ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Syriza – «Διάλυση της οργάνωσης του επαγγέλματος των Λογιστών-Φοροτεχνικών»

ΕΡΩΤΗΣΗ
24.04.2013
Προς  τον κ. Υπουργό
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Θέμα: «Διάλυση της οργάνωσης του επαγγέλματος  των Λογιστών-Φοροτεχνικών»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες,  προωθείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης  νομοθετική ρύθμιση, η οποία στην πράξη διαλύει την οργάνωση του επαγγέλματος του λογιστή – φοροτεχνικού.

Η επερχόμενη ρύθμιση αποτελεί το τελευταίο έργο μιας σειράς ενεργειών στα πλαίσια της  «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος, που ξεκίνησε με την ψήφιση των μνημονιακών νόμων 4046/12 και 4093/12, όπου μέσω των διατάξεων που αφορούν την σύσταση νομικών προσώπων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να συμμετέχει ως εταίρος ή και ως νόμιμος εκπρόσωπος σε νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Η οργάνωση του επαγγέλματος μέχρι σήμερα διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2515/97 , σύμφωνα  με τις οποίες, οι ασκούντες το επάγγελμα του λογιστή- φοροτεχνικού χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο σπουδών και τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος (εργασιακή εμπειρία).

Σύμφωνα με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, η επαγγελματική δραστηριότητα των λογιστών-φοροτεχνικών κατά κατηγορία επαγγελματικής ταυτότητας καθορίζεται ως εξής:

1. α) Οι κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή – φοροτεχνικού Β΄ τάξης συντάσσουν φορολογικές δηλώσεις και διενεργούν λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες για ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως του ποσού των 150.000 ευρώ.
β) Οι κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή – φοροτεχνικού Α΄ τάξης διενεργούν κάθε είδους λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες ανεξαρτήτως ορίου ετήσιων ακαθάριστων εσόδων .
2. Οι κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή – φοροτεχνικού Β΄ τάξης μπορούν να αποκτήσουν άδεια Α΄ τάξης μετά από προηγούμενη παρακολούθηση των προβλεπόμενων στην περίπτωση στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν.2515/97, όπως ισχύει, επιμορφωτικών σεμιναρίων και αξιολόγηση κατά την διάρκεια παρακολούθησης αυτών και εφόσον:

Α) είναι πτυχιούχοι  ΑΕΙ και ΤΕΙ  και έχουν συμπληρώσει 12μηνη επαγγελματική εμπειρία ως απαραίτητη άσκηση.

Β) μη πτυχιούχοι  ΑΕΙ και ΤΕΙ  (δηλαδή απόφοιτοι λυκείων, επαγγελματικών λυκείων, ΙΕΚ )και έχουν συμπληρώσει τριετή  επαγγελματική εμπειρία ως απαραίτητη άσκηση. Η διάρκεια του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να μειωθεί σε περίπτωση που κατά την διάρκεια της άσκησης έχουν αποκτήσει τίτλο ΑΕΙ  ή ΤΕΙ , όχι όμως σε λιγότερο από 12 μήνες.

Με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση καταργούνται τα επίπεδα σπουδών και απαξιώνεται η έννοια της λογιστικής επιστήμης, καθώς εξισώνεται η ανώτατη εκπαίδευση με τριετή εργασιακή εμπειρία. Η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης  (τύπου «κολεγίων») με την απαξίωση και υποβάθμιση των πτυχίων των Οικονομικών πανεπιστημίων και των οικονομικών τμημάτων των ΤΕΙ. Παράλληλα, με τις προωθούμενες διατάξεις  υποβαθμίζονται οι δραστηριότητες του Οικονομικού Επιμελητηρίου και επέρχεται η απαξίωση και η υποβάθμιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών του.  Με την ανατροπή αυτή. αναμένεται να οδηγηθούν στο κλείσιμο πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις Λογιστών-Φοροτεχνικών, και ανοίγει η πόρτα στις μεγάλες  εταιρείες  να ασκούν το επάγγελμα  του Λογιστή-Φοροτεχνικού χωρίς περιορισμούς,

Κατόπιν των ανωτέρω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάθεση της εν λόγω ρύθμισης που θα επιφέρει τη διάλυση του επαγγέλματος του λογιστή – φοροτεχνικού;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Γελαλής Δημήτρης
Σταθάκης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου