ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ζημιογόνο το λουκέτο της ΕΡΤ


Με περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό το κλείσιμο της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εργαζομένων της εταιρείας, η ζημιά στα δημόσια ταμεία δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα συμβεί αν συνυπολογιστούν οι αποζημιώσεις των 2.650 εργαζομένων, οι ρήτρες διεθνών συμβολαίων για αθλητικά γεγονότα και όχι μόνο, η ακύρωση συμφωνιών τηλεοπτικών παραγωγών και οι πάσης άλλης φύσεως παράπλευρες απώλειες.

Κι αν σκεφτεί κανείς πως η ΕΡΤ σε λειτουργία και κερδοφόρα ήταν και συνεισέφερε στον κρατικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ σε φόρους και 75 εκατ. ευρώ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (βλέπε ΛΑΓΗΕ), η απόφαση της κυβέρνησης να την κλείσει εν μια νυκτί, εκτός από πραξικοπηματική, προκύπτει και ζημιογόνα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση είπαν για ακόμη μία φορά «Ναι στην αναδιάρθρωση, όχι στο λουκέτο» και επεσήμαναν πως με την ΕΡΤ ανοιχτή ακόμη κι αν απολύονταν όλοι, οι αποζημιώσεις τους θα πληρώνονταν από τα ίδια τα ταμεία της, μέσω του ανταποδοτικού τέλους. Ζήτησαν να ξαναρχίσει ο χρόνος να μετράει στις 10 Ιουνίου και τόνισαν πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν καταγραφεί ήδη. Ακόμη δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και ανακοίνωσαν πως θα παραμείνουν σε 24ωρη βάση στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου και όπου αλλού ανά την επικράτεια, προσφέροντας με την εργασία τους τηλεοπτικό πρόγραμμα στους Ελληνες τηλεθεατές που χρηματοδοτούν την εταιρεία και περιφρουρώντας τη δημόσια περιουσία της ΕΡΤ. Τέλος, ζήτησαν για ακόμη μία φορά την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το λουκέτο, τη μόνιμη αποκατάσταση του σήματος και των πομπών της ΕΡΤ και την έναρξη διαλόγου χωρίς το τετελεσμένο των απολύσεων.

Οι παράπλευρες απώλειες

Δεν είναι λίγες οι απώλειες της ΕΡΤ και από την εξαφάνιση του δορυφορικού της σήματος. Πριν από το κλείσιμο μεταφερόταν σε όλες τις ηπείρους, με τριετή σύμβαση που είχε υπογραφεί πέρσι τον Σεπτέμβριο και προέβλεπε πληρωμή εκ μέρους της ΕΡΤ 1.100.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Τώρα λοιπόν, εκτός του ότι ξέμειναν χωρίς πρόγραμμα οι ομογενείς, μπορεί η εταιρεία διανομής να διεκδικήσει κάθε είδους ρήτρες και αποζημιώσεις. Παρεμπιπτόντως δεν το έδινε τζάμπα το σήμα της η ΕΡΤ, αλλά έβγαζε λεφτά. Για παράδειγμα, ο ανάδοχος της παγκόσμιας εκμετάλλευσης πλήρωνε ώς πέρσι τον Σεπτέμβριο 2.000.000 ευρώ συν ΦΠΑ το χρόνο. Εκτοτε δεν προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός, ο ανάδοχος συνέχισε να εισπράττει, η ΕΡΤ ετοιμαζόταν να ζητήσει αναδρομικά την αμοιβή της και ύστερα... έπεσε μαύρο.

Θέλετε κι άλλη απώλεια; Εχει κι άλλη απώλεια! Βλέπε την προέγκριση από το ΕΣΠΑ κονδυλίων ύψους 9.800.000 ευρώ για ανάπτυξη του αρχείου της ΕΡΤ και δημιουργία Οπτικοακουστικού Αρχείου στην Κατεχάκη. Οι τελικές εγκρίσεις αναμένονταν αυτές τις μέρες για 3 υποέργα (5.800.000 ευρώ) και τον Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα δύο (4.000.000 ευρώ). Τώρα, είναι σχεδόν αδύνατον να προλάβει η όποια νέα εταιρεία τις ημερομηνίες.

Οσο για την απώλεια των συχνοτήτων στη μετάβαση προς την ψηφιακή τηλεόραση, σας τα έχουμε γράψει εδώ και μέρες. Εφόσον είναι εκτός λειτουργίας, η ΕΡΤ δεν μπορεί να προμηθευτεί 300 πομπούς για εγκατάσταση σε 156 σημεία της χώρας. Κι ακόμη χειρότερα, οι δύο συχνότητες που θα διαχειριζόταν είναι πολύ πιθανόν να της αφαιρεθούν μαζί με την άδεια παρόχου δικτύου. Το διά ταύτα; Δημόσιο χωρίς δικές του συχνότητες και ό,τι προαιρείσθε (επί πληρωμή φυσικά...) από τον ιδιώτη ανάδοχο. Αν βάλει κανείς και τον κίνδυνο κατάργησης του προγράμματος High Definition (βλέπε πιθανή αχρήστευση εξοπλισμού αξίας 8.000.000 ευρώ), η εικόνα μοιάζει ιδιαιτέρως ζοφερή.

Οι αθλητικές μεταδόσεις

Μη λησμονήσουμε τέλος και τις αθλητικές μεταδόσεις: το Παγκόσμιο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου κάτω των 20 ετών, την προκριματική φάση για το UEFA Champrions League, τους Μεσογειακούς Αγώνες, το Ciruit Beach Volley, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, τους Αγώνες Formula-1, το Ευρωμπάσκετ του Σεπτεμβρίου. Ολα αυτά είχαν πιστωθεί στην ΕΡΤ, κάποια χάθηκαν ήδη (το Ευρωμπάσκετ ας πούμε), κάποια υπέστησαν τις επιπτώσεις του «μαύρου» και μετακόμισαν (ο τρίτος τελικός του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ), κάποια θα χαθούν στη διαδρομή. Αν θυμάστε καλά, όλα αυτά περιλαμβάνονταν στα 4,24 ευρώπουλα του ανταποδοτικού τέλους και όχι σε κάποιο συνδρομητικό πακέτο...
 
ΧΡ. ΞΑΝΘΑΚΗΣ - ΝΤ. ΛΟΥΚΙΣΣΑ
 
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου