ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Deutsche Welle: Διχάζει η πολιτική της λιτότητας

Deutsche Welle: Διχάζει η πολιτική της λιτότητας

Ημερομηνία: 26/04/2013 14:56
Η δογματική εμμονή των γερμανικών ελίτ στη λιτότητα, δημιουργεί τριγμούς στην ΕΕ την ώρα που η ύφεση και η ανεργία διαλύουν των ευρωπαϊκό Νότο
Πληθαίνουν στην Ευρώπη οι φωνές που ζητούν χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας στις χώρες της κρίσης προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία τους και να περιοριστεί η ανεργία, όπως τονίζει η Deutsche Welle.

Εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες της κρίσης που πλήττονται από την λιτότητα ζητούν αλλαγή πολιτικής. Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις περικοπές και τη συρρίκνωση της ανάπτυξης.

Όμως, τώρα έρχονται και τα οικονομικά στοιχεία να καταδείξουν ότι επιβάλλεται αλλαγή στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ανεργία καλπάζει στην ευρωζώνη. Η ανάπτυξη έχει για πέμπτη συνεχή φορά αρνητικό πρόσημο και οι προγνώσεις του ΔΝΤ δεν είναι καθόλου αισιόδοξες για το 2013.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πριν από μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες. Ο προέδρος της Κομισιόν, χωρίς να αμφισβητήσει την ανάγκη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπογράμμισε ότι η πολιτική λιτότητας έχει αγγίξει τα όριά της και τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Είναι σημαντικό να κινηθούν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις

Οι δηλώσεις Μπαρόζο βρήκαν υποστήριξη τόσο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι όσο και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αλλά και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της παγκόσμιας οικονομίας «συγκλίνουν όλο και περισσότερο στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την ηπιότερη μείωση των ελλειμμάτων».

«Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πιο άμεσα μέτρα για την απευθείας στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να κινηθούν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις εκείνες με το μεγαλύτερο άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη», σχολίασε ο Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο επί των Οικονομικών υπουργός της Σόιμπλε επέκριναν τις δηλώσεις Μπαρόζο και παρέπεμψαν στις ολέθριες συνέπειες που θα είχε η χαλάρωση της λιτότητας και η εγκατάλειψη της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Μεγάλο μέρος των οικονομολόγων συμμερίζεται τις απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Χέριμπερτ Ντίτερ από το «Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική» υπερασπίστηκε τις επιλογές του Βερολίνου: «Πιστεύω ότι η τοποθέτηση Μπαρόζο δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής. Καλά θα έκανε πάντως ο κ. Μπαρόζο να μην ξεχνά κάτω από ποιες πιέσεις ασκούν πολιτική οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει ποτέ στο μονοπάτι της ανάπτυξης εάν παρασυρθεί από την ψευδαίσθηση ότι χωρίς περικοπές θα ανακάμψει η οικονομία με βιώσιμο τρόπο».

Αλλά και ο Μίχαελ Χούτερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας, θεωρεί απαραίτητη την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν διακρίνει κανέναν λόγο για αλλαγή πορείας.

O ρόλος των εκλογών και ο κίνδυνος απομόνωσης του Βερολίνου

Δεν υπάρχει, όμως, καμία αμφιβολία ότι οι πιέσεις για αλλαγή πολιτικής στις χώρες της κρίσης θα ενταθούν. Η σχετική συζήτηση προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Βερολίνο.

Το μόνο που δεν χρειάζεται η καγκελάριος Μέρκελ και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση στην φάση αυτή και ενώ μας χωρίζουν τεσσερισήμισι μήνες από τις εκλογές είναι να ενταθούν οι πιέσεις υπέρ μιας γενικευμένης χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας ή υπέρ της διάθεσης κρατικών κεφαλαίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Κι αυτό γιατί ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων γνωρίζει πολύ καλά πόσο αντιδημοφιλή είναι στη Γερμανία τα προγράμματα διάσωσης των χωρών της κρίσης.

Πολλοί διακρίνουν, ωστόσο, τον κίνδυνο απομόνωσης της Γερμανίας στην ευρωζώνη. Με την ανάγνωση αυτή διαφωνεί ο Χέριμπερτ Ντίτερ: «Δεν πιστεύω ότι η Μέρκελ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση, καθώς υπάρχουν και άλλες χώρες, κυρίως οι βόρειες της ευρωζώνης, που υποστηρίζουν ότι είναι αναντικατάστατη η πολιτική της εξυγίανσης των δημοσιονομικών. Στην αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί στην ευρωζώνη αυτό που έπαθε η Ιαπωνία, που στο μεταξύ έχει εξελιχθεί σε δημοσιονομική βόμβα. Υπό την έννoια αυτή, η πορεία που ακολουθεί η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες είναι η ορθή».

Bundesbank vs ΕΚΤ για την πολιτική διάσωσης

Έντονες επικρίσεις σε βάρος της ΕΚΤ για αποφάσεις που αφορούσαν την αντιμετώπιση της κρίσης διατυπώνει σε έγγραφό της η γερμανική Κεντρική Τράπεζα.

Επανέρχεται στην δημοσιότητα η διαμάχη της Bundesbank με την ΕΚΤ για την πολιτική διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, με αφορμή εμπιστευτικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έκτασης 29 σελίδων, το οποίο διασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Στο εν λόγω έγγραφο επικρίνεται η πολιτική της αγοράς κρατικών ομολόγων και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η EΚΤ ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα με χαμηλή φερεγγυότητα και υπογραμμίζεται ότι «σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Η Bundesbank αμφισβητεί ότι κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και παραπέμπει στο ελληνικό παράδειγμα.

«Η σημερινή σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη»

«Η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Σύμφωνα με την Bundesbank, δεν συνιστά αρμοδιότητα της ΕΚΤ η αποτροπή της εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη. «Η σημερινή σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί», αναφέρεται στο έγγραφο και υπογραμμίζεται πως σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της ευρωζώνης.

«Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά»

Ανάπτυξη ή λιτότητα; Κι αν λιτότητα, σε τι ποσοστό; Μήπως είναι πολύ αργά; Προβληματισμός και σήμερα στον τύπο. «Χρειάζονται και έργα» μετά τη συγγνώμη του σέρβου προέδρου για τη Σρεμπρένιτσα.

Η συζήτηση για το κατά πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα λιτότητας στις υπερχρεωμένες χώρες για την αναθέρμανση της οικονομίας συνεχίζεται μέσα από τις στήλες του ευρωπαϊκού τύπου με τους σχολιαστές να θεωρούν ορατό τον κίνδυνο διάσπασης.

«’Ολοι γνωρίζουν ότι ουκ εν τω πολλώ το ευ, καμιά φορά μπορεί να αποβεί και αντιπαραγωγικό» σημειώνει η Handelsblatt. «Μετά από δύο χρόνια αυστηρής πολιτικής λιτότητας η Ευρώπη έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Η πολιτική αυτή ως τρόπος μείωσης του τεράστιου χρέους ήταν και παραμένει σωστή. Αλλά έχει έρθει η στιγμή που θα πρέπει να μετακινηθεί η ισορροπία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος η απόλυτη λιτότητα να καταστρέψει αυτό που οι κυβερνήσεις θέλουν να διασώσουν, την ευρωπαϊκή ενότητα με το ευρώ ως σύμβολο», υπογραμμίζει ο γερμανός αρθρογράφος.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais διαπιστώνει όλο και μεγαλύτερη απομάκρυνση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης από ό,τι συνθέτει την ΕΕ. «Αντιευρωπαικές θέσεις έχουν πλέον πέραση, ακόμη και σε χώρες όπως η Ισπανία, όπου οι κάτοικοι είναι παραδοσιακά οπαδοί της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η άπωσή τους έχει αγγίξει το βρετανικό επίπεδο, ενώ στις νέες χώρες-μέλη, όπως στην Πολωνία, η πλειοψηφία είναι κατά της ΕΕ» επισημαίνει ο ισπανός αρθρογράφος και συνεχίζει: «Το φαινόμενο έχει τις αιτίες του στο ότι η Ευρώπη καταπολεμά την χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της με την πιο κακή στρατηγική. Οι αξίες που τόσο εκτιμούν οι Ευρωπαίοι, όπως αλληλεγγύη, συνοχή και ευημερία, υποχωρούν. Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα σε αυτήν την εξέλιξη, γιατί αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά». καταλήγει.


Πηγή: Deutsche Welle - ελληνική υπηρεσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου