Μήνας των μεγάλων προγραμματικών παρεμβάσεων θα είναι ο Ιούνιος για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ -και η αρχή γίνεται αύριο, Δευτέρα, με την παρουσίαση των προτάσεων για τα ΜΜΕ (βλ. στήλη media). Συγχρόνως, όμως, η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται στη διοργάνωση μιας μεγάλης συγκέντρωσης, επίσης μέσα στον μήνα στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Τη "στροφή" στις προγραμματικές παρεμβάσεις την είχε υπαινιχθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Μητρόπουλου, την περασμένη Πέμπτη: "Μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έχει, εδώ και ένα χρόνο, διαρκώς την προσοχή της στραμμένη στον δικό μας χώρο, απαιτώντας από μας όχι μόνο να χτίζουμε τα επιχειρήματά μας στο 'όχι' [...], αλλά και να προσπαθούμε να εξηγούμε ποιο είναι το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, με το οποίο θα αντιμετωπίσουμε τη σημερινή βάρβαρη συγκυρία και πάνω σε ποιες ράγες θα οικοδομήσουμε αυτήν την εναλλακτική πρόταση. Ένα σχέδιο που πρέπει να είναι πειστικό, ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ανατρεπτικό", σύμφωνα με την περιγραφή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
"Η μετεξέλιξη της Αριστεράς από μια δύναμη πολιτικής διαμαρτυρίας και αντίστασης σε έναν φορέα εναλλακτικής πρότασης εξουσίας δεν είναι προφανώς εύκολη υπόθεση", αναγνώριζε ο Αλ. Τσίπρας. Ώρα των εξετάσεων, συνεπώς, για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με πρώτο... μάθημα, τα ΜΜΕ (για "οργουελιανό μηχανισμό επικοινωνιακής προπαγάνδας του διαπλεκόμενου κατεστημένου" είχε κάνει, σημειωτέον, λόγο στην ίδια εκδήλωση).

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το πρόγραμμά του

Αμέσως μετά, ακολουθεί σειρά θεματικών εκδηλώσεων -όχι όλες στην Αθήνα- για τα εξής θέματα:
*Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των ευπαθών ομάδων (των πολιτών που είναι κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, επισφαλώς εργαζομένων ή ανέργων, πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης).
*Κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (η παρουσίαση της στρατηγικής για τους τομείς πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η επόμενη μέρα, αλλά και από πού θα βρεθούν οι πόροι, ενώ στη διατύπωση της πρότασης έχει ληφθεί υπόψη και η διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος).
*Το εθνικό σχέδιο για την εργασία και το πρόβλημα της ανεργίας.
*Το πολιτικό σύστημα.
*Η Δημόσια Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η εκπόνηση των θέσεων αυτών έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένες ομάδες εργασίας, ενώ προσεχώς -ίσως μετά το ιδρυτικό συνέδριο- προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις, για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την κοινωνική ασφάλιση. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα είναι η αρχή απλώς, καθώς για κάθε ένα από τα θέματα αυτά θα ακολουθήσει σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, για τη διάδοση του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο τελευταίο σημείο.

Ελλάδα - Ισπανία - συμμαχία

Ταυτόχρονα, όμως, και επειδή το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς ελληνικό, άρα και η λύση του δεν μπορεί να προέλθει ή να αφορά μόνο τη χώρα μας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει την προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του μετώπου που συγκροτούν οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου. Μετά την Πορτογαλία, σειρά τώρα, από την Πέμπτη συγκεκριμένα, έχει η Ισπανία: Επαφές και συναντήσεις με την Ενωμένη Αριστερά και συνδικάτα, αλλά και ομιλία σε φόρουμ οικονομολόγων, είναι μερικά από όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης στη Μαδρίτη.
Παράλληλα, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τα θέματα της επικαιρότητας, με πρώτο αυτό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου: η νέα ακροδεξιά στροφή Σαμαρά αλλά και οι διαφωνίες ΔΗΜ.ΑΡ. και ΠΑΣΟΚ είναι στο... μικροσκόπιο της πολιτικής ανάλυσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΝ αυτοδιαλύεται

Η πορεία όμως αυτή προς τον λαό, με αιχμή το πρόγραμμα, θα είναι μισή, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, αν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες αλλαγές στον τρόπο κομματικής λειτουργίας, στη δημιουργία ενός πραγματικού κόμματος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Και για υπηρετηθεί καλύτερα ο στόχος του ενιαίου, πολυτασικού κόμματος, η μεγαλύτερη συνιστώσα, ο Συνασπισμός, μετά από δύο δεκαετίες ζωής, δίνει πρώτος το σήμα της αυτοδιάλυσης, θέμα που θα αποφασιστεί στο Διαρκές Συνέδριο της 16ης Ιουνίου, με την εισήγηση προς το Σώμα να διαμορφώνεται, νωρίτερα, στην Κ.Ε. της 8ης Ιουνίου.
Τα μέλη του Αριστερού Ρεύματος διαφωνούν, αντιπροτείνοντας η αυτοδιάλυση του ΣΥΝ να γίνει μετά το ιδρυτικό συνέδριο. Ενώ εντός της εβδομάδας, ίσως και αύριο, η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να καταθέσεις τέσσερις εναλλακτικές εκδοχές για το χρέος και την ακύρωση των δανειακών συμβάσεων, την εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων και κλάδων της οικονομίας, τα ζητήματα της Ευρωζώνης και, τέλος, την κυβέρνηση της Αριστεράς - πολιτικές συμμαχίες. Δεν περνά απαρατήρητη, φερ' ειπείν, η πρόταση της μειοψηφίας ο ΣΥΡΙΖΑ να θέσει ως άμεση προτεραιότητά του "την πλήρη, χωρίς όρους και μνημονιακές υποχρεώσεις, διαγραφή του χρέους".