ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Καθήκοντα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς


Του Βασίλη Μαρίνη
1) Η πρώτη πράξη μιας Αριστερής κυβέρνησης,  πρέπει να είναι μια  πράξη  συστημικής απειθαρχίας.

Να προχωρήσει μονομερώς στην παύση αποπληρωμής του χρέους και την κατάργηση των μνημονίων ώστε  να αναγκαστούν οι πιστωτές  σε  επαναδιαπραγμάτευση και σημαντικές παραχωρήσεις.

Σκοπός της Αριστερής Κυβέρνησης πρέπει να είναι η διατήρηση  της χώρας εντός της ΕΕ σε ισότιμη και επωφελή βάση.

Πρέπει να  επιμείνουμε στο να κάνουμε κατανοητές και αποδεκτές  τις θέσεις μας στους εταίρους, έτσι ώστε να  αποτρέψουμε  ανώφελους εκβιασμούς .

 Οι Ευρωπαϊκοί  Οργανισμοί  δε μπορούν να δρουν για λογαριασμό των ισχυρών χωρών ενάντια στις αδύναμες.

Για παράδειγμα, η χρήση άμεσης ή υπόγειας πίεσης με σκοπό να εμποδιστεί η χρηματοδότηση σημαίνει την αλλοίωση του διακηρυγμένου σκοπού , σημαίνει ότι θανατώνουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τις δεσμεύσεις για οικονομική και κοινωνική συνοχή, που αποτελούσαν τους δυο πυλώνες της πρώτης αναθεώρησης της Συνθήκης της Ρώμης (Single European Act του 1986).

 Εάν και εφόσον ,αυτή η ειλικρινής προσπάθεια συνεννόησης και συμβιβασμού από τη μεριά μας δεν αποδώσει θετικά αποτελέσματα ,τότε η  ευθύνη  της ρήξης και της  αποχώρησης  της χώρα μας με την Ευρωζώνη,  θα βαραίνει αποκλειστικά, τους δανειστές.

H E.E. ,  ή θα μετασχηματιστεί σε μια ισότιμη συμμαχία ελεύθερων εθνών ή θα οδηγηθεί  στην αποδόμηση και μακροπρόθεσμα στην πλήρη  διάλυση.

Σε μια τέτοια, διαμορφούμενη συγκυρία και σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα , η διέξοδος που τελικά θα προταθεί από την κυβέρνησή μας στο λαό   πρέπει  να τεθεί άμεσα  υπό την κρίση της λαϊκής ετυμηγορίας με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

Αυτό πρέπει να είναι προγραμματική δέσμευση και εγγύηση δημοκρατικότητας της  κυβέρνησής μας.

2)  α) Δημιουργία μιας διεθνούς και ανεξάρτητης επιτροπής λογιστικού ελέγχου (ΕΛΕ) του δημόσιου χρέους ώστε να πετύχουμε την ακύρωση του παράνομου , μη νομιμοποιημένου και απεχθές χρέους.

    β) Στις οικονομικές συναλλαγές της χώρας μας με τις χώρες της  Ε.Ε. ,  δεν είναι μονάχα η Ελλάδα που δανείζεται και χρωστάει . Είναι ιστορική και λαϊκή απαίτηση, η  διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των οφειλόμενων νόμιμων γερμανικών   αποζημιώσεων και επανορθώσεων . Να αποτελέσουν και αυτά, βασικό μέρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα  . Να εφαρμοστούν οι  δικαστικές αποφάσεις  (πχ για το Δίστομο) και να εγγραφούν  σαν υπολογίσιμα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό .

3) Υπεράσπιση της  δημοκρατικής νομιμότητας .

Η  νομιμότητα έχει να κάνει ,πρώτα και κύρια , με το σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες.

Ο λαός  συνεχίζει να παλεύει γι’ αυτό το σκοπό .

Γι’ αυτό και η Αριστερά, πρέπει  να προχωρήσει στην πραγμάτωση του κοινωνικού της σκοπού σεβόμενη την ισχύ του νόμου. Δεν είναι μια  υποταγή στην κυρίαρχη καπιταλιστική νομιμότητα αλλά  μια ξεκάθαρη αναγνώριση πως οι αρχές  της λαϊκής κυριαρχίας  είναι αδιαχώριστες από ένα δημοκρατικό καθεστώς και σε καμία περίπτωση δεν αναιρούνται ‘’στο όνομα’’ των όποιων δυσκολιών καλείσαι  να αντιμετωπίσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει και το πολιτικό  σύστημα ,  να τροποποιηθεί.

 Η καπιταλιστική νομιμότητα  θα πρέπει σταδιακά να  αντικατασταθεί από την λαϊκή και εργατική νομιμότητα , υπακούοντας στις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που θα κάνουμε .

4) Πρώτο μας μέλημα, η κοινωνικοποίηση τραπεζών και στρατηγικών μέσων παραγωγής.

Δεν θεωρούμε την ύπαρξη της αγοράς σαν το μόνο ρυθμιστή της οικονομικής διαδικασίας. Τα όρια του ιδιωτικού, του μεικτού και του δημόσιου τομέα πρέπει να θα χαραχθούν με ακρίβεια.

Η  δημιουργία ενός   ‘‘δημόσιου χώρου’’ κοινωνικής ιδιοκτησίας είναι επιδίωξη στρατηγικής σημασίας για την Αριστερά.

 Μέχρι σήμερα , ο  μόνο  κατ΄ όνομα , ‘’δημόσιος τομέας’’  χρησιμοποιούνταν από τα μονοπώλια για να τα απαλλάσσει από τις οικονομικές δυσκολίες, για να αποκτούν οικονομική βοήθεια και για να ισχυροποιείται το πολιτικό σύστημα που τα στηρίζει .

Είναι  προτεραιότητα,  αυτό να ανατραπεί άμεσα.

 Η εγκαθίδρυση του χώρου δημόσιας ιδιοκτησίας δε σημαίνει τη δημιουργία ενός κρατικού καπιταλισμού, αλλά το αληθινό ξεκίνημα μιας νέας κοινωνικής δομής. Ο τομέας της δημόσιας ιδιοκτησίας θα  διευθύνεται από κοινού από τους εργάτες και κρατικούς εκπρόσωπους, σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε κάθε επιχείρηση και ολόκληρη την εθνική οικονομία. Δε θα είναι αναποτελεσματικές γραφειοκρατικές επιχειρήσεις αλλά μονάδες υψηλής παραγωγικότητας που θα καθοδηγήσουν την ανάπτυξη της χώρας και θα δώσουν μια νέα διάσταση στις εργασιακές σχέσεις.

Επιπλέον, η ανωτερότητα της κοινωνικής ιδιοκτησίας περιλαμβάνει την αποταμίευση και τη χρήση του πλεονάσματος που έχει παραχθεί για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι των δανειστών.

Πράγμα που σημαίνει ,την πρώτη σοσιαλιστική συσσώρευση..!!

5)  Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφής βίας.

Ο Ελληνικός  λαός , στηρίζοντας μια Κυβέρνηση της Αριστεράς  ,θα έχει κατακτήσει την πολιτική εξουσία χωρίς να έχει καταφύγει στα όπλα. Επιλέγει συνειδητά  το ειρηνικό δρόμο της κοινωνικής χειραφέτησης έχοντας να παλέψει μόνο με τους περιορισμούς μια αστικής δημοκρατίας και όχι ενός δεσποτικού ή δικτατορικού καθεστώτος. Η ενότητα της εργατικής τάξης , των λαϊκών δυνάμεων , του σωστού κριτηρίου των μικροαστικών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων , θα  δώσει την αναγκαία υπεροχή για να αποτρέψουμε εξωτερικές επεμβάσεις και  αντιδημοκρατικές προκλήσεις στο εσωτερικό .

Οι προθέσεις μας πρέπει να είναι τελείως ξεκάθαρες πάνω σε αυτό το σημείο.

Στην περίπτωση που βία από μέσα ή από έξω, στην περίπτωση που βία οποιασδήποτε μορφής, είτε φυσική, είτε οικονομική, κοινωνική ή πολιτική,  απειλήσει την ομαλή μας ανάπτυξη , την ακεραιότητα των θεσμών μας, την ισχύ του νόμου, τις  πολιτικές ελευθερίες, τότε  θα  αναγκαστούμε  να  υπερασπιστούμε το λαό αμυνόμενοι με κάθε μέσο. Η αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης της Αριστεράς, η αγωνιστική κινητοποίηση του λαού μας, η  συνταγματικά δεδηλωμένη  προσήλωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της  Αστυνομίας στη δημοκρατία , θα εγγυηθούν πως η χώρα μας  θα προοδεύσει με βεβαιότητα στην πορεία που ο λαός της  ελεύθερα  έχει  επιλέξει.

Επίλογος :

Καμιά χώρα δεν πέτυχε μια αποδεκτή οικονομική ανάπτυξη χωρίς τεράστιες θυσίες. Δεν υποσχόμαστε να χτίσουμε μέσα σε μια νύχτα μια κοινωνικοποιημένη οικονομία , με δίκαιη διανομή του εισοδήματος, με  πλήρη απασχόληση και υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μια  δύσκολη και μακροχρόνια διαδικασία. Αυτό  πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στο λαό.

Ο κοινωνικός μας στόχος ,  είναι μακράς πνοής και θα εξαρτηθεί εν πολύς,   από τον επιτυχή  σχεδιασμό της  πολυεπίπεδης οικονομικής μας πολιτικής και από το βαθμό ριζοσπαστικότητας  που θα επιδείξει ο λαός μας στην πολιτική του δράση.

Από την άλλη, υποσχόμαστε να χτίσουμε αυτή την κοινωνία με το ελάχιστο δυνατό κοινωνικό κόστος αναλογιζόμενοι και  τις δύσκολες περιστάσεις που ζούμε.

Όπως η Ρωσία το ’17 ή  η Χιλή του Αλιέντε, έτσι  και σήμερα,  η  Αριστερά μας βρίσκεται προ των δικών της ευθυνών.

Η επαναστατική μας μέθοδος, που  με  περηφάνια και ιστορικό ρεαλισμό, αποκαλούμε ‘’ δημοκρατικό δρόμο μετάβασης’’ , είχε προβλεφθεί από τους κλασικούς Μαρξιστές θεωρητικούς, αλλά ποτέ πρωτύτερα δεν έχει τεθεί στην πράξη με επιτυχία.

Παρόλα αυτά, ακόμη μια φορά, η ιστορία μας επιτρέπει μια τομή με το παρελθόν .Έλαχε σε μας η ιστορική ευκαιρία ,να επιχειρήσουμε με τόλμη και διορατικότητα , την πραγμάτωση  της  ‘’νέας  κοινωνίας’’,  οικοδομημένης σύμφωνα με ένα δημοκρατικό, πλουραλιστικό και ελευθεριακό μοντέλο.

Αυτή τη φορά, εμείς θα  είμαστε οι νικητές…..!!!

Μαρίνης Βασίλης
Ηράκλειο Κρήτης
(βιομηχανικός εργάτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου