Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
Σας κάλεσα με θέμα πώς αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή.. Αλλά πριν αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε αυτό το ζήτημα, με αφορμή και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, θα ήθελα ένα σχόλιό σας. Υπάρχει ζήτημα αναφορικά με τις συνιστώσες και τον κ. Τσίπρα και τους ονομαζόμενους προεδρικούς ή όχι; Ή θα τα βρείτε στο τέλος;..
Κατ΄ αρχήν δεν υιοθετούμε αυτή τη δημοσιογραφική ονοματολογία, προεδρικοί, μη προεδρικοί κ.λπ. Συνήθως αυτοπροσδιοριζόμαστε με βάση τις απόψεις μας και να είστε βέβαιοι ότι δεν είναι πάντοτε.. η ομαδοποίηση των απόψεων τόσο παγιωμένη για το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών μας.
Το σέβομαι.. Ας μην χάσουμε όμως το χρόνο μας στη διαδικασία…
Εμείς είχαμε μια διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου προσδιορίσαμε τον κανονισμό, τους όρους του προσυνεδριακού διαλόγου και τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε. Αυτά εμπεριέχουν οπωσδήποτε τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και συγκυρίας, την επανεπιβεβαίωση της διακήρυξης που είχε κατ΄ αρχήν εγκριθεί στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία έχει έναν γενικότερο, αν θέλετε, στρατηγικό χαρακτήρα και αναφορές..
Πρέπει να διαλυθούν ή όχι οι συνιστώσες…
…. Αυτό είναι το τρίτο θέμα.. Και τα ζητήματα της ενιαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το πέρασμα από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στο ΣΥΡΙΖΑ των μελών.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα…
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι μια εντολή την οποία την πήραμε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που είχαμε κάνει στις αρχές Δεκεμβρίου, τέλη Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους και νομίζω ότι απηχεί και τη διάθεση των περισσοτέρων μελών και φίλων μας. Το πώς θα γίνει αυτό, προφανώς το συνέδριο, δηλαδή τα μέλη του κόμματος έχουν τον τελικό και αποφασιστικό λόγο…
Το ότι δεν παρευρέθη ο κ. Γλέζος και μια και ο κ. Γλέζος είναι μέντορας.. πώς να το πω.. είναι ένα πρόσωπο σεβαστό και το οποίο το ακούτε όχι μόνο εσείς αλλά και σύμπασα η κοινωνία.. το ότι δεν παρευρέθηκε είναι εκδήλωση διαμαρτυρίας για το θέμα των συνιστωσών ή όχι;..
Δεν γνωρίζω το γιατί και δεν μπορώ, από τη στιγμή που δεν έχω μιλήσει μαζί του, .. τον λόγο που δεν παρευρέθηκε. Κρατάω την τελευταία, χθες το απόγευμα, δήλωσή του όπου είπε κι αυτός ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η στάση μας να δημιουργεί προβλήματα στο εγχείρημά μας και ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε την ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η τελευταία, χθες το απόγευμα, δήλωση.
Προχωρούμε.. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο έχουν έτσι ένα λόγο προβοκατόρικο, ίσως γιατί απηχούν κι ένα μέρος της κοινής γνώμης που θέλει να μιλάει σε όλους σας με αυτό τον τρόπο. Έχει ένα πολιτικό μάρκετινγκ. Πώς μπορεί να γίνεται ο χειρισμός μέσα στο Κοινοβούλιο νομίζετε;…
Νομίζω ότι το θέμα της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο θέμα χειρισμών εντός του Κοινοβουλίου, διότι η παρουσία της Χρυσής Αυγής δεν εξαντλείται εντός του Κοινοβουλίου. Θα έλεγα ότι αυτή είναι και η πιο «ήπια» εκδοχή της παρουσίας του. Περισσότερο προκλητικό, επικίνδυνο και βαθύτατα αντιδημοκρατική είναι η πρακτική της εκτός Κοινοβουλίου. Και αναφέρομαι στην προπαγάνδιση ρατσιστικών εγκλημάτων και πολλές φορές στη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων. Μέλη της Χρυσής Αυγής αποδεδειγμένα έχουν συμμετάσχει σε τέτοιου είδους πράξεις.
Άρα ένα θέμα είναι το μέχρι τώρα θεσμικό πλαίσιο γιατί δεν εφαρμόστηκε. Αντίθετα, αντιμετωπίστηκαν εκ μέρους της πολιτείας με επιείκεια.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι υπάρχει η ανάγκη για ένα νέο νομικό πλαίσιο. Και γι αυτό γίνεται μια συζήτηση γύρω από το περίφημο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο βλέπετε ότι «κοιλοπονάει» κυριολεκτικά, διότι εντός της συγκυβέρνησης δεν υπάρχουν ίδιες απόψεις, με κορυφαίες αντιδράσεις εκ μέρους του χώρου της Ν.Δ. και συμβούλους, απ΄ ότι λένε, του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό είναι το δεύτερο ζήτημα.
Το τρίτο είναι η συμπεριφορά εντός του Κοινοβουλίου. Η συμπεριφορά τους εντός του Κοινοβουλίου δεν εξαντλείται σε ένα πολιτικό μάρκετινγκ. Αυτό ο καθένας έχει το δικαίωμα να το κάνει και να διαμορφώνει το προφίλ του και το λόγο του και να κρίνεται από τον κόσμο. Αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός στους κανόνες, όχι μόνο της αντιπαράθεσης, αλλά κυρίως της δημοκρατίας.
Κι ένα παραπάνω επίπεδο, που είναι πια μια συνολική προσπάθεια της κοινωνίας και όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων να αποκαταστήσουν την ιστορική συνείδηση για το τι σημαίνει φασισμός, τι σημαίνει ναζισμός, με ποια εγκλήματα κατά του ανθρώπου είναι συνδεδεμένες αυτές οι κοσμοθεωρίες. Αυτό νομίζω όμως ότι είναι κάτι διαρκές, αφορά τα σχολεία, την οικογένεια και βεβαίως και το λόγο των κομμάτων.
Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν άλλοι συμπολίτες μας οι οποίοι κατ΄ ανάγκη μπορεί να μην ψηφίζουν Χρυσή Αυγή γιατί τα στοιχεία της Χρυσής Αυγής δείχνουν ότι δεν προέρχονται οι ψηφοφόροι της μόνο από το δεξιό ακραίο κομμάτι της παραδοσιακής, της παλαιάς Ν.Δ. ή του ΛΑ.Ο.Σ., αλλά βρίσκουμε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και σε άλλα κόμματα οι οποίοι εγκαλούν την αριστερά στο ότι εμπέδωσε στην κοινωνία συμπεριφορές τέτοιες που εκείνους τους οδηγούν τώρα στη Χρυσή Αυγή. Δεν πρέπει να το συζητήσουμε κι αυτό; Από την ασέβεια μέχρι την ανομία…
Εγώ προφανώς και δεν κατατάσσω όλους τους ανθρώπους οι οποίοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή στους οπαδούς του σύγχρονου νεοναζισμού. Αλίμονο. Και άλλωστε υπάρχει και μια ιστορική εμπειρία που πολλές φορές ακραίες απόψεις ενισχύονται όταν μια κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική κρίση, όπως ακριβώς συμβαίνει σε εμάς τώρα. Άρα θα συμφωνήσω με την παρατήρησή σας.
Θα σας έλεγα ακόμα ότι στη δικιά μου αντίληψη δημοκρατίας πρέπει να υπάρχει ανεκτικότητα για κάποιον ακόμη και να εκφωνεί το δικό του ιδεολογικό κήρυγμα το οποίο μπορεί να είναι σε θεωρητικό επίπεδο αυτό του σύγχρονου φασισμού. Αλλά, προσέχτε, είναι τελείως διαφορετικό το να προπαγανδίζεις το ρατσιστικό έγκλημα ή να κάνεις πράξεις τέτοιου είδους αντιλήψεις. Δηλαδή, για παράδειγμα, όταν λένε κάποιοι, ότι θα κατέβω στην Αθήνα και δεν θα αφήσω οποιονδήποτε έγχρωμο μετανάστη απέναντί μου, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ποινικά κολάσιμο. Είναι και ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τα δει το νέο νομοσχέδιο.
Θα ήθελα όμως να σας πω το εξής. Εμένα μου κάνει εντύπωση και παρακαλώ με βάση τη δικιά σας δημοσιογραφική δουλειά πέστε μου αν κάνω λάθος, γιατί ποτέ ο κ. Σαμαράς, ο πρωθυπουργός της χώρας που έχει τον πρώτο ρόλο στα πολιτικά πράγματα, γιατί η Ν.Δ. δεν έχουν πάρει ποτέ μια θέση με επίσημη ανακοίνωσή τους κατά της Χρυσής Αυγής όσον αφορά τον πυρήνα της ιδεολογίας τους και αυτών των πράξεων. Αντίθετα, εξισώνουν την αυθόρμητη αγανάκτηση, η οποία είχε άλλες αιτίες, με την φασιστική αντίληψη της Χρυσής Αυγής και το δικό της σχέδιο, το οποίο είναι ένα σχέδιο κατάργησης της δημοκρατίας…
Πριν από έναν, ενάμισι μήνα προσπάθησε το ΠΑΣΟΚ να πει, σηκώνω τη ρομφαία κατά της Χρυσής Αυγής. Επειδή όμως το ΠΑΣΟΚ είναι σε μαύρο χάλι, το είπε και το ξέχασε και το ίδιο, δεν μπόρεσε να το καταφέρει. Τώρα λοιπόν με το δεδομένο, μπαίνω στο ερώτημα, με το δεδομένο ότι το μνημόνιο - αντιμνημόνιο έχει τελειώσει, φτάνει προς το τέλος του, άρα θα είναι πια παρελθόν…
Λέτε εσείς……….
Εκτιμώ εγώ κ. Σκουρλέτη. Μήπως, λοιπόν, παίρνετε εσείς τώρα πάνω σας την προσπάθεια αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής ή όχι;
Εγώ προσπάθησα να σας διατυπώσω με λίγα λόγια ποια είναι η δικιά μας αντίληψη. Δεν αφορά μόνον εμάς το θέμα της Χρυσής Αυγής. Αφορά κι εκείνους - και μάλιστα έχουν τεράστιες ευθύνες - που προσπαθούν να την αξιοποιήσουν ή να υιοθετήσουν την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων. Αυτό είναι το επικίνδυνο και ουσιαστικά κάτι τέτοιο αβαντάρει, σιγοντάρει την πολιτική παρουσία και τα μισαλλόδοξα κηρύγματα της Χρυσής Αυγής.
κ. Σκουρλέτη, αναφορικώς με τη διατύπωση, τις προσφωνήσεις πολλές φορές και τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται και από τον κ. Τσίπρα προς τους πολιτικούς αντιπάλους. Δηλαδή, το «καρπαζοεισπράκτορας», το «δοσίλογοι», «φασιστική κυβέρνηση», η «επιμονή στο πραξικόπημα κατά κόρον», που γίνονται από τη δική σας πλευρά. Αυτό δεν δημιουργεί ένα ζήτημα, κ. Σκουρλέτη, αντίστοιχο των χαρακτηρισμών της Χρυσής Αυγής;
Δεν έχουμε πει ποτέ πως η σημερινή κυβέρνηση είναι φασιστική.
Το πραξικόπημα τι συνιστά; Δεν συνιστά κατάλυση της δημοκρατίας;
Οι πραξικοπηματικές πρακτικές, δυστυχώς, είναι μια πραγματικότητα. Με κορυφαίο, για παράδειγμα, αυτό που έγινε με την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών, έξω από τη συνταγματική νομιμότητα. Αυτό είναι μια πρακτική, όπου μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει ότι είναι πραξικοπηματική. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Όλα τα άλλα που λέτε μην τα αποδίδετε σε εμάς. Εμείς, δεν έχουμε πει, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι μια φασιστική κυβέρνηση.
Ο «Κορλεόνε Πρωθυπουργός»;
Ο «Κορλεόνε Πρωθυπουργός» είναι κάτι το οποίο είχε ακουστεί πολλές φορές στο Κοινοβούλιο, και σε άλλες κοινοβουλευτικές περιόδους. Αν εννοείτε, τη φράση «γίνονται προσπάθειες ιδιωτικοποίησης με όρους αδιαφανείς και υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, μπορεί κανείς να πει ότι αυτές οι πρακτικές δεν έχουν να κάνουν με πρακτικές σε μια ευνομούμενη πολιτεία, αλλά θυμίζουν μαφιόζικες καταστάσεις, δυστυχώς.
Η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ έχετε την αίσθηση, νιώθετε ότι είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της Χρυσής Αυγής; Ή να το διατυπώσω αλλιώς, να κατευθυνθούν ψήφοι προς την Χρυσή Αυγή;
Σε καμιά περίπτωση. Υπεύθυνη, κατά βάση, είναι η εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική που δημιουργεί το κοινωνικό έδαφος, ώστε να βρίσκουν ακροατήριο τέτοιου είδους απόψεις, σε πολύ συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα. Να είστε βέβαιος ότι, αν δεν υπήρχε ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ ίσως αυτή η φωνή να ήταν πιο ενδυναμωμένη. Η δικιά μας παρουσία εγγράφεται, πέρα από την υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, υπέρ της δημοκρατίας, της υπεράσπισής της και της διεύρυνσής της. Αλίμονο αν, έστω και κατά διάνοια, περνάει από το μυαλό κανενός τέτοιου είδους σκέψη. Πράγματι, όμως, επαναλαμβάνω ότι η ακροδεξιά ομάδα των συμβούλων του κ. Σαμαρά αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια ευγενή άμυλα, έχει έναν ευγενή ανταγωνισμό με την Χρυσή Αυγή. Διεκδικούν, ίσως, και κοινό εκλογικό σώμα.
Αν βρεθείτε σε πάνελ στο οποίο να υπάρχει ένας εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής θα παραστείτε εσείς ή άλλο μέλος του κόμματός σας;
Δεν έχουμε παραστεί σε κανένα δημόσιο πάνελ…
Από εδώ και μετά, θα παρίσταστε ή όχι;
Όχι. Για λόγους…
Βάζω πρακτικά ένα θέμα. Εδώ από τον ΣΚΑΙ έχει δημιουργηθεί ένα ζήτημα. Ήμουν ο πρώτος που κάλεσα εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής ένα μήνα πριν τις εκλογές της 5ης Μαΐου του 2012, σε μια καφετέρια της Αθήνας, και συζητήσαμε με καμιά τριανταριά άλλους υποψηφίους για τα θέματα Αθήνας. Πράγματι ήρθε η Χρυσή Αυγή. Ήταν η τελευταία εμφάνιση, δεν ξαναήρθε ποτέ. Μάλιστα, με κατηγόρησαν πάρα πολύ ότι δίνω λόγο στους φασίστες. Έπαιρνα δεκάδες τέτοια μηνύματα. Στη συνέχεια, η Χρυσή Αυγή δεν ήθελε να εκπροσωπείται, ίσως γιατί συνέφερε πολιτικά να μην εκπροσωπείται. Πρακτικά, όμως, οι υπόλοιποι εσείς – δεν μιλάω μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί και τα άλλα κόμματα δεν θέλατε να είστε στο ίδιο τραπέζι με τη Χρυσή Αυγή- Το θέτω αυτό γιατί η προσφάτως ο Γ.Τράγκας έφερε εδώ μόνο τη Χρυσή Αυγή και δημιουργήθηκε πάλι μια αντάρα.
Να το σχολιάσω αυτό το συγκεκριμένο που λέτε;
Βεβαίως μπορείτε να το σχολιάστε, αφού προηγουμένως πω το εξής. Όταν δεν παρίσταστε οι υπόλοιποι, θα έρχεται η Χρυσή Αυγή μόνη της. Γιατί, εγκαλούμαστε από άλλο μέρος του ακροατηρίου ότι δεν βγάζουμε τη Χρυσή Αυγή. Αλλά θα είναι μόνη της. Παρακαλώ, τώρα μπορείτε να απαντήσετε.
Ακούστε. Δεν μπορείς να κάνεις διάλογο με ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να καταργήσουν το διάλογο. Δεν πιστεύουν στο διάλογο οι άνθρωποι και αυτό το προπαγανδίζουν….
Ναι, αλλά ταυτοχρόνως δεχθείτε την εξής παρεμβολή. Ταυτοχρόνως, μου είπατε προηγουμένως, ότι δεν θέλω να χαρίσω ψηφοφόρους στον χιτλερισμό και στο φασισμό. Μήπως, με την άρνηση διαλόγου με εκπροσώπους του κόμματος της Χρυσής Αυγής εξακολουθείτε να τους χαρίζετε;
Ο διάλογος προϋποθέτει ορισμένες παραδοχές. Σεβασμό απέναντι στη γνώμη του άλλου, αυτά που λες να έχουν σχέση με την αλήθεια. Και οι άνθρωποι αυτοί λειτουργούν ως μια εγκληματική συμμορία.
Αλλά, για τον κ. Τράγκα που είπατε, η εκπομπή του είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Διότι, ουσιαστικά έβγαλε τέσσερεις Χρυσαυγίτες για να τους ξεπλύνει.
Κάποτε έβγαλε μόνον ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτη.
Θεωρώ ότι ήταν μια μελανή στιγμή για τη δημοσιογραφική παρουσία του κ. Τράγκα, που θα τον συνοδεύει για πάρα πολλά χρόνια και κακώς ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ ενέδωσε σε τέτοιου είδους «πειρασμούς» τηλεθέασης.
Όταν έβγαζε μόνο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλό;
Δεν νομίζω ότι έβγαζε μόνο ΣΥΡΙΖΑ. Λάθος κάνετε.
Πώς δεν έβγαζε μόνο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης με …
Ο κ. Τράγκας, από το πρωί ως το βράδυ, τους τελευταίους μήνες, εξαπολύει ένα υβρεολόγιο κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ε, καλά. Κάποτε σας υπερασπιζόταν. Εν πάση περιπτώσει, μη χαθούμε τώρα σε αυτό. Δεν θα κάνω τον απολογισμό του Γ.Τράγκα. κ. Σκουρλέτη, αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι το, αν θα εκπροσωπείστε σε πάνελ με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής. Είπατε όχι, όχι.
Ακριβώς.
Αλλά, επίσης, υπάρχει διαμαρτυρία για τον όρο που χρησιμοποιείτε, το «συμμορία». Είναι συμμορία η Χρυσή Αυγή; Όχι, είναι κάποιοι οι οποίοι ψηφίστηκαν. Συγνώμη, αλλά….. Αν, δηλαδή, είναι αρνητικό το «mister Alexis», το «συμμορία» δηλαδή τι είναι; Είναι χαμηλότερο ή είναι πιο πάνω από την ειρωνεία προς το Alexis;
Συμμορία είναι να επιτίθεσαι με μαχαίρια σε μετανάστες, σε αδύναμους, σε ομοφυλόφιλους, να θες να εξοντώσεις τον άλλο λόγω του χρώματός του και της φυλετικής του καταγωγής. Αυτό, λοιπόν, είναι συμμορίτικο, είναι ναζιστικό και πρέπει να παταχθεί. Και σε αυτό κ. Πορτοσάλτε δεν χωράνε κουβέντες κι εσείς δεν πρέπει να είστε ουδέτερος. Πρέπει να είστε σαφής. Θέλετε να υπερασπιστείτε…
Το τι θα κάνω εγώ, κ. Σκουρλέτη, πάρτε τις εκπομπές μου και δείτε τι κάνω. Δεν θέλω υπόδειξη, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Βάλτε τις υπηρεσίες σας να απομαγνητοφωνήσουν τις εκπομπές μου, το τι λέω από τις 7 το πρωί έως τις 10 και θα καταλάβετε.
Επιτρέψτε μου. Αυτή τη στιγμή δεν κάνω υπόδειξη σε κανέναν. Θέτετε ερωτήματα τα οποία, νομίζω, αφορούν κι εσάς κάποια στιγμή ως δημοσιογράφο. Δεν είναι στο απυρόβλητο οι δημοσιογράφοι.
Καθόλου. Ούτε είναι στο απυρόβλητο, αλλά δεν χρειάζεται να μου σηκώνετε και αυτό τον τόνο. Εγώ δεν έχω τίποτα, έτσι δεν είναι;
Για εγκληματίες μιλάμε κ. Πορτοσάλτε. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ο κόσμος. Δεν μιλάμε για οποιεσδήποτε άλλες απόψεις. Μιλάμε για εγκληματίες.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα σας.
Να είστε καλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου