ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Προγράμματα εθελουσίας εξόδου έως 4500 εργαζομένων, κόστους 300 εκατ υλοποιούν οι τράπεζες - Εθνική πάνω από 1200 εργαζόμενους, Πειραιώς 1800-2000, Eurobank έως 300 και Alpha 250-350 – Θα κλείσουν 350-380 καταστήματα


Προγράμματα εθελουσίας εξόδου έως 4500 εργαζομένων υλοποιούν ή ανακοινώνουν προσεχώς οι τράπεζες συνολικού κόστους 300 εκατ ευρώ. 
Παράλληλα και στην επόμενη φάση θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν 350-380 καταστήματα σε επίπεδο ομίλων απόρροια της συρρίκνωσης του προσωπικού και μείωσης του λειτουργικού κόστους. 

Ήδη η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 1800 έως 2000 εργαζομένων που θα ισχύσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου και θα αφορά σχεδόν το σύνολο του νέου ομίλου και κοστολογείται περίπου στα 100 εκατ ευρώ. 
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν υποβάλλει στο ΤΧΣ σχέδια αναδιάρθρωσης και μείωσης λειτουργικού κόστους που περιλαμβάνουν και εθελούσιες εξόδους.
Οι τράπεζες ήδη επεξεργάζονται σχέδια ώστε να συγκεκριμενοποιήσουν τις προτάσεις τους όσον αφορά την μορφή των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου δηλαδή πόσοι εργαζόμενοι θα συμπεριλαμβάνονται, το κόστος των προγραμμάτων αυτών και άλλα.
Με βάση πρώτους υπολογισμούς το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα αφορά στην Εθνική τράπεζα, πάνω από 1200 εργαζόμενους, στην Πειραιώς περίπου 1800-2000 εργαζομένους, στην Eurobank έως 300 και στην Alpha 250-350 εργαζομένους.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του good Tαχυδρομικού Ταμιευτηρίου έφθασε τους 615 εργαζομένους. 
Συνολικά δηλαδή θα αποχωρήσουν περίπου 4500 εργαζόμενοι. 
Αν ληφθούν υπόψη κυρίως τα κοστολόγια των εθελουσιών τύπου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και αν ισχύσει το νούμερο των 4500 εργαζομένων που θεωρείται βασικό σενάριο τότε μπορεί να αναφερθεί ότι το κόστος για το σύστημα cash και αποζημιώσεις εισφορών και άλλα διαμορφώνεται στα 300 εκατ ευρώ.
Με βάση υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, οι τάσεις που επικρατούν στο ελληνικό banking είναι δύο
1)Η κυρίαρχη τάση που θέλει τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου να υλοποιούνται τμηματικά κατά κύματα δηλαδή.
Η πρώτη φάση θα είναι 4500 εργαζόμενοι και σε βάθος χρόνου θα ακολουθήσει και δεύτερο ίσως και τρίτο κύμα.
Σε αυτή την περίπτωση οι 4500 εργαζόμενοι δεν θα είναι και οι τελευταίοι που θα αποχωρήσουν.
2)Η άλλη άποψη η εναλλακτική και πιο ρηξικέλευθη που θέλει τις τράπεζες να υλοποιούν πιο επιθετικά προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Η πρόταση αυτή δεν βρίσκει πολλούς οπαδούς, αντιθέτως είναι μειοψηφία.
Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα εξής κριτήρια πέραν των ηλικιακών, αν έχουν συμπεριληφθεί τα χρόνια για σύνταξη και άλλα να δίδονται αξιόλογες και συνάμα λογικές αποζημιώσεις στους εργαζομένους για να αποχωρήσουν.

Τι ανακοίνωσε η τράπεζα Πειραιώς 

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους υπαλλήλους της, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. 
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έχει διάρκεια μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2013.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τρ. Πειραιώς αφορά 1.800 - 2.000 υπαλλήλους, ήτοι ποσοστό 10-12% επί του συνόλου των εργαζομένων της στην Ελλάδα κόστους περίπου 100 εκατ ευρώ. 
Η Τρ. Πειραιώς απασχολεί 18.000 εργαζομένους στην Ελλάδα, ενώ αν συμπεριληφθούν και τα υποκαταστήματα του εξωτερικού, ο όμιλος απασχολεί συνολικά 24.000 υπαλλήλους.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τρ. Πειραιώς:

Αποζημιώσεις και πρόσθετες παροχές

Κάθε Εργαζόμενος, που θα υπογράψει με την Τράπεζα/Θυγατρική Εταιρία την προαναφερθείσα σύμβαση αποδεχόμενος ανεπιφύλακτα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας, κατά την ημερομηνία της συμφωνημένης λύσης της σχέσης και σύμβασης θα λάβει την ακόλουθη αποζημίωση ΠΑ από την Τράπεζα/Θυγατρική Εταιρία:
(Α) Αποζημίωση ΠΑ
Α.1. Τράπεζα Πειραιώς (πλην εργαζομένων από πρώην ΑΤΕ) και Θυγατρικές Εσωτερικού
Το μικτό ποσό που προκύπτει ως άθροισμα των ακολούθων:
Α.1.1 Νόμιμη αποζημίωση
Νόμιμη αποζημίωση σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4093/2012, 4111/2013 και ν. 3198/1955 χωρίς προειδοποίηση).
Α.1.2 Κίνητρο ηλικίας εργαζομένου και προϋπηρεσίας
i. Για τους εργαζόμενους που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως 31/12/2013, 8 μισθοί.
ii. Για τους εργαζόμενους που είναι από 61 ετών και πάνω, 50% του τελευταίου μισθού τους (6/2013) για κάθε έτος προϋπηρεσίας στην Τράπεζα/ Θυγατρική Εταιρία.
iii. Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται μεταξύ 57 - 60 έτη, 70% του τελευταίου μισθού τους (6/2013) για κάθε έτος προϋπηρεσίας στην Τράπεζα/ Θυγατρική Εταιρία.
iv. Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται μεταξύ 54 - 56 έτη, 80% του τελευταίου μισθού τους (6/2013) για κάθε έτος προϋπηρεσίας στην Τράπεζα/ Θυγατρική Εταιρία.
v. Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται μεταξύ 50 - 53 έτη, 100% του τελευταίου μισθού τους (6/2013) για κάθε έτος προϋπηρεσίας στην Τράπεζα/ Θυγατρική Εταιρία.
vi. Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται μεταξύ 40 - 49 έτη, 60% του τελευταίου μισθού τους (6/2013) για κάθε έτος προϋπηρεσίας στην Τράπεζα/ Θυγατρική Εταιρία.
vii.Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται μεταξύ 30 - 39 έτη, 40% του τελευταίου μισθού τους (6/2013) για κάθε έτος προϋπηρεσίας στην Τράπεζα/ Θυγατρική Εταιρία.
viii.Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται πριν τα 30 έτη, 25% του τελευταίου μισθού τους (6/2013) για κάθε έτος προϋπηρεσίας στην Τράπεζα/ Θυγατρική Εταιρία.
Οι ηλικιακές κατηγορίες πρέπει να είναι συμπληρωμένες, με ημερομηνία αναφοράς 31/08/2013.

"Όπως όλοι βιώνουμε, οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο είναι ραγδαίες. Ο Όμιλος με τις στρατηγικές κινήσεις που πραγματοποίησε έχει πετύχει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που συνεχίζεται, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες αλλαγές, επιτάσσει κινήσεις προσαρμογής της λειτουργίας του Ομίλου στα νέα δεδομένα", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τρ. Πειραιώς.
Η Διοίκηση του Ομίλου καθ' όλο το διάστημα των αντίξοων οικονομικών συνθηκών κινήθηκε με βαθύ αίσθημα ευθύνης, με κύριο στόχο τη διατήρηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των θέσεων εργασίας παράλληλα με τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ευημερίας του Ομίλου και του ανθρώπινου δυναμικού του που είναι αλληλένδετα, σημειώνεται επίσης. 
Στο κρίσιμο αυτό σημείο, εξετάζοντας κοινωνικά υπεύθυνες επιλογές και σταθμίζοντας το μακροπρόθεσμο συμφέρον των εργαζομένων, αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία Πρόγραμμα Αποχώρησης (στο εξής: ΠΑ), θέλοντας να δώσει κίνητρο στους εργαζόμενους εκείνους που θέλουν να προσανατολιστούν σε άλλες προσωπικές επιλογές, καταλήγει η ανακοίνωση της Τρ. Πειραιώς. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου