Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου και τη σχετική ερώτηση την οποία έχει καταθέσει προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, «στην ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει αναρτηθεί ανακοίνωση σχετικά με το πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο “Κατάρτιση με επιχορήγηση (training voucher) ανέργων στον τομέα Β΄ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση”».
Όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο του προγράμματος, η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 – 2013», με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στόχος της είναι η «ενίσχυση των ανέργων που αυτή απευθύνεται, μέσω της αναβάθμισης των γνώσεων και των εργασιακών τους δεξιοτήτων, της βελτίωσης της κοινωνικής τους θέσης και του βιοτικού τους επιπέδου, καθώς και η μείωση της ανεργίας».
Το αντικείμενο της δράσης –και από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει να εισέρχεται το θέμα στην «ουσία» του- είναι η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης στον παραγωγικό τομέα Β’ της οικονομίας (ορυχεία, μεταλλεία, λατομεία, άντληση πετρελαίου & φυσικού αερίου), με τη μέθοδο των επιταγών κατάρτισης (training voucher) με υποχρεωτική απασχόληση».
Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν συνολικά 4.900 άτομα. Συγκεκριμένα, από αυτά 4.404 θα είναι άνεργοι τεχνίτες του παραγωγικού τομέα Β’ της οικονομίας, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ. Επίσης, το πρόγραμμα αυτό αφορά σε 496 διπλωματούχους μηχανικούς (ΜΜΜ, ΗΜ, ΜΜ, ΧΜ) μέλη του ΤΕΕ, οι οποίοι θα εγγραφούν στο «Μητρώο Ωφελουμένων», που θα συγκροτήσει το ΤΕΕ.
Οσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν θεωρητική και πρακτική άσκηση 400 ωρών, αρχικά σε ΚΕΚ και μετά… στις επιχειρήσεις που αφορά η δράση αυτή. Στο πρακτικό μέρος, οι «καταρτιζόμενοι» θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον 100 ημερομίσθια (4 μήνες απασχόλησης) λαμβάνοντας λιγότερα από 500 ευρώ, χωρίς δικαίωμα ασφάλισης!
Επισημαίνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 30.576.000,00 ευρώ.
Ποια επιχειρηματικά συμφέροντα ωφελούνται
«Ωστόσο, εξετάζοντας την λίστα των εγγεγραμμένων ΚΕΚ στο Μητρώο, προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι έχουν επιλεχθεί μόνο τέσσερις επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση και απασχόληση των ωφελουμένων» αναφέρει στην ερώτηση της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Μάλιστα, συνεχίζει η κυρία Χαραλαμπίδου, οι δύο από αυτές («Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» και «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ») έχουν αναλάβει να «προσφέρουν» την συντριπτική πλειονότητα των συνολικών θέσεων υποχρεωτικής, τετράμηνης απασχόλησης του προγράμματος. Παρουσιάζουν συνολικά 1.433 προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης (σε σύνολο 1.537 θέσεων που προσφέρουν και οι τέσσερις εταιρείες μαζί) σχεδόν καλύπτοντας από μόνες το όριο απασχόλησης του 30% των καταρτιζόμενων που θέτει το Πρόγραμμα.
Φυσικά, σύμφωνα με τη βουλευτή, δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός καθώς και στις δύο επιχειρήσεις μετέχουν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα -η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ είναι μέτοχος στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και στην μητρική της Eldorado Gold Corporation- ενώ «και οι δύο δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη χρυσού στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και η πρακτική άσκηση και η απασχόληση που προσφέρουν για τους καταρτιζόμενους άνεργους του προγράμματος αφορά στο εργοτάξιο στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, όπως φαίνεται και από τον πίνακα των εγγεγραμμένων ΚΕΚ».
Είναι εμφανές, καταλήγει η κ. Χαραλαμπίδου, ότι «το πρόγραμμα συνιστά ουσιαστικά σκανδαλώδη επιδότηση της κοινοπραξίας Ελληνικός Χρυσός/ΑΚΤΩΡ για τις μεταλλευτικές-εξορυκτικές εργασίες στα μεταλλεία της Χαλκιδικής με δωρεάν εργασία εργατοτεχνιτών και μηχανικών, για την οποία μάλιστα οι δύο εταιρείες θα επιδοτηθούν και με μέρος του ποσού της επιταγής κατάρτισης ως επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης».
.nez.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου