
Πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά είναι να υπάρχουν πρόβατα δίπλα στον διάδρομο προσγείωσης, ώστε, όταν κατεβαίνουν οι τουρίστριες από το αεροπλάνο, να τις υποδέχονται βοσκοί που θα τις κυνηγάνε για να τους προσφέρουν μύγδαλα.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ: Ξεκινά διάλογος για την αναπροσαρμογή των αντισταθ...

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ: Ξεκινά διάλογος για την αναπροσαρμογή των αντισταθ...: Ετήσιος απολογισμός Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΔΣΝΑ. Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός: -            Ξεκιν...



Ετήσιος απολογισμός Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΔΣΝΑ.
Εκτύπωση
Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:
-          Ξεκινά διάλογος για την αναπροσαρμογή των αντισταθμιστικών
-          Απολογισμός ενός έτους λειτουργίας της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ
-          Με διαφάνεια και πλήρη δημοσιότητα οι Συνεδριάσεις
-          Το Κεντρικό Κράτος δεν έδωσε ούτε 1 Ευρώ στον ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που παρέλαβε χρέος κοντά στα 100 εκ. Ευρώ
-          Ξεπερνάμε εμπόδια εκτός λογικής για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ
Στα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου οργάνου του ΕΔΣΝΑ, της Εκτελεστικής Επιτροπής αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη σύστασή
της.
Στη συνεδρίαση που γίνεται σε ζωντανή αναμετάδοση από την ιστοσελίδα του Συνδέσμου, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και πλήρης δημοσιότητα των ενεργειών της, ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι η αρωγή του Κεντρικού Κράτους όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν προκλητικά ανύπαρκτη απέναντι σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος, από την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ και τη ρύθμιση των τεράστιων χρεών του μέχρι τη φύλαξη του ΧΥΤΑαπό τις καθημερινές εισβολές τρίτων, το θέμα της ομηρείας των συμβασιούχων, τη διαχείριση των νοσοκομειακών απορριμμάτων.
«Το Κεντρικό Κράτος που διαχειρίστηκε με παταγώδη αποτυχία στο παρελθόν το κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων, σήμερα απουσιάζει προκλητικά. Είναι αδιανόητο. Τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας αφορούν όλους. Η συζήτηση για την οικονομική βιωσιμότητα του Συνδέσμου μας αφορά όλους. Τα αντισταθμιστικά που πληρώνει ο ΕΔΣΝΑ δεν ανταποκρίνονται, ούτε στα οικονομικά δεδομένα της εποχής, ούτε στα περιβαλλοντικά οφέλη που θα έπρεπε να έχουν επιτευχθεί.
Πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την αναμόρφωση όλου αυτού του σαθρού πλαισίου λειτουργίας. Δεν μπορεί να κάνουμε πράξη το νόμο του κράτους και να μας στοχοποιούν πολιτικές δυνάμεις, επειδή δεν συμφωνούν. Αν δεν τους αρέσει ο ΠΕΣΔΑ, ας αλλάξουν το νόμο».
Η Εκτελεστική Επιτροπή που λειτουργεί χωρίς καμία αποζημίωση, συγκροτήθηκε σε σώμα πέρσι τέτοια εποχή (Ιούνιος 2012) μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4071/2012, με τη συνεργασία όλων των μελών της, κατόρθωσε να προωθήσει συλλογικά μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται, τόσο με το νέο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όσο και με την καθημερινή, εύρυθμη λειτουργία του Συνδέσμου.
Ειδικότερα όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ:
  • Προωθήθηκαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής που είναι νόμος του κράτους από το 2003, και προκηρύχθηκαν οι 4 διαγωνισμοί για την κατασκευή ισάριθμων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων
  • Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί και κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα αυτών για τιςΑποκαταστάσεις 11 ΧΑΔΑ στην Αττική και στα νησιά, προϋπολογισμού 21,8 εκ. € με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής
  • Προωθείται η κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα, μέσω της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Αθηναίων
  • Η διαχείριση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής γίνεται σε επίπεδο ημερήσιου μετώπου με σεβασμό στο περιβάλλον, στους εργαζομένους και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής
  • Επισκευάστηκαν τα μηχανήματα του Συνδέσμου που δεν λειτουργούσαν και ενεργοποιήθηκε το προσωπικό
  • Δόθηκε νόμιμη λύση στο ιδιότυπο καθεστώς των «ασυμβασιοποίητων» εργασιών στο ΧΥΤΑ Φυλής με σύμβαση που εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο
  • Νοικοκυρεύτηκαν τα οικονομικά του Συνδέσμου, παρά τα τεράστια χρέη που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να αρθούν οι επιβληθείσες κατασχέσεις. Στο μεσοδιάστημα η πληρωμή των εργαζομένων δεν καθυστέρησε ούτε μία μέρα
  • Αποπληρώθηκε το 95% των ποσών, που αφορούσαν μικροοφειλές προς τρίτους και έγιναν συμψηφισμοί όπου υπήρχε η δυνατότητα
  • Δίνεται οριστική λύση με την αποθηκευμένη κατά το χρονικό διάστημα 2002-2007 τέφρα του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Απορριμμάτων, για την οποία έχουν γίνει αλλεπάλληλοι έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Ο διαγωνισμός έγινε και η σύμβαση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν την υπογραφή της στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο
  • Μεταφέρθηκαν μετά από 10 χρόνια οι λειοτεμαχιστές από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, στην ΟΕΔΑ Φυλής με στόχο τη λειτουργία της Μονάδας
  • Κάθε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο και οι συνεδριάσειςπροβάλλονται απευθείας μέσα από τη νέα ιστοσελίδα του Συνδέσμου
  • Δημιουργήθηκε η νέα ιστοσελίδα του Συνδέσμου (www.edsna.gr), ώστε ο μεγαλύτερος ΦΟΔΣΑ της Ελλάδας να αποκτήσει μια αξιοπρεπή διαδικτυακή ταυτότητα
  • Ολοκληρώθηκε το σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Συνδέσμου, το οποίο αναμένεται εντός των επομένων ημερών να εισαχθεί για ψήφιση στο Διοικητικό Συμβούλιο.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ: Γιώργος Πάντζας: "Υπάρχει και άλλος δρόμος: της αξ...

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ: Γιώργος Πάντζας: "Υπάρχει και άλλος δρόμος: της αξ...: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 10/6/2013 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗ  10 Η   «ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» ΣΤΟ ΖΕΦΥΡΙ    ΚΑΙ  ΣΤΗ  ...


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 10/6/2013
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗ 10Η  «ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» ΣΤΟ ΖΕΦΥΡΙ  ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ 


Ο Γιώργος Πάντζας, μαζί με τη Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Θεανώ Φωτίου, παρευρέθησαν την Κυριακή 9/6 στη 10η «Διανομή Τροφίμων Χωρίς Μεσάζοντες» που πραγματοποιήθηκε στο Ζεφύρι του Δήμου Φυλής. Η διανομή πραγματοποιήθηκε από την Κίνηση Αλληλεγγύης Κατοίκων και Εργαζομένων Φυλής, η οποία έκλεισε ένα χρόνο στήριξης του κινήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες.
Ο Γιώργος Πάντζας, στα πλαίσια της εκδήλωσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αυτή η προσπάθεια και οι αγώνες ενός χρόνου, αποδεικνύουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας και όχι αυτός της ελεημοσύνης, που επέλεξαν για εμάς αυτοί που μας οδήγησαν στη φτώχεια και στην ανέχεια. Συνεχίζουμε τον αγώνα στηρίζοντας τους συμπολίτες μας. Κανένας μόνος του στην κρίση, όλοι μαζί για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και εξαθλίωση.»
Επίσης στη συγκέντρωση των κατοίκων του Κρυονερίου, που διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση και λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση 30 μέτρων από σχολείο, συμμετείχε το Σάββατο 8/6 ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Γιώργος Πάντζας. Στη συγκέντρωση, που είχε ιδιαίτερη επιτυχία, συμμετείχαν όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κρυονερίου, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Διονύσου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, φορείς της περιοχής και πλήθος κατοίκων.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν την απομάκρυνση της κεραίας, θέμα για το οποίο ο Γιώργος Πάντζας είχε καταθέσει, από την προηγούμενη εβδομάδα, σχετική Αναφορά στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο Βουλευτής, ο Δήμαρχος, οι φορείς και οι δημότες συνομίλησαν με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου στο οποίο έχει εγκατασταθεί η κεραία και του εξέφρασαν το αίτημά τους για την απομάκρυνσή της, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των παιδιών.
Πολιτικό Γραφείο
Γιώργου Πάντζα
Βουλευτή Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ
Τηλ. 210 3708387
E-mail: gpantzas@parliament.gr