ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Οι αλλαγές στον νόμο για τις απολύσεις στο Δημόσιο


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο προγραμματισμός του κυβερνητικού επιτελείου για τις απολύσεις, τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, την κινητικότητα υπαλλήλων -διαθεσιμότητα, μετατάξεις-, εν όψει της επίσκεψης στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στις αρχές Ιουνίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στα κόμματα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη το αναμορφωμένο σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» στο οποίο έχουν γίνει αλλαγές, με αφαίρεση άρθρων αλλά και προσθήκες.

Οι πέντε τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου

Πέντε είναι οι βασικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο σχέδιο νόμου:

-δεν περιλαμβάνεται το άρθρο για τα νομικά πρόσωπα τα οποία μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται, να αναμορφώνονται ή και να μετατρέπεται το νομικό καθεστώς της σύστασής τους (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) .

-Προστίθεται άρθρο που θα καθορίζει τα κριτήρια της αποτίμησης των προσόντων για τους υπαλλήλους που μετακινούνται σε άλλες διευθύνσεις και για όσους τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας (κινητικότητα)

-Προσδιορίζονται οι διαδικασίες εθελούσιας εξόδου και αναγνώρισης πλασματικών χρόνων προκειμένου να αποχωρήσουν υπάλληλοι «οικειοθελώς» από το Δημόσιο

-Εντάσσεται στο νομοσχέδιο η συγχώνευση των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή με το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

-Αλλάζουν οι ρυθμίσεις για το νέο σύστημα επιλογής γενικών διευθυντών, στη βάση παρατηρήσεων, κατά τη δημόσια διαβούλευση της αρχικής εκδοχής του σχεδίου νόμου η οποία ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου.

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ρίχνει το βάρος των επεξεργασιών του στο πρόγραμμα κινητικότητας, με δεδομένο ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις και οι συμφωνίες της τρικομματικής με την τρόικα ορίζουν ότι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ως τον Δεκέμβριο του 2013, εκ των οποίων οι 12.500 μέσα στο καλοκαίρι.

Κι αυτό την ίδια ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο «κόβει και ράβει» τον κατάλογο με τους προς συγχώνευση/κατάργηση φορέων υπουργείων και υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα αναζητώντας «δεξαμενές» για να οδηγήσει στην έξοδο με αναγκαστικές αποχωρήσεις/απολύσεις 4000 υπαλλήλους εντός του 2013 και 11000 μέσα στο 2014. Η στόχευση της συρρίκνωσης ή κατάργησης μεγάλου φορέα αλλά και νομικών προσώπων των ΟΤΑ ήρθε στην επικαιρότητα καθώς αναζητείται γρήγορα μεγάλος αριθμός υπαλλήλων για απόλυση. Ωστόσο, σε διαβουλεύσεις με την τρόικα έχει δοθεί «τράτο» ως το Σεπτέμβριο για τις απολύσεις 2000 υπαλλήλων εκ των 4000 που έχουν «προγραφεί» για το τρέχον έτος.

Πάντως, το επόμενο κυβερνητικό σκληρό κρας-τεστ θα αφορά στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις εποπτευόμενων φορέων υπουργείων που αναμένεται να έρθουν με νόμο για ψήφιση στη Βουλή. Οι βουλευτές της συγκυβένρησης θα βρεθούν και πάλι στη δύσκολη θέση να ψηφίζουν μέτρα με αρνητικό πρόσημο για τους εργαζομένους -συρρίκνωση υπηρεσιών και απολύσεις υπαλλήλων λόγω καταργήσεων φορέων.

Κόκκινο πανί το άρθρο 4

Ηδη σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από στελέχη της διοίκησης, εργαζόμενους και συνδικαλιστές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά των διατάξεων του σχέδιου νόμου για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα των Νομικών προσώπων και της μετατροπής του νομικού καθεστώτος που τα διέπει. Το άρθρο 4 στην αρχική εκδοχή του σχεδίου νόμου έγινε «κόκκινο πανί» για τους αιρετούς της Τοπικής αυτοδιοίκησης, τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ που διείδαν πίσω από τις ρυθμίσεις για τα Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου το «κυβερνητικό κλειδί» για τις απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων μέσω των θεσμικών παρεμβάσεων .

Μετά το σάλο, το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανεξέτασε το θέμα και αποφάσισε να αφαιρέσει το άρθρο με τις ρυθμίσεις για τα Νομικά Πρόσωπα που αφορούσαν και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης , μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στα Ιωάννινα, χαρακτήρισε ανακριβή όσα ακούγονται για συγχωνεύσεις και κλείσιμο Νομικών Προσώπων στους ΟΤΑ και προέταξε «την υιοθέτηση ειδικών αντικειμενικών κριτηρίων που θα εφαρμοστούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσον αφορά την κινητικότητα».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την προώθηση των διαδικασιών μετατάξεων και διαθεσιμότητας στους ΟΤΑ. Είναι αξιοσημείωτο ότι προανήγγελε θεσμικές παρεμβάσεις για την κινητικότητα εντός του δήμου και των Νομικών Προσώπων του και την απλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης από ΟΤΑ σε ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) αυτών, με παράλληλη ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος των δημάρχων.


Πηγγή: thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου