ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Παπαδημούλης-Βούτσης -Κωνσταντοπούλου: Να αναβληθεί ο διάτρητος διαγωνισμός για τον πάροχο ψηφιακού δικτύου


vouli21Τις προκλητικές μεθοδεύσεις που συνοδεύουν την επικείμενη (στις 30/6/2013) προκήρυξη του διαγωνισμού για τον πάροχο ψηφιακού τηλεοπτικού δικτύου και φωτογραφίζουν την κοινοπραξία Digea των ιδιωτών καναλαρχών φέρνουν σήμερα στην Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Βούτσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στην ερώτηση, που απευθύνεται στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό τονίζονται τα ακόλουθα:
1. Η διαδικασία του διαγωνισμού προχωρά με την ΕΡΤ σε καθεστώς δικαστικής και πολιτικής αμφισβήτησης, ενώ ο ρόλος της οφείλει, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, αλλά και τα διεθνή ευρωπαϊκά πρότυπα, να είναι πρωταρχικός και να έχει λόγο και συμμετοχή για τον καταμερισμό των συχνοτήτων.
2. Γίνεται διαγωνισμός για πάροχο δικτύου χωρίς να έχει γίνει καθορισμός των παρόχων ψηφιακού τηλεοπτικού περιεχομένου, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, γεγονός αποτρεπτικό για κάθε σοβαρό επενδυτή που θα θέλει να ξέρει ποιοι θα είναι οι πελάτες του δικτύου του.
3. Στο μεταξύ οι ιδιωτικοί σταθμοί εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ που κρίνει παράνομες τις διαδοχικές παρατάσεις των προσωρινών αδειών. Επίσης, ενώ η νομοθεσία προβλέπει να αποδίδουν το 2% των ακαθάριστων εσόδων τους για την χρήση των συχνοτήτων (ν. 3592/2007), με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις το 2% γίνεται 0,1%-0,2%. Επιπλέον, ενώ ο Ν. 3845/2010 επιβάλλει φόρο 20% επί των διαφημιστικών εσόδων, παρατηρούμε διαρκείς μεταθέσεις της εφαρμογής με τροπολογίες σε άσχετα ν/σ, με τελευταία την Π.Ν.Π της 31/12/2012, που μετέθεσε τον φόρο για το 2014, σε πλήρη αναντιστοιχία με τη ρητορεία περί αναγκαιότητας είσπραξης φόρων, αλλά και με τις φοροεπιδρομές που πραγματοποιούνται στους φτωχούς και αδύναμους πολίτες.
4. Προβλέπεται η αδιανόητη και υπονομευτική για το δημόσιο συμφέρον αφαίρεση συχνοτήτων από την ΕΡΤ προς όφελος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, γεγονός αυτοτελώς αντικείμενο στο Σύνταγμα. Η μείωση των συχνοτήτων της ΕΡΤ συνιστά ελεγκτέα ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου και ιδρύει ευθύνη εκείνων που την επιχειρούν.
5. Ουσιαστικά προοιωνίζεται μια συρρικνωμένη ΕΡΤ, μακριά από τις τεχνολογίες του μέλλοντος, όπως το HD, που απαιτεί μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων.
6. Το κείμενο της διαβούλευσης προωθεί την ιδέα του ενός παρόχου δικτύου (αντί των περισσότερων), με το επιχείρημα πως είναι πιο συμφέρουσα επένδυση!!! Με άλλα λόγια, επιχειρηματολογεί υπέρ του πάροχου και όχι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, που εξυπηρετείται καλύτερα αν υπάρξουν περισσότεροι πάροχοι. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το οικονομικό όφελος, αλλά αποτρέπει την δημιουργία μονοπωλίου και εγγυάται μεγαλύτερη ασφάλεια στις εκπομπές.
7. Το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης (ολοκλήρωση 156 πομπών σε 12 μήνες) παρίσταται ανέφικτο, αν σκεφτεί κανείς τον χρόνο παραγγελίας – παράδοσης και τις δυσκολίες εγκατάστασης στις ελληνικές γεωγραφικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα ακόμη σημείο που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές και παραπέμπει σε φωτογραφική επιλογή παρόχου.

Τα ερωτήματα που απευθύνονται στους Υπουργούς είναι τα ακόλουθα:
 1. Πώς σκοπεύουν να διασφαλίσουν το δημοκρατικό αγαθό μίας ισχυρής δημόσιας τηλεόρασης, προχωρώντας στον διαγωνισμό ψηφιακού παρόχου δικτύου, με την ΕΡΤ σε καθεστώς αμφισβήτησης και παρεμποδιζόμενη από την Κυβέρνηση να παρέμβει στην διαδικασία;
 2. Πώς σκοπεύουν να εξασφαλίσουν την υποδομή για την ψηφιακή δημόσια τηλεόραση; Ποιος θα εγκαταστήσει τους πομπούς της; Πώς θα διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και η ανεξαρτησία τους από ιδιωτικά συμφέροντα; Πως θα προχωρήσουν αυτά τα θέματα με την ΕΡΤ σε καθεστώς αμφισβήτησης και υπονόμευσης από την Κυβέρνηση;
 3. Με βάση τις παρατηρήσεις 1 έως 7 του παραπάνω κειμένου, πώς διασφαλίζεται η αμερόληπτη διεξαγωγή του διαγωνισμού και το μέγιστο όφελος για το δημόσιο;
 4. Τι σκοπεύει να πράξει η Κυβέρνηση και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε να διευθετηθεί το απόλυτα άναρχο τηλεοπτικό τοπίο; Για ποιο λόγο δεν προχώρησε σε καθορισμό των παρόχων περιεχομένου πριν τον πάροχο δικτύου; Για ποιό λόγο διαιωνίζεται η παράνομη λειτουργία των ιδιωτικών σταθμών; Γιατί αναβάλλεται διαρκώς η απαίτηση από το Δημόσιο των ποσών που οφείλονται τόσο για την χρήση συχνοτήτων όσο και για τα διαφημιστικά έσοδα;
 5. Εξετάζει η κυβέρνηση τη λύση της αναβολής του διαγωνισμού για τον πάροχο δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης για προφανείς λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος;
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου