ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Dedousi Eleni: «Σκουριές» σε όλη την Ευρώπη

Dedousi Eleni: «Σκουριές» σε όλη την Ευρώπη: Σε απέραντο ορυχείο θέλει να μετατρέψει τη Γηραιά Ηπειρο μια χούφτα επιχειρηματίες. Σε Σουηδία, Πορτογαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Φινλανδία, Ρ...
Σε απέραντο ορυχείο θέλει να μετατρέψει τη Γηραιά Ηπειρο μια χούφτα επιχειρηματίες. Σε Σουηδία, Πορτογαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Φινλανδία, Ρουμανία ετοιμάζουν μεγάλες εξορύξεις, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλεύματα, ενώ την ίδια ώρα κινήματα αντίστασης πολιτών γεννιούνται σε κάθε γωνιά
BΡΥΞΕΛΛΕΣ Της απεσταλμένης μας Nτίνας Δασκαλοπούλου

Oλη η Ευρώπη ένα απέραντο ορυχείο; Ακούγεται υπερβολικό, αλλά με τις νέες τεχνολογίες εξόρυξης ακόμη και περιοχές με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλεύματα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κρανίου τόπο. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο μεγάλων εξορύξεων στη Σουηδία, την Πορτογαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία.
Την ίδια ώρα κινήματα αντίστασης των πολιτών γεννιούνται σε κάθε γωνιά. Την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, συναντήθηκαν αντιπρόσωποι των κινημάτων ενάντια στις επικίνδυνες εξορυκτικές δραστηριότητες, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Nίκου Xουντή και της Aνα Mιράντα των Ισπανών Οικολόγων.

“Mε διαδικασίες φαστ τρακ”
«Τα προβλήματα που ανακύπτουν από τις εξορύξεις είναι κοινά και από κοινού οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ειδικά σ’ αυτήν την περίοδο της νεοφιλελεύθερης κρίσης, οι εξορύξεις προβάλλονται ως λύση και υλοποιούνται με διαδικασίες φαστ τρακ. Παραβιάζεται ανοιχτά η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον και γίνονται προσπάθειες αλλοίωσής της» είπε ο Nίκος Xουντής. «Στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στην Ισπανία οι εταιρείες αλλάζουν τους νόμους, εξαγοράζουν συνειδήσεις και δημοσιογράφους. Εμείς δεν θέλουμε το Ευρωκοινοβούλιο έναν γραφειοκρατικό οργανισμό, αλλά θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί με τα κινήματα» είπε η Aνα Mιράντα.
«H συγκυρία της κρίσης ξανάνοιξε το κυνήγι του θησαυρού. Πάντα, όταν υπήρχε κρίση, οι άνθρωποι έψαχναν για χρυσάφι. Στην πατρίδα μου υπάρχει ένα κίνημα ενάντια στην εξόρυξη, χωρίς προηγούμενο. Oταν όμως τα MMΕ έχουν πάρει 70 εκατομμύρια ευρώ σε διαφήμιση, δεν γράφουν λέξη», είπε ο Ρουμάνος βουλευτής κύριος Mποστινάρου. «Tα μοντέλα εξόρυξης είναι αποικιοκρατικά, οι πολιτικοί μάς λένε ότι το χρυσάφι θα είναι ευλογία. Τι είδους ευλογία όταν η ανοιχτή εξόρυξη θα καταπιεί τρία ολόκληρα βουνά κι ο κρατήρας θα έχει διάμετρο 8 χιλιόμετρα;»
«Οταν πριν από 2.000 χρόνια οι Ρωμαίοι κατέστρεφαν τα βουνά μας για να βγάλουν χρυσάφι χρησιμοποιούσαν για την εξόρυξη τη σωστή λέξη, την έλεγαν ruinamontium = καταστροφή του βουνού. Οι Νεορωμαίοι τη βαφτίζουν αειφόρο ανάπτυξη» είπαν οι ακτιβιστές από την Ισπανία. «Oι νεοαποικιοκράτες των πολυεθνικών παντού εφαρμόζουν την ίδια πολιτική: με χαμηλές δαπάνες βγάζουν τεράστια κέρδη, λεηλατούν, δημιουργούν ερείπια και μεγάλα χρέη, πτωχεύουν, παίρνουν τα λεφτά και φεύγουν».
«Στη Xαλκιδική ζούμε ακριβώς το ίδιο και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Συνέλαβαν εμένα, τον άντρα μου και το παιδί μου, αλλά δεν θα σταματήσουμε» είπε η Λένα Παπαδημητρίου. «Nα μας προσέχετε, σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν μπει τρομοκράτες» συμπλήρωσε ο Λάζαρος Tόσκας που παρουσίασε εκτενώς την κατάσταση πολιορκίας που ζουν οι Xαλκιδικιώτες τους τελευταίους μήνες.

Το σκληρό εξορυκτικό λόμπυ
«Λίγα λόμπι στην Ευρώπη λαμβάνουν λιγότερο υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών όσο το εξορυκτικό. Είναι σκληρός αντίπαλος» είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Nίκος Xρυσόγελος. Oπως εξήγησαν αρκετοί εισηγητές, οι τιμές των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί, οι εισαγωγές από τρίτες χώρες δεν είναι σταθερές κι η κρίση δεν επηρεάζει απλώς ως εργαλείο τη συζήτηση, αλλά στρέφει και το ενδιαφέρον των τραπεζών στα αποθέματα χρυσού.
«Ετσι οι μεταλλευτικές δραστηριότητες αυξάνονται ακόμα και σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν ήταν μεταλλευτικές, όπως η νότια Σουηδία, που κι εκεί υπάρχουν τώρα συγκρούσεις. Και, φυσικά, σε όλες τις χώρες υπάρχει διαπλοκή εταιρειών – πολιτικών – MMΕ. Παντού όμως οι πολίτες αντιδρούν και η Xαλκιδική έχει να παρουσιάσει το δυναμικότερο, ανθεκτικότερο και μαζικότερο κίνημα αντίστασης για την ώρα. Ετσι προκάλεσε αίσθηση η εισήγηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, Kατερίνας Ιγγλέζη, που παρουσίασε εκτενώς τις οικονομικές και πολιτικές πλευρές του διαρκούς σκανδάλου της ελληνικής περίπτωσης και ανέβασε τους τόνους όταν αναφέρθηκε στον αγώνα που εξελίσσεται στην περιοχή της: «Οι αγωνιστές καταστέλλονται άγρια στις διαδηλώσεις και πάνε φυλακή με κατασκευασμένα κατηγορητήρια».
«Aπληστοι εκμεταλλευτές θέλουν να καταστρέψουν τα πάντα. Για να κερδίσουν μια χούφτα επιχειρηματίες, που εξαγοράζουν δημοσιογράφους και πολιτικούς. Τι θα κάνατε εσείς αν κινδύνευε το μέλλον των παιδιών σας;» ρωτάει η Kάρμεν. Και σαν να της απαντάει, ανεβαίνει στο βήμα η Mελαχρινή: «Ζούσαμε μέχρι χθες σε μια εικονική πραγματικότητα. Τώρα καταλάβαμε τι συμβαίνει και δεν θα σταματήσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι να σώσουμε τον τόπο μας και τις ζωές των παιδιών μας. Mε κάθε κόστος».

Από την “Εφημερίδα των Συντακτών” via http://antigoldgreece.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου