ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Το Δουβλίνο 3 είναι το μεγάλο αγγούρι, και όχι η ..ΕΡΤ





Την αρνητική ψήφο και την πλήρη αντίθεσή του στο νέο κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου.
Ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για κοσμογονικές αλλαγές στην γειτονιά της Ευρώπης, τις οποίες το Συμβούλιο αδυνατεί να κατανοήσει εμμένοντας σε νομοθεσίες που επιβαρύνουν χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση εξαιτίας των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
«Πολύ φοβάμαι ότι ήδη από μεθαύριο, μια μέρα μετά την έγκριση του νέου κανονισμού Δουβλίνο 3, θα ψάχνουμε για το Δουβλίνο 4», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, ενώ επανέλαβε την ανάγκη θέσπισης μηχανισμού εσωτερικής (εντός της Ε.Ε.) επανεγκατάστασης μεταναστών, ο οποίος θα βασίζεται σε μια ρήτρα ανακατανομής σύμφωνα με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που θα ισχύουν για κάθε κράτος μέλος.
«Το Δουβλίνο 3, διαμορφώνεται επί τα χείρω σε σχέση με το Δουβλίνο 2, καθώς διατηρεί αναλλοίωτο το στοιχείο ευθύνης για τη χώρα πρώτης εισδοχής λαθρομεταναστών και το οποίο δημιούργησε ανυπέρβλητα προβλήματα στην Ελλάδα». «Δεν είναι καλά τα πράγματα για τη χώρα μας. Υπάρχει πρόβλημα. Το κείμενο της νέας συνθήκης δεν περιέχει κανένα επωφελές αντάλλαγμα, κάτι που να ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις. Με την νέα συνθήκη, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα, θα βρεθεί για μία ακόμη φορά, στη θέση του ευρωπαϊκού κέντρου υποδοχής μεταναστών, χωρίς να έχει καμία δυνατότητα, είτε να τους αφήσει να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρώπης που επιθυμούν,  (γι’ αυτούς η Ελλάδα, παραμένει η χώρα αφετηρίας και όχι προορισμού) είτε να τους επιστρέψει “πακέτο” στη χώρα εισαγωγής, βλ. Τουρκία.
Διαδικασία συναπόφασης (COD/2008/0243 )
Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την αξιολόγηση της συστήματος του Δουβλίνου [COM(2007) 299  τελικό – Επίσημη Εφημερίδα C 191, 17.8.2007].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου