Και τα σκουπίδια της Μυκόνου στη Φυλή ;;;;;;;;;;;;;;;
Μια … δύσοσμη ανακύκλωση (με αφορμή την περίπτωση της Μυκόνου)
Το τελευταίο τρίμηνο υπήρξαν κάποια περιστατικά, που μας ανάγκασαν να εστιάσουμε την προσοχή μας στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στη Μύκονο. Στην αρχή ήταν οι έντονες καταγγελίες πολιτών της Μυκόνου για πλημμελή συγκομιδή των απορριμμάτων και για μη λειτουργία της ανακύκλωσης (με τους μπλε κάδους της ΕΕΑΑ). Γεγονός που τους οδήγησε στη συγκρότηση αστικού κοινωνικού συνεταιρισμού για την ανακύκλωση. Λίγο πριν το Πάσχα και μετά από μια παρατεταμένη «χειμέρια νάρκη», οργανώθηκε μια αποστολή containers, από το λιμάνι της Μυκόνου στο λιμάνι της Ελευσίνας και από κει στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Υποτίθεται ότι μεταφέρθηταν τα ανακυκλώσιμα υλικά που είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι μαρτυρίες, όμως, τόσο από τη Μύκονο, όσο και από την Ελευσίνα, μιλούν για έντονη δυσοσμία και για εικόνα που προσιδιάζει σε σύμμεικτα απορρίμματα και όχι σε ανακυκλώσιμα υλικά. Εντύπωση που συμβαδιζει με την εικόνα της ανυπαρξίας ξεχωριστής διαλογής των ανακυκλώσιμων, αφού οι μπλε
κάδοι στη Μύκονο δέχονται σύμμεικτα απορρίμματα, όπως και οι πράσινοι κάδοι και δεν είναι γνωστή καμία άλλη διαδικασία διαλογής - διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων. Με την εξαίρεση της συλλογής γυαλιού, που γίνεται μόνο το καλοκαίρι, μεcontainers που τοποθετούνται έξω από τα μεγάλα μπαρ και εστιατόρια του νησιού.
κάδοι στη Μύκονο δέχονται σύμμεικτα απορρίμματα, όπως και οι πράσινοι κάδοι και δεν είναι γνωστή καμία άλλη διαδικασία διαλογής - διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων. Με την εξαίρεση της συλλογής γυαλιού, που γίνεται μόνο το καλοκαίρι, μεcontainers που τοποθετούνται έξω από τα μεγάλα μπαρ και εστιατόρια του νησιού.
Με αυτά τα δεδομένα, μας προξένησε κατάπληξη η προσπάθεια του δημάρχου της Μυκόνου να αμφισβητήσει «τα πρωτεία» στην ανακύκλωση από το δήμο Σύρου, ένα δήμο με αποδεδειγμένα καλές επιδόσεις στην ανακύκλωση. Όταν, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε την αποστολή μιας νέας παρτίδας containers σκεφτήκαμε να την «υποδεχτούμε» στο λιμάνι της Ελευσίνας, με σκοπό να διασταυρώσουμε τις αρχικές μας εκτιμήσεις. Τα containers, περίπου 30, έφτασαν στην Ελευσίνα τα ξημερώματα της Τετάρτης 12/6, άρχισαν να αποτίθενται στον προβλήτα και σταδιακά να μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από την πρώτη φορά. Έντονη δυσομία, ασυμβίβαστη με φορτίο ανακυκλώσιμων υλικών, στο λιμάνι και σε όλη τη διαδρομή των φορτηγών προς το ΚΔΑΥ, μέσα από κατοικημένη περιοχή. Και μια εικόνα του περιεχομένου των containers, που επιβεβαιώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του, αν όχι το σύνολο, έχει χαρακτηριστικά σύμμεικτων απορριμμάτων. Είναι βέβαιο ότι, ακόμη κι αν περάσει από διαδικασία διαλογής- διαχωρισμού στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, το μεγαλύτερο μέρος του θα οδηγηθεί για ταφή στο ΧΥΤΑ Φυλής, όπως γίνεται με το υπόλλειμμα όλων των ΚΔΑΥ της Αττικής.
Οι κινήσεις πολιτών Ecoeleusis και «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν τις αρμόδιες αρχές της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και διενήργησαν αυτοψία σε χώρο που ανήκει στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας στην περιοχή Καλυμπάκι του Δήμου Ελευσίνας, ελέγχοντας, παράλληλα, τη νομιμότητα της διαδικασίας μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την έκθεση αυτοψίας και τις περαιτέρω ενέργειες του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής.
Για να συμπληρωθεί η εικόνα, να προσθέσουμε ότι η ανακύκλωση στη Μύκονο γίνεται μέσω των μπλε κάδων και των containers συλλογής γυαλιού, στη βάση συμφωνίας του δήμου με την ΕΕΑΑ, που έχει συναφθεί στις 28/8/2008 και έχει διάρκεια 6 χρόνια. Σε αυτήν προσδιορίζεται ότι την ευθύνη της αποκομιδής και τη μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων σεcontainers την έχει ο δήμος και την ευθύνη της μεταφοράς σε ΚΔΑΥ της Αττικής την έχει η ΕΕΑΑ. Στη σύμβαση αναφέρεται, επίσης, ότι: «το προκύπτον από τη διαλογή υπόλειμμα θα διατίθεται στο ΧΥΤΑ στην Αττική, ως τμήμα του συνολικού υπολείμματος που προκύπτει από τη διαλογή των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας στο υφιστάμενο ΚΔΑΥ», χωρίς να αναφέρεται σε κάποια οικονομική υποχρέωση του δήμου, έναντι της ΕΕΑΑ ή του ΕΔΣΝΑ (ΕΣΔΚΝΑ).
Η ΕΕΑΑ το δικό της έργο το έχει αναθέσει υπεργολαβικά στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ», που διαχειρίζεται και το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Αντίστοιχες συμβάσεις η ΕΕΑΑ έχει συνάψει με πολλούς ακόμη νησιωτικούς δήμους, όπως τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη κλπ.. Συνήθως, σαν υπεργολάβος της ΕΕΑΑ λειτουργεί και πάλι η εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ». Οπότε, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο τρόπος της μεταφοράς είναι ο ίδιος και ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα φαινόμενα μεταφοράς υλικών με αντίστοιχη ποιότητα και σύνθεση.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι ο ΕΔΣΝΑ χρεώνει τους δήμους της Αττικής με 45 ευρώ/τόνο για το υπόλλειμμα των ΚΔΑΥ της Αττικής, που υποδέχονται το περιεχόμενο των μπλε κάδων. Ο επιμερισμός των ποσοτήτων του υπολλείμματος στους δήμους γίνεται αναλογικά, στη βάση των στοιχείων της ΕΕΑΑ και των ΚΔΑΥ για τα εισερχόμενα ανακυκλώσιμα. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το αν υπάρχει χρέωση από τον ΕΔΣΝΑ για το υπόλλειμμα των περιοχών εκτός Αττικής, από τα «ανακυκλώσιμα» που οδηγούνται στα ίδια ΚΔΑΥ και για το με ποιο τρόπο αυτή γίνεται.
Από όσα προαναφέρθηκαν, προκύπτουν οι παρακάτω διαπιστώσεις και ερωτήματα:
1. Η περίπτωση της Μυκόνου δημιουργεί υποψίες για εκτεταμένη παράνομη μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων και διάθεσή τους στο ΧΥΤΑ Φυλής. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μεταφορά αποβλήτων στην Αττική από άλλες περιοχές της χώρας και ταφή τους στο ΧΥΤΑ Φυλής, τουλάχιστον με τη μορφή του υπολλείμματος. Η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ οφείλει να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί σύννομη αυτή τη διαδικασία, αν καλύπτεται από σχετικές αποφάσεις της και από ποιες συγκεκριμένα. Σε αυτό το πνεύμα, πως κρίνει όρους σαν τον προαναφερθέντα, που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις της ΕΕΑΑ με δήμους εκτός Αττικής και τι προτίθεται να κάνει.
2. Αν η διάθεση στη Φυλή σύμμεικτων απορριμμάτων ή υπολλείμματος από το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων περιοχών εκτός Αττικής, μέσω των ΚΔΑΥ της Αττικής, θεωρείται σύννομη, τότε πώς τιμολογείται από τον ΕΔΣΝΑ; Υπάρχουν σχετικές συμβάσεις του ΕΔΣΝΑ με την ΕΕΑΑ ή τους εμπελκόμενους δήμους; Μήπως, το υπόλλειμμα ή και τα παράνομα σύμμεικτα περιοχών εκτός Αττικής προστίθενται και εξομοιώνονται με το υπόλλειμμα των δήμων της Αττικής, που με αυτόν τον τρόπο επωμίζονται, παράνομα, ένα κόστος που δεν τους αντιστοιχεί; Ο ΕΔΣΝΑ ελέγχει αυτό το στοιχείο;
3. Οι δήμοι της Αττικής παρακολουθούν την ποσοτική και οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων τους; Εξετάζουν τις χρεώσεις του ΕΔΣΝΑ και αν αυτές συμβαδίζουν με τις ποσότητες που διαθέτουν στη Φυλή (απευθείας ή μέσω του υπολλείμματος των ΚΔΑΥ); Πώς εξηγούνται, τότε, ορισμένες εξώφθαλμα υπερβολικές επιδόσεις δήμων στην κατά κεφαλή παραγωγή ΑΣΑ, όπως έχουμε τεκμηριώσει πρόσφατα;
Δείτε και εδώ: ecoeleusis
πηγή:http://prosynat.blogspot.gr
Δείτε και εδώ: ecoeleusis
πηγή:http://prosynat.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου