ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη μετενέργεια και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη μετενέργεια και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων


Ημερομηνία: 30/05/2013 14:31
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: Η έναρξη της μετενέργειας απορρυθμίζει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Σειρά από μνημονιακούς νόμους της συγκυβέρνησης Σαμαρά αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και το σύνολο του κόσμου της εργασίας. 
Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες αποτελούσαν θεσμό προστασίας των εργαζομένων, μετατρέπονται σε μηχανισμό απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και δραματικής συρρίκνωσης των αποδοχών τους. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ατομικών συμβάσεων εργασίας εκτοξεύεται.
Η λήξη ισχύος 42 κλαδικών συμβάσεων και η έναρξη της μετενέργειας (15 Μαΐου 2013) τρεις μήνες νωρίτερα από το καθορισμένο εξάμηνο έχει σαν αποτέλεσμα τη γενικευμένη αναδιάρθρωση του μισθολογικού συστήματος στην Ελλάδα. Πρακτικά, με τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων δίνεται οι δυνατότητα στις επιχειρήσεις να περικόψουν το επίδομα γάμου και να μεταφέρουν τους μισθούς στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία είναι 586 μικτά και 511 για νέους κάτω των 25 ετών.
Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Βόλου (ΕΚΒ) περίπου 8 στους 10 εργαζόμενους δεν καλύπτονται πλέον από καμία κλαδική σύμβαση και θα κλιθούν να εργαστούν με τους παραπάνω κατώτατους μισθούς και ορισμένα επιδόματα. Επίσης, τα μέλη του ΕΚΒ εκτιμούν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα οδηγηθεί με αυτό τον τρόπο σε μειώσεις 10-20% ακόμη και χωρίς νέες περικοπές.
Οι μειώσεις που θα προκύψουν από την έναρξη της μετενέργειας σε συνδυασμό με την καλπάζουσα ανεργία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε οδυνηρότερες συνθήκες συνολικά την κοινωνία αλλά ακόμη περισσότερο την περιοχή της Μαγνησίας καθώς η ανεργία έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. 
Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλία καταγράφεται ποσοστό ανεργίας 28,7% με 2.387 νέους ανέργους, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ στη δημοσιότητα.

Επειδή η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης και οι συνεχόμενες μειώσεις των μισθών σε συνδυασμό με τη δραματική αύξηση θα επιβαρύνουν επιπλέον την ελληνική κοινωνία,
Επειδή με την έναρξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων απορρυθμίζονται επιπλέον οι εργασιακές σχέσεις και ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία,
Επειδή η περιοχή τη Θεσσαλίας και της Μαγνησίας παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας,
Επειδή στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εκφράζουν φόβους ότι στην αγορά εργασίας θα επικρατήσουν κυρίως ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μέχρι και 40% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Συμμερίζεται τις εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Βόλου και των στελεχών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας;
Προτίθεται να προστατεύσει τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και πώς θα το πράξει αυτό;
Πώς κρίνει το γεγονός ότι παρά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνει δραματικά;
Σε τι ενέργειες θα προβεί έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αυθαιρεσίες από μεριάς των εργοδοτών σε ότι αφορά τις νέες συμβάσεις εργασίας (ατομικές και επιχειρησιακές);

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος
Δημήτρης Στρατούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου