ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

avanti popolo: Στο 27,5% η παραοικονομία στην Ελλάδα

avanti popolo: Στο 27,5% η παραοικονομία στην Ελλάδα: Περισσότερο από το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας είναι σκιώδης, αντιπροσωπεύει δηλαδή την παραοικονομία, ενώ ετησίως χάνονται από ...
Περισσότερο από το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας είναι σκιώδης, αντιπροσωπεύει δηλαδή την παραοικονομία, ενώ ετησίως χάνονται από τα δημόσια ταμεία λόγω της φοροδιαφυγής περισσότερα από 19 δισ. ευρώ φόροι. 

Αυτά προκύπτουν από μελέτη που πραγματοποίησε ανεξάρτητος βρετανικός φορέας (Tax Research. LLP) για λογαριασμό της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παραοικονομίας στην Ευρώπη καθώς βρίσκεται στην 5η θέση με ποσοστό παραοικονομίας 27,5% του συνολικού ΑΕΠ. 

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό 35,3%, ακολουθεί η Ρουμανία με ποσοστό 32,6%, η Εσθονία με 31,2%, η Λετονία με 29,2% και η Κύπρος με ποσοστό 28%. 

Τα χαμηλότερα ποσοστά παραοικονομίας παρουσιάζει το Λουξεμβούργο και η Αυστρία (9,7%).

Επίσης από τη μελέτη προκύπτει ότι το συνολικό φορολογικό βάρος στην Ελλάδα είναι 30,3% του ΑΕΠ και οι φόροι που χάνονται ετησίως από τα δημόσια ταμεία λόγω της φοροδιαφυγής ανέρχονται σε 19,165 δισ. ευρώ. 

Σημαντικό είναι το εύρημα της μελέτης που δείχνει ότι εάν με κάποιο μαγικό τρόπο εξαφανίζονταν η παραοικονομία στην Ελλάδα η χώρα θα μπορούσε να αποπληρώσει πλήρως το δημόσιο χρέος μέσα σε 17,1 χρόνια. 

Τα στοιχεία αφορούν δεδομένα του 2009 δηλαδή πριν το ξέσπασμα της μεγάλης δημοσιονομική κρίσης στην Ελλάδα.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

Tου Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου