ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

O ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μπροστά στο Συνέδριο:Βάρος στο πρόγραμμα με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα







Μήνας των μεγάλων προγραμματικών παρεμβάσεων θα είναι ο Ιούνιος για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ -και η αρχή γίνεται αύριο, Δευτέρα, με την παρουσίαση των προτάσεων για τα ΜΜΕ (βλ. στήλη media). Συγχρόνως, όμως, η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται στη διοργάνωση μιας μεγάλης συγκέντρωσης, επίσης μέσα στον μήνα στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Τη "στροφή" στις προγραμματικές παρεμβάσεις την είχε υπαινιχθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Μητρόπουλου, την περασμένη Πέμπτη: "Μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έχει, εδώ και ένα χρόνο, διαρκώς την προσοχή της στραμμένη στον δικό μας χώρο, απαιτώντας από μας όχι μόνο να χτίζουμε τα επιχειρήματά μας στο 'όχι' [...], αλλά και να προσπαθούμε να εξηγούμε ποιο είναι το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, με το οποίο θα αντιμετωπίσουμε τη σημερινή βάρβαρη συγκυρία και πάνω σε ποιες ράγες θα οικοδομήσουμε αυτήν την εναλλακτική πρόταση. Ένα σχέδιο που πρέπει να είναι πειστικό, ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ανατρεπτικό", σύμφωνα με την περιγραφή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
"Η μετεξέλιξη της Αριστεράς από μια δύναμη πολιτικής διαμαρτυρίας και αντίστασης σε έναν φορέα εναλλακτικής πρότασης εξουσίας δεν είναι προφανώς εύκολη υπόθεση", αναγνώριζε ο Αλ. Τσίπρας. Ώρα των εξετάσεων, συνεπώς, για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με πρώτο... μάθημα, τα ΜΜΕ (για "οργουελιανό μηχανισμό επικοινωνιακής προπαγάνδας του διαπλεκόμενου κατεστημένου" είχε κάνει, σημειωτέον, λόγο στην ίδια εκδήλωση).

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το πρόγραμμά του

Αμέσως μετά, ακολουθεί σειρά θεματικών εκδηλώσεων -όχι όλες στην Αθήνα- για τα εξής θέματα:
*Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των ευπαθών ομάδων (των πολιτών που είναι κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, επισφαλώς εργαζομένων ή ανέργων, πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης).
*Κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (η παρουσίαση της στρατηγικής για τους τομείς πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η επόμενη μέρα, αλλά και από πού θα βρεθούν οι πόροι, ενώ στη διατύπωση της πρότασης έχει ληφθεί υπόψη και η διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος).
*Το εθνικό σχέδιο για την εργασία και το πρόβλημα της ανεργίας.
*Το πολιτικό σύστημα.
*Η Δημόσια Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η εκπόνηση των θέσεων αυτών έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένες ομάδες εργασίας, ενώ προσεχώς -ίσως μετά το ιδρυτικό συνέδριο- προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις, για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την κοινωνική ασφάλιση. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα είναι η αρχή απλώς, καθώς για κάθε ένα από τα θέματα αυτά θα ακολουθήσει σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, για τη διάδοση του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο τελευταίο σημείο.

Ελλάδα - Ισπανία - συμμαχία

Ταυτόχρονα, όμως, και επειδή το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς ελληνικό, άρα και η λύση του δεν μπορεί να προέλθει ή να αφορά μόνο τη χώρα μας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει την προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του μετώπου που συγκροτούν οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου. Μετά την Πορτογαλία, σειρά τώρα, από την Πέμπτη συγκεκριμένα, έχει η Ισπανία: Επαφές και συναντήσεις με την Ενωμένη Αριστερά και συνδικάτα, αλλά και ομιλία σε φόρουμ οικονομολόγων, είναι μερικά από όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης στη Μαδρίτη.
Παράλληλα, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τα θέματα της επικαιρότητας, με πρώτο αυτό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου: η νέα ακροδεξιά στροφή Σαμαρά αλλά και οι διαφωνίες ΔΗΜ.ΑΡ. και ΠΑΣΟΚ είναι στο... μικροσκόπιο της πολιτικής ανάλυσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΝ αυτοδιαλύεται

Η πορεία όμως αυτή προς τον λαό, με αιχμή το πρόγραμμα, θα είναι μισή, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, αν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες αλλαγές στον τρόπο κομματικής λειτουργίας, στη δημιουργία ενός πραγματικού κόμματος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Και για υπηρετηθεί καλύτερα ο στόχος του ενιαίου, πολυτασικού κόμματος, η μεγαλύτερη συνιστώσα, ο Συνασπισμός, μετά από δύο δεκαετίες ζωής, δίνει πρώτος το σήμα της αυτοδιάλυσης, θέμα που θα αποφασιστεί στο Διαρκές Συνέδριο της 16ης Ιουνίου, με την εισήγηση προς το Σώμα να διαμορφώνεται, νωρίτερα, στην Κ.Ε. της 8ης Ιουνίου.
Τα μέλη του Αριστερού Ρεύματος διαφωνούν, αντιπροτείνοντας η αυτοδιάλυση του ΣΥΝ να γίνει μετά το ιδρυτικό συνέδριο. Ενώ εντός της εβδομάδας, ίσως και αύριο, η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να καταθέσεις τέσσερις εναλλακτικές εκδοχές για το χρέος και την ακύρωση των δανειακών συμβάσεων, την εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων και κλάδων της οικονομίας, τα ζητήματα της Ευρωζώνης και, τέλος, την κυβέρνηση της Αριστεράς - πολιτικές συμμαχίες. Δεν περνά απαρατήρητη, φερ' ειπείν, η πρόταση της μειοψηφίας ο ΣΥΡΙΖΑ να θέσει ως άμεση προτεραιότητά του "την πλήρη, χωρίς όρους και μνημονιακές υποχρεώσεις, διαγραφή του χρέους".

Ο ΜΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΙΜΟΥ ΤΟΥ..!!

Μια στημένη δημοσκόπηση και η τοποθέτηση του Α. Αλαβάνου

Το ποίημα που λένε δημοσκόποι και δημοσιογράφοι κάθε φορά που οι μετρήσεις της λεγόμενης κοινής γνώμης που παρουσιάζουν διαψεύδονται παταγωδώς από την πραγματικότητα είναι γνωστό και διαχρονικά το ίδιο: «Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής», κάτι δηλαδή σαν καιρικό φαινόμενο. Σήμερα μπορεί να βρέχει και αύριο να έχει λιακάδα.

 Όχι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία όταν γίνονται με επιστημονικό τρόπο, αλλά αυτό είναι κάτι το σπάνιο. Συνήθως ο πελάτης «έχει πάντα δίκιο» και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις είναι κομμένες και ραμμένες στις πολιτικές και όχι μόνο σκοπιμότητες του ΜΜΕ που τις παρουσιάζει. Αυτές μπορεί να οφείλονται ώστε το ΜΜΕ να μεγαλώσει την αναγνωσιμότητα-τηλεθέαση του, μέχρι να προσπαθεί να χειραγωγήσει το εκλογικό σώμα, για προφανείς λόγους.

Από το αρχείο μας μπορούμε να σας παρουσιάσουμε πάρα πολλές σχετικές περιπτώσεις.

Το ερέθισμα γ’ αυτή την ανάρτησή μας, δεν είναι για να επαναλάβουμε πράγματα που έχουμε γράψει αρκετές φορές , αλλά γιατί μόνο θετική εντύπωση δεν μας έκανε η σημερινή παρουσία του Αλέκου Αλαβάνου σε διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου, που προσπάθησε με την παρουσία του να δώσει κύρος σε μια εμφανώς εγκεφαλικά κατασκευασμένη δημοσκόπηση που παρουσίασε χτες η zougla.gr.

Εντάξει, είναι αυτονόητη η προσπάθεια του Α. Αλαβάνου να στηρίξει τον πολιτικό του σχηματισμό. Δεν θεωρούμε όμως αυτονόητο να δέχεται σαν δεδομένο ότι σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση το κόμμα του θα συγκεντρώσει 8,4% και το ΚΚΕ, π.χ 4%. Αυτό ξεπερνάει και την πιο καλπάζουσα φαντασία. (Το γράφουμε, γιατί δεν τον ακούμε να παρουσιάζει καμιά ένσταση για τα στοιχεία που παρουσιάζει η δημοσκόπηση).

(Δεν έχουμε καμιά διάθεση να ασχοληθούμε μ’ αυτή την προφανώς κατασκευασμένη δημοσκόπηση. Οποιος θέλει μπορεί να την διαβάσει εδώ)

Γ.Γ.

17 IOYNIOY.. ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ..!!

17 IOYNIOY.. ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ..!!

..Σε  Πολιτικη  Συγκεντρωση  στην  Πλατεια  του  Συνταγματος,  με  Ομιλητη  τον  Προεδρο  του  ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ,  Αλεξη  Τσιπρα.. Στις 17  Ιουνιου  καλει  ολο  τον Λαο ο  ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ... για την Ανατροπη, και  μια  Κυβερνηση της  Αριστερας ...

ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. ΠΑΡΟΥ- ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ: AΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ.. ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. ΠΑΡΟΥ- ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ: AΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ.. ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ (ΒΙΝΤΕΟ): ...Ας  βαλουμε  λιγο  Γελιο στην Ζωη μας..!!

«Ξαναχτύπησε» το παράρτημα της ΧΑ στη Νέα Υόρκη


Χειροδικίες και υβρεολογίες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σταθάκειο
Σε νέα πρόκληση προχώρησαν μέλη της Χρυσής Αυγής Νέας Υόρκης, όταν επιχείρησαν να παρέμβουν σε προβολή του ντοκιμαντέρ “Ταξισυνειδησία”, προκαλώντας την αντίδραση του κοινού και μελών αριστερών οργανώσεων. Το νέο επεισόδιο με μέλη της Χρυσής Αυγής διαδραματίστηκε το Σάββατο στην κεντρική αίθουσα του “Σταθακείου”, έδρα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, όπου προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ με αντικείμενο την «άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού», σε σενάριο Κωστή Καρπόζηλου και σκηνοθεσία Κώστα Βάκκα.

Το ντοκιμαντέρ "Ταξισυνειδησία - η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού" φέρνει στο προσκήνιο μία ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική: την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τα χρόνια των Μακαρθικών διώξεων.

Το ντοκιμαντέρ παρακολούθησαν στο κατάμεστο "Σταθάκειο" και 4 Χρυσαυγίτες νεαρής ηλικίας, την παρουσία των οποίων είχαν εντοπίσει  εξ' αρχής οι διοργανωτές. Μετά το τέλος της προβολής του, οι Χρυσαυγίτες επιχείρησαν να παρέμβουν στη συζήτηση που ακολούθησε, κρατώτας μια ντουντούκα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε  την άμεση αντίδραση των διοργανωτών που τους απομάκρυναν από την αίθουσα. Κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής αποχώρησής τους υπήρξαν διαπληκτισμοί, χειροδικίες και σπρωξίματα, ενώ οι Χρυσαυγίτες φώναζαν προς τους παρευρισκόμενους: «θα πεθάνετε κομμούνια».

Ας σημειωθεί ότι είναι η πέμπτη προκλητική εμφάνιση μελών της Χρυσής Αυγής σε δημόσιο χώρο στη Νέα Υόρκη τον τελευταίο χρόνο. Τον περασμένο Αύγουστο έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους φωτογραφιζόμενοι παράνομα με τα μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής μέσα στην έδρα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, προσποιούμενοι ότι βοηθούν στη συλλογή ρούχων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα. Κατόπιν, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια, κολλώντας αφίσες της οργάνωσης και προκαλώντας την κινητοποίηση και τη διαμαρτυρία των τοπικών αρχών, εβραϊκών οργανώσεων και αριστερών οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Ιανουάριο, επιχείρησαν παρόμοιου τύπου επεισόδιο, μετά το τέλος ομιλίας του στο αμφιθέατρο του Μεταπτυχιακού Κέντρου του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), στο Μανχάταν, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, ύστερα από παρέμβαση των διοργανωτών.

Η «Ε» είχε πληροφορίες ότι είχε υπάρξει συγκεκριμένη μάζωξη μελών της Χρυσής Αυγής στην οποία σχεδιαζόταν θεαματικό επεισόδιο σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας σημειωθεί ότι μέλη της Χρυσής Αυγής, για  πρώτη φορά, εμφανίστηκαν οργανωμένα μέσα στο πλήθος που παρακολουθούσε την παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Πέμπτη Λεωφόρο, φορώντας τα μπλουζάκια της οργάνωσης και φωνάζοντας συνθήματα.

Πηγή: enet.gr

Ο Χρυσαυγίτης, βουλευτής Ηλιόπουλος, έβγαλε κωλοδάκτυλο στους κατοίκους!


9Ο Χρυσαυγίτης Βουλευτής, σύμφωνα με το e-volos.gr, όχι μόνο δεν μπόρεσε να “χωνέψει”την αντιφασιστικη συγκέντρωση των κατοίκων του Νοτίου Πηλίου, στην Αργαλαστή, στο Δημαρχείο της οποίας το απόγευμα του Σαββάτου ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του κόμματός του, απεναντίας ένιωσε την ανάγκη να δράσει έναντι της αντίδρασης κατοίκων και αντιφασιστών, που βρέθηκαν στο σημείο, χαιρετώντας τους σηκώνοντας το μεσαίο του δάκτυλο, το γνωστό προσβλητικό κωλοδάκτυλο.
Το ήθος και το επίπεδο των Χρυσαυγιτών είναι γνωστό σε όλους μας. Ο εκνευρισμός του, βέβαια πηγάζει γιατί όπου πάει ο περιοδεύων θίασος της Χρυσής Αυγής, βρίσκει απέναντι του, αντιφασίστες σε αριθμό διπλάσιο ή τριπλάσιο ή και παραπάνω, σε σχέση με την φασιστική τους εκδήλωση. Περαστικά σας!

Η φωτογραφία παρακάτω, είναι από την επιτυχημένη εκδήλωση των φασιστών, στο δημαρχείο της πόλης. Επιτυχημένοι, όπως λένε οι ίδιοι….25-30 άτομα, από τα οποία 20 είναι ξεκάθαρα, οι περιφερόμενοι, οργανωμένοι
Την ίδια ώρα οι περισσότεροι κάτοικοι, αντιδρούσαν στην παρουσία των φασιστών!


Πηγη:http://anemosantistasis.blogspot.gr/2013/05/blog-post_26.html

Λέμε ΟΧΙ στη Χρυσή Αυγή

Φωτογραφία

Η Έλενα Ακρίτα περιέλαβε τους Πλούταρχο - Σφακιανάκη για τις δηλώσεις τους υπέρ της ΧΑ


Οι δηλώσεις Σφακιανάκη υπέρ της Χρυσής Αυγής είναι γνωστές. Σήμερα "χτύπησε" ο έτερος αοιδός, Γιάννης Πλούταρχος...
Ο τραγουδιστής -αν και φανερά απολίτικος- αποφάσισε να μιλήσει για την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας με ύφος ειδήμονα και ακολουθώντας τη "θεωρία των δύο άκρων" έφτασε στην άλλη όχθη διαπιστώνοντας ότι η δημοκρατία είναι πολίτευμα ανεφάρμοστο... Έφτασε μάλιστα ότι δεν ενδιαφέρεται για το ποιοι είναι αυτοί που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο!


Διαβάστε το παραλήρημα του Γ. Πλούταρχου για την άνοδο της Χρυσής Αυγής:

«Είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης αγανάκτησης, μιας τεράστιας αδικίας. Παρότι δεν είμαι άνθρωπος των άκρων, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει ένα ακραίο δεξιό κόμμα ή ένα ακραίο αριστερό κόμμα από αυτούς που μας κυβερνούν. Τα δημοκρατικά κόμματα δεν είναι αυτά που λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τους πολίτες, υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν για 400 ευρώ και να λένε κι ευχαριστώ; Μιλάμε για τη φασιστική Χρυσή Αυγή και δεν μιλάμε για τον φασισμό του να σου παίρνουν με το έτσι θέλω τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής! Αυτό τι είναι; Δεν είναι χούντα ή για την ακρίβεια μία καπιταλιστική χούντα; Ο κόσμος είναι τόσο αποπροσανατολισμένος και τόσο φοβισμένος που να θέλει να δώσει ευκαιρία στα άκρα. Εγώ προσωπικά τα σλογκανάκια του στυλ "ακραία δεξιά" ή "ακραία αριστερά" που χρησιμοποιούν κάποιοι για να εκφοβίσουν τον κόσμο τα ακούω βερεσέ. Κι εγώ αν αυτά τα κόμματα διαχειριστούν με σωστό τρόπο και σεβασμό τα προβλήματα των Ελλήνων, είμαι ο πρώτος που θα τα ψηφίσει. Σήμερα κρίνω τις πράξεις των κομμάτων και δεν με ενιαφέρουν οι χαρακτηρισμοί όπως κουκουλοφόροι ή τραμπούκοι. Ας είναι ό,τι θέλουν. Φτάνει να βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο... Μετα λύπης μου στα 3 χρόνια διαπιστώνω ότι η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα μη εφαρμόσιμο από τον άνθρωπο. Είναι ένα έξυπνο ψέμα στημένο που καλύπτει με τρόπο αριστοτεχνικό τη διαφθορά των πολιτικών».


Το... καρφί της Έλενας Ακρίτα στο facebook:

Κρίση, φτώχεια και υψηλές τιμές


Το ίδιο περίπου ακριβό με χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Αυστρία, είναι στην Ελλάδα το βασικό καλάθι προϊόντων, παρά τις τεράστιες διαφορές των εισοδημάτων, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία επιβεβαιώνουν το παράδοξο φαινόμενο να υποχωρεί ο πληθωρισμός, αλλά οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά να παραμένουν στο... ύψος τους.


Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός «βούλιαξε» στο -0,6%, χαμηλότερο επίπεδο από το 1968.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά τις μεγάλες μειώσεις σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, οι τιμές των τροφίμων δεν ακολουθούν τη γενική πτωτική τάση ή στην καλύτερη περίπτωση η μείωση είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλους κλάδους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζεται ελάχιστα φθηνότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλότερο.

Το βασικό «καλάθι» αγαθών στην Ελλάδα κοστίζει 100 ευρώ, στη Γερμανία, όπου το μέσο εισόδημα είναι υπερδιπλάσιο, το αντίστοιχο κόστος είναι μόλις 110 ευρώ, στη Βρετανία 111 ευρώ, στην Αυστρία 114 και στο Λουξεμβούργο 132 ευρώ.


Το ίδιο «καλάθι» προϊόντων κοστίζει 76 ευρώ στην Τουρκία, 92 ευρώ στην Σλοβενία και 93 στην Πορτογαλία.




Πηγή: Κέρδος 

Αλλαγή πλεύσης για ανάπτυξη από Σόιμπλε;


Επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον συνάδελφό του, υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, στην οποία ζητεί την ανάληψη κοινής δράσης ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW, αποκαλύπτει στην αυριανή έκδοση του το περιοδικό "Der Spiegel".
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στο Βερολίνο διαπιστώνεται μεταστροφή, καθώς "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη Νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη". Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν "διαφορετικό" Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πορτογάλο ομόλογό του "να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης".

Στο ρεπορτάζ του Spiegel αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε την γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. "Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά", λέγεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι "Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης".

"Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας", έγραφε στην επιστολή του προς τον κ. Ρέσλερ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθετε ότι από τη βοήθεια αυτή θα μπορεί να περιμένει "μία στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα". H τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων κατ' αρχήν για την Ισπανία και το οποίο θα μπορούσε, επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.

Το γεγονός πάντως ότι η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών ξαφνικά εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλάβουν δράση, σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ, συνδέεται και με έναν "εσωτερικό" φάκελο της Καγκελαρίας, στον οποίο περιγράφεται ο απολογισμός του ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης που αποφασίστηκε πέρυσι. "Ο απολογισμός αυτός θα αποδείκνυε πόσο καλά λειτουργεί η γερμανική στρατηγική διάσωσης", αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο τα πορίσματα ήταν αρνητικά, αν και θετικότερα για τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. "Η ψύχραιμη διαπίστωση των (Γερμανών) υπαλλήλων ήταν πάντως ότι παντού οι αλλαγές χρειάζονταν χρόνο, έως ότου φτάσουν στην πραγματική οικονομία", σημειώνεται.

Πηγή: avgi.gr

«Δώρο» σε Καρατζαφέρη η πανελλαδική τηλεόραση!


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Ποντίκι», με μια πρωτοφανή επίδειξη καταπάτησης των θεσμικών διατάξεων για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μετέτρεψε το κανάλι του ΛΑΟΣ από περιφερειακό σε πανελλαδικό! Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση με ψήφους 4 έναντι 3 που διαφώνησαν συνέπεσε με το ρεπορτάζ ότι ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επιστρέφει στη Ν.Δ. ως ανάχωμα στην άνοδο της Χρυσής Αυγής.
 
Ως εκ θαύματος τα μέλη του ΕΣΡ έκριναν πως το πρώην Τηλεάστυ, νυν ΑΡΤ TV, δικαιούται να λάβει ψηφιακή άδεια εκπομπής από το κέντρο εκπομπής στον Χορτιάτη (Θεσσαλονίκη) επειδή είχε καταθέσει αίτηση πανελλαδικής εμβέλειας το 1997! Η πολιτική αυτή ενέργεια του ΕΣΡ τη στιγμή που με οριστική απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όλες οι άδειες των περιφερειακών καναλιών είναι «παράνομες» και το καθεστώς της προσωρινής νομιμότητας έωλο και αντισυνταγματικό, αποδεικνύει το φαύλο καθεστώς της πολιτικής διαπλοκής στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποκτά πανελλαδική εμβέλεια εν όψει των ψηφιακών αδειών που θα δοθούν εντός του 2013 και η Ν.Δ. αποκτά πρόσβαση σε ελεύθερη συχνότητα για να διανέμει την προπαγανδιστική της ενημέρωση.


Η απόφαση του οργάνου αιφνιδίασε τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στην περιφέρεια, ακόμη και σε ιδιοκτήτες που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσφυγές εναντίον της απόφασης του ΕΣΡ. Γεγονός πάντως είναι ότι η Ν.Δ. έδειξε πώς ακριβώς εννοεί την τηλεοπτική αδειοδότηση υπό «καθεστώς διαφάνειας». Έτσι τη χαρακτήρισε ο Σίμος Κεδίκογλου πρόσφατα, όταν ο Γ. Σούρλας κατήγγειλε την πλήρη ανομία και διαπλοκή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Στην απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΣΡ διαφώνησαν οι Ι. Λασκαρίδης, Ι. Παπακώστας και Γ. Αποστολάς, ενώ υπερψήφισαν οι Γ. Στεφανάκης, Λ. Αλεξίου, Ε. Δεμίρη και Α. Σταθάκης. Το ΑΡΤ TV στο μεταξύ εκπέμπει ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας, «παράνομα» μέχρι σήμερα (στη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Στερεά Ελλάδα). Σύμφωνα με πληροφορίες μας, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Digea και άλλους παρόχους δικτύου για να ανεβάσει το ψηφιακό του σήμα.


Οι ψηφιακές άδειες

Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται στο μεταξύ να αποφασίσει και να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον αριθμό των ψηφιακών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και τον τρόπο που θα δοθούν οι άδειες στους παρόχους δικτύου. Η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού έχει σχεδόν αποκλειστεί και οι νυν πάροχοι που δραστηριοποιούνται ήδη στην ελληνική αγορά (Digea, OTE, Νοva, Digital Union) θα κληθούν να καταθέσουν φάκελο υποψηφίου με όλα τα στοιχεία. Η αύξηση των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών από 7 σε 8, μετά το πράσινο φως στον Γ. Καρατζαφέρη, αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα και στη διανομή των συχνοτήτων. Εκτός αν του δώσουν τις συχνότητες του Alter, που έβαλε λουκέτο.


Πηγή: topontiki.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί εμπόδιο στην πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της Realnews που αναφέρεται σε πρόταση η οποία έπεσε στο τραπέζι της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και αφορούσε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο πρώην υπουργός επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Η. Μόσιαλος που είχε εξαγγείλει τη συγχώνευση της δημόσιας τηλεόρασης, ένα σχέδιο που ποτέ δεν υλοποιήθηκε, τόνισε μιλώντας στον Βήμα Fm πως η «ΕΡΤ χρειάζεται άμεσα αναδιάρθρωση. Δεν μπορεί να εισπράττει από το ειδικό τέλος 300 εκατ. ευρώ που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες και να έχει τόσο χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης».


Δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνου Σκουρλέτη, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «RealNews» για την ΕΡΤ

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ και παράλληλης μετατροπής της σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο μέσο χωρίς την παραμικρή ανεξαρτησία στη λειτουργία της.

Αφού προηγουμένως μείωσαν μισθούς, απέλυσαν συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που προσελάμβαναν συμβούλους με παχυλούς μισθούς, τώρα φλερτάρουν με την ιδέα του ξαφνικού θανάτου της δημόσιας ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της.


************


Τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πραγματοποιεί στο Σινέ Κεραμεικός εκδήλωση με θέμα «Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ EKM για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην ενημέρωση».

Διαβάστε αναλυτικά:
Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει τη διαπλοκή ΜΜΕ και κέντρων εξουσίας: ανοιχτή εκδήλωση

Διαβάστε επίσης: Β. Μουλόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει το σύστημα διαπλοκής στα Μέσα Ενημέρωσης



________________________


Αντιδράσεις των άλλων κομμάτων


Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διά στόματος Τέρενς Κουίκ καλούν την κυβέρνηση και τον Σίμο Κεδίκογλου να δώσει διευκρινίσεις.

«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο αρμόδιος Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, οφείλει να δώσει διευκρινίσεις, για το εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή σκέψη για λουκέτο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ απορρίπτουμε κάθε τέτοια προοπτική, κάθε τέτοιο μνημονιακό σχέδιο. Απεναντίας, ζητάμε οποιαδήποτε ενέργεια να αφορά μόνο στην αναβάθμιση των ειδησεογραφικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών της στα πλαίσια του απόλυτου πλουραλισμό.»

Το ΚΚΕ τονίζει πως δεν θα επιτρέψει τη συρρίκνωση της ΕΡΤ: «Το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως επίσης και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση».

ΔΕΗ: «Παιχνίδια» ιδιωτικοποίησης, ενεργειακή λεηλασία και δημόσιο συμφέρον


«Και διαμοίρασαν τα ιμάτια αυτής…» - Της Νάντιας Βαλαβάνη

Στις 15.5.2013 δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ στη δημοσιότητα το «Σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ» ως προαπαιτούμενο δόσεων του Τρίτου Μνημόνιου.

Η σημερινή Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού… 

Βέβαια, ως αποτέλεσμα του Πρώτου Μνημόνιου, ήδη εδώ και καιρό το 49% της μετοχικής βάσης της ΔΕΗ έχει περάσει σε ιδιώτες μέσω του Χρηματιστηρίου: Από το Δεκέμβριο 2011 το 13,85% της ΔΕΗ κατέχει το Fund της Silchester International, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό έχει αγοραστεί σε «πακέτα» μικρότερα από 5%. Από το δημόσιο 51%, η τρικομματική κυβέρνηση πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ το 17%: Αυτό σημαίνει ότι σήμερα το Δημόσιο παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος, εξασφαλίζοντας μέσω του 34% που βρίσκεται άμεσα στην κατοχή του («καταστατική μειοψηφία») το δικαίωμα του management.
Ως αποτέλεσμα «μεταρρυθμίσεων» υπό την καθοδήγηση των Οδηγιών της ΕΕ [δημιουργία ΡΑΕ ως «ανεξάρτητης» Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)], συγκροτήθηκε ένα πολύπλοκο σύστημα ρύθμισης – ή, μάλλον απορύθμισης – της ηλεκτροπαραγωγής, της διανομής και εμπορίας της με στόχο ν’  «απελευθερωθεί» η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με δραστικό «άνοιγμα» του φυσικού κρατικού μονοπωλίου σε μεγάλα ιδιωτικά μονοπώλια, κάτι που ακόμα δεν έχει «επιτευχθεί»: Σήμερα η ΔΕΗ παράγει το 75% του ηλεκτρικού ρεύματος και, μετά τη χρεωκοπία των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα της εμπορίας, προμηθεύει το 99% του ηλεκτρικού ρεύματος.


…και η τιμή του ρεύματος

Ταυτόχρονα, ακολουθώντας την «απελευθέρωση» των τιμολογίων Μέσης και Υψηλής Τάσης, από 1.7.2013 «απελευθερώνονται» πλήρως και τα τιμολόγια  Χαμηλής Τάσης, με πλήρη «απόσυρση» πλέον της Κυβέρνησης από τη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος: Θα την καθορίζει αποκλειστικά η ΡΑΕ. Όταν τον Οκτώβρη 2012 κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις (μετέπειτα ν.4092/12), που προέβλεπε τη δυνατότητα πλήρους απόσυρσης του Δημοσίου από τη ΔΕΗ, προβλέψαμε ότι θ’  ακολουθήσουν μεγάλες αυξήσεις ώστε η προς πώληση επιχείρηση να γίνει «ελκυστικότερη», οι κυβερνητικοί βουλευτές υποστήριξαν ότι το όλο εγχείρημα γίνεται ώστε να αρθούν οι «στρεβλώσεις» της δημόσιας διοίκησης και να υπάρξει φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Στην πραγματικότητα, ήταν ήδη δρομολογημένες σε συμφωνία με την Τρόικα (Τρίτο Μνημόνιο) οι τρεις μεγάλες «προπαρασκευαστικές» αυξήσεις μέχρι την Ιουλιανή «απελευθέρωση».
Κι αυτό, όταν λόγω των μνημονιακών πολιτικών οι «κόκκινοι λογαριασμοί» φθάνουν σήμερα τα 600 εκ. ευρώ, παρ’  ότι μόνο το 2012 έγιναν 700.000 «ρυθμίσεις» με νοικοκυριά και επιχειρήσεις…
Αν υπολογίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει ως μνημονιακή υποχρέωση το μηδενισμό μέχρι τέλους 2014 του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ απέναντι στους παραγωγούς ΑΠΕ – σήμερα 317 εκ ευρώ, το Δεκέμβρη 2014 στα 1,5 δις, αν δεν παρθούν «μέτρα» -, καταλαβαίνουμε την προοπτική: Οικιακά τιμολόγια-«αεροπλάνα»…


Τα δίκτυα, η «μικρή ΔΕΗ» και η «υπολειπόμενη»

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ, σε δύο φάσεις (2013-2014) τα δίκτυα (ΑΔΜΗΕ) «ανοίγουν» στους ιδιώτες μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, για την απόκτηση αρχικά του 49% και στη συνέχεια περισσότερου από 51%. Η ΔΕΗ διαχωρίζεται πλήρως απ’  τα δίκτυα (rebundling), ενώ στόχος είναι το Δημόσιο να μείνει με ποσοστό που θα του εξασφαλίζει ρόλο «καταστατικής μειοψηφίας». Καθώς τα δίκτυα συνιστούν απολύτως ρυθμιζόμενη δραστηριότητα με σταθερές αποδόσεις χαμηλού ρίσκου, θεωρούνται «φιλέτα» για fund ξένων Συνταξιοδοτικών Ταμείων. (Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδας «διαλύει» ό,τι έχει απομείνει,  μετά το περυσινό «κούρεμα», απ’  τ’  αποθεματικά του υπό κατάρρευση ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος …)
Περίπου ταυτόχρονα (2013-2015) δρομολογείται από τέλος Μαίου η δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της. Η «Μικρή ΔΕΗ» θα συγκροτηθεί από το 30% των παγίων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ. Μεταξύ τους: Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 2.500 μεγαβάτ – λιγνιτικές ισχύος περίπου 1.500 μεγαβάτ, ανάμεσα τους και μονάδες με «ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας»  («φωτογραφίζεται» η «Πτολεμαίδα 5» ισχύος 660 μεγαβάτ, για την οποία έχει υπογραφεί ανάθεση κατασκευής με την ΤΕΡΝΑ), υδροηλεκτρικές 500 και φυσικού αερίου άλλων 500 μεγαβάτ. Λιγνιτωρυχεία με φθηνό λιγνίτη και υδροηλεκτρικά φράγματα για να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους. «Υποχρεωτικά» το 30% του πελατολόγιου της σημερινής διεύθυνσης εμπορίας (2 εκ. πελάτες λιανικής) και τμήμα των εργαζομένων (πως θα «υποχρεωθούν» και με τι εργασιακές σχέσεις;)…

Η θρασύτητα του «διακανονισμού» αποκαλύπτεται και από μια «λεπτομέρεια» στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ: Η σύνθεση της «μικρής ΔΕΗ» θα αποφασιστεί με ευθύνη της Ε.Ε., στη διάθεση της οποίας τίθεται σήμερα πλήρης κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ προκειμένου να επιλεγεί το 30%... Ενώ η έκταση της επιχειρούμενης λεηλασίας γίνεται καθαρή στις εκτιμήσεις ότι το 30% των παγίων της ΔΕΗ θ’  αντιστοιχεί σε «πακέτο» αξίας 1 δις: Η τελευταία, προ κρίσης, εκτίμηση των παγίων της ΔΕΗ ανέβαζε τη συνολική τους αξία στα 12 δις… Επιπλέον, στα πάγια της ΔΕΗ βρίσκεται ενσωματωμένη και η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων της.
Οι πρώτες εκτιμήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμπεριλαμβάνουν την Ιαπωνία (η Πρεσβεία της ζήτησε ενημέρωση), το κράτος του Κατάρ (ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του), τους γερμανικούς «κολοσσούς» ενέργειας RWE και EON που αποεπενδύουν από την πυρηνική ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή, την αντίστοιχη γαλλική EDISON-EDF μέσω της ELPEDISON, με (συμ)μετόχους επίσης ΕΛΠΕ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τον Όμιλο Μυτιληναίου - και τη μεγαλύτερη παραγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο, ρωσική κρατική Γκαζπρόμ, που πρόσφατα εξαγόρασε τη μικρή γερμανική ενεργειακή εταιρεία Envacom Service, ενώ έχει  «εισέλθει» επίσης στην αγορά ηλεκτρισμού της Βρετανίας κ.α. ευρωπαϊκών χωρών, «εφόσον κλείσει» τη ΔΕΠΑ.
Τέλος. μόλις ολοκληρωθεί η επιλογή των περιουσιακών στοιχείων της «Μικρής ΔΕΗ» και με ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης αρχές 2016, σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση των «υπολειμμάτων» της ΔΕΗ με διάθεση του 17% της μετοχικής βάσης της («πακέτο» ΤΑΙΠΕΔ) σε «στρατηγικό επενδυτή».
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, μέσω αυτής της ενεργειακής λεηλασίας, που συνοψίζει την έλλειψη οποιασδήποτε ενεργειακής στρατηγικής εναλλακτικής στο σχέδιο της Ε.Ε. για «διαμοίρασμα των ιματίων» της δημόσιας περιουσίας στον τομέα της ενέργειας υπό την καθοδήγηση της Τρόικας: «Προστατεύονται οι καταναλωτές και οι ευπαθείς ομάδες», «ελαφρύνονται οι φορολογούμενοι» και – κυρίως αυτό, βέβαια! – «μεγιστοποιούνται τα οφέλη για τους συμμετέχοντες στην αγορά». Απάντηση σε αυτά δίνει μέχρι και η ανακοίνωση (23.5.2013) της ΕΒΙΚΕΝ (Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας – οι 17 ενεργοβόρες βιομηχανίες) ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δε θα οδηγήσει από μόνη της σε συνθήκες ανταγωνισμού (ερμηνεία: σε φθηνό ηλεκτρικό βιομηχανικό ρεύμα).


Ποιο «μοντέλο»;

Στην πραγματικότητα, το ακολουθούμενο «μοντέλο» δεν είναι το Ιταλικό (Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής), όσο αυτό της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας. Στην πρώτη, όχι τυχαία φτωχότερη χώρα της ΕΕ, μετά την πλήρη «απελευθέρωση» με διαμοίρασμα της ηλεκτροπαραγωγής σε 2 τσέχικες και 1 αυστριακή εταιρεία σε εδαφική βάση (!!), οι λογαριασμοί ηλεκτρικού έφτασαν το ύψος ενός μέσου μισθού, προκαλώντας την πρόσφατη εξέγερση. Στη δεύτερη, ο Πρωθυπουργός της δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard (21.1.2013) ότι μετά την πώληση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας (1995-2005) η Σλοβακία δεν ελέγχει ούτε τον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος ούτε του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η χώρα να μη μπορεί να μπει σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ενώ «οι επενδυτές κερδίζουν αμύθητα ποσά». Την ίδια στιγμή σήμερα Γερμανικά κρατίδια πληρώνουν ιλιγγιώδη ποσά στις RWE, EON και EDISON για «επανακρατικοποίηση» της ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφος τους μετά από εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα για βιομηχανίες και νοικοκυριά.

Τι περισσότερο χρειάζεται για να πειστούμε ότι προτιμότερο «μοντέλο» είναι αυτό της ανατροπής παρά η «αναστροφή» αυτής της πολιτικής;

Αλλαγές στο νόμο για τις δημοτικές εκλογές


Αλλαγές στο νόμο για τις δημοτικές εκλογές σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθούν οι λεγόμενες υπερκομματικές υποψηφιότητες προς όφελος του μπλοκ της τρικομματικής συγκυβέρνησης, να ανασχεθεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και να μην υπάρξει σημαντική διαρροή ψήφων στην ακροδεξιά.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται ο διαχωρισμός της ψήφου για τον δήμαρχο από την ψήφο για την ανάδειξη δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι και θα επιλέγονται από ξεχωριστό, ενιαίο ψηφοδέλτιο.


Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν δύο ξεχωριστές λίστες για κάθε δήμο, μία για τον δήμαρχο και μία για τους συμβούλους. Αν και σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αυτό το σχέδιο έχει αρκετά πλεονεκτήματα, ωστόσο υπάρχει και ένα σημαντικό μεοιονέκτημα:

Ο δήμαρχος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα «αντίπαλο» δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα ο δήμος να «παραλύσει» λόγω της έλλειχης συναίνεσης.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, φαίνεται ότι έχει προκριθεί το σενάριο της ταυτόχρονης διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών-περιφεριακών εκλόγων με τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2014.


Πηγή: in.gr

«Τα ορφανά του Χίτλερ δεν έχουν θέση ούτε στο Πήλιο ούτε πουθενά»


Δήλωση του Κώστα Πουλάκη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας

Με αφορμή την προκλητική παρουσία του βουλευτή Π. Ηλιόπουλου και άλλων μελών της Χ.Α. στην Αργαλαστή, ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, σχολίασε τα εξής :

«Οι χυδαίες προκλήσεις εκ μέρους νοσταλγών του Χίτλερ, μετά τις αίθουσες του κοινοβουλίου, συνεχίστηκαν στους δρόμους του Πηλίου. Η προσπάθεια, ωστόσο, θρασύδειλων μελών εγκληματικών και ναζιστικών οργανώσεων, έστω και κρυπτόμενων υπό έναν δήθεν κοινοβουλευτικό μανδύα, να προσβάλουν το δημοκρατικό αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα περάσει. Το ποιόν πλέον όλων τους είναι γνωστό και η πολιτική τους γύμνια έναντι των μεγάλων συμφερόντων δεν μπορεί πια να κρυφτεί πίσω από τραμπουκισμούς και δήθεν μαγκιές.

Και βέβαια, όσο και αν ακροδεξιοί κύκλοι, ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση, “κλείνουν το μάτι” σε τέτοιες συμπεριφορές, όπως έγινε πρόσφατα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που έγινε “μπαλάκι” μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, οι πολίτες της Αργαλαστής και της Μαγνησίας συνολικά, έδωσαν με τη μαζική διαμαρτυρία τους, την καλύτερη απάντηση στην πρόκληση. Απέδειξαν ότι ο ελληνικός λαός διαθέτει και ιστορική μνήμη της ναζιστικής θηριωδίας και αντανακλαστικά υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών αξιών της, δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση το αυτονόητο : Τα ορφανά του Χίτλερ δεν έχουν θέση ούτε στο Πήλιο ούτε πουθενά».

Κουμπουρ-Άριοι


Του Θανάση Καρτερού
Ξέραμε ότι μόλις εκλέχθηκαν στη Βουλή έσπευσαν να πάρουν μαζικά άδειες οπλοφορίας. Ξέραμε επίσης ότι τα κουβαλούν υπερηφάνως τα κουμπούρια -το είδαμε και στο σχετικό noir της επίθεσης βουλευτή τους κατά του Καμίνη. Ξέραμε τέλος και γιατί κάνουν όλο το σόου τόσο με τις άδειες όσο και με τα κουμπούρια -ως πολλαπλασιαστή της τρομοκρατίας τους τα χρειάζονται. Όποιον υπάνθρωπο μας κουνηθεί τον ξαπλώνουμε -κάπως έτσι.

Τι κάνει Χάιλ Χίτλερ στα κεραμίδια είναι όλα αυτά. Εκείνο που δεν ξέραμε όμως είναι ότι τα τσογλάνια του Μιχαλολιάκου οπλοφορούν και μέσα στη Βουλή. Και το μάθαμε επισήμως όταν φτάσαμε στο σημείο να βγει ο Μεϊμαράκης και να διακηρύξει ότι από τούδε και εις το εξής θα περνούν από έλεγχο και οι βουλευτές. Και όποιον αρνηθεί τον έλεγχο ή βρεθεί με όπλο και αρνηθεί να το παραδώσει θα τον ξεφωνίσει ο ίδιος. Και θα δώσει το όνομά του στη δημοσιότητα.

Να τον ξεφωνίσει, ουδεμία αντίρρηση -αυτοί οι γνήσιοι Άριοι δεν μπορούν να μπαίνουν στη Βουλή σαν κουμπουρ-Άριοι. Γιατί όμως έπρεπε να φτάσουμε σε τέτοια ξεφτίλα; Να βγαίνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής για να ανακοινώσει και να επιβάλει το αυτονόητο -ότι μέσα εκεί τουλάχιστον δεν μπορεί κανένας βλαμμένος να κουβαλάει όπλα; Και να καταφεύγει μάλιστα σε ένα είδος δημόσιο νταηλίκι για να γίνει πειστικός τόσο προς τους δημοσιογράφους που μιλούσε, όσος και προς τους ναζί που απευθυνόταν;

Και με την ευκαιρία, γιατί είναι αυτονόητο δικαίωμα του όποιου βουλευτή να κουβαλάει νομίμως όπλο; Ο εκλεκτός του λαού είναι δυνατόν να φοβάται τόσο τον λαό; Η αστυνομική φρουρά δεν είναι άξια να φυλάξει τον χρυσαυγίτικο κώλο του; Είμαστε σε εμφύλιο και δεν το ξέρουμε; Και είναι δυνατόν σήμερα, που η επιβολή της τάξης και του νόμου είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Σαμαρά, να οπλοφορούν θρασύτατα οι δεδηλωμένοι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της βίας στην πιο χυδαία μορφή της;

Να τους ξεφωνίσουν λοιπόν. Αλλά ακόμα καλύτερα να τους αφοπλίσουν. Ψωνάρες που λατρεύουν τη βία, διαταραγμένοι εραστές του αίματος, δεν είναι δυνατόν να έχουν άδεια οπλοφορίας επειδή είναι βουλευτές. Διότι, άμα γίνει η στραβή, θα έχουν ευθύνη κι εκείνοι που τους έδωσαν το δικαίωμα στο κουμπούρι...

Δημ. Στρατούλης: «Η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά τον κατώτερο εγγυημένο μισθό και προωθεί σταδιακά τη μείωση του σε τριτοκοσμικά επίπεδα»


Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας, σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα για την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού
Η κυβέρνηση με πράξη υπουργικού συμβουλίου, μη τολμώντας ούτε καν να προσπαθήσει να το περάσει με κανονικό νομοσχέδιο, δηλαδή ουσιαστικά με νέο αντικοινοβουλευτικό νομοθετικό πραξικόπημα, καταργεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία συμφωνούνταν μεταξύ εργατικών και εργοδοτικών φορέων ο κατώτερος μισθός, γυρίζοντας τη χώρα ως προς αυτό το θέμα 80 χρόνια πίσω. 

Ο κατώτερος μισθός θα ορίζεται πλέον από τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας, ο οποίος θα μπορεί να τον μειώνει οποτεδήποτε, μονομερώς και ανεξέλεγκτα.

Στόχος της κυβέρνησης να φτάσει τον κατώτερο μισθό, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το μνημόνιο 2,  στα εξευτελιστικά επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ), ώστε να εξασφαλίσει φτηνό εργατικό δυναμικό με εργασιακές σχέσεις γαλέρας στους επίδοξους δήθεν επενδυτές του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να μην περάσει ο οριστικός ενταφιασμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η νέα κατεδάφιση του κατώτερου μισθού και συνεπακόλουθα η διάλυση των συνδικάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί ότι, εάν με την ψήφο και τους αγώνες του λαού σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς, θα προχωρήσει στην επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και στην αναζωογόνηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης.

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Στην αυριανή σύσκεψη θα αποτυπωθεί και ο βαθμός δορυφοριοποίησης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προς τη Ν.Δ.


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την αυριανή σύσκεψη των τριών αρχηγών και τις πολιτικές εξελίξεις
Μετά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με προφανή σκοπό να μην διαταραχθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη νεοναζιστική Χ.Α., οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να αποδείξουν αν εννοούν όσα λέγουν τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας. Ταυτόχρονα όμως, στην αυριανή σύσκεψη θα αποτυπωθεί και ο βαθμός δορυφοριοποίησης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προς τη Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική επίθεση αισιοδοξίας συγκρούεται με την ίδια την πραγματικότητα και, παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο με πολλαπλά μέσα και τρόπους, η κοινωνική απόγνωση που διακατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας δεν αμβλύνεται ούτε παρακάμπτεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανταποκρινόμενος στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την ανατροπή του μνημονίου αλλά και να καταθέτει πειστικές εναλλακτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση που θα αποκαθιστούν τις αδικίες και θα βάζουν τα θεμέλια μιας νέας πορείας για τον τόπο.

Έγερσις στις 6, διευθέτησις προσωπικών ειδών, επιτήρησις, γόπινγκ, διόρθωσις γραπτών, πορεία βολή Ημερομηνία: 26/05/2013 15:58


Οι «Κακοήθειες» της Αυγής (Γιώργος Κυρίτσης, Άγγελος Τσέκερης)
Στη Βουλή πειράζει να οπλοφορούν οι χρυσαυγίτες. Στον δρόμο δεν υπάρχει πρόβλημα, ανακαταλαμβάνουν τις πόλεις μας.
Επίσης προστατεύουν την παραλιακή ζώνη, μη μας κάνουν απόβαση οι Τούρκοι και την πάρουν από τους Άραβες.
Ή, ακόμη χειρότερα, μην κάνουν κάναν έλεγχο στα μαγαζιά.
Δεν τραβάει ζόρι ο Σαμαράς με τον αντιρατσιστικό. Απλώς η αντιρατσιστική νομοθεσία είναι ασυμβίβαστη με τα γνήσια δημοκρατικά αισθήματα των ψηφοφόρων της καθυστερημένης λαϊκής Ακροδεξιάς.
Ειδικά ο Φαήλος, που είχε πέσει μέσα στον Βολταίρο όταν ήτανε μικρός.
Ο Βορίδης, πάλι, όταν ήτανε μικρός είχε πέσει μέσα στους φασίστες.
Αλλά τους παράτησε, γιατί τον χτυπάγανε οι αρβύλες.
Άσε που δεν του άρεσε και η γραμματοσειρά στα τατουάζ.
Απεναντίας, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος δεν έχει πρόβλημα ούτε με το ένα ούτε με το άλλο.
Εξ ου και διάφορες ψαλμωδίες του τύπου «Ζιγκχάιλ τον δούλον σου Δέσποτα».
Αν καταλάβαμε καλά, όταν ο Σαμαράς τοποθετεί τον εαυτό του στον μεσαίο χώρο, βάζει στο ένα άκρο τους φασίστες και στο άλλο τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Πάντως, στους εταίρους θα προτείνει μια συμβιβαστική λύση που προβλέπει πάγωμα του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη μέχρι να ξεχαστεί πλήρως το θέμα.
Άλλωστε, τους φασίστες τους συνηθίζουμε.
Το έδειξε και η γερμανική εμπειρία του Μεσοπολέμου, άλλωστε.
Τα έχει γράψει αυτά ο Τζήμερος, αλλά τον προπηλακίζουν οι κομμουνισταί.
Και στο κάτω - κάτω, άμα δεν σας αρέσουν οι φασίστες, να πάτε στη Βόρεια Κορέα.
Παράλληλα, παραχωρείται σε ιδιώτες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Και έτσι ξεμπλέκουμε και με τα δύο άκρα ταυτοχρόνως.
Πρόκειται για την τοποθεσία όπου το 1944 έγιναν αιματηρά επεισόδια μεταξύ ομάδας οργανωμένων κομμουνιστών και ενός γερμανικού εκτελεστικού αποσπάσματος.
Οι κομμουνιστές, μάλιστα, ήταν τουλάχιστον εικοσαπλάσιοι.
Αλλά τι σημασία έχουν αυτά πλέον; Όλοι ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είμαστε;
Ιδρύει κόμμα η Άννα Διαμαντοπούλου. Αντικειμενικός στόχος είναι η απελευθέρωση της Ελλάδας από την τρόικα και το Μνημόνιο.
Μην το γελάτε, και το Φωτεινό Μονοπάτι στο Περού έτσι ξεκίνησε.
Ως διάσπαση του ΚΚΕ Περού (Μαρξιστικό Λενινιστικό (ενωτικό).
Βέβαια, η Διαμαντοπούλου, ως διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, ξεκινά υπό λίγο χειρότερες προϋποθέσεις.
Θα ξεκινήσει πρώτα από τους αγροτικούς πληθυσμούς και στη συνέχεια θα περικυκλώσει τα αστικά κέντρα.

Νέα επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο Νέο Ηρακλειο


Τη στιγμή που ολόκληρη η κοινωνία υποφέρει από τις πολιτικές των Μνημονίων και της εξαθλίωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Ηράκλειο Αττικής, στοχοποιείται για άλλη μία φορά.

Τα ξημερώματα της Κυριακής έγινε άλλη μία επίθεση στα γραφεία, στην οδό, Νεότητος 20, όταν οι γνωστοί πια σε όλους άγνωστοι κατέστρεψαν με πέτρες την πρόσοψη των γραφείων.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηρακλείου Αττικής δηλώνουν: 

Η λογική του εκφοβισμού, της βίας και της τρομοκράτησης βρίσκουν απέναντι κάθε δημοκρατικό πολίτη, και τόσο οι φίλοι όσο και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δυναμώνουν και κατανοούν ότι ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα δεν θα περάσει.

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Καλούμε τον Ελληνικό λαό να απομωνώσει κάθε ακραία συμπεριφορά και να συστρατεθτεί στην κοινή προσπάθεια για την ανατροπή των πολιτικών της εξάρτησης και της υποτέλειας.

Τις 10000 υπογραφές πλησιάζει η αίτηση ενάντια στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο TEDGlobal


Όπως αναφέρει η Ομάδα Real Democracy Εδιμβούργου "η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου αποτελεί προσβολή απέναντι σε αυτούς που πήραν τα «πραγματικά μαθήματα» της κρίσης".
Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα "Real Democracy: Ανεπιθύμητος ο Παπανδρέου στο Εδιμβούργο", ενώ η συλλογή υπογραφών πραγματοποιείται εδώ.

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΕΚΠΑ και ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με ομιλητή τον Γιάννη Δραγασάκη

Οι Οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΕΚΠΑ και ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΕΜΠ – ΤΕΙ) σας καλούν σε κοινή εκδήλωση-συζήτηση με ομιλητή τον Γιάννη Δραγασάκη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, β’ αντιπρόεδρο της Βουλής, οικονομολόγο, με θέμα: "Το success story της κυβέρνησης και η δική μας αφήγηση ελπίδας"
Η εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 27 Μαΐου και ώρα 19:00 στο νέο κτήριο ΝΟΠΕ (Νομική), 3ος όροφος, αιθ. 4 (οδός Σίνα, Αθήνα).

Ή ως λαός είμαστε αυτοκαταστροφικοί και ηλίθιοι

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν.
Ή το πιθανότερο οι δημοσκόποι τα αρπάζουν χοντρά συμμετέχοντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τονωθεί το κλίμα αισιοδοξίας, τώρα που η αποτυχία της βγάζει μάτι και εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται πότε με 2,5 πότε με χ%, οπότε χωράει τουλάχιστον μήνυση
Ή ως λαός είμαστε αυτοκαταστροφικοί και ηλίθιοι
Αναρωτιέμαι πάντως ποιοι απαντούν σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, όταν πολλοί δεν έχουν πια σταθερό τηλέφωνο, οι νέοι σπανίως το χρησιμοποιούν, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στις δουλειές τους κι ένα μεγάλο ποσοστό είναι τόσο θυμωμένο που κλείνει το τηλέφωνο με το καλημέρα σας . Κάτι μου λέει πως απαντούν μόνον 80αρες γιαγιάδες, ούτε καν παππούδες γιατί βρίσκονται στο καφενείο και κυρίες των Βορείων προαστείων.