ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πώς πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ


Η ραδιοτηλεόραση είναι ένα δημόσιο αγαθό, που έχει κοινωνική αποστολή, με σκοπό την αντικειμενική πληροφόρηση, την ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων, την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξίας και την προστασία της παιδικής ηλικίας και νεότητας (παρ. 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος). Άρα δεν είναι ιδιοκτησία και "μέσον" καμιάς κυβέρνησης και δεν μπορεί να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, πλην αν αυτές είναι σπουδαιότερης σημασίας. Αλλά και πάλι θα πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή τα μέτρα που λαμβάνονται και περιστέλλουν το δημόσιο αγαθό της ραδιοτηλεόρασης δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά, ώστε το αποτέλεσμα να είναι δυσανάλογο με τον επιδιωκόμενο σκοπό (π.χ. να χρησιμοποιείς κανόνια για να εξολοθρεύσεις τυφλοπόντικες).
Στην περίπτωσή μας, είναι προφανή τα εξής:
1. Η απόφαση για το κλείσιμο δεν λήφθηκε για να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις και συνθήκες, ώστε να εξυπηρετούνται οι στόχοι που θέτει το Σύνταγμα.
2. Λήφθηκε για να μειωθεί το δημόσιο προσωπικό της χώρας, ως μνημονιακή υποχρέωση.
3. Δεν λήφθηκε για περιστολή δαπανών και διαφάνειας, διότι τούτο θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί με τις απολύσεις όσων χαριστικά προσλήφθηκαν (κουμπάροι Σαμαρά, Κεδίκογλου, Σαλαγκούδη, ειδικοί -τάχα- σύμβουλοι κ.λπ.).
4. Η κρατική ραδιοτηλεόραση δεν πρέπει οπωσδήποτε να είναι κερδοφόρα (το Σύνταγμα δεν επιβάλλει κάτι τέτοιο) κι άλλωστε πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει αυτό (βλ. Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.).
5. Παρ' όλ' αυτά η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι κερδοφόρα και, ανάλογα με την ποιότητα των προγραμμάτων της και την τεράστια, τεραστιοτάτη, προσφορά της στον πολιτισμό, στην ενημέρωση (απ' αυτήν λαμβάνουν εικόνες και πληροφορίες τα άλλα κανάλια), στην ομογένεια, στην προπαγάνδιση εθνικών θέσεων, στην εκπαίδευση (εκπαιδευτική τηλεόραση) και στην παιδική ηλικία (τα πλέον αξιοπρεπή παοδικά προγράμματα, που δεν διακόπτονται από τις τρομακτικές διαφημίσεις, που κάνουν τα παιδάκια άβουλους και απαιτητικούς καταναλωτές).
6. Το τέλος που πληρώνουμε είναι ελάχιστο μπροστά στην ποιότητα και την ποσότητα του προσφερομένου αγαθού και αν γίνει η οποιαδήποτε δημοσκόπηση, το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικό υπέρ της ΕΡΤ.
7. Υπάρχει το άριστο ιστορικό και καλλιτεχνικό αρχείο, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί και που θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και να είναι ελεύθερο (όπως είναι) στο κοινό. Σημειωτέον ότι εδώ υπάρχει αξεπέραστος και πραγματικός κίνδυνος αυτό το αρχείο να χαθεί, αν εκκαθαριστεί η ΕΡΤ. Η εκκαθάριση μιας εταιρείας σημαίνει εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων με σκοπό να πληρωθούν τα χρέη της και το τυχόν κατάλοιπο να διανεμηθεί στους μετόχους της. Η αισχρή αυτή νομοθετική πράξη δεν προβλέπει τίποτε για τη διάσωση του αρχείου, άρα μπορεί να το αγοράσει ο κάθε Μπόμπολας (σίγουρα θα κινούσε γη και ουρανό ο εκλιπών εκδότης-παρασκηνιακός κυβερνήτης για να το πάρει).
8. Ας υποθέσουμε ότι η χώρα είναι σε εσχάτη ανάγκη και πρέπει κάτι να πουλήσει, για να σωθεί. Το Σύνταγμα, οι διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα μας (UNESCO κ.λπ.), οι γενικώς και διεθνώς παραδεκτοί κανόνες και έθιμα επιβάλλουν την πάση θυσία διάσωση της πολιτιστικής κληρονομίας. Να μην αναφερθώ στο περιστατικό που καταγράφει ο Μακρυγιάννης, όπου δίνανε βόλια στους κλεισμένους στην Ακρόπολη Τούρκους, για να μην καταστρέφουν τα μνημεία.
9. Και λογιστικά, όμως, δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Πόσο θα στοιχίσουν οι αποζημιώσεις των απολυομένων; Πολύ περισσότερο από το οποιοδήποτε κέρδος; Πόσο θα στοιχίσουν οι αποζημιώσεις για το σπάσιμο συμβολαίων με τρίτους; Πόσο θα στοιχίσουν οι απώλειες διαφημιστικών εσόδων από εκπομπές που οφείλει η ΕΡΤ να μεταδώσει;
Αν κάποιος ρωτήσει για ποιον λόγο η ΕΡΤ λειτουργούσε ως ανώνυμη (=εμπορική) εταιρεία, αυτό δεν έγινε με σκοπό το κέρδος, αλλά για καθαρά τεχνικούς λόγους και λόγους κινητικότητας (π.χ. συμμετοχή σε διαγωνισμούς εθνικούς και διεθνείς).
Αρκούν αυτά (υπάρχουν και πολλά άλλα, αλλά δεν πρέπει να κουράζω τους φίλους, που τους καλώ, όμως, να μου τα πούνε, μήπως και ξεχάσω τίποτε κι αν θέλουν να διαδώσουν το κείμενο).
Όλοι μας, λοιπόν, έχουμε έννομο συμφέρον, αλλά και καθήκον να επιδιώξουμε να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ όπως έχει.
Ποιοι άλλοι λόγοι το επιβάλλουν:
1. Τα ιδιωτικά κανάλια δεν εξυπηρετούν κανέναν από αυτούς τους σκοπούς που ορίζει το Σύνταγμα, άρα πέφτουμε σε συνταγματικό κενό, που, όμως, πληγώνει και τη Δημοκρατία.
2. Ήδη τα ιδιωτικά κανάλια άρχισαν να λειτουργούν ως τραστ, πράγμα που σημαίνει ότι η ραδιοτηλεόραση και η ενημέρωση θα είναι αποκλειστικά εμπορεύσιμο προϊόν (και όχι δημόσιας ωφέλειας αγαθό) και θα εξαρτάται από το ποιος και πόσα πληρώνει. Η λειτουργία του τραστ αποδεικνύεται: α) Πώς διαχειρίζονται την Digea (διακοπές στις μεταδόσεις του 902) και β) στην απαίτησή τους να τους πληρώνουν οι ξενοδόχοι επειδή έχουν στα ξενοδοχεία τηλεοράσεις. Προφανώς οι απαιτήσεις αυτές θα στραφούν και κατά καφενείων και άλλων δημόσιων καταστημάτων που έχουν τηλεοράσεις. Σημειωτέον ότι ο κίνδυνος συμπεριφοράς τραστ επιτείνεται, αφού η ΕΡΤ δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό της Digea, που γίνεται στο τέλος του μήνα.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Δεν γνωρίζω το δικόγραφο που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι και τους λόγους που επικαλούνται. Αν δεν περιλαμβάνονται τα όσα ανέπτυξα, η υπόθεση μπορεί να μην έχει το αποτέλεσμα που πρέπει. Ήδη η προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε (είναι ορθή και δεν χρειάζεται να μπω σε νομικές λεπτομέρειες) δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η υπόθεση. Ο δικαστής φρόντισε να διασφαλίσει το δημόσιο αγαθό και είναι προφανές ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι λοιπές αποφάσεις.
Πρέπει, συνεπώς, κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις (ειδικά των εκπαιδευτικών και των φοιτητών, αλλά και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και Εκκλησία), πολιτιστικοί φορείς (ειδικά θεατρικοί συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, που αρχείο των έργων τους διασώζει η ΕΡΤ, συγγραφείς, γενικώς και λοιποί καλλιτέχνες, εικαστικοί, μουσικοί), αθλητικοί φορείς, ιστορικοί, ομογενειακές οργανώσεις ΟΤΑ (ειδικά παραμεθόριοι ή απομονωμένοι) να καταθέσουν κι αυτοί ή αυτοτελή αίτηση ακυρώσεως ή κύρια ή πρόσθετη παρέμβαση. Όσο μαζικότερη συμμετοχή και αντίδραση, τόσο καλύτερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και οφείλει να πρωτοστατήσει, αφού εκπροσωπεί σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος και την αξιωματική αντιπολίτευση. Οφείλει στη συστράτευση αυτή να καλέσει και ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., για να δούμε αν οι μάσκες θα πέσουν. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει μία σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά και, μάλιστα, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

* Ο Θανάσης Αλμπάντης είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου