ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

avanti popolo: Χρυσή πρόκληση

avanti popolo: Χρυσή πρόκληση: Αποτελούν πρόκληση στη λογική και την αντίληψη περί δικαίου της κοινής γνώμης οι υπέρογκες, για τους καιρούς μας, αμοιβές τραπεζικών στελε...

Χρυσή πρόκληση


Αποτελούν πρόκληση στη λογική και την αντίληψη περί δικαίου της κοινής γνώμης οι υπέρογκες, για τους καιρούς μας, αμοιβές τραπεζικών στελεχών. Ιδίως όταν αυτά εργάζονται σε πιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό κατάρρευση και στηρίζονται από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Η αποκάλυψη της «Ε», ότι τα ηγετικά στελέχη της Alpha Bank εξακολουθούν να αμείβονται ακόμη και σήμερα με αποδοχές που ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ ετησίως, ποσό πολύ μεγαλύτερο ακόμη και από τις ετήσιες απολαβές του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αποδεικνύει ότι οι παλιές, καταδικαστέες πρακτικές των Golden Boys συνεχίζονται μέχρι τώρα. Σαν να μην άλλαξε απολύτως τίποτε.

Κι όμως, από το 2008, που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση λόγω των «τοξικών» τραπεζών, έχουν αλλάξει πολλά, προς το χειρότερο, για τις ζωές των ανθρώπων. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηρίχθηκε και τότε με ενέσεις ρευστότητας από το κράτος, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές για το Δημόσιο και τοποθέτηση επιτρόπων στις διοικήσεις των τραπεζών. Με το γνωστό ως νόμο Αλογοσκούφη (3723 /2008), οι αποδοχές των τραπεζικών στελεχών δεν μπορούν όμως να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, που για το 2012 κυμάνθηκαν γύρω στα 300.000 ευρώ ετησίως (μικτά).

Αλλά και στην τωρινή κρίση οι περισσότερες ελληνικές συστημικές τράπεζες διασώζονται και ανακεφαλαιοποιούνται με χρήματα του Δημοσίου. Τα 50 δισ. ευρώ από το σύνολο του εξωτερικού δανεισμού μας, που προορίζονται για το σκοπό αυτό, αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Παρ' όλα αυτά, οι τράπεζες, αν και ουσιαστικά τελούν υπό δημόσιο έλεγχο (μέχρι να ξαναπωληθούν και να επιστρέψουν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης), συμπεριφέρονται ακόμη σαν ιδιωτικές.

Οι επίτροποι του Δημοσίου είναι μάλλον διακοσμητικοί, καθώς δεν ασκούν κάποιον ουσιαστικό έλεγχο στις δραστηριότητες των τραπεζών, στα δάνεια που δίνουν αλλά και στους υπερτιμημένους μισθούς με τους οποίους πριμοδοτούν ακόμη και σήμερα τα στελέχη τους, που τις έφεραν έως εδώ.

Την ίδια στιγμή, οι μισθοί όσων πολιτών έχουν ακόμη εργασία καταρρέουν. Πρόσφατα η ΟΤΟΕ υπέγραψε σύμβαση για μειώσεις 9,5% στους μισθούς. Και οι 1.500.000 άνεργοι συμπολίτες μας αναρωτιούνται πόσο ηθικό και νόμιμο είναι η δράση των τραπεζών να παραμένει στο απυρόβλητο.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου