Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του καλούνται να εκτελέσουν ασκήσεις ισορροπίας στο τεντωμένο σχοινί της οριακής πλειοψηφίας στη Βουλή και με δίχτυ αν-ασφαλείας το αυστηρό χρονοδιάγραμμα «δράσεων», που άφησε «παρακαταθήκη» ο κ. Σόιμπλε.
Παγιδευμένη στον τριμερή εκβιασμό που προκάλεσε η ίδια, η κυβέρνηση καλείται να εκτελέσει ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί, έχοντας ως δίχτυ ασφαλείας την οριακή πλειοψηφία στη Βουλή. Οπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, το φετινό καλοκαίρι δεν θα θυμίζει κανένα από τα προηγούμενα.
Το μήνυμα που έχει σταλεί από το μέγαρο Μαξίμου, μετά και τις σκληρές παρατηρήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει λάβει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές.
Αντίστοιχο μήνυμα εκπέμπει και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει πολύ καλά ότι η «επιτυχία» της πολιτικής συμφωνίας για την εκταμίευση της «κουρεμένης» δόσης των 6,8 δισ. ευρώ, στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, ήταν γεμάτη παγίδες, καθώς προήλθε έπειτα από συμβιβασμό με την τρόικα.
Ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα, με την κλεψύδρα να αδειάζει στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν θα γίνουν οι γερμανικές εκλογές και μαζί θα λήξει η περίοδος χάριτος που έχουν δώσει στην Ελλάδα οι δανειστές. Εως τότε η Ελλάδα θα πρέπει να τρέξει όλες τις μεταρρυθμίσεις, να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, να δείξει ότι συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις του κ. Σόιμπλε και να προετοιμαστεί για τη φθινοπωρινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να είναι από τις πιο δύσκολες και επίπονες.
Οι τρεις «εκβιασμοί»
Ωστόσο η κυβέρνηση προχωρά από τη μία εκβιάζοντας και από την άλλη εκβιαζόμενη, εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, από τις αφόρητες πιέσεις που ασκεί η τρόικα, αναγκάζοντας τον κ. Σαμαρά να ικανοποιήσει τους εταίρους και ταυτόχρονα να έρθει σε ρήξη με την κοινωνία, εφαρμόζοντας νέα σκληρά μέτρα.
Εκβιασμός πρώτος. Το δίλημμα που έθεσε πριν από την ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, «Ή ψηφίζετε ή εκλογές τον Αύγουστο», φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς θα το μετατρέψει σε μόνιμη απειλή, ποντάροντας στην ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς και οι στενοί συνεργάτες, οι οποίοι εισηγήθηκαν να κάνει χρήση αυτού του διλήμματος, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δύσκολα θα βρεθούν σε αυτή τη συγκυρία βουλευτές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, αρνούμενοι να ψηφίσουν τα σκληρά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί το μέγαρο Μαξίμου, έως ότου η πολιτική συγκυρία αλλά και οι δανειστές επιτρέψουν την προσφυγή στις κάλπες.
Εκβιασμός δεύτερος. «Δώστε λύση στο αδιέξοδο πρόγραμμα, αλλιώς θα ρίξουμε την κυβέρνηση». Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας («πράσινοι» και «γαλάζιοι») έχουν στείλει μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στον εταίρο του Βαγγέλη Βενιζέλο ότι δεν αντέχουν να ψηφίσουν το φθινόπωρο και νέο πακέτο μέτρων, όταν μάλιστα η χώρα θα βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο και γι' αυτό αναζητούν ένα πραγματικό success story που θα τους «λύσει τα χέρια». Ηδη οι ελάχιστες παρεκκλίσεις από την κυβερνητική γραμμή, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δημιούργησαν αμφιβολίες για το αν θα αντέξει η κυβέρνηση να συνεχίσει να περνά δύσκολα νομοσχέδια από τη Βουλή.
Εκβιασμός τρίτος. «Ή παίρνετε νέα μέτρα ή μπλοκάρουμε την εκταμίευση των δόσεων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό», διαμηνύει η τρόικα με κάθε ευκαιρία. Η τακτική αυτή αποκαλύφθηκε ακόμα μια φορά τόσο στην επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα όσο και στο προηγούμενο Eurogroup, όταν ο ίδιος επέβαλε τις υπο-δόσεις, ώστε να ελέγχεται «βήμα βήμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων.
Η «λίστα» Σόιμπλε
Αλλωστε, η επίσκεψη του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα σχετίζεται άμεσα με την ανησυχία των δανειστών, για χαλάρωση της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει καλοκαιρινών διακοπών. Ο κ. Σόιμπλε έθεσε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα στην ελληνική πλευρά, με τις δράσεις που θα πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι την επιστροφή της τρόικας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
* Ολοκλήρωση της λίστας με τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα έως τον Σεπτέμβριο.
* Συγκεκριμένη λίστα με ονόματα και διευθύνσεις του Δημοσίου με τους υπόλοιπους 12.500 που θα μπουν σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του 2013.
* Απόλυση ακόμα 2.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους.
* Εφαρμογή όλων των ισοδύναμων μέτρων (clawback, φόρος πολυτελείας κ.ά.) που αποφάσισε η κυβέρνηση, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2013-2014, ύψους 2 δισ. ευρώ.
* Αναδιάρθρωση και λουκέτα σε φορείς του Δημοσίου.
* Ολοκλήρωση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
* Οριστικοποίηση του νέου φόρου ακινήτων.
* Προετοιμασία της λίστας με τα νέα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου