ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ένα συγκλονιστικό κίνημα συμπαράστασης έχει φουντώσει γύρω από τον ηρωικό αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ.

Ένα συγκλονιστικό κίνημα συμπαράστασης έχει φουντώσει γύρω από τον ηρωικό αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ. Η απόφασή τους να αντιπαλέψουν το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την ομαδική απόλυσή τους προχωρώντας σε λειτουργική κατάληψη της ΕΡΤ και μεταδίδοντας το δικό τους απεργιακό πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει μια έκρηξη αλληλεγγύης.

Χιλιάδες βρέθηκαν στο πλευρό τους ήδη από το πρώτο βράδυ της κατάληψης την Τρίτη, αναγκάζοντας πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό πραξικόπημα του κλεισίματος της ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεν συγκέντρωσε ούτε τις απαιτούμενες υπογραφές υπουργών.

Η πανεργατική απεργία που υποχρεώθηκαν μέσα σε αυτό το κλίμα να κηρύξουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη έδειξε τον όγκο και τον παλμό αυτού του κύματος συμπαράστασης. Στην Αθήνα, η πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή πλημμύρισε και τα δυο ρεύματα της Μεσογείων σε μήκος χιλιομέτρων και ήταν ενωμένη όπως καμιά από τις τόσες πανεργατικές των τελευταίων χρόνων.

Ίδιες εικόνες σε όλες τις μεγάλες πόλεις, καθώς τα κτίρια της ΕΡΤ παντού έγιναν σημείο συνάντησης όλων των απεργών.

Με τέτοια δυνατή αντίσταση, η νίκη αυτού του αγώνα είναι άμεσα ορατή. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε πανικό. Βενιζέλος και Κουβέλης ψάχνουν τρόπους να διαφοροποιηθούν από το πραξικόπημα Σαμαρά - Κεδίκογλου, αλλά ταυτόχρονα να αποφύγουν την πτώση της κυβέρνησης. Ο Σαμαράς που νόμιζε ότι μπορεί να πουλάει τα παραμύθια για “success story” βρίσκεται στριμωγμένος ανάμεσα στις απαιτήσεις του Μνημόνιου για απολύσεις εδώ και τώρα και τη μαζική απεργιακή κατακραυγή.

Τώρα είναι η στιγμή για να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε αυτόν τον αγώνα πετυχαίνοντας διπλή νίκη: και να σώσουμε την ΕΡΤ και τους χιλιάδες εργαζόμενούς της και να γκρεμίσουμε την τρόικα εσωτερικού από την κυβέρνηση.
Απεργιακό κύμα

Ο τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό είναι ο ίδιος που άνοιξε το δρόμο ως εδώ: Όπως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απάντησαν με γενική συνέλευση όλων πέρα από ειδικότητες και αποφάσισαν απεργία, κατάληψη και λειτουργία κάτω από το δικό τους έλεγχο, αυτό το παράδειγμα χρειάζεται να απλώσουμε παντού. Να τους στηρίξουμε για να συνεχίσουν και να αντέξουν κόντρα στις υπουργικές απειλές. Και ταυτόχρονα να γενικεύσουμε το απεργιακό κύμα σε όλους τους χώρους:

Στα σχολεία, στο Μετρό και στα καράβια που έχουν ήδη ανοιχτό μέτωπο κόντρα στις επιστρατεύσεις, τις απολύσεις και τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων.

Στα νοσοκομεία και στους δήμους που δίνουν τις δικές τους μάχες ενάντια στις περικοπές, τις συγχωνεύσεις και τις απολύσεις.

Στη ΔΕΗ, στο νερό, στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ που βρίσκονται στο στόχαστρο για ιδιωτικοποιήσεις, για σκανδαλώδη ξεπουλήματα στα αρπακτικά της Τρόικα.

Όλοι μαζί, συντονίζοντας τους αγώνες μας από τα κάτω και απαιτώντας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν άμεσα σε νέα πανεργατική κλιμάκωση, μπορούμε να κάνουμε τον Σαμαρά να έχει την τύχη του Παπανδρέου και του Παπαδήμου.

Ο σημερινός αγώνας πατάει πάνω σε ένα κίνημα που γκρέμισε τρεις κυβερνήσεις μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Έχουμε τη δύναμη να ρίξουμε και τη σημερινή, αλλά και την εμπειρία για να κάνουμε αυτή την ανατροπή αφετηρία για ένα μέλλον χωρίς μνημόνια και Τρόικες, για μια κοινωνία όπου το κουμάντο θα κάνουν οι εργάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου