ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΔΗΜΑΡ



Tα ψηφοδέλτια του κόμματος  βασική «δεξαμενή» για την αποκατάσταση στελεχών στο δημόσιο.

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο καλύτερο διαβατήριο για έναν διορισμό στο δημόσιο εξελίσσονται σταδιακά τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όλο και περισσότερα κομματικά στελέχη ή ακόμη και οι συγγενείς τους βρίσκουν τον επαγγελματικό τους «δρόμο» για μια θέση ευθύνης σε μια εποχή που η ανεργία  καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αποτελώντας το μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό εφιάλτη. Αίσθηση  προκαλεί  μάλιστα το γεγονός πως η συγκεκριμένη  πρακτική  των κομμάτων εξουσίας δηλαδή  η αξιοποίηση  πολιτευτών σε διοικήσεις οργανισμών ήταν εκείνη για την οποία δέχτηκε δριμύτατη κριτική το πολιτικό σύστημα .  
Το εναρκτήριο λάκτισμα στον αγώνα δρόμου των διορισμών έγινε με την Υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη. Πρόσωπο που δεν ήταν ευρύτερα γνωστό,  μπήκε στη κυβέρνηση ως τεχνοκράτης έπειτα από πρόταση της Αγ Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τους άσπονδους φίλους της ο βασικός άξονας  για την επιλογή της -πέρα από τα αδιαμφισβήτητα  προσόντα της-, ήταν η συμμετοχή του αδελφού της και δυναμικού μέλους της Κ.Ε. Γιάννη Σκοπούλη στο ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων. 

Αργότερα η άτυπη κυβερνητική συμφωνία για μοιρασιά των θέσεων ευθύνης ανά εταίρο με ποσοστό 4-2-1  δημιούργησε  την ανάγκη μιας επιτροπής αξιολόγησης των στελεχών. Επικεφαλής τέθηκε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Αλλοθι της επιτροπής ήταν τότε  η δήθεν  αξιολόγηση των προτάσεων από τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους  στη στελέχωση των οργανισμών ώστε να μην ακολουθήσει το γνωστό κομματικό γαιτανάκι των προηγούμενων ετών. Τελικά όμως η επιτροπή αξιολόγησε  δεκάδες  εκατοντάδες βιογραφικά που στάλθηκαν από τους  «γνωρίζοντες» ώστε να βρουν την κατάλληλη θέση στο  πάντα φιλόξενο Ελληνικό δημόσιο. Από εκεί και πέρα ακολούθησε μια πραγματική «καταιγίδα» διορισμών κυρίως από τη δεξαμενή των πολιτευτών.   
Υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη που μπορεί τελικά να μην κατάφεραν να μπουν στη βουλή καθώς η αποδοχή τους δεν ξεπέρασε τις μερικές εκατοντάδες  ψήφους αλλά στάθηκε αρκετή για να τους εξασφαλίσει μια αξιόλογη θέση στο δημόσιο. Οικονομολόγοι όπως ο  Γιάννης Σπιλάνης  επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ανέλαβε τη κρίσιμη θέση του γενικού γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου.
  Ο δικηγόρος ειδικός στο αστικό και ποινικό δίκαιο  Γιώργος Θεοτοκάς που διορίσθηκε στις 25 Φεβρουαρίου πρόεδρος στο ΝΑΤ. Είτε ο γραμματέας της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας   παλιός βουλευτής Πέλλας, Ηλίας Θεοδωρίδης. Όλοι τους   στις τελευταίες εκλογές, ήταν υποψήφιοι με τη ΔΗΜ.ΑΡ. Στη Λέσβο ο κ. Σπιλάνης, στη Χίο ο κ. Θεοτοκάς όπου το κόμμα συγκέντρωσε 2464 ψήφους,  και στην Πέλλα ο κ. Θεοδωρίδης.
Σε σημαντικότερες θέσεις και πιο κρίσιμα πόστα τοποθετήθηκαν ή ζητούν να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι βουλευτές της Α Αθήνας  και του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Ο πρώην εντεταλμένος σύμβουλος στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής, και  στέλεχος σε κορυφαίες θέσεις στην Αγροτική τράπεζα και στην διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων Αρης Καλλιπολίτης τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.
 Στην ΕΡΤ τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέλαβε θέση  ειδικού σύμβουλου ο Γιώργος Μπράμος ενώ παράλληλα «βρέθηκε»  σημαντικό αξίωμα  στο ΔΣ της εταιρείας και για τον Τέλη Σιαμαντά μέλος της Κ.Ε. του κόμματος και  σημαίνων στέλεχος του τομέα πολιτισμού.
 Πολιτισμός και  ΜΜΕ δεν άφησαν ασυγκίνητα και άλλα προβεβλημένα  κομματικά στελέχη. Πρόσφατα η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου  και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας προτάθηκε  για το Εθνικό συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενώ ο συνυποψήφιος της ηθοποιός Γιάννης Μπέζος ήταν από τους βασικούς συντελεστές  στην προεκλογική εκστρατεία  του κόμματος.  Πρόσφατα απέσυρε την δική του υποψηφιότητα για την προεδρία του Εθνικού θεάτρου λίγες εβδομάδες πριν τοποθετηθεί ο Σταύρος Ξαρχάκος από τη ΝΔ και ο Γιάννης Βούρος στο ΚΒΘΕ από το ΠΑΣΟΚ.
Μια άλλη δυναμική ομάδα που έλαβε  σημαντικό μερίδιο από την «πίτα» του δημοσίου ήταν  τα μεσαία στελέχη στο κομματικό ιστό της ΔΗΜΑΡ. Ανάλογα με τις κομματικές θέσεις που κατείχαν βρέθηκαν και αντίστοιχες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.  Ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  ανέλαβε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στέλεχος του Τομέα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής αλλά και μέλος  του συντονιστικού στη  Γραμματεία του Αγροτικού όπως και ο νυν πρόεδρος του ΕΦΕΤ  Γιάννης Τσιάλτας, γεωπόνος και πρώην υπάλληλος του οργανισμού.
 Σε γραμματείες υπουργείων τοποθετήθηκαν  έξι ακόμη στελέχη : η Άννα Αναγνωστοπούλου, επικεφαλής της  Γ.Γ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Ο καθηγητής του ΕΜΠ Βασίλης Μάγκλαρης,  Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης  ,ενώ Γ.Γ. Διά Βίου Μάθησης επελέγη η Ελένη Καραντζόλα μέλος της ΚΕ, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας.  Ακόμη εντυπωσιακή παρουσία είχε και ο τομέας οικολογίας της ΔΗΜΑΡ, καθώς  Γ.Γ. στο  υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τοποθετήθηκε η πολεοδόμος - χωροτάκτης Μάρω Ευαγγελίδου, ενώ ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Σ. Κουρουζίδης.
ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ  
Ο κατάλογος των διορισμένων στελεχών με πρόταση από τον αριστερό εταίρο της κυβέρνησης  είναι αρκετά μακρύς και γίνεται μεγαλύτερος  εάν προστεθούν και τα  στελέχη που τυπικά δεν είχαν  οργανωτική σύνδεση  με την Αγ. Κωνσταντίνου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η πρόσφατη ανανέωση της θητείας  του Γιώργου Λούκου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών μετά από ομηρικές μάχες στο παρασκήνιο. Στην ΔΗΜΑΡ κατέληξαν ακόμη οι θέσεις:  του προέδρου των  ΕΛΤΑ δια του  Κώστα Μελαχροινού, του  πρόεδρου  και διευθύνοντα συμβούλου  του Εθνικού Κτηματολογίου   μέσω του Δημήτρη Καλουδιώτη,  και του Ειδικού  Γραμματέα του σώματος επιθεώρησης εργασίας  δια του Μιχάλη Κανδαράκη.
 Εσωκομματικά πάντως το μεγαλύτερο θόρυβο έχει προκαλέσει η ανανέωση της θητείας στο Διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ της Ουρανίας Αικατερινάρη που ήταν αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ Α.Ε. από τον Ιανουάριο του 2010 επί κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου  και εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από τον Δεκέμβριο του 2011. Προΐσταται των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών, Ανθρωπίνων Πόρων και Υποστηρικτικών Λειτουργιών ενώ με την ανανέωση της θητείας από τον Φεβρουάριο του 2012, η κ. Αικατερινάρη είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.). Τι προκαλεί το θόρυβο στα στελέχη του κόμματος;  Η Ουρανία Αικατερινάρη είναι κόρη της βουλευτού Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ και παλιότερα του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνας Ξηροτύρη.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου