ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Προβλήματα λειτουργίας στον ΟΚΑΝΑ Βόλου


Ερώτηση για τα προβλήματα λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ Βόλου, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης ΜεΊκόπουλος, προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Ο ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών) ιδρύθηκε με τον Νόμο 2161/93 και άρχισε την λειτουργία του το 1995 ως Ν.Π.Ι.Δ. υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Αποτελεί τον εθνικό συντονιστικό φορέα και φορέα ανάπτυξης υπηρεσιών και προγραμμάτων πρόληψης θεραπείας και επανένταξης για άτομα ουσιοεξαρτώμενα.

   Η Μονάδα Υποκατάστασης ΟΚΑΝΑ Βόλου ιδρύθηκε το 2008 και στεγάζεται στo Νοσοκομείο Βόλου.

Στην λειτουργία της περιλαμβάνει:

1)Πρόγραμμα Υποκατάστασης και 2) Πρόγραμμα Πρόληψης Υποτροπής και Κοινωνικής Επανένταξης.

Επίσης παρέχει Υπηρεσίες Ψυχοκινητικής στήριξης και θεραπεία ατομική και ομαδική, καθώς και οικογενειακή θεραπεία.

Η τοπική μονάδα εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες χρήστες ουσιών και εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν υπάρχει λίστα αναμονής. Στελεχώνεται από 1 ψυχίατρο, 1 Παθολόγο, 3 θεραπευτές, 3 νοσηλεύτριες και 1 διοικητικό υπάλληλο.

Η Μονάδα επιπλέον καλύπτει το σύνολο των αναγκών για λογαριασμό του Νοσοκομείου Βόλου, του ΚΕΘΕΑ, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που αφορούν τον τοξικολογικό έλεγχο για ναρκωτικές ουσίες (άδειες οπλοκατοχής, security κλπ). Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσεις πάνω από 4.000 ελέγχους.

   Εδώ και δύο μήνες οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ τόσο του Βόλου, όσο και πανελλαδικά, έχουν αρχίσει έναν αγώνα για την προάσπιση του έργου τους, που είναι να βοηθήσουν τα εξαρτημένα άτομα στην προσπάθειά τους για θεραπεία, πρόληψη και επανένταξη.

   Η τρικομματική Κυβέρνηση, στα πλαίσια της υποχρηματοδότησης όλων των δομών υγείας μείωσε πάνω από το μισό την επιχορήγησή του (από 28 εκατομμύρια σε 18 εκ.) , σύμφωνα με την ενημέρωση του τοπικού φορέα και έχει συμπεριλάβει την δομή αυτή στις υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση δομές.

Οι μισθοί των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ έχουν υποστεί μείωση κατά 50% σε σχέση με πριν 2 χρόνια, αυτοί όμως σήμερα προσφέρουν υπερδιπλάσια εργασία και τα προγράμματα που εφαρμόζουν στον ΟΚΑΝΑ πήραν την 1η θέση μεταξύ 10 ευρωπαϊκών χωρών για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά (Μελέτη Equator).

Επειδή η κατηγορία των ουσιοεξαρτώμενων ατόμων είναι μια πολύ ευαίσθητη και σημαντική κατηγορία πολιτών, η οποία τελευταία συνεχώς αυξάνεται.

Επειδή ο ΟΚΑΝΑ του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά όλες οι δομές του, επιτελούν σημαντικό έργο στην βοήθεια που παρέχουν προς τα εξαρτημένα άτομα, τα οποία βρίσκουν σ΄αυτές ιατρικό και κοινωνικό καταφύγιο.

Επειδή η υποχρηματοδότηση συρρικνώνει τις δομές αυτές, σε μια περίοδο κρίσης, όπου θα πρέπει όχι μόνο να διατηρούνται, αλλά και να αναβαθμίζονται.

Επειδή, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εκτός από την σημαντική μείωση των μισθών τους, διαβλέπουν και ενδεχόμενη επιστροφή μέρους δεδουλευμένων από το 1999 και μετά.

Επειδή η υπεράσπιση του δικαιώματος των εξαρτημένων ατόμων στη θεραπεία και των εργαζόμενων για μια αξιοπρεπή εργασία, αφορά όλη την κοινωνία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται να καταργήσει ή να συγχωνεύσει την αξιόλογη αυτή δομή του ΟΚΑΝΑ ΒΟΛΟΥ;

Θα χρηματοδοτήσει όσο απαιτείται τον ΟΚΑΝΑ για να συνεχίσει την λειτουργία του απρόσκοπτα;

Προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και επιστροφή μέρους των δεδουλευμένων τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου