ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση ΕΔΣΝΑ: Κάνατε τα όνειρα του Έλληνα σκουπίδια...

Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση ΕΔΣΝΑ: Κάνατε τα όνειρα του Έλληνα σκουπίδια...: ".. πρόσφατα μου τράβηξε την προσοχή μία φράση γραμμένη σε έναν κάδο απορριμμάτων, η οποία έλεγε: «Τα όνειρά μας βρίσκονται εδώ μέσα...
".. πρόσφατα μου τράβηξε την προσοχή μία φράση γραμμένη σε έναν κάδο απορριμμάτων, η οποία έλεγε: «Τα όνειρά μας βρίσκονται εδώ μέσα». 
Αυτό είναι το αποτέλεσμα και το κατάντημα της πολιτικής σας. Κάνατε τα όνειρα του Έλληνα σκουπίδια. Μπράβο σας! Σας αξίζει ένα μεγάλο και φαραωνικό «μπράβο», σαν τις μονάδες που σκοπεύετε να φτιάξετε για να κάνετε στάχτη τα όνειρα της ελληνικής κοινωνίας που στρέφονται ενάντια στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και πρέπει να καούν. Να καούν όπως κάποτε, σε μία άλλη εποχή –δεν είναι εδώ κύριοι- όπου οι φούρνοι δούλευαν ασταμάτητα. .."

                                                                                                        Γ.Πάτζας, 17/5/2013

ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ  ΚΛΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ!

Η επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη διαχείριση απορριμμάτων απευθυνόταν στους
Υπουργούς ΠΕΚΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και Εσωτερικών. Παραβρέθηκε να απαντήσει  μόνο ο Αν. Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Καλαφάτης, ο οποίος συμμετέχει  και στην διυπουργική επιτροπή για τα απορρίμματα.

σημεία από την ομιλία του Γ. Πάτζα σγια τη διαχείριση απορριμμάτων, 17/5/2013 :

...Και αναρωτιέμαι, κύριε Υπουργέ: Τι θα πείτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ότι έχετε κάνει ΧΥΤΑ (Γραμματικό) πάνω σε ρέμα, μεταξύ των άλλων; Ή μήπως έχετε κάποιο μαγικό τρόπο και μέχρι τότε θα εξαφανίσετε το ρέμα και όλες τις παρατυπίες και παρανομίες που έχετε διαπράξει στην περιοχή;

...Τι κάνετε, λοιπόν, σήμερα;
 Προωθείτε έναν άθλιο και αναχρονιστικό περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων με μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης σκουπιδιών, με ογκώδεις μονάδες που καταστρέφουν το περιβάλλον, στραγγίζουν την τσέπη του δημότη και επιβαρύνουν την υγεία του...

Τι απάντησε  ο κ. Καλαφάτης; 
....Άλλοι φταίνε, δεν κάναμε εμείς ούτε τις μελέτες ούτε τους σχεδιασμούς. (καμπανάκι κινδύνου;).
Για το ΧΥΤΑ Γραμματικού το μήνυμα είναι ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και  θα κάνει τα πάντα για να το λύσει ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ (εδώ εκτροπή Αχελώου σχεδιάστηκε, σε  ένα ρέμα θα κολλήσουν)   

Περιμένω, λοιπόν, με ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας, όπως περιμένω να μην ακούσω το επιχείρημα από εσάς ότι θα χαθούν δήθεν κοινοτικοί πόροι εάν δεν προχωρήσουν τα έργα. Γιατί, αν θέλετε, η Κυβέρνησή σας και ο κ. Σγουρός είναι οι πρώτοι που πρέπει να απολογηθούν για την απώλεια πόρων. Διότι, εάν θυμάμαι καλά, στην περιοχή του Ελαιώνα ήταν να δημιουργηθεί ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων ....με προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ποτέ δεν πήραμε, γιατί... 

Απάντηση; ΚΑΜΜΙΑ... ΑΛΛΑ Ο Αν.ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ  ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ  ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ !!!

Στα επίμονα ερωτήματα όλων των βουλευτών για τις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων και τις διαδικασίες για τις   ΣΔΙΤ  ο κ. Καλαφάτης προσπάθησε να κρατήσει  αποστάσεις  από τους Φορείς της αυτοδιοίκησης  (δική τους απόφαση ήταν, δικές τους είναι οι μελέτες κλπ ) αλλά και κάτι λίγο ακόμη και από το Υπουργείο Ανάπτυξης  !!! 

                                                                                                               Γεωργία Ασημακοπούλου


Ολόκληρη η  ομιλία του Γ. Πάτζα στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη διαχείριση απορριμμάτων, από τα Πρακτικά της Βουλής.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ:
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, πρόσφατα μου τράβηξε την προσοχή μία φράση γραμμένη σε έναν κάδο απορριμμάτων, η οποία έλεγε: «Τα όνειρά μας βρίσκονται εδώ μέσα». 
Αυτό είναι το αποτέλεσμα και το κατάντημα της πολιτικής σας. Κάνατε τα όνειρα του Έλληνα σκουπίδια. Μπράβο σας! Σας αξίζει ένα μεγάλο και φαραωνικό «μπράβο», σαν τις μονάδες που σκοπεύετε να φτιάξετε για να κάνετε στάχτη τα όνειρα της ελληνικής κοινωνίας που στρέφονται ενάντια στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και πρέπει να καούν. Να καούν όπως κάποτε, σε μία άλλη εποχή –δεν είναι εδώ κύριοι- όπου οι φούρνοι δούλευαν ασταμάτητα. 
Τι κάνετε, λοιπόν, σήμερα; Προωθείτε έναν άθλιο και αναχρονιστικό περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων με μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης σκουπιδιών, με ογκώδεις μονάδες που καταστρέφουν το περιβάλλον, στραγγίζουν την τσέπη του δημότη και επιβαρύνουν την υγεία του. Και είναι όμοιες με αυτές στην περιοχή της Φυλής και των Άνω Λιοσίων, εκεί που οι πολιτικές που ασκήθηκαν εδώ και σαράντα πέντε χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη καρκινογόνα βόμβα για τη δημόσια υγεία του Λεκανοπεδίου, μία βόμβα έτοιμη να σκάσει σε μία περιοχή που το εξασθενές χρώμιο και ο καρκίνος στην κυριολεξία κάνουν πάρτι. 
Σας καταθέτω το αίτημα του Δήμου Φυλής στον ΕΔΣΝΑ, που ζητά να βγουν στη φόρα όλα τα στοιχεία που αφορούν τον ΟΕΔΑ Φυλής, γιατί οι πολίτες επιτέλους πρέπει να μάθουν για το έγκλημα αυτό! 
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Πάντζας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν αίτημα το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αντί, λοιπόν, να λάβετε μέτρα να περιορίσετε την καταστροφή, πάτε να προσθέσετε άλλες δύο ογκώδεις μονάδες, σπέρνοντας για άλλα είκοσι πέντε χρόνια τον καρκίνο και τις επιδημιολογικές ασθένειες στην περιοχή. Για εσάς όμως, η υγεία των κατοίκων είναι ψιλά γράμματα, όπως επίσης και το έδαφος, ο υδροφόρος ορίζοντας, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, τα οποία έχουν μολυνθεί σε τέτοιο βαθμό που θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανέλθουν, ακόμα κι αν η χωματερή έκλεινε σήμερα. 
Προτεραιότητα για εσάς είναι η εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων. Αυτά σας ενδιαφέρουν. Γι’ αυτά κόπτεστε χρόνια τώρα. Γι’ αυτά τα συμφέροντα όλες οι ανίκανες και διεφθαρμένες κυβερνήσεις, αλλά και οι τοπικοί άρχοντες δούλεψαν επιμελώς για να τους εξασφαλίσουν σήμερα την κερδοφόρα μπίζνα των σκουπιδιών. 
(ST
(XS)
Είναι οι ίδιοι που σας υπαγορεύουν εδώ και χρόνια να δημιουργήσετε μία μόνιμη βιομηχανική ζώνη στην περιοχή της Φυλής, η οποία θα διαχειρίζεται και θα επεξεργάζεται απορρίμματα και απόβλητα από όλη την Ελλάδα. Και είναι προκλητικό να ομολογείτε εσείς οι ίδιοι μέσα στις μελέτες σας ότι πάτε στη Φυλή  γιατί η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής είναι μη αναστρέψιμη. Αλλά σας λέω ότι αυτός ήταν ο σχεδιασμός σας εξαρχής, να προωθήσετε δηλαδή για τους μεγαλοεργολάβους φίλους σας έργα συγκεντρωτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, γνωρίζοντας άριστα πως οι επιδιώξεις τους αυτές συνιστούν εκτροπή της λογικής, της επιστήμης και του δικαίου. 
Αυτό το κάνατε με μοναδική μαεστρία όλα αυτά τα χρόνια. Πρώτα φουσκώσατε επικοινωνιακά το υπαρκτό πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ) τονίζοντας τα ευρωπαϊκά πρόστιμα. Μετά παρουσιάσατε μια συγκεντρωτική πρόταση μεγάλης κλίμακας με ΧΥΤΑ-ΕΜΑΚ, βιοξήρανση, καύση κ.λπ., λέγοντας ότι θα λύσει τελικά το πρόβλημα. Στη συνέχεια κατηγορήσατε όσους αντιδρούν στις τοπικές κοινωνίες, χαρακτηρίζοντάς τους τοπικιστές που θέλουν να στείλουν τα σκουπίδια τους στην πόρτα του γείτονα. Έτσι, καταφέρατε να πείσετε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πρόβλημα χωροθέτησης και όχι μεθοδολογίας, αλλά και να εμποδίσετε τις κοινωνικές αντιστάσεις να αποκτήσουν υπερτοπικό χαρακτήρα, έως ότου η κούραση, η καταστολή, η συκοφαντία και η εξαγορά συνειδήσεων να κάνουν από μόνες τους τη δουλειά. Κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα να προωθείτε τα σχέδια και τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων που βλέπουν το σκουπίδι ως χρυσό.
Αλλά μια και μίλησα νωρίτερα για χωροθέτηση, επιτέλους, κύριε Υπουργέ, πάρτε θέση για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Πάρτε θέση και πείτε μας αν η επιλογή της θέσης στο Γραμματικό για τη δημιουργία ολοκληρωμένης εγκατάστασης ΟΕΔΑ-ΧΥΤΑ είναι σύννομη με την περιβαλλοντική νομοθεσία ή αν έχει βασιστεί σε δήθεν επιστημονικές μελέτες, σε μελέτες «μαϊμού» δηλαδή, με αρκετές ασάφειες και εσφαλμένες εκτιμήσεις όσον αφορά στα γεωλογικά και υδρογεωλογικά δεδομένα της περιοχής, μελέτες, οι οποίες έχουν ακυρωθεί από το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, δηλαδή τη δική σας Υπηρεσία, μελέτες που έχουν επιστημονικά ακυρωθεί από αντίστοιχες των Τμημάτων Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μηχανικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θράκης, μελέτες που, ενώ οι Υπηρεσίες σας ΕΥΠΕ και ΥΠΕΚΑ έβαλαν τις υπογραφές τους, δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να διερευνήσουν την επάρκεια και την ουσία τους, με συνέπεια ακόμα και την παραπλάνηση της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Διότι σας θυμίζω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας βάσισε τις αποφάσεις του σε τυπικό μόνο έλεγχο, θεωρώντας ότι η ουσία των μελετών έχει εξεταστεί ενδελεχώς από την ΕΥΠΕ-ΥΠΕΚΑ. Η ΕΥΠΕ, όμως, μετά από ερώτησή μας, απάντησε ότι δεν είναι αρμόδια για την αξιολόγηση γεωλογικών μελετών. 
Καταθέτω το σχετικό έγγραφο για τα Πρακτικά. 
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Πάντζας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Τα ψέματα, λοιπόν, τελειώνουν εδώ. Και τελειώνουν εδώ, γιατί τον έλεγχο που θα έπρεπε να κάνετε εσείς εδώ και χρόνια, έρχεται να τον κάνει τώρα, σήμερα, κλιμάκιο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28 Μαΐου μετά από αναφορές και διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Και αναρωτιέμαι, κύριε Υπουργέ: Τι θα πείτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ότι έχετε κάνει ΧΥΤΑ πάνω σε ρέμα, μεταξύ των άλλων; Ή μήπως έχετε κάποιο μαγικό τρόπο και μέχρι τότε θα εξαφανίσετε το ρέμα και όλες τις παρατυπίες και παρανομίες που έχετε διαπράξει στην περιοχή; 
Περιμένω, λοιπόν, με ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας, όπως περιμένω να μην ακούσω το επιχείρημα από εσάς ότι θα χαθούν δήθεν κοινοτικοί πόροι εάν δεν προχωρήσουν τα έργα. Γιατί, αν θέλετε, η Κυβέρνησή σας και ο κ. Σγουρός είναι οι πρώτοι που πρέπει να απολογηθούν για την απώλεια πόρων. Διότι, εάν θυμάμαι καλά, στην περιοχή του Ελαιώνα ήταν να δημιουργηθεί ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων με προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ποτέ δεν πήραμε, γιατί πολύ απλά το έργο δεν έγινε ποτέ, επειδή άλλαξε η δυναμικότητα της κατασκευής από χίλιους διακόσιους τόνους σε τετρακόσιους τόνους ημερησίως. 
(OR)
(2ST)
Το περίεργο, όμως, είναι ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΔΚΝΑ, με πρόεδρο τον κ. Χιωτάκη, προχώρησε σε καταβολή αντισταθμιστικών ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο του Αιγάλεω προκαταβολικά για ένα έργο που δεν έγινε ποτέ. 
Σας έχει καταθέσει σχετική ΑΚΕ η συνάδελφος κ. Διώτη από το Μάη του 2011 -την οποία καταθέτω στα Πρακτικά- η οποία εδώ και δύο χρόνια έχει παραμείνει αναπάντητη. 
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Πάντζας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κλείνω, λέγοντας το εξής: Ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι αναχρονιστικός. Είναι ένας σχεδιασμός που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να μοιράσει εργολαβίες. Είναι γέννημα και θρέμμα της διαπλοκής τόσο στη μεθοδολογία του όσο και στη λογική του που θέλει ΣΔΙΤ με αδιαφανείς διαδικασίες και τεχνολογίες καύσης. 
Ελπίζω, λοιπόν, να μην ταυτιστείτε με τους προκατόχους σας και να το αναθεωρήσετε συνολικά, εκτός κι αν είναι στόχος σας η Αττική να σπάσει όλα τα ρεκόρ σε καρκίνους. 
Όπως και να έχει όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα σταθεί απέναντι στα εργολαβικά συμφέροντα και δεν θα επιτρέψει παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. 
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου